Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

11.2.2016 o 23:00 hod.

MUDr.

Tibor Bastrnák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 11.2.2016 23:00 - 23:09 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, milé dámy, vážení páni, pokúsim sa byť vecný, ale aby som dokreslil situáciu ako sme sa sem dostali, musím začať niekde inde kvôli tomu, lebo dnešná situácia, čo sa týka tých sestričiek, nevznikla ani včera, ani 1. februára, ale oveľa skôr.

Viete dobre, že za vlády Ivety Radičovej tie sestričky prišli s požiadavkami, ktoré boli oprávnené, doniesli aj petíciu, kde ich podporovalo, keď si dobre pamätám, viac ako 250-tisíc občanov Slovenskej republiky. Rokovalo sa s nimi a spolu sme prijali taký zákon jednohlasne v Národnej rade, ktorým, dá sa povedať, viac či menej každý bol spokojný, neboli žiadne štrajky, neboli žiadne výpovede.

Potom vy ste ako vláda strany SMER alebo vtedy ešte len opozičná strana SMER sľubovali istoty, boli voľby, po voľbách poradca pána premiéra Fica pán doktor Dragula dal náš spoločný zákon na Ústavný súd a od tej doby sa začala písať táto kauza. Vieme dobre, že Ústavný súd zrušil tento zákon, ale vy kvôli tomu, aby nevznikla takáto situácia už pred štyrmi rokmi, nechali ste tým sestrám, ktoré pracovali pod ministerstvom zdravotníctva, vyššie platy. Samozrejme, to je pozitívne. Na druhej strane ste celý ten systém tým pokazili kvôli tomu, lebo v iných nemocniciach, samozrejme, nakoľko nebol na to zákon, nevedeli dať tým sestričkám vyššie platy.

Potom ste hovorili, že rokujete s tými sestričkami celé štyri roky a na poslednú chvíľu v októbri ste sem doniesli nový zákon. Čuduj sa svet, my sme vás upozornili na to, že nie je to dobrý zákon, nie je to komplexný zákon, nerieši to systémovo požiadavky tých sestier, ale vy ste to tvrdohlavo prijali. A viete dobre, že vtedy v prvom čítaní aj my sme vám pomohli, ale upozorňovali sme vás na to, aby ste využili možnosť a rokovali ďalej s tými sestričkami. Bohužiaľ, túto možnosť ste nevyužili. Takže teraz chápem, že ste trošku nervózni, aj prekvapení. Keď ste prijali ten zákon, mysleli ste, že teraz pomôžete tým niekomu. Vidíme, že práve tie sestry štrajkujú alebo dávajú hromadné výpovede, pre ktoré tento zákon ste robili. A to je veľmi čudné, že vôbec ste sa nezamysleli nad tým, prečo je to tak. A to je arogancia moci.
Musím vám povedať, že keby ste brali vážnejšie tie sestričky a keby ste nerozdávali sociálne balíčky bezhlavo, nemám problém so sociálnymi balíčkami, mám problém s tým, že nie sú to adresné sociálne balíčky, tak isteže by sa našli tie peniaze, ktorými by sa tu dal dosiahnuť kompromis. Vieme dobre, že pán premiér Fico za posledné mesiace dal pred svojou tabuľou 30 mil. eur nemocniciam. Je to úplne v poriadku. Na druhej strane vieme dobre, že tam, kde je dlh vyšší ako 450 mil., tak to je len kvapka do mora. Keby tieto peniaze dal na platy tých sestier, možnože by ten kompromis bol lepší alebo užitočnejší. To znamená, že skôr sa mi zdá, že chcete kupovať hlasy, než akoby ste mysleli systémovo. A to je zlé.
Samozrejme, teraz sa tvárite, že všetko je v poriadku. Ale nie je to tak. Včera sme počuli od riaditeľov tých nemocníc, napríklad v prešovskej nemocnici ešte stále chýba viac ako 180 zdravotných sestier. A musím sa opýtať, či nechýbajú vám kvalitné tie sestričky, lebo na jednej strane pán premiér Fico sľuboval, že dostanú sa späť na svoje pracovné miesta, na druhej strane vidíme, že riaditelia nemocníc, ktorým chýbajú tie sestričky, nechcú rokovať s tými sestričkami alebo odborovými združeniami zdravotných sestier.
Ja si myslím, že keď sa pozrieme na tých plus zhruba 120 sestier, ktoré ste prijali napríklad do prešovskej nemocnice, keď sme sa pýtali na to, odkiaľ sú tieto sestričky, tak sme sa dozvedeli, že z Úradu práce je ich len 16. To znamená z tých 120 asi 10 %. Pritom ostatné sú z DSS, práve to znamená, že sú z domovov sociálnych služieb, lebo tam ste nezvýšili týmto zákonom plat sestier, a pravdepodobne z iných ambulancií, to znamená, že hoci tu z tých 300 sestier, ktoré podali výpoveď, 120 je ich nových, ktoré však väčšinou chýbajú takto niekde.

Na druhej strane je tu aj otázka, tie zvyšné sestričky odkiaľ prišli. Dúfam, že neprišli zo zahraničia, lebo vy chránite Slovensko pred ekonomickými migrantmi, takže dúfam, že nedozvieme sa, že sú napríklad z Ukrajiny, z Rumunska alebo z Bulharska.

Samozrejme, tým, že ste oklamali tie sestričky, ste tú patovú situáciu ešte len zabetónovali. A to nie je dobré, lebo mne sa zdá, že idete podľa hesla Rozdeľuj a panuj. A je to ináč vaša zodpovednosť úplne jednoznačne, a preto sa pýtame, ako chcete vyjsť von z tejto patovej situácie. A hoci sme si vypočuli pána ministra, vôbec sme sa nedozvedeli, ako chcete skresať alebo vynulovať napríklad tie dlhy nemocníc, ako chcete riešiť túto patovú situáciu, za čo ste zodpovední vy, že sestričky teraz chcú nastúpiť, chcú kompromis a vy im to neumožníte. To znamená, že mne sa zdá, že vy chcete len vydržať do volieb, zľahčovať tú situáciu s tým, že potom uvidíme, čo bude.

A teraz sa mi už zdá, že už ani sľubovať neviete, to znamená, že žiadne adekvátne riešenie neponúkate ani Národnej rade, ani, samozrejme, tým sestričkám, lebo to uznesenie čo prečítal pre nás pán predseda výboru pán poslanec Raši, je dobré uznesenie, no má to jednu chybu, mal to nám prečítať pred štyrmi rokmi, potom by sme neboli asi v takejto situácii, ktorú riešime aj dneska.Takže, milé dámy, vážení páni, vážení poslanci vládnej strany, chcel by som počuť, ako chcete v tomto pokračovať ďalej, čo by ste chceli urobiť, aby ste zmazali tie vysoké, historicky najvyššie dlhy nemocníc, ako chcete riešiť situáciu, patovú situáciu, ktorú ste zapríčinili s tými sestričkami, a ako ďalej pôjde slovenské zdravotníctvo, lebo isteže tá ďalšia vláda tu po vás zdedí jediné. To je chaos. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.12.2015 14:42 - 14:43 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Áno, pán kolega, mal si pravdu v tom, že SMER to vníma ako po nás potopa. Kvôli tomu, lebo keď nezvýšia tie peniaze za svojich poistencov štátu, tak ani v tých malých nemocniciach nebudú dostávať sestričky viac. Ony ešte teraz dúfajú, že budú mať viac a potom možnože nie v januári, ale v marci, apríli alebo máji prídu na to, že to nebolo viac, to bola len kamufláž. A zase za to bude zodpovedný možnože iný, možnože nová vláda.
Takže, bohužiaľ, ešte raz musíme upozorniť na to poslancov SMER-u, že nie je to systémové riešenie, nie je to dobré riešenie a nie sú tam ozajstné peniaze, nie je to kryté rozpočtom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.12.2015 14:23 - 14:25 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda. Áno, pán kolega Novotný, mal si pravdu a ja si myslím, že najlepšie slovo, ako si to scharakterizoval, tento prístup vládneho SMER-u, je ľahkovážnosť.
Viete dobre, kolegovia, že v prvom čítaní sme podporili tento zákon, lebo tým sme naznačili, že chceme riešiť tento problém a chceme vám pomôcť v tomto riešení. Ale, bohužiaľ, aj to sme povedali, že pán minister musí ďalej rokovať so sestričkami, aby dosiahol konsenzus. Bohužiaľ, tento čas, čo je viac ako dva mesiace, nevyužil na to, aby dosiahol tento konsenzus. Opakovane sme upozorňovali pána ministra tu v pléne, že tento zákon je nesystémový. Nesystémový.
Prvý problém, ako tu už zaznelo, je, rozpočet nie je krytý s rozpočtom. To, čo štát garantuje za svojich poistencov budúci rok, je málo. To ináč aj pán minister priznal s tým, že povedal, že, nie, nejako sa to vyrieši, tak ako v tomto roku, ale, samozrejme, možnože už nie on bude za to zodpovedný.
Druhým problémom, tak ako si to povedal, pán kolega, že nedošlo k dohode. A v tomto konkrétnom, konkrétne môžeme to charakterizovať, je to smiešne, ako sa SMER chváli s tým, že dá napríklad 30 mil. 27 nemocniciam. Pritom ten dlh týchto nemocníc je viac ako 500 mil. Preto je to výsmech spoločnosti, výsmech zdravotníkov, lebo SMER sa chová "rozdeľuj a panuj", lebo vieme dobre, že tento zákon určitej skupine pomôže, ale nie je to systémový zákon, lebo je to len malá čiastka spoločnosti, tak ako si povedal, pán kolega. Jednak v štátnych nemocniciach ide dole mzda, v okresných alebo VÚC-karských ide hore a v ambulantných sa vôbec nič nezmení. Je to nesystémové.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.11.2015 18:54 - 18:56 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážená pani predsedajúca. Vážený pán poslanec, máš pravdu, lebo sestričky a zdravotníci, zdravotnícki pracovníci by sa mali tešiť z tohto zákona, tak ako si to povedal. A práve to je zlé, že to sa takto nedeje. A práve to poukazuje na to, aký zákon je tu v parlamente.

Škoda, že pán minister nevyužil ani posledný mesiac na to, veď sme o tom hovorili. Preto sme posunuli tento zákon do druhého čítania, aby sme mali ešte šancu zmeniť tento neutešený stav. A, bohužiaľ, ani posledné roky sa nevyužili na to, lebo tento zákon, hoci je krok dopredu, to musím uznať, pán minister, nie je to však systémový zákon. Vyzerá to tak, ako by len preto vznikol, aby pán premiér mohol odškrtnúť ďalší sľub.Ale na druhej strane viete dobre, že to nie je systémové riešenie pre sestričky alebo zdravotníckych pracovníkov kvôli tomu, lebo, samozrejme, podľa tohto zákona nedostanú sestričky pridané ani v sociálnych zariadeniach, ani v prvom kontakte. A tak ako som už na to viackrát upozornil, prvý kontakt aj tak je vo veľmi vážnom stave. A tým pádom keď sestričky tam nedostanú plus, budú odchádzať z veľkých nemocníc možnože na západ, dajme tomu, alebo do iných krajín, z malých nemocníc do veľkých a možnože z prvého kontaktu práve do tých malých nemocníc. A tým pádom, bohužiaľ, ten najlacnejší a najdôležitejší článok nášho zdravotníctva ešte skorej bude skolabovaný. Takže preto považujem tento zákon v takejto podobe za krok vpred, ale nie je systémový, a preto veľmi ťažko viem zaň hlasovať. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.11.2015 17:50 - 17:52 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega, veľmi dobre si zhrnul, že ako vyzerá budúcoročný rozpočet z hľadiska SMER-u - SD, lebo fakt je to jednoznačné, že nie je tam dosť peňazí. Nestačí to ani na vykrytie sľubov, čo SMER - SD sľuboval občanom, takže to nie sú istoty, to je úplne jednoznačné. Je to zlá správa pre zdravotníkov, lebo tak, ako to bolo aj tento rok, isteže akákoľvek vláda príde, musí zvyšovať platby za poistencov štátu, lebo ináč, keby tento rok SMER to nezvýšil, samozrejme, aj my sme v tom pomohli, tak Všeobecná zdravotná poisťovňa pravdepodobne vo februári alebo v marci budúci rok by skolabovala, a tak, samozrejme, skolabovali aj nemocnice jednotlivé.
Takže pán minister bol ináč šikovný, lebo v absolútnych číslach to vyzerá lepšie, plus 270 mil., ale iste to vyzerá ako dobrý čarodejník kvôli tomu, lebo niet tam viac peňazí, alebo čo tam je, to nestačí na tie sľuby. A čo je najhoršia správa pre zdravotníctvo, to, že vôbec sa z týchto peňazí nedá riešiť tie problémy, ktoré sa nahromadili za tie posledné 10-15 alebo za posledné štyri roky kvôli tomu, lebo, samozrejme, z týchto peňazí vôbec nevyriešime historický dlh štátnych nemocníc. A na to nemusíme zabudnúť, že budúcoročný rozpočet tak či onak to veľmi zaťaží. A zatiaľ nevidím nikde tie peniaze, čím by sa to, aspoň čiastočne by sa to dalo riešiť.
Takže je to zlá správa pre zdravotníctvo a je to zlý rozpočet pre zdravotníkov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.10.2015 15:19 - 15:37 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, milé dámy, vážení páni, vážený pán minister, dnes rokujeme o dôvodoch na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.
Hneď na úvod by som chcel povedať, že táto schôdza nie je len o ministrovi Čislákovi, je to predovšetkým diskusia o stave zdravotníctva na Slovensku a o výsledkoch, ktoré dosiahla vláda SMER-u za uplynulé takmer štyri roky.
Minister nie je vo funkcii ani jeden rok, ale je potrebné povedať, že na ministerstve zdravotníctva je od nástupu tejto vlády, keď predtým pôsobil ako štátny tajomník, preto nesie rovnakú zodpovednosť za to, v akom stave sa rezort dnes nachádza. Keby som to chcel povedať jednou vetou, tak vládnutie SMER-u v rezorte zdravotníctva sú premrhané roky.
Nerád by som teraz prechádzal celé programové vyhlásenie vlády, nesplnené sľuby, problémy v zdravotníctve počnúc obvodnými lekármi, mestskými či VÚC-karskými nemocnicami cez fakultné nemocnice a končiac ministerstvom zdravotníctva. Problémov je totiž neúrekom. Čo je však najhoršie, že tieto problémy sa uplynulé štyri roky takmer vôbec neriešili. Preto si dovolím tvrdiť, že tieto štyri roky vládnutia SMER-u v rezorte zdravotníctva sú premrhanými rokmi.
Chcem sa teraz v úvode venovať jednej záležitosti, ktorá dokresľuje zámery a neschopnosť nominantov SMER-u v tomto rezorte. Všetci si dobre pamätáme, ako sme počúvali pána premiéra, keď bombasticky ohlasoval zámer vzniku len jednej štátnej, podčiarkujem štátnej, zdravotnej poisťovne. Dokonca mal opäť tie silácke reči, ako si to s nimi rád rozdá a že ho nezastaví nič, ani právo, ani zdravý rozum. No zastavila ho, našťastie, neschopnosť jeho vlastných ľudí realizovať tento zámer. Viete si predstaviť, ako by fungovala takáto jedna štátna poisťovňa obsadená nominantmi SMER-u? Nebolo by to nakoniec tak, že zmluvy s touto jedinou štátnou poisťovňou by získali len kamaráti a príbuzní vládnej strany SMER?
Dnes tu sedíme aj preto, že práve nominanti SMER-u v štátnej zdravotnej poisťovni podpisovali možno čudné zmluvy. Podľa vlastných slov premiéra Fica to bola "hlúposť, blbosť a chyba". Navyše dodal, že sa preveruje, či nešlo o trestnoprávne, nielen etické zlyhanie. Sám pán premiér priznal, že riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne urobil dobre, že odstúpil. Preto som veľmi rád, že zámer premiéra o vzniku jednej štátnej zdravotnej poisťovne zlyhal na celej čiare. Je to dobrá správa pre pacientov, ale aj všetkých občanov - a teraz chválim SMER, toto urobil dobre.
Vážené dámy, vážení páni, teraz by som rád vymenoval niektoré kauzy, ktoré sa udiali v zdravotníctve: bielenie karty novorodenca, kotolník a lekári v Žiline, predražený CT prístroj, drahé jedlo v nemocniciach, upratovanie bez súťaže, rôzne zmluvy všeobecnej, zmluvy štátneho tajomníka ministerstva. Samozrejme, niektoré sú s otáznikom, to si musíme uznať.
Ale aj keď zabudneme na všetky kauzy, alebo všetky tieto kauzy, aj tak vidíme, že zdravotníctvo nie je v dobrej kondícii. Ja nechcem sa zaoberať s týmito kauzami, ja si myslím, že to už urobili niektorí moji kolegovia, iste aj budú robiť, ale ja chcem teraz hovoriť o tom, čo mne oveľa viac vadí ako tieto kauzy.
Jedinečnú šancu, že SMER - SD vládla sama, jednoznačne nevyužila. V podstate ani jeden neuralgický bod nevyriešili, skôr viac deformovali systém.
A teraz o tom, čo mne oveľa viac vadí. To je prvá otázka hneď, aká je spokojnosť občanov? Ja si myslím, že na túto rečnícku otázku každý vie odpovedať. Kde je systém kvality? Pomalé zavádzanie e-Healthu a DRG? Málo robili pre prevenciu, nehovorím, že nerobili nič, lebo robili, ale málo, a nič pre efektívnosť a transparentnosť. Žiadne systémové zmeny, skôr malé neisté kroky. Moja obľúbená téma - slabý rezidentský program. Kto nás bude za desať rokov liečiť? Viete dobre, že, v tom mal pán minister pravdu, a to klobúk dolu, začali ste s tým niečo robiť. Teraz, asi za dva roky, 164 absolventov, keď dobre pamätám číslo, skončí v rezidentskom programe, je to pozitívne. A viete, koľko za tie tri roky pôjde do dôchodku? Minimálne dvakrát toľko. Takže vidieť, že hoci dobre myslený krok, nedotiahnutý do konca, lebo ja si myslím, že k tomu treba nájsť aj financie v rezorte, aby to bol oveľa lepší program alebo aby viac ľudí sa hlásilo do rezidentského programu.
Zlý zákon o doplatkoch u lekára. Pacienti žiadnu pozitívnu zmenu nepocítili, len väčší chaos. Tiež je to pravda. Upozorňovali sme na to, keď sme prijímali tento zákon. Keď teraz pôjdete do ambulancií jednotlivých lekárov alebo pred lekárňami opýtate sa pacientov, či pociťujú pozitívny efekt tohto zákona, tak, bohužiaľ, vám povedia, že nie. Takže treba tento zákon zmeniť a ja si myslím, že ten zákon, čo pán minister doniesol do parlamentu, nebol úplne šťastný, ale, bohužiaľ, jeho poslanci to zmenili a, pán minister, mali by ste vtedy byť oveľa tvrdší na svojich poslancov.
Platy v zdravotníctve a sestričky, sľuby, sľuby a potom taký zákon, s čím nesúhlasia tí, ktorým to má pomôcť. Ja si myslím, to tiež je len na Slovensku, a pritom uznávam, iste, určitú vec ste s tým vyriešili, áno. Vo VÚC-karských nemocniciach, v okresných nemocniciach alebo v obecných nemocniciach, takých je už málo, áno, bude to lepšie, ale celý systém zase zdeformujete kvôli tomu, lebo v sociálnej oblasti a na ambulanciách tie sestričky nebudú zarábať toľko, a keď budú dávať sestričky vo veľkých nemocniciach alebo v tých stredných výpovede, potom od súkromných lekárov alebo od lekárov prvého kontaktu tie sestričky budú utekať zase do nemocníc a ten systém, o čom sme rozprávali viackrát, skolabuje oveľa skôr. Takže zase dobre myslená novela zákona, ale nedotiahnutá do konca.
Ale bol už tu spomenutý tiež - dlhy nemocníc. Ďalšia téma na celý deň. Málo sa tým urobilo. Vieme dobre, že teraz je to historicky najvyššie, sú tie čísla, a ja si myslím, že raz to musíme zaplatiť my občania. Budúcoročný rozpočet, štát zase bude platiť málo za svojich poistencov, a tak všetko musia zaplatiť podnikatelia a pracujúci.
Takže pre mňa tieto dôvody, čo všetko sa neurobilo, alebo len málo urobilo pre zlepšenie zdravotníctva, sú závažnejšie pre odvolávanie pána ministra ako ostatné kauzy alebo pseudokauzy.
Vážené dámy, vážení páni, na záver svojho vystúpenia by som chcel zopakovať, že táto schôdza nie je len o zlyhaní ministra zdravotníctva pána Viliama Čisláka, je to o celkovom zlyhaní vládnej strany SMER - SD v rezorte zdravotníctva, je to o premrhaných štyroch rokoch, keď sa pre pacientov, zdravotné sestry, zdravotnícky personál, lekárov neurobilo žiadne systémové opatrenie, ktoré by zlepšilo dnešný neutešený stav.
Preto všetci členovia poslaneckého klubu MOST - HÍD budú hlasovať za odvolanie pána ministra Čisláka zo svojej funkcie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.10.2015 16:24 - 16:29 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis

20.
Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, milé dámy, vážení páni, dovoľte mi vystúpiť k tejto problematike. Budem hovoriť veľmi krátko a budem rozprávať len o tom, čo treba riešiť alebo treba zmeniť v druhom čítaní.
Najprv musím konštatovať, že škoda, že tento návrh je tu v takejto podobe. Veď by bolo potrebné prijať taký zákon, ktorý by naozaj vyriešil problémy platov sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov a komplexne. Hlavne preto, lebo pred voľbami ste sľubovali istotu a, samozrejme, aj sestrám ste sľubovali istotu. To znamená, že keď vyhráte voľby, vyriešite ich oprávnené požiadavky, čo sa týka platov, ale aj ich postavenia v spoločnosti. No nestalo sa tak zatiaľ.
Štyri roky, dá sa povedať, že v tejto veci málo sa robilo, hoci to je pravda, že ste rokovali so sestričkami aj s ostatnými zdravotníckymi pracovníkmi, ale riešenie zatiaľ nebolo na stole. Tento návrh je na poslednú chvíľu prinesený do Národnej rady Slovenskej republiky a je to také čudné, že pár mesiacov pred voľbami. Asi preto, aby ste mohli vyškrtnúť, že ste splnili ďalšie sľuby. Ale to nie je tak, veď dobre viete, že to nie je riešenie pre všetkých zainteresovaných, a tým pádom to nie je ani systémové riešenie. Viete dobre, že s týmto návrhom nesúhlasia ani tí, ktorých sa to týka.
Samozrejme, problém riešite čiastočne s tým, že tých 38-tisíc, neviem koľko, zdravotníkov dostane pravdepodobne vyššie platy, čo by bolo pozitívne a hlavne to je pozitívne ináč, že teraz ste už vyriešili ten problém, čo sa týka VÚC-karských a štátnych univerzitných nemocníc, veď viete dobre, že za tú istú prácu utekali sestričky z nižších nemocníc do väčších, lebo za tú istú prácu dostávali hneď pri nástupe o 200-300 eur viac.
Ale na druhej strane, bohužiaľ, musím konštatovať, a to aj vy dobre viete, ktorí tomu rozumiete, že keď prijmeme tento zákon v takejto podobe, tak zase otvoríme nožnice, čo sa týka ostatných sestier, to znamená tých, ktoré sú na ambulanciách a sociálnych zariadeniach. A to nie je správne, lebo tým pádom viac rozbijete systém. Ja som tu už viackrát hovoril o tom, lebo je to mojou srdcovou záležitosťou, že napríklad v prvom kontakte lekári starnú. To znamená, že za 10-15 rokov nebude nás kto liečiť kvôli tomu, lebo starnú, a pritom do systému neprichádzajú tí mladší kvôli tomu, lebo tam tie platy už teraz nezodpovedajú tomu, ako to bolo pred niekoľkými rokmi.
Samozrejme, keď takto rozbijeme tento systém, čo sa týka sestričiek, tak pravdepodobne tento systém, ktorý je najlacnejší a veľmi potrebný, lebo veľa vieme s tým ušetriť, keď to dobre funguje, keď to skorej rozbijeme, lebo už sestričky budú utekať z tohto systému, takže najprv sestričky tam nebudú a potom neskoršie lekári.
Takže to preto hovorím, lebo tento zámer, čo ste sem, pán minister, doniesli, je dobrý, ale treba to komplexne riešiť. Viete, pred pár mesiacmi tu sme sa hádali o tom, že či sa vyrieši, alebo nevyrieši platba u lekárov. Zámer bol dobrý, doniesli ste sem zákon, chceli ste to vyriešiť, upozorňovali sme vás na to, že to nebude celkom komplexné riešenie, bohužiaľ, aplikačná prax ukázala to, že to nebolo komplexné riešenie. Teraz to isté robíme, v dobrom ukazujeme na to, že to nie je komplexné riešenie.
A preto, pán minister, vyzývam vás, hoci ste v televízii, v jednej televíznej relácii ste hovorili o tom, že už nemáte o čom rokovať so sestričkami, lebo už ste vy, dá sa povedať, že už ste skončili tieto rokovania, lebo už ste všetky možnosti vyčerpali. Ja vás vyzývam v mene klubu MOST - HÍD, aby ste rokovali ďalej so sestričkami aj s ostatnými zdravotníckymi pracovníkmi kvôli tomu, lebo my chceme podporiť tento návrh v prvom čítaní, aj ja osobne, aj klub MOST - HÍD podporí tento návrh, lebo chceme riešenie a chceme, aby ste toto riešenie doniesli vy. Samozrejme, vieme v druhom čítaní aj my doniesť pozmeňujúce návrhy a potom maximálne rozbijeme rozpočet a nikto nebude spokojný. Nechceme to urobiť. Chceme to, aby ste rokovali ďalej, chceme to, aby ste doniesli také riešenie, čo komplexne vyrieši túto situáciu, a potom my aj v druhom čítaní budeme hlasovať za tento zákon. Keď to tak sa nestane, tak buď prinesieme my nejaké riešenie, a keď s tým nebudete súhlasiť, tak, bohužiaľ, v druhom čítaní už nebudeme môcť hlasovať za tento zákon, čo by nás veľmi mrzelo.
Takže preto ešte raz, pán minister, vyzývam vás, rokujte ďalej a dúfam, že v druhom čítaní za mesiac vieme podporiť tento zákon a tento problém vyriešime od 1. januára.
Ďakujem veľmi pekne.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 11:42 - 11:43 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nakoľko som bol oslovený, tak musím reagovať na to, čo hovorí pán kolega. To, že rezidentský systém bol zavedený, to je fajn, to je pravda. Ale to, či to funguje, alebo nie, o tom môžeme rozprávať asi za päť rokov, keď to budeme vyhodnocovať. To kvôli tomu hovorím, lebo v susedných krajinách, kde to už oveľa dlhšie funguje, teraz prišli na to, že hoci to formálne funguje, ale žiadny efekt neprináša práve kvôli tomu, lebo aj v tých susedných krajinách k tomu neboli pridelené tie peniaze. Dokedy prvý kontakt nebude lepšie ohodnotený finančne, do tej doby žiadny rezidentský nebude môcť fungovať. A, viete, ešte raz, vyhodnotiť to budeme môcť, či funguje, alebo nie, za päť rokov. Ale, bohužiaľ, keď to takto bude pokračovať, tak za desať rokov nebude mať nás kto môcť liečiť v prvom kontakte, a pritom vieme dobre, že prvý kontakt je najlacnejším článkom zdravotníctva.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 11:02 - 11:04 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, dobre sa počúvajú tie pozitíva, čo ste vymenovali, ale na druhej strane musím si priznať, že väčšina z nich je len placebo. A preto niekoľko, keď dovolíte, aj vymenujem, že čo všetko sa nepodarilo vyriešiť vašej vláde. Samozrejme, za to nie ste zodpovedný len osobne vy.
V prvom rade vaša vláda sľúbila, že zastaví zadlžovanie nemocníc. Nepodarilo sa to.
Za druhé, spomínali ste rezidentský program, čo je pozitívum, jednoznačne, ale musíme povedať, že keď nebudú k tomu pridružené aj peniaze, tak je to nanič, že nebude to fungovať, takisto ako to nefunguje v okolitých štátoch. A, bohužiaľ, práve váš minister, minister vašej vlády zobral z rozpočtu zdravotníctva 150 mil. eur, čo by sme mohli použiť oveľa lepšie ako populisticky, ako sa to stalo.
Po tretie, vaša vláda sľubovala sestričkám istoty. Kde sú tie istoty?
A po štvrté. Vieme dobre, že v zdravotníctve za posledných desať rokov je oveľa, oveľa viac peňazí, ale pritom ani len zdravotnícki pracovníci a, bohužiaľ, hlavne ani pacienti to nepociťujú. Prečo to je? A pravdepodobne skôr o tom je táto schôdza a nie ani o vašej osobe.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.3.2015 15:59 - 16:01 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja tiež mám rád argumenty a nemám rád to, že jedna strana je dobrá, druhá je zlá, jedna strana robí všetko dobre, druhá nerobí nič dobre. To je pravda, uznal som to, že 20, 50-korunáčky sme zaviedli my, ale aj tu si musíte uvedomiť, že vtedy neboli iné poplatky a to je veľmi dôležitá vec. Lebo potom, keď ste zrušili tie 20, 50-korunáčky, potom zrazu vznikli iné poplatky. A práve preto som uviedol aj vo svojom vystúpení, že keď 20, 50-korunáčky ste zrušili, prečo ste vtedy nezrušili všetky poplatky v zdravotníctve? Prečo nie? Ale teraz, čo sa stalo teraz? Ani teraz ste nezrušili všetky poplatky v zdravotníctve, pritom by ste to mohli, len potom populisticky by ste nemali zobrať 150 mil. zo systému. Je to veľmi jednoduché, ja vás vyzývam, zrušte všetky poplatky v zdravotníctve, ale dajte späť 150 mil. do systému.
A viete, ďalšia vec, pýtali ste sa, pán poslanec, že prečo obhajujú tu niektorí ľudia prednostné vyšetrenie. Viete dobre, že ja, a chcem to ešte raz zdôrazniť, neobhajujem, ja nie. Ale na druhej strane, môžem sa vás opýtať, že prečo priemerný občan Slovenskej republiky chodí dvakrát toľko k lekárovi, ako priemerný občan Európskej únie? Prečo naši ľudia 12-krát navštevujú za rok ambulanciu a priemerný Európan len 6-krát. Možno preto by sme to mali obmedziť, preto by sme to mali regulovať, lebo to znamená, že naši ľudia dvakrát toľko sedia u lekára, ako priemerný občan Európskej únie. A prečo je to? Na to odpovedzte. A keď to nechcete regulovať, prečo nechcete regulovať? Chcete to, aby to aj naďalej bolo takto? Veď to stojí nielen peniaze daňových poplatníkov, ale aj čas.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis