Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

16.4.2015 o 15:34 hod.

doc. Mgr. PhD.

Martin Fronc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 16.4.2015 15:34 - 15:42 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis

76.
Ďakujem pekne, pán predseda. Skôr ako začnem k meritu veci, musím povedať, pri tomto rokovaní som si uvedomil, že som asi už starý. Starý v tom, že tento svet, ktorý tu beží, je pre mňa vzdialený. Veď chvíľami rokovanie Národnej rady mi pripomína cirkus. Súťaž v tom, kto je vtipnejší, kto povie lepšiu floskulu, ale ja si nemyslím, že by takto Národná rada mala fungovať, a to mne nevyhovuje, rovno poviem.
Viete a teraz k veci, k odvolávaniu podpredsedu Národnej rady Jána Figeľa. Ja naozaj celý čas sa snažím nebyť expresívny, ale v tomto prípade, aspoň v jednom bode, neviem to ani inak vyjadriť. Myslím si totižto, že to vaše rozhodnutie je tak, ako to kedysi raz, istú vec pomenoval klasik tohto parlamentu a prvý predseda Národnej rady už slobodnej Slovenskej republiky František Mikloško, že to je tupina. To je, priatelia, politická tupina. Viete, ja aj vysvetlím, prečo to takto vnímam. Ale uvedomujete si vôbec, že čo sa deje?
Keby som zopakoval slová, ktoré tu sa, myslím, v tejto chvíli parafrázované, hodia, ktoré povedal kedysi Cicero vo vzťahu ku Catilinovi: Quo usque tandem abutere, Široký, patientia nostra? Quam diu etiam furor iste tuus nos eludet? Skrátka povedané: Dokedy toto tu bude!? Dokedy bude znepokojovať nejaký oligarcha fungovanie Slovenska!? A nielen jeden.
Miesto toho tu sa fackujeme. Miesto toho, aby sme sa spojili a aspoň čiastočne zlomili moc týchto oligarchov, pretože skutočnosť je taká, že ovládajú vás, ovládajú túto krajinu. A nemáte pocit vy sami, že sa stávate prakticky pre nich a pre národ potom zodpovednými a fackovacími panákmi?
A teraz ku konkrétnemu odvolávaniu Jána Figeľa. Viete, hovoríte o vyvodzovaní zodpovednosti. Ja som to už povedal a zopakujem to. Zodpovednosť môžem vyvodiť voči sebe samému, keď som niečo zlé urobil, zodpovednosť môžem vyvodiť voči svojim vlastným, ja neviem, mojej rodine, voči svojim deťom, v strane predseda vyvodí zodpovednosť voči svojmu členovi. Ale vyvodzovať zodpovednosť takýmto spôsobom voči protivníkovi? Politickému protivníkovi? Viete, to mi pripomína, že to sa asi môže udiať len v Islamskom štáte. (Reakcia z pléna.) Že jemu zotneme hlavu. Ja si vôbec nemyslím, že by sme my nerobili chyby. Iste. Viete, chyby nerobí len ten, kto nič nerobí. A keď ste na takej funkcii, ako je minister, urobíte tých chýb nemálo. Samozrejme, že nikto sa s nimi chváliť nebude. Ja som si to vyskúšal osobne a som si presne vedomý, že čo všetko človek neurobil práve najlepšie, a kde pochybil. Ale tie dôvody, ktoré uvádzate, ja si myslím, že sú nezmyselné. A vy ste o nich vedeli. Vedeli ste presne tak o nich pred troma rokmi ako dnes. Nie sú žiadne nové. Čo mám povedať, že ste spali? Dobré ráno?
No, viete, ten argument hlavný, že staval lacno diaľnice, keby to tak bolo, že môžeme tak lacno stavať diaľnice, chvalabohu. Ale sa chcem opýtať, vy si viete predstaviť firmu, normálnu, zodpovednú, manažment, že to sú tam hlupáci, že urobia zmluvu na zákazku, kde prerobia obrovské peniaze? Že to nie sú ekonomicky a finančne schopní ľudia? Alebo si myslíte, nebodaj, že takých, ktorí takú zmluvu urobia, sú takí veľkí dobromyseľní altruisti, že, ja neviem, tretiny svojho majetku sa vzdajú? To snáď nie. To snáď, ja verím, že to si z vás nikto ani myslieť nemôže. Takže celkom isto za tým niečo bolo iného.

A viete, čo je pre mňa podstatné, nad čím sa zamýšľam? Že čo vás k tomu viedlo, k takémuto kroku. Ako chápem, že existujú dlhodobo animozity medzi niektorými ľuďmi. Celkom iste vnímam, že zrejme váš pán predseda nášho predsedu nemá rád, asi to bude aj naopak, lebo také vzťahy bývajú zvyčajne vzájomné. Že by to bola nezvládnutá emócia? A musím povedať, že to bol možno ten lepší prípad, ale nemyslím si to. Politik taký skúsený, ako je váš predseda Robert Fico určite v takýchto veciach dôležitých emócii nepodľahne.
Druhá vec je, čo to vyzerá, a nemôžem si pomôcť, že snaha je tuná hodiť čierneho Petra za túto nepríjemnú situáciu, nájsť obetného baránka a tým obetným baránkom sa mal stať Ján Figeľ a prostredníctvom toho teda KDH. Len, priatelia, ak takto to bolo, tak to bol veľký omyl. Verte, že z väčšiny ľudí nikto tomu neuverí. Nikto tomu neuverí. Ale mne nedá, nedá mi a mám obavy a vrátim sa k tomu, čo som povedal na začiatku, že za tým všetkým sú vplyvní oligarchovia. A poviem, že ma mrzí a že mám doslova strach, že niektorých kľúčových ľudí v SMER-e, ktorý je dnes vo vláde, doslova držia pod krkom. A v tom je potom nešťastie vašej krajiny.
Ja na začiatku som dal pánovi predsedovi Pellegrinimu šancu, aby predsa len ste sa pokúsili revokovať a nepristúpili k tomuto kroku. Som si vedomý toho, že v tejto chvíli sa už ťažko z toho vycúva. Ale tak ako to povedal môj predchodca, celkom iste to bude mať dlhodobý dopad na fungovanie parlamentnej demokracie na Slovensku a väčšina z vás, ktorí politicky rozmýšľajú, si uvedomujú, že to bude mať dopad aj na fungovanie politiky a budúcnosti tejto krajiny. Skúste sa nad tým zamyslieť.
Ďakujem. (Potlesk.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 14:24 - 14:26 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Pán kolega, mohli by ste mi povedať, kedy bol hovorcom KDH pán Grendel? Kedy bol vysokým funkcionárom KDH pán Milan Krajniak? Čo bol predseda, podpredseda, člen predsedníctva, krajský predseda, predseda konzília? Ktorú tú vysokú funkciu zastával? Rád by som sa to dozvedel z histórie KDH. Som tam od samotného vzniku, ale neviem o tom, takže by mi to veľmi pomohlo, aby som si urobil obraz o existencii KDH.
Viete, k tomu, čo píše kdekto všelijako pod vplyvom svojich nenaplnených emócií, tak ako tam môžete u toho posledného križiaka povyťahovať kopu nezmyslov a takýchto obvinení. Kdekto môže čo popísať. To si môžete rovno zobrať Facebook a nazrieť tam takých vecí, že to bude neuveriteľné. Čiže trošku by som očakával predsa len od vás serióznosti.
Ale, žiaľbohu, obávam sa, že to nepríde.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 12:09 - 12:11 hod.

Martin Fronc
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2015 9:43 - 9:44 hod.

Martin Fronc

28.
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Ja len, jedna ukážka, ako sa tu manipuluje s číslami. Kolega, si povedal, že Váhostav a Široký má zazmluvnené 1,5 mld. a 1 500 zamestnancov by prišlo o miesto. Tisíc päťsto zamestnancov pri mesačnom plate tisíc eur, to je podstatne viac, ako je priemerný plat, ročne by to stálo 18 mil. eur.
1,5 mld. pre Širokého zazmluvnené a ide o 18 smiešnych mil. pre týchto ľudí.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 21:03 - 21:05 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Častokrát tu počúvam v parlamente, ako sa kde kto hanbí. Hanbí sa za druhého. Pritom hanba je osobný pocit. Keď niečo zlé urobím, hanbím sa a obyčajne sa tým nechválim. Ale dobre. A rovnako je to aj o vyvodzovaní zodpovednosti. Zodpovednosť sa vyvodí za vlastnú chybu a človek ju musí vyvodiť. Prípadne predseda strany za vlastnú stranu, za svojich ľudí. To viem, to je paradoxné a absurdné, že vy idete vyvodzovať zodpovednosť tak, že idete vlastne politicky popraviť protivníka, to je unikum slovenské, musím povedať.
Chcem povedať aj to, že viete, to všetko, čo ste napísali v dôvodovej správe, ak by bola pravda, tak ste mali podať trestné oznámenie. Ste to vedeli pred troma rokmi. Pred troma rokmi ste Jána Figeľa volili, tak ako mali by ste vyvodiť politickú zodpovednosť za túto chybu vy sami voči sebe. To, absurdné je to.
A posledná vec. Nemôžem si pomôcť, celé je to také, že viete, kauza Široký je pálivá kauza, zlá kauza a jednoducho potrebujete na niekoho hodiť čierneho Petra a nájsť vinníka. Hádžete to na Jána Figeľa a KDH. To sa vám hodí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.4.2015 19:24 - 19:25 hod.

Martin Fronc
Áno, pán predseda. Ako starší človek vám dávam návrh ako šancu, stiahnite to, čo ste teraz urobili. To je procedurálny návrh. Stiahnite to hlasovanie. Jednoducho, vráťte to späť. Ak nechcete vojsť do histórie ako parný valec Zlatej Idky č. 2.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 11:41 - 11:42 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Pán kolega, nemôže každý všetkému rozumieť, celkom iste sa nepasujem do pozície, že by som zdravotníctvu rozumel, ale minimálne rozumiem a vnímam problémy pacientov a ľudí, ktorí žijú, a budem konkrétny v Žiline a v okolí.
Viete, on sa z osvety v zdravotníckej dobe dozvie, že má byť včas ošetrený, že čas niekedy hrá vážnu rolu, ale k endokrinológovi čaká tri-štyri mesiace na vyšetrenie. K neurológovi takisto. To nie je výmena kĺbov, čo by som vedel pochopiť. A teraz vybuchne kauza v žilinskej nemocnici na internom oddelení.
Ja beriem, že sa stáva, ja nechcem ísť do vnútra kauzy, ale fakt je, že tí ľudia potrebujú interné oddelenie a ošetrenie a vy viete dobre, však ste hovorili, že máte aj atestáciu z cievnej chirurgie, že jak dôležitý je okamžitý niekedy zásah, okamžité vyšetrenie, a toto interné oddelenie plnohodnotne už dlho nefunguje. Dlho nefunguje. Ja si myslím, že sa to dalo riešiť, nie že sa kauza stala, že to vybuchlo, ale že to nie je zabezpečené, to pokladám za vážne.
A preto sa vás chcem opýtať, pán kolega, myslíte si, že pán minister zdravotníctva za týchto okolností zvláda svoju funkciu?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.3.2015 15:29 - 15:29 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis
Áno, som rád, že kolega Kvasnička vystúpil, aj keď tradične ako vždy to poňal v širšom filozoficko-psychologickom kontexte, ale faktom je a pozrime sa, koľkých z nás poslancov to zaujíma. Je to zdanlivo malá, drobná, nevýznamná vec. A vráťme sa späť: Keď si premietnete mnohé naše rozpravy, ktoré tu trvajú aj dni, v podstate prakticky skoro nič neriešia. Toto rieši malý problém, ktorý sa dotýka ľudí, malý problém z pohľadu Národnej rady a veľký z pohľadu toho, koho sa dotýka. A preto ja by som chcel uznanie vysloviť kolegyni Gibalovej.
Skryt prepis
 

24.3.2015 15:00 - 15:02 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Ja poviem len naozaj pár viet, čo bolo cieľom platného zákona. Zákonodarca jednoducho chcel to, aby ľudia, ktorí sú znevýhodnení, či už sú mladí príliš, starí alebo sú s postihnutím, jednoducho ťažko nachádzajú prácu, sa mohli zamestnať, aby sa na to vytvoril priestor. A táto zmena len tento priestor rozširuje. Umožňuje, aby aj nadácie, občianske združenia mohli zamestnávať. Tak ako povedala predkladateľka, neprikazuje, je to fakultatívne. A ja si nemyslím, že by hrozilo, že budú zneužívať peniaze, pretože rozhodnutie, či dostanú takýto príspevok, závisí nakoniec od ministerstva, respektíve od ústredia práce. A tie to budú posudzovať. Ja osobne si myslím, že to znamená, že by sme tento návrh zákona mali podporiť, pretože tak pomôžeme tým, ktorí sú znevýhodnení. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 20.3.2015 11:49 - 11:52 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. No, kolega Radošovský povedal takú rečnícku otázku, že či nájde podporu, tak mu odpoviem, že moju podporu tento návrh zákona má. Ale iné chcem povedať.
Ten zákon sám o sebe vypovedá o smutnom stave spoločnosti, čo sa týka správania sa, pretože to, aby som neuzatváral zmluvy, keď už nemám de facto oprávnený mandát, že len doťahujem svoje volebné obdobie na úkor iných, na úkor obce, to je jednoducho normálna slušnosť. A táto slušnosť nefunguje, žiaľbohu. Potom musí nastúpiť aj zákonná úprava, ktorá si takúto slušnosť ľudskú vynucuje. Ale rád by som to dal trošku aj ďalej.
Ja vnímam tento návrh zákona ako istým spôsobom takú lastovičku. Ak sa táto úprava osvedčí a že naozaj zabráni takémuto nekorektnému sa správaniu, tak vidím v budúcnosti dôležité možno ju aj rozšíriť, pretože to sa netýka len končiacich samospráv, starostov a primátorov, ale napríklad končiacich vlád. Viete, takisto, keď vláda je po voľbách a teda končí, tak takéto veci by sa nemali diať.
A ja uvediem príklad, ktorý si pamätám, keďže už som trošku starší v tej politike. V 1998, keď nastúpila vláda, tak nový minister životného prostredia, som sa s ním stretol, celý jeden kalendárny rok nemohol v podstate nič urobiť, pretože celý jeho rozpočet, ktorý mal, bol predchádzajúcim ministrom zazmluvnený. On len musel platiť zmluvy. A to je ukážka toho, že toto sa deje nielen na úrovni samosprávy, ale aj na tej vrcholnej úrovni a preto sa domnievam, že ak sa to osvedčí, bolo by dobré, aby sme takéto ustanovenia aj rozšírili.
Ďakujem.
Skryt prepis