Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.11.2015 o 11:56 hod.

doc. Mgr. PhD.

Martin Fronc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.11.2015 14:57 - 14:59 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Dve poznámky na doplnenie.
Eurofondy. No, všetky kapitoly prakticky išli kvôli eurofondom výrazne dole oproti minulému roku. Ja tomu rozumiem, tomu čerpaniu. V poriadku. Akurát to, na čo som ja už upozorňoval v roku 2007, keď ste si vylepšovali ako čísla, ako podiely z HDP, ktoré dávame do vzdelania a podobne, že raz eurofondy skončia. A problém, možno teraz je len naznačený, ale vtedy vybuchne tým, že potom v jednotlivých kapitolách bude chýbať obrovský objem peňazí. To je prvá poznámka.
A druhá kolegovi na doplnenie. No ja som si všimol, že je naozaj strašne veľa položiek vo Všeobecnej pokladničnej správe, že je tam veľmi krásna rezerva vlády. A vláda počíta so zlým ekonomickým vývojom, pretože pokiaľ si pamätám, je tam položka na zhoršený ekonomický vývoj 155 mil. vo Všeobecnej pokladničnej správe. To si myslím, že tak nie je málo. Takže asi predpokladá, že budúci rok bude ten vývoj naozaj ekonomicky zlý.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.11.2015 13:10 - 13:11 hod.

Martin Fronc
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Ja len veľmi krátko. Naozaj som pozorne počúval tú rozpravu a tie problémy, ale sám som upozornil na škandalózne navyšovanie dôchodkov skupine sudcov a prokurátorov. Aj preto chcem požiadať a pripojiť sa k výzve, ktorú dal predchádzajúci rečník, aby pán spravodajca využil svoje právo, ktoré má, a stiahol z rokovania tento zákon.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.11.2015 11:56 - 11:57 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Pán minister, ak toto zvýšenie dôchodkov je pravda a len pre skupinu sudcov a prokurátorov, tak je to škandál, ktorý nemá obdobu. Dnes, keď mnohí občania nemajú dôchodok ani 300 eur, keď minister a ministrov, a vláda pozostáva zo 16 členov, má po plnom odslúženom funkčnom období dôchodok polovičný, i keď toto nie je podľa mňa v tejto chvíli pre mňa problém, keď donedávna prezident, a máme troch dôchodcov prezidentov, mal dôchodok 1 000 eur, tak to je naozaj škandál.
Ale čo vnímam ako škandál vo vzťahu k tomu, že učiteľom, ktorí majú také platy nízke, aké majú, idete zvýšiť plat ani nie o 30 eur, a tuná sa takýmto spôsobom zvýšia dôchodky, tak to, pán minister, musím povedať, že ste stratili cit. To je normálne politický cynizmus!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.11.2015 15:13 - 15:19 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis
Pani podpredsedníčka, pán minister, kolegyne, kolegovia, neviem, či po tejto chvíli vypätej atmosféry niektorí nebudú vnímať moje vystúpenie tak trochu, akože opozičný poslanec sa stavia v niektorých veciach na stranu ministra, ale ja by som rád ctil zásadu: Amicus Plato, sed magis amica veritas. Plato je síce priateľ, ale pravda je väčší priateľ. Neviem, či tento zákon bol inšpirovaný, ale celkom iste bol aj ovplyvnený tou kauzou vývozu poprsia pápeža od údajne Berniniho a zrejme aj niektoré paragrafy ovplyvnil.
Ja som presvedčený, že pamiatky treba chrániť, ale primerane, a treba vytvoriť priestor na to, aby istým spôsobom sa dali aj kúpiť a vymeniť. Viete, keď zájdete do Budapešti, do aukčného domu Nagyházi alebo Kieselbach alebo do Viedne do aukčného domu Kinsky, tak tam máte predaj, keď hovoríme, obrazov a sôch, pričom tam, kde krajina nechce, aby sa vyviezli, je napísané: No export. Tak dopredu viete, s ostatnými je to vybavené, nie je problém. V Maďarsku máte napísané, pokiaľ tu ja mám kolegov, védett, myslím, sa to píše, je to zakázaný export. A ja poznám aj medzi vami tých, ktorí sú zberatelia a ktorým sa stáva, že na Slovensko sa dostávajú aj vzácne umelecké diela. Takže istým spôsobom je potrebné, pohyb alebo obchod aby tu bol. A ja si myslím, že chrániť to treba, ale nie tak, že budeme pritom chrániť absolútne všetko, lebo potom nechránime nič.
A chcem to povedať aj v súvislosti s tou kauzou Bernini. Toľko som sa o tom načítal, že Slovensko prišlo o sochu v hodnote 30 mil. eur, myslím, eur alebo dolárov, teraz neviem, či to uvádzali, 30 mil. dolárov. Neviem, odkiaľ lietala, dodnes som sa nedozvedel, odkiaľ je tá suma 30 mil., ale, viete, po prvé, keby to naozaj bola reálna suma, tak Slovensko by o to neprišlo, nemohlo by o to prísť, lebo ja si neviem predstaviť vládu, ktorá by bola dala 30 mil. na kúpu takéhoto poprsia a ktorá by to politicky prežila.
Ja si pamätám spred dvanástich rokov, keď minister kultúry Kňažko mal možnosť kúpiť za 12 mil. korún sériu sloveník. A vláda na to, žiaľbohu, nenašla odvahu Tak vtedy, si myslím, sme o to prišli. Ale o to v tomto smere sme neprišli. Prišli sme o to tak, že sa to nenachádza na území Slovenska. To je ale rozdiel.
Ja som v tej aukcii SOGA bol, dvakrát, pretože to bolo dvakrát u nich ponúkané za tú istú vyvolávaciu cenu, 24-tisíc eur. Druhýkrát to bolo predané. Ale vznikla z toho úžasná bublina.
Po prvé, Slovensko nemá a ani nemôže mať špecialistov, odborníkov, ktorí by naozaj úplne vedeli zodpovedne posúdiť, či je to alebo nie je to od Berniniho. Malo ich z Galandovcov, z Fullu, z Benku a podobne, ale to je celkom prirodzené, že takýchto odborníkov nemá. Pokiaľ by ste chceli takého odborníka, aby urobil príslušný posudok, na to sú obrovské finančné prostriedky, to by bolo treba prvé vedieť.
Po druhé. Je pravda aj to, že bolo toto poprsie ponúkané aj inom múzeu, v Liechtensteinovom, pokiaľ viem, múzeu, kde to bolo odmietnuté s tým, že to od Berniniho nie je, že maximálne, lebo tu rôzne stupne existujú, tuto atribuoval, pripisovanie, tam pripustili maximálne, že je z dielne Berininiho toto, ale nie poprsie vyrobené Berninim.
Ale, prosím vás, taká vec, ako sa to predáva 30 mil., neverím, to nie je vec verejnej informácie. Tomu, že by to pustilo Gettyho múzeum, neverím. To sa nedeje. A takisto sa veľakrát nedozviete ani to, za čo sa to predalo, pokiaľ to nešlo cez verejnú aukciu. A z tých vecí, kde sa to od toho Berniniho predalo, z verejných aukcií zistené ceny najviac, ale to bola terakota, lebo materiál tiež rozhoduje, boli 2 mil. Ale bežne sa od neho predáva za 100-tisíc, 200-tisíc a menej vydarený kus aj za menej. Zoznam tých cien tam bol.
Prečo o tom hovorím? Hovorím ešte raz, ja pokladám za dôležité ochranu pamiatok, ale nemôže to ísť v tomto prípade za istú hranicu tak, aby nebol umožnený aj pohyb a výmena kultúrnych pamiatok.
A, mimochodom, keď už hovoríme o tých veľkých stratách, tak nedá mi, aby som nepovedal, že Slovensko najviac prišlo o kultúrne pamiatky v 19. storočí pri organizácii Miléniovej výstavy. A darmo existuje dokonca zmluva, že by sa to malo vrátiť. To sa nikdy nevráti, tak ako sa nevrátia nikdy pamiatky, ktoré ukoristili švédske vojská počas tridsaťročnej vojny z Čiech.
Mimochodom, ste si daktorí spomenuli, že aspoň tú jednu vzácnu bibliu žiadal vtedy možno prezident Havel na vrátenie. Nie je vrátené ani toto, jeden jediný kus aspoň symbolický. Čiže toto sa pohybuje inak.
A v tomto smere, si myslím, nemali by sme vždy len naletieť a veriť to, čo zaznieva v bulvárnych médiách, aby sa vyrobila kauza. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2015 13:59 - 14:00 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Ja tiež by som rád zareagoval na ten pozmeňujúci návrh. Viete, došlo k individuálnemu zlyhaniu pár poslancov. Tak podľa mňa už dosť na to doplatili, pretože mali v médiách hanbu, z ktorej si mohli ušiť zimník. Ale takýmto spôsobom problém riešiť, to znamená, že ideme to dať do zákona a meniť zákon? Koľkokrát to tu robíme? Veď to je nezmyselné, aby sme menili zákon kvôli takým veciam! A ešte tak ako to zaznelo, podľa môjho presvedčenia takisto zlým spôsobom, pretože dochádza k obmedzovaniu, ktoré nemá žiadne ratio, nemá zmysel. Skôr skomplikuje život všetkým kolegom, ktorí nastúpia po voľbách v marci 2016, a jednoducho zhorší tú prácu. Ja by som vás chcel veľmi slušne poprosiť, stiahnite ten návrh.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2015 18:27 - 18:28 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Pán minister, povedal som, že sa zdržím niektorých vyjadrení. Musím povedať, že v tejto chvíli mi to dá dosť veľkú námahu, ale vecne k trom veciam.
Správcom majetku štátu v tomto prípade ste vy a žiadna IUVENTA bez vášho súhlasu to nemohla dať vypísať ako prebytočný majetok. To nemôžete obchádzať.
Mimochodom ešte raz, povedal som to, takto v tomto zmysle odpovedali dvaja vaši kolegovia na interpeláciu kolegovi Hubovi. Tak ja už neviem, či aj oni sú neznalí veci, ale to sa mi predsa len nezdá.
Druhá poznámka. Viete, že ja nechcem opakovať tie organizačné pokyny a čítať rad za radom, jak ste pridali, odobrali, pridali - mám vám dať kompletnú tabuľku, jak ste to robili? Možnože ju nemáte, tak ja vám tým môžem poslúžiť, jednoducho je to tak.
A posledná poznámka, rád počujem, že chcete spolupracovať, len zdá sa mi to vyslovene deklaratórne, keď sa tak vrátim len fakticky, pretože to nie je o víziách a koncepciách a o veľkých veciach. So zákonom o financovaní regionálneho školstva máte problémy, jednoducho je to dlhodobé, ale ja som sa už niekoľkokrát legislatívnou normou pokúšal urobiť aspoň isté zmeny. Ako ste na to reagovali? Nijak. Úplne nijak, ako treba povedať. Takže jednoducho vaši kolegovia tu v parlamente to bez problémov unisono zhodili zo stola, bolo vybavené. Asi takto tá spolupráca fungovať nemôže.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2015 15:17 - 15:19 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým, ktorí mali faktické poznámky.
Kolegyňa Nicholsonová, to moje vyjadrenie nebola reakcia na vás, ale reakcia na obhajobu pána premiéra a ďalších koaličných poslancov, ktorí tvrdili, že minister konal. No tak toto ja musím povedať, že nepokladám za minimálne dostatočné a primerané konanie.
Pán kolega Petrák, neviem, či náhodou, či zámerne, ale posúvaš moje vyjadrenia, ja som nepovedal, že minister spáchal zločin. Ja som hovoril o tom, že sa ide, vyvoláva to podozrenie na dokončenie ukradnutia tohto majetku, na spáchanie zločinu na mládeži. To je trošku iné vyjadrenie.
Čo sa týka IUVENTY, no, musím povedať, že ak máš trpezlivosť, ja si k tebe sadnem a porozprávam, čo všetko človek musel robiť, aby chránil majetok a tie pozemky, ale ja netvrdím, že som to robil len ja. Ja rovnako priznávam, že takto sa kvôli IUVENTE trápil aj váš kolega, alebo tvoj bývalý kolega, minister Milan Ftáčnik. To jednoducho boli takí, ktorí sa snažili podľa možnosti chrániť. A ja si myslím, že takto vypísanie toho majetku ako prebytočného len umožňovalo, abo by umožňovalo, aby sa to udialo. Budem rád, ak sa to neudeje a ak bude v poriadku.
A čo sa týka vyhadzovania, aké upratovačky som ja osobne vyhodil? Ja som bol štyri roky ministrom a môžeme si prejsť, že koľko ľudí tam zostalo od vás bez mihnutia oka, lebo boli odborníci. Takže ja sa domnievam, že bolo by lepšie niekedy hovoriť naozaj fakticky k tomu človeku, s ktorým debatujete, a nie o čomsi, čo sa udialo imaginárne alebo aj skutočne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.10.2015 14:51 - 15:08 hod.

Martin Fronc
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.10.2015 12:54 - 12:56 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Pán kolega, ten zákon o platení duchovných nie je z roku 1949. Ten fungoval aj za prvej Československej republiky a dokonca ešte prv, za Rakúsko-Uhorska. To je prvá vaša nepresnosť.
Druhá nepresnosť je, že to bolo požiadavka Novembra. To už bolo dávno predtým. Bola petícia moravských katolíkov za komunizmu, ktorú podpísali státisíce veriacich. Musím povedať, že väčšina z nich bola zo Slovenska a prvý bod bola odluka cirkvi od štátu v tých požiadavkách. Ale z trochu iného videnia to bolo.
A ak hovoríte, že tu sú ľudia, ktorí sú pokrytci, musím vám povedať, že aj medzi nami sedia tí, ktorí to nielen podpísali, sa angažovali pri zbieraní podpisov, a to bol iný prejav ako teraz, pretože riskovali svoju existenciu a perzekúciu.
A tretia vec. Ja nespochybňujem vaše právo podať návrh zákona. Ale musím povedať, že to je nešťastný návrh, pretože som presvedčený, že v prvom rade musí dôjsť k rokovaniu, to sa aj deje, ale k rokovaniu a dohode medzi predstaviteľmi štátu a jednotlivých cirkví o riešení. A musí dôjsť k nej preto, že to sa netýka len predstaviteľov cirkví, hierarchie, týka sa to všetkých veriacich. Je to veľmi citlivá záležitosť. Takýmto spôsobom to nastolené len bude vyvolávať väčšie napätie v spoločnosti. Takže na záver, za týchto okolností, nie som pokrytec, ale tento návrh v tejto chvíli, pán kolega, nepodporím.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 2.10.2015 13:27 - 13:29 hod.

Martin Fronc Zobrazit prepis

188.
No tak ako právo hádam mám, nie? No. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Jurinová, Erika, podpredsedníčka NR SR
Využite svoje právo, nebojte sa toho, páni poslanci!

Fronc, Martin, poslanec NR SR
Áno. Ja si ho využijem. Nemám problém. Zhrnutím, vystúpili traja páni poslanci v rozprave, nepodali žiaden procedurálny návrh. A k vecnej rozprave k trom bodom sa chcem vyjadriť. Prvé, ústavný alebo neústavný. Myslím si, že je v súlade s ústavou. Nakoniec nikto pokiaľ nepodal návrh na Ústavný súd, keď sme to zaviedli na prvom stupni, i keď treba povedať, že tu prítomná v minulosti poslankyňa, profesorka práva napádala, že to je protiústavné, aby ste vedeli, že existujú aj také názory, to je prvá poznámka.
Druhá, ku kolegovi Mikloškovi ako k matematikovi, no viete, z toho, že raz vidíme zatmenie Mesiaca, ešte nemôžeme súdiť, že Mesiac je stále zatmený. To by asi ako doktor vied z matematiky vie, že z jedného príkladu vo svojej rodine by nemal urobiť žiaden uzáver. To asi nie je vcelku seriózne.

A tretia, k socializácii. Ja viem, že to je pre niektorých dôvod to napádať. Ale zase nemôžem súhlasiť, že tá socializácia je úplná a dostatočná, pretože v takomto prípade sa stretávate vždy s komunitou ľudí, ktorí sú vám blízki, sú blízkeho zmýšľania, a to nie je naozaj úplná socializácia v prostredí, v ktorom sa to dieťa časom vyskytne.

Ďakujem.

Skryt prepis