Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 17:25 hod.

PhDr. CSc.

Janka Šípošová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.2.2016 0:48 - 0:49 hod.

Janka Šípošová
 

Vystúpenie v rozprave 12.2.2016 0:25 - 0:36 hod.

Janka Šípošová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja chcem poďakovať mojim kolegom z opozície a najmä pánovi poslancovi Hlinovi za to, čo povedal na koniec, že ste sa ako muži zastali tých žien, a chcela by som vrátiť to trošku k téme, ktorú dnes tie figuríny alebo tie inštalácie celkom dobre nevystihujú. Tak by som vám chcela pripomenúť, myslela som si, že ukážem pánovi ministrovi tie aktuálne symboly zdravotníctva, lebo tu keď hovoríme o percentách a ukazujeme čiary a krivky a grafy, tak nie je celkom jasné, o čom hovoríme, ako sme znížili dlh zdravotníctva, tak tam akosi zaniknú takéto skutočnosti, ako sú ošúchané nemocničné plášte, ako sú tie symboly dnešného nášho zdravotníctva, pretože som sa trochu hanbila alebo dosť veľmi hanbila najmä v popoludňajších hodinách v tomto parlamente, keď sa rozprávalo a lietali slová, pričom vôbec sa nehovorilo o podstate veci a vôbec sa nehľadali riešenia, čo som sa snažila naznačiť aj pánovi poslancovi Blanárovi, keď ja som hovorila o tom, že nič sa tu nerobí pre to, aby sme našli riešenia danej kritickej situácie. Takže on mi nerozumel alebo nechcel rozumieť, ale to už nebolo prvýkrát, tak tým sa ďalej nebudem zaoberať.
Ešte na začiatku chcem povedať aj to, že som rozmýšľala nad tým, žiaľ, vtedy už som sa nemohla prihlásiť nijako, keď pán predseda zdravotníckeho výboru Raši hovoril prejav, ktorý mal hovoriť minister zdravotníctva, tak som si povedala, akože tu sa už nič ani formálne neberie vážne, predseda zdravotníckeho výboru je poslanec, ktorý má kontrolovať ministra zdravotníctva, a nie ho obhajovať, takže je to všetko nejaké na hlavu postavené a ja dúfam, že to hádam možno ešte niekedy možno aj za môjho života dostaneme v tejto krajine na nohy. Keď hovorím o tom, že som sa hanbila, tak som si spomenula na moju včerajšiu príhodu, vo večerných hodinách som sa zastavila cestou domov v kozmetike a chcela som sa tam objednať. A tam kozmetička mi hovorila, že mohla by som prísť dnes vo štvrtok podvečer. A ja som jej povedala, že ja neviem, či to bude možné, lebo sa to trochu aj hanbila tam povedať, že som poslankyňa Národnej rady a my budeme mať vtedy mimoriadnu schôdzu, pričom som si uvedomila, aké je to hrozné, že toto hovorím. že sa hanbím priznať, kde budem, čo robím, pretože už to ľudia takto vnímajú. Našťastie ona bola pomerne prívetivá a prijala to s porozumením. Ale dnes som sa hanbila ešte viacej. Dnes som sa najmä počas rokovania o situácii v školstve a o štrajkoch učiteľov hanbila za to, ako sa tu rozpráva, tára, prepáčte za výraz, a nič nerieši. Je to strašný pocit bezmocnosti. A hrozný pocit bezmocnosti je aj to, keď si uvedomím, že napriek tomu, čo sa včera hovorilo na poslaneckom grémiu, napriek tomu, ako ústretovo sa tam pán predseda Národnej rady tváril, keď sa pýtal nás opozičných poslancov, koľko asi budeme rozprávať na tej schôdzi a ako dlho bude tá schôdza trvať, pričom povedal, že bude len do 19.00 hodiny, tak vlastne sme tu ráno zažili tie scény s tým neodhlasovaním programu schôdze a potom milostivým jeho odhlasovaním, to je také urážlivé. A čo to je? To je arogancia moci, nič iné to nie je. To je zneužitie moci, to je znásilnenie. Tak ja neviem už, ako to mám urobiť, nikto z nás tu zo 67 poslancov nevie, ako na to ísť, aby sme dali najavo, že toto sa nerobí, to sa nerobí ani voči ženám na balkóne, ani voči ženám v pléne, ale ani voči nikomu. (Potlesk.) Ďakujem.
Ma pobavilo, keď pán minister Čislák povedal, že zaviedli sme vyšší komfort zdravotníctva. Tak práve preto som doniesla tie symboly toho nášho dnešného komfortu zdravotníctva. Ľudí nezaujíma to, neviem, ako to mám povedať, už som to povedala v tej rozprave pri školstve, čo chcú a ako čo v tom spraviť, ale to, čo ako vyriešime, ako vyriešime tú kritickú situáciu. A to, čo mne sa zdá podstatné na riešenie v zdravotníctve, je to, prečo nie je dosť peňazí tam, kam ide podľa všetkého dosť peňazí, pretože podľa údajov OECD vraj nedosahujeme tu priemer OECD, ale výdavky do zdravotníctva u nás sú najvyššie v rámci V4, tak prečo sme na tom takto, že musíme tuto riešiť teraz túto situáciu. Asi to vieme, ale stále sa tu rozpráva o niečom inom, nie o tom, kto to robí, ako sa to robí, aké peniaze do toho zdravotníctva idú, teda sú to dotácie, príspevky zo zdravotných poisťovní, koľko peňazí sa tam dáva a kam idú tie peniaze. Veď treba analyzovať toto, a nie rozprávať o tom, že bol taký zákon vtedy schválený a či Ústavný súd ho zrušil a či tie sestry majú pravdu alebo nemajú pravdu, koľko ich je tam.
Inak, mimochodom, tiež som sa včera spýtala na zdravotníckom výbore, keď tých sestier 500 chýba, keď ich 500 odišlo a pán minister stále a stále dookola hovorí, všetko je v poriadku s tým, že zdravotná starostlivosť je zaručená, nič tu nechýba, na čo tam bolo tých 500 sestier, ktoré teraz tam nie sú, asi boli prebytočné, neviem si to inak vysvetliť, tak prečo sme ich platili. Mohli sme ich prepustiť predtým a rozdeliť tie ušetrené peniaze tým, ktoré sú tam teraz. Ale to naozaj už veľmi preháňam.
Ja vám poviem niečo, čo zdanlivo s tým nesúvisí, ale nesúvisí to naozaj s tým len zdanlivo, pretože toto nie je len v zdravotníctve, ten chaos som tomu hovorila donedávna, kde je ten chaos a teraz už by som skoro mohla to povedať, demontáž. Ja som dnes dávala vyjadrenie pre TV MARKÍZA k hroznému prípadu 16-ročného dievčaťa, ktoré minulý týždeň znásilnili mladí páchatelia, pričom tí ešte si to aj nakrútili na video a uverejnili to na sociálnej sieti. Prečo o tom hovorím. Aj na toto kašle tento štát. My sme v tomto parlamente mali pred polrokom skoro alebo pred štvrťrokom najneskôr prijať zákon na ochranu obetí. A my ho vôbec nemáme, napriek tomu, že už je to „povinné“, že už je to vlastne záväzok, do novembra minulého roku sme to mali transponovať, je to smernica Európskej únie. Počula som, že akože na čo by nám to bolo, ale zato pán premiér povedal, niekoľkokrát vystupoval na tlačovkách, keď hovoril: „Ochránime naše ženy a dievčatá pred tými násilníkmi, ktorí k nám prídu, tých moslimov sem nepustíme.“ No ani sem nechodia a nikto naše ženy a dievčatá pred nimi nechráni.
Takže netvárme sa, že všetko sa vyrieši samé, ak teraz tie sestričky si budú riešiť svoju situáciu samé. Pacienti, ktorí sú pripútaní na lôžkach ani to nemôžu robiť. A tie ženy, dievčatá, ale aj tých ďalších ohrozených ľudí nemá kto ochrániť, tak robme niečo, aby sme sa nemuseli hanbiť pred celým Slovenskom, pred tými, čo ešte sú len teraz deti a čo už do neviem nejakej spoločnosti rastú.
Inak ja si myslím, že veľmi dôležité sú aj príklady, práve aj na ten tragický prípad, ktorý som spomenula, to chcem stiahnuť. Príklady tiahnu. Keď sa vyjadrujeme tak o ľuďoch, či sú známi alebo neznámi, či sú to autority, alebo sú to nenápadní hrdinovia, ako to povedal pán poslanec Hlina, vlastne pán poslanec Matovič spomínal to, ako sa pán premiér vyjadroval o biskupovi, takto keď sa niekto vyjadruje, zhadzuje, uráža, ponižuje, pošliapava ľudskú dôstojnosť, tak čo čakáme od ľudí aj od mladých ľudí, ktorí dorastajú, veď aký príklad im takto dávame? Kto ich vychováva a ich bude vychovávať, keď ešte aj tí učitelia, ktorí zotrvávajú a vydržia v tom školstve, odídu?
Nikdy by som nemyslela, že budem o pol jednej v noci diskutovať v rozprave v parlamente, no tak všetko asi človek musí zažiť a skúsiť, ale veď som teda preto trochu precitlivená a ospravedlňujem sa za to, ale to, k čomu speje táto krajina, nie je nič povzbudivé. Pritom si ja stále myslím, že to nie je vôbec otázka rôznych názorov, názory môžu byť rôzne aj ľudia s rôznymi názormi môžu spolupracovať, to nie je prekážka spolupráce, lenže musí ísť vtedy o názory a o konfrontáciu názorov, a nie o konfrontáciu sily, moci s tým, kto koho prebije, kto je mocnejší, kto vyhral voľby. Akoby sme mohli už čoskoro poslať niekde do zabudnutia tento názor. Ja myslím, že vzhľadom na túto pokročilú nočnú hodinu je toho už dosť aj na mňa, aj na vás, tak ja len vyjadrujem nádej, že možno tu ešte nie je všetko stratené a podarí sa nám zachrániť aspoň zreparovanú krajinu pre budúce generácie. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.2.2016 21:59 - 22:00 hod.

Janka Šípošová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, ja som zapochybovala, či vám náhodou pán predseda parlamentu nezabudol dať tú žiadosť o zvolanie tejto schôdze, pretože tam je tá požiadavka poslancov prerokovať návrh na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k prijatiu opatrení na ochranu práv pacientov a na stabilizáciu postavenia zdravotných sestier a zdravotného systému ako celku so zameraním na zníženie zadlženia. A ďalej je tam uvedené: „Zároveň žiadame ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby v rámci rozpravy o tomto bode programu predložil komplexnú informáciu o stave dlhu v zdravotníctve a o opatreniach zameraných na jeho elimináciu, o riešení prípadov, ako sú prípady klinika Kostka, teta Anka, pochybný nájom nového sídla Všeobecnej zdravotnej poisťovne, kauza piešťanského CT, a o strategických zámeroch vlády v oblasti profesijného a sociálneho stabilizovania zdravotných sestier.“ Ja som z toho počula reakciu iba na jednu požiadavku. A to je predloženie komplexnej informácie o stave dlhu v zdravotníctve, formulácia: „Percento zadlženia sme znížili.“ Nestačí to. O tom všetkom ostatnom sa tu vlastne nič nehovorilo. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.2.2016 17:25 - 17:26 hod.

Janka Šípošová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani poslankyňa Vaľová, asi by som na to ani nereagovala, ale ste sa pozerali mi uprene do očí, keď ste hovorili o tom, že nás tu nebola ani polovica, tak musím to povedať, chcelo by sa mi tak trochu rypnúť, že sa asi na tých učiteľov hneváte, lebo vás nenaučili matematiku. Ale sama sa za to karhám, že som to povedala, lebo aj tie priemery boli zlé, ale aj tá polovica opozičných poslancov je 67, bolo nás tu 64. Ja viem, že to viete, naučili vás matematiku, ale naučili vás nie vaši učitelia, ale iní, že máte opakovať veci, aby sa to ľuďom vrylo do pamäti, a teda dnešný slogan jeden je, nebola tam ani polovica opozičných poslancov, bolo tu ich 64 zo 67, pričom sme sa prezentovali. Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.2.2016 12:54 - 12:56 hod.

Janka Šípošová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán minister, tak prišlo na vaše obavy a lietali tu čísla. Takže mne to pripomenulo jeden film taký, ktorý som videla dávno, možno ešte v detstve alebo v ranej mladosti, taký propagandistický film o slovenskom kúpeľníctve, kde sa argumentovalo tým, o koľko percent vzrástol počet kúpeľných lôžok oproti roku 1900 neviem (začiatok storočia). Čiže grafy a percentá, to je veľmi ošemetná vec. Ale stále, pán poslanec Petrák, vlastne ste robili to, o čom som predtým už povedala, že to nikam nevedie. Namiesto toho, aby sme sa pýtali, prečo to nefunguje, prečo školstvo nefunguje a čo s tým môžeme a vieme robiť, tak používame informácie, argumentácie, koľko tam bolo čoho a kedy. A myslím, že to nie je teraz to najdôležitejšie. A ešte k tej vašej vete, čo ste povedali o „nalievaní“ peňazí do školstva. Ja nemám veľmi rada to slovo, ktoré je v úvodzovkách , ale ja si myslím, že ani nie je dôležité, kde treba tam naliať, lebo dôležité je zistiť, kde sa to odlieva alebo prelieva. A to možno neplatí len pre školstvo ale aj pre iné rezorty. Možno by sa teda našlo niečo aj na tie platy učiteľov, aj keď si myslím, že to nie je tá podstata problému, kvôli ktorému ste tu. A nie je fér, že sa to obracia len na to, že ide o platy učiteľov. Sama mám učiteľky v rodine. A veľmi často o tom rozprávame. A je to smutné, už to nestihnem povedať, keď mladá učiteľka veľmi dobrá a dobre aj ohodnocovaná aj v škole, aj žiakmi, aj inšpekciou povie, že ona si nemôže dovoliť taký byt prenajať, lebo má taký plat, v porovnaní s rovesníkmi si to nemôže kvalifikovaný odborník dovoliť. To je smutné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.2.2016 12:18 - 12:20 hod.

Janka Šípošová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán minister, ja vás ubezpečujem, že nemienim určite vypúšťať žiadne stranícke výkriky ani som to nerobila, ani to robiť nebudem, ale pán kolega Záhumenský práve taký výkrik predviedol.Vlastne zareagovať chcem na vaše slová, ktoré ste vo vašom prejave povedali niekde po začiatku, aby nám tu lietalo viac čísiel, že nám ide o to. Presne o toto, si ja myslím, nemá ísť. Nemá to byť v rozprave o tom, čo sa tu deje, o tejto situácii, o tom štrajku. Nejde o to, že je štrajk, ide o to, že naozaj je tam krízová situácia a my ju neanalyzujeme. So školstvom treba niečo robiť a čo treba robiť, to treba hľadať. A myslím, že základná otázka, pokiaľ aj sa rokuje alebo berú do úvahy požiadavky tých štrajkujúcich, nemá byť, čo chcete. A potom hovoríte, že toto, čo vy chcete, sa vlastne nedá realizovať. Ale základná otázka má byť, prečo ste nespokojní, alebo sa má hľadať, prečo sú vlastne oni nespokojní. A kto iný by mal mať priestor na to ako rezort školstva a vedy, v ktorom sú ľudia odborníci. Nemajú hľadať politici, ale odborníci tie riešenia. A je vaša úloha, pán minister, nehnevajte sa, vášho rezortu, vášho ministerstva, aby ste tie spôsoby hľadali možno aj v širokej politickej diskusii alebo v diskusii s inými politickými stranami. Ale máte hľadať tie riešenia, nie si vykrikovať, kto je horší, kto je lepší a donekonečna opakovať, čo malo byť pred desiatimi rokmi, pričom nerobí sa vlastne nič, len robí sa to, čoho ste sa vyvarovali, aby tu nelietali len slová. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.12.2015 16:46 - 16:47 hod.

Janka Šípošová Zobrazit prepis
No, pán kolega Kadúc, ak prezidentovi bolo odmietnuté, ako ste povedali, nahliadnuť do spravodajského spisu, no tak o čom to svedčí? O tom, že čo sa tu ctí. To je popieranie základných princípov demokratického štátu. To je podrývanie autority prezidenta. Ale nejde o prezidenta, ide o ľudí, ktorí veria nejakému, ktorí ešte možno niektorí veria nejakému spravodlivému systému a fungovaniu spravodlivého štátu. Ale výsmech je vôbec celé toto rokovanie. Ja si celý čas hovorím, na čo sme tu? Je to úplne zbytočné. Nikto sa ani len nepokúša vysvetliť, že je niečo odôvodniteľné v tých návrhoch a to je hrúza, že my sedíme a dobre vieme, že ako to skončí. A už jedinú nádej len mám, že to možno skončí inak 5. marca.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.12.2015 15:33 - 15:35 hod.

Janka Šípošová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec, zareagovala som, keď ste vyslovili to slovo ŠtB, ako keby sme sa, možno ja sama sa obávam niekedy hovoriť priamo a rovno k veci, lebo si myslím, že sú dosť jasné. Ale áno, je to nábeh na to, čo bola ŠtB a čo môže robiť, čo môžu robiť tajné služby a zvlášť v situácii, nieže zvlášť v situácii, práve v situácii, keď je pri moci jediná strana. Ja som to tu minule pred pár dňami spomenula a reakcia na mňa bola, taká otázka bola, že a čo SMER zneužil? Keby sme nehovorili o tom, čo zneužil SMER, čo zneužívajú jednotlivci, tak je to jednoducho takýto sklon. Sama jedna strana sa ustrážiť nevie. Demokratická kontrola nemôže byť v takej situácii možná. A preto je to jedno, že kto to robí, kto to zneužíva, či je to NSDAP, či je to Komunistická strana, alebo akokoľvek sa volá. Áno, je to veľký opiát, je to, zvádza to k tomu zneužívaniu a treba sa tomu vyvarovať tak, že zabránime tomu v legislatíve predovšetkým. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.12.2015 14:21 - 14:22 hod.

Janka Šípošová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Lipšic povedal vetu, ktorá ma vystrašila. Povedal, že sa šíri správa alebo informácia o tom, že pán prezident nemá dostatok informácií, aby vedel posúdiť bezpečnostné riziká a hrozby. No ak nemá dostatočné informácie vrchný veliteľ ozbrojených síl, tak to je hrozné. A myslím si, že to je nielen podrývanie autority prezidenta, ak takéto informácie šíri ústavný činiteľ, ale je to neúnosné a potom treba robiť niečo pre to, aby to takto nebolo. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.12.2015 14:25 - 14:27 hod.

Janka Šípošová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Novotný, no je to naozaj veľmi frustrujúce a demotivujúce prednášať námietky a výhrady v tomto pléne, keď viete, že ich vlastne nikto nepočúva. Ja som pred pár dňami, keď som pristupovala k pultíku v rozprave, tak som schytala takú ironickú poznámku, že či idem na povinnú jazdu. To znamená, že nikomu, alebo teda mnohým tu ani nenapadne, že poslanec, ktorý vlastne reprezentuje svojich voličov, nie je tu sám za seba, môže mať iný názor alebo aspoň iný pohľad na tú istú vec. A zmyslom rozpravy, si myslím, má byť vysvetliť si, prečo to vidíme inakšie. Ak to tak nie je, tak buď je tento systém chorý, alebo je tu nadkritické množstvo ľudí, ktorí nerozumejú parlamentnému systému a nerozumejú - čomu? Svojej práci?
Po skončení, teda pred chvíľou, zdravotníckeho výboru sa ma opýtal pán kolega poslanec SMER-u, že prečo nemôžem zahlasovať za tento zákon. No môžem. Zahlasujte za pripomienku prezidenta a možno bude to hlasovanie potom inakšie vyzerať, to konečné.
A ešte, pán podpredseda Číž, ja si nemyslím, že by ste mali usmerňovať verejnosť, či má, alebo nemá zatlieskať, keď vyjadrujú svoj názor. Sú tu. Je to verejné zasadnutie, tak prečo nie. Správali sa úplne slušne.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis