Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2015 o 18:06 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.2.2015 12:12 - 12:14 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som teda tiež dobehol narýchlo a stihol som sa prihlásiť. Práveže chcem vystužiť, vystužiť ten príspevok pána poslanca Hrušovského troma poznámkami.
Jednak strany slúžia aj na to, že disponujú dôverou vo svojom vnútri, vo svojom vnútri, a to im pomáha potom prijímať rozhodnutia.
Ďalej lacnejšia koordinácia existuje, pokiaľ máme stranícky systém, teda má nižšie náklady a je efektívnejšia. Ale to sú všetko argumenty, ktoré sú, samozrejme, spochybniteľné, čo je, čo je dôležité, sú nakoniec, sú výsledky. A predsa Slovensko so stranami, ktoré nie všetky sa dostanú do parlamentu zrejme v budúcich voľbách, ale s relatívne štandardnými stranami dosiahnu také výsledky, že sme mali najvyšší hospodársky rast v Európskej únii, že sme sa vôbec dostali do Únie, že nám narástli priemerné mzdy a tak ďalej a tak ďalej. Čiže tie výsledky sú neodškriepiteľné a ja si myslím, že, že aj strany majú na nich istý podiel. Jasné, že je populárnejšie povedať, že to len ľudia, politici im v tom škodili. Ale, ale prečo iní ľudia v iných krajinách nemali také výsledky, nedosiahli také výsledky, aké dosiahlo Slovensko?
Povedal by som, že to bolo aj preto, že sme mali takýto stranícky systém. No a znova upozorňujem na to, že dôležitá bola koordinácia, pokiaľ, pokiaľ tá koordinácia nie je, pokiaľ by sme mali parlament len z nezávislých poslancov vytvorený, tak by bol každý z tých krokov, ktorý sa ostatných 20 rokov - aj dobrých - uplatnil, bolo by ho ťažko realizovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2015 18:06 - 18:07 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dve poznámky v tejto faktickej.
Prvá, ja myslím, že pán poslanec Mihál urobil veľmi dobre, že bránil II. pilier, hoci v oficiálnych dokumentoch aj v príhovoroch sa hovorí, že vláda nemá úmysel bojovať proti II. pilieru. Fakt ale je, že od prvej Ficovej vlády z neho ubudla takmer miliarda alebo približne miliarda eur. Čiže síce možno ten útok deklarovaný nie je, ale v skutočnosti existuje, II. pilier sa zmenšuje, realita je taká.
Poznámka č. 2. Hovorilo sa o tom, že produktivita práce by možno mohla vyriešiť v budúcnosti tie problémy, ktoré máme s verejným dlhom a s demografiou. Chcem poznamenať, že v ostatných desaťročiach produktivita práce vo svete, v tom civilizovanom svete, rástla veľmi rýchlo a súčasne rástol aj dlh, aj problémy so zabezpečením dôchodkov pre budúcich dôchodcov, aj dnešných.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.1.2015 10:24 - 10:26 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Počul som, že všetci z opozície rozprávajú hlúposti. Urobím viac poznámok, možnože jednou sa mi podarí trafiť.
Pán Muňko, povedali ste, že II. pilier je potrebný, lebo je zásluhový. Ja si myslím a už som to raz hovoril vo faktickej, že II. pilier je potrebný, aby sa diverzifikovalo riziko, aby sme mali peniaze na zabezpečenie dôchodcov aj z inej strany, nielen z domácej ekonomiky. A zdá sa mi, zdá sa mi to dôležitá poznámka, lebo potom sa až tak veľmi nečudujem, že časť politického spektra sa nestará veľmi o ten II. pilier, keď si myslí, že to je aj tak len pre tých zásluhových. Ale II. pilier je aj pre obyčajných ľudí, aby sa zvýšila ich istota, že dostanú dôchodok, a oplatí sa preto starať oňho a regulovať ho správne. Potom nerozumiem dosť dobre, prečo by musel byť kapitálový trh na Slovensku, aby sme mali II. pilier postavený na kapitálovom trhu.
A potom chcem ešte citovať z materiálu rozpočtovej rady Slovenska minuloročného, ktorý hovorí, že v rámci zmien v kapitalizačnom pilieri sa na prelome rokov 2012/2013 dočasne otvoril II. pilier dôchodkového systému, to znamená, sporitelia mali možnosť vystúpiť alebo, naopak, vstúpiť do II. piliera. Celkový efekt z roku 2013 predstavoval takmer 240 mil. eur. Pozitívny efekt. Čiže tí, čo tu hovorili o nejakých pozitívnych krátkodobých efektoch pre vládu, podľa môjho názoru mali pravdu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.1.2015 9:52 - 9:54 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem. Mne sa na vystúpení pána poslanca Kollára páčilo, že ako jeden z mála poslancov v rozprave, ale myslím, že aj pán Brocka to spomínal, hovoril o makroekonomických dopadoch tohto kroku. A potom druhý bod chcem vyzdvihnúť, a to je ten, že tiež sa menej o tom hovorí, že predsa nemá to byť súťaž dvoch pilierov, ide o to, aby slovenský dôchodkový systém stál na dvoch nohách. Jedna je založená, zjednodušene povedané, na platoch z domácej ekonomiky, a druhá je založená na výnosoch z kapitálových, z finančných trhov z celého sveta a pokiaľ naša ekonomika bude mať problémy, tie zahraničné možno nebudú, tak máme ten systém stabilnejší, no a na to musíme urobiť to, aby nebol ani jeden z tých pilierov diskriminovaný. Dnes je jeden z nich diskriminovaný, je. Je to škoda, pretože bude slabší a tá jedna noha bude chudorľavejšia.
A potom ešte tretí bod mám, pán poslanec Kollár hovoril o tom, alebo pýtal sa, čo urobí vláda, aby sa nemusel donekonečna II. pilier otvárať, z hľadiska informovanosti. Tam chcem spomenúť, že existuje projekt oranžová obálka, nejaké mimovládne organizácie s ním prišli, pôvodne aj Sociálna poisťovňa sa kladne postavila k tomu, aj ministerstvo financií, pokiaľ si pamätám, potom to nejako stíchlo. Myslím, že je to škoda. Keby občania každý rok dostali informáciu o tom, aký dôchodok ich čaká v budúcnosti, tak sa lepšie vedia rozhodovať denne nielen o tom, či v II., alebo v I. pilieri, ale čo robiť alebo nerobiť, či byť nezamestnaný, či byť v sociálnych dávkach, množstvo denných rozhodnutí životných môžu urobiť lepšie, pokiaľ by každý rok dostali pomerne lacnú informáciu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2015 18:59 - 18:59 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len k tomu kasínokapitalizmu a bublinám a neprirodzenému kapitalizmu alebo tomu, ako to bolo nazvané a zožalo aplauz v sále, tak som chcel povedať, že reálne ľudstvo v tomto kapitalizme za prvú dekádu 21. storočia vyprodukovalo viac než za prvých 19. storočí svojej histórie, keď ešte nebol tento kapitalizmus. A potom akciové trhy jednoznačne ukazujú, že nech si zoberiete ktorýchkoľvek 30 rokov za ostatných sto rokov, aj tie tridsaťročné periódy, ktoré obsahovali vojny, tak reálny výnos priemeru akciových trhov a dlhopisov je okolo 5 až 6 % reálne. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2015 9:55 - 9:57 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som mal taký pocit, že tie reči o znovuotvorení II. piliera sa rozbehli po analýze Inštitútu finančnej politiky, na ktorú potom odpovedala NBS-ka. A pokiaľ tomu dobre rozumiem, tak Inštitút finančnej politiky korigoval svoje čísla. Ale už zrejme je rozbehnuté toto, celá tá akcia so znovuotvorením II. piliera.
Ďalšia poznámka je, že troška keď teda ako spoločnosť alebo ako parlament, ako vláda sledujeme a máme záujem na tom, aby dôchodcovia mali dobré dôchodky nie budúci rok, ale aj o tridsať rokov, ako nám má potom ten volič a dôchodca dôverovať, keď sa zobudíme až vtedy, keď sa prvé dôchodky vyplatia? Veď to musíme mať predsa dopredu premyslené, aké budú tie dôchodky.
A tretia poznámka je taká nadčasovejšia poznámka. Veľká škoda, že sa nám to podarilo, musím povedať, zbabrať s tým II. pilierom, pretože pozerám sa na kalkulačku výnosov akcií Standard & Poor´s 500, to je úplne jednoduché, investovať do takýchto akcií. A tie hovoria, že priemerný výnos očistený o infláciu za 100 rokov bol 6,76 %, za 50 rokov bol 5,76 %. A keď si zoberieme obdobie za ostatných desať rokov, to znamená aj tú krízu, tak stále ešte máme 5,58 %, reálny výnos očistený o infláciu. To už je skoro umenie dostať sa podeň. A svedčí to o tom, že sa tu na rozumných veciach nie vždy dokážeme dohodnúť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2015 16:11 - 16:13 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. To bola teda potrava na diskusiu, pán poslanec Petrák. Ocenenie najprv za to, že vidíte tam to riziko fungovania komôr. A takisto ešte väčšie ocenenie za to, že vnímate to tak, že do školstva, dobre, viac peňazí, ale strážme tú efektívnosť. Super.
Chcem ale povedať, že, a tu chcem aj pritiahnuť pozornosť pána poslanca Daniša, on hovoril o tých, tiež anketách verzus tvrdých dátach. Pán poslanec Petrák, vy ste hovorili, že, citovali ste nejakú štúdiu z automobilového priemyslu, že treba viac tých absolventov techniky, a že teda tá humanita má veľa nezamestnaných. Odcitujem nejaké dve vety zo správy ministerstva školstva, ešte exministra Čaploviča, ktorá nebola potom schválená vo vláde, ale škoda, ona bola celkom dobrá. Citujem: "Z hľadiska odboru vzdelania 61,5 % nezamestnaných absolventov získalo diplom v spoločenských vedách, náukách a službách, teda menej ako bol ich podiel na celkovom počte absolventov. A 19,3 % nezamestnaných absolventov skončilo technické vedy a náuky, teda viac, ako bol ich podiel na celkovom počte absolventov." Tu vidíme ten rozdiel, ten rozdiel, aký môže nastať. Na jednej strane čo hovoria reprezentanti nejakých zamestnávateľov, a aké sú tvrdé dáta.
A súčasne chcem povedať, že vy ste spomenuli niekoľko rizík, ktoré vyplývajú z fungovania zamestnávateľov, ale najväčšie podľa mňa je to, že lobujú za to, aby dostali viac absolventov do neperspektívneho odboru, hoci je ich ri-zi-ko, hovorím, že riziko. No je mi ľúto, to sú naozaj krátke faktické niekedy... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2015 15:35 - 15:36 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Po prvé, veľmi oceňujem konštruktívny charakter diskusie. A teraz k jednotlivým vybraným autorom faktických poznámok.
Super, civilizačná orientácia ľudí, pani Vášáryová, beriem, beriem, no troška nám to ušlo asi všetkým, že sme hovorili o tom prepojení škôl a trhu práce, je to taký materiál, ale samozrejme, že to nemá byť jediným cieľom škôl.
Pán Daniš, akceptujem, že je, teda je dôležitý aj pohľad zamestnávateľov, samozrejme. Len nezabúdajme na tie tvrdé dáta. Iba to som hovoril, že môže sa stať, že niektorí zamestnávatelia môžu byť v konflikte záujmov. Tvrdé dáta v tom konflikte nebývajú štandardne. Takže len toľko.
K pánovi Čaplovičovi, áno, to Rakúsko a Nemecko naozaj má nízku mieru nezamestnanosti mladých ľudí. Ja len upozorňujem na to, že dosť to stojí a že za tou nízkou mierou nezamestnanosti je aj hard sphere, to znamená zníženie odvodov nízkopríjmových, to, čo teraz vláda urobila, ale, ale proste v školstve na to dávajme pozor.
Troška si dovolím akurát s pánom Hlinom, tuším, nesúhlasiť, že ja by som povedal, že keďže tí naši ľudia tak dobre vedia investovať na Curacau (vyslovené s pobavením), ja neviem kde všade, že asi majú dosť veľa toho zemepisu na stredných školách.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.1.2015 15:05 - 15:23 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, vážení prítomní, ďakujem pekne za slovo. Dovoľte, aby som prispel do rozpravy o zákone o odbornom vzdelávaní aj ja.
Hneď na úvod chcem povedať, že podľa môjho názoru tento zákon má miesto v druhom čítaní. Určite nebudem hlasovať proti nemu, ale ako opozičný poslanec vidím isté riziká, na ktoré predovšetkým chcem, chcem upozorniť. Myslím si však, že všetky tieto riziká sú riešiteľné v druhom čítaní a prípadne aj v aplikačnej praxi. Pred tým, než ich spomeniem, chcem ešte konštatovať, že v zákone, alebo v dôvodovej správe k nemu na to, aký je to rozsiahly materiál a aké novinky zavádza, by sa hodila jasnejšia definícia duálneho vzdelávania a popis toho, čo ho odlišuje. Ono to tam na jednom mieste je napísané, ale nie je to podľa mňa dosť jasné, ani, ani komplexne, čo ho odlišuje od súčasného stavu. Čiže spomeniem päť rizík, najprv ich spomeniem a potom ku každému z nich poviem krátky komentár. Myslím, že technici už môžu zapojiť graf. A nie sú tam? Či sú? Sú niekde asi, počujú ma (premietanie grafov v rokovacej sále). Dobre, to bude graf k druhému z tých rizík.
Čiže prvé je, podľa môjho názoru, ak máme dva modely prípravy na trh práce a jeden je pluralitný a druhý je taký korporativistický, nechcem povedať centrálno-plánovací, ale, ale dalo by sa aj to povedať, tak tento, tento návrh je krokom smerom od toho pluralistického modelu ku korporativistickému. Nemyslím si, že súčasný minister má takýto úmysel, ale, ale vidím to v tom materiáli, vidím tam znaky takéhoto posunu.
Poviem príklad. Nedostatok absolventov na trhu práce sa v tom pluralitnom systéme rieši tak, že po prvé, signalizuje ho nárast ceny, to znamená nárast platov niektorých absolventov, prudký, znamená, že ich asi školstvo pripravuje málo. Nárast platov znamená, že sa viac detí prihlási na takéto školy, a keď sa na nich prihlási viac detí, tak školy dostanú viac peňazí, môžu rozšíriť svoje kapacity a týmto sa zosúladiť opäť s ponukou. Kdežto v tom korporativistickom tá základná predstava je, že zamestnávatelia, respektíve ich reprezentanti identifikujú, kde máme nedostatky a kde budeme mať nedostatky o niekoľko rokov, a potom v spolupráci so štátom určia, koľko študentov má, má absolvovať v ktorom odbore. Čiže to je prvé riziko.
Druhé riziko je riziko poklesu efektívnosti. O tom budem hovoriť v súvislosti s tým grafom. Efektívnosť stredného školstva podľa OECD, podľa publikácie Education at a Glance z roku 2014 na Slovensku je pomerne vysoká, pokiaľ ide o, o návratnosť investícií súkromných do školstva, tak tam vidíme na tom grafe, ktorý zoraďuje podľa veľkosti návratnosti investícií jednotlivé krajiny. Ich názvy tam nie sú vidno, ale aspoň farebne. Slovensko je tam pri súkromných investíciách na prvom mieste, teda tá návratnosť meraná ako podiel toho, čo dostane absolvent strednej školy vo forme vyššieho platu a väčšej šance zamestnať sa, lomeno toho, čo zaplatil priamo za to, že mohol vyštudovať strednú školu, a, a nepriamo v tom, že mu ušiel nejaký príjem, keď študoval, tak Slovensko v tomto ukazovateli je prvé. Tá čierna, ten čierny stĺpec, to je OECD, tie červené stĺpce sú Rakúsko a Nemecko, teda krajiny, ktoré si berie ten materiál za vzor. Toto sú, toto je návratnosť investícií do stredného školstva tiež, ale spoločenských investícií. To znamená, ako to vyzerá so štátom. Tam vidíme, že všetky tri krajiny, aj tie vzorové červené sú nad priemerom OECD, medzi nimi je Slovensko to modré. Nehovorím, že sa nemôžme inšpirovať, určite áno, ale berme do úvahy aj to, že ten nemecký a rakúsky systém je o niečo drahší, a berme do úvahy aj to, že pokles nezamestnanosti mladých ľudí v Nemecku bol časovo, približne v tom čase sa udial, keď sa zavádzali reformy Hartz IV.
Tretím bodom, ten by sa dal zaradiť aj do toho prvého bodu. To je to, ako rozumieme potrebám trhu práce a ako ich meriame. Tam budem hovoriť o tom, že niektoré napríklad platy zatiaľ nemeriame, ani ten zákon explicitne nehovorí o tom, že budeme sledovať platy absolventov a že máme rezervy v sledovaní nezamestnanosti absolventov.
Štvrtý bod je financovanie toho projektu. To je, to bude krátke, len to, že je to jeden z materiálov, ktoré, zdá sa mi, že zatiaľ nemajú zo štátneho rozpočtu vyfinancované krytie. Tak to som sa chcel skôr opýtať predkladateľa, že ako to je dnes dohodnuté s ministerstvom financií. A v prvom čítaní nebudem hovoriť o takých tých technických podrobnostiach, ale ako príklad spomeniem jednu. Čiže tie technické drobnosti tiež sú určitým rizikom.
Zacitujem teraz k tomu prvému bodu, k tomu korporativizmu. Budem, myslím, že dva alebo tri citáty tam mám z dôvodovej správy, nebudem vás s tým dlho zdržiavať, skrátim to, ale predsa len chcem zacitovať z dôvodovej správy: "Zákon vytvára systém koordinácie odborného vzdelávania pre trh práce tým, že určuje účastníkov systému, ustanovuje ich práva a povinnosti a vytvára základné mechanizmy systému. Celý systém je postavený na základe štvorstrannej spolupráce subjektov podporujúcich samotný proces stredoškolského odborného vzdelávania a prípravy. Týmito účastníkmi sú štátna správa, územná samospráva, zamestnávatelia a zamestnanci." Tým sa myslí zrejme, odbory. V tom pluralitnom systéme, tam sa ráta aj s rodinou, s deckami, s rodičmi detí, so študentmi, s platiteľmi daní a tak ďalej a tak ďalej, kdežto ten korporátny má vymenované nejaké subjekty, ktoré majú spolu riadiť akoby školstvo. Nehovorím, že toto je riziko, ktoré by bolo takmer naplnené, ale, ale cítim ho tam z toho materiálu, preto to uvádzam.
Ďalší citát: "Vo všeobecnosti môžeme povedať, že kvalita odborného vzdelávania a prípravy je kritizovaná hlavne zo strany zamestnávateľov. Podľa zamestnávateľov odborné vzdelávanie a príprava nedostatočne reaguje na aktuálne potreby trhu práce a nedokáže pripraviť kvalifikovanú pracovnú silu v takej miere, aby bola schopná bezprostredne po ukončení štúdia vstúpiť do pracovného procesu." Čiže nie podľa štátu, podľa ministerstva je ten problém a teda podľa nejakých tvrdých údajov, ale podľa tých, ktorí odoberajú na trh práce absolventov. No a tam upozorňujem na riziko, ktoré môže vyplývať z konfliktu záujmov, ktorý majú niektorí zamestnávatelia, a že je to tak trocha podobné tomu, ako keby sme spravili, keď spravíme anketu medzi zamestnávateľmi, či sa im páči, akých absolventov dostávajú, že je to také podobné, ako keď sa opýtame voličov, či sa im páčia ich politici, alebo či sa opýtame klientov bánk, či sa im páčia banky, a podobne. Čiže skôr by som sa spoliehal na tvrdé dáta vzhľadom na toto riziko, ktoré som spomenul.
Tretí citát, posledný: "Návrh zákona bol pripravený v spolupráci s členmi pracovnej skupiny pre systémové zmeny v oblasti odborného vzdelávania a prípravy, ktorej členovia sú zástupcovia významných zamestnávateľských zväzov a združení, Združenia samosprávnych krajov, ministerstva hospodárstva, odborového zväzu a tak ďalej." Tu som chcel povedať, že vnímam Slovensko tak, že zákony väčšinou pripravuje vláda a sú schvaľované v parlamente, a že zamestnávatelia ich môžu pripomienkovať, a je dobré, keď pripomienkujú, ale nemali by vznikať zákony v spolupráci s korporáciami. A to už sa mi zdá proste krok navyše. Čiže konzultovať áno, spolu pripravovať zákony sa mi zdá, ale znova, je to, je to len znak nejakého posunu smerom ku korporativizmu, ale natoľko významný, že ho uvádzam.
K tým anketám verzus tvrdým dátam som chcel ešte povedať, že, že tak ako keď OPEC obmedzí ťažbu ropy, tak signálom je rast cien ropy na trhoch, nie, nie anketa medzi spotrebiteľmi, či je teda dosť ropy alebo málo. A nedávno sme videli, keď Mario Draghi, šéf ECB-čky, ohlásil, že natlačí do eurozóny viac eur, tak klesol kurz eura, pretože trhy očakávajú veľa eur. Nerobí sa to anketou medzi ľuďmi, či majú pocit, že je dosť peňazí medzi ľuďmi, alebo nie je, ale vychádza sa z tých trhových dát.
K tomu riziku poklesu, druhé riziko je riziko poklesu efektívnosti systému stredného školstva. K tomu som už uviedol grafy. Znova je to len nejaké riziko. Ja myslím, že je riešiteľné. Moje odporúčanie je, potom v praxi aspoň čo najrýchlejšie vyhodnocovať, vyhodnocovať efektívnosť duálneho vzdelávania. Myslím si, že ministerstvo na to ide rozumne, že nejde s nejakým strašne veľkým počtom hneď v prvom roku a že postupne bude zvyšovať počet žiakov v duálnom vzdelávaní. A teda pokiaľ sa bude vyhodnocovať ten systém, tak pri tej sume, myslím, v roku 2018 to bude 11-miliónový výpadok z verejných financií, to nie je nič hrozné a práveže, povedal by som, dobrý krok na overenie, či to bude fungovať u nás.
Aj riziku nedostatočného porozumenia k potrebám trhu práce som sa už do istej miery venoval. Poviem, že ani tento zákon nehovorí explicitne o tom, že budeme merať platy absolventov škôl. A chcem upozorniť aj v tomto pléne na problémy, ktoré má v sebe absolventská miera nezamestnanosti ako ukazovateľ, ktorý sa bežne používa.
Po prvé, vypadávajú z tohto ukazovateľa ľudia starší než 26 rokov, to znamená v praxi, že cez absolventskú mieru nezamestnanosti nemôžeme merať a sledovať efektívnosť prípravy doktorandov, pretože tí sú väčšinou starší. Taktiež cez absolventskú mieru nezamestnanosti nemôžme sledovať nezamestnanosť bakalárov a teda ani efektívnosť ich prípravy. No a tento ukazovateľ má proste ďalšie problémy, ktoré nám bránia merať korektne, korektne efektívnosť. Napríklad vypadáva študent, ktorý už medzičasom sa zamestnal. Potom sa znova stane nezamestnaným. Čiže keď máme takýto ukazovateľ, nevieme potom tú nezamestnanosť merať a porovnávať s ukazovateľom všeobecnej miery nezamestnanosti. A teda keď budeme mať nezamestnanosť všeobecnú 12 % a nezamestnanosť absolventskú povedzme 11, tak nevieme, či to je rovnaké, alebo viac, alebo menej. Čiže máme tam takéto, máme takéto riziká.
A potom som chcel v tejto súvislosti v tom treťom bode upozorniť na to, že materiál hovorí, že v budúcnosti sa budú sledovať aj informácie, či absolventi stredných škôl vykonávajú povolania a odborné činnosti, na ktoré sa v predchádzajúcom štúdiu strednej školy pripravovali. No, tu chcem povedať, že to teda v praxi bude hrozne ťažko realizovateľné, po prvé. A po druhé, že aj keby sa podarilo zistiť, či ľudia robia tam, v tých odboroch, ktoré vyštudovali, tak čo keď tam nerobia? Vrátime ich späť do tých odborov, ktoré si predstavujeme, že budú obsadzovať, alebo potrestáme tú školu za to, že jej absolventi odišli robiť do nejakého iného odboru? A teraz príde to dôležité: potrestáme ju aj vtedy, keď jej absolventi majú plnú zamestnanosť a majú vysoké platy? Čiže čo potom urobíme, keď zistíme, že absolventi robia niekde inde? Kľúčové je, či tí absolventi zarábajú dosť peňazí a či sú zamestnaní. A to vieme zistiť relatívne jednoducho.
K tomu financovaniu som sa vlastne chcel opýtať, tam sú výpadky v roku 2016 5,5 mil., potom 7,5 mil., potom 11 mil. eur, že či, či vlastne je to nejako s pánom ministrom Kažimírom dohodnuté. Alebo aká je predstava?
A končím už s tými technickými detailmi, vybral som si jeden ako príklad. Ten zákon ráta s tým, že podnikateľ dostane daňovú úľavu 1 600 eur, keď zoberie 200 až 400 žiakov, a 3 200 eur, keď zoberie 400 a viac hodín, nie žiakov, ale hodín. No a to je skokovo riešené. Pomerne jednoduchou zmenou sa to dá zameniť tak, aby to bolo riešené plynule. To znamená, za každú hodinu dostane ten zamestnávateľ o niečo väčšiu úľavu a nie takýmto skokom, lebo tuto je to tak, že keď zoberie tých žiakov na 400 hodín, dostane 1 600 eur, a keď na 401 hodín, tak už 3 200 eur. Tak to je taký príklad tých vecí, ktoré budú zaujímavé a patria asi až do druhého čítania.
Čiže ešte raz, nebudem hlasovať proti. Spomenul som, spomenul som niektoré riziká, ktoré podľa môjho názoru sú odstrániteľné v druhom čítaní a niektoré v aplikačnej praxi.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2015 18:42 - 18:42 hod.

Eugen Jurzyca
Ďakujem. Po faktickej poznámke pána poslanca Petráka a - vychádzajúc zo súčasného rozloženia síl v parlamente - sa obmedzím len na to, že školstvo je sektor, v ktorom sú informácie veľmi dôležité, a keď budeme často premenúvať školy, tak tie informácie o úspešnosti subjektov a ich absolventov jednoducho stratíme.
Skryt prepis