Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2014 o 9:48 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2014 13:13 - 13:15 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolega Blaha, dám jeden konkrétny dôkaz, ako dokážete klamať v priamom prenose. Tu ste priamo povedali, že som sa vôbec neozval proti daňovému úradu. A ja vám hovorím a môžte si to vygúgliť, že som bol jediný opozičný poslanec, ktorý zvolal tlačovku a vyzval som premiérku Radičovú, aby odvolala pána Mikulčíka, šéfa daňového riaditeľstva. Jeden dôkaz, jednoducho, že ste bohapustý klamár.
Druhá vec. Protestovať pred príbytkami rodiny, to už je vrchol, to sa nesmie, to už je niečo nemorálne. Príbytok v mestskom parku jedna nie je príbytok rodiny. To je sídlo mafie, košickej mafie. A je to prejav arogancie, taký istý prejav arogancie, jako sídli váš pán premiér, kde býva. Taký istý prejav. Tam, kde mal byť park, tam niekto postavil dom, tam kde nebol dovolený trvalý pobyt a bolo dovolené niečo rekreačné, tak sa tam postavilo niečo akože rekreačné. A zrazu tam už niekto má trvalý pobyt. To je prejav arogancie a tam sa protestovať môže, lebo to by mali zbúrať.
A keď hovoríte, že nejaký divoký, vulgárny, cynický kapitalizmus tu niekto zaviedol. A čo ste zaviedli vy? Rozkrádať štát, vyberať od miliónov ľudí po drobných a tunelovať to pár svojim vyvoleným sponzorom, to je divoké, vulgárne a cynické!
A hovoríte, že povedzte mi jednu jedinú kauzu, ktorú mal SMER za tejto vlády. Ja vám poviem jednu jedinú, hovoril som ju aj premiérovi a to je SPP. SPP ste mohli odkúpiť, za 2,5 mld. korún ste mohli odkúpiť polovičný podiel, ktorý by vyniesol štátu 300 mil. eur ročne; 300 mil. eur ročne. Za 2 % ste si mohli požičať a 15-percentný ročný výnos ste mohli mať. Váš pán premiér, vaša vláda a vy všetci, keďže to tolerujete, ste spáchali podvod na občanoch tohto štátu. Za desať rokov ju okradnete o 3 mld., za dvadsať o 6, za tridsať o 9 mld. eur.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2014 12:30 - 12:32 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ja by som iba všetkým tým, ktorí teraz v SMER-e budú chcieť počúvať a na Slovensku budú chcieť počúvať, že to je určite iba náhoda, že sa tam stretli v tej jednej budove akurát tam v tom Belize, však to sa stáva. Samozrejme, toto bude argument, lebo čo iné vám zostáva, čo by ste mohli použiť. Tak dám do toho iba trošku matematiky.
Možno si pamätáte z matematiky pravdepodobnosť. To je to, že či stretnete niečo, niekoho, niekde, keď sa pohybujete v nejakom priestore, alebo či sa nejaká udalosť stane. Keďže na svete je približne 6-7 mld. ľudí, môžeme predpokladať, že na svete sú 2 mld. domov alebo adries, unikátnych adries. Čiže pravdepodobnosť, že sa dve firmy stretnú na tej istej adrese, je jedna k dvom miliardám. Jedna k dvom miliardám.
Ale zaujímavé je, že tu sa stretli dve firmy, o ktorých my sa tu bavíme vlastne dlhšie a o ktorých sa píše v spise Gorila a ktoré majú predmet podnikania zdravotníctvo. Ak zobereme, že predmetov podnikania je tisíc, niekto podniká v zdravotníctve, niekto so železom, niekto požičiava autá, niekto predáva zmrzlinu, to je jedno, je tisíc, tak pravdepodobnosť sa zvyšuje, nie jedna k dvom miliardám, ale jedna k tisíckrát k dvom miliardám. Čiže už to je číslo, ani ktoré nevieme, jak sa volá, je 2 plus 12 núl.
A keď ešte zobereme do úvahy, že tieto dve firmy sa stretli v nejakom spise Gorila, a zobereme, iba tak si povieme, že na Slovensku sa nachádza milión spisov, tak tá pravdepodobnosť je jedna k dvom miliardám krát tisíc krát milión, a to už je 2 plus 18 núl. Ak niekto z vás uverí, že to je náhoda, tak seno žere.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2014 11:49 - 11:50 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán minister, ako taký etický apel alebo morálny apel by som to bral. Keď to zoberiem faktograficky, nepovedali ste nič k predmetu veci, o čom je táto schôdza už, ja neviem, 40. hodinu. Táto schôdza je o korupcii vládnej strany SMER, o systéme, ktorý ste tu vytvorili, ktorý ožobračuje milióny ľudí na Slovensku, na to, aby ste následne vybrané peniaze prerozdeľovali medzi pár svojich vyvolených. Či môžte tu ukazovať prstom na zlodejov opozície, koľko len chcete, len táto schôdza je o vás.
Čiže v prvom rade sa pozrite na seba. A to je tak, jak keď na niekoho namierite prstom. Tak keď na neho ukazujete jedným prsom a na seba tromi. Toto by som vám odporučil, aby ste si nacvičili doma pred zrkadlom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2014 10:21 - 10:23 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán minister, sklamali ste ma. Doteraz som vás považoval za to lepšie v SMER-e. Počul som a viem o tom, že máte dlhodobo vnútri v SMER-e vy osobne veľký problém so kšeftami Pavla Pašku v zdravotníctve. Dnes ste schopný sem prísť a obhajovať túto zlodejinu. Sklamali ste ma na plnej čiare a myslím si, že aj ostatných slušných ľudí v SMER-e, ktorí určite takí aj tam sú. A tak isto aj ostatných slušných voličov vládnej strany SMER, ktorí určite takí sú. Hlboko som sa vo vás sklamal.
Keď hovoríte, že odovzdáte Slovensko v lepšom stave, ako ste ho prebrali, tak ja vám poviem, v akom ho odovzdáte. Dnes po šesť a pol roku, čo vládnete Slovensku, ste zvýšili dlh Slovenska o 22 mld. eur. 22 mld. eur je 660 mld. korún, 660 mld. korún je 660-tisíc miliónov korún a to znamená, že za túto sumu, ktorú ste zavesili na krk našich detí a vnúčat, sme mohli postaviť 660-tisíc trojizbových bytov. Inak povedané, za necelých sedem rokov ste boli schopní spáchať dlh, v podstate okradnúť ľudí tejto krajiny o 660-tisíc trojizbových bytov. Inak povedané, ak by ste nevládli, ak by ste sa zodpovedne správali k tomuto štátu, ktorý vám ľudia vo voľbách zvolili, každý pár, ktorý by sa zosobášil najbližších 15 rokov, mohol mať zadarmo od štátu na začiatok venovaný trojizbový byt.
Toto je spravovanie Slovenskej republiky stranou SMER – sociálna demokracia. Toto je podľa vás zodpovedné hospodárenie štátu, toto je podľa vás odovzdanie Slovenska v lepšom stave, ako ste ho prebrali. Každá rodina mohla mať do vienka zadarmo trojizbový byt. Ani jedna rodina sa nemusela celý život zadlžiť hypotékou a mohla si žiť dobrý život, ale vám ide o vašich kamarátov zbohatlíkov, ktorým tunelujete štát.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2014 9:48 - 9:49 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Keď sa tu, keď sa tu tak zamýšľame teda, že čo to tu vlastne na tej druhej strane sedí, no ja som sa presvedčil včera, keď som pustil to video s Egom a dal som tej mase ľudí, ktorá tu bola síce poriedko, ale každopádne ich tu bolo dosť, dve otázky. Jedna, kto s tým súhlasí, nech zdvihne ruku. Ani jeden. Druhá, kto s tým nesúhlasí. Ani jeden. Čo to znamená? Nedostali manuál. Jednoducho nedostali manuál, kde by mali odpoveď na takéto otázky. To je masa ľudí, ktorí nechali svoje vlastné svedomie pred parlamentom a niekto za misu šošovice, niekto za nejaký kšeftík trošku väčší, niekto za cétečko, jednoducho zobchodovali svoje vlastné svedomie. Takáto masa ľudí, takéto stádo de facto, lebo ľudia, ktorí sa zbavia svojho vlastného svedomia, už nie sú ľudia, to je stádo, takáto masa rozhoduje o osudoch ľudí na Slovensku, bohužiaľ.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.11.2014 20:22 - 20:23 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán predseda, poprosím aby ste ma nechali dohovoriť a neskákali do reči tak, jako ste neskákali do reči pánovi Jarjabkovi. Tiež by som chcel dať jeden návrh, lebo sú testy na alkohol, sú testy na drogy alebo iné omamné látky, ale sú aj psychologické testy, a to asi by potreboval pán Jarjabek, predpokladám.
Ale každopádne navrhujem to, že nechcem od vás, aby ste dávali hlasovať, aby Národná rada kupovala nejaký Dräger. Keď poviete, do hodiny ho tu máte, profesionálny, z polície. Len chcem od vás, aby vy ste ako predseda Národnej rady zorganizovali použitie toho testeru na alkohol a zavolali všetkých svojich poslancov, ktorých tu máte k dispozícii. Čiže všetkých 83 poslancov, ktorých tu máte záložne k dispozícii. Veľmi rád sa na ten výsledok pozriem. My všetci z opozície sme nachystaní na tento test.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.11.2014 20:15 - 20:15 hod.

Igor Matovič
Pán predseda, som ochotný z vlastných peňazí teraz do hodiny kúpiť...
(Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2014 19:42 - 19:44 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Padlo to tu v takých reakciách, že "komická zmena stratégie". Ja naozaj si myslím, že toto SMER tu celkom komickú zmenu stratégie na nás skúša, že týždeň vlastne stiahli chvost, odvolajú Zvolenskú, odvolajú Zmajkovičovú, priznajú farbu, že sme ich pristihli pri zlodejine. Po týždni zistili, že, do prdele, my sme sa priznali, že asi nám to ublížilo, tak vlastne začneme teraz tvrdiť, že vlastne my sme nič neukradli. Však nič, nič sa nestalo, žiadne peniaze ešte neodišli. To, že tam, nejaká zmluva tam je, že tam je vlastne niečo, že my sme vlastne podpísali, že je tam milión ukradnutý? To ako tá vlastne zmluva, však to ten dodávateľ úplne v pohode sa vzdá vývaru z jedného milióna eur. Však to je pre neho, drobné zrejme, že pán Paška? A celkom naozaj komická zmena stratégie.
Ale keď som pozeral tlačovku Roberta Fica, tak videl som zlomeného človeka. Miešali, motali sa mu slová, jednoducho bol úplne mimo cviku. Síce tam ešte nejaký ten človek, ktorý stál, tvrdil tieto bludy aj iné klamstvá, že teda, že čo sme tu my, tu, že sme tu, že bojujeme proti tomu, aby mali baníci na Hornej Nitre prácu, bojujeme proti tomu, aby bola diaľnica R1, či teda rýchlostná cesta, ako bludov a bludov tam vypotil. Ale motal slovíčka, preskakovali mu písmenká, zlomený človek. Usvedčený, zlomený človek. A keď... A né, to poviem nabudúce.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2014 19:29 - 19:31 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ľudo, ja by som ti odporučil, keď ti ešte niekto raz niekedy bude vyčítať, že prečo tu krivo obviňuješ pána premiéra Roberta Fica z nejakej korupcie alebo z nejakého klientelizmu, aby si im na to odpovedal, že pána premiéra Fica netreba vôbec obviňovať z korupcie a klientelizmu, lebo on sa usvedčil sám. Verejne sám na tlačovkách, a to rovno dvoch.
Jedna bola vtedy, keď pridelil dotáciu mestu Žilina, kedy povedal, že vlastne to bol klientelizmus, klientelizmus ako Brno. A klientelizmus je, áno, forma korupcie, čiže usvedčil sa priamo v priamom prenose z korupcie. A druhýkrát vtedy, kedy povedal, že však to je normálne, keď jako z verejného obstarávania vyjdú dve rovnako zaujímavé ponuky, rovnocenné, tak uprednostníme toho nášho straníka. Vtedy sa takisto usvedčil, sám seba z klientelizmu, a klientelizmus, keďže je forma korupcie, usvedčil sa z korupcie.
Čiže stačí vždycky týmto ľuďom, ktorí stále ťa budú napádať a každého z nás napádať, že oni s korupciou nemajú nič, im povedať, však vlastne váš premiér sa verejne, pred kamerami na tlačovke priznal dvakrát z korupcie, a nemajú to šancu žiadnym spôsobom poprieť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2014 17:23 - 17:25 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Trochu by som tak sa napojil na reakciu predrečníka, keď hovoril, že čakal, že by sa tu niekto konečne v tejto veci, aspoň takto jednoznačne výpravnej veci, zo SMER-u ozval a odsúdil to. Bohužiaľ, ani jeden taký sa tu nenašiel, ale našla sa tu, bohužiaľ, jedna pani lekárka Gabániková (pozn. red.: správne má byť - "Gabániová"), je to zároveň poslankyňa za politickú stranu SMER – sociálna demokracia, ktorá v uličke tuná po tom, ako som to pustil, ma pristavila, dosť agresívnym spôsobom mi povedala tri veci a citujem ich: "Čo to zverejňujete? Čo si to dovoľujete? Vy tu znevažujete parlament."
Ja sa teraz pýtam, pani doktorka, MUDr. Gabániová, prisahali ste na, alebo skladali ste Hippokratovu prísahu? Ak ste ju skladali, tak v tej prísahe bolo, že budete chrániť životy druhých ľudí. Tým, že obhajujete a priamo bojujete vlastne za ľudí, za takýchto ľudí, ktorých vaša strana dosadzuje do správnej rady nemocnice, tak priamo porušujete Hippokratovu prísahu a mohli by ste sa hanbiť. Je veľmi smutné, že najviac, vlastne najväčší bojovník za tohto nominanta je práve lekárka. Svedčí to asi a je to veľmi výpravné vlastne práve v tejto situácii, keď tu riešime už druhý deň rozkrádanie, tunelovanie zdravotníctva.
Skryt prepis