Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

26.11.2014 o 17:58 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 4.12.2014 15:51 - 15:55 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Keďže rozprava nebola, takže ja by som iba zdôraznil, že prijatím tohto návrhu zákona, keby sme znížili DPH potravín na polovicu, by sme dosiahli ľahšiu dostupnosť potravín pre väčšinu aj ekonomicky ohrozeného obyvateľstva. A keď si teda pozrieme údaje Štatistického úradu za minulý rok, tak v pásme ľudí, ktorí sú ohrození chudobou sa nachádzalo 12,8 % obyvateľov Slovenska, čo predstavuje takmer 695-tisíc osôb.
Pevne verím, že keď strana sociálna demokracia má v názve sociálna demokracia, tak by v prvom rade malo ísť, a dúfam, že im pôjde o to, aby pomohli ľuďom, ktorí sú v sociálnej núdzi. Tento návrh, áno, v prvom rade pomáha ľuďom, čím chudobnejší, tým viac takémuto človeku pomôže, lebo podiel potravín na jeho spotrebiteľskom koši alebo spotrebnom koši teda nákupov, ktoré realizuje, je výrazne vyšší percentuálne ako v prípade bohatších rodín. Takže v pomere k ich príjmom by táto pomoc bola výraznejšia, tým pádom môžme povedať aj adresnejšia voči chudobnejším rodinám. Inak povedané, daný návrh zákona najviac pomáha chudobným rodinám, percentuálne vyjadrené k ich príjmom, a najmenej teda bohatým alebo nadpriemerne bohatým rodinám.
Vzhľadom na potrebu konsolidácie verejných prostriedkov teda súčasne navrhujeme zvýšenie dane z príjmu pre veľké spoločnosti, ktoré podnikajú v štátom regulovaných oblastiach, ako napríklad bankovníctvo, telekomunikácie, farmaceutický priemysel či energetika, ktoré sa súčasne považujú za jedny z najviac ziskových oblastí. A aj sú najviac ziskové. Čiže aj touto formou štát uľahčí každodenné obstarávanie potravín pre všetky skupiny obyvateľstva, ale samozrejme s dôrazom pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva.
Ak by si niekto kládol otázky, akým spôsobom by sme zabránili tomu, aby regulované subjekty, ktorých by sa týkala zvýšená daň z príjmu, nezvýšili vlastne, nepremietli zvýšenie dane z príjmu a dane zo zisku voči ich spotrebiteľom, tak zákonom sme automaticky doplnili paragraf, ktorý bol použitý pri zavedení už teda v minulosti poplatku pre regulované subjekty, ktorý zakazuje regulovaným subjektom zvyšovať regulované ceny z dôvodu zvýšenia dane z príjmu na úroveň 39 %, keďže samotný návrh zákona, takže samotný návrh zákona nebude mať negatívny dopad na bežných ľudí v podobe zvýšenia cien napríklad za energie.
Pevne verím, aj bez toho, že teda prebehla rozprava a, bohužiaľ, za minimálneho záujmu poslancov vládnej strany SMER, ktorých sa to najviac dotýka, že tento návrh zákona podporia, keďže de facto spĺňa ich dlhodobé záväzky a dlhodobé prísľuby voči verejnosti, kedy Robert Fico opakovane, opakovane ľuďom sľuboval a lákal voličov pred voľbami, že presadí zníženie dane, teda DPH na polovičku alebo na 10 percent. Tento návrh zákona napĺňa tento jeho jeden prísľub. A druhý prísľub, kedy sľúbil, že vlastne zvýši výrazne dane z príjmu pre vysokoziskové firmy. A, bohužiaľ, aj tento prísľub nedodržal a dane zvyšuje, hlavne, lepšie povedané, plošne pre všetkých podnikateľov. A ešte by som skôr povedal, že sa menej dotýka tých vysokoziskových ako práve tých nízkopríjmových a chudobnejších podnikateľov. Takže tieto návrhy dávajú zadosť alebo napĺňajú prísľuby, ktoré Robert Fico verejne ľuďom prisľúbil. O to viac teda sa spolieham na to, že poslanci vládnej strany ten návrh podporia.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 4.12.2014 15:42 - 15:48 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, kolegovia, kolegyne, predkladám návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov.
Zjednodušene možno povedať, že návrh zákona rieši vlastne takú našu každodennú problematiku, s ktorou sa stretáme, keď prídeme do potravín a ideme nakupovať potraviny, a potom nie až takú každodennú pre nás, ktorí platíme bežné dane z príjmov, ale každoročnú problematiku pre podnikateľské subjekty, ktoré majú nadštandardnú ziskovosť a podnikajú v tzv. v regulovaných odvetviach. Takže aby som konkrétne povedal, o čo ide.
Navrhujeme, aby sme týmto zákonom znížili DPH na všetky potraviny z 20 % na 10 %, čiže na polovičnú sadzbu voči súčasnosti. A tento výpadok, keďže chceme byť zodpovední voči štátnemu rozpočtu, a tento výpadok navrhujeme nahradiť tým, že zvýšime daň z príjmu vysokoziskových bánk, regulovaných spoločností tak, že to sú všetky firmy, ktoré pôsobia teda v tzv. regulovaných odvetviach, zo súčasných 22 % na 39 percent. Čiže ešte raz, na jednej strane znížime DPH z 20 % na 10, na polovičku, na všetky, všetky potraviny, ktoré nájdeme v obchode, a peniaze na to získame z toho, že pre v dnešnej dobe, alebo tento rok sa to týka približne 77-ch firiem na Slovensku, zvýšime daň z príjmu, daň zo zisku z 22 na 39 percent.
Pri tejto operácii vlastne nakoniec ten návrh je ešte celkovo plusový voči štátnemu rozpočtu a zostane nám vlastne z toho zvýšenia dane pre vysokoziskové regulované subjekty 125 mil. eur. Tieto navrhujeme, aby sa použili na riešenie, dlhodobo neriešenú situáciu miezd zdravotných sestier, kde dlhodobo vláda Roberta Fica sa vyhovára, že vlastne nie sú peniaze na to, aby sa mohli zvýšiť platy alebo teda mzdy zdravotných sestier.
Čiže výsledok, 77 veľmi bohatých firiem, ktoré podnikajú v chránenom prostredí, tzv. regulovanom prostredí, ktoré dostávajú licenciu od štátu na podnikanie v tomto prostredí, a nemôže v ňom podnikať hocikto, by platilo namiesto 22 39-percentnú daň zo zisku. To by nám pokrylo dostatok zdrojov na to, aby sme mohli na jednej strane mať 125 mil. eur pre zvýšené platy zdravotných sestier, a na druhej strane, aby každý jeden z nás si mohol kupovať potraviny za polovičnú sadzbu DPH.
Prečo navrhujeme znížiť DPH na potraviny? Tak dôvod, ten základný, jednoduchý, je takej základnej spravodlivosti alebo takej racionality, ktorú by sme hľadali alebo hľadáme týmto návrhom, že teda aj krajiny, ktorých mzdy sú výrazne, výrazne vyššie ako na Slovensku, majú DPH na potraviny dramaticky nižšiu, ako máme my na Slovensku. U nás je jedna sadzba na všetok tovar, všetky služby, okrem pár teda výnimiek, ako lieky, knihy a podobne. Ale na potraviny, úplne štandardné v Európskej únii, že patria do zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty. Čiže napríklad Francúzsko, Poľsko, Nemecko, Taliansko majú DPH na potraviny na úrovni od 4 do 10 percent. Dokonca Veľká Británia a Malta majú základné potraviny s nulovou sadzbou DPH. A to potom spôsobuje situácie, kedy vlastne ľudia zo Slovenska veľakrát odchádzajú do okolitých štátov iba preto, lebo majú potraviny v tých okolitých štátoch výrazne lacnejšie a idú vlastne za nákupmi teda do okolia. Tým pádom slovenskí poľnohospodári, slovenskí potravinári nemajú tržby, slovenskí obchodníci. Majú ich tržby naši susedia v okolitých krajinách. A to spôsobuje následne teda nezamestnanosť, možno niekoľko, dá sa odhadnúť, desiatok tisíc ľudí, ktorí kvôli tomuto vlastne zbytočne prichádzajú o prácu, ktorá by na Slovensku mohla byť.
Považujeme tento návrh za spravodlivý, keďže teda na jednej strane zaťažujeme vysokoziskové a regulované subjekty, ktoré podnikajú v chránenom prostredí, a to, čo získame rovným v podstate dielom každému podľa toho, koľko nakupuje potravín, vraciame späť ľudom v podobne polovičnej sadzby na DPH. Samozrejme aj ten bonus, keď zostáva nám, 125 mil. eur na vyššie platy zdravotných sestier, v situácii, kedy Robert Fico namiesto riešenia situácie sa iba vyhovára, že peniaze nemá, tak je takisto, si myslíme, že v celku potešiteľný. A vlastne takýmto spôsobom Robertovi Ficovi darujeme 125 mil., aby ich následne mohol rozdeliť medzi zdravotné sestry, samozrejme prostredníctvom zdravotných poisťovní a podobne.
Toľko k nášmu návrhu zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2014 12:18 - 12:20 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán podpredseda Číž, trošku ste mi, nehnevajte sa, ale pripomenuli takého vladára spred pár sto rokmi, ktorý, budem tak parafrázovať vaše slová, keď ste hovorili o tom, že vlastne si nevšímame, ako sa Slovensku ekonomicky darí a prekrývame to takýmito informáciami, tak ste mi pripadali jak taký vladár, ktorý sedí za veľkým stolom plným pečených husí s mastnou pusou a ktorý odlamuje jedno stehno za druhým a dole oknom potom kričí tým poddaným, že čo sa vy tu sťažujete, však nám sa dobre darí.
Áno, nám veličenstvu sa dobre darí. Ale 500-tisíc ľudí na Slovensku nemá prácu. 150 z toho muselo zdrhnúť do zahraničia, lebo jednoducho boli zúfalí. Ste ich vyhnali zo Slovenska a ich matky a otcovia tu zostali osamotení a možno sa dožijú toho, že raz za rok za nimi prídu vnúčatá niekde z Ameriky, z Austrálie, z Anglicka, prídu ich pozrieť, ako sa tu na Slovensku im darí. Títo rodičia ich vychovávali preto, aby tie deti sa o nich starali. Vy ste ich zo Slovenska vyhnali. Tristopäťdesiat ďalších, 350-tisíc ďalších ľudí na Slovensku nemá prácu a vy sa nehanbíte hovoriť niečo o tom, že jak sa tu dobre ľuďom darí?
Predložili sme návrh, aby ste konečne podvodníkom klepli po prstoch. Vy ste z toho spravili čisto iba divadelnú kulisu a, bohužiaľ, aj s časťou opozície teraz tu predkladáte uznesenia alebo idete podporiť uznesenie, ktoré nehovorí o ničom inom, iba že do štyroch mesiacov vláda pripraví nejaké riešenie, potom ho dá do legislatívneho procesu a tým pádom možno niekedy v septembri bude predložené do parlamentu a schválené niekedy v novembri budúceho roku, to je za rok. Ďalší rok dovolíte zlodejom, aby Slovensko rozkrádali a vy ste za to zodpovední. Hanbite sa!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.12.2014 11:50 - 11:54 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, pán minister, kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som stručne iba vyjadril svoje pocity a tie sú také, nehnevajte sa, ale keďže tu nevidím nikoho z MOSTU - HÍD, tak napriek tomu sa im prihovorím a hlavne pani bývalej ministerke Žitňanskej. Čudujem sa vám, že takýmto spôsobom, takýmto veľmi lacným spôsobom poskytujete vládnej strane SMER a Robertovi Ficovi alibi. To, čo tu predložila vládna strana akože návrh, ktorý má vyriešiť schránkové firmy, tak si dovolím nazvať čisto iba divadelnou kulisou a vy, pani ministerka Žitňanská, vy ste poskytli vládnej strane a Robertovi Ficovi alibi, že tá divadelná kulisa dnes nie je len divadelná kulisa, ale raz z tej divadelnej kulisy bude aj skutočný, naozaj reálny zákon. Súhlasím s kolegom Lipšicom, keď tvrdí, že mali ste priestor a mali ste to riešiť teraz. Pristúpiť na takéto riešenie, kedy zrazu jedna časť opozície bojuje možno, áno, aj s ľuďmi na uliciach, druhá časť opozície sa k protestom nepripojí a tá druhá časť, ktorá sa nepripojí, a z nej konkrétne vy, pani ministerka Žitňanská, alebo strana MOST - HÍD spraví v podstate tichú dohodu s páchateľom, tak hovorí sa tomu normálne štrajkokazi a v tomto prípade vy ste sa alebo vy sa správate ako štrajkokazi.
Bol tu alebo SMER pod výrazným tlakom ľudí na ulici. Pod výrazným tlakom ľudí na ulici. Pod výrazným tlakom ulice, ako vy nazývate ľudí na ulici, pod výrazným tlakom ľudí, ktorí si povedali, že stačilo rozkrádania, ktoré tu každodenne prezentujete. Miesto toho, aby ste sa pridali k tomuto tlaku, miesto toho, aby sme prinútili SMER prijať naozaj účinné riešenie a možno s tým, že by sa oddialila rozprava alebo diskusia o tomto návrhu do konca tejto schôdze, tak miesto toho uzavriete tichý pakt a predložíte takýto pamflet do Národnej rady, ktorý ani nehovorí o tom, že do konca alebo do troch mesiacov, ako tu bolo spomenuté, bude prijatý takýto návrh zákona. Ale hovorí o tom, že do konca prvého štvrťroku vláda iba pripraví takýto návrh zákona. To znamená, keď si prečítame vaše uznesenie, hovorí o tom, že do štyroch mesiacov de facto vláda iba pripraví návrh zákona, potom logicky, keďže to bude vládny návrh zákona, ho dá na medzirezortné pripomienkové konanie, čiže dostane sa do Národnej rady niekedy v septembri budúceho roku a bude schválený takto o rok.
Čiže, pani ministerka Žitňanská, môžete tu hovoriť o transparentnosti a čomkoľvek, koľko len chcete. To, čo ste predložili, uznesenie, umožňujete SMER-u, aby účinný návrh zákona podľa vašeho riešenia prijal až takto o rok. Nie do troch mesiacov, lebo vaším uznesením zaväzujete SMER iba k tomu, aby do konca marca, čiže za štyri mesiace, iba pripravila vláda návrh zákona a tým pádom to riešenie reálne bude prijaté až takto o rok.
Ešte raz opakujem, zachovali ste sa čisto ako štrajkokazi, ktorí prerušili iniciatívu ľudí, ktorí dlhodobo protestujú už teda niekoľko týždňov na uliciach a ktorí chceli tu dnes vidieť reálne riešenie. Ak to urobil Miroslav Beblavý, pobočník podvodníka pána Procházku, tomu sa vôbec nečudujem, ak ste to urobili vy, pani ministerka, ktorá ste svojho času presadzovali zverejňovanie zmlúv, ktoré bolo veľmi dobré, antikorupčné riešenie, tak vám sa veľmi čudujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.11.2014 17:58 - 18:06 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, chcel by som predložiť pozmeňujúci návrh, ktorým by sme chceli zabrániť tomu, aby sme v podstate toto isté, čo tu teraz robíme, robili každý rok pred Vianocami.
Naozaj mi to pripadá vrcholný populizmus zo strany SMER – sociálna demokracia alebo od Roberta Fica, keď každý rok sa tvári, teda že jak sa samotrýzni, a predkladá návrh na zmrazovanie platov poslancov alebo verejných činiteľov. A ono to je vidieť aj ten populizmus v tom, že keď sme ten návrh predložili my v septembri, tak rýchlo, rýchlo, teda len aby ste náhodou nemuseli zahlasovať za náš návrh, tak za týždeň ste predložili vy ten návrh a potom ešte Pavol Paška, bývalý, našťastie, predseda parlamentu, ten váš návrh smerácky predradil pred náš, len teda aby náhodou sa o našom návrhu nerokovalo skorej. Myslím, že dosť trápne a populistické konanie.
A preto opakovane, už asi tretíkrát, predkladáme návrh zákona, aby sme zmrazili platy verejných činiteľov dovtedy, dokedy budú – alebo teda politikov – dokedy budú, dokedy budú politici zadlžovať Slovenskú republiku alebo dokedy budú zadlžovať štát. Inak povedané, mali by sme zmrazené platy dovtedy, dokedy sa začneme správať podľa starého známeho, zakrývaj sa len takou perinou, na ktorú máš.
Bohužiaľ, za 25 rokov na Slovensku, či to bola vláda taká, onaká alebo teda posledné Ficove vlády, vždy to bolo iba o zatínaní sekery, zadlžovaní, zadlžovaní, zadlžovaní a výsledok dnes poznáme, 40 mld. eur všetky vlády zavesili na krk našim budúcim generáciám, to znamená, našim deťom a vnúčatám. Z tých 40 miliárd eur 22 mld. eur za 6,5 roka zavesila vláda Roberta Fica prvá a druhá. Keďže toto konanie považujeme za veľmi nezodpovedné, myslíme si, že politici by mali znášať primeraný trest, a primeraný – no, primeraný to nie je, aspoň teda symbolicky, by som povedal – a symbolický trest, že budú mať zmrazené platy dovtedy, dokedy neprestanú zadlžovať Slovenskú republiku, si myslíme, že to je správny a spravodlivý trest.
Takže dovoľte, aby som prečítal teda pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Igora Matoviča a Petra Polláka k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopÍňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č.120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopÍňajú niektoré zákony (tlač 1202).
Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopÍňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopÍňajú niektoré zákony, sa mení a dopÍňajú takto:
1. V čl. I v bode 3 § 29l znie:
"§ 29l
(1) Poslancovi, prezidentovi, členovi vlády, predsedovi kontrolného úradu, podpredsedovi kontrolného úradu a generálnemu prokurátorovi patrí v období od 1. januára 2015 do posledného dňa kalendárneho roka, v ktorom Európska komisia (Eurostat) zverejní údaje 1a) o tom, že Slovenská republika dosiahla schodok rozpočtu verejnej správy 15), plat a paušálne náhrady vo výške určenej v roku 2011 (§ 29g).
(2) Odmena asistenta poslanca a výdavky na prevádzku poslaneckej kancelárie zriadenej podľa § 4a ods. 1 druhej vety sú v období od 1. januára 2015 do posledného dňa kalendárneho roka, v ktorom Európska komisia (Eurostat) uverejní údaje 1a) o tom, že Slovenská republika dosiahla schodok rozpočtu verejnej správy 15) rovnaké ako v roku 2011.
(3) Skončenie obdobia uplatňovania zníženého platu podľa odsekov 1 a 2 vyhlási Ministerstvo financií Slovenskej republiky všeobecne záväzným právnym predpisom.
(4) V roku 2015 patrí sudcovi ústavného sudu plat vo výške určenej v roku 2012.
(5) Priemerný plat sudcu vo výške určenej v roku 2012 podľa tohto zákona je priemerným platom sudcu aj v roku 2015.
(6) Platové pomery sudcov v roku 2015 ustanovuje podľa zásady uvedenej v odseku 5 osobitný predpis."
Poznámky pod čiarou k odkazom 1a a 15 znejú:
"1a) Čl. 14 nariadenia Rady (ES) č. 479/2009 z 25. mája 2009 o uplatňovaní Protokolu o postupe pri nadmernom schodku, ktorý tvorí prílohu Zmluvy o založení Európskeho spoločenstva (kodifikované znenie) (Ú. v. EÚ L 145, 10. 6. 2009).
15) § 4 ods. 8 zákona č. 523/ 2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov."
2. V čl. I sa za bod 3 vkladá nový bod 4, ktorý znie:
4. Za § 29m sa vkladá nový § 29n, ktorý znie:
"§ 29n
(1) Poslancovi, prezidentovi, členovi vlády, predsedovi kontrolného úradu, podpredsedovi kontrolného úradu a generálnemu prokurátorovi patrí po prerušení obdobia podľa § 29l plat a paušálne náhrady vo výške určenej v roku 2011, v prípade, ak za kalendárny rok, ktorý predchádza kalendárnemu roku, na ktorý sa plat poslanca vypočítava, Európska komisia (Eurostat) zverejní údaje 1a) o tom, že Slovenská republika dosiahla schodok rozpočtu verejnej správy 15).
(2) Odmena asistenta poslanca a výdavky na prevádzku poslaneckej kancelárie zriadenej podľa § 4a ods. 1 druhej vety sú po prerušení obdobia podľa § 29l rovnaké ako v roku 2011, v prípade ak Európska komisia (Eurostat) uverejní údaje 1a) o tom, že Slovenská republika dosiahla schodok rozpočtu verejnej správy 15).
(3) Skončenie obdobia uplatňovania zníženého platu podľa odsekov 1 a 2 vyhlási Ministerstvo financií Slovenskej republiky všeobecne záväzným právnym predpisom."
Odôvodnenie:
Hlavným účelom pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu je stanoviť presné pravidlá pre výpočet platov ústavných činiteľov a zaviesť tak pravidlo, podľa ktorého budú platy politikov zmrazené na úrovni platov z roku 2011 od nasledujúceho roka až do obdobia, kým Slovenská republika bude hospodáriť s deficitom.
V súčasnej ekonomickej situácii by práve ústavní činitelia ako poslanci či ministri mali mať svoj plat naviazaný na hospodárenie štátu. A teda ak štát vytvára deficit, čiže hospodári so stratou, je nemysliteľné, aby jeho predstavitelia – politici mali nárok na zvyšovanie svojich platov. V prípade ak Európska komisia vydá rozhodnutie o tom, že Slovenská republika nehospodárila so stratou, a teda politici sa správali zodpovedne k verejným financiám, t. j. finančným prostriedkom všetkých občanov, budú následne mať nárok na zvýšenie svojich platov.
Navrhujeme okrem zmrazenia platov politikov v tomto období aj určitú poistku do budúcnosti pre prípad, že by opätovne chceli začať politici míňať viac, ako sú štátne príjmy. V tom prípade by sa im opätovne zmrazili platy na úrovni roka 2011. Pozmeňujúci návrh predkladá Igor Matovič a Peter Pollák, podporilo ho 15 poslancov svojím podpisom.
Čiže ešte raz, veľmi jednoduché pravidlo, ušetríme si prácu, nebudeme každý jeden rok tu zažívať populizmus vládnej strany SMER, kde tu bude sa samobičovať a trýzniť a zmrazovať si platy, spravíme to jedným jednoduchým opatrením, a to tým, že platy si zmrazíme dovtedy, dokedy sa nebudeme správať zodpovedne a dokedy politici budú zadlžovať Slovenskú republiku, čiže budú naše deti a vnúčatá a budú vytvárať dlh, ktoré naše deti a vnúčatá budú za nás splácať. Myslíme si, že to je spravodlivý návrh a dávno mal byť prijatý.
Ďakujem pekne za podporu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.11.2014 13:54 - 14:04 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, milí kolegovia, kolegyne, chcel by som pri tomto bode sa trochu vyjadriť k tomu, čo vlastne, aký problém riešime. Áno, dnes budeme voliť nového predsedu parlamentu a bude s ním, bude ním zrejme pán Pellegrini, ale nemali by sme pritom zabúdať, prečo volíme nového predsedu parlamentu. Nevolíme ho preto, lebo doterajší predseda parlamentu sa dobrovoľne vzdal svojho mandátu, ale volíme ho preto, lebo ľudia na ulici mali odvahu povedať: rozkrádaniu stačilo. Prišli na námestia, niekoľko tisíc ľudí prišlo na námestí, na námestia a dosiahli to, čo nikto pred dvomi týždňami nedúfal. Nikto na Slovensku si nemyslel, že pár tisícom ľudí na námestiach sa podarí zložiť druhého najvyššieho človeka vo vládnej strane SMER, z druhej najvyššej ústavnej funkcie Pavla Pašku.
Pán Pavol Paška neodstúpil dobrovoľne, ako sa tu snaží niekto vytvárať ilúziu. Pán Pavol Paška odstúpil pod tlakom, ako zvykne hovoriť, ulice, pod tlakom anarchistom, anarchistov, ako zvykne nazývať ľudí na ulici a každopádne nie dobrovoľne. Chcem práve preto na tomto mieste, keďže Pavol Paška niekoľko rokov viedol Národnú radu, pripomenúť jednu veľmi, veľmi závažnú skutočnosť, ktorú očakávam, že budúci predseda parlamentu aj svojou váhou a svojou pozíciou a funkciou zabezpečí, aby sa nezamietla pod koberec. Voči Pavlovi Paškovi bolo vznesených kopu indícií a kopu informácií smeruje k tomu, že Pavol Paška bol skutočným a je naďalej skutočným vládcom nad slovenským zdravotníctvom.
Ale existuje jedna informácia, ktorá ho podľa informácií, ktoré mám k dispozícii, usvedčila a na základe ktorej sa Robert Fico odhodlal Pavla Pašku odvolať, na základe ktorej mu odporučil, aby dobrovoľne odstúpil. Tá informácia má päť písmen a volá sa firma KOMET, s. r. o. Jediným spoločníkom tejto firmy je Pavol Paška a táto firma za posledné roky mala veľmi zaujímavé obraty a zisky. Keď si pozrieme do oficiálne prístupného a verejne teda prístupného výkazu ziskov a strát firmy KOMET, s. r. o. so sídlom na Bencúrovej 10 v Košiciach, tak zistíme, že v roku 2012 mala tržby 365-tis. eur a čistý zisk 308-tis. eur. Tí, čo rozmýšľame v korunách, to je vyše 9 mil. korún. Čiže ešte raz, tržby 365-tis. eur a čistý zisk 308-tis. eur. V minulom roku táto firma KOMET, s. r. o. mala tržby 440-tis. eur, hrubý zisk 353-tis. eur.
Každopádne, inak povedané, z jedného eura približne 80-percentná ziskovosť a čo je úplne najzaujímavejšie, všetko, celý tento obrat firmy Pavla Pašku zabezpečuje jeden jediný zamestnanec. Firma má oficiálne jedného jediného zamestnanca a z nákladov, ktoré vykazuje, tak 5-tis. eur ročne približne ide na nájom, 5-tis. eur ide na nejaké poradenstvo, tuším sekretárske práce a ostatné peniaze idú na plat jedného jediného zamestnanca.
Keď niekto chce povedať, že toto naozaj môžu byť činnosti, ktoré sú reálnym podnikaním a nie je to pranie špinavých peňazí, tak ja mu jeho názor nepopieram, ale od nového predsedu parlamentu, a preto to hovorím na tomto mieste, očakávam, že bude si stáť za tým, že bude chcieť, aby orgány činné v trestnom konaní vyšetrili podozrenie, že Pavol Paška cez firmu KOMET, s. r. o. bral a pral úplatky, ktoré bral z verejných a štátnych zákaziek. Toto je verejné podozrenie, ktoré vyslovujem, lebo má to všetky tieto znaky. Dostal som túto informáciu od človeka, ktorý tvrdí, že takisto túto informáciu podal dva dni pred tým, ako Robert Fico odporučil Pavlovi Paškovi, aby odstúpil z pozície predsedu Národnej rady. Dostal som tú informáciu rovnako a v rovnakej podobe, ako ju dostal ten človek, ktorý tú informáciu dal predsedovi vlády Slovenskej republiky.
Opakujem ešte raz skutočnosti a možno si to predstavte sami na sebe. Viete si predstaviť, že by ste mali dlhodobo firmu, ktorá má mesačný obrat milión korún, alebo milión dvesto a z toho milión korún zisk s jedným jediným zamestnancom? Viete si predstaviť, že existuje na Slovensku takáto firma, ktorá by bola takto vysoko zisková s jedným jediným zamestnancom? Neexistuje taká firma. Môžete hľadať, koľko chcete, neexistuje takto vysoko zisková firma, ktorá poskytuje podľa toho, čo vlastne v poznámkach k priloženej súvahe podnikateľské poradenstvo organizačný, ekonomický a účtovný poradca, marketingové služby a prieskum trhu. Zhodou okolností všetko činnosti, ktoré na Slovensku bežne poskytujú tzv. podvodné karuselové firmy, ktoré navzájom krížom-krážom si fakturujú fiktívne služby za ekonomické, manažérske, podnikateľské poradenstvo, následne podvádzajú štát o DPH-čku a takýmto spôsobom vymýšľajú a vyrábajú fiktívne faktúry.
Ešte raz hovorím, je závažné podozrenie, podľa informácií, ktoré sú, že Pavol Paška vraj cez túto firmu tuneloval, pral úplatky, ktoré bral z verejných zákaziek. Je to veľmi závažné podozrenie, lebo tento človek bol predsedom ešte do dnešného dňa, bol predsedom Národnej rady Slovenskej republiky, ako hovorí Janko Mičovský, siene zákonnosti. Ak existuje takéto podozrenie, budúci pán predseda parlamentu pán Pellegrini, prosím vás a žiadam vás, dohliadnite na to, aby toto podozrenie bolo vyšetrené, aby v tomto prípade generálny prokurátor konal a nešiel sa najprv opýtať Roberta Fica, či v tomto prípade môže konať, aby naozaj konal, vy máte kompetencie, je tu závažné podozrenie, že niekto tu ulial milión korún každý jeden mesiac do vlastného vrecka.
Ostatné informácie o Pavlovi Paškovi boli spomenuté počas predošlých týždňov. Som veľmi vďačný a hlavne vďaka patrí všetkým ľuďom, ktorí nabrali odvahu a mali tú statočnosť prísť na námestie a dosiahli niečo, čo pre Slovensko bolo pred pár týždňami nepredstaviteľné, že raz sa zbavíme Pavla Pašku. Gratulujem všetkým ľuďom na námestí.
Keď možno iba k histórii Pavla Pašku, teda aby sme mu to zapísali do historických análov, tak vyjadril sa, keď kryl ožranov v parlamente, že on im fúkať nedá, lebo parlament nie je fabrika. Keď kryl človeka, ktorý evidentne, pána Rafaela Rafaja, ktorý falšoval podpis za Jána Slotu, tak povedal, že on nebude nikdy kontrolovať poslancov, či teda chodia do práce, alebo nechodia, lebo parlament nie je fabrika, plus-mínus tie isté slová. Čiže jedenkrát kryl svinstvo, druhýkrát kryl svinstvo.
A to, že napríklad aj zárobky z tejto svojej firmy KOMET, ktorej je jediným vlastníkom a nie malé zárobky, lebo ľudia na takéto sumy robia aj celý život, mohli by sme tu teraz zrátať, že či za celý život zarobia to, čo Paška za mesiac s jedným jediným zamestnancom, tak vrchol arogancie považujem to, že tieto príjmy zatajil vo svojom majetkovom priznaní a zákon, ktorý akože inicioval, že teda aby sa komplet celé politické spektrum v tomto parlamente dohodlo na tom, aby spoločne sa predložil zákon o sprísnení majetkových priznaní, alebo predkladaní majetkových priznaní, tak sám sabotoval a blokoval, aby bol prijatý. Dnes už môžeme vedieť, prečo asi to blokoval a prečo nechcel, aby ten zákon bol sprísnený, lebo o tom, že má Pavol Paška čudesnú firmu s jedným zamestnanom, cez ktorú vraj perie špinavé peniaze, by sme sa dozvedeli omnoho skorej.
Možno by som ukončil iba teda tým a využívam možnosť, že to, čo tu poviem, bude zapísané aj za sto, aj dvesto rokov niekde v pamätiach Národnej rady s pamätným výrokom Pavla Pašku: "vyhraj voľby a môžeš všetko". Toto heslo svedčí o bezprizornej arogancii človeka, ktorému vy, poslanci SMER-u, ste dovolili viac ako dva roky viesť najvyšší zákonodarný orgán Slovenskej republiky.
Pán Pellegrini, pevne verím, že nepôjdete v jeho šľapajach a podľa vašich predošlých, alebo doterajších krokov si myslím, že máte ďaleko od jednotky arogancie SMER-u od Pavla Pašku. Držím vám palce, aby ste svoju funkciu vykonávali statočne a dobre, úprimne priznávam, voliť vás nepôjdem, máte dosť ľudí na to, aby vás volili sami, ale držím vám palce.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 25.11.2014 13:19 - 13:20 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pani podpredsedníčka, poprosím, aby ste preradili bod číslo 109 za bod 63, keďže oba návrhy riešia de facto tú istú problematiku predškolskej výchovy... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková Jana, podpredsedníčka NR SR
Sto deväť, za ktorý bod?

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Sto deväť za 63.
A potom druhý návrh. Bod 42 predsunúť pred návrh o štátnom rozpočte, keďže bod 42 po jeho schválení má výrazne pozitívny dopad na štátny rozpočet.

Laššáková Jana, podpredsedníčka NR SR
To znamená, bod 42 presunúť pred návrh zákona o štátnom rozpočte.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
A 109 za 63. (Reakcia predsedajúcej.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.11.2014 18:39 - 19:28 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážení členovia vlády, milé dámy, milí páni, dovoľte, aby som ešte pred takým tým zhrnutím celej rozpravy a záverečnej reči zareagoval na kolegu Martvoňa, keďže vlastne ma obvinil z niečoho vo faktickej poznámke.
A hovoril o tom, že podporujem nejakého kandidáta Zemka v Martine. Žiadneho kandidáta Zemka nepoznám v Martine, takže asi ťažko môžem podporovať. A zároveň teda hovoril, že tento človek je dlžný štátu 300-tisíc eur a aké je to vlastne zvrátené, že ho podporujem. Čo ho teda vlastne nepodporujem.
Ale napadla ma v tej súvislosti teda jedna vec, ktorá tu nezaznela a nezaznela podľa mňa dostatočne intenzívne, a to je článok z roku 2003 o nejakej spoločnosti Arcen, s. r. o., ktorá predtým sa volala Fakon, s. r. o., a majiteľom a konateľom tejto spoločnosti bol náš pán predseda parlamentu Pavol Paška. Takže aby sme vedeli, s kým máme do činenia.
V tomto článku sa dočítame a tie slová, ktoré som povedal, dáte do Googlu a ten článok si prečítate. Pán Pavol Paška, keď teda ste tu vyčítali niekomu, človeku, ktorého nepoznám a ktorého, teda ste povedali, že podporujem, že dlží štátu 300-tisíc, tak pán Pavol Paška zanechal svoju firmu a zanechal v tej svojej firme dlh, počúvajte dobre, 114 729 727 korún. Tento dlh zanechal voči Slovenskej konsolidačnej banke, čo bola alebo čo je štátna banka.
Ešte raz, náš pán predseda parlamentu Pavol Paška zanechal tomuto štátu dlh alebo vycical z tohto štátu 114 729 727 korún, ktoré vlastne nikdy nesplatil.
Táto firma išla do krachu, a tým pádom na tieto peniaze všetci my na Slovensku sme sa skladali, a to bolo v roku 2003. Ak by sme prepočítali cenu peňazí na dnešné peniaze, tak to jednoducho akoby niekto dneska prišiel a ukradol by zo štátneho rozpočtu - 10 mil., 15 mil. eur?
Takže, pán Martvoň, obviňujte tu v prvom rade svojho predsedu parlamentu, svojho šéfka, ktorého tu poslúchate a dávate takéto priblbé faktické poznámky. Takže aby sme vedeli, s kým máme do činenia.
Pán Pavol Paška už v podnikaní, z tohto vyplýva, mal celkom teda zaujímavé zvyky - nesplatiť dlhy, ktoré si narobil, a v tomto prípade, bohužiaľ, štátu tým pádom urobil dlh voči všetkým občanom Slovenskej republiky.
Aby sme teda vedeli zároveň, s kým máme do činenia, tak sa pozrime na to, ako vznikla strana SMER, lebo to už hovorím k rozprave, lebo, neviem kto z vás, kto tu vystupoval, ste hovorili o všetkých opozičných stranách, tá strana vznikla tak, tá tak, tá sa tak rozdelila, tá mala takéto peniaze a podobne. Tak ja by som chcel povedať, odkiaľ peniaze mal SMER a ako jednoducho vznikal, akým spôsobom bol financovaný.
Kto lepšie by nám o tom mohol povedať ako priamo zakladateľ alebo jeden zo zakladajúcich členov strany SMER. Nie? Logicky. Keď niekto je pri tom, tak asi najlepšie vie, ako to funguje alebo o čom to vlastne, jak to bežalo.
Takže pán Bohumil Hanzel, ktorý bol zároveň poslancom Slovenskej národnej rady, urobil v roku 2010 s redaktorom denníka SME rozhovor, v ktorom vysvetľuje presne, ako vlastne politická strana SMER vznikla, ako bola financovaná. Vzhľadom na túto tému, o ktorej sa bavíme, a na to, aby sme vlastne sa vedeli dostať do kontextu a pochopili vlastne, o čom tu vlastne my hovoríme, lebo ste sa snažili celú rozpravu odpútavať pozornosť na čokoľvek iné, len nie na tú podstatu, ktorou je obvinenie z toho, že na Slovensku vytvorili sofistikovaný, skorumpovaný systém zameraný na to, aby ste od miliónov ľudí vyberali dane a odvody a následne ich presmerovali svojim kamarátom sponzorom a spriazneným dušiam. O tom to bolo hlavné obvinenie celých týchto troch dní a dvoch nocí.
Čiže, keď sme vás z tohto obvinili, po prečítaní tohto rozhovoru, a vy veľmi dobre viete, čo v tom rozhovore je, všetkým bude jasné, že politická strana SMER korupciu má v DNA od samého začiatku.
„Povedali ste, že kampaň SMER-u v roku 2002 stála 284 mil. korún. Premiér a predseda SMER-u Robert Fico vás označil za klamára a politického skrachovanca. Čo si o tom myslíte?“
„Nemal inú možnosť, ako to spochybniť. Keby to priznal, bol by z toho veľký politický škandál. To, ako ma nazval, je už jeho problém. Myslím, že som úspešný človek.“
„Takže trváte na tom, že SMER vtedy financovali viacerí sponzori, ktorí dali strane veľké sumy peňazí?“
„Áno. Keď to bude potrebné, viem to kedykoľvek preukázať."
"Ako?"
"Keď som sa 17. septembra 1999 prvýkrát stretol s Ficom, hľadal sponzorov, ktorí by mohli podporovať stranu. Druhýkrát sme sa stretli 6. októbra 1999 a dohodli sa, aká bude moja úloha v SMER-e. Začal som teda zháňať vplyvných ľudí, ktorí sú ochotní financovať stranu.“
„O koho ide?“
„Viacerí sú moji priatelia, zatiaľ ich nebudem menovať. Ak to bude potrebné, poviem to na súde. S prvým veľkým sponzorom som sa stretol 8. októbra 1999 v Bratislave, 28. novembra 1999 som pripravil Ficovo stretnutie s piatimi významnými bankármi. Keďže to bolo háklivé, boli u mňa doma, aby ich nikto nevidel. 3. decembra 1999 som na rovnakom mieste pripravil Ficovo rokovanie s piatimi významnými podnikateľmi. S druhým veľkým sponzorom som sa stretol 3. decembra 1999. So všetkými týmito ľuďmi som hovoril o podpore pre stranu.“
„Ako vám máme veriť, že ste sa s nimi naozaj stretli?“
„Som veľký pedant, už 25 rokov si o všetkom vediem podrobné poznámky. Ak to bude potrebné, nemám problém, aby ich preskúmal grafológ.“
„Stretli ste sa aj s Drahomírom Mihálekom, priateľom podnikateľa Ľubomíra Blaška?“
„Áno. Bol to tretí veľký sponzor, ktorého som dotiahol do SMER-u. Dvakrát - 17. a 19. marca 2000 - som sa s Mihálekom stretol sám, tretíkrát bol aj Fico. Bolo to 25. októbra 2000 v reštaurácii Jasmín. Hovorili sme o Mihálekovej pozícii v SMER-e, aj o tom, či môže zabezpečiť peniaze pre stranu. Potrebovali sme odborníkov, takže sme ho dali do tieňovej vlády. Prvý, druhý a tretí veľký sponzor darovali SMER-u v rokoch 2000 až 2002 približne 60 mil. korún. V tejto sume sú zahrnuté aj peniaze, ktoré dal Blaško cez Miháleka.“
„Ide o 32 mil. korún, ktoré sú v zmluve medzi Blaškom a vtedajším šéfom volebného tímu strany Fedorom Flašíkom?“
„O zmluve som nevedel, ale viem, že to bolo 32 mil. korún. Mihálek mi povedal, že nosil 500-tisíc mesačne.“
„Kto bol pred voľbami 2002 pokladníkom SMER-u?"“
„Pani Vallettová.“
„Matka Moniky Beňovej?“
„Áno.“
„Aká bola Flašíkova pozícia v SMER-e?“
„Prvé tri roky bol najsilnejší človek v strane. Na začiatku fungovalo v SMER-e paralelné financovanie, o ktorom vedel aj Fico. Prvé zabezpečoval Flašík, druhé ja. Neskôr ma Fico požiadal, aby som to všetko presunul na Flašíka.“
„Ako strana vyúčtovala tých 284 mil., ktoré mali ísť na kampaň?“
„Neviem, ja som sa o to nestaral. Mojou úlohou bolo zabezpečiť sponzorov.“
„Kto a ako to mal zúčtovať? Flašík?“
„Podľa toho, ako to bolo vtedy zabehnuté, tak s veľkou pravdepodobnosťou áno. Samozrejme, pod Ficovou kuratelou, ktorý vedel o každej korune v SMER-e. Všetky oficiálne zmluvy išli cez vtedajšieho generálneho manažéra strany Igora Federiča. Fico to vždy odklonil tak, aby išlo cez účtovníctvo len to, čo je nevyhnutné.“
„Kedy vám Fico povedal, že je legitímnou požiadavkou sponzorov požadovať štátne zákazky a funkcie v strategických podnikoch?“
„16. augusta 2001.“
„Kde to bolo?“
„U mňa doma.“
„Prečo ste sa stretli?“
„Často sme viedli veľmi dôverné rozhovory medzi štyrmi očami, ktoré trvali aj štyri či päť hodín.“
„V akej súvislosti to povedal?“
„Fico ma požiadal, aby som preveril človeka, ktorý chcel dať SMER-u 2 mil. korún. Nebol si totiž istý, či ide o čisté peniaze. Keď som zistil, že je to v poriadku, začal si ten človek robiť nejaké nároky. Keď som sa pred Ficom ohradil, že sa mi to nepáči, povedal mi, že je normálne, ak si budú sponzori za peniaze, ktoré dali strane, po víťazných voľbách robiť nároky na štátne zákazky. Fico navyše zháňal peniaze pre stranu aj sám.“ „Sám?“
„Áno, to bol tretí spôsob financovania SMER-u. Fico sa mi pochválil, že tie peniaze zohnal vlastnou hlavou.“
„Koľko to bolo?“
„Veľmi veľa.“
„Sto miliónov?“
„Povedal mi jedno meno aj presné čísla, ak to bude nutné, poviem ich na súde. Ale nie ste ďaleko od spomínanej sumy. Fico to poprie.“
„Viete dokázať, že vám to povedal?“
„Viem. Povedal, že človek, cez ktorého tie peniaze zohnal, si plní svoje záväzky a nosí peniaze. Povedal, že človek, cez ktorého tie peniaze zohnal, si plní svoje záväzky a nosí peniaze," pardon. "Videl som aj kópiu zmluvy, ktorá je veľmi podobná zmluve medzi Blaškom a Flašíkom, čo sa objavila v médiách. Je to dohoda medzi Ficom a skupinou piatich sponzorov, ktorých zastupuje veľmi vplyvný podnikateľ. V zmluve sú títo sponzori označení ako sympatizanti 1 až 5. Má päť strán a je notársky overená.“
„Prečo je notársky overená?“
„Pretože ide o veľké peniaze a konkrétne miesta na kandidátke SMER-u. Fico kedysi povedal, že urobí všetko pre to, aby sa stal premiérom. Týmto krokom sa upísal diablovi.“
„Prečo ste po voľbách 2002 vycúvali z vedenia strany?“
„Pretože som pochopil, prečo niektorí moji priatelia – Martin Zohdy Hamid, Iveta Lišková alebo Roman Václavík – vypadli z kandidátky SMER-u. Hoci patrili medzi zakladajúcich členov strany, Fico musel urobiť to, čo podpísal so sponzormi.“
Na túto výpoveď zakladajúceho člena strany, ktorý vtedy tvrdil, že je ochotný svedčiť aj pred súdom, sa na Slovensku akosi tak pomalinky zabúda. Táto výpoveď však vypovedá jednoznačne o DNA politickej strany SMER – sociálna demokracia. Chcieť od takejto strany, ktorá takýmto spôsobom financovala svoj začiatok, v ktorej takýmto spôsobom fungoval jej predseda, ktorý vymýšľal paralelné financovanie, podľa toho, čo tvrdí zakladajúci člen politickej strany SMER – sociálna demokracia, chcieť od takejto strany, aby niekedy cítila korupciu, aby cítila a vedela rozoznať, že čo korupčné je a čo korupčné nie je, je naivné a detské.
Nečudujme sa potom, že Robert Fico príde a povie, že Žiline dá 17,5 mil. eur a že vlastne to je normálne a on to urobil vlastne preto, lebo to je člen strany SMER. Jasné, že on tam necíti tú korupciu, lebo keď od začiatku tá strana takýmto spôsobom fungovala, takýto človek nedokáže cítiť, čo korupčné je a čo korupčné už nie je.
Takisto sa nemôžeme čudovať, keď Robert Fico, druhé jeho priznanie ku korupcii, prvé považujem to zo Žiliny a druhé jeho priznanie ku korupcii, druhé jeho priznanie ku korupcii... (Reakcia z pléna.) Nikdy som...
Čiže druhé jeho priznanie ku korupcii bolo také, že povedal, že je normálne, aby v prípade, ak je verejná súťaž a obidvaja sú, vyhrajú tu vlastne dvaja súťažiaci, tak je normálne uprednostniť člena strany SMER. Ak niekto uprednostní člena strany SMER alebo ak toto prezentuje niekto, že je to normálne a necíti opäť, že to je vyslovený klientelizmus, stranícky klientelizmus, de facto typický znak, alebo teda druh korupcie, tak asi opäť je poškodený z minulosti tou korupciou alebo sa mu tá korupcia dostala do DNA.
Považoval som za dôležité prečítať tento rozhovor aj z iného dôvodu. Pán Bohumil Hanzel, keď tento rozhovor urobil, aj následných možno päť-šesť, tak Robert Fico robil tlačové konferencie o tom, ako Bohumila Hanzela bude žalovať, ako ho budú žalovať ostatní ľudia spomínaní ním, ktorí sa podieľali na čiernom financovaní politickej strany SMER, a ako ho zažalujú za na cti utŕhanie a ako ho v podstate ekonomicky zničia. Ubehli štyri roky a skúste nájsť na Slovensku nejaký súd... (Ruch v sále.) Nevyrušujte ma, prosím vás, pani spravodajkyňa.
Ubehli štyri roky a nenájdete na Slovensku súd, kde by Robert Fico podal žalobu na Bohumila Hanzela. A ja sa pýtam - prečo?
Ak má niekto obviní z toho, že som prepral 300 mil. korún, že som prepral 300 mil. korún, že som mal paralelné financovanie svojej politickej strany, ak ma obviní z takýchto naozaj veľmi závažných tvrdení, z veľmi závažných trestných činov a opakovane pred svedkami, verejne, a obviní premiéra štátu, myslíte si, že je normálne, že by som takého človeka nezažaloval, ak by to nebola pravda? Ja si myslím, že to normálne nie je. A keďže Bohumila Hanzela nezažaloval, tak to bola plná a stopercentná pravda. Môžeme to brať ako fakt. Ak by ho zažaloval, mohli by sme nad tým pochybovať.
Druhý krátky rozhovor, alebo iba jedno tvrdenie v tejto veci od toho istého človeka zaznelo v týždenníku Plus 7 dní a bolo o tom, že Robert Fico potreboval požičať na chatu, alebo potreboval peniaze na chatu, a nie že požičať na chatu, tak sa dohodol s Bohumilom Hanzelom, že mu vyplatí autorský, hovorím, autorský honorár za dve také tenučké brožúrky, ktoré SMER rozdával pred voľbami. Jedna brožúrka sa volala „Dobrý deň, cestná kontrola“ a druhá sa volala „Nutná obrana“. Ešte raz, brožúrky, nemám ich tu teraz, naozaj pár desiatok strán. Autorský honorár normálne, možno 500 eur na dnešné peniaze? Na vtedajšie povedzme 15-tisíc, 20-tisíc korún, úplne normálne, viac to hodné nebolo.
Koľko vyplatil Bohumil Hanzel autorský honorár predsedovi strany SMER? Čo si myslíte? Milión korún? Milión korún za dve brožúrky s pár desiatkami strán. Tých milión korún, áno, nemusíme hovoriť a obviňovať Robert Fica, že ich nepriznal, tak ako predseda parlamentu nepriznal svoje príjmy v majetkovom priznaní. Nie. Robert Fico priznal vraj a všetko bolo z tohto pohľadu v poriadku.
Ale je normálne takýmto spôsobom si zabezpečovať, ako pán Bohumil Hanzel hovorí, čisté peniaze, že urobili to takto, lebo nechcel mu tie peniaze dávať inak. Chcel ich mať čisto, tak teda vymysleli, že, dobre, ty mi dáš brožúrku, ja ti tam vyplatím nejaký autorský honorár milión korún? Je to normálne? O čom to napovedá? O akom DNA to napovedá? O takom, ktoré potvrdzuje ten predošlý rozhovor novinára zo SME-čka s pánom Bohumilom Hanzelom, zakladajúcim členom strany SMER – sociálna demokracia.
Úplne posledné, ale to by bolo v podstate už iba opakovanie sa, to je druhý článok de facto o tom istom rozhovore, kde teda Fico na otázky, konkrétne teda citujem z denníka SME: „Fico na otázky, či vedel, že kampaň stála 284 mil. korún a či je legitímne, ak žiadajú sponzori funkcie a štátne zákazky, odmietol odpovedať.“
Ale v podstate je to znova o tom, že Bohumil Hanzel znova tvrdí: „Fico mi vtedy povedal, že je legitímnou požiadavkou sponzorov robiť si nároky na štátne zákazky a funkcie.“ A prepáčte, to sa opakujem už z toho predošlého.
Považoval som za dôležité urobiť takúto nejakú historickú vsuvku, aby sme pochopili, s kým máme tú česť, komu sme zverili Slovenskú republiku, aby ju spravoval. A aby ju spravoval zodpovedne a tak, aby prihliadal na záujmy všetkých občanov Slovenskej republiky. Ak sme zverili Slovenskú republiku alebo voliči v slobodných voľbách zverili republiku ľuďom, ktorí takýmto spôsobom financovali na začiatku svoju stranu, nepriznali príjmy a preprali 300 mil. čiernych peňazí iba v jednej kampani, ktovie koľko ich bolo iných, tak sme urobili veľmi veľkú chybu a nemôžeme sa dnes čudovať, že dnes tento štát funguje tak, ako funguje. Že chudobní a stredná vrstva platia dane na to, aby ich SMER vybral a rozdal svojim vlastným ľuďom.
Chcel by som sa vyjadriť ešte k tvrdeniam Roberta Fica, keďže vlastne po jeho vystúpení nebolo možné reagovať, lebo ste spravili celkom sympatickú obštrukciu, že ste teda dali do rozpravy trinásť ministrov a de facto sme na neho nemohli nikto reagovať.
Takže Robert Fico tam tvrdil, že vlastne nikto nekritizoval z Európskej komisie čerpanie eurofondov, alebo teda že vláda nie je schopná zabezpečiť efektívnu kontrolu čerpania eurofondov. Na obranu povedal, že nie, tam zaznelo iba to, že vlastne nie sme schopní urobiť dobrý audit, alebo teda bol spochybnený audit. To je to isté. Audit a kontrola eurofondov je to isté, pán premiér. Verejne ste v tejto veci klamali, lebo nepochybujem o tom, že to viete.
Mrzí ma, že ste sa ani raz vo svojej reči nevyjadrili o tom, že ste ovládli všetky kľúčové kontrolné inštitúcie, alebo keď ste sa vyjadrili, tak veľmi, by som povedal, opäť takým klamlivým spôsobom, kedy ste hovorili, že vlastne ste nominovali kandidátku Ivety Radičovej za šéfku Úradu pre verejné obstarávanie. Čo vlastne chceme, keď vlastne to je náš človek, ktorý kontroluje?
Je veľmi veľký rozdiel, pán Fico, keď výber urobila síce Iveta Radičová, ale vy ste toho človeka tam nominovali. Iveta Radičová určite by tomuto človeku alebo tejto pani nedala podmienku, že dám ťa tam, ale za tých a za tých podmienok nepôjdeš týmto a týmto ľuďom po prstoch. O vás som nie presvedčený, že ste takúto podmienku tejto pani dali.
Ak ste hovorili pri NKÚ v takom zosmiešňujúcom duchu voči opozícii, že však vlastne nie ste schopní ako opozícia navrhnúť kandidáta, my by sme vám ho tak kedykoľvek dali, dajte ho a my vám ho tam zvolíme, tak ste opäť hrubo klamali v priamom prenose, a ako premiér Slovenskej republiky, o to je to závažnejšie. Viete, že sme navrhli dvoch kandidátov. Pri jednom, sa mi zdá, že boli dve voľby aj, pri Krnáčovi. Pri kandidátovi, potom ktorého navrhlo KDH, tuším bola jedna voľba, sa pamätám. Tak všetky, vlastne tieto tri voľby, a týchto dvoch kandidátov ste odmietli s tým, že neboli podľa vášho gusta. No, jasné, neboli podľa vášho gusta, lebo by vám išli jeden aj druhý po prstoch.
A potom nie je vôbec fér zosmiešňovať opozíciu, že opozícia vám nevie navrhnúť kandidáta. My sme hneď po voľbách, to bolo možno polroka, vám navrhli dvoch kandidátov. Obdivoch ste zamietli. Udržujete stav, ktorý vám vyhovuje, že tam je pán, ktorý tam je, ktorého nominovalo HZDS a ktorý vám teda veľmi vyhovuje, lebo vám neubližuje, nehryze, iba slabučko hryzká.
Vrátim sa k téme, ktorá tu teda rezonovala asi najčastejšie, naozaj CT alebo cétečko tu bolo asi najpoužívanejšie slovo počas týchto dvoch nocí a troch dní, kde ste sa vôbec nevyjadril k tomu v úvodnej reči, že prečo ste vôbec nereagovali a neobrátili sa na zamestnancov alebo nesnažili sa pomôcť tým dvom zamestnancom, pánovi Dr. Suchánkovi a zdravotnej sestre Kovačičovej, keď vás dvakrát opakovane upozornili, čo sa robí v piešťanskej nemocnici. Ja som práve na túto otázku od vás očakával odpoveď, lebo si myslím, že to je veľmi, veľmi závažný dôkaz proti vám a veľmi závažné teda obvinenie, keďže ste ľuďom verejne prisľúbili, že sa na vás môžu s dôverou obrátiť, a ak bude akákoľvek korupcia alebo niečo, tak vy to budete riešiť. Títo ľudia sa dvakrát na vás obrátili, vy ste im vôbec ani len neodpovedali.
Osobne som presvedčený, že pri konfrontácii vašeho verejného prísľubu boja proti korupcii a tohto jediného skutku, že ste týmto dvom statočným ľuďom neodpovedali na ich volanie o pomoc, že tento jeden jediný dôvod, ak by bol napísaný v odôvodnení na vaše alebo vyslovenie nedôvery, tak tento jeden jediný dôvod by bohate stačil. A ak by ste mali chlapskú česť, tak za tento jeden jediný dôvod sám by ste odstúpili.
Možno ste sa dopočuli, že som tu vašim poslancom včera pustil oficiálne vyjadrenie teda predstaviteľa strany SMER, ktorého ste nominovali do piešťanskej nemocnice. A v tejto súvislosti by som vás chcel upozorniť na jedno, ktoré ste si zase možno nevšimli a o čom ste sa možno nedopočuli, a to je to, že ako reagovali vaši poslanci, keď som sa ich opýtal, že či im to vadí, že kto odsudzuje to konanie rapera Ega. A vyzval som ich, aby sa prihlásili. Ani jeden sa, bohužiaľ, neprihlásil. (Ruch v sále.) Naozaj mi to pripadalo tak, že poslanci SMER-u zrejme sú schopní zaujať svoje osobné stanoviská iba vtedy, ani jeden jediný sa neprihlásil, všetci to tu videli či z opozície a je to aj na zázname, takže nemusíte spochybňovať niečo. (Reakcie z pléna.)
Pripadá mi to, akoby poslanci SMER-u aj v takejto obyčajnej ľudskej veci, lebo to bola v prvom rade ľudská vec, ten človek, čo tam narozprával. Čiže normálny človek zbadá a automaticky to odsúdi. Aj v takejto obyčajnej ľudskej veci ste neboli schopní alebo neboli poslanci SMER-u schopní zaujať stanovisko a pripadá mi to ako dôkaz toho, že naozaj fungujú iba podľa manuálu, podľa esemesky, podľa telefonátu, toto urob, potom dostaneš za to banánik, toto urob, dostaneš dva banániky. Prepáčte, je to pod vašu úroveň. Je to pod úroveň poslanca Národnej rady správať sa tak, že nie ste schopní mať názor na tak základnú vec, ako tu bola včera prezentovaná na obrazovkách.
Nečudujme sa potom, že štát funguje tak, ako funguje, lebo jednoducho si niekto niekde niečo vytuneluje, niekto niekde ukradne cétečko, vy všetci sklopíte hlavičky, lebo kým vám nepríde esemeska, že vám to má vadiť, tak dovtedy vám to vadiť nebude. A toto mi veľmi vadí.
Robert Fico za tento systém, ktorý ste vy vygenerovali alebo čo ste urobili vlastne z 83 ľudí, ktorí by mali sa tu správať ako ľudia so svojím vlastným svedomím, ste zodpovedný vy. Lebo keď sme vás obviňovali z toho, že ste vytvorili a organizujete a udržujete nejaký korupčný systém, ktorý má znaky zločineckej skupiny, tak presne toto, keď ľuďom zoberiete svedomie a riadite ich esemeskami a palčekom, či ukážete hore, dole, alebo teda zdržať sa, to všetci tu poznáme, tak presne toto je to, že vymývate z ľudí svedomie a tí ľudia potom nie sú schopní rozlišovať, čo je dobré alebo čo je zlé. Lebo postupom času, aj keď akýkoľvek dobrý človek sa postupom času naučí fungovať iba podľa prstov, palcov alebo esemesiek, podľa inštrukcií. Toto ste urobili vy a za toto ste zodpovedný, Robert Fico, vy.
Vy ste zo svojich poslancov urobili masu, ktorej nevadí to, keď niekto v Brezne postaví alebo urobí v parku lavičku za 8-tisíc eur, a nielen jednu, ktorým nevadí to, keď tu pustíme vulgárneho chrapúňa a tí ľudia sú neni schopní k tomu zaujať ani stanovisko. Viem, že potom ste sa stretli a potom ste mali mimoriadny klub a potom ste tam zrazu dospeli, že asi by sme mali k tomu zaujať nejaké stanovisko. Chvalabohu, aspoň to, ale zrejme ste asi dostali esemesku, že niečo s tým spravte. (Skandovaný potlesk.) Je zarážajúce....
Úplne v pohode budem ticho, môžme tu byť do polnoci. Berem túto hru. (Trvanie skandovaného potlesku. Reakcie z pléna.) Nemám problém. (Skončenie skandovaného potlesku.)
Robert Fico, takisto ste sa nevyjadrili k obvineniu, ktoré bolo v oficiálnom teda zdôvodnení, že v prvej súťaži záhadne, kým ešte piešťanská nemocnica nebola vo vašich rukách alebo v rukách politickej strany SMER – sociálna demokracia, ktorej ste predsedom, že v tej prvej súťaži sa zúčastnili obidvaja výrobcovia, alebo teda priami zástupcovia výrobcov Siemens a Philips. A ste sa nevyjadrili k otázke, prečo sa v tej druhej súťaži zrazu títo výrobcovia nezúčastnili alebo podľa môjho názoru skôr nemohli zúčastniť, a museli nakupovať cez sprostredkovateľov za veľmi záhadne identické sumy alebo za identické ponuky, ktoré potom vlastne dali. Prečo museli nakupovať cez firmu so schránkovým vlastníkom niekde v Belize a prečo to nemohli priamo to predať nemocnici, ak vám teda záleží naozaj na zdravotníctve, prečo to nemohli predať priamo výrobcovia, ktorí by zrejme si pýtali najmenšiu maržu?
Toto ma mrzí. Mrzí ma, že jednoducho celé vaše vystúpenie, nie celé, preháňam, 95 % vašeho vystúpenia bolo obviňovanie opozície, o čom vôbec táto schôdza nie je, a vôbec ste sa nezaoberali vecami podstatnými. Vy ste hovorili minimálne o cétečku. Ani raz ste nespomenuli slovo Paška alebo meno Paška. O týchto veciach, ktoré vám boli nepríjemné, ste jednoducho vôbec nehovorili.
Preto považujem vašu úvodnú reč a, bohužiaľ, sa k tomu takto môžem vysloviť až po štyridsiatich ôsmich či deviatich hodinách, ako za reč, ktorá vôbec ale bola iba uvedená za účelom odpútavania pozornosti. (Ruch v sále.) Opoziční kolegovia, chápem, keď ma vyrušujú, pán Uhliarik, chápem, keď ma vyrušujú vládni, ale nechápem úplne, keď ma v tejto chvíli vyrušujú opoziční. (Ruch v sále.)
Takisto (krátke odmlčanie rečníka pre ruch v sále), takisto, pán premiér, ma veľmi, veľmi mrzí, ak ste vôbec nezaujali stanovisko k závažnej kauze, do ktorej je priamo namočený váš člen, teraz ho tu nevidím, riaditeľ nitrianskej nemocnice Valocký. Nakúpil dva operačné stoly s nosnosťou 500 kilogramov. Na základe informácií, ktoré si vyžiadalo lekárske odborové združenie, akého najťažšieho pacienta historicky nitrianska nemocnica operovala, vyplynulo, že operovala 177-kilogramového pacienta. Čiže najťažší bol 177-kilogramový, ale váš člen, poslanec parlamentu, priamo poslanec parlamentu, ktorý je zároveň aj riaditeľom nemocnice, nakúpi dva stoly s 500-kilogramovou nosnosťou. Nie dokopy, každý samostatne, samozrejme. Čiže keď už aj nakúpi jeden, tak nie že jeden, tak kúpim rovno dva, však aby sme spravili lepší kšeft zrejme, nie?
A zarážajúce, hovoril som vám to už aj teda v tej úvodnej reči, konkurenčné, minimálne tri, firmy ponúkali s nosnosťou 450, čo by bolo stále viac ako dvojnásobok najťažšieho, kedy historicky v Nitre operovali pacienta. Evidentný spôsob manipulácie verejného obstarávania. Dali ste to, posunuli ste to na ÚVO, vám napísalo, že nič tam nie je problematické a ešte to prezentujete, že to je v poriadku. Ak by ste si stáli za svojím sľubom, ktorý ste verejne ľuďom dali, že čokoľvek, ak majú akýkoľvek problém s korupciou, tak za tým jednoducho pôjdete. Ak vám nejaká pani Táborská pošle stanovisko, že to všetko je v poriadku, prídete a osobne jej to otrieskate o hlavu a sám budete ten problém riešiť. A keď už nie pre ten váš sľub, tak preto, lebo je v tom namočený priamo váš poslanec vašej politickej strany. A nie poslanec z Hornej Dolnej, ale poslanec parlamentu Slovenskej republiky.
Pri aj tých ostatných príkladoch, ktoré tu v rozprave zazneli, ktoré hovorili o tom, či to už boli Košice, Martin, Trenčín, a myslím si, že v najbližších týždňoch toho vyjde určite viac, lebo som presvedčený o tom, že tí lekári a sestry dostali po tejto mimoriadnej schôdzi odvahu nám posunúť informácie, tak sa vás pýtam, či naozaj, či máte aspoň štipku, štipku citu hovoriť ľuďom najprv na svojich mítingoch, rozdávať ružičky pri MDŽ a hovoriť im o tom, ako budujete sociálny štát, ako fajkať si fajky, ako plníte sociálny balíček, ale zároveň dovoliť takto humplovať zdravotníctvo, takto okrádať chorých ľudí, to skôr svedčí o tom, že v SMER-e nemáte žiadny cit voči týmto ľuďom. Máte cit iba pre peniaze, ale cit pre spravodlivosť, cit pre mieru nemáte žiadnu. Aj to, ako ste sa postavili k tomu Egovi, to o tom svedčí aj to, že takéhoto človeka bol niekto z vás schopný nominovať.
Dnes kvitujem, keď tu minister Maďarič povedal, že sa od tohto človeka dištancujete. Ale mne chýba jedna odpoveď. Ktorý idiot tohto človeka tam nominoval? Tento človek by sa mal zodpovedať ľuďom, lebo tento človek je zodpovedný za to, že tento podvod ste v Piešťanoch spáchali. A to keď, pán Robert Fico, hovoríte, že vy ste ho vlastne nespáchali, lebo vlastne žiaden cent, ani cent nebol vyplatený, tak to je naozaj, prepáčte, presne tá istá situácia, ak by policajti chytili autičkára, ako jednoducho štartuje auto, a zastavia ho, zabuchnú dvere, priložia mu devinu k hlave a povedia: „Vystúp!“ A on povie: „Ale ja som nič neukradol.“ Táto situácia, ak by takto prichytili policajti zlodeja v aute, je automaticky trestný čin. Ale premiér Slovenskej republiky hovorí, že keď niekto urobí vlastne pokus o podvod a iba nevyplatil peniaze, že to nie je trestný čin, čiže to je vlastne všetko v poriadku. Je to identická situácia, ako by policajti chytili autičkára pri čine. Čiže z toho sa tak ľahko nevyviníte.
Tých príkladov korupcie tu behom tých dvoch nocí a troch dní zaznelo veľmi veľa. Možno niektorí z vás, a nie z vás, vlastne bol to minister, ktorý to tu obhajoval, aj viacerí, že čo tu vy vlastne hovoríte, však my máme ekonomické výsledky veľmi dobré. Však my máme vcelku dobrý ekonomický rast, nemáme úplne najhoršiu nezamestnanosť, lebo nás porovnával so Španielskom alebo Portugalskom, nemáme až taký, alebo deficit nám postupne klesá, tak vlastne však nič sa nedeje.
Ale práve toto je tá demagógia, Robert Fico, od vás a od vašich ľudí vo vašej strane, že vy ľuďom vždy poviete iba polopravdu, vy im nepoviete, že aká je skutočná pravda. Skutočná pravda je taká, že za šesť a pol roka vlády, vašej vlády ste spáchali 22 mld. eur dlh. To nie je vymyslené číslo, to sú údaje, ktoré sú verejne prístupné. O 22 mld. eur ste zvýšili dlh Slovenskej republiky. Prevzali ste krajinu s 19-miliardovým dlhom a dnešný je 41 mld. O viac ako 100 % ste zvýšili dlh Slovenskej republiky. 22 mld. eur, ja som to tu dnes počítal, je bývalých 660 mil. korún. Za 660 mil. korún sa dá postaviť, 660 mld. korún, pardon, sa dá postaviť 660-tisíc trojizbových bytov.
Za šesť a pol roka vašej vlády pri takomto bačovaní, ako je príklad cétečka a podobné, ste priviedli Slovenskú republiky do situácie, kedy naše deti a vnúčatá a ešte ich možno šieste pokolenie bude po vás splácať dlhy, a miesto toho mohli mať každá jedna mladá rodina, ktorá by sa zosobášila, mohla mať najbližších pätnásť rokov do vienka, do šťastného manželstva, do bezproblémového manželstva byt zadarmo. Viete, o koľko menej rodín by sa rozpadlo, koľko viacej detí by sa narodilo, ak by týmto rodinám ste ten byt dali?
Vy miesto toho radšej dovolíte a, Robert Fico, vás obžalovávam a verejne vás obžalovávam za všetkých ľudí, ktorým na Slovensku záleží, ste dovolili Slovensko rozkradnúť, vytunelovať, lebo ste tu vytvorili skorumpovaný systém, ktorý od chudobných ľudí vyberá dane na to, aby ste ich rozdávali svojim zbohatlíkom. Mohli mať chudobní ľudia, mohli mať takisto aj tí chudobní, mohli mať ten byt zadarmo, aj každý jeden, ktorý by sa zosobášil.
A keď tu dneska sa niekto ohradil, neviem, ktorý minister to bol, voči tomu, keď tu niekto z opozície povedal, že ste vlastne vrahovia, ja to nehovorím, že ste vlastne vrahovia, ale použijem to ako rečnícku otázku. Zoberme si dve situácie. Situáciu, ak každá mladá rodina dostane byt zadarmo do vienka od štátu, po čom mnohí ľudia túžia, lebo si myslia, že tak to bolo teda za komunistov, a druhú situáciu, kedy sa každá mladá rodina musí... (Reakcie z pléna.) V pohode, môžte. Môžte. Môžem vám aj k tomu povedať.
Čiže porovnáme situáciu. Každá mladá rodina pätnásť rokov, štát taký, kde by dával každej rodine pätnásť rokov trojizbový byt do vienka zadarmo, ak sa zosobášia, a druhá... (Reakcie z pléna.) Teraz je zaujímavé, že tí, ktorí si hovoria že sociálni demokrati, nechcú, aby ľudia počúvali sociálnu tému. Toto je veľmi sociálny návrh.
A druhá situácia, kedy ľudia sa musia, mladí rozmýšľajú, či sa zosobášia, lebo vedia, že by museli bývať u svojich rodičov, lebo nemajú príjem na to, aby si zobrali hypotéku. Zoberú sa možno o päť, šesť, desať rokov neskôr, jako by sa zobrali, ak by mali ten byt zadarmo. A teraz si zoberte situáciu, koľko potratov je kvôli tomu, že tieto rodiny musia splácať hypotéku a povedia si, nemôžeme si dovoliť ďalšie dieťa. A tam vám dávam tú rečnícku otázku: Ste vrahovia alebo nie? Alebo sú vrahovia tí, ktorí tolerujú... (Reakcia z pléna: „Fúúj!“)
Sú vrahovia tí, ktorí tolerujú korupciu, ktorá spôsobuje ožobračovanie ľudí, na základe ktorej si niekto zoberie život alebo siahne na život niekoho druhého? Ja si myslím, že každý človek, ktorý toleruje korupciu alebo vytvára podmienky na korupciu, ktorá spôsobí okradnutie druhých ľudí a privedie ich do životnej situácie, kedy oni si siahnu na život alebo siahnu na život nenarodenému dieťaťu, takýto človek je vrah. Či sa v tom vidíte, alebo nie, zodpovedajte si sami. Ja som povedal definíciu.
Viem, že sa vás dotklo a opakovane ste to tu povedali aj v úvodnej reči, že vám vadí, že vás definujeme ako alebo že som vás definoval ako skupinu, ktorá spĺňa alebo má všetky znaky zločineckej skupiny. Veľmi stručne iba poviem, čo musí spĺňať. Existuje počas určitého časového obdobia, je štruktúrovaná, koná koordinovane s cieľom spáchať jeden alebo viacej trestných činov. A teraz poviem tie dve priznania Roberta Fica. Žilina a to, že keď vlastne niekto vyhrá zákazku, sú dvaja výhercovia s rovnakou cenovou ponukou, je normálne, že uprednostníme nášho vlastného. Berme iba tento príklad, že uprednostníme nášho vlastného. To je čistá korupcia, čistý klientelizmus. Tým pádom sú splnené všetky tri podmienky, ktoré sú v Trestnom zákone. Čiže či sa bude tváriť urazene, alebo nie, ste splnili všetky tri podmienky zločineckej skupiny a môžte sa hnevať, môžte sa mi vyhrážať trestným oznámením, mne to je úplne ukradnuté. Ak viem čítať písmenká, spĺňate všetky parametre, ktoré definuje Trestný zákon na zločineckú skupinu.
Dnes sme pár dní pred výročím novembra 1989. Ľudia vtedy, keď boli na námestiach, aj ja som bol jeden z nich, hoci teda mladý študent, ale bol ako šestnásťročný, tak sme snívali o tom hlavne, aby sme teda dostali slobodu a aby sme mohli konečne, možno niektorí iba slobodne cestovať, aby sme mohli slobodne chodiť do kostola, čo nám teda mnohí nedovoľovali, alebo teda potom nás za to trestali a niektorí aby slobodne podnikali a podobne. Bohužiaľ, aj vaša strana prispela vo veľmi veľkom rozsahu, keďže siedmy rok vládnete, k tomu, že dnes tento štát ďaleko nespĺňa ideály, ktoré mali ľudia na námestiach. Tento štát sme opätovne v podstate odovzdali do rúk pár finančným skupinám, ktoré tu kupujú si svojich politikov, na začiatku ste to mali možnosť počuť, ktorí si kúpia svojich politikov, ktorí im následne píšu zákony na ich mieru, a tí ostatní, tí, ktorí neboli možno tak šikovní alebo neštudovali teda na správnej škole, tak tí ostatní sa potom týmto pár ľuďom skladajú na štedrý život.
Áno, oprávnene si ľudia kladú po dvadsiatich piatich rokoch otázku: Prečo v Rakúsku majú 4-percentnú nezamestnanosť alebo 5-percentnú nezamestnanosť v Nemecku, prečo tam majú tri, štyri razy, päť razy väčšie platy a my po tých dvadsiatich piatich rokoch stále ich nemôže dobehnúť? No práve preto, lebo ste vytvorili ten systém. Vytvorili ste systém, kedy z toho spoločného podstatná časť uniká bokom a nepoužije sa to na to, aby sa rozvíjal štát. Samozrejme, že peniaze, ktoré vy umožníte, aby odišli k vašim sponzorom cez rôzne predražené zákazky, a stačí tu iba jedno cétečko, ale samozrejme, že to cétečko je symbol, že toho rozkradnutého sú stámilióny, stámilióny až miliardy eur ročne. A samozrejme, že tieto peniaze, keď z toho štátu zmiznú, nie sú peniaze na vytvorenie nových pracovných miest, nie sú peniaze na vyššie mzdy, lebo jednoducho štát zdiera, musí zdierať vysokými daňami, vysokými odvodmi zamestnávateľov a tí nedokážu držať krok, a tým pádom nevytvárajú pracovné miesta.
Ak by tých 22 mld. korún, ktoré ste preflákali za šesť a pol roka vašej vlády, 22 mld., či eur, pardon, ak tieto peniaze by sme mali, dnes by na Slovensku bola dvojpercentná nezamestnanosť. Ale vy radšej 22 mld. eur ste hodili do studne a iba ročne z dlhu, ktoré politické strany za 25 rokov spáchali, platíme 1,5 mld. eur úrok z toho dlhu, ktorý ste dopustili, aby bol spáchaný.
Potom ešte... (Ruch v sále.) Chvíľočku, dobre? Ja viem, čas už beží, dobre, dajte mi desať minút a idem. Tak desať a päť, tak pätnásť.
Robert Fico, klamali ste a verejne a vedome ste klamali o R1, o rýchlostnej ceste do Banskej Bystrice. Verejne ste povedali, veď nás to stálo iba 800 mil. eur. Veľmi dobre ste v tom čase vedeli, že nás to stálo 3,5 mld. eur, alebo lepšie povedané, že nás to bude stáť v priebehu 30 rokov 3,5 mld. eur. Čiže stojím si plne za tým, čo som hovoril. Iba v tomto prípade ste vaším osobným rozhodnutím alebo rozhodnutím strany SMER pripravili Slovenskú republiku o 2,5 mld. eur.
Klamali ste pri dostavbe Enelu, usvedčil som vás z toho, lebo som našiel váš citát z roku 2008, kedy vy sám ste sa chválili tým, že ste tlačili na majiteľa Slovenských elektrární, aby elektrárne dostaval, aby dostaval elektrárne, ktoré vôbec nepotrebujeme, ktoré budú vyrábať elektrinu dvakrát drahšie, ako si ju môžme nakúpiť na trhu. Tým pádom škoda 2 mld. eur. Klamali ste znova.
Klamali ste pri SPP, lepšie povedané, neklamali ste, lebo radšej ste sa k tomu vôbec nevyjadrili, ale vaši súdruhovia alebo kolegovia, pardon, tu klamali, keď následne hovorili a vypočítavali, že to určite toľko nie je. Ale je. Je to 300 mil. eur, o čo ste pripravili Slovenskú republiku. To znamená na najbližších 10 rokov o 3 mld. eur, na najbližších 20 o 6, na najbližších 30 o 9 mld. eur.
A takisto ste klamali pri slnečných elektrárňach, kedy namiesto toho, aby ste hovorili o pánovi Brheľovi, ktorého som v tejto spojitosti spomínal, ktorý je váš osobný priateľ, namiesto toho ste hovorili, že chceme rušiť miesta pre baníkov na Horehroní, pardon, pán premiér, to je Horná Nitra, tak aby ste vedeli, kde teda to uhlie ťažíme, takže klamali ste aj v tomto prípade. V tomto prípade je škoda až 4 mld. eur.
Veľmi ma mrzí, že napriek tomu, že vo vystúpení som vás upozornil na všetky tieto tri klamstvá, či štyri klamstvá, ste napriek tomu včera večer opakovane klamali v priamom prenose a hovorili ste, že opozícia vám vyčíta, že ste postavili diaľnicu do Banskej Bystrice. Hovorili ste, že opozícia vám vyčíta, že zamestnávate baníkov na Hornej Nitre. Hovorili ste, že opozícia vám vyčíta, že dostavujete Mochovce, ale jednoducho vždy ste snažili sa to prezentovať tak, aby vám to neublížilo.
Pán premiér, správate sa amorálne, siedmy rok amorálne vediete vládu, zmocnili ste sa tohto štátu na to, aby ste od miliónov ľudí drancovali dane a odvody, týmto ľuďom ničili život preto, aby pár vašich vyvolených, pár vašich priateľov mohlo sa mať v prepychu, dobre a malo hojno.
Vôbec ste sa nevyjadrili k obvineniu vašich, čo som vás obvinil z toho, že dohadzujete zákazky vašim osobným priateľom. Hovoril som o Ikorese, o Jozefovi Kopeckom, o vašom osobnom dlhoročnom priateľovi, o zákazkách za 1,5 mld. eur za odpratávanie snehu, aj o vojenskom archíve za 1 mld. korún, pardon, jedno aj druhé v korunách malo byť. Hovoril som o pánovi Výbohovi, ktorý je podozrivý zo spáchania závažných trestných činov, ku ktorému ste sa asi pred dvomi mesiacmi priznali, že to je veľmi dobrý váš osobný dlhoročný priateľ. Sám ste sa zúčastnili stretnutia, ktoré malo následne viesť k tomu, kde ku korupcii, z ktorého tento človek je obvinený. Dnes som si prečítal konkrétnu sumu, konkrétne obvinenie, že mal si pýtať úplatok 18 mil. eur.
Vôbec ste sa ani raz nevyjadrili k pánovi Paškovi, ani raz ste sa nevyjadrili k firme Medical Group, ani raz ste sa nevyjadrili k závratnému nárastu obratu zo 6 mil. eur na 105 mil. eur iba počas jeden a pol roka vašej vlády. Čiže na 17-násobok bežného obratu, 17-násobok obratu zo zdravotníctva. Čiže nie obratu z atómových elektrární, kde ten obrat môže byť asi väčší. Zo zdravotníctva ste tejto firme, o ktorej tu bola dve noci a tri dni reč, ste zo zdravotníctva dovolili tejto firme vytiahnuť 100 mil. eur navyše voči tomu, čo mala predtým, ako ste prišli k vláde.
„Korupcia ešte nikdy nebola tak blízko k premiérovi“, to ste povedali pani Radičovej pred tromi rokmi. Pán premiér, vy ste korupciou z každej jednej strany opradený. Ja nepoznám naozaj žiadneho vášho priateľa, ktorý by nebol podozrivý z korupcie závažných, alebo nebol podozrivý zo závažnej korupcie. Alebo skúste nám ho pomenovať, ktorý to je. Skúste sa nad sebou zamyslieť, lebo pán premiér by mal byť v prvom rade morálnym vzorom pre ostatných 5,4 mil. ľudí na Slovensku.
Ja viem, že tieto dve noci a tri dni možno pôsobia ako zúfalý výkrik zo strany opozície. Mysleli ste, že nás pokoríte a možno prvú noc to vzdáme, že za tri hodinky to zabalíme a pôjdeme domov a máte po tom. Potiahli sme viac ako dva dni, je vlastne za nami 49 hodín de facto so 40-minútovou jednou prestávkou, keď si pamätám. Čiže dopriali ste nám 40-minútovú prestávku. A týmto ste nepokorili nás, iba seba samých usvedčili, lebo nezazneli tu žiadne argumenty na vašu obhajobu, kde by ste dokázali vyargumentovať, prečo obvinenie, ktoré na začiatku som voči vám vzniesol, nie je pravdivé.
Na záver si dovolím iba teda konštatovať, že naozaj si myslím, že nedokážete sa už vzoprieť korupcii. Tak ako som na začiatku prečítal svedectvo vášho zakladajúceho člena o tom, akým spôsobom to na začiatku v strane SMER fungovalo, tak vy ste, korupciu máte v krvi. Korupcia je vaša DNA, korupcia je DNA vašej politickej strany, a tým pádom už nie ste schopný rozlišovať, čo korupčné je, čo korupčné nie je. Možno budete mať ešte pár vypätí a prídete s nejakými drobnými úpravami zákonov, ktoré môžeme nazvať protikorupčnými, ale ak to raz tak necítite a ak naďalej vy budete na tlačovkách hovoriť, že je normálne uprednostniť svojich vlastných ľudí pred tými druhými, lebo to sa tak patrí, lebo to je politika, tak myslím si, že dovtedy sa korupcie na Slovensku nezbavíme.
Pán premiér, urobili ste zo Slovenska štát, kde platia dane chudobní a stredná vrstva nato, aby vy ste ich mohli rozdať svojim priateľom a známym. Preto si myslím, že nemáte žiadne morálne právo, aby ste naďalej zostali premiérom tejto republiky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2014 16:45 - 16:47 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ja popri tej diskusii som si tu prečítal dnes jeden blok Richarda Sulíka, a keďže to je náš kolega, tak dovoľte, aby som tlmočil možno informácie, ktoré, ktoré poskytol.
Možno... (Reakcie z pléna.) Možno poznáte také, alebo tak kolegovi Lipšicovi to chcem ako doplniť do arzenálu indícií, teda nazvime to tak. Jako ja nie som právnik, ale hovorí sa, že keď neni dôkaz, tak súd dostatočné množstvo indícií považuje de facto ako dôkaz. Tak dodám mu ďalšiu indíciu prepojenia firmy Medical Group so stranou SMER.
Všetci poznáte, alebo možno poznáte, po Slovensku do novín záhadne začal, po celom Slovensku chodiť, sa to volá, že Naše novinky. V tom biznise som podnikal aktívne 15 rokov a viem, aké sú to náklady, čo to stojí. Zrazu tu niekto láduje do schránok vyše milióna výtlačkov v 78 mutáciách, či 79, do každého jedného okresu. Záhadne v týchto novinách je inzercia iba strany SMER alebo samé celostranové rozhovory, napríklad v Trnave sme mali možno pätnásťkrát za sebou celé strany, dvojstrany, titulná strana s pani Zmajkovičovou, jako teda buduje krajšiu Trnavu, a strany TIP. Čiže dve strany iba politické a v podstate nič iné. Čiže evidentne viem, jak ten biznis funguje, nemá to z čoho žiť, čiže príjem tieto noviny majú iba z týchto dvoch politických strán.
O strane TIP sa hovorí dlhodobo, že to je v ľavici pravicová bokovka SMER-u, že ste si vymysleli ľavicu, či teda liberálnu stranu, aby ste potopili SaS-ku. Môžte kričať, koľko chcete, že nie, jednoducho je to tak. Lebo keď to v takýchto novinách je, veľmi rád by som videl tie faktúry za tú inzerciu.
Ale čo chcem povedať. Generálna riaditeľka firmy Medical Group má sestru a tá sestra kandiduje v týchto komunálnych - za koho? Za stranu TIP. Ďalšia indícia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2014 15:57 - 15:58 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ja som logiku neštudoval, ale vy, pán predseda parlamentu, keď hovoríte o sebe, že ste filozof, tak zrejme tam logika nejaká bola.
A chcel by som sa teraz opýtať, žiadate Lipšica, aby sa vám ospravedlnil za to, čo povedal dnes na tlačovke. A on povedal dnes na tlačovke, že niekde tam v Belize, v Karibiku, v jednej chatrči spolu sídlia dve firmy, jedna je Penta Enterprises, či jak sa nazývala, a druhá matka vlastne Medical Group. Čiže zjednodušene: Penta a Medical Group, podľa toho, čo povedal kolega Lipšic. A vy ho žiadate, aby sa vám za toto ospravedlnil.
A teraz mi z toho logicky mojou logikou, vy ju máte študovanú, ja ju mám takú obyčajnú, vychádza, že buď ste majiteľom Penty a sa vás dotklo, že vás niekto spája s Medical Group, alebo ste majiteľom Medical Group a sa vás dotklo, že vás niekto spája s Pentou. Inak by ste ho logicky nežiadali o ospravedlnenie.
Skryt prepis