Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

20.11.2015 o 9:00 hod.

Ing.

Dušan Muňko

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 16:38 - 16:40 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán Zajac, vy ste tu zastávali výpredaj lacného bazáru. Ja ako štátny tajomník na ministerstve životného prostredia som mal s kompou obrovské problémy, núkal som ju v 2008 starostom a nechcem povedať, koľko nákladov tá kompa stála. Akonáhle príde nová kompa, stojí peniaze a musí byť, tam bola poruchovosť. Vy vôbec neviete, o čom hovoríte. Tak jak ste nevedeli o okruhu bratislavskom, kde ste strieľali 4 mld., chodili ste na výbor hospodársky, nakoniec je z toho miliarda, teraz máte strach, aby nebola podpísaná zmluva, treba čakať na voľby a trieskate jednu vec o druhú.
Ja vám doporučujem, nájdite na Slovensku firmu, ktorá sa na to podujme. Lebo to nie je tak jednoduché. To je to isté ako trieskate o ťažení štrku, tam je vyťažený 5 mil., možno 10 mil. dneska štrku, ktorý musíme sťažiť z Dunaja, musíme ťažiť aj tú sedimentáciu, ktorá tam je. Vy vôbec neviete, čo je o Gabčíkove, tam je len otázka času, že v Gabčíkove a vôbec skončí Vodohospodárska výstavba tam, kde skončili Česi s Mostom. Keď vám môžem povedať, to je len otázka času, v akom stave sa niektoré veci nachádzajú a treba ich riešiť, ale nie, čo tu vy vyprávate.
Vy neprídete s ničím konštruktívnym. Tu vás na niečo nahovorí Matovič a dneska sa k tomu pridáte a sedíte tu piati a neviete, o čom hovoríte. Veď sa spýtajte tuto kamarátov z Maďarska (smiech v sále), á, z MOST - HÍD, ktorý vám jasne povie, čo je s kompou, ako to vôbec má byť, ale netrieskajte, prosím vás, tu úplne nezmysly, ktoré, ktoré keď musí radový občan maďarský počuť tam, ktorý je šťastný, že tá kompa dneska premáva, lebo ja som ju nevedel zabezpečiť, nevie zabezpečiť druhú plavebnú komoru, vôbec neviete, čo je, čo má robiť Lazár a čo robí Lazár na Vodohospodárskej výstavbe. Lebo, rozumiete ma, to sú totálne nezmysly. Ja sa ospravedlňujem, že proste som takto emotívne vystúpil, ale hovorím vám... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.12.2015 17:11 - 17:12 hod.

Dušan Muňko
Pani podpredsedníčka, nemôžme ráno rokovať o Novotného zákonoch, aby sme to ukončili?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.11.2015 12:05 - 12:05 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec Lipšic, už niektorú vec, niektoré veci tu povedala pani Vitteková. Rozohnili ste sa, ja, keď ste dávali tu zákon Trestný poriadok, keď za vášho ministrovania sám ste priznali ako jeden z poslancov, keď ste boli minister spravodlivosti, že sa kupovali poslanci pri schvaľovaní zdravotníckych zákonov. Tak neviem, prečo sa tu rozčuľujete? Je, ani jeden zákon nie je dokonalý, to máte pravdu. Veci, ktoré, aj to vám dám za pravdu, že aj tento zákon nemal byť teraz daný. Ale je, proste berieme ho tak, ako je, niektoré veci vylepšuje, možno niektoré veci sa budú musieť meniť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.11.2015 9:00 - 9:03 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, návrh rozpočtu Sociálnej poisťovne predkladám podľa § 122 ods. 4 písm. c) bod 2 zákona č. 461/2003 o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov. Návrh rozpočtu je zostavený v podmienkach v súčasnosti platného znenia zákona o sociálnom poistení. Spracovaný materiál zohľadňuje skutočné výsledky hospodárenia Sociálnej poisťovne v roku 2014, očakávané výsledky hospodárenia roku, do konca roku 2015 a pri ich aktuálnych makroekonomických ukazovateľoch zverejnených Inštitútom finančnej politiky Ministerstvom financií Slovenskej republiky. V návrhu rozpočtu je zohľadnená Ministerstvom financií Slovenskej republiky navrhovaná výška príjmov a výdavkov.
Do príjmov Sociálnej poisťovne bol zapracovaný transfer finančných prostriedkov, ktoré sú zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky, a to v očakávanej skutočnosti v roku 2015 v sume 453 mil. euro. V roku 2016 sa predpokladá transfer do štátneho rozpočtu v sume 635 mil. euro, v roku 2017 v sume 635 mil. 600 a v roku 2018 541 mil. 400.
V návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2016 sa predpokladajú, že príjmy v bežnom roku dosiahnu 7 mld. 194 mil. 200 a výdavky 7 mld. 305 mil. 700. Bilančný rozdiel v bežnom roku sa očakáva v sume mínus 111 mil. 600. Po zapracovaní predpokladaného prevodu zostatku z roku 2015 a vo výške 652 mil. 200 by zdroje mali predstavovať 7 mld. 846 mil. 400, čo znamená, že hospodárenie Sociálnej poisťovne v roku 2016 by malo skončiť celkom bilančným rozdielom 540 mil. 600.
Výdavky rozpočtu na rok 2016 sa predpokladajú v sume 7 mld. 305 mil., z nich je väčšia časť až 5 mld. 607 mil. 200, čo je 76,8 % výdavkov na dôchodkové dávky zo starobného poistenia. Výdavky na dávky zo zákonného fondu invalidného poistenca sa predpokladajú vo výške 930 mil. 700. V roku 2016 predpokladá Sociálna poisťovňa postupy dôchodkovských správcovských spoločností, príspevky na starobné dôchodkové sporenie vo výške 452 mil. 400.
Návrh rozpočtu je vypracovaný v súlade s platnými predpismi a je zosúladený s návrhom rozpočtu verejnej správy na roky 2015 a 2016. Dovoľujem si preto požiadať o jeho schválenie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2015 14:47 - 14:48 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Hrubo to povedal pán poslanec Susko, pretože degradovať poslanca, tak ako podaktorí poslanci to robia, sa ani nedivím, že sa vytvorila tá verejná mienka medzi obyvateľstvom. Treba si sakramensky zvážiť, čo tu hovoríte.
Ja netvrdím, že Jánoš je svätý alebo proste niektorí ďalší poslanci, ktorí tuná sú. Ale treba skutočne zvažovať slová, pretože vy degradujete celú Národnú radu. Zaviedli ste kultúru, ktorá tu nikdy predtým nebola. To nie je kultúra, to je dehonestovanie vás, seba. Vy sám sa dehonestujete s tým vaším vystupovaním. Zvážte, že vás ľudia pozerajú. Pozerajú vás starí ľudia, pozerajú vás mladí ľudia. Proste keby to, čo tu hovoríte stále, bola pravda, tak už nemôže mať ten SMER tie percentá, ktoré má, alebo tá politická strana, ale vy by ste už museli mať 100 percent. Zvažujte, čo poviete, zvažujte slová! Vysloviť niečo, veľa razy to mrzí potom, pretože je to nejak ináč. Pokiaľ máte veci, pokiaľ sa týka aj Gorily, aj ďalších vecí, ak máte, páni, podajte svedectvá. Gorila sa nás netýka, my sme nevládli, tí, čo vládli. Proste veci, ale vykrikovať veci, ktoré sa nezakladajú na pravde, zhadzovať tento inštitút je veľmi trápne, neseriózne, a zamyslite sa sami nad sebou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2015 18:07 - 18:09 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán Novotný, nemôžem od vás nič čakať. Zamyslite sa vôbec nad tým, ako tá reforma prebehla, pretože na vaše otázky je zbytočné odpovedať, lebo meliete si stále to isté. Ja vám môžem presne povedať, čo bolo, kde bolo, ako.
Nemôžem odpovedať na pána, na pána poslanca Lipšica, lebo neviem, ako došlo k zlučovaniu alebo jak to celé prebiehalo. Ale ak má pán Lipšic tieto poznatky, mohol dávno podať trestné oznámenia a mohol riešiť veci, lebo to je, to je veľmi ľahké.
A druhá vec, ešte chcem sa vrátiť k jednej veci. Veľmi dobre viete, že nedá sa nastaviť, pretože to môžme prijať len ústavný zákon, aby sme mohli obmedziť, tak ako sú dneska nastavené, to, čo povedal Ústavný súd k poisťovni Dôvera.
Takže, viete, vždycky vytrhnete niečo z kontextu, ale zas nie je tu záujem, aby sme podstatne riešili tie problémy, ktoré v zdravotníctve sú, ale hľadáme to, čo sa riešiť proste nedá tým spôsobom tak, ako je to nastavené.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.10.2015 17:55 - 18:03 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené dámy, vážení páni, súhlasím, že v zdravotníctve je hŕba problémov a niektoré veci nie sú v dobrom stave, ale musíme si povedať, posledných desať rokov ako zdravotníctvo na Slovensku vyzerá a kde to vlastne začalo.
Ja sa nechcem, lebo tu už bolo hrubo povedané z jednej, z druhej strany, ale šesť zákonov, ktoré presadil bývalý minister Zajac, narobilo v zdravotníctve to, čo dneska ten maraz je tam. Pretože snažil sa, najprv zaviedol dvadsaťkorunáčky, potom sa snažil sprivatizovať všetky lukratívne činnosti, dať ich do buď ekonomického prenájmu, či to bola patológia, labáky, dialýza alebo čokoľvek ďalej. Ďalej vytvoril dvanásť poisťovní, ktoré prakticky len zdravotníctvo pripravovali o peniaze.
Keď to celé zoberem a zoberem, že dneska pracuje v zdravotníctve vo fakultných nemocniciach zhruba 23-tisíc ľudí, tak mám tu aj tabuľky, aký je priemerný plat sestry, aký je priemerný... (Zatlieskanie poslanca Hlinu a jeho pokrikovanie. Reakcie z pléna.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pokračujte, pán poslanec, nech sa páči.
Vy sa ukľudnite, pán poslanec Hlina. A aj všetci ostatní, poprosím o kľud. Pán poslanec bude pokračovať.
Nech sa páči.

Muňko, Dušan, poslanec NR SR
Dnes, dneska pracuje vo fakultných nemocniciach zhruba 23-tisíc ľudí a vieme, aké sú platy v zdravotníctve. To, čo je vo fakultných nemocniciach, vieme, aké platy, je druhých 20-tisíc ľudí, ktorí pracujú v nemocniciach pod vyššími územnými celkami, resp. pod samosprávami, alebo prakticky sú to polikliniky. Treba oceniť týchto ľudí, ktorí pracujú za, niektorí v lepších podmienkach, niektorí v horších.
Musíme ale povedať jednu vec, že vieme presne, v akom stave sa zdravotníctvo preberalo, pretože čísla vás jednoducho nepustia, keď si zoberiete súvahu a výsledovku jednotlivých rokov a viete aj za prvej vlády, čo bolo zdravotníctvo oddlžené a potom, čo oddlžoval pán minister Mikloš.
Zásadne treba povedať to, čo som tu povedal, že zdravotníctvo za tú dobu prechádzalo reformami, ale tie reformy nepriniesli to, pretože na zdravotníctve sa snažili finančné skupiny profitovať. A aj profitujú. Takže treba sa zamyslieť a tu treba nájsť spoločnú reč, akým spôsobom budeme pokračovať ďalej.
Boli tu vytrhnuté, hŕba vecí z kontextu. Môžem povedať trebárs, pán Beblavý povedal, že aká je, aké sú platy vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, pričom Všeobecná zdravotná poisťovňa má dneska na trhu na Slovensku 63 %, 23 % alebo 25 % zhruba má Dôvera a zbytok 8 % má Union.
Chcem vám len povedať, že za osem mesiacov platov v súkromných poisťovniach je, za osem mesiacov dosiahli 179-tisíc, 159-tisíc, 139-tisíc. Zrátajte si to, že je to zhruba 10-tisíc mesačné platy a v marci zase sú odstupňované, kde dostal niekto 80-tisíc odmenu, niekto 60-tisíc odmenu, proste záležitosti. Treba sa zamyslieť a treba jasne zadefinovať, aký bude správny fond v zdravotných poisťovniach. Keď to zoberete proste, že zdravotníctvo zo zákona, čiže prostriedky, ktoré idú do zdravotných poisťovní, dneska sa vykryštalizovali tri, takže vieme, aké platy sú dneska vo Všeobecnej zdravotnej, a pomenoval som platy, ktoré sú dneska v zdravotných poisťovniach súkromných, v jednej alebo druhej, nebudem menovať finančné skupiny.
Pričom, ak myslíte, že je správne, že peniaze, ktoré idú do, ktoré by mali slúžiť na zdravotníctvo, si vyťahuje finančná skupina von, môžme zase povedať, koľko si ich vytiahla v roku 2012, 2013, 2014.
No, pán Lipšic, je to tvrdá realita... (Reakcia z pléna.) Prosím? (Reakcia z pléna.) Pán Lipšic, treba povedať, máme tie čísla, koľko si vytiahla von, a, viete, je to trošku na smiech, pretože predtým, pred Zajacovými reformami, predsa viete veľmi dobre, čo bol Veriteľ, potom vieme dobre, ako sa jednotlivé zdravotnícke zariadenia oddlžovali, čo bolo vyplatené, čo nebolo. Ale to vám nepomôže, pretože treba sa zamyslieť veľmi seriózne čo ďalej. Pretože minister Čislák, ktorý pôsobí na tomto rezorte pomerne krátku dobu, spravil ďaleko viac, ako spravili všetci ministri pred ním. Ja nechcem teraz tu hovoriť, lebo na pána Uhliarika bolo hŕbu vecí povedané, čo bolo, čo nie je.
Treba, je v druhom čítaní zákon na novembrovej schôdzi. Bol by som rád, keby sme zadefinovali buď ústavným zákonom správny fond. Pokiaľ nezadefinujeme správny fond, aké percento by mal mať na čerpanie, tak stále tie nožnice sa budú rozťahovať ďalej. Takisto ako musím povedať, že systémový krok, zas nebudem hovoriť, bolo to z núdze cnosť, kedy lekári štrajkovali a pán poslanec Uhliarik ako minister riešil 300 eurami zvýšenie platov a potom, samozrejme, 2,3-násobok priemernej mzdy. Nikto si neuvedomujete, čo to ďalej ako narastá, proste jednotlivé čísla.
Aj to, čo teraz sa podarilo ministrovi vydobyť na budúci rok, kde povedal, že 40 mil. ide do zdravotníckych zariadení, ktoré podliehajú vyšším územným celkom, čiže riešiť platy lekárov a zdravotníkov, a 10 či 12 mil. z toho, do 15 mil. ide do fakultných nemocníc. To je zas len riešenie akútneho stavu, ale pritom je tu riaditeľ, sú tu viacerí a môžme si povedať, rok 2016, 2017 bude ďalej krízový, ďaleko väčší, ako je teraz, pokiaľ sa nespraví radikálny rez pri týchto celých záležitostiach, pretože nemôže existovať zdravotnícke zariadenie, ktoré má 95 % z výkonov alebo z celkových, mzdy. Fakultná nemocnica Bratislava, Detská fakultná nemocnica Bratislava. Hovorím, nechcem ísť do vecí, ktoré tu boli povedané. Treba si skutočne seriózne sadnúť, hlavne zdravotnícky výbor, a proste riešiť jednak lôžkovú časť, pretože v lôžkovej časti je zhruba 19-tisíc lôžok. Je treba povedať, ktoré nemocnice budú a ostatnú a ktoré polikliniky ostanú a za akých okolností. Takisto sa musíme vrátiť k liekovej starostlivosti, musíme sa vrátiť k ďalším veciam, to, čo tu bol pomenoval pán riaditeľ Baláž, ale aj ďalší.
Ja nechcem tu teraz, lebo tu je napätá situácia vždycky pri zdravotníctve alebo pri školstve. Pokiaľ nespravíme seriózne prepočty a nebudeme venovať tejto veci náležitú pozornosť, tak naše zdravotníctvo nevyriešime. A dovolím si povedať len to, že zdravotníctvo pri jestvujúcich nastavených parametroch čakajú len ďalšie, ďalšie prehlbovanie sa straty.
Toľko z mojej strany. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2015 16:51 - 16:53 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec, za tých šesť rokov som nepočul niečo pozitívne alebo niečo, vy len s číslami hádžete. Zadlženosť 500 mil., to je ale pri plynároch 3 mld., pri energetike 3 mld. rozkrádania. Nepodali ste jedno trestné oznámenie. Ešte ste len nastúpili do parlamentu, už ste povedali, že vás niekto uplácal 20 mil., do dnešného dňa som sa nedozvedel, kto to bol. Kúpili ste stroj, kde ste minimálne 150-tisíc nezdanili pri DPH. Išli ste riešiť... (Reakcia z pléna.) Moment, išli sme riešiť rómsku problematiku. Vidíte, ako ste dopadli.
Povedzte mi niečo, čo ste, vaša politická strana za tých šesť rokov a s akým programom ste došli a čo ste chceli riešiť. Vaša dvojka priznala verejne, že pri zdravotníckych zákonoch, ktoré predkladal pán Zajac, že boli kúpení dvaja poslanci.
O čom tu chcete, pán Matovič, nám nahovoriť proste alebo čo nám chcete dokázať? Zdravotníctvo je problém veľký. Pracuje tam zhruba 50-tisíc ľudí. Má problémy, je poddimenzované. Vysvetľujete tu ľuďom veci, ktoré sa nezakladajú na pravde. Prestaňte s tým, nestrašte ľudí.
SMER spravil, pokiaľ sa týka zdravotníctva, ďaleko viac, ako spravil Zajac alebo ako spravil pán Uhliarik, keď bol proste ministrom zdravotníctva.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 30.6.2015 10:13 - 10:17 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážené dámy, vážení páni, v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení a v znení neskorších predpisov predkladám návrh účtovnej uzávierky Sociálnej poisťovne za rok 2014.
Návrh účtovnej uzávierky bol odsúhlasený stanoviskom Dozornej rady Sociálnej poisťovne a schválený uznesením vlády Slovenskej republiky č. 233 zo dňa 6. mája 2015. Návrh účtovnej závierky je spracovaný v súlade so zákonom 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov s príslušnými opatreniami ministerstva financií.
Príjmy Sociálnej poisťovne v bežnom roku 2014 dosiahli výšku 6 899 728-tisíc, čo predstavuje plnenie 99,59% schváleného rozpočtu na rok 2014. Príjmy Sociálnej poisťovne z bežného poistného od ekonomicky aktívneho obyvateľstva boli vyššie o 194 271-tisíc euro oproti schválenému rozpočtu. Súčasťou príjmu Sociálnej poisťovne sú aj finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu určené na krytie deficitu v dôchodkovom poistení za rok 2014, čo predstavovalo vo výške 900 895-tisíc euro. Zdroje Sociálnej poisťovne vrátane prevodu z prostriedkov z minulého roku v objeme boli 521 575-tisíc, v roku 2014 predstavovali 7 421 303-tisíc euro.
Výdavky Sociálnej poisťovne v roku 2014 dosiahli výšku 6 959 916-tisíc, čo predstavuje plnenie 100,93 % schváleného rozpočtu za rok 2014.
Výdavky základného starobného fondu a výdavky základného fondu invalidného spolu predstavovali objem 6 242 mil., čo predstavuje plnenie 89,69 % z celkových výdavkov. Vzniknutý deficit v základnom fonde starobného poistenia bol v priebehu roka vykrývaný predovšetkým z rezervného fondu solidarity a z prebytočných základných fondov. Hospodárenie Sociálnej poisťovne v bežnom roku 2014 skončilo rozdielom v sume mínus 60 mil. vrátane prevodu prostriedkov z minulého roku. Celkový bilančný rozdiel Sociálnej poisťovne k 31. decembru 2014 v sume 460 387-tisíc.
V roku 2014 vytvorila Sociálna poisťovňa správny fond v sume so 145 017-tisíc, výdavky správneho fondu boli 123 557-tisíc. Použitie správneho fondu predstavuje 1,78 % z celkových výdavkov Sociálnej poisťovne. Hospodárenie Sociálnej poisťovni bolo aj v roku 2014 významnou mierou ovplyvnené druhým dôchodkovým pilierom. Sociálna poisťovňa postúpila v roku 2014 dôchodkovým správcovským spoločnostiam príspevky na starobné dôchodkové sporenie vo výške 437.
Vážená pani podpredsedníčka, prosím o schválenie ročnej uzávierky Sociálnej poisťovne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2015 9:40 - 9:41 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Nehovoríte pravdu k tomu výboru. Predseda je zodpovedný, kedy ten výbor zvolá, a po dohode s poslancami. Viete veľmi dobre, že poslankyňa došla večer o 18.00 hod. Takže poprosím jednu vec, správne to povedať a neklamať.
Pokiaľ sa týka revíru, revír obhospodaroval štát, pokúšajú sa dostať, urbariát. Máte niečo proti urbariátu?
Pomenovať ďalšie veci. Aj za vašej éry, keď ste boli na Štátnych lesoch, spomeňte si, čo sa robilo. Takže by som poprosil, keby sme informovali pravdivo a nevytrhávali niektoré veci z kontextu.
Zelená správa alebo aj dneska správa, ktorá sa tu prejednáva. Koľko vás je tu, keď je taký záujem o toto rokovanie, z opozície aj z koalície? Zamyslite sa na to.
Nechcem reagovať na predchádzajúceho, pretože pán Hlina, ak má nejaké problémy, nech podá trestné oznámenie na tie veci. Ale nie tu stále to isté omieľa.
Ďakujem.
Skryt prepis