Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

26.5.2015 o 11:26 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2015 17:41 - 17:43 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis
Vážený pán premiér, vo svojom vystúpení ste povedali, že opozícia by vám mala aplaudovať. Viete, ako úlohou opozície nie je aplaudovať, tlieskať vláde. Na to sú vládni poslanci. Úlohou opozície je byť kritický voči vláde.
A aký je národnoštátny záujem SMER-u za prvej a druhej vlády? Emisná kauza, 47 mil. pre schránkovú firmu. Firma Lemicon, schránková firma, ktorej ste poslali 13 mil. eur. Arbitráž s Unionom, 40 miliónov. PPP projekt R1 Pribina predraženie o tri a pol miliardy. Elektronické mýto SkyToll, predraženie o 230 miliónov. Piešťanské cétečko. Rekonštrukcie železničnej trate pri Trenčíne, firme TSS Grade 243 miliónov. Dotácie pre Babiša, 60 miliónov. Dlhy za Širokého, ktoré teraz vyplatíte z našich verejných zdrojov, 40 miliónov. Mimochodom, tak isto schránková firma. Mám ďalej pokračovať? Toto je národnoštátny záujem SMER-u? Vyplácať schránkový firmám? Pardon, zabudol som ešte na tú tretinu, ktorú vlastní maltský investičný fond, všetkých slovenských vagónov. Slovenský pozemkový fond. A takto by som mohol pokračovať.
Vy ste vláda, ktorá robí balíčky pre oligarchov a ľuďom dáva len odrobinky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2015 16:38 - 16:39 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega, vy ste na úvod svojho vystúpenia popísali, ako boli sprivatizované Slovenské elektrárne, faktograficky. A niektorí kolegovia tuto v sále za vládnu stranu SMER si myslia, že to je absolútna zlodejina, ako povedal pán Jarjabek, alebo čistá zlodejina, ako pán Martvoň. Viete, čo ja si myslím, čo je čistá zlodejina? Tak ako táto vláda Roberta Fica sprivatizovala všetkých 12-tisíc slovenských vagónov. Tak ich sprivatizovala, že tretinu tých vagónov dneska vlastní (reakcia z pléna), tretinu tých vagónov vlastní maltský investičný fond, ktorý vznikol, čudujte sa svete, po dokončení tejto privatizácie 7. 5. 2014. Pár chlapcov na Malte sa po dokončení privatizácie slovenských vagónov rozhodli, že založia maltský investičný fond a takto kúpia tretinu slovenských vagónov. Toto je u mňa čistá zlodejina.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 26.5.2015 11:26 - 11:28 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis

Ďakujem veľmi pekne všetkým, ktorí na mňa reagovali, hlavne, samozrejme, tým, ktorí kladne reagovali na mňa.

Obzvlášť chcem poďakovať Jurajovi Drobovi za to, že pochválil náš návrh a povedal, že ho podporuje, naozaj použil pritom príklad z Rakúska. Naozaj v Rakúsku fungujú rodinné penzióny, vedľa nich často rodinné farmy, najbližšia rodina pracuje niekoľko desaťročí na tom, aby sa rozvíjali tie penzióny a farmy. A toto je príklad aj pre Slovensko.

U tých kolegov, ktorí na mňa negatívne reagovali, pán Jasaň, pán Bublavý, za to, že ja kritizujem vládu a zneužívam ešte svoj návrh zákona na kritiku vlády, no to sú dva pohľady na riešenie problému. A naozaj v parlamentnej demokracii opozícia má priam povinnosť byť kritická voči vláde. A keď tu naozaj premiér počas zasadnutia schôdze Národnej rady o riešení problémov nezamestnanosti nám odkáže, že on ide riešiť reálne problémy nezamestnanosti do Prakoviec a do Vranova nad Topľou a tam podporí investície vo výške až 50-tisíc na jedného nového zamestnanca a po roku v Prakovciach fabrika nefunguje a vo Vranove ani nedošlo ku spusteniu tejto fabriky, tak čo je na tom čo chváliť? Na tom nie je čo chváliť.

Ako povedal kolega Vašečka, samozrejme, je veľmi marketingovo lákavé ísť niekde do zaostalého regiónu a povedať: „Ja, premiér, tu vytvorím 300 pracovných miest.“ Ale náš pohľad na to je presne opačný. My chceme vytvoriť veľa pracovných miest u malých a stredných podnikateľov, aby tí zamestnávali najbližšiu rodinu, a takto rozvíjať Slovensko.

Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.5.2015 10:32 - 10:52 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis

Ďakujem veľmi pekne. Vážená pani podpredsedníčka Národnej rady, vážená pani spravodajkyňa, spolupredkladateľ, dámy a páni, toto je návrh zákona, ako si KDH predstavuje podporu zamestnania na Slovensku. Naozaj je to jeden z návrhov, ktorý spolu aj s kolegom Hudackým predkladáme, ktorý má za cieľ podporiť, aby na Slovensku viacej ľudí pracovalo, viacej ľudí vytváralo hodnoty, ako poberalo sociálne dávky. Dokonca si dovolím povedať, toto je návrh zákona, aby sa na Slovensku viacej oplatilo pracovať, ako poberať sociálne dávky a byť závislý od štátu. Toto je náš pohľad, naše riešenia, ako riešiť problém nezamestnanosti a podpory rozvoja Slovenska. Spolupredkladateľ podrobne vysvetlil jednotlivé riešenia, ktoré sú v návrhu zákona. Ja budem možno viacej politický, ale nech to vládna strana neberie ako kritiku, ale ako inšpiráciu.

Tu sa rozchádzame v našom pohľade na to, ako riešiť problém vysokej nezamestnanosti na Slovensku. Vládna strana aj ústami premiéra Roberta Fica má neustále pohľad a odkaz Slovensku, že vláda na čele s Robertom Ficom sa postará o ľudí na Slovensku. A my máme riešenia, aby sa ľudia o seba postarali. Obrazne by sa to dalo povedať, Robert Fico neustále odkazuje občanom Slovenska, že bude rozdávať ryby, ale najprv si ich požičia a nestará sa o to, ako ich v budúcnosti budú splácať naše deti a vnúčatá, a náš pohľad na riešenie problému nezamestnanosti je, že naučíme ľudí chytať ryby. Štát má za úlohu podľa nášho pohľadu vytvárať podmienky, legislatívu na to, aby na Slovensku sa ľuďom oplatilo byť aktívnymi, vytvárať hodnoty, a nie čakať doma s nastrčenými rukami, kým vláda, premiér sa o nich postará.
Nedá mi, aby som v tejto chvíli nepoužil aj určité príklady, aj preto, že som bol včera na poslaneckom výjazde v okrese Gelnica a Spišská Nová Ves. Tak vám skúsim prakticky ukázať, ako chce problém nezamestnanosti riešiť vládna strana SMER na čele s Robertom Ficom.
Dámy a páni, neviem, či si pamätáte, bolo to tuším niekedy vo februári 2013, keď opozícia zvolala schôdzu ku riešeniu vysokej nezamestnanosti na Slovensku. A naozaj celý deň sme tu debatovali a prinášali riešenia, ako riešiť nezamestnanosť na Slovensku. A čo urobil premiér Robert Fico? Odkázal nám, že on nemá čas nás počúvať. A vybral sa na východné Slovensko do Prakoviec a do Vranova nad Topľou. Preto spomínam tú návštevu včera okresu Gelnica a Spišská Nová Ves. A v Prakovciach sa rozhodol podporiť zlievareň, ktorá vyrábala podvozky pre železničné vagóny. Zlievareň v Prakovciach podporil tuším sumou 46-tisíc eur na vytvorenie jedného pracovného miesta. A myslím si, že sa tam vytvorilo okolo 300 pracovných miest. A v ten deň poobede prišiel do Vranova nad Topľou, do prázdneho priemyselného parku, kde narýchlo sa urobila tribúnka, a premiér Robert Fico spolu s ministrom hospodárstva, s ministrom životného prostredia, s prešovským županom pánom Chudíkom slávnostne podpísali memorandum s firmou Grandwood na to, že vo Vranove vytvorí tuším 370 pracovných miest s podporou na jedno pracovné miesto okolo 50-tisíc eur.
Dámy a páni, ako to dopadlo s tými dvoma podporami týchto firiem pri tej filozofii, akú má strana SMER? To znamená, štát zabezpečí pracovné miesta v Prakovciach, vo Vranove. Vo Vranove po následnej škandalizácii, keď sa zistilo, že za firmou Grandwood je firma, ktorá má základné imanie 5-tisíc eur, a de facto sú to vlastne podvodníci, tak z tej investície nebolo nič a dodnes je priemyselný park vo Vranove prázdny. Je tu kolega poslanec za SMER, môže to potvrdiť.
Ako dopadla investícia v Prakovciach, tam, kde slávnostne premiér išiel, sľúbil to memorandum, dokonca išiel aj spustenie výroby, ako dopadla tá investícia? Dámy a páni, neprešiel rok a tá fabrika nefunguje. Tá investícia vyšla nazmar. A údajne je to pre embargo voči Rusku. (Reakcia z pléna.) No ja neviem, pán kolega kričí, že je to pre embargo do Ruska. Neviem o tom, že by to embargo platilo na železničné vagóny a podvozky. Neviem o tom, že by TATRAVAGÓNKA v Poprade nevyrábala vagóny, pre ktorú zlievareň v Prakovciach vyrábala tieto podvozky. Možno sa treba pozrieť na tú podporu. A treba skontrolovať tú podporu v Prakovciach. A treba sa spýtať, či niekedy Prakovce fakturovali vôbec za svoje výrobky, ktoré vyrábali a dodávali spoločnosti TATRAVAGÓNKA v Poprade, mimo príjmu od štátu za dotácie či táto firma vôbec za svoje výrobky fakturovala.

Takto má pohľad vládna strana SMER na čele s Robertom Ficom na riešenie nezamestnanosti. Veď nám to odkázal vtedy: „Vy sa tu vykecávate a ja idem vytvárať pracovné miesta.“ Tak ich tak vytvoril, že jedna fabrika fungovala rok. Som zvedavý, tá štátna pomoc ako sa vráti naspäť do štátnej pokladne, keďže sa nenaplnila zmluva v tom, že tam bude fungovať fabrika. A firma Grandwood, našťastie, po prepuknutí toho, po tej škandalizácii ani vôbec s tým nezačala.
Preto tieto dva príklady tu spomínam, pretože toto je ten rozdielny pohľad na to, ako chceme vytvárať pracovné miesta na Slovensku. My hovoríme o podpore ľudí cez legislatívne, daňové, odvodové opatrenia, aby ľudia sami vytvárali hodnoty, sami prišli na to, že sa oplatí pracovať, byť aktívnymi, a nie ísť na úrad práce a nastrčiť ruku a modliť sa ku vláde, ku premiérovi, aby sa o mňa postaral. V tom je ten rozdiel pohľadu na riešenie. Preto hovorím o tom, že my chceme ľudí naučiť chytať ryby, nie im ich rozdávať a ešte si na to požičať.
Dámy a páni, tu je taký malý letáčik o rodinnom podnikaní, ktorý kolega Hudacký vyrobil. Je tu taký ilustratívny záber, fotografia, na ktorom ruky pravdepodobne otca, matky plus ich dieťaťa pripravujú spolu chlieb. (Ukázanie listu papiera formátu A5.) Môže sa to zdať niektorým z vás naivné, možno trošku príliš farbisté. Dámy a páni, fungujú na Slovensku takto rodinné firmy, fungujú rodinné firmy na Slovensku? Dámy a páni, na Slovensku fungujú rodinné firmy. Včera som sa zastavil na benzínovom čerpadle skoro o pol jedenástej večer, keď som sa vracal zo Spišskej, stretol som tam jedných známych a tí mi povedali: „Vraciame sa z Rožňavy, podnikáme, máme rodinnú firmu.“ A kolega Hudacký by mohol o veľa takých príkladoch hovoriť. Aj ja poznám takéto firmy. A líšia sa nejakou podporou od štátu oproti obyčajným firmám, ktoré nie sú rodinné firmy? Nuž nelíšia sa tým. Naša legislatíva nepozná podporu rodinného podnikania.

Dokonca, a to by som si dovolil zdôrazniť, existujú rodiny, kde jeden člen rodiny buď podniká ako živnostník, alebo eseročku má, zatepľuje alebo je stolár, alebo robí nejaké stavebné práce a ďalší členovia rodiny mu pomáhajú. Ale keďže rodinné podnikanie na Slovensku nie je nejako podporované, tak im „sa neoplatí“ zároveň byť takisto členmi tej rodinnej firmy a niektorí z tej rodiny chodia na úrad práce a poberajú sociálne dávky. Je to určite neetické, nemorálne, ale pravidlá na Slovensku nie sú nastavené na to, aby takíto ľudia sa prihlásili ku tejto rodinnej firme a po určitých úľavách, ktoré navrhujeme v zákone, teda po určitých daňových úľavách, odvodových úľavách, možno aj pri drobnej investícii, teda investičnej pomoci od štátu, a nebavíme sa o desaťtisícoch eur na jedného člena, preto som spomínal tie Prakovce, preto som spomínal ten Vranov nad Topľou, kde čiastkou 46-tisíc alebo 50-tisíc je podpora na vytvorenie jedného pracovného miesta, dámy a páni, my hovoríme o drobnej investičnej pomoci pre takéto rodinné firmy a jej členov, my hovoríme o odvodových úľavách.

Keď, mimochodom, hovorím o podpore vytvárania týchto malých a stredných firiem, tak hovorím o podpore toho, aby tí nezamestnaní, ktorí dneska naťahujú ruky, sa prihlásili k tomu, čo robia. Robia to, že pomáhajú tomu živnostníkovi. A oni sú členmi rodinnej firmy. Určite je to lepšie, keď majú poberať od štátu ako dneska, dajme tomu, 150 alebo 200 eur, ako keď sa prihlásia ku rodinnej firme a budú za seba odvádzať hoci len 100 eur. Ale je to pre štát určite lepšie.

A keďže som hovoril, že zákon o rodinnom podnikaní je len o jednom zákone, ktorý KDH tu v určitom balíku navrhuje, ako kolega Brocka povedal, to je balík opatrení v sociálno-ekonomickej oblasti, ktorý navrhuje KDH na vytváranie podpory podnikania, ale aj rozvoja Slovenska, tak spomeniem zákon o ochrane subdodávateľov. Musím to povedať aj po včerajšom rozhodnutí sudkyne o tom, keď schválila reštrukturalizačný plán VÁHOSTAV-u. Dámy a páni, tri roky sme navrhovali ochranu subdodávateľov pri verejnom obstarávaní. A ono by sa to tak dotýkalo malých a stredných podnikateľov, ktorí by boli takouto formou chránení, lebo robia na štátnych zákazkách, na zákazkách zo štátneho rozpočtu, z eurofondov. Prečo by oni, keď sa jedná o štátne peniaze a eurofondy, nemali tie svoje peniaze dostať?

Stretol som sa so zástupcami poškodenými klientmi firmou EURO-BUILDING . Viete, čo títo zástupcovia hovorili? Firma EURO-BUILDING podľa medializovaných informácií dostala len z eurofondov zákazky v objeme 200 mil. Zhruba 100 mil. nevyplatila subdodávateľom. Ale subdodávatelia svoju prácu urobili na tých zákazkách. Tak, dámy a páni, pýtam sa, kto vlastne zaplatil tieto zákazky z eurofondov? Áno, hlavný dodávateľ firma EURO-BUILDING dostala peniaze od riadiacich orgánov, od štátu, z eurofondov. Ale tie zákazky spolovice zaplatili tí subdodávatelia. Oni tak museli zaplatiť mzdy, odvody, tovar a nedostali zaplatené. Preto ten zákon o subdodávateľoch úzko súvisí aj s týmto rodinným podnikaním, aby ľudia na Slovensku, malé, stredné firmy, ktoré sa podieľajú ako subdodávatelia napríklad na štátnych zákazkách, na eurofondoch, mali akú takú istotu, že tie svoje peniaze uvidia. Veď veľa z tých aj poškodených z EURO-BUILDING-u mi hovorilo, keď som sa ich pýtal, prečo robili pre ten EURO-BUILDING, veď pomerne už sa dosť vedelo, že on to nevypláca, všetci boli presvedčení, že robia na europrojektoch, že sú to isté peniaze, ktoré hlavný dodávateľ dostane. A nie je predsa možné, aby oni niečo urobili, oni vytvorili nejakú hodnotu a nedostali za ňu zaplatené.

Preto KDH navrhovalo ďalší návrh zákona, aby sa DPH platila štátu až po tom zaplatení. Ak ten živnostník podnikateľ dostane zaplatené, dépeháčku až tak odvedie štátu. Preto kolega Julo Brocka navrhuje, aby bola odpočítateľná položka na nezaopatrené dieťa pre pracujúceho. Samozrejme, odpočítateľná položka na dani z príjmu môže byť len pre toho, kto nejakú daň platí alebo má daňový základ, pre pracujúceho.

A opýtate sa, ako to súvisí s rodinným podnikaním alebo s podporou podnikania? No je to znova podpora toho, aby na Slovensku sme podporovali tých, ktorí sú aktívni. Musíme vytvárať podmienky na to, aby tí, ktorí sú aktívni, boli štátom určitou formou zvýhodňovaní, napríklad tým daňovým odvodom.

A preto hovoríme o sociálno-ekonomickom balíčku KDH, keď chceme riešiť, aby ľudia nemuseli byť závislí od štátu, nemuseli čakať, či strana a vláda sa v sobotu rozhodne a vyrobí nejaký balíček alebo nevyrobí nejaký balíček. My chceme taký balíček ekonomických, sociálnych opatrení, a navrhujeme to, aby ľudia sami vedeli, že keď vytvárajú nejaké hodnoty, keď budú súčasťou rodinnej firmy, tak ich firma bude od štátu daňovo zvýhodnená, odvodovo zvýhodnená, lebo v opačnom prípade budeme tu mať len viacej nezamestnaných a viacej ľudí závislých od štátu.

Nakoniec, keďže som kriticky, nieže kriticky, to je holý fakt, pomenoval príklady z Prakoviec a z Vranova nad Topľou, kde sa štát snažil aj samotným Robertom Ficom vytvoriť nejaké pracovné miesta a dopadlo to tak, že ani v Prakovciach, ani vo Vranove nerobí nikto, uvediem aj jeden príklad, ktorý takisto mám zo včerajška zo Spišskej Novej Vsi, veľkej investície, ktorá bola tak isto podporená štátom a dopadla dobre a funguje dobre. Týka sa to firmy Embraco, kde je 2 400 ľudí teraz zamestnaných, ktorá funguje tuším 15 alebo 16 rokov. Za prvej vlády Mikuláša Dzurindu bola táto investícia podporená. A viete, čo mi povedal riaditeľ tej firmy, keď som sa s ním rozprával o tom, že čo dneska oni potrebujú, aby lepšie fungovalo... (Ruch v sále.)

Jurinová, Erika, podpredsedníčka NR SR
Prepáčte, pán poslanec, prosím kolegov, aby sa utíšili v sále, aby nechali v kľude dorozprávať pána poslanca Zajaca. Ešte raz, páni poslanci, prosím o kľud v rokovacej sále.

Zajac, Pavol, poslanec NR SR
Keď som sa riaditeľa tejto firmy, ktorá zamestnáva 2 400 ľudí a je nielen v okrese, ale aj v regióne najväčším zamestnávateľom, pýtal, ako by štát, legislatíva mali podporovať rozvoj podnikania, tak, mimochodom, samozrejme, na prvom mieste hovoril o nepružnom Zákonníku práce. Aj taká veľká firma, ktorá zamestnáva ľudí väčšinou na trvalý pracovný pomer, potrebuje v určitých sezónach nabrať sezónnych pracovníkov a tento nepružný Zákonník práce, ktorý na Slovensku máme, im to znemožňuje urobiť.

Takisto sa tento riaditeľ sťažoval aj na nový zákon o agentúrnom zamestnávaní.

Ale mimo infraštruktúry, na ktorú sa takisto riaditeľ tej firmy sťažoval, potrebovali by privádzačku k diaľnici D1, jedna zo zásadných vecí, ktorá ma prekvapila, o ktorej hovoril, a súvisí to s týmto rodinným podnikaním, bola, že hovoril, že potrebovali by viacej malých a stredných podnikateľov v regióne, ktorí by boli stabilnejší, s ktorými by mohli stabilne spolupracovať, lebo že vidí, že malí a strední podnikatelia tým, čo sa deje vôbec v ekonomike na Slovensku, zvlášť na východnom Slovensku, kde tej roboty je málo a neplatenie faktúr je pomaly bežnou záležitosťou, že potrebovali by podporiť viacej malých a stredných podnikateľov, aby mali silnejších partnerov, ktorých oni neustále potrebujú na svoju prácu, aj takáto veľká firma potrebuje malých, stredných podnikateľov na rôzne služby a dodávky a potrebovali by, aby to bolo viacej podporené.
Dámy a páni, aj zo strany SMER, tu je návrh o tom, ako chceme podporiť viacej práce na Slovensku, aby ľuďom sa na Slovensku viacej oplatilo pracovať, vytvárať hodnoty, ako byť závislými od štátu a poberať sociálne dávky. Žiadam vás o podporu tohto návrhu zákona.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.5.2015 10:04 - 10:06 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis
Vážený pán minister, ja som v predchádzajúcej faktickej poznámke hovoril o starostoch a o menších kanalizáciách a ČOV-kách, ktoré starostovia sú schopní realizovať, aj ďalšie projekty sú schopní starostovia realizovať. Vy ste vo svojom vystúpení spomínal veľké vodárenské spoločnosti a veľké projekty, ktoré zlyhávajú, aj ten, na ktorý ste poukázali. Nuž, ale povedzme si pravdu, vo všetkých vodárenských spoločnostiach na Slovensku má väčšinu SMER, pretože SMER má najviac starostov a primátorov, tým pádom SMER ovláda všetky vodárenské spoločnosti. Ak oni zlyhávajú pri niektorých veľkých projektoch, na čo tu je riadiaci orgán? Prečo ten riadiaci orgán, keď má informácie už tri-štyri roky o tom, že projekt nie je realizovaný, prečo s tým niečo nerobí? Čo robí riadiaci orgán, vaše ministerstvo?
A nakoniec, spomínali ste tu prípad bývalého primátora pána Knapíka v Košiciach, že podpísal údajne nejakú nevýhodnú zmluvu s externou firmou. Ja poznám pána Knapíka ako poctivého a rovného chlapa. V tom systéme, ktorý ste nastavili za prvej vlády, v tom systéme, ktorý ste nastavili na čerpanie eurofondov, boli aj tieto externé firmy, ktoré boli možno napojené na príslušné ministerstvo. O miere zavinenia pána Knapíka rozhodnú súdy a orgány činné v trestnom konaní, nie vy ani ja. Ja poznám pána Knapíka ako rovného chlapa.
Ale čo hovoríte na to, na ten prípad, ktorý som spomenul včera, keď jedným rozhodnutím ministra Počiatka, na rekonštrukcii trate Trenčianska Teplá – Zlatovce podpísal s druhým v poradí zákazku za 243 mil., a preto nám ju Únia nepreplatí z eurofondov, lebo pochybil a zaplatia ju všetci občania Slovenska. 243 miliónov eur!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.5.2015 9:37 - 9:39 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Simon, ďakujem vám pekne za vaše vystúpenie a chcem zvýrazniť to, čo ste hovorili aj vy. Naozaj, samospráva vie čerpať eurofondy. Starostovia, keby mohli, vyčerpajú aj dvakrát toľko eurofondov, ako im dneska vláda poskytne. Vyhovárať sa na starostov, na samosprávu nie je správne. Tá eurofondová mafia, chápadlá tej chobotnice eurofondovej, tie im v tom bránia. Aj tie čističky, kanalizácie, osvetlenie, dávno by už to boli vyčerpali, tieto eurofondy, starostovia, primátori. Ale tá mafia im bráni v tom, že musia robiť niekoľko rokov niekoľko obstarávaní, aby nakoniec vyhral ten správny dodávateľ, ktorý to vie vybaviť, lebo keď vyhrá nejaký iný, musia zrušiť tie obstarávania. Preto to trvá toľko rokov, pán minister.
A spomínali ste vo svojom vystúpení aj firmu Eurobuilding. Podľa medializovaných informácií táto firma z eurofondov vyhrala zákazky zhruba za 200 miliónov. Boli aj za mnou subdodávatelia, ktorí majú nevyplatené stavebné práce, ktoré pre túto firmu robili. Tvrdia, že v objeme 100 mil. majú nevyplatené subdodávky. Kto zaplatil tie práce? Eurofondy alebo tí subdodávatelia? Subdodávatelia, ktorí museli vyplatiť materiál, prácu a nedostali za ňu zaplatené. Oni zaplatili tie eurofondové stavby, o ktorých sa dneska chválime, že vyčerpali sme. Áno, vyčerpali sa peniaze z eurofondov, ale dostal ich nejaký podnikateľ, ktorý to reálne ani nevyplatil. Aj preto KDH tu tri roky presadzovalo zákon o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní. Ale SMER-u to nevyhovovalo, lebo tej eurofondovej mafii to nevyhovovalo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.5.2015 18:29 - 18:31 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Kollár, ďakujem vám za vaše vystúpenie. Ja budem hovoriť o jednom bode, ktorý ste spomínali, a to návštevu pani eurokomisárky pani Coriny Cretu, ktorá navštívila Slovensko, Bratislavu, naozaj previezla sa na električkách, ktoré boli kúpené za eurofondy, bola obzrieť si výstavbu Starého mosta a previezla sa aj - podľa mojich informácií, alebo čo sme našli na internete - aj vlakom z Bratislavy do Žiliny a späť. Tá musela byť nadšená z tej jazdy, nie pre nejaký komfort, ale preto, že na úsekoch, ktoré som aj ja vo svojom vystúpení hovoril, a to konkrétne Nové Mesto nad Váhom - Púchov, Trenčianska Teplá - Ilava - Beluša a Žilina - Teplička, na všetkých týchto úsekoch podľa vládnych materiálov budú korekcie na úrovni cca 83 mil. eur. A úplne najviac musela byť nadšená na úseku Zlatovce - Trenčianska Teplá, kde nám Únia nepreplatí, ako bolo pôvodné plánované, 200 mil. za zbabrané verejné obstarávanie Jánom Počiatkom. To znamená, pri jednej jazde ona zistila, že nebude musieť Slovensku zaplatiť okolo 300 mil. To musela si takto šúchať ruky za korekcie a za nepreplatenie trate Zlatovce - Trenčianska Teplá, pretože tieto peniaze budeme musieť zaplatiť z daní, zo štátneho rozpočtu, tak ako ste to správne povedali. Takže tá jazda z Bratislavy do Žiliny a späť pani eurokomisárku musela veľmi potešiť, ale nepotešila daňových poplatníkov Slovenska, ktorých tieto chyby pri verejných obstarávaniach budú stáť 300 miliónov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.5.2015 16:09 - 16:11 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis
Vážený pán minister, no najprv ku tej zazmluvnenosti. Je dôležitá aj zazmluvnenosť, ale nie je kľúčová. Poviem vám to na príklade tej Trenčianskej Teplej a Zlatovce. Tak isto ste to mali zazmluvnené, tak isto ste to mali zazmluvnené. Čo z toho, že ste to mali zazmluvnené, keď to z eurofondov nebude preplatené? To je to záverečné, lebo ste povedali, že ak je to istota, keď sa dohodnete s komisiou, že to preplatí. No nepreplatí. Keď je dobabrané verejné obstarávanie, keď dávate druhému v poradí o 43 mil. drahšiemu, tak to Európska komisia nepreplatí. Preto vám nepomôže zazmluvnenie, ako tej D1.
Ešte raz, váš pán minister dopravy Vážny spolu s Robertom Ficom sľúbili, že D1 v Košiciach bude v roku 2010. Podpísali ste PPP projekty a každý už v tejto republike vie, že my sme to zastavili a začali sme to stavať z eurofondov, keď hovoríte, že sme nerobili nič, že sme nezazmluvnili. My sme to začali stavať z eurofondov. Tých sedem úsekov bude znamenať, že v tomto programovom období vyčerpáme z eurofondov zhruba 900 miliónov.
Ja som sa pýtal a čakal som odpoveď, ak by sa boli realizovali na tých úsekoch PPP projekty tak, ako ste ich podpísali, aj vy ako minister financií ste ich podpísali a schválili. Ak by ste, sa realizovali PPP projekty a nestavali to z eurofondov, čo je najvýhodnejší spôsob financovania, tak ako ste to povedali pred chvíľou, čo za tých 900 mil., ktoré diaľnice a rýchlostné cesty by ste stavali, keď dneska ich nemáte pripravené? Keď dneska Prešov - Západ, Prešov - Juh ešte len sa chystá do súťaže? Turany - Hubová ešte ani sa nevie, ako. Ktoré diaľnice a rýchlostné cesty by ste stavali? Však vy by ste mali ďakovať ministrovi Figeľovi, že to začal stavať z eurofondov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.5.2015 15:34 - 15:36 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne všetkým kolegom, ktorí na mňa reagovali. Zvláštne, že na mňa reagovali len moji kolegovia z opozície. Ja som rád, že na mňa reagovali, ale čakal som, že sa do mňa pustia kolegovia zo SMER-u, že mi budú vyvracať toto, čo som hovoril, alebo čísla, alebo tie jednotlivé prípady. Mám to brať tak, že kto mlčí, ten svedčí?
Pán kolega Mikuš, je zvláštne, že v operačnom programe opis zatiaľ sú korekcie z môjho pohľadu len 1,9 milióna. Ale aj pani riaditeľka štatistického úradu zverejnila tých, tie ďalšie projekty, ktoré sú v oveľa, v oveľa vyšších objemoch. To ja to čítam tak, že ešte len tie korekcie z Bruselu, ešte len prídu. Už to na Slovensku vieme, že budú korekcie a Brusel ich ešte nezarátal. Takže preto hovorím o tom, že tie korekcie budú ešte, ešte vyššie.
Čo sa týka toho, čo hovoril pán Mičovský, áno, preto som niekoľkokrát vo svojom vystúpení zdôraznil - efektívne čerpanie eurofondov, nielen bohapusté míňanie.
Alebo pán kolega Huba mal pravdu. Jasné, že sú tu aj projekty, ktoré sú len vymyslené, ktoré si len niekto urobil preto, len aby čerpali sme. Preto som vo svojom vystúpení aj hovoril o rekonštrukciách ciest I. triedy, lebo viem o tom, že za nás sa na východe Slovenska 200 kilometrov zrekonštruovalo za 11 miliónov. A teraz vidím, že majú naplánované za 120 mil. zrekonštruovať cesty I. triedy ešte v tomto roku. To aké tisíce kilometrov oni stihnú zrekonštruovať? A ak by to tak bolo, ja by som im tlieskal. Len to bude znova o nejakom drahom vyčerpaní eurofondov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.5.2015 14:35 - 15:22 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis
Vážení páni ministri, pán spravodajca, dámy a páni, dovoľte mi, aby som vystúpil k predloženému bodu programu. Najprv, ako došlo vôbec k tomu, že na tejto schôdzi máme tento bod programu? Stav čerpania eurofondov na Slovensku v programovom období 2007 - 2013.
Dámy a páni, je všeobecne známe, že v čerpaní eurofondov Slovensko patrí ku post komunistickým krajinám na chvoste celej Európskej únie. V samotnej správe, ktorú predložil pán minister Vážny, sa hovorí o tom, že na Slovensku z realizovaných investícií, ktoré sa robia na Slovensku, 82 % sa realizuje z eurofondov. To znamená, platí sa z eurofondov. Sú krajiny v Európskej únii, hlavne tie veľké krajiny, kde financovanie z eurofondov tvorí len doplnok ku financovaniu investičných programov. Na Slovensku je to 82 %. To znamená, pre Slovensko je kľúčové, ako sa darí čerpať eurofondy. Každé jedno euro, ktoré sa Slovensku nepodarí vyčerpať z eurofondov a keď má byť príslušný projekt zmysluplne robený a potrebný pre Slovensko, potrebný pre rozvoj regiónov, musíme realizovať zo štátneho rozpočtu a náš štátny rozpočet, naše zdroje sú obmedzené. Slovensko nie je tak veľká krajina, ani nemáme tak veľké napríklad nerastné bohatstvo, aby sme si mohli povedať, že nebudeme niečo realizovať z eurofondov a urobíme to zo štátneho rozpočtu. Každé jedno euro nám chýba z eurofondov.
A teraz mi dovoľte povedať zásadné politické stanovisko k tomu, v akom stave sú eurofondy a kto za to nesie zodpovednosť. Za stav čerpania alebo skôr nečerpania eurofondov na Slovensku môže v plnej miere prvá a druhá vláda Roberta Fica a osobne premiér Robert Fico. Ďalej v rozprave to vysvetlím, čo ma k tomu oprávňuje to povedať. Okrem iného hneď to, že vláda Roberta Fica začala ôsmy rok vládnutia na Slovensku z tohto programového obdobia. Od roku 2006 vláda Roberta Fica začala ôsmy rok vládnutia.
K procesnej otázke. Členovia finančného výboru po určitých obrovských obavách z toho, že sa Slovensku nepodarí vyčerpať eurofondy, na podnet kolegu Kollára sme predniesli na výbore pre financie a rozpočet určité návrhy opatrení, riešení po diskusii. Toto bolo na výbore pre financie odmietnuté. Keďže sme boli odmietnutí, následne znova opoziční poslanci na podnet Jozefa Kollára začali sa zbierať podpisy pod mimoriadnu schôdzu k čerpaniu eurofondov na Slovensku. Šesťdesiatdva podpisov od opozičných poslancov pod mimoriadnu schôdzu, 62 poslancov opozičných sa podpísalo pod zvolanie tejto mimoriadnej schôdze, pretože to považujú za obrovský a vážny problém toto nečerpanie, ktoré hrozí. Ak by niektorí poslanci SMER-u nevedeli, o akých číslach hovoríme, tak náš odhad potom, keď skončí programové obdobie a bude certifikované nielen na Slovensku, ale aj Európskou komisiou, tak náš odhad je a odhad odborníkov je na úrovni 1,5 až 2 mld. eur. Preto 62 poslancov dalo podpisy pod mimoriadnu schôdzu.
Samozrejme, poslanci SMER-u sa o tom dozvedeli a predseda parlamentu pán Pellegrini nás predbehol a zaradil takýto bod programu na túto schôdzu Národnej rady. Takže, dalo by sa povedať, že sme dosiahli, čo sme chceli, ale určite, ak aby sme predkladali správu na mimoriadnu schôdzu my, opoziční poslanci, tak by sme tam priniesli aj určité opatrenia a riešenia, ako by sa dalo vytvoriť väčší tlak na to aj za pomoci opozície, aj za pomoci napríklad opozičných poslancov finančného výboru, ktorí by vytvorili monitorovací výbor na mesačnej báze alebo ešte na týždennej báze a aby sa Slovensku podarilo čo najviac vyčerpať ešte v tomto roku.
Toto bolo odmietnuté, toto sme chceli navrhovať. Aké je vaše riešenie, pán minister? Ja som si našiel v lavici uznesenie, že Národná rada berie na vedomie správu, ktorú ste predložili. A čo ďalej?
Teraz sa vrátim k tomu, prečo som si dovolil povedať, že plnú politickú zodpovednosť nesie Robert Fico ako predseda prvej a druhej vlády. Keď vláda Roberta Fica nastúpila v roku 2006, tak jedno z prvých opatrení, ktoré robila v prvom roku, bolo to, že Národný strategický referenčný rámec, ktorý bol pripravený predchádzajúcou vládou celý prekopala, celý prekopala, lebo zistila okrem iného to, že eurofondy sú vo väčšine v rukách ministrov za SNS. No a to nešlo, aby len ministri za SNS rozdeľovali eurofondy, aj ministri za SMER chceli mať eurofondy. Tak sa vytvorili nové operačné programy a urobilo sa ich 11, pomerne dosť veľa na takú malú krajinu. A takto sa eurofondy rozdelili medzi SNS a SMER.
Dámy a páni, aj z tohto dôvodu, že tento Národný strategický referenčný rámec musel byť odobrený Európskou komisiou, Bruselom, sme v roku 2007 nevyčerpali ani jedno euro z eurofondov. To bol začiatok, to bol začiatok tohto programového obdobia, pán minister. To ste vo svojom vystúpení, ani vo svojej správe nepovedali. To bol začiatok.
A ďalej, ako ste nastavili eurofondy? A ako ste nastavili eurofondy, aj verejné obstarávanie? Nuž tak, aby tam bolo čím viacej byrokracie, administratívy, formalít, aby tí, čo rozhodujú o jednotlivých žiadostiach od najvyššej úrovne po najnižšiu, od ministra po posledného úradníka, čo o tom rozhoduje, aby mal obrovský priestor na to, určité žiadosti zamietať a niektoré správne žiadosti schvaľovať. Zaviedli ste obrovskú korupciu do eurofondov, tak ste nastavili projekty a rozdelili ste si to medzi SNS a medzi SMER.
Za prvej vašej vlády po celej republike behali agentúry za SNS a agentúry za SMER. Ak starosta alebo primátor alebo ďalší žiadatelia chceli príspevok z európskych fondov, museli ísť alebo cez agentúru za SMER a príslušné, ktorý bol naviazaný na príslušné operačné programy a ministra alebo cez agentúry za SNS. Hovorí vám niečo kauza agentúry STAR.eu, za ktorú sme odvolávali pána Richtera? Áno, vyvodzovali sme politickú zodpovednosť pánovi ministrovi Richterovi za to, že ako generálny tajomník strany SMER odporúčal starostom a primátorom na východe Slovenska firmu STAR.eu a, čuduj sa svete, firma STAR.eu vyhrala 60 zo 60 zúčastnených projektov. To je tá korupcia a klientelizmus, ktorý, ktorý ste takto nastavili do eurofondov. Preto sa nám nedarí čerpať eurofondy, lebo ten, kto je poctivý a urobí seriózny projekt, ktorý by mohol pomôcť tej príslušnej oblasti alebo regiónu, tak ten bez toho, aby sa správal takto korupčne, nedostane takýto príspevok.
A potom sú úspešní takí, ktorí musia vyhrať, aj keby verejné obstarávanie bolo zlomené cez koleno, alebo zmanipulované. A na Slovensku sa to ešte vie vybaviť, na Slovensku sa to vie vybaviť. A potom sa čudujete, že Európska komisia a Brusel si jednoduchým klikom na internete zistí, že príslušná lavička na obci alebo príslušný sústruh, alebo mohol by som ďalej pokračovať, stojí polovicu v tom príslušnom období a nie dvakrát toľko, ako to prejde v projekte, ktorý je schválený na Slovensku aj riadiacim orgánom, aj certifikačným orgánom. Odrazu bruselskí úradníci musia zistiť, že a prečo to stojí dvakrát toľko? No ale keď žiadatelia musia okrem toho, že nakúpia alebo realizujú ten projekt, ešte v tom projekte nabaliť tú korupciu, ktorú musia odovzdať či priamo alebo nepriamo, alebo agentúra, tak samozrejme, že je ten projekt nafúknutý. Preto máme také problémy s čerpaním, pán minister. Predražené verejné obstarávania.
Vo svojom vystúpení, ale aj vo svojej správe neustále sa odvolávate na kontrahovanie, na zazmluvnenosť. A ono to tak dobre aj vyzerá v tej správe, viete, keď tam máte kontrahovanie za všetky operačné programy na 104 %. Super. Bežný človek, ktorý sedí pri televíznej obrazovke, povie, veď zazmluvnené to máme na 104 %, tak čo sa čo báť? Prečo tá opozícia, prečo ten Zajac hovorí, že nevyčerpáme eurofondy, keď zazmluvnenosť na 104 %? Stosedem, pardon, mám inú tabuľku. Stosedem, dobre som si pamätal. Sú operačné programy, kde máte zazmluvnenosť na 114 %. Operačný program Doprava, keď ho dobre vidím.
Nuž, dámy a páni, táto zazmluvnenosť je na úrovni riadiaceho orgánu. Inak povedané pre niektorých kolegov, ktorí tomu nerozumejú, príklad poviem. Pán minister dopravy, ministerstvo dopravy si zazmluvnil u NDS-ky, že určitý úsek diaľnice sa bude realizovať alebo rekonštruovať. No a čo? Už to je realizované? Už je zrealizované verejné obstarávanie? Už je tam vôbec niekedy stavebné povolenie? Je ukončená súťaž? Stihneme to realizovať? Prejde to cez certifikačný orgán ministerstvo financií? Bude to schválené Bruselom? Až vtedy, keď to bude schválené Bruselom, môžme hovoriť o čerpaní. Ďalej ešte budem hovoriť aj o čerpaní, ktoré definujete na úrovni 70 %. Zase, na akej úrovni je to čerpanie, pán minister? Na úrovni riadiaceho orgánu. Nie je to na úrovni Európskej komisie, ani certifikačného orgánu Ministerstva financií Slovenskej republiky. Hovoríte o 70-percentnom čerpaní, ale ministerstvo financií, pokiaľ viem, hovorí o 65-percentnom čerpaní. No áno, mám také materiály, vládne materiály, pán minister, nemusíte hovoriť, že nie. A aké je čerpanie na úrovni Európskej komisie?
Dámy a páni, ja vám ukážem, aké je čerpanie na úrovni Európskej komisie aj v porovnaní s postkomunistickými krajinami. S tými krajinami, s ktorými sme mali podobnú históriu, veď predsa s Českom sme boli jeden štát, Poľsko je susedná krajina. Problémy s prechodom na parlamentnú demokraciu z komunistického režimu tu mali aj tieto krajiny, Pobaltské krajiny, Poľsko, Maďarsko, Slovinsko.
Dámy a páni, mám údaj, je pravda, že z júla 2014, ale z Európskej komisie a urobil som takýto graf.
Dámy a páni, Slovensko, čerpanie eurofondov na úrovni 53 %. Na prvých miestach je Estónsko 77, Litva 74, Lotyšsko 70, Česká republika pre vašu informáciu 64 %, Maďarsko 62, Slovinsko 62, Bulharsko 54, Slovensko 53, za nami je Rumunsko 37.
Pán minister, sme na chvoste v týchto postkomunistických krajinách v čerpaní. A to je už po certifikácii Európskej komisie, nie toto, čo si tu namaľujeme, nie kontrahovanie na úrovni riadiaceho orgánu, o ktorom pán minister hovorí a minimálne 10, 15-krát ste to povedali vo svojom vystúpení, kontrahovanie, zazmluvnenosť máme to na 107 %. Ale čo z toho, keď tie projekty nie sú pripravené, keď nie sú ukončené verejné obstarávania, keď neni to certifikované ministerstvom financií a už vôbec nie, neni to zrealizované a certifikované a potvrdené, schválené Európskou komisiou?
Čiže to, s čím sa chválite, je len obyčajná chiméra. Ja by som si prial, aby to bolo reálne, ale veľmi dobre viete, že to nie je reálne, že nám maľujete tu nejaké čísla a chválite sa s tým, koľko sa vám podarilo zazmluvniť. Dokonca ste ukazovali aj tabuľku o tom, že koľko sa podarilo zazmluvniť prvej vláde Roberta Fica, potom tam bol taký malý modrý stĺpček vlády Ivety Radičovej a väčší stĺpček druhej vlády Roberta Fica.
Pán minister, ale vy ste vôbec v tej svojej tabuľke neukázali, že za aké obdobie tieto vlády toto zazmluvnili. Už to, že hlavne používate to zazmluvnenie ako hlavný "message", nie je v poriadku podľa môjho názoru, ale to, že nejaké časové obdobie, ktorá vláda koľko vládla a následne k tomu za to obdobie, aké, koľko zazmluvnila, to ste tam ignorovali. Veď, veď povedzte to. Prvá vláda Roberta Fica vládla štyri roky. Druhá vláda začala štvrtý rok svojho vládnutia, už druhý mesiac beží. Vláda Ivety Radičovej, ste povedali, 21 mesiacov vládla, z toho posledných pár mesiacov mala len kúriť a svietiť, ale dobre, aj tak som bol rád, že ste sa opravili, lebo na výbore pre, európskom výbore ste povedali, že sme 23 mesiacov vládli, no to už nevychádza ani, ani matematicky.
Takže zazmluvnenosť nie je to najpodstatnejšie. Čerpanie na úrovni Európskej komisie, schválené to je to, čoho sa aj my obávame. Pretože aj vy vo svojom vystúpení, aj v správe hovoríte, ani do marca 2016 nebude definitívny účet toho, koľko sa nám podarilo vyčerpať. Dokonca ste povedali, že ešte dlho potom to nebude jasné, pretože časť prostriedkov presuniete, fázujete niečo, niečo použijete na finančné nástroje Jessica, Jeremie a celé to hráte tak dostratena, aby ako keby ani nikdy nemal prísť ten záverečný účet za to, že prvé programové obdobie 2007 - 2013 kedy bude ukončené. No príde raz ten záverečný účet, pán minister. Vy hráte na to, že už vtedy nebudete vo vláde a že to proste hodíte na 21 mesiacov - vládu Ivety Radičovej. K tomu sa ešte vrátim, ešte vám vysvetlím, ako sme pracovali my oproti vám.
Dovoľte mi, aby som v tejto chvíli sa venoval trochu podrobnejšie operačnému programu Doprava. On je najväčší operačný program, doprava je najväčší operačný program, cez 3 mld., môžem nájsť tú tabuľku, aby som, 3,16, ďakujem, pán minister, je najväčší a dá sa povedať, že je to operačný program, ktorý celý má v rukách vláda, zjednodušene povedané. Sú operačné programy, vy sám o tom rád hovoríte, hospodársky rast a konkurencieschopnosť, kde tí jednotliví žiadatelia sú súkromní podnikatelia, je ich hrozne veľa a vláda nemá vplyv na to, ako si niektorý súkromný podnikateľ dokáže obstarať, alebo neobstarať to, čo chce z eurofondov. Čiastočne sa s tým dá súhlasiť, vždycky je to riadiaci orgán, ktorý keď vidí takéto problémy, má ich, má ich koordinovať, ale operačný program Doprava má celý v rukách vláda, s tým asi súhlasíte.
Dámy a páni, ako sa správala prvá vláda Roberta Fica, ale už aj druhá vláda Roberta Fica nám už chytá tieto maniere, a to znamená namiesto toho, že ste mali operačný program Doprava, od ktorého všetci občania na Slovensku očakávajú, že tu budeme budovať infraštruktúru, že sa budú budovať diaľnice, rýchlostné cesty, rekonštruovať alebo stavať železnice, naozaj máme regióny, veľmi zaostalé regióny, čo sa týka napr. hospodárskeho rastu, nezamestnanosti, to znamená nízky hospodársky rast, vysoká nezamestnanosť, východné Slovensko, juh Slovenska, ale aj sever. Tam všade nám chýba infraštruktúra.
Ja som raz na jednej konferencii mal prednášku, ktorú som si naštudoval od viacerých odborníkov, kde bol vplyv rozvoja cestnej infraštruktúry na podporu hospodárskeho rastu a znižovanie nezamestnanosti. Veľmi úzko to súvisí. Dostupnosť diaľnic rýchlostných ciest veľmi úzko súvisí s tým, či nejaký investor sa rozhodne v danom regióne pôsobiť, alebo nie. A preto, ak by sme urobili anketu po Slovensku, čo ľudia očakávajú od eurofondov, verte tomu, pán minister, že by hovorili v prvom rade, že chcú diaľnice, rýchlostné cesty, rekonštruovať cesty prvej triedy, rekonštruovať železnice a možno až tak by nasledovali rekonštrukcie škôl, centier miest a ďalšie veci, ktoré sú potrebné pre rozvoj, ale táto infraštruktúra je veľmi dôležitá.
Čo ste robili vy v prvej vláde Roberta Fica, vy, aj ako minister dopravy? Postavili ste sa pred verejnosť spolu s premiérom Robertom Ficom v roku, tuším, 2007 a povedali ste: v roku 2010 bude diaľnica v Košiciach. Silné slová, silné vyhlásenie, po nesplnení takto silného sľubu všade vo svete by takíto politici skončili v politike. Ak v roku 2007 ste dali sľub, že v roku 2010 bude diaľnica v Košiciach, pre objektivitu bez tunelov, ste to povedali, som natoľko objektívny, vládli ste do roku 2010, diaľnica v Košiciach ani v roku 2015 nie je.
A keď sa ma občas novinári pýtajú, ja odpovedám, pri nečinnosti tejto vlády, tejto druhej vlády Roberta Fica, ani sa neodvážim odhadovať, kedy to bude, pretože ešte pred dvoma rokmi aj pán minister hovoril, že v roku 2018, teraz 2019, 2020. Pri nečinnosti aj tejto vlády ani v roku 2020. Ale vy ste povedali, že v roku 2010 a boli ste vo vláde, mali ste všetky nástroje a vymysleli ste PPP projekt, PPP prvý balík a tretí balík. Druhý balík pri Nitre ste aj realizovali, 30 rokov budeme platiť 125 mil. ročne. Ale ten prvý a tretí balík pre tých, čo to nevedia, malo sa jednať o úseky diaľnice D1, tej desaťročia očakávanej z Bratislavy do Košíc, chýbajúce úseky, prvý balík medzi Žilinou a Prešovom, 6 úsekov, dnes stavaných ako 6 úsekov a tretí balík, to je ten tunelový obchvat Žiliny, to znamená Hričovské Podhradie, Lietavská Lúčka až pod Dubnú Skalu aj s tunelom Višňové. Vy ste namiesto toho, aby ste efektívne čerpali eurofondy, ste pripravovali a aj podpísali tieto dva balíky PPP projektov.
Pán minister, zásadná otázka, my sme, teda najprv poviem áno, po nástupe vlády Ivety Radičovej firmy neboli schopné priniesť financovanie týchto balíkov a tie zmluvy vlastne boli samé ukončené a vláda Ivety Radičovej v nich nepokračovala, našťastie nepokračovala, to vám poviem prečo a začala tieto úseky budovať z eurofondov. A úseky, ktoré sa stavajú z eurofondov, ktoré mali byť v prvom balíku PPP projektu, pre vašu informáciu reálne vysúťažené úseky sú v celkovej hodnote dnes 712 mil. eur medzi Žilinou a Prešovom bez obchvatu Prešova, Prešov - Západ, Prešov - Juh a bez úseku Turany Hubová, ktorý nie je dodnes ešte ani rozhodnuté ani o variante. Máme rok 2015, nie je rozhodnuté ani o variante, Prešov - Západ, Prešov - Juh, nie je vypísaná ani súťaž. Čiže bez týchto úsekov. Tie ďalšie, päť, úseky 712 miliónov. Úseky na D1, ktoré vy ste podpísali ako PPP 3 Hričovské Podhradie, Lietavská Lúčka až pod Dubnú Skalu, sú dnes vysúťažené za 837 mil. eur.
Dámy a páni, a tá zásadná otázka znie, ak by sme nezačali tieto úseky stavať z eurofondov, a vy v nich pokračujete, vy pokračujete, že tieto úseky staviate z eurofondov a financujete z eurofondov, aby som bol presný, čo by sme za tých 700 pri Žiline, obchvate, ja viem, že fázujete tie projekty, takže v tomto programovom období sa možno prestavia 200 mil. tam, zhruba odhad, plus 700 mil., ktoré budú v tomto programovom období, lebo tieto úseky dokončíte, čo by ste za 900 mil. eur dnes realizovali v operačnom programe Doprava? Toto som sa tu tri roky nedozvedel, pán minister. (Reakcia navrhovateľa.) Čo? Nemáte pripravené úseky ani dneska ďalších rýchlostných ciest a diaľnic. Čo by ste realizovali skoro za miliardu? Niekoľkokrát som sa to tu pýtal, sedia tu poslanci, ktorí boli v Národnej diaľničnej spoločnosti, chodia tu ministri, štátni tajomníci, ja som sa to nedozvedel, čo by ste dneska robili? Čo by ste realizovali za tú miliardu? To by nám prepadlo?
Pán minister, reálne odpovedajte. Tri roky ste vo vláde a dneska viete, čo robíte?
Alebo, dámy a páni, viete, čo robí vláda? Dneska zúfalo hľadajú rôzne menšie projekty, ktoré by mohli realizovať z operačného programu Doprava, aby bol vôbec vyčerpaný. Ale ak by sa nerealizovali tieto úseky z eurofondov, čo by ste za 900 mil. urobili? Nemáte pripravené, vládnete ôsmy rok, premiér Robert Fico, keď chodil pred voľbami v roku 2012 do televíznych diskusií, nič nehovoril, len o R2. Prečo ju nestaviate, tú R2? Či to len pred voľbami, takto oblbujete ľudí? Efektívne čerpanie eurofondov, jedno veľké šťastie pre Slovensko, že tie PPP projekty neboli realizované. Oni by rozvrátili naše verejné financie na 30 rokov. My by sme skončili ako Grécko a eurofondy by boli prepadli, pretože menšie projekty, ktoré dneska robíte z operačného programu Doprava, nehnevajte sa, výmena zvodidiel? Tí, čo jazdíte po diaľniciach, rýchlostných cestách v dnešných dňoch, tak to vidíte, na celom Slovensku sa menia zvodidlá v hodnote 80 mil. eur z operačného programu Doprava. Toto je riešenie namiesto stavania diaľnic, rýchlostných ciest, rekonštrukcií ciest prvej triedy, vymieňajú sa zvodidlá. Majú už ukončenú, tie zvodidlá, životnosť? Alebo je tam kritická nehodovosť? Myslíte si, že toto vám Európska komisia schváli? Vážne si myslíte, že toto vám Európska komisia schváli? Toto budú korekcie, jak bič, toto je len vaše zbožné prianie, že teraz rýchle poďme vymieňať zvodidlá, veď firmy budú mať robotu a vy miniete eurofondy.
A sú ďalšie projekty, ktoré teraz z tohto operačného programu menšie realizujete, aby ste vyčerpali dopravný informačný systém, 17 miliónov, tuším, 17 miliónov dopravný informačný systém.
A poviem tretí ešte príklad. Keď za našej vlády sa realizoval projekt eliminácie bezpečnostných rizík na cestách I. triedy, boli sme aj po nástupe druhej vlády Roberta Fica veľmi kritizovaní pánom ministrom dopravy, že čo my sme to realizovali a že či to Brusel, či to obhájime v Bruseli, neobhájime v Bruseli. Ja si myslím, že to obhájime v Bruseli, lebo naše cesty I. triedy sú v katastrálnom stave. Zvýšenie bezpečnosti alebo eliminácia bezpečnostných rizík na týchto cestách bola efektívnym spôsobom využitia eurofondov. Niekoľko sto kilometrov ciest na východe, môžem povedať, to si číslo pamätám, 300 km ciest sa zrekonštruovalo v priebehu niekoľko mesiacov, dokonca aj po nástupe vašej vlády sa druhý balík dokončil, našťastie, ale ďalšie balíky v Bystrici, v Trenčíne, v Žiline ste zastavili, pán minister to zastavil.
Teraz, keď nevedia, ako minúť operačný program Doprava, teraz idete aj vy do týchto projektov. Ale my máme pol roka do času, keď sa to môže ešte zrealizovať a vyfakturovať, lebo len to, čo sa zrealizuje a vyfakturuje vo všetkých operačných programoch, až na určité presuny finančných nástrojov, ktoré ste spomínali, ale len to, čo na Slovensku zrealizujeme a vyfakturujeme do 31. decembra, len to bude z tohto programového obdobia možné preplatiť z eurofondov. Ale vy chcete na rekonštrukciu týchto ciest minúť, z môjho pohľadu minúť 120 miliónov. Sto dvadsať miliónov. Toto je efektívne narábanie s európskymi prostriedkami? To sa vám, keď to teda chcete takto a máte to v pláne, máte to v správe o operačnom programe Doprava, to znamená vy to chcete rekonštruovať draho, ale toto je podľa, presne podľa vašej filozofie. Budeme to rekonštruovať draho, napr. rekonštrukciu týchto ciest, alebo ten dopravný informačný systém, 17 miliónov, však to ide z eurofondov, načo efektivitu? Nuž efektivitu potrebujeme na to, aby sme z tých eurofondov postavili čím viacej diaľnic, čím viacej ciest, čím viacej opravili škôl a centier miest a nie, aby sme to hlavne minuli.
Vaša vláda, alebo vaše vlády, vlády Roberta Fica nemajú radi kontrolu, nemajú radi transparentnosť. Aj dnešný deň je toho svedkom, keď ste tri roky hovorili, alebo Robert Fico hovoril tri roky, že ak opozícia ponúkne kandidáta, ktorý spĺňa odborné a morálne kritériá a opozícia sa zjednotí, takže tento post patrí opozícii a SMER takého kandidáta zvolí. Dneska ste si zvolili svojho kandidáta. Vy nemáte radi transparentnosť, aj preto som hovoril o tej korupcii, ktorú ste zaviedli už za prvej vlády, ten celý systém, ktorý ste zaviedli pri čerpaní eurofondov. Áno, naša vláda zaviedla povinnosť zverejňovať zmluvy na centrálnom registri, inak nebudú platiť. Toto je antikorupčný a transparentný prvok, systémový prvok v slovenskej politike.
A ešte, keď hovorím o operačnom programe Doprava, musím spomenúť rekonštrukciu železničných tratí. Najprv spomeniem tri projekty, rekonštrukcie železničných tratí Nové Mesto nad Váhom, Púchov, Trenčianska Teplá, Ilava, Beluša a Žilina Teplička, všetky tri vyšetruje OLAF. V materiáli, vo vládnom materiáli operačného programu Doprava sa píše, že po vyšetrovaní nám hrozia aplikované systémové korekcie v prípade deviatich projektov, v indikatívnej celkovej výške 84 mil. eur. A nedá mi, aby som nespomenul prípad rekonštrukcie železničnej trate Zlatovce - Trenčianska teplá, ktorý bol vypísaný ešte za vášho ministrovania, pán Vážny. Výberové, teda verejné obstarávanie ukončil minister Počiatek alebo za ministra Počiatka a bolo rozhodnuté o tom, že nie prvý v poradí, firma Skanska s ponúkanou cenou 200 miliónov, ale firma TSS GRADE vo výške 243 miliónov. To znamená, o 43 miliónov vyššia ponuka bola víťazná. Samozrejme ten, kto prehral v takej zákazke, sa logicky obrátil na ÚVO. ÚVO rozhodlo, že mala byť Skanska zaradená do súťaže, dokonca v decembri Najvyšší súd rozhodol o tom, že firma Skanska bola neoprávnene vylúčená a mala byť zaradená do súťaže. Nuž ale dva a pol roka sa už stavia na tejto stavbe. Táto stavba už by sa mala blížiť k záveru. Aj firma Skanska sa obrátila na Európsku komisiu OLAF, oni to vyšetrovali, jednoznačne, keď druhému v poradí o 43 mil. drahšiemu dáte zákazku, tak to zaváňa korupciou a dopadlo to tak, že ministerstvo potom, keď vedelo, že hrozí nepreplatenie zo strany Európskej komisie cez vyšetrovanie OLAF, stiahlo z financovania z operačného programu Doprava tento projekt.
Dámy a páni, z 243 mil., ktoré boli podpísané, malo byť zhruba 200 mil. preplatených z európskych fondov z operačného programu Doprava. Takto to zaplatia občania Slovenskej republiky celé. Pre jedno chybné rozhodnutie. Pre jedno chybné rozhodnutie! (Reakcie z pléna.)

Jurinová, Erika, podpredsedníčka NR SR
Prosím vás, nevykrikujte, pán poslanec, nechajte prednášajúceho. Nech sa páči.

Zajac, Pavol, poslanec NR SR
Takto.

Jurinová, Erika, podpredsedníčka NR SR
Požiadal o slovo pán minister, takže naozaj zodpovie vám hneď po.

Zajac, Pavol, poslanec NR SR
Takto vaša vláda, takto vaša vláda sa správa ku eurofondom. Vás nezaujíma transparentná súťaž, efektívne využívanie eurofondov na to, aby tie eurofondy slúžili na rozvoj tejto krajiny, na rozvoj najzaostalejších regiónov Slovenska, vás zaujíma, čo z toho budete mať. Aký kšeft z toho budete mať. Toto vás zaujíma a preto sú aj takto manipulované verejné obstarávania.
Ešte jeden príklad poviem. Tú D1 som spomínal. Úsek Hubová - Ivachnová. Ministerstvo pod ministrom Jánom Počiatkom dva a pol roka ukončovala túto súťaž, ktorá začala ešte za nás a rozhodlo o tom, dva a pol roka im trvalo, aby rozhodli o tom, že dajú štvrtému v poradí, predstavte si, firme Váhostav, štvrtému v poradí, firme Váhostav spolu s OHL-kou, áno. Ale myslím si, že Váhostav je tam líder toho konzorcia. To je už umenie, na to potrebujete aj čas, aby ste dali štvrtému v poradí vyhrať. A už sú tam problémy, už sa tam bude meniť trasovanie, už sú tam problémy v tuneli, to sa môže, samozrejme, na stavbe stať, ale akonáhle bude meniť sa trasovanie, ja sa obávam, či toto tak isto obhájime pred Európskou komisiou. Či tam znova nedôjde ku korekciám. Možno keby sa rozhodlo skôr a keby sa to urobilo tak, ako všade vo svete sa to normálne robí, že víťazom je ten, kto ponúkne, splní primerané kritéria, ponúkne primeranú kvalitu a dá najnižšiu cenu. Takto všade vo svete sa narába s verejnými financiami. Na Slovensku nie. Na Slovensku štvrtému v poradí.
A je mi veľmi smutno, že aj ten prvý prípad, ktorý som spomínal, rekonštrukcia železničnej trate Trenčianska Teplá - Zlatovce za 243 miliónov. Skúste si to, kolegovia, prehodiť na slovenské koruny. To je obrovská investičná akcia. Vyhrala firma, alebo pán minister dal vyhrať firme TSS GRADE, ktorá následne prešla reštrukturalizáciou, ktorá nevyplatila, nevyplatila drobných živnostníkov a podnikateľov. Znova zopakujem. Za mnou bol rómsky podnikateľ, ktorý roky kládol železničné koľaje aj pre firmu TSS GRADE a ten mi plakal v kancelárii, čo má robiť, keď mu vyplatia 15 % z jeho pohľadávok. Takže takej firme sa dá zákazka, ktorá následne prejde reštrukturalizáciou a čuduj sa svete, tú firmu kúpi človek blízky J&T.
Druhý prípad, ktorý som už spomínal, firma Váhostav. To isté. Reštrukturalizácia. Veď sme to tu mali pred mesiacom. Takýmto firmám sa zadáva na Slovensku. Takýmto firmám sa darí za tejto vlády. Preto sa nám nedarí čerpať eurofondy. Preto nám Európska komisia po kontrole takýchto súťaží neprepláca a máme zastavené, máme zastavených päť alebo sedem operačných programov už viac ako pol roka. Momentálne päť, bolo ich sedem, čiastočne sa, čiastočne sa podarilo odblokovať dva a päť sú zablokované. Preto máme zadržané platby v objeme, aj vy ste to tu povedali, 990 miliónov. Skoro miliarda.
Dámy a páni, máme zadržané platby za jednu miliardu eur. Pán minister, financií teraz som myslel, no jedna miliarda eur nám v hotovosti chýba. Určite nám chýba. Ďalšie sú korekcie. Vy ste to tu tak banalizovali, no korekcie nejaké sú a iné krajiny, spomínali ste Francúzsko, Anglicko, že majú teda vyššie percento korekcií, pán minister, ale nie je jedno, keď má korekcie vo výške 300 mil. Anglicko alebo Francúzsko a keď to má Slovensko. To je veľký rozdiel. U nich to robí, mohli by sme sa baviť s finančníkmi koľko, aké promile zo štátneho rozpočtu. Ale u nás 300 mil. korekcií obrovsky chýba. A korekcie je synonymum korupcie, na ktorú nám prišla Európska komisia pri kontrole eurofondov. A to len to, na čo nám prišla.
Preto ja som povedal, že vy ste hneď na úvod, odkedy ste nastúpili, zaviedli také opatrenia, aby korupcia bola čo najvyššia v eurofondoch. Takže 300 mil., áno, 244 je zo strany Európskej komisie, 47 zo spolufinancovania zo štátneho rozpočtu, čiže 300 mil. sú korekcie, to je za tú korupciu, na ktorú nám prišli doteraz a sám dobre viete, že tým, že napríklad fázujete projekty. Áno, aj my sme išli do tunela Višňové s tým, že sme vedeli, že z tohto programového obdobia sa zrealizuje časť a druhé sa zrealizuje z druhého, lebo sa to fyzicky tak, takáto veľká zákazka nedala. Ale všetky fázovania pri aj menších projektoch, ktoré sa nestihnú v tomto volebnom období a časť z nich budeme robiť v druhom programovom období, nám bude zase v tom druhom programovom období chýbať.
Čiže tie projekty, ktoré sa dali a bola šanca zrealizovať v tomto, mala by byť snaha nás všetkých, aby sme to zrealizovali z tohto prvého programového obdobia. Lebo to, čo si necháme na druhé, nám zase bude chýbať v druhom. Alebo počítate s tým, že ani v druhom nevyčerpáme? Finančné nástroje, presuny, spomínali ste na európskom výbore 200 mil., že v septembri ste pripravení presunúť do Štátneho fondu rozvoja bývania a že to sa bude môcť použiť až do marca 2017, tuším, že tak ste to povedali. Ale aj naliať 200 mil. do Štátneho fondu rozvoja bývania, ktorý má sám o sebe rozpočet 130, myslím, miliónov dnes rozpočtovaných. Keď tam odrazu dáte ďalších 200 mil., ako sa to efektívne využije? Veď odrazu nepostavíme trikrát toľko nájomných bytov. Ako efektívne to použijeme? Štátny fond rozvoja bývania je dobrý nástroj na podporu nájomného bývania, na podporu rekonštrukcie panelákov, áno. Ale tiež, ak hovoríme o efektívnom využívaní, nemôžme si myslieť, že keď tam nalejeme 200 mil., veď to nie je ako výherný automat, že koľko hodíte, toľko vypadne. Ani pri výhernom automate to tak nie je. Skôr viacej hodíte, ako vypadne.
Takže sú to len nástroje, ktorými chcete určité finančné objemy presunúť, aby, aby to prípadné čerpanie ste mali lepšie čísla. Podľa vášho vystúpenia vás ani tak tie čísla netrápia, lebo do marca 2016 vlastne ani tu nebudeme vedieť, koľko sa čerpá, vyčerpá a vám je už všetko jedno po voľbách v roku 2016. Po nás potopa. Takto pracujete.
Preto mi na záver dovoľte ešte povedať, ešte raz, som aj ja, aj moji kolegovia v opozícii veľmi sklamaní, že za takú závažnú záležitosť, ako je nečerpanie eurofondov v objemoch 1 až 2 mld. eur, ktoré hrozia Slovensku, neprišiel túto správu predniesť a nepredstúpil pred Národnú radu premiér Robert Fico, ktorý je plne politicky zodpovedný za to, že už ôsmy rok na Slovensku vládne programové obdobie 2007 až 2013, bolo to obdobie, keď vládla prvá vláda Roberta Fica a druhá, ministri niektorí majú iné pozície, ako mali v druhej, ale premiér Robert Fico je ten, kto bol premiérom aj za prvej vlády, aj za druhej. Mal túto zodpovednosť si prísť predniesť pred Národnú radu a ja som rád, že tu sedia aj ministri, ja predpokladám, že aj vystúpia, ale tú politickú zodpovednosť mal predniesť Robert Fico. SMER na čele s Robertom Ficom nemá rád transparentnosť, nemá rád kontrolu, toto dneska ukázal aj tým, že si zvolil svojho predsedu NKÚ a NKÚ veľmi úzko súvisí aj s čerpaním a nečerpaním a s korupciou pri eurofondoch, toto všetci veľmi dobre vieme.
Preto niektorí kolegovia hovorili, že ste dali tento bod programu preto, aby sa prekrylo NKÚ, ale ja hovorím, že to je správne, že to vyšlo na jeden deň, lebo to NKÚ veľmi súvisí s tým, ako sa čerpajú eurofondy na Slovensku. (Potlesk.)
Skryt prepis