Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2015 o 16:39 hod.

Mgr.

Alojz Přidal

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2015 15:10 - 15:12 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Ja som sa chcel pána kolegu Miškova, ktorý tu uvádzal údaje, fakty, čísla, spýtať, že či sa nebojí, že bude obvinený, že je napojený na centrálu Enelu, lebo ja som uvádzal tie isté čísla a fakty, a pán minister Jahnátek ma teda takto obvinil, hoci je zrejmé, že tieto všetky údaje sú na dostupných verejných zdrojoch.
Ale chcel som ešte pripomenúť, že verdiktom Krajského súdu v Bratislave o neplatnosti zmluvy o prevádzke kauza nekončí. Vieme, čo povedal krajský súd. Zmluva je neplatná, ale neplatná je pre pochybenie Vodohospodárskej výstavy, štátneho podniku. Vodohospodárska výstavba, teda podľa verdiktu krajského súdu, aj keď prvostupňový rozhodol ináč, porušila zákon o verejnom obstarávaní. Kto iný ako štátny podnik mal vedieť, ako postupovať? Že má ísť podľa zákona o verejnom obstarávaní.
Nie som žiadny advokát Enelu, ale logicky mi vyvstáva otázka, kde pochybil Enel, ktorý v dobrej viere uzatvoril zmluvu s Vodohospodárskou výstavbou, a bol by som zvedavý, kde Robert Fico berie tú istotu, že Slovensko nepríde v konečnom dôsledku o 588 mil. eur. Pán poslanec Kadúc sa ho to opýtal vo faktickej otázke, ale naozaj ja si myslím, že Robert Fico to nedomyslel, ale budem rád, ak sa mýlim a niekedy za 5-10 rokov Slovensko tento spor vyhrá, ale to už Robert Fico v politike nebude.
A pýtam sa, kto to zaplatí. Kto to zaplatí, keby sme, nedajboh, prehrali? Kto zaplatí tých 588 mil. eur? Zaplatí to Robert Fico alebo minister Žiga, alebo zaplatí to SMER? Nie. Zaplatia to slovenskí daňoví poplatníci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2015 11:15 - 11:17 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Pán minister Jahnátek, ešte na jednu vec dôležitú, o ktorej hovoril poslanec Dzurinda, ste zabudli a to je veľmi dôležité. Ide o to, že vo Vodohospodárskej výstavbe a na ministerstve životného prostredia sú chlapci, na ktorých je minister Žiga hrdý, ale tí chlapci sú neuveriteľní babráci. Vodohospodárska výstavba vypovedala zmluvu o prevádzke Gabčíkova prvýkrát 4. 12. 2014 v súlade s článkom 5 odsek 5.2. bez udania dôvodu. Nepochopiteľné, nesmierne tajomstvo. Prečo? Veď pri takomto postupe výpoveď bez udania dôvodu na základe zmluvy o odškodnení vzniká enormný nárok na odškodné 588 mil. Kto na Ministerstve životného prostredia bol dohodnutý s Enelom? Ale, chvalabohu, niekto zasiahol, aj keď, bojím sa, že neskoro. Tri mesiace, až o tri mesiace sa vám to rozležalo v hlave a Vodohospodárska výstavba doručila Slovenským elektrárňam odstúpenie od zmluvy o prevádzke. Konečne aspoň z uvedením dôvodov, aj keď veľmi chabých. Ten jeden dôvod je pravidelná platba, ale tá sa stále platí, aj keď s výhradou.
Druhý dôvod je informácia o cene. Slovenské elektrárne navrhli metodológiu výpočtu, nezávislý audítor Deloitte Audit potvrdil spôsob kalkulácie, ale Vodohospodárska výstavba odmietla podpísať výsledok. Mimochodom, taký, ktorý by umožňoval vyššie platby Vodohospodárskej výstavbe a štátu.
A posledné je generálna oprava, rekonštrukciu a plán schvaľovala spoločná technická komisia a na mimoriadnom valnom zhromaždení podpísal zápisnicu aj zástupca štátu. Dohodli sa jednoducho o tom, že to bude prebiehať v apríli 2016.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2015 10:33 - 10:35 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Pán poslanec Dzurinda, ja vám veľmi pekne ďakujem za ten príklad o tej kúpe vašej chalupy. A myslel som, že aj jednoduchší poslanci SMER-u pochopia, ale nepochopili. Je zrejmé, že marxistický filozof to nepochopil. Ja verím, že sa zamyslíte a vymyslíte ešte nejaký jednoduchší príklad, aby to pochopil, lebo on chápe len vedúcu úlohu strany.
Elektrárne boli predané v transparentnej súťaži, vyhrala najlepšia ponuka, nevyhrala ponuka Rusov, ktorá bola o 11,6 mld. horšia, ani ponuka ČEZ-u, ktorá bola o 6,1 mld. Sk nižšia. ČEZ, ktorý najlepšie poznal SE, ponúkol za 66 % balík o 6,1 mld. slovenských korún menej. A generálny riaditeľ ČEZ-u Martin Roman v novembri v rozhovore pre BBC uviedol, že mali veľké nutkanie, mali dosť peňazí, aby ponúkli viac, ale museli by to urobiť s vedomím, že akcionári peniaze nedostanú späť. Enel získal v transparentnom tendri, kde rozhodovala cena, tá mala váhu 90 %, technické riešenia 10.
Otázka stojí, prečo Enel zaplatil 6,1 mld. Sk viac ako ČEZ. Nie je to ťažké uhádnuť. Bolo to preto, že Enel v tom čase chcel ísť do rozvoja jadrovej energetiky v Taliansku a u nás sme prevádzkovali jadrové elektrárne a prevádzkovali sme ich dobre. Máme dobrých, skvelých odborníkov. Jednoducho Enel zaplatil za potenciálnu skúsenosť s prevádzkovaním jadra. Taliani sa od nás išli učiť prevádzkovať jadrové elektrárne a zaplatili za to 6,1 mld. slovenských korún. To bola dobrá kúpa jednodu..., to bol dobrý, dobrý predaj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2015 17:11 - 17:13 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Pán minister, hovorili ste zaujímavo, niečo pravdivo, niečo nepravdivo, najviac poloprávd. Prejav máte dobrý. Ďakujem vám, že ste ma spomenuli asi osemkrát v svojom vystúpení. Dúfam, že si to všimnú i v KDH.
Bol som členom poradného orgánu ministra pri privatizácii ako jeden z 15-tich, tak sto ako kolega Kondrót za Národnú radu. A predstavte si, že sme odporučili najvyššiu ponuku.
Nemal by som reagovať na kolegu Martvoňa a kolegu Blahu, týchto nádejí v sociálnej demokracii, ale bol som sa napiť, pán kolega Martvoň, a bol som aj na malej potrebe. Prepáčte, že som sa od vás nevypýtal.
Opakujem, ak štát a Robert Fico vyhrá v spore o 588 mil., tak vám zablahoželám. Ale bojím sa, že keď niekto pochybil, tak to bola Vodohospodárska výstavba, ktorá teda nešla podľa zákona o verejnom obstarávaní. A teda dúfam, že ten súd dopadne tak, že Enel nemá v tomto prípade nárok na odškodnenie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2015 16:39 - 16:41 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Pani kolegyni Mezenskej by som chcel povedať, pani kolegyňa, tá privatizácia Slovenských elektrární, to nebolo o schránkových firmách, ani o tom, že by vyhral piaty, ktorý dal v poradí najlacnejšiu ponuku pre štát. Jednoducho tá privatizácia bola otvorená a taliansky Enel ponúkol najviac. Ponuku firmy Enel schválila privatizačná komisia ako poradný orgán vlády. Stotožnila sa s rozhodnutím privatizačného poradcu PricewaterhouseCoopers a v záverečnom hlasovaní 14 z 15-ch členov komisie za tento návrh zahlasovalo. Za vás tam bol poslanec Maroš Kondrót. Ten sa hlasovania zdržal, ale nie kvôli cene, ale kvôli tomu, že on sa vyslovil, že je proti privatizácii ako takej.
Pán kolega Jarjabek, pre vás je nebezpečné sedieť vedľa Blahu, lebo sa stávate taký úderný marxista. Tak lepšie by bolo, keby ste si sadli tam z druhej strany. Ale to, priateľská rada.
Pán kolega Bagačka, ja si píšem svoje prejavy sám. To vám tu chodia lístočky, aby ste neboli takí, ako vám povedal Hlina, ako sa vyjadril jeden váš poslanec.
No a, pán kolega Martvoň, pozrite sa, ja som si to naozaj pripravoval sám a ja som si myslel, že vy ste sám pripravovali zákon o tých kazítkach. Ale dozvedel som sa, že ani to ste neboli schopný, že aj to bola myšlienka Brixiho.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.5.2015 15:50 - 16:25 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, kolegovia, pán premiér, vážení prítomní. V prvom rade by som chcel povedať, že keď mi asi pred tromi týždňami volali z Hospodárskych novín a pýtali sa ma, čo si myslím o požiadavke Enelu vo výške 588 mil. eur za škodu, ktorá mu bola spôsobená a ktorú si Enel uplatňuje, tak som povedal, že verím, že Robert Fico to má dobre premyslené a že tie súdy, ktoré nepochybne budú pokračovať aj na medzinárodnej úrovni, vyhrá. Bojím sa však, že to môže dopadnúť aj ináč. Robert Fico tu za päť, desať rokov nemusí byť a možno tu bude niekto druhý, kto bude musieť vyplatiť týchto 588 miliónov. Ja si naozaj želám, aby to Slovenská republika vyhrala, bohužiaľ, existujú niektoré skutočnosti a moje pochybnosti, ktoré prednesiem, a môže to dopadnúť aj ináč.
Musím povedať, že som si pozorne prečítal vládny materiál o privatizácií Slovenských elektrární a o postupe pri vypovedaní zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Mám k tomuto predmetnému materiálu pár poznámok, komentárov a postrehov.
Najprv pár slov k procesu privatizácie Slovenských elektrární, ktorý je v danom materiáli spochybňovaný. O privatizácii Slovenských elektrární rozhodla vláda Mikuláša Dzurindu uznesením č. 700 z 26. 6. 2002 a uznesením č. 109/2004 zo 4. 2. 2004. Konečnú podobu zmluvných dokumentov, súvisiacich s privatizácii SE, zmluvou o kúpe 66 % akcií SE spoločnosťou Enel vláda schválila uznesením č. 1174 z 8. decembra 2004; 17. 2. 2005 bola podpísaná zmluva o kúpe akcií medzi Fondom národného majetku, Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky a talianskou spoločnosťou Enel. Už táto zmluva obsahovala viacero odkladacích podmienok účinnosti, okrem iných uzatvorenie zmluvy o predaji majetku Vodnej elektrárne Gabčíkovo Vodohospodárskej výstavbe štátny podnik, uzatvorenie zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo na dobu 30 rokov a odškodnenie spoločnosti SE v prípade, ak Zmluva o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo bude predčasne ukončená. Ten privatizačný proces sa ukončil v apríli 2004, kde bola splatená posledná platba a boli prevedené akcie.
Na strane tri vládneho materiálu, ktorý sme všetci dostali, je napísané. "Prístup k privatizácii strategických podnikov zo strany vlády Mikuláša Dzurindu je v príkrom rozpore s postojom Ústavného súdu Slovenskej republiky vysloveným v odôvodnení nálezu pod spisovou značkou PL. US1/96." Chcem zdôrazniť, že Ústavný súd nezakázal privatizovať. Nález Ústavného súdu 1/96 sa vzťahuje na podanie skupiny 56-ch poslancov Národnej rady z roku 1996, ktorí namietali nesúlad zákona č. 369/1994, ktorým sa mení zákon č. 92/1991 Zb. o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby v znení neskorších predpisov, s čl. 119 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky. Keďže zákon odňal vláde pôsobnosť rozhodovať o privatizácii štátneho majetku priamym predajom a túto pôsobnosť preniesol na Prezídium Fondu Národného majetku, Ústavný súd konštatoval nesúlad zákona s ústavou. Podľa ústavy práve vláda rozhoduje o zásadných opatreniach na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky Slovenskej republiky, akým je privatizácia štátneho majetku priamym predajom vopred určeným záujemcom. Opakujem, priamym predajom vopred určeným záujemcom. Môžme si spomenúť na doprivatizáciu spoločnosti Telekom vládou Roberta Fica, keď predaj zvyšného 49-percentného balíka akcií je vlastne vopred určenému vlastníkovi Deutsche Telekom.
Hoci Ústavný súd konštatoval, že vláda môže rozhodnúť o privatizácii štátneho majetku priamym predajom vopred určeným záujemcom, v prípade SE nešlo o priamy predaj, ale o tendrovú súťaž, kde každý záujemca predložil ponuku na základe vlastného posúdenia trhovej hodnoty predávaného majetku. Pri stanovení trhovej hodnoty sa berú do úvahy okrem účtovnej hodnoty podniku aj predpokladané budúce výnosy, existujúce záväzky, riziká, posudzujú sa iné investičné príležitosti a ďalšie parametre. Z troch záujemcov predložila spoločnosť Enel najvyššiu záväznú ponuku – 840 mil. eur, čo je 33,6 mld. korún. Druhý, ČEZ ponúkol 691 mil. eur, teda 27,5 mld. slovenských korún, teda o 149 mil. eur menej. Potom tam ešte bolo konzorcium Inter RAO UES, tie však nechceli niektoré jadrové záväzky a ponúkli 22 mld. korún.
Dôvody privatizácie. Uznesenie vlády č. 700/2002 sa dotýka aj dôvodu, pre ktorý štát sa rozhodol Slovenské elektrárne privatizovať. Išlo o stratový a zadlžený podnik. V roku 2005 boli Slovenské elektrárne v strate 361 mil. eur. Kým napríklad v roku 2011 zaznamenali čistý zisk 457 mil. eur. Potrebovali investíciu, modernizáciu a splatenie dlhov, čo mohol zabezpečiť iba kapitálovo silný strategický investor. Podľa tohto uznesenia bolo tiež úlohou ministra hospodárstva zabezpečiť vypracovanie alternatívneho návrhu splácania záväzkov v Slovenských elektrárňach v rokoch 2002 a 2003 bez použitia úverov so štátnymi zárukami. Zadlženosť v Slovenských elektrárňach v roku 2005 bola 38,6 mld. slovenských korún, viac ako 1 mld., keď berieme vtedajší kurz 37,8 SKK na euro, teda viac ako 1 mld. euro.
Chcem povedať, že odvtedy, čo Slovenské elektrárne prevzali, Enel prevzal 66-pecentný balík Slovenských elektrární, čistý zisk aj napriek tomu, že cena elektrickej energie bola rôzna, stúpal. V 2006 to bolo 48 mil., 2007 – 120, 2008 – 166, 2009 – 280 mil., 2010 – 373, v 2011 – 457, 2012 – 449 a v 2013 – 356. Možno ste zachytili správu TA SR z 25. mája, keď Slovenské elektrárne za posledný rok mali čistý zisk vo výške 170 mil. eur a investovali 707 miliónov.
Ja by som ešte chcel povedať, ako sa vyjadril riaditeľ ČEZ-u Martin Roman v novembri 2004 v rozhovore pre stanicu BBC. Uviedol, že za Slovenské elektrárne by neponúkli viac, lebo pre ČEZ nemal 66-percentný podiel vyššiu hodnotu. "Bolo by to určite nezodpovedným krokom. Bolo to, smozrejme, veľké nutkanie, pretože ČEZ rozhodne na to má, aby ponúkol viacej peňazí. No, nebolo to o ponúknutých peniazoch, ale museli by sme to urobiť s tým vedomím, že naši akcionári tie peniaze nedostanú späť." Dôležité je, že Slovenské elektrárne po vstupe Enelu vôbec nevyplácali dividendy a všetok zisk bol investovaný najmä dostavby tretieho a štvrtého bloku Mochovce. V rámci investícií prešli modernizáciou jadrové, tepelné aj vodné elektrárne. Pribudli nové solárne elektrárne a napríklad v Mochovciach sa preinvestovalo 4,63 mil. eur. V súčasnosti už prebieha tam odovzdávanie technológií na testovanie, pričom tretí blok je dokončený na 84 % a štvrtý blok na 65 percent. Chcem povedať, že suma odvedenej dane z príjmu do štátneho rozpočtu za roky 2006 až 2013 je 622 mil. eur. Slovenské elektrárne v roku 2014 dodali do siete 20,2 terawatthodín elektrickej energie; 92,54 bol vlani ukazovateľ bezpečnosti, spoľahlivosti a efektívnosti, tzv. unit capability factor, a ide tu o špičkovú hodnotu v rámci Svetovej asociácie jadrových prevádzkovateľov. Štyri jadrové bloky prevádzkované Slovenskými elektrárňami sa umiestnili v prvej päťke rebríčka Inštitútu jadrových prevádzkovateľov INPO a uspeli v konkurencii 52 reaktorov rovnakého typu na celom svete.
Teraz pár viet k zmluve o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Najprv, aj keď sa budem opakovať možno po pánovi premiérovi, chronológia základných udalostí.
Dňa 3. júla 2001, 2001, vláda Slovenskej republiky prijala uznesenie č. 619/2001, v ktorom súhlasila s riešením usporiadania majetkových vzťahov na vodnom diele Gabčíkovo a uzatvorením dvojstranných zmlúv na prechodné obdobie medzi prevádzkovateľom energetickej časti vodného diela Gabčíkovo Slovenskými elektrárňami a Vodohospodárskou výstavbou, štátny podnik, a následne medzi vodohospodárskym prevádzkovateľmi Vodného diela Gabčíkovo a Slovenským vodohospodárskym podnikom. Ešte v tom roku, teda v roku 2001, bola medzi Slovenskými elektrárňami a Vodohospodárskou výstavbou Bratislava podpísaná zmluva o zabezpečení podmienok na výrobu elektrickej energie, ktorá stanovila podmienky spolupráce a deľbu tržieb z vyrobenej elektriny medzi jej zmluvnými stranami, kde 65 % z výnosov predaja elektriny a podiel z predaja podporných služieb patril Vodohospodárskej výstavbe.
Pán premiér tu viackrát opakoval, že taliansky Enel, väčšinový vlastník Slovenských elektrární, bral 35 tržieb z Gabčíkova. Toto tvrdenie je nepravdivé, pretože podľa zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo je podiel Slovenských elektrární na úhrnných výnosov 35 % z úhrnných výnosov generovaných vodnou elektrárňou a realizovaných na trhu. Celkovo z akcií Slovenských elektrární je však podiel spoločnosti Enel len 66 % a zvyšných 34 % má teda štát, takže 34 % z tých 35 % dostával štát. Aj to ešte z tých 35 % výnosov, ktoré zostávali Slovenským elektrárňam, tieto museli zaplatiť kompletné náklady na prevádzku, údržbu, ľudské zdroje, platby za prenájom majetku, platby za prevádzku majetku slovenského Vodohospodárskeho podniku, poistenie, investície, atď.
Dvadsiateho tretieho júna 2004 vláda Slovenskej republiky prijala uznesenie č. 625/2004, v ktorom súhlasila s vyčlenením Vodnej elektrárne Gabčíkovo, bola to aj vodná elektráreň Čunovo, malá vodná elektráreň Mošoň, malá vodná elektráreň na kanáli S7, z majetku SE, a to predajom aktív technologickej časti Vodnej elektrárne Gabčíkovo vo vlastníctve Slovenských elektrární štátnemu podniku Vodohospodárska výstavba a so súčasným uzatvorením zmluvy o nájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo medzi Slovenskými elektrárňami a Vodohospodárskou výstavbu na báze obojstrannej výhodnosti.
V otázke výhodnosti predaja uznesenie hovorí: Z pohľadu závislosti na prietoku vody nie je schopné garantovať svoju dodávku elektrickej energie, Slovenské elektrárne so svojím portfóliom elektrární to budú mať ľahšie pri dosahovaní zhody svojho výkonu s požiadavkami zákazníka. Opätovne by bolo jednoduchšie predávať výkon Vodnej elektrárne Gabčíkovo, ak by bol tento zahrnutý do portfólia SE. Tento predpoklad predstavuje jeden z kľúčových zákonných predpokladov pre návrhy, ktoré boli v tom uznesení 625. Hoci neexistuje žiadny dôvod, prečo Vodná elektráreň Gabčíkovo, prevádzkovaná samostatne od SE, by nedokázala obchodovať úspešne na trhu s elektrickou energiou, existuje závažné riziko, že jej zisky sa znížia, ak nebude prevádzkovaná ako súčasť portfólia SE. A, bohužiaľ, to sa už ukazuje a verím, že kolegovia budú o tom hovoriť, aké je hospodárenie teda Vodohospodárskej výstavby a aké sú tam zisky teraz, keď to má pod kontrolou štát, a keď to bolo podľa starých, teda pôvodných pomerov.
Na 10. marca 2006 bola medzi Vodohospodárskou výstavbou a Slovenskými elektrárňami uzatvorená zmluva o prevádzke. Predmetom tejto zmluvy je výkon efektívnej a bezpečnej prevádzky a predaj elektriny, regulačnej elektriny a podporných služieb. Na základe tejto zmluvy nadobudli Slovenské elektrárne právo, ale aj zároveň povinnosť prevádzkovať, opravovať prevádzkový majetok Vodnej elektrárne Gabčíkovo, udržiavať jeho prevádzkyschopnosť a zároveň nadobudli povinnosť platiť Vodohospodárskej výstavbe dohodnuté platby. SE majú v zmysle tejto zmluvy právo na príjem z realizácie výkonu prevádzkového majetku Vodnej elektrárne Gabčíkovo a sú povinné hradiť všetky prevádzkové náklady a náklady spojené s údržbou prevádzkového majetku Vodnej elektrárne Gabčíkovo s jeho opravami a tiež platiť Vodohospodárskej výstavbe dohodnuté platby. Zmluva o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo bola uzatvorená na obdobie dvanásť mesiacov s tým, že po dobu tridsať rokov po uplynutí každých dvanástich mesiacov sa bude automaticky na každý rok alebo dvanásť mesiacov obnovovať.
Dňa 22. marca 2006 bola medzi Fondom národného majetku Slovenskej republiky a Slovenskými elektrárňami uzatvorená zmluva o odškodnení. Jej predmetom je povinnosť Fondu národného majetku priamo odškodniť a kompenzovať Slovenské elektrárne v prípade predčasného ukončenia zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo, t. j. ak by bola zmluva o prevádzke ukončená pred termínom, ktorý je tridsať rokov od dňa jej účinnosti. V prípade ukončenia zmluvy o prevádzke výpoveďou podľa čl. 5 bod 5.2. vzniká nárok na odškodnenie za výnosy a zisk, o ktoré SE prídu z dôvodu predčasného ukončenia zmluvy o prevádzke. Bohužiaľ, na Vodohospodárskej výstavbe boli takí babráci, že prvé ukončenie zmluvy dali v súlade práve s týmto citovaným článkom, ale k tomu sa ešte dostanem.
Dňa 24. marca 2006 bola medzi Vodohospodárskou výstavbou, Slovenskými elektrárňami, Fondom národného majetku, Slovenským energetickým podnikom a ministerstvom hospodárstva uzatvorená dohoda o usporiadaní majetkovo-právnych vzťahov. Účelom dohody bolo usporiadať, bolo upraviť vzťahy k majetku Vodnej elektrárne Gabčíkovo v súlade so Zmluvou medzi Československou socialistickou republikou a Maďarskou ľudovou republikou o výstavbe a prevádzke Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros zo dňa 16. septembra 1977 a s rozsudkom Medzinárodného súdneho dvora so sídlom v Haagu zo dňa 25. septembra 1997 vo veci Gabčíkovo – Nagymaros v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky a dosiahnuť finančné vysporiadanie tak, aby Slovenské elektrárne získali náhradu za takéto vysporiadanie. Na základe tejto dohody sa Vodohospodárska výstavba stala prevádzkovateľom a správcom Vodnej elektrárne Gabčíkovo a ako správca majetku štátu, čím de facto Vodohospodárska výstavba nadobudla od SE majetok ocenený na 146 mil. eur. Toto finančné vysporiadanie za majetok má Vodohospodárska výstavba splatiť v tridsiatich rovnakých ročných platbách vo výške 4,86 mil. eur. Splátkový kalendár je do roku 2036 a mesačná splátka je 405 580 eur. Výška tohto dlhodobého záväzku Vodohospodárskej výstavby voči SE k 31. 12. 2013 predstavovala čiastku vo výške 103, skoro 104 mil. eur.
Teraz by som sa vrátil k materiálu, ktorý nám predložila vláda alebo ktorý tu predkladal pán premiér Fico. Tam na strane 6 je písané teda, ako sa postupovalo pri vypovedaní zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Spoločnosť Slovenské elektrárne podľa vlády teda dlhodobo porušovala svoje povinnosti zo Zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo a vláda Slovenskej republiky uznesením č. 428 z 27. 8. schválila Správu o aktuálnom stave prevádzkových vzťahov na Vodnej elektrárni Gabčíkovo a potom podnik Vodohospodárska výstavba na základe tohto materiálu dňa 28. 8. doručil Slovenským elektrárňam výzvu, ktorou žiadal spoločnosť Slovenské elektrárne v lehote do 60 dní o nápravu.
Chcel by som povedať, čo namietala Vodohospodárska výstavba, alebo čo malo byť porušované. V prvom rade teda namietali, že spoločnosť Slovenské elektrárne mala v zmysle čl. 10 Zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo povinnosť uhrádzať podniku Vodohospodárska výstavba pravidelnú platbu. Slovenské elektrárne toto aj uhrádzali do septembra 2013 bez akýchkoľvek výhrad. Dňa 16. 9. 2013 bola podniku Vodohospodárska výstavba doručená výzva spoločnosti Slovenských elektrární na vrátenie 43 mil. eur, ale spoločnosť Slovenské elektrárne nezastavila platenie pravidelných platieb, ale od septembra 2013 ich uhrádzala s výhradou jednoznačnej neoprávnenosti. Druhé, čo bolo vyčítané, bolo vyčítané to, že Slovenské elektrárne nepredložili Vodohospodárskej výstavbe potrebné podklady k overeniu si správnosti výpočtu priemernej ceny jednej megawatthodiny elektrickej energie a najmä správnosti výstupov do tohto výpočtu. A tretie, čo bolo vyčítané, bolo vyčítané to, že nebol dodržaný harmonogram realizácie generálnych opráv. Chcem sa k všetkým týmto trom výtkam vyjadriť.
Po prvé, údajné porušenie zmluvy o prevádzke s platbami s výhradou. Tento dôvod, bohužiaľ, nie je možné považovať za žiadnych okolností za porušenie zmluvy o prevádzke. Článok 10.1. zmluvy o prevádzke hovorí, že k efektívnej prevádzke je potrebné vytvoriť právny vzťah aj k vodohospodárskym objektom, ktoré nie sú v správe Vodohospodárskej výstavby, a že sa tak má stať uzatvorením zmluvy medzi Vodohospodárskou výstavbou a Slovenským vodohospodárskym podnikom. Keďže sa Vodohospodárska výstavba nepreukázala platnou zmluvou so Slovenským vodohospodárskym podnikom, tak Slovenské elektrárne sa dôvodne domnievali, že si nesplnila túto povinnosť, čím spôsobila možnú škodu vo výške 43 miliónov. Preto požiadali o posúdenie plnenia zmluvných záväzkov Vodohospodárskou výstavbou súd a prostredníctvom ktorej žiadajú vrátenie neoprávneného obohatenia Vodohospodárskej výstavby vo výške 23 mil. eur. Je to výška škody bez úrokov po odpočítaní premlčanej čiastky.
Chcem povedať, že sa mi podarilo dopátrať, že až s účinnosťou od 18. februára 2014 mali uzatvoriť Slovenský vodohospodársky podnik a Vodohospodárska výstavba nájomnú zmluvu č. 2014/2000/2539, ktorou si Vodohospodárska výstavba prenajíma od Slovenského vodohospodárskeho podniku hnuteľné aj nehnuteľné veci tvoriace súbor objektov Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros za účelom vytvorenia podmienok na výrobu elektriny. A zároveň sa SVP zaručuje za výkon správy tohto podniku. Nerozumiem, prečo sa uvedená zmluva nenachádza v Centrálnom registri zmlúv. To je teda to prvé údajné porušenie.
Druhé údajné porušenie Zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo neposkytnutím informácií. Slovenské elektrárne poskytli Vodohospodárskej výstavbe vždy všetky potrebné informácie a v roku 2010 iniciatívne vyvíjali aktivitu, aby Vodohospodárska výstavba mala nielen všetky potrebné informácie, ale dokonca aby poberala aj vyšší podiel výnosov z priameho predaja elektriny. Keďže od roku 2009 predávala dcérska spoločnosť Slovenských elektrární SE PREDAJ silovú elektrinu koncovým odberateľom, bolo potrebné so štátnym podnikom uzatvoriť novú zmluvu, ktorá by stanovila spôsob výpočtu a umožnila prevádzať príslušnú sumu ziskov na Vodohospodársku výstavbu. Slovenské elektrárne najprv z vlastnej iniciatívy navrhli metodológiu výpočtu a neskôr oslovili nezávislého audítora Deloitte Audit, s. r. o., ktorý potvrdil spôsob kalkulácie. Bola to však sama Vodohospodárska výstavba, ktorá odmietla podpísať výsledok procesu, ktorý by umožňoval vyplatenie sumy podľa nového, pre Vodohospodársku výstavbu a teda i štát, výhodnejšieho výpočtu.
A to tretie údajné porušenie Zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo v súvislosti generálnymi opravami. Chcem povedať, že rekonštrukciu a jej plán vždy schvaľovala Spoločná technická komisia Slovenských elektrární a štátneho podniku Vodohospodárska výstavba. Vodohospodárska výstavba mala vždy absolútne presné informácie o stave turbín a plánoch na ich rekonštrukciu. Okrem toho je aj zápisnica z mimoriadneho Valného zhromaždenia SE, na ktorom akcionári, aj vrátane akcionárov štátu, zástupcu štátu, sa dohodli už 21. novembra na posunutí generálnej opravy na prvý štvrťrok 2016. Udialo sa to s plným vedomím vlády. Technická správa nezávislého audítora spoločnosti Det Norske Veritas konštatuje, že turbíny a ich súčasti sú vo veľmi dobrom technickom stave a údržbu vo Vodnej elektrárni Gabčíkovo je možné považovať za dôslednú.
Pokúsim sa trošku urýchliť. Ako to teda štát získal Gabčíkovo od Slovenských elektrární? Štátny podnik Vodohospodárska výstavba doručuje 4. decembra 2014 spoločnosti Slovenské elektrárne oznámenie o ukončení zmluvy o prevádzke podľa čl. 52 zmluvy bez uvedenia dôvodu. Tento krok zakladal v zmysle zmluvy nárok Slovenských elektrární na odškodnenie v zmysle zmluvy o odškodnení. Slovenské elektrárne potom robili všetky kroky na zabezpečenie fungovania Vodnej elektrárne Gabčíkovo aj po odovzdaní do rúk Vodohospodárskej výstavby, ktoré bolo naplánované na 10. marca 2015. Deviateho marca, deň teda pred 10., kedy bolo naplánované odovzdanie, doručila Vodohospodárska výstavba Slovenským elektrárňam list, v ktorom mala vypovedať zmluvu o prevádzke, tentokrát už aj s uvedením dôvodov. V ten istý deň Krajský súd v Bratislave rozhodol o žalobe Úradu pre verejné obstarávanie. Žalobu podal Úrad pre verejné obstarávanie v roku 2007 o neplatnosti zmluvy o prevádzke. Hoci toto rozhodnutie nenadobudlo právoplatnosť, spoločnosť Vodohospodárska výstavba už v ten istý deň s odvolaním sa na rozhodnutie prevzala prevádzku Vodnej elektrárne Gabčíkovo.
Prečo teda Vodohospodárska výstavba podávala výpoveď dvakrát? Prvá výpoveď bola legitímna, no priamo zakladala dôvody na odškodnenie Slovenských elektrární. Druhá výpoveď z 9. marca už bola účelová a Slovenské elektrárne určite využijú všetky právne nástroje na obhajobu svojich práv.
Chcem povedať, že súd riešil žalobu Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý tvrdil, že keď si štát vyberal, komu dá na starosti prevádzku vodného diela, mal vyhlásiť k tomu zodpovedajúcu súťaž. Podľa verdiktu Krajského súdu v Bratislave z 9. marca bola zmluva neplatná kvôli porušeniu zákona o verejnom obstarávaní. Odvolací súd, na rozdiel od súdu prvého stupňa, práve s prihliadnutím na predmet zmluvy nepovažuje predmetnú zmluvu za koncesiu na služby, na ktorú v tom čase bolo potrebné vykonávať verejné obstarávanie, ale za zákazku na poskytovanie služieb, kedy bolo potrebné vykonať niektorý z postupov verejného obstarávania, čo nebolo vykonané, uviedol Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave. Nadväzne na rozhodnutie bratislavského krajského súdu o neplatnosti Zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo Slovenské elektrárne oznámili, že využijú mimoriadne opravné prostriedky, teda aj dovolanie, ale teda ihneď po oficiálnom doručení rozhodnutia súdu a jeho zdôvodnení. Pripomeniem, že súd v prvostupňovom rozhodnutí 19. novembra 2013 potvrdil platnosť zmluvy o prevádzke elektrární. Ak bude možné určiť, že neplatnosť zmluvy spôsobila jedna zo strán, bude zodpovednosť za škodu, ktorú tým druhej strane spôsobila, bude zodpovedať za túto škodu. To si myslí napríklad advokát Andrej Leontiev, partner Advokátskej kancelárie Taylor Wessing ENWC. Takže sa obávam, že ešte bude veselo, ale ako som povedal, ja držím Robertovi Ficovi palce, pretože keď tu niekto bude mať nášľapnú mínu vo výške 588 mil., tak to nebude nič príjemné.
Teraz ešte k údajne nevýhodnému prenájmu Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Štát dostával každý rok 65 % z výnosu predaja elektriny plus ďalšie poplatky a SE prevádzkovali Vodnú elektráreň Gabčíkovo, mali na starosti prevádzku vo vlastnej réžii aj vrátane generálnych opráv. Po 9. marci 2015 je to inak. Vodohospodárska výstavba prevádzkuje Gabčíkovo vo vlastnej réžii. Zdalo by sa, že to musí byť výhodné, veď predtým dostávala 65 % z výnosu, teraz má 100 percent. Ale, predstavte si, napriek tomu má menej. Nehovorím pritom o odhadovaných budúcich príjmoch, ale o príjmoch za prvý mesiac po 9. marci. Ak by Vodná elektráreň Gabčíkovo fungovala v starom režime pod SE, príjmy štátu za mesiac by boli 5,53 mil. eur, v skutočnosti boli 5,16 mil. eur, teda o 370-tisíc eur menej. To je suma len za prvý mesiac. Navyše, teraz bude musieť štát – Vodohospodárska výstavba niesť náklady aj na generálne opravy turbín. SE predpokladali, že náklady by mohli byť okolo 30 až 50 miliónov. Teraz ich bude platiť Vodohospodárska výstavba. Skúste hádať, aká bude cena. Týchto pár viet som použil z článku Ivana Mikloša v Hospodárskych novinách. To je asi všetko.
Ďakujem vám za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.5.2015 18:20 - 18:22 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Pán kolega Číž, ja neviem, či ste ma dobre počúvali. Na zasadnutí poslaneckého grémia na začiatku júla 2013 predseda Národnej rady Pavol Paška povedal, že s týmto návrhom, ktorý bol spoločne pripravený skupinou poslancov, kde mal SMER poslanca Brixiho, aj keď ten vystriedal pani Zmajkovičovú, ktorá bola podpredsedníčka Národnej rady, a už vtedy som cítil, že slovo podpredsedu Národnej rady asi je viac ako slovo poslanca Brixiho, jednoducho tu bola dohoda, Pavol Paška v tom nevidel žiadny problém. My sa opäť vraciame na začiatok. To netreba, jednoducho posuňte tento návrh zákona do druhého čítania, tak ako som povedal, my sme pripravení na politické rokovania, ale nepodporíme návrh zákona, ktorý bude vykastrovaný a bezzubý.
A čo sa týka, že ja som agresívny? Však ja ani agresívny neviem byť. Všetci, čo ma poznajú, vedia, že som milý a láskavý. Ja mám dokonca aj vás rád ako svojho blížneho. Takže naozaj nemusíme nič prerokovávať, stačí, keď posunieme tento náš návrh zákona do druhého čítania. A na drobné zmeny sme pripravení, ale nie prijať vykastrovaný zákon, ktorý nič nerieši. Občania majú právo vedieť, aké majetky majú poslanci, aké majetky majú verejní funkcionári, aké majú mať majetkové prírastky, či sa to vôbec z toho, čo vykonávajú legálne, dá mať. (Reakcia z pléna a potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.5.2015 18:13 - 18:14 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Pán kolega Jarjabek, povedala vám to pani kolegyňa Lucia Žitňanská, jednoducho toto je vyriešené už teraz. Ja neviem, či ste si vy sám niekedy vypisovali majetkové priznanie a či ste si to skontrolovali, lebo tam by ste museli naraziť, ak ste ženatý, ja neviem, či ste ženatý, ja sa pozriem porád do vášho majetkového priznania, že tam je aj majetkové priznanie manželky aj neplnoletých detí. Jednoducho, a verím, že ste priznali vy aj majetok manželky.
A naozaj, záleží od poslancov SMER-u, či chcú, aby občania vedeli, aký majú majetok, aké sú majetkové prírastky, a jednoducho či sa chcú podrobiť verejnej kontrole verejnosti, ktorá má na toto určite právo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.5.2015 17:49 - 18:09 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Príjemný podvečer, vážené dámy a páni.
Predkladané znenie novely ústavného zákona o konflikte záujmov ako návrh skupiny poslancov Beblavý, Kadúc, Poliačik, Přidal, Sólymos a Lucia Žitňanská bol prvýkrát doručený do Národnej rady Slovenskej republiky už 26. 9. 2013. Bol prerokovávaný v pléne ako tlač 735 a predkladatelia vtedy navrhovali jeho účinnosť k 1. januáru 2014.
Chcem sa ale vrátiť k zasadnutiu poslaneckého grémia na začiatku júla 2013, kde vtedajší predseda Národnej rady Pavol Paška deklaroval, že on v tomto návrhu nevidí zásadný problém, ale ešte to bude konzultovať s klubom, zvolá stretnutie ešte v priebehu júla tak, aby sa stihol ešte v augustovom termíne predložiť zákon do Národnej rady, a tak, aby na septembrovej, októbrovej schôdzi sa mohol prerokovať a aby bol účinný od 1. januára 2014. Opakujem, od 1. januára 2014.
30. 10. 2013, keď sa o tomto návrhu hlasovalo, návrh podporilo zo 127 hlasujúcich 54 opozičných poslancov. Nepodporil ho ani jeden jediný poslanec zo strany SMER. Dokonca sa zdržal aj jeden z členov pracovnej skupiny, ktorá návrh pripravila, pán poslanec Brixi, a to i napriek tomu, že v pracovnej skupine vyjadril súhlas s týmto spoločným kompromisným návrhom. Poslanec Brixi v tejto pracovnej skupine vystriedal pôvodne nominovanú zástupkyňu SMER-u pani Renátu Zmajkovičovú.
Premiér Robert Fico návrh, ktorý pripravila poslanecká skupina vrátane aj jeho poslanca Brixiho, tento návrh odmietol a sľúbil, povedal, že pokračuje príprava vládneho návrhu zákona a SMER chce predložiť určité opatrenia do budúcnosti.
V júli 2014 povedal Pavol Paška, že k návrhu sa vráti parlament na jeseň, aby účinnosť zmien bola od roku 2015. V lete 2014 Brixi uviedol, že novelu pripravuje niektoré z ministerstiev a Pavol Paška uviedol v rovnakom období, že návrh je už pripravený. Zákon mal byť prijatý i podľa jeho slov tak, aby platil od januára 2015, a teda aby už verejní funkcionári podávali v roku 2015 majetkové priznania podľa nových pravidiel. Pripravený návrh zákona, aj keď o tom pochybujem, že bol pripravený, však vláda ani poslanci SMER-u nikdy nedoručili do Národnej rady.
26. 9. 2014 sa rozhodlo preto šesť poslancov – opäť pán Miroslav Beblavý, Gábor Gál, pán Kadúc, Martin Poliačik, Přidal a Lucia Žitňanská – opätovne predložiť návrh novely na rokovanie. Boli sme pripravení i na politické rokovania so SMER-om, aby predložená novela bola schválená tak, aby sa verejnosť mohla do nadchádzajúcich volieb dozvedieť, aké sú skutočné, skutočné majetkové pomery a majetkové prírastky verejných funkcionárov do parlamentných volieb. Ak by bol zákon schválený s účinnosťou 1. 1. 2015, museli by kandidáti na poslancov do Národnej rady a rovnako všetci verejní funkcionári podávať k 31. 3., alebo my sme navrhovali ten termín posunúť do 30. 4. 2015, po novom. Predkladatelia preto navrhli Národnej rade pevný dátum rokovania o tomto zákone, vysvetľujúc, že ak to tak nebude, tak sa, aj keby bol zákon rovno prijatý, stratí šanca, aby bol účinný od 1. januára 2015. Tomuto návrhu rokovania v pevnom termíne vtedy nebolo poslancami SMER-u vyhovené, ba naviac i tento náš návrh, rovnako ako iné opozičné návrhy zákonov, bol arogantne z októbrovej schôdze presunutý až na decembrovú. Bolo jasné, že účinnosť zákona, ak by bol prijatý, bude taká, že voliči sa o majetkových pomeroch kandidátov na poslancov Národnej rady pred voľbami nedozvedia. Preto pán kolega Miroslav Beblavý zobral návrh predkladateľov späť.
Ja chcem ešte raz pripomenúť, že už v lete 2014 poslanec Brixi uviedol, že novelu pripravuje niektoré z ministerstiev, a Pavol Paška uviedol v rovnakom období, že návrh je pripravený. Keďže do 17. apríla, ktorý bol ostatným termínom na doručovanie návrhov zákonov do Národnej rady, poslanci za stranu SMER ani minister spravodlivosti, ktorého vláda dokonca zaviazala plniť úlohy vyplývajúce zo schválených opatrení na zabezpečenie plnenia odporúčaní prijatých skupinou štátov proti korupcii (GRECO), neavizovali a potom ani neprišli s novelou ústavného zákona, rozhodli sme sa 13. apríla už tretíkrát predložiť novelu ústavného zákona o konflikte záujmov do Národnej rady.
Ja som presvedčený, že tento náš návrh zákona je i v súlade s odporúčaním skupiny GRECO, ktorá je orgánom Rady Európy a jej cieľom je napomáhať jej členským krajinám v boji proti korupcii tým, že sleduje dodržiavanie protikorupčných štandardov. Skupina GRECO pomáha štátom identifikovať nedostatky v národných protikorupčných politikách, odporúča im potrebné legislatívne, inštitucionálne a praktické reformy. V súčasnej dobe zahŕňa 48 európskych štátov a Spojené štáty americké.
Náš návrh rieši i niektoré odporúčania zo správy GRECO o Slovensku zo 4. kola hodnotenia, publikovanej v októbri minulého roku. V tejto správe sa hovorí o značnom korupčnom riziku poslancov, ale aj sudcov a prokurátorov. Správa poukazuje tiež na spoločné výzvy, ktoré predstavujú nedostatky pri vykonávaní predpisov o konflikte záujmov a nedostatku vymáhateľných kódexov správania. V prípade poslancov kritizuje najmä reguláciu kontaktov s lobistami. Z odporúčaní a opatrení vo vzťahu k poslancom Národnej rady zdôrazním potrebu zdokonaľovať a spresňovať predpisy týkajúce sa zverejňovania majetkových pomerov tak, aby zahŕňali pravidelné podávanie informácií o finančných záujmoch, partnerstvách, iných obchodných dohodách, ako i o výhodách zo strany domácich a zahraničných subjektov presahujúcich určitú stanovenú hranicu.
Snáď najdôležitejším opatrením, ktoré určite tento náš návrh novely ústavného zákona rieši, je posilniť kontrolu dodržiavania a presadzovania pravidiel týkajúcich sa konfliktov záujmov, majetkových priznaní a iných obmedzení vzťahujúcich sa na poslancov Národnej rady, ktoré ustanovuje práve zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov predovšetkým tým, že treba posilniť mandát výboru pre nezlučiteľnosť.
Skupina GRECO odporučila termín realizácií opatrení vo vzťahu k Národnej rade do 1. 2. 2015. Vláda Slovenskej republiky uznesením 542 z 29. októbra 2014 uložila ministrovi spravodlivosti plniť úlohy z opatrení do 15. 2. 2015. Keďže, bohužiaľ, minister spravodlivosti ani vedenie Národnej rady termíny z uznesenia vlády nestihlo a aby sme u skupiny GRECO neutrpeli hanbu, riešením by bolo podporiť tento náš návrh. Skôr si však myslím, že poslanci SMER-u ho opätovne odmietnu, i keď by som sa rád mýlil.
Náš návrh zabezpečuje podávanie takých majetkových priznaní verejných funkcionárov, ktoré by skutočne ukazovali ich majetkové prírastky, skutočné príjmy z výkonu ich funkcií, zamestnaní a činností, takzvané aktívne príjmy, ale, čo je nóvum a o tom už kolega Beblavý hovoril, i pasívne príjmy, ako dividendy, tantiémy, príjmy z prenájmu pôdy, budov, nehnuteľností, a dokonca i výhry v lotériách.
Možno si niektorí pamätáte, v minulosti bol veľmi známym úspešným tipujúcim bývalý šéf obrany Pavol Kanis. Myslím, že mal dokonca kópie výherných tiketov, bolo ich asi za 850-tisíc korún, viac ako 28-tisíc eur.
Verejný funkcionár by podľa nášho návrhu bol povinný uviesť svoje majetkové pomery na predpísanom formulári. Vlastníctvo nehnuteľností by muselo byť špecifikované listom vlastníctva. Verejný funkcionár by musel uviesť tiež spôsob jeho nadobudnutia, napríklad kúpa, dedičstvo, vytvorené vlastnou činnosťou, bezodplatne a podobne. Nie získanie vlastnou hlavou. Podľa tohto návrhu by verejný funkcionár musel uviesť i vlastníctvo každej hnuteľnej veci podľa druhu, ktorej zvyčajná hodnota je nad 10-tisíc eur, a tiež užívanie hnuteľnej veci inej fyzickej osoby alebo inej právnickej osoby v hodnote užívania nad 4-tisíc eur od jednej osoby. Napríklad pri motorových vozidlách sa verejnosť dozvie aj ich typ, napríklad Škoda Felícia, Fiat Clio a podobne. Pamätáte, dokonca ani Vladimír Mečiar nemal problém oznámiť verejnosti značku svojho vozidla Opel Korzička.
V súlade s požiadavkou otvorenosti majetkových priznaní sa verejnosť dozvie aj názvy jednotlivých bánk, kde majú verejní funkcionári svoje peniaze uložené, ak na účte budú mať nad 10-tisíc eur. Dôležitou zmenou je, že pod majetkové pomery budú patriť aj prenajaté veci, vypožičané veci, ktoré verejní funkcionári užívajú, čím sa zabráni obchádzaniu ústavného zákona, pretože dnes sa to obchádzať dá.
Chcem však zdôrazniť pre tých verejných funkcionárov a hlavne poslancov, ktorí budú o tomto hlasovať, že v žiadnom prípade nenavrhujeme zverejňovanie – a to platí i dnes – akýchkoľvek údajov o hnuteľnom majetku, ktoré by ho umožnili bližšie identifikovať. Takisto ako dnes sa nebudú zverejňovať majetkové priznania neplnoletých detí, manželov a manželiek. Návrh zákona teda zachováva ochranu súkromia. Tieto informácie budú k dispozícii výboru pre nezlučiteľnosť, aby vedel kontrolovať nárast majetku a súlad príjmov a majetkov.
Zachováva sa, že podrobnosti o hnuteľnom majetku by sa nezverejňovali tak, aby ich bolo možné identifikovať napríklad pre zlodejov, ale aby ich mal k dispozícii výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.
Dôležitou zmenou, jednou z podstatných, je zadefinovanie majetkových prírastkov tak, že majetkové prírastky budú predstavovať najmä rozdiel medzi údajmi uvedenými v majetkovom priznaní za daný rok a údajmi za predchádzajúci rok.
Tou kľúčovou zmenou, o ktorej tu už pán kolega Beblavý hovoril a ja si myslím, že treba ju zdôrazniť, ktorú navrhujeme, je zaistenie objektívnosti konania proti verejnému funkcionárovi, respektíve objektívnosti konania výboru pre nezlučiteľnosť. Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa obsadzuje pomerným princípom zastúpenia podľa zastúpenia v Národnej rade. Výbor má 15 členov.
Dňa 15. marca 2014 riešil výbor dve podania, podanie nášho bývalého kolegu Ondreja Dostála na predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho a podanie poslanca Miroslava Beblavého na ministra hospodárstva Pavla Pavlisa. V súlade s čl. 9 ods. 2 platného ústavného zákona o konflikte záujmov mal výbor začať konanie alebo konštatovať, že sa konanie začalo podaním, pretože v oboch prípadoch išlo o kvalifikované podnety. Boli riadne odôvodnené, bolo zrejmé, kto ich podáva, ktorých verejných funkcionárov sa týka a čo sa namieta. Aj napriek týmto skutočnostiam nadpolovičná väčšina členov výboru, poslancov SMER-u, konala podľa môjho presvedčenia v rozpore s ich poslaneckým sľubom, v rozpore s ústavným zákonom o ochrane verejného záujmu a neschválila v oboch prípadoch uznesenie o tom, že konanie sa začalo dňom doručenia podnetu, odmietla vyžiadanie stanoviska od dotknutých verejných funkcionárov, odmietla vyžiadanie aj iných navrhovaných stanovísk pre rozhodnutie vo veci a odmietla určiť v predmetnom konaní spravodajcov výboru. Tieto konania boli teda aroganciou poslancov SMER-u zmrazené a de facto zastavené, teda sú v stave, s ktorým ústavný zákon ani nepočíta.
Tiež chcem upozorniť na skutočnosť vyplývajúcu zo súčasnej dikcie čl. 9 ods. 6, hlavne však čl. 9 ods. 9. Ide o to, že ak sa v konaní preukázalo, že verejný funkcionár nesplnil alebo porušil povinnosť alebo zákonom ustanovené obmedzenie, výbor v rozhodnutí uvedie, v čom verejný funkcionár pochybil, odôvodní svoje rozhodnutie, poučí verejného funkcionára o opravnom prostriedku a rozhodnutie obsahuje aj povinnosť zaplatiť pokutu.
To najpodstatnejšie však je, že dnes výbor musí prijať takéto rozhodnutie najmenej trojpätinovou väčšinou prítomných členov výboru. Výbor je schopný uznášať sa, ak je prítomná najmenej polovica jeho členov. Priznám sa, že nerozumiem, čo viedlo zákonodarcov k tomu, že potrebné kvórum nie je stanovené z celkového počtu členov výboru, ale z prítomných.
Čo teda môže nastať a v praxi aj nastáva? Náš výbor pre nezlučiteľnosť má pätnásť členov. Dnes je v ňom sedem poslancov za stranu SMER a osem opozičných poslancov. Tak vládni a ešte ľahšie aj opoziční majú dostatočnú silu na zablokovanie akéhokoľvek rozhodnutia a môžu rozhodnúť o neudelení pokuty. V prípade účasti všetkých členov výboru na jeho rokovaní je na prijatie rozhodnutia potrebné minimálne 9 hlasov. To znamená, že sedem poslancov, ktorých SMER vo výbore má, má možnosť rozhodnutie zablokovať a tiež sedem poslancov z ôsmich, ktorých má vo výbore opozícia, môže urobiť to isté. Druhý krajný prípad môže nastať, ak je vo výbore prítomných osem poslancov, výbor je uznášaniaschopný a rozhodnutie môže byť zablokované štyrmi poslancami opozície alebo SMER-u. Prijatie či neprijatie rozhodnutia je v značnej miere ovplyvnené momentálnou účasťou koaličných či opozičných poslancov na rokovaní výboru. To bude podľa môjho názoru v druhom čítaní treba ešte zmeniť.
Teda naozaj, hlavným problémom zákona je skutočnosť, že i keď verejný funkcionár evidentne porušil zákon pri súčasnom znení čl. 9 ods. 9, viac ako jedna tretina prítomných poslancov môže definitívne zablokovať rozhodnutie o udelení pokuty a rozhodnutie výboru je v tomto prípade konečným, čo však nie je logické napríklad i preto, že ak je prijaté rozhodnutie podľa ods. 6 ústavného zákona a verejnému funkcionárovi je udelená pokuta, môže tento verejný funkcionár podať návrh na preskúmanie rozhodnutia na Ústavný súd a jeho podanie má teda dokonca aj odkladný účinok a až rozhodnutie Ústavného súdu o pokute je konečné.
V doterajšej praxi výboru pre nezlučiteľnosť funkcií je známych niekoľko prípadov, kedy došlo k očividnému porušeniu ústavného zákona, no kvôli zloženiu orgánu a kvôli pravidlám, ktoré sú platné, teda v súlade so zákonom dochádzalo k neodôvodneným zastaveniam začatých konaní, respektíve sankcia sa neudelila a nič sa nedalo robiť. Preto navrhujeme, aby proti rozhodnutiu o zastavení konania dotknutý verejný funkcionár, ale aj jedna tretina členov orgánu, ktorý vo veci rozhodol, mohol podať odvolanie do 30 dní odo dňa doručenia rozhodnutia verejnému funkcionárovi okrem konania, ktoré bolo zastavené za porušenie povinnosti podať oznámenie v stanovenej lehote v súlade s čl. 7 ústavného zákona. Príslušný orgán, ktorý vo veci rozhodoval, môže o odvolaní rozhodnúť sám, ak mu v plnom rozsahu vyhovie.
Ak tento orgán odvolaniu nevyhovie, postúpi ho v lehote 30 dní na rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky a Ústavný súd Slovenskej republiky rozhodne o odvolaní do 60 dní odo dňa jeho doručenia. Ústavný súd Slovenskej republiky preskúma napadnuté rozhodnutie v celom rozsahu, ak sú pre to dôvody, rozhodnutie zmení alebo zruší, inak odvolanie zamietne a rozhodnutie potvrdí. Ústavný súd rozhodnutie zruší a vec vráti správnemu orgánu, ktorý ho vydal, na nové prerokovanie a rozhodnutie, pokiaľ je to vhodnejšie najmä z dôvodov rýchlosti alebo hospodárnosti, a rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky bude konečné.
Chcem zdôrazniť, že obava zo zahlcovania, a to už tu pán kolega Beblavý hovoril, Ústavného súdu Slovenskej republiky týmito odvolaniami nie je odôvodnená, pretože ten bude môcť v zjavných prípadoch rozhodnutie jednoducho zrušiť a vrátiť na ďalšie konanie.
V závere chcem oznámiť, že poslanci Kresťanskodemokratického hnutia tento návrh zákona podporia, a očakávam, že návrh zákona podporí i väčšina opozičných poslancov, a chcem vyzvať i poslancov strany SMER, aby sa zachovali podobne. Ja nevylučujem tiež, že v druhom čítaní akceptujeme nejaké prípadné pozmeňujúce návrhy, nie však také, ktoré by zákon vykastrovali a spravili ho bezzubým.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.5.2015 11:16 - 11:16 hod.

Alojz Přidal Zobrazit prepis
Pán predseda Národnej rady, no, pán poslanec Martvoň nevyjadril svoj názor a svoj postoj, my tu chceme počuť, aby pán poslanec Martvoň povedal, že spoločne... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Aký je váš procedurálny návrh, pán poslanec?

Přidal, Alojz, poslanec NR SR
Aby sa vyjadril pán poslanec Martvoň jednoznačne... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis