Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2014 o 10:15 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2014 17:57 - 17:59 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Takže aj keď momentálne nesedím pri kolegyni Tomanovej, ale mala som presne to isté na mysli, ale ešte to zhrniem, že je to samostatný vedný odbor a nikdy sa nedefinuje v zákone, lebo keď si pozriete, čo ten pracovník sociálny vykonáva, tak ten sociálny pracovník vykonáva rôzne posudky, rôznu starostlivosť aj zdravotnú, aj sociálnu. Čiže je to definované v iných zákonoch, čo ten sociálny pracovník vykonáva, takže nemôžme to zhrnúť do jedného zákona. Rovnako si takisto myslím, že keď majú svoj, svoj teda posilnenie statusu zdravotné sestry, komory a podobne, tak je to podobná činnosť. Len tie zdravotné sestry naozaj vykonávajú zdravotnícku starostlivosť a ten sociálny pracovník vykonáva sociálnu starostlivosť, čiže všetky tie ostatné veci a mali by byť nejakým spôsobom títo ľudia, títo ľudia združení alebo mohli by byť. Samozrejme, je už otázka, že ako si vybudujú tú komoru a ako tá komora bude fungovať. Je to na tých samostatných ľuďom. A povedzme si, že sociálna práca je taký nový fenomén u nás, ktorý sa začal, nie je to nový, ale začal sa po 17. novembri v roku 1989. Povedzme si, že v Slovenskej republike nastali po roku '89 aj takéto pojmy, ako sú napríklad utečenci, azyl, kde nájdeme sociálnych pracovníkov. Sú to rôzne nové formy, a preto ja vítam tento zákon. Keďže sme sa kedysi pustili do zákona o sociálnych služieb, kde spomeniem vždycky pani Gibalovú a pani Sabolovú, ktoré povedali, že v živote by sa do sociálnych služieb nepustili, lebo to bol ťažký zákon. Tak verím, že aj toto sú prvé kroky, čo sa týka práve zákona o sociálnych pracovníkoch, a máme tu druhé čítanie, máme tu otvorené veci, do ktorých teda, by tom povedala, že môžme vzniesť určité zmeny, pretože sú to tie prvé kroky. Ale ja si myslím, že vždycky treba urobiť tie kroky k tomu, aby sme posilnili statusy týchto ľudí, aby sme im teda zadefinovali spôsoby, aby sme ich posilnili, čo sa týka v ich, v ich organizáciách a podobne. Aby naozaj sociálni pracovníci, aby túto prácu vykonávali ľudia tak ako zdravotné sestry, to dovolím si prirovnať, pretože je to naozaj špecifický prístup k práci a k sociálnej práci. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14.5.2014 17:40 - 17:42 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vážený pán predseda parlamentu, kolegovia, kolegyne, vážení páni poslanci a ctení prítomní, v súlade s § 73 rokovacieho zákona, rokovacieho poriadku, som bola určená Výborom Národnej rady pre sociálne veci za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou č. 975. Dovoľujem si predložiť informáciu k vládnemu návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov, vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplýva z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali:
- Ústavnoprávny výbor Národnej rady,
- Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet a
- Výbor Národnej rady pre sociálne veci.
Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade po prvom čítaní.
Prosím, pán predseda, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2014 18:26 - 18:28 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Pán poslanec, dve veci aby sme si na začiatku ozrejmili. To, čo je diskusia, neznamená, že je kritika. My diskutujeme. Prečo nás obviňujete, že kritizujeme len? Závislá som ešte na ničom nebola, ani na čokoláde, aj to aby občania vedeli. Čiže to sú dve veci, ktoré si ozrejmím, kým vám dám faktickú poznámku. Chcem vám niečo povedať ešte raz. To, že ste ma kritizovali, pán Matovič, a vy hlavne, všade, aj vo svojich novinách, že sedím s jedným zadkom na dvoch stoličkách, mne dáva oproti vám, oproti vám iný pohľad na vec, pretože vy urobíte zákon a niekto ho bude vykonávať, buď v obci, v meste, lebo vy teraz hovoríte, že obec môže mať zverejnené údaje a čakáte, že obec ich môže dať podnikateľovi, alebo štátna správa. Ale niekto za to bude niesť zodpovednosť. Čiže skúste ešte raz, nikto vás nekritizuje, len donesie naozaj, ja som ináč ani za ten zákon nehlasovala, ktorý sme mali o hazarde, pretože jednak musím povedať, že sme tam znížili na petíciu, ale aj napriek tomu by som možno ešte hľadala iné riešenie.
Ale nevidím, a povedala som to aj nášmu pánu ministrovi, že by som hľadala pri zákaze hazardu iné riešenie, nie petíciu, aj keď predtým bolo vyššie kvórum, ale samozrejme, ako ste povedali, dala pripomienku prokuratúra. Skúste naozaj doniesť buď z prokuratúry alebo z ministerstva, že to, čo navrhujete, je správne. Ja chodím do rómskych osád, ja mám sama osadu, kde mám 1 500 Rómov, teraz zoberiem o necelý mesiac 100 Rómov na obecné verejné služby, lebo u mňa boli na úrade a povedali mi, že chcú pracovať. Budem sa snažiť a snažia sa ich pracovníci učiť hospodáriť, ale naozaj vás prosím, skúsme sa zamyslieť. Nie, ako pán Kaník povedal, že zbúrajme chatrče, alebo zbúrajme čierne stavby, ale nepovedal, že B v tom zákone je, že ich zbúra obec na svoje náklady na súkromných pozemkoch. A to je to B, ktoré vy nikdy nepoviete, len to A. Nie v zlom. Naozaj urobte aj B a ja za to naozaj zahlasujem. Doneste potvrdenie, že to bude korektné voči všetkým... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2014 18:14 - 18:16 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ešte raz hovorím, že možno boli tri mestá, štyri na Slovensku, ktoré zrušili hazard. Medzi nimi bolo Humenné. A myslím si, že si prežili aj poslanci u nás. Ešte raz hovorím, toľko protestov prokuratúry, čo sme my dostali a koľko som musela s tým sa s právnikmi zaoberať, tak to je neuveriteľné. Tak vám chcem povedať, že oceňujem, pán Kadúc, vašu improvizáciu, že už nie sme pri mene, už sme pri čísle občianskeho preukazu. Ale ešte raz hovorím. Viete, my to tu nevyriešime, lebo ani vy nie ste právnik, ani pán Matovič nie je právnik, ani ja nie som právnik...(Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec Kadúc je právnik.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Híí, Ježíš, tak sa ospravedlňujem. Tak sa ospravedlňujem. Nemusím vedieť každého poslanca, prosím?

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Dobre, dobre, nech sa páči.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Kto, čo je. Ale chcela by som povedať, pán Kadúc je právnik, tak o to viac ma potom pochopí, ak je právnik. Ak donesiete súhlas prokuratúry, ak naozaj zmeníte, lebo však vy nemôžte povedať, že tí, čo poberajú dávku, tak ich označíme. Tí, čo nepoberajú dávku, tí budú chodiť neoznačení. Tí, čo poberajú sociálne alebo dôchodkové, tí nemusia byť označení, iba tí, čo poberajú dávky. Ja nie som, ja naozaj nie som za to. Naozaj, ja by som veľmi rada, aby sme to vyriešili, len urobme to tak, aby starosta a primátor nemal také problémy, ako sme mali my v Humennom. Pretože viete, kde je veľká koncentrácia tých automatov, tí ľudia majú obrovské peniaze, ktorí stoja za tými automatmi. Ja som to prežila. A keď zažalujú mesto a obec, tak si neviete predstaviť, čo to bude stáť peňazí. A mne sa to stalo, keď mi prokurátor písal päťkrát, že porušujeme ústavu, keď som musela najať tých najlepších právnikov, aby som sa vyhla súdom s týmito firmami. Lebo veď práve tam, ja presne poviem, v Humennom vyberú možno viacej peňazí ako v Martine. Som si tým istá, lebo je tam väčšia nezamestnanosť. Ja to podporujem. Len to vyriešte, nech dá prokuratúra súhlas alebo tieto dotknuté orgány k tomuto zákonu a ja potom naozaj zahlasujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2014 18:06 - 18:08 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ja keby som si vypočula ten návrh, tak som bola úplne rozhodnutá, že zahlasujem, pretože ja som možno jedna z mála tých, ktorá hazard v meste zrušila, teda zrušili poslanci. Viete, čo sa potom stalo? Stalo sa to, že ma prokurátor napadol päťkrát a povedal, že som porušila ústavu, lebo zákon, ktorý tu bol z dielne KDH, bol veľmi zlý, pretože zakazoval ústavné právo na podnikanie. Bohužiaľ, teraz máme na stole podobný zákon, kde zbytočne ma niekto bude presviedčať, lebo vy poviete, že si má podnikateľ overiť, kto berie dávku. No nemôže si overiť, pretože vy nemôžte zverejňovať, nemôžte, iba obci. A obec to nemôže zverejniť ďalej. Ja nemôžem zverejniť ani dlžníkov na internete, pretože ma niekto zažaluje, lebo sú to osobné údaje.
Ak mi donesiete súhlas z prokuratúry, že prokuratúra bude s týmto súhlasiť, nemôžte hovoriť, že vy v tomto zákone to zmeníte. Ako pán Kadúc mi pred chvíľou sa snažil v dobrom vysvetliť, že on to zmení a ja mám možnosť potom to zverejniť. Nie, pretože to isté urobilo KDH, že povedalo, že môžu obce a mestá zakázať podnikanie, my sme to urobili a ja som mala toľko na prokuratúre, ja som mala, päťkrát ma prokurátor napadol, pretože povedali, že sme týmto zákonom porušili ústavu. Ja som sa ťažko vyhla, ťažko.
Ak hovoríme o niečom, viete, keď sme zrušili hazard, tak v meste mi zostali kasína. Obvinili ma mestskí poslanci, že ja mám záujem na kasínach. Ani v jednom som v živote nemala podiel, ani nemám. Len vám chcem jedno povedať. V tom kasíne dávate otlačok prsta. V tom kasíne sa musí každý zaevidovať, ak chcete za bohatých. Každý jeden sa musí zaevidovať. A urobili to Česi, urobili to Maďari zákonom. Ale nemôžme toto urobiť, čo chcete vy, pretože naozaj nemôžte zverejňovať osobné údaje. Ak mi donesiete súhlas z prokuratúry, tak vám uverím, že to nie je zákon pre zákon a že to nie je zákon, že nás ľudia nenapadnú na, že majú právo na osobné údaje cez ústavu. Pretože naozaj tu robíme zákony, aby sme sa zviditeľnili pred kamerami a potom majú s tým obce... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2014 17:38 - 17:40 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja musím podporiť pána Hlinu, že naozaj poslanci tu nie sú, lebo to nemyslia vážne, myslím poslanci opozície. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny po prijatí novely zákona o druhom pilieri dôchodkového sporenia inicioval stretnutie všetkých parlamentných strán s cieľom dohody na prijatie ústavného zákona. Stretnutie sa uskutočnilo v Národnej rade, kde boli predložené účastníkom základné tézy obsahu ústavného zákona zo strany ministerstva práce.
Chcem vám teraz povedať, aké boli jednotlivé vyjadrenia. Pán Kaník z SDKÚ sa vyjadril, mám to zo zápisu ministra, že je ochotný návrh podporiť. Pán Mihál sa vyjadril, že SaS je pripravená len zmeny týkajúce sa v prvom pilieri, pán Brocka vyjadril nedôveru k návrhom voči SMER-u, pán Švejna sa vyjadril, že k návrhu sa vyjadrí až po tom, keď bude v Národnej rade prijatá novela zákona o imunite.
Na základe týchto postojov pán Richter určil štátneho tajomníka pána Buriana pokračovať v rozhovoroch, ale vyjadril jasnú podmienku za SMER-SD, že návrh bude predložený len za predpokladu, že s jeho obsahom bude stotožnená ako aj vládna strana, tak aj opozícia. So zdôvodnením, že len takéto riešenie dáva záruku a garanciu, že v budúcnosti nikto nebude mať snahu zákon meniť, otvárať a zneisťovať sporiteľov.
Tak si teraz povedzme, či naozaj títo kolegovia to myslia vážne, pretože neboli sa ochotní dohodnúť ani na rozhovoroch, nemali rovnaké postoje, stále rozprávajú o ústavnom zákone, nie sú prítomní pri prejednávaní zákona. Nemyslia to vážne, vážení kolegovia a kolegyne, myslia to populisticky. Myslia to tak, aby tu mali diskusiu, aby sa malo o čom rozprávať, pretože to, čo nedokázali vyriešiť a neprišli za vlády Ivety Radičovej s ústavným zákonom, pretože možno ani vtedy to nemysleli vážne, pretože vtedy na to mali silu, vtedy, ako pán Brocka predtým povedal, nechceli, nevedeli alebo nedokázali iných presvedčiť, dnes tu hrajú teátro a v zákulisí sa nevedia dohodnúť. Tak ako máme prijať ústavný zákon?
Ďakujem pekne, pán Hlina, mali ste pravdu.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 1.4.2014 16:39 - 16:41 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som chcela pripomenúť jednu vec. Vážení kolegovia, kolegyne z opozície, vy ste nastavili vlastne druhý pilier v roku 2004, s rokom 2005 začal platiť. Nahnali ste tam ľudí hlava-nehlava. Keď sme upozorňovali ľudí, že naozaj pre niektorých to bude nevýhodné, dali ste do toho milióny, do kampane, tak ste z nás tu doslova robili bláznov. Normálne poviem, ako ja si to pamätám, keď ministerka Tomanová, keď som tam ja vpredu sedela, čo ste tu robili.
Potom ste povedali, pán Brocka, že nechcú, nevedia to urobiť, aby sme urobili ústavný zákon. To ste hovorili o svojej vláde Ivety Radičovej? Prečo, keď to bola vaša agenda a toľko ste nás tu mučili, prečo ste neprišli hneď s ústavným zákonom a nedohodli sa so svojimi kolegami? To ste hovorili asi o sebe. Nechcú, nevedia. A teraz rozprávate o tom, ako rok klopete niekomu na dvere, keď ste v opozícii. Nehnevajte sa na mňa, považujem to, že naozaj vy vôbec nechcete riešiť, vôbec nechcete riešiť ochranu dôchodku a potvrdiť objektívne a potrebné zmeny, ktoré vláda uskutočnila v celom systéme dôchodkovej reformy, a považujem, že naozaj toto je len populistické politikárčenie.
A teraz vám niečo prečítam v rýchlosti. Ja som včera sedela vo vlaku a bol tam taký český časopis, kde hovorí Jacek Rostowski, pretože viete, že aj Poliaci, aj Česi, aký majú problém s druhým pilierom, a jeho sa pýtajú, že na konci roku 2013 poľská vláda rozhodla, že prevezme peniaze z poľských súkromných penzijných fondov na štátny účet. A tento známy minister, ktorý Poľsko vyviedol z krízy, povedal, je treba si uvedomiť, že tieto peniaze nie sú, že sú to verejné peniaze, ale súkromný sektor ich iba spravuje. Však ste nás tu išli, za túto vetu ste mňa išli popraviť. A teraz, keď to povie významný český minister (pozn. red.: správne má byť - "poľský minister"), ktorý sa narodil v Anglicku? Tak sa spamätajte, prosím vás pekne, a nerozprávajte tu svoje populistické reči a nikoho tu neobviňujte z toho, čo ste si navarili a napiekli, lebo ste to veľmi zle napiekli, až vám to prihorelo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.3.2014 10:40 - 10:42 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pre mňa je dôležitá nosná myšlienka tohto zákona, že financie budú dostupné aj pre tých sporiteľov, ktorí majú nasporené málo peňazí a od poisťovne nedostanú žiadnu ponuku na doživotný dôchodok.
Pán kolega Brocka, vy ste povedali, že vlády nemali dosť času. No na začiatku ste hneď ospravedlnili svoju vládu, že nemala dosť času zmeniť druhý pilier. Ale ja som si prečítala aj programové vyhlásenie, kde Iveta Radičová a kde všetci ste programovali v bode 1.5. Opravíme dôchodkový systém. Bod ďalší. Opravíme druhý pilier, čo sa týkalo dôchodkov a zabezpečíme ochranu druhého piliera ústavným zákonom. Na to ste vy ale vzápätí povedali, pán kolega, že dlho sme sa bavili o ochrane druhého piliera a potom sme šli za SMER-om a SMER to nechcel urobiť. No snáď nežartujete? Vy sa bavíte osem rokov tuná alebo desať a SMER má prísť a má schváliť a má niečo urobiť. No to snáď nežartujete s nami? Však prečo ste to neurobili? Prečo ste dlho diskutovali doteraz? Vy len diskutujete, diskutujete a zodpovednosť zostáva na SMER-e. A potom idete na SMER a SMER to pre vás neurobil! Veď vy nie ste v SMER-e, pán poslanec, vy ste v KDH! Tak diskutujte so svojou platformou, ktorá už dneska nie je dneska platforma, ktorá sa včera rozpadla. Lebo vy len stále diskutujete a my máme zodpovednosť. Tak to ma fakt, to žartujete. Potom začnete hádzať vinu na ministerku Tomanovú, pretože niektorí dostanú 13,50 euro. Veď my sme ešte v prvej vláde Roberta Fica rozprávali, že ľudia si na dôchodok nenasporia, že nebudú úspešní v druhom pilieri. A Česi to jasne povedali: Iba tí majú vstúpiť do druhého piliera, ktorí sú vysoko príjmový. Veď my sme na to ľudí od začiatku upozorňovali. A vy dneska tu rozprávate, že aké tu sa stalo nešťastie. No stalo sa. Lebo ste to zle nastavili, zle ste to urobili a buďte radi, že to za vami ešte niekto kuchá. Lebo tí ľudia, neviem, čo by s vami urobili. Takže jednoducho chcem povedať, že nezmenili ste nič v druhom pilieri, nič ste neurobili a teraz zase chcete, aby SMER za vás zobral horúci zemiak, aby urobil zodpovednosť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.3.2014 10:15 - 10:17 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som chcela povedať, že také slová, keď tu zazneli, že vykuchaný, že my niečo kucháme. Áno, niečo, čo je zle navarené a pripravené, treba vykuchať. To je pravda.
Ďalšia taká lož, že teda vláda Ivety Radičovej na to nemala čas. No čo robila vláda Ivety Radičovej za rok a pol, ak pravica si hovorí, že to je jej priorita, to je jej srdcovka, druhý pilier? Prečo sa vtedy nevedeli dohodnúť na zákone? Prečo nič neurobili? A teraz majú plno rečí a vykladajú, že to je najdôležitejšia vec, ktorú oni vedia najlepšie. Ak je niečo moje prioritné, tak to okamžite prvý rok vlády zaradím.
Druhú vec si povedzme, o, poviem, aj čo sa týka občanov, zodpovednosti. Podchvíľou tu všetci rozprávame, koľko majú občania pôžičiek a všetkého. Ja sa vás pýtam: Ak občan nemá na dôchodok, čo urobí prvé? Pôjde a zoberie všetky peniaze, vyberie si a čo sa stane? Spadne do hmotnej núdze a zase len istí prvá, zase len Sociálna poisťovňa istí všetky dôchodky. A zase je to len tlak na štátnu kasu, zase je to len tlak na štátne poistenie. Nemôžme hovoriť o všetkej zodpovednosti. Ja úplne chápem pána ministra, že dal takúto vysokú hranicu, lebo tí, ktorí sú zodpovední a ktorí si šetria na dôchodok, tak tí tú hranicu dosiahnu a môžu si ho vybrať, pretože majú potom z čoho žiť.
A ďalšia vec. Však si priznajme, ako nastavili Česi. Veď Česi jasne povedali, že môžu si tam sporiť iba vysokopríjmové skupiny. Ved si spomeňte na tú kampaň! Veď vy ste tam zaradili všetky skupiny, aj za ktoré štát platí! Tak o čom sa teraz bavíme, ak títo ľudia spadnú do hmotnej núdze, ak týmto ľuďom nikto neponúkne dôchodok, z čoho títo ľudia budú žiť? A my sa tu bavíme, že akú sme tu genialitu vymysleli pre ľudí, druhý pilier. A nikto im nechce povedať, že možno niektorí nebudú mať z tohto druhého piliera ani dôchodky.
Tak to, čo ste neurobili, sa snažíme naprávať, aby sme vôbec mohli zistiť, ako ľudia a akým spôsobom im ponúknu tieto poisťovne peniaze a kto skutočne tieto peniaze môže dostať. Tak tu teraz nerozprávajte, že ste... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.1.2014 15:46 - 15:46 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Milí kolegovia, kolegyne, ja by som naozaj chcela, aby sme si v prvom rade povedali, o čom je táto schôdza. Lebo pred chvíľou nás tu všetci presviedčate, že nie je o tom, čo ste napísali. A vy ste napísali a) vyjadruje vážne znepokojenie v rómskej osade Budulovská ulica v Moldave nad Bodvou, aký bol zásah. Potom ste napísali, že c) žiada vládu Slovenskej republiky o zabezpečenie ochrany základných práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb pri vykonávaní policajných akcií.
Tak teraz nás tu presviedčate, že táto schôdza o tom nie je, že je o niečom úplne inom, že je to o rómskej problematike. Ja si myslím, že je o zásahu. Potom pred chvíľou do toho zamotáte erotiku a vyprávate tu a smejete sa tu vo veľkom, tak vy naozaj neviete, o čom je tá schôdza! A my to berieme, že čo ste napísali, tak takto sme sa k tejto schôdzi vlastne postavili.
A ďalšiu vec, čo chcem povedať, naozaj súhlasím s kolegyňou, aj keď nemám reagovať na predrečníčku pani Janíkovú, ale spýtam sa, koľkí z vás z týchto lavíc ste skutočne boli niekedy, kedy ten dav bol rozvášnený, koľkí ste boli na mieste toho policajta? Ktorý nevie, či tam má do činenia s ľuďmi, ktorí sú pod vplyvom drog, pod vplyvom alkoholu, a ktorý má v sekunde vyhodnotiť, či správne zasiahol v tú sekundu, či správne zasiahol, ak je pod takým psychickým tlakom a vypätím a chráni životy svojich a životy ďalších občanov. Koľkí ste tam boli?!
No mnohí len sedíte v týchto laviciach, v živote ste možno niektorí neboli v rómskej osade. A hráme sa tu, ako keby to bol futbalový zápas, a všetci po futbale vieme, kto mal dať gól, ako to mal urobiť.
Vážení, v prvom rade sa malo povedať, že ďakujeme policajtom, že naozaj chránia naše životy a že sa starajú na východe o tých, ktorí sú ohrození, a je to jedno, či sú to Rómovia, Nerómovia, ktokoľvek. Takže táto schôdza je o tom. (Reakcia z pléna.)
Ďakujem.
Skryt prepis