Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2019 o 18:51 hod.

Ing.

Eva Antošová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 18.9.2019 14:00 - 14:06 hod.

Eva Antošová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Dobrý deň prajem.
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som najskôr zdôvodnila, prečo podávame pozmeňujúci návrh k tomuto uvedenému zákonu.
Je to úplne jednoduché. Už v prvom čítaní sme, skupina poslancov, predložili návrh zákona na zníženie dane z pridanej hodnoty na potraviny na 10 %. Mali sme ambíciu znížiť DPH na všetky potraviny s výnimkou cukroviniek a sladených nápojov a alkoholu. Tu by zostala DPH rovnaká. Dopad na štátny rozpočet by bol viac ako 100 mil. eur v tomto prípade.
V zmysle koaličných dohovorov sme pristúpili ku, myslím si, že slušnému kompromisu a vybrali sme podľa nás tie najdôležitejšie a hlavne zdravé potraviny, pretože sme presvedčení, že zdravie ľudí je na prvom mieste. Tak sme teda znížili, alebo podarilo sa nám znížiť dopad na štátny rozpočet na 65 mil. eur, pretože, hovorím to na začiatku, túto informáciu, pretože našich kolegov, čo je úplne v poriadku, to vždy prioritne zaujíma, a ako hovorím, je to v poriadku.
Okrem ambície znižovať ceny potravín, ktoré, mimochodom, neustále v našich obchodoch rastú, a naozaj za to nemôže Slovenská národná strana, ktorá je často týmto napádaná a upodozrievaná, našou ambíciou bolo, ako som povedala, ušetriť peniaze našim občanom a náš návrh na zníženie DPH na potraviny má ambíciu aj podporiť domácich producentov a potravinárov, pretože ak sa bližšie pozrieme na zoznam potravín, ktorý o chvíľočku vám predložím, na ktoré navrhujeme zníženú DPH, ide práve o naše a u nás dopestovateľné komodity.
Od roku, chcem len upozorniť, že od roku 2016 už máme zníženú DPH na potraviny, ako je mäso z hovädzích zvierat, zo svíň, oviec, z kôz, hydiny, z králikov, potom sú to sladkovodné ryby, mlieko, maslo a čerstvý chlieb.
Samozrejme, ako som povedala, že našou, naším cieľom do budúcna, cieľom Slovenskej národnej strany je mať 10 % daň na všetky potraviny. No ako vieme všetci, Slovenská národná strana nevládne sama, a teda musela sa prispôsobiť aj koaličným rozhovorom, koaličným dohovorom, aj súčasným podmienkam, týkajúcich sa štátneho rozpočtu. Preto, ako som povedala, vybrali sme po nás tie, pre nás tie najdôležitejšie a prioritne zdravé potraviny. Ak dovolíte, tak ich stručne prečítam a predstavím.
Takže týka sa to potravín: cmar, kyslé mlieko, smotana, jogurt, kefír a ostatné fermentované alebo acidofilné mlieka a smotany. Ďalej sú to 100 % ovčia bryndza, ovocné a zeleninové šťavy, zelenina a ovocie mierneho pásma, zemiaky, rajčiaky, cibuľa, cesnak, pór, kapusta, karfiol, kaleráb, napríklad hlávkový šalát, uhorky šalátové aj nakladačky, strukoviny, lúpané, nelúpané, jablká, hrušky, duly a tak ďalej. Zaujímavé je, alebo teda veľmi som rada, že sa nám do tohto zoznamu alebo že sa mi do tohto zoznamu podarilo zaradiť aj prírodný med a takisto čerstvý chlieb a čerstvé pečivo, rožok, ale za predpokladu, že nebudú pripravené dopečením alebo rozmrazením.
Ako som povedala napríklad aj o tom mede, tu je ten príklad, že napríklad aj týmto spôsobom vieme podporiť alebo chceme podporiť našich včelárov, ale aj pestovateľov a slovenských potravinárov. Ako som povedala, štátny rozpočet bude stáť toto opatrenie cca 65 mil. euro.
Samozrejme, že očakávam od opozície otázky a týkajúce sa teda hlavne vyrovnaného štátneho rozpočtu. Myslím si, že už tu bolo viackrát povedané, že glorifikovať vyrovnaný štátny rozpočet nie je celkom na mieste, ale mojím názorom je aj to, že netreba míňať. Treba sa prikrývať takou perinou, na akú máme, ale tieto dve veci sa navzájom nevylučujú.
Našou ambíciou, Slovenskej národnej strany, je pomôcť občanom žiť slušný život a myslím si, že keď ináč nevieme znižovať ceny potravín v našich obchodných reťazcoch, tak teda skúšame to aj touto formou a verím, že bude úspešná a že predstavitelia obchodných reťazcov si zoberú naše opatrenie k srdcu, a myslím si, že ešte aj nájdeme spolu s ministerstvom pôdohospodárstva určité podnety a procesy, aby sme ich zaviazali, aby naozaj sa zníženie DPH na potraviny na 10 % prejavilo aj teda v znížení cien na pultoch pre našich obyvateľov.
Teraz, ak dovolíte, by som prečítala pozmeňujúci a doplňujúci návrh... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, až v rozprave to môžte.

Antošová, Eva, poslankyňa NR SR
Jaj, prepáčte. Pardon, prepáčte. Prosím, otvorte rozpravu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.9.2019 17:01 - 17:02 hod.

Eva Antošová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, dovoľte, aby som predniesla procedurálny návrh. (Zaznievanie gongu.) V súlade s § 95 zákona Národnej rady o rokovacom poriadku Národnej rady beriem späť aj za spolupredkladateľa predložený návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky o potravinách, tlač 1584, bod 75 schváleného programu, nakoľko dnes o 11.00 hod. bol schválený zákon o potravinách aj s pozmeňujúcim návrhom, čiže prerokovanie tohto zákona je bezpredmetné.
Druhý návrh, ak dovolíte, podávam procedurálny návrh na termínovanie bodu č. 58 schváleného programu, a to tlač 1347, návrh novely zákona o dani z pridanej hodnoty, na stredu 18. septembra o 14.00 hod. a bodu 74. tlač 1583, návrh novely zákona o veterinárnej starostlivosti, na stredu 25. septembra tiež o 14.00 hodine.
Ďakujem za pochopenie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.9.2019 18:52 - 18:55 hod.

Eva Antošová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Poniektorí ma už budú neznášať, ako vidím, prepáčte, naozaj len odpoviem pánovi kolegovi Dostálovi. A som si uvedomila teraz, že koľko je hodín, takže už nebudem otravná s týmto mojím návrhom.
Áno, hovorili sme so Združením reštaurácií a hotelov, hovorili sme ale aj s malými podnikateľmi a hovorili sme aj s napríklad, pán Dostál, s ľuďmi, osobne som s nimi hovorila, ktorí boli aj trocha vyľakaní. Veď povedzme si pravdu. Každá úprava v zákone alebo každý zákon, ktorý parlament prijíma, má svojich podporcov a má aj svojich odporcov. A vždy je to na tej, vždy je to na tej miske váh, že čo spraviť a ako viac pomôcť a menej uškodiť. To je teda taká moja filozofia. No a keď hovorím o tých vystrašených, to boli napríklad majitelia fast-foodov, ktorí teraz nevedeli, že čo teraz máme, ako to bude, kde to budeme vešať, ako to budeme oznamovať. Vy ste tu na začiatku neboli, ja som, to vôbec nevadí, ja len teda chcem povedať, že táto úprava, ktorú navrhujeme, sa týka surového mäsa a vyrátala som, vyratúvala som, že z akého mäsa, hej?
Napríklad netýka sa to hotdogov, ako párok v rožku, áno? Pretože párok už nie je surové mäso, je to už polotovar alebo surovina, kde vlastne sa tento výrobok skladá z viacerých komponentov a teda už sa neradí medzi, samozrejme, surové mäso a teda nespadá do tohto nášho pozmeňujúceho návrhu a teda tým pádom aj do nariadenia alebo vyhlášky, ktorá príde z ministerstva po schválení teda tejto novely zákona. (Reakcia z pléna.) Nie. Len to, ako som povedala, surové mäso, ktoré potom pripravia v reštaurácii, v zariadeniach, v školských jedálňach, jednoducho v zariadeniach, kde sa stravujeme bežne, a pripravia z neho pokrm, ktorý teda dostanete vy už v upravenom stave na tanieri, aby ste vedeli, z čoho sa, odkiaľ bolo dovezené, odkiaľ bolo toto mäso bolo dovezené, tak teda si predstavujeme, že by zákazník bol informovaný skôr, ako si sadne za ten stôl, objedná si nejaké, nejakú minerálku a čaká na ten obed.
Takže to som chcela povedať, ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.9.2019 18:49 - 18:51 hod.

Eva Antošová Zobrazit prepis
Áno, ďakujem veľmi pekne. Ďakujem za faktické poznámky od všetkých kolegov. Je to veľmi potešujúce a povzbudzujúce, keď si myslím, že zákonodarcovia by si mali uvedomovať zodpovednosť, ktorá začína pri prevencii. Keď sme už chorí, ako to povedala aj moja predrečníčka, pani doktorka Kuciaňová, vtedy už je neskoro a hľadáme všetky možné pomoci. A myslím si, že je to aj isté, že prevencia je lacnejšia ako už potom následné behanie po lekároch a samotné liečby tých nepríjemných ochorení.
Preto som aj ja veľmi rada, že v tomto zákone sa rieši napríklad aj teda tá implementácia z, ktorá prišla z Európskeho parlamentu, z Európskej komisie ohľadom pomenovania výrobkov pre malé detičky, potom tiež pre športovcov, výživové doplnky a tak ďalej. Veď si všimnime, že už v tých obchodoch, v tých predajniach je tak neskutočný chaos, že vlastne ani neviete, vy chcete kúpiť dobrú kvalitnú, dobrý kvalitný výživový doplnok a nakoniec zistíte, že, s prepáčením, máte v tej krabičke nejaký elaborát, ktorý vám skôr môže uškodiť ako pomôcť. A toto tá Európska komisia nám odporučila zjednotiť, spolu teda s názvami, ktoré platia v celej Európskej únii, čo si myslím, že je tiež dobré a ja to vítam.
No a potom na otázku pána Dostála, ja by som sa ešte prihlásila do ústnej rozpravy a tam by som sa mu snažila teda odpovedať aspoň pár slovami.
Ďakujem veľmi pekne zatiaľ.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.9.2019 18:21 - 18:42 hod.

Eva Antošová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pekný podvečer, želám. Vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som sa vyjadrila k návrhu, ktorý predkladám spolu s kolegom pánom poslancom Antalom, a verím, že tento návrh, ktorý predložím, občania privítajú, resp. ho očakávajú.
Zákon, ktorý uviedla pani ministerka, zákon č. 152 o potravinách je síce starší zákon, pochádza z roku 1995, ale je to dynamický zákon, ktorý vzhľadom na súčasnú dobu treba neustále novelizovať. V parlamente na tejto schôdzi, na septembrovej schôdzi, ako povedala pani ministerka, je zákon o potravinách otvorený vzhľadom na potrebu implementácií nariadení Európskej únie, najmä z dôvodu ustanovení týkajúcich sa kontroly, ale riešime, ako sme počuli, aj zásielky potravín z tretích krajín, ktoré budú musieť byť nahlasované veterinárnej a potravinovej správe deň vopred. Novela taktiež rieši napríklad pojmy pre potraviny pre dojčatá, pre malé deti, deti, výživové doplnky a tak ďalej.
Vzhľadom na potravinové škandály v celej Európskej únii, ktoré ohrozujú zdravie našich občanov, je však našou povinnosťou na tieto škandály reagovať, a to nielen udeľovaním pokút, ale samozrejme chceme týmto problémom predchádzať. Mali sme tu fipronilové vajcia, brazílske hydinové mäso alebo poľské hovädzie mäso. Chcem však upozorniť, že Slovenská republika nikdy takejto kauze, chválapánubohu, nečelila, a preto aj z tejto pozície chcem poďakovať slovenským potravinárom, na ktorých som naozaj hrdá. Ale ochrana bezpečnosti a zdravia spotrebiteľov je a musí byť našou prioritou.
Z uvedeného dôvodu sme preto podali návrh, aby v zákone o potravinách bola zakotvená povinnosť pre zariadenia spoločného stravovania uvádzať pôvod mäsa v reštauráciách a stravovacích zariadeniach písomnou formou na viditeľnom mieste. Môže to byť na jedálnom lístku, menu alebo na tabuli v príslušnej reštaurácii, prípadne na baneri. Čiže musí to byť uvedené tak, aby vždy spotrebiteľ sa vedel rýchlo zorientovať a v rámci jeho potrieb sa rýchlo rozhodnúť.
Ak si pamätáte, tiež bolo veľa kriku najmä vtedy, keď povinnosť v jedálnom lístku uvádzať alergény sme zakotvili do zákona, a dnes je to úplne samozrejmé a bežné. Pozor, ja nehovorím, že všetko dovážané mäso je zlé alebo zdraviu škodlivé, ale ide mi predovšetkým o to, aby zákazník, aby spotrebiteľ bol včas a pravdivo informovaný, z akého mäsa bude pokrm pripravený, ktorý si práve ide dať na obed alebo na večeru.
Chcem upozorniť aj to, že táto povinnosť sa nevzťahuje na polotovary. Povinnosť sa vzťahuje na bravčové, hovädzie mäso, mäso z kôz a hydiny. Údaje o krajine pôvodu mäsa je majiteľ reštaurácie povinný získať od subjektu, od ktorého mäso kúpil. Podrobnosti upraví Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky prostredníctvom vyhlášky. Účinnosť predpokladáme 14. 12. 2019.
Podľa nás povinnosť uvádzať pôvod mäsa v reštauráciách je naozaj zásadná vec, pretože fakt ide o zdravie ľudí. Nemôžeme povýšiť biznis podnikateľov nad zdravie našich obyvateľov. Doba je rýchla a trend je taký, že väčšina ľudí sa čím ďalej tým viac stravuje práve v týchto zariadeniach a dokonca štatistiky hovoria, že viac ako 40 % ľudí vo veku od 18 do 39 rokov sa dennodenne stravuje v týchto zariadeniach a reštauráciách a z toho viac ako 70 % preferuje cenovo dostupné obedové denné menu.
No, vážení, keď ideme do obchodu, záleží nám na našom zdraví, tak veľmi pozorne sledujeme, čo kupujeme a čo vkladáme do nášho košíka. Sledujeme aj mäso a určite nie som sama, ale dáte mi za pravdu, že pozeráme aj etiketu, odkiaľ toto mäso pochádza. V tom obchode si to vlastne vybavíme, zaplatíme a doma si uvaríme.
Ako som však povedala, doba je rýchla a trend je taký, že chodíme do reštaurácií. Naši obyvatelia, naši občania, ktorí majú polhodinu na obedňajšiu prestávku, musia teda sa ísť najesť do týchto zariadení a tam vlastne táto informovanosť zlyháva. Áno, je pravda, že podľa európskej smernice máme právo na odpoveď, keď sa opýtame v reštaurácii čašníka, odkiaľ surovina pochádza, ktorú teda nám donesú na tanieri. Ale táto informácia býva zvyčajne len ústna a veľmi rýchla. Povedzme si úprimne, pri tej fluktuácii čašníkov, pri tých zmenách, ktoré podnikatelia a majitelia reštaurácií musia nevyhnutne robiť, naozaj bez akejkoľvek urážky nemôžeme veriť celkom odpovedi čašníka, odkiaľ mäso pochádza, a niekedy sa tejto odpovede ani nedočkáme. Ani sa tomu nedivím, pretože ten čašník je o týždeň v inej reštaurácii, v inom zariadení, zodpovednosť žiadna. Takže myslím si, že je namieste, aby sme tento zákon takýmto spôsobom upravili.
Ďalej by som chcela povedať, že v zmysle teda tohto nášho návrhu, ja som už počula aj kritiku zo strany opozície, ale ja s tým aj počítam, pretože opozícia vlastne kritizuje úplne všetko, je to jej úloha, ja to tak aj vnímam, ale konkrétne som počula aj kritiku, že ide v tomto prípade o neúmerné zaťažovanie podnikateľského sektora. No, poviem vám pravdu, že som pred tým, ako som tento návrh pripravovala, nepadol mi z neba, ale veľmi aktívne sa stretávam s ľuďmi, aj z tej, aj z onej strany, čo sa týka či spotrebiteľov alebo majiteľov reštaurácií, a vôbec podnikatelia, ktorí sú poctiví a zodpovední, vôbec tento problém nevidia, dokonca túto moju iniciatívu aj uvítali.
Ešte raz podotýkam, tí poctiví a tí, čo nemajú čo skrývať. Tým však nechcem, samozrejme, povedať, že to platí generálne. Určite to nejakú námahu bude stáť, ale o tých veľkých administratívnych záťažiach alebo finančných záťažiach naozaj nemôže byť ani reči. Keď sa vedelo dostať do jedálnych lístkov, sa dostala legenda, kde sa hovorí o tých alergénoch, takisto ten priestor, kde sa určí pôvod alebo uvedie pôvod mäsa, si myslím, že nebude žiadny problém. Ešte raz hovorím. Zľakli sa niektorí, hlavne opoziční, že to každý deň, opýtali sa, to každý deň bude musieť ten majiteľ reštaurácie prepisovať menu. No, pozrite sa, neviem či každý deň dováža z inej krajiny mäso ten majiteľ reštaurácie, to by som teda tiež rada opýtala, že prečo. Ale druhá vec, že odpoveď je, že nemusí, pretože ako uvádzame, môžu túto informáciu písomne uvádzať na baneri, na tabuli, jednoducho tak, aby ten zákazník, keď príde do reštaurácie, sa vedel rýchlo zorientovať, a teda mal tú informáciu písomnú. O to nám ide.
Ďalej chcem povedať, že kontrolu nad dodržiavaním tejto povinnosti budú mať jednotlivé úrady verejného zdravotníctva, ktoré budú môcť podľa zákona o potravinách za porušenie uložiť pokutu od 100 do 100-tisíc eur, samozrejme, po dôkladnom zvážení všetkých okolností, ako je následok, opakované porušenie, závažnosť porušenia a podobne.
Keď sa bavíme o tých pokutách, chcela by som tiež dať veci na pravú mieru. A to najmä z toho pohľadu, že znova zo strany opozície, ale veľakrát aj zo strany médií počúvame horibilné sumy, ktoré dostal ten obchodník, ten podnikateľ za napríklad len oriešky, ktoré už teda boli na pulte po dobe trvanlivosti. Prosím vás pekne, toto celé nie je pravda. Naozaj treba zdôrazniť, že tie pokuty, ktoré rieši vlastne zákon o potravinách č. 152, sú riadne odstupňované a znova riešia to, čo som hovorila, riešia závažnosť toho následku, ktorý nastane porušením zákona, opakované porušenie a vlastne tí chronickí porušovatelia, ktorí trikrát za sebou v jednom roku porušia zákon o potravinách závažným spôsobom, dostanú tie najvyššie pokuty. No, ale pokuta je pokuta, podnikateľ, samozrejme, pri všetkej úcte, je podnikateľ, ale ako som povedala, zdravie a bezpečnosť našich obyvateľov je pre nás na prvom mieste.
Ja som aj zvedavá, že akú tlačovku teraz pripraví opozičná strana, ktorá tak rada robí tlačovky, keď sa zomelú veci a keď sa zomelú aj v nie celkom ich prospech. Mám na mysli tú frašku, ktorá sa týkala dvojakej kvality potravín. Dvojaká kvalita potravín, ktorú práve Slovenská národná strana, pani ministerka odhalila, dokázala, zdokumentovala a dokázala ju priniesť až na pôdu Európskeho parlamentu, tak táto kauza, táto téma, pardon, nadobudla naozaj veľký európsky rozmer. A keď sme hovorili a vyhlasovali sme to na našej tlačovke, že predsa Slovák nemá iný žalúdok ako má Rakúšan a naše práčky tiež potrebujú prať s rovnako kvalitným pracím práškom tak ako napríklad v Nemecku, tak sme boli zosmiešňovaní. V pekných obaloch sa mnohokrát na našich pultoch skrývali potraviny, ktoré neboli tak kvalitné ako v susednom Rakúsku, a práve proti tejto nespravodlivosti sme bojovali. A myslím si, že ten boj sme na 99 % už aj vyhrali. A keď nás SaS zosmiešňovala a úplne potláčala tú tému a hovorila, že si úplne vymýšľame, a zrazu Európsky parlament a Európska komisia potvrdila, že Slovenská republika mala v tomto prípade a pani ministerka mala v tomto prípade naozaj pravdu a potvrdila dvojakú kvalitu potravín, tak zrazu okamžite SaS sa postavilo pred kamery, spravilo tlačovú konferenciu a kázalo pani ministerke, aby urýchlene urobila opatrenia, pretože my tu predsa nemôžeme strpieť dvojakú kvalitu potravín.
Takže preto to hovorím, aby sme si uviedli veci na pravú mieru, aby teda ako aj moji predchodcovia v inom zákone, napríklad SME RODINA, pán Kollár vykrikoval, ja mu to neberiem, ako tí voliči to, komu zrátajú. Ja by som tiež bola rada, keby voliči nestratili pamäť a naozaj tie pozitívne veci, ktoré pre ľudí robíme a ktoré Slovenská národná strana naozaj robí, a to môžem začať rozprávať o ústavnom zákone ochrany pôdy, o zelenej nafte, o podpore slovenských potravinárov, o nekalých praktikách, o podpore mladých farmárov a tak ďalej a tak ďalej, tak aby aj nám prirátali tie dobré body, pretože možno tu nebudeme tak kričať, nebudeme tak strašne zanietení, nebudeme tak strašne emotívni, možno to na ľudí zaberá. Ale ja si skôr myslím, že na ľudí zaberajú fakty, zdravý rozum, pokoj, a myslím si, že aj taká politická kultúra.
Tiež mi dovoľte podotknúť aj to, že za tie potraviny, ktoré vlastne, o ktorých hovorím a ktoré aj rieši zákon o potravinách, a hovorím o tom v rámci nášho pozmeňujúceho návrhu, si naši obyvatelia nezaplatia málo, a preto majú právo vedieť, naozaj čo majú na tanieri. Je zaujímavé, že podľa štatistiky v marci 2019 Slovensko sa opäť umiestnilo na prvom mieste v medzimesačnom náraste cien za potraviny. A vážení, znova opakujem, nemôže za to žiadny osobitný odvod, pretože žiadny osobitný odvod neexistuje. Zrýchlene teda uvediem len pár faktov. V rámci Európskej únie ceny potravín v mesiaci marec klesli o 0,2 percenta. To sa však netýka Slovenska, kde sa ceny pri medzimesačnom náraste zvýšili o 1,2 percenta. Medziročne dokonca na Slovensku o tri a pol percenta. No nie je teraz priestor sa venovať všetkým tým faktorom, ktoré spôsobujú ten rast potravín, rast cien potravín, ale môžem povedať aj to, že Slovenská národná strana sa snaží, aby tie potraviny boli prístupné ľuďom, a preto aj, myslím o týždeň, pôjde náš návrh zákona, kde budeme dávať už v druhom čítaní návrh na zníženie DPH na desať percent na najmä teda, prioritne na zdravé potraviny. Tým chcem povedať to, že keď si už má človek zaplatiť za obed, a naozaj to obedové menu dnes nie je najlacnejšie, má minimálne právo vedieť, čo konzumuje a zvlášť, za čo si priplatí alebo či si vôbec ten obed kúpi.
Návrh, ktorý sme pripravili, má z môjho pohľadu, ešte raz hovorím, minimálne požiadavky na administratívne zaťaženie a ešte nižšie finančné požiadavky na podnikateľa, ktorého by sa teda povinnosť mala dotýkať. Naopak, tvrdím, že tento náš návrh má veľmi pozitívny efekt pre spotrebiteľa a pozitívne sociálne vplyvy. Dokonca v tomto návrhu máme ambíciu pomôcť aj podnikateľom v gastronómii, pretože uvedenie pôvodu mäsa pri pokrmoch môže konkurenčne pomôcť práve tým poctivým, o ktorých som hovorila, a určitým spôsobom sťažiť pozíciu rôznym priekupníkom a, prepáčte za výraz, prebaľovačom mäsa.
Teraz mi, prosím, dovoľte, aby som prečítala pozmeňujúci a doplňujúci návrh. A ešte raz, ako som povedala, aby som teda už po tom pozmeňujúcom návrhu podľa rokovacieho poriadku nič už nekomentovala, ešte raz by som chcela zdôrazniť. Slovenská národná strana tak ako je na strane slovenských potravinárov, tak je na strane slovenských spotrebiteľov, a ja verím, že teda aj tento návrh, ktorý predkladáme s pánom Antalom, nám podporíte a za čo som veľmi vďačná vopred.
Takže, ak dovolíte, pristúpim k prečítaniu pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Evy Antošovej a Petra Antala k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov, predložený na základe § 82 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov. Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov, sa dopĺňa takto:
1. V čl. I sa za bod 6 vkladá nový bod 7, ktorý znie: "7. V § 3 sa odsek 1 dopĺňa písmenom h), ktoré znie:
"h) označovanie hotových pokrmov a jedál obsahujúcich mäso údajom o krajine pôvodu 1ae) mäsa.".
Poznámka pod čiarou k odkazu 1ae znie: "1ae) Čl. 9 ods. 1 písm. i) a čl. 44 ods. 1 písm. b) nariadenia (EÚ) č. 1169/2011 v platnom znení. Čl. 60 a 61 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 952/2013 z 9. októbra 2013, ktorým sa ustanovuje Colný kódex Únie v platnom znení. Čl. 5 až 7 vykonávacieho nariadenia Komisie (EÚ) č. 1337/2013 z 13. decembra 2013, ktorým sa stanovujú pravidlá pre uplatňovanie nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011, pokiaľ ide o uvedenie krajiny pôvodu alebo miesta pôvodu pre čerstvé, chladené a mrazené mäso zo svíň, oviec, kôz a hydiny
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Nový bod 7 nadobúda účinnosť 14. 12. 2019, čo sa premietne do ustanovenia o účinnosti (čl. II) v rámci vyhotovovania čistopisu schváleného zákona.
Nasledujúce body, pardon, odôvodnenie nebudem čítať.
2. V čl. I sa za bod 17 vkladá nový bod 18, ktorý znie: "18. § 9 sa dopĺňa odsekom 5, ktorý znie:
"(5) Zariadenie spoločného stravovania je pri hotovom pokrme alebo jedle z mäsa povinné zabezpečiť pre spotrebiteľa v písomnej forme na dobre viditeľnom mieste údaj o krajine pôvodu mäsa. Údaj o krajine pôvodu mäsa podľa prvej vety je zariadenie spoločného stravovania povinné získať od subjektu, od ktorého mäso kúpi, a v rovnakom rozsahu tento údaj poskytnúť spotrebiteľovi. Povinnosť podľa tohto odseku sa vzťahuje na bravčové mäso, hovädzie mäso, mäso z oviec, kôz a hydiny. Povinnosť podľa tohto odseku nevzniká pri polotovaroch. Podrobnosti o označovaní hotových pokrmov a jedál obsahujúcich mäso údajom o krajine pôvodu mäsa ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo.".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Nový bod 18 nadobúda účinnosť 14. 12. 2019, čo sa premietne do ustanovenia o účinnosti (čl. II) v rámci vyhotovovania čistopisu schváleného zákona.
3. V čl. I sa za bod 50 vkladá nový bod 51, ktorý znie: "51. V § 28 ods. 2 písm. f) sa na konci pripájajú slová "alebo nesplní povinnosť podľa § 9 ods. 5 prvej vety,".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Nový bod 51 nadobúda účinnosť 14. 12. 2019, čo sa premietne do ustanovenia o účinnosti (čl. II) v rámci vyhotovovania čistopisu schváleného zákona.
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, takže predložila som vám pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky k zákonu o potravinách č. 152 a teda veľmi by som bola vďačná za jeho podporu.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2019 18:51 - 18:53 hod.

Eva Antošová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pani poslankyňa Zimenová, budem stručná, ale poviem to dosť na rovinu.
Ja sa fakt nestačím čudovať, keď hovoríte, že tu niekto, že tu my rozdúchavame vášne. Pre boha živého, kto tu rozdúchava vášne. Kto prišiel s návrhom zákona, kde začína byť ohrozené to najcennejšie, čo máme, a to je slovenský jazyk? Povedali ste pred chvíľočkou, že nehnevajte sa, že téme nerozumieme, rozumieme a vieme aj to, čo máte za lubom. Pekne to schovávate. Vy totižto nielenže zašpiníte slovenský jazyk, ale mať vás vo vláde, tak môžeme oň aj prísť. Nectíte si totižto žiadne hodnoty ani pôdu, ako som spomínala, ktorú chcete alebo ktorú ste začali a najradšej by ste ju celú rozpredali. Nectíte si ani slovenských potravinárov, viď. obchodné reťazce. Nectíte si ani slovenských občanov, viď. dvojaká kvalita potravín, ktorú ste najskôr zosmiešňovali, robili ste z nás bláznov a potom, keď sa to hodilo, tak zrazu ste si ju chceli prisvojiť.
Toto je tá vaša úcta k hodnotám. Možno nejakú úctu k hodnotám máte, ale ja sa obávam, či sú to hodnoty Slovenskej republiky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2019 17:51 - 17:52 hod.

Eva Antošová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Osuský, aj ako predkladateľ aj ako poslanec v rozprave, ste tak poeticky nám chceli vysvetliť alebo vysvetľovali, prečo nesúhlasíte s tým najcennejším, pre nás najcennejším, čo máme zakotvené v zákone. Ja sa na to pozriem prakticky, nie poeticky. Pozrite sa, SaS dlhodobo tvrdí, že sa pripravuje na vládnutie v Slovenskej republike, ale pritom treba podotknúť, že vy ste boli SaS, vy ste boli proti ústavnému zákonu na ochranu slovenskej poľnohospodárskej pôdy. Vy ste boli tí, ktorí ste spochybnili dvojakú kvalitu potravín, a bolo vám jedno a je vám jedno, čo slovenskí občania jedia. Nahrávate obchodným reťazcom a zase vám je jedno, že zdierajú obchodné reťazce práve slovenských potravinárov, a teraz idete siahať na to najcennejšie, čo naozaj máme a čo si nesmierne vážime, a je to slovenský náš materinský jazyk.
Ja verím, že ľudia sa spamätajú, a ten váš extrémne, tá vaša extrémna liberálnosť, otvorí konečne voličom oči.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 24.6.2019 11:42 - 11:44 hod.

Eva Antošová Zobrazit prepis
Áno, ja len veľmi stručne, ešte raz teda, milé kolegyne, milí kolegovia, ja by som veľmi pekne poprosila, aby sme v prvom čítaní posunuli tento, myslím si, veľmi dobrý návrh na zníženie DPH na 10 % na všetky potraviny, a ako som avizovala, a to je v podstate aj odpoveď pre kolegu pána Hegera, ktorý sa pýtal na ten zúžený zoznam. Ešte raz, Slovenská národná strana, samozrejme, musela rešpektovať koaličné dohovory, tá výška, ktorú by sme teda potrebovali, bola 400 mil. euro, aby sa mohli znížiť ceny potravín všetky, ale teda sme v nejakom limite okolo 100 mil., a preto Slovenská národná strana, keďže je, myslím, nositeľom tých opatrení, ktoré pomáhajú zdravo žiť našim ľuďom vzhľadom k tomu aj bude tento zoznam zužovať hlavne na zdravé potraviny, to znamená ovocie a zeleninu mierneho pásma, ktoré je možné dopestovať na Slovensku, takisto to budú zdraviu prospešné kyslomliečne výrobky, napr. tvarohy, jogurty, dokonca bryndza. Ja mám takú ambíciu, aby v tejto, v tomto zozname bol aj med okrem teda, ešte potom tam budú nejaké, samozrejme, iné zdravé potraviny. Určite tam nebudú, v tomto zozname, potraviny, ako som povedala, nápoje, ako je alkohol, alkoholické nápoje v akejkoľvek forme, a nebudú tam cukrové, cukrovinky, cukrárenské výrobky.
Ešte som zabudla povedať veľmi dôležitú vec, aby sme, aby sme umožnili dostupnosť pre potraviny ľuďom aj teda z tých sociálne slabších skupín, navrhujeme do tejto skupiny zaradiť aj potraviny, ako sú je čerstvé pečivo a rožky. Ja si myslím, že, a to je odpoveď pre pána Hegera, ešte raz k tomu fetišu vyrovnaného rozpočtu, je najvyšší čas, aby ľudia pocítili, že sa im zvyšuje životná úroveň. A na tú od..., na tú odpov..., na tú otázku pána Hegera môžem odpovedať len jednou vetou, vy nechcete teraz, pán Heger, aby sa ľuďom lepšie žilo, lebo čakáte, že prídete do vlády, a potom nechcem vidieť ten nevyrovnaný štátny rozpočet, ktorý tu vy nastolíte.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2019 11:37 - 11:39 hod.

Eva Antošová Zobrazit prepis
Áno. Ďakujem pekne. Pán kolega Heger, ja neviem, buď máte také vlohy mani..., takého malého manipulátora, prepáčte, pretože vy v jednej, vy v jednej vete sa niečo opýtate a hneď to aj, aj chcete odpoveď, aj rovno si ju dáte a rovno ju aj skritizujete. Pretože keď sa pýtate, že ako to, áno, kedy to konečne pocítia ľudia, že slovenskej ekonomike sa darí, a ja vám hovorím a v rozprave som to povedala možno trikrát za sebou, že práve, keď sa slovenskej ekonomike darí, Slovenská národná strana robí opatrenia také, aby to tí ľudia pocítili. To znamená, že znižuje daň z príjmu právnických osôb na 15 %, zvyšuje platy učiteľom o 30 %, dáva dotácie a stimuly pre poľnohospodárov a v 80 mil. euro, čo v živote poľnohospodári nemali, sa tento rok, minulý a tento rok im v podstate rozdá na to, aby mohli pracovať. A mohla by som pokračovať. Zrušili mi, zrušujeme, rušíme koncesionárske poplatky pre dôchodcov. Toto je tá odpoveď! Keďže sa ekonomike darí, tak takýmto prístupom a týmito opatreniami chceme, aby ľudia to pocítili. To je tá odpoveď.
Ďalšia vec. Čo sa týka cien potravín, áno, toto je kapitola sama osebe, pretože naším cieľom nášho návrhu je, aby zníženou DPH-čkou sa znížili potraviny na pultoch, aby to malo ten konečný efekt, a na to budeme dohliadať a budeme rokovať a vyvíjať všetko úsilie, aby obchodné reťazce nás neoklamali, ako klamú doteraz, a výška potravín na Slovensku je z celej V4 najvyššia. To je katastrofálny stav a je neopodstatnené, aby sme mali najvyššie, najdrahšie potraviny v rámci celej V4.
A ďalšia odpoveď, ktorú, na ktorú ste hovo..., o ktorej ste hovorili, aj ja súhlasím spolu s vami, že vyrovnaný rozpočet, ako je v rodine... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.6.2019 11:17 - 11:24 hod.

Eva Antošová