Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2017 o 12:01 hod.

MUDr.

Tibor Bastrnák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2018 12:54 - 12:56 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Áno, ja si myslím, že moja predrečníčka mala v mnohom pravdy. Pani Cigániková mala pravdu. To je dosť ťažký návrh takto, lebo je to typický opozičný návrh, samozrejme. Viete dobre, že pani ministerka v rámci toho sociálneho balíčka rokuje s príslušnými ministerstvami aj vo vláde o tom, že bude pridané sestrám od 1. januára, dúfajme. Samozrejme, to chápem, že vždy budú väčšie nároky. Takže uvidíme, či to bude stačiť alebo nie. Predpokladám, že nebude stačiť. Je to v poriadku. Na druhej strane, samozrejme, musíme na tom všetci pracovať, aby tie čísla boli vyššie a vyššie. Takže s tým súhlasím.
Ale na druhej strane, viete, podať teraz tento návrh, je fakt populistický. Nemôžem to inak hodnotiť kvôli tomu, lebo musíme povedať, že odkiaľ bereme tieto peniaze. Nie preto, že sestričky nezaslúžia. Áno, aj dvakrát toľko. Aj ja by som bol rád, keby zarábali dvakrát toľko. Samozrejme, každý by bol rád. O tom nebudeme diskutovať. Ale na druhej strane, keď nepovieme aj to, že odkiaľ bereme tieto peniaze a, samozrejme, iste sú tu takí ľudia, ktorí na to odborne môžu poukázať, že odtiaľ, odtiaľ, odtiaľ. Ale potom treba vysvetliť učiteľkám alebo učiteľom, treba vysvetliť dôchodcom a tak ďalej. Takže preto si myslím, že tento návrh teraz tu nie je namieste. Keď budem rokovať o rozpočte, budúcoročnom rozpočte, samozrejme, vtedy to bude namieste taký podobný návrh. A či sa to schváli alebo nie, to uvidíme podľa toho, ako bude stáť táto republika.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2018 10:50 - 10:52 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pani kolegyňa, viete, je to veľmi ťažké v dvoch minútach reagovať na tie polopravdy a pravdepodobne nepochopenie situácie, o ktorej ste hovorila. Nehovorím, že vo všetkom ste sa mýlila, ale asi vo väčšine vaše, vo vašom prejave ako bolo fakt ako veľa, veľa poloprávd.
Prvá vec je, že tento zákon obsahovalo aj programové vyhlásenie vlády a od roku 2004, keď dobre pamätám, každá vláda sľubovala, že zmení LSPP na podobný spôsob, a som rád, že táto vláda a bývalý a dnešný minister toto dodržali.
Samozrejme, dobrovoľnosť v službách nikdy nebola spochybnená alebo ani zrušená. To je chyba, že práve lekári si mysleli, že tým, že sa prejde na kratší čas, aj dobrovoľnosť je z tohto zákona, bohužiaľ, Lekárska komora niekedy ale aj to tak komunikovala, že dobrovoľnosť je zrušená. Nikdy nebola zrušená dobrovoľnosť v službách. Takže preto je aj nepochopiteľné, ale, bohužiaľ, preto niektorí lekári teraz začali sa hádať o tom, či je to 12 eur, alebo 16 eur, alebo 20 eur. Samozrejme, na vidieku, kde doteraz slúžili za 2 eurá na hodinu, tak tých 12 je, samozrejme, viac a napríklad v Bratislave, kde možnože slúžili za 16, tak, samozrejme, 12 je menej a sú nespokojní.
Ťažko vytýkať to, že nakoľko bol transparentný, veď stále hovoríte, že musí byť transparentné výberové konanie a teraz aj kvôli tomu, lebo to bolo transparentné, bohužiaľ, robili také detinské chyby, ktoré trebalo ich vylúčiť.
Ešte len to dotknem, lebo už mám málo času, že pozmeňováky, bohužiaľ, viete dobre alebo, chvalabohu, viete dobre, že každý poslanec má právo aj v poslednej chvíli, aj teraz podať pozmeňovák, takže nemusíte nám vytýkať, že ako podávame to 3, 4 dni pred... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.2.2018 10:28 - 10:30 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani kolegyňa, je to veľmi ťažké na vás reagovať kvôli tomu, lebo vidím, že o odbornú diskusiu veľmi nestojíte. Bohužiaľ, to je najdôležitejšie, aby ste vypichli nejakú ľúbivú tému a okolo toho, aby ste urobila nejaké politikárčenie. Lebo aj teraz ste spomínala toľko vecí, ktoré, bohužiaľ, nie sú pravdivé. Viete dobre, že keď 30-eurový poplatok nikdy nebol zavedený, hoci teraz existuje jeden zákon, ale nikde tam nie je to, že musí niekto zaplatiť 30 eur u lekára.
Ďalšia vec, prehliadky mŕtvych, čo ste spomínala. Keby ste dávala pozor, tak vy ste vedela, že riešenie je už tu v parlamente a budete o tom za chvíľu aj hlasovať. Takže to nebolo prisľúbené na včera, to už bolo oveľa skorej urobené.
Poplatky u lekára, čo ste spomínala. Lekár nemusí sa rozhodovať o tom, že aký poplatok vyberá alebo aký nie, lebo u lekára by nemal byť žiadny poplatok podľa dnešného zákona. Na druhej strane to je pravda, že v určitých, presne vymenovaných prípadoch, treba vlastne, všeobecne za pohotovosť treba zaplatiť. Ale aj to je pravda, že tam sú presne vymenované, že kedy nie. A viete zase, to tiež nie je pravda, že tehotné majú teraz ohrozenú základnú zdravotnú starostlivosť, čo ste spomínala, kvôli tomu, lebo aj na to myslí tento zákon. Jednak základná zdravotná starostlivosť nie je spoplatnená a na urgentoch tiež sú oslobodení, tehotné od platenia, keď súvisí to s tehotenstvom. Takže ako to tiež nie je pravda.
A na záver ešte to chcem povedať, že preto môžeme cez tento zákon meniť toľko zákonov, lebo aj vy ste vymenovala, keď ste dala pozmeňujúci návrh, tie zákony, ktoré meníme s týmto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

2.2.2018 11:24 - 11:30 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Pardon, pardon, sedel som trošku vedľa. Pán kolega, ďakujem pekne. Ja si myslím, že máte v tom pravdu, že ako aj skorej by mohol prísť tento návrh zákona alebo táto novela. Aj my by sme boli radšej, keby sme to mohli odsúhlasiť skorej.
Na druhej strane chcem len reagovať na tú pasáž vášho prejavu, kde sa mi zdalo, ako by ste trošku zľahčovali zodpovednosť nás všetkých občanov, veď to, že ľudia čakajú na túto novelu kvôli tomu, že koľko, kedy a ako musia zaplatiť, čo môže byť pravda, ale aj ja som podľa dnešného znenia zákona musel zaplatiť pokutu, lebo nedoniesol som včas svoje auto na technickú kontrolu. Ale to nie je chyba zákona, nie je to chyba nás zákonodarcov, bola to moja chyba, že som bol nepozorný, hlavne kvôli tomu, lebo ministerstvo má aplikáciu, kde by som sa mohol prihlásiť a potom by ma upozornili 30 dní, 14 dní pred tým, ako mi skončí technická spôsobilosť môjho auta. Takže len na toto som vás chcel upozorniť, aby sme nezľahčovali našu zodpovednosť ľudí.
S ostatnými môžem súhlasiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 8.12.2017 9:34 - 9:36 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení poslanci, ako spravodajca výboru predkladám správu o výsledku prerokovania návrhu rozpočtu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na roky 2018 až 2020 vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky, tlač 737a.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky pridelil návrh rozpočtu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou výboru pre financie a rozpočet a výboru pre zdravotníctvo, ktorého zároveň určil ako gestorský výbor. Určené výbory prerokovali návrh rozpočtu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na roky 2018 a 2020 v stanovenom termíne.
Výbory súhlasili s návrhom rozpočtu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na rok 2018. Odporučili Národnej rade Slovenskej republiky návrh rozpočtu úradu na roky 2018 až 2020 vziať na vedomie a schváliť rozpočet Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na rok 2018 s tým, že príjmy sa rozpočtujú vo výške 48 158-tisíc eur a výdavky vo výške 20 520-tisíc eur.
Výbor NR SR pre zdravotníctvo ako gestorský výbor rokoval dňa 28. novembra 2017. Výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade Slovenskej republiky návrh rozpočtu úradu na roky 2018 až 2020 vziať na vedomie a schváliť rozpočet Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na rok 2018 s tým, že príjmy sa rozpočtujú vo výške 48 158-tisíc eur a výdavky vo výške 20 520-tisíc eur. Súčasťou správy je návrh na uznesenie Národnej rady.
Ďakujem. Skončil som, pán predsedajúci, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 12:01 - 12:03 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja ďakujem všetkým, ktorí mali faktické poznámky, aj tým, ktorí vedia kultivovane a slušne vystupovať, aj tým, ktorí nie. Pani Šebovej chcem toľko povedať, že to je tá pridaná hodnota pre tých, ktorí nevyužívajú tento inštitút, že čakacie lehoty sa skrátia kvôli tomu, lebo určitá časť, je to logická vec kvôli tomu, lebo určitá časť tých, ktorí by tam čakali, odíde do doplnkových ordinačných hodín. Je to, je to logická vec, samozrejme, samozrejme, je to logická vec, ale to ukáže čas. A preto som hovoril, je to nový inštitút, chápem to, že máte nejakú dôveru, nedôveru k tomu, ale na druhej strane ja si myslím, že počkajme, vyčkajme a vylepšíme radšej tento zákon, takže je to úplne v poriadku a samozrejme, keď som sa vás dotkol, tak musím sa ospravedlniť, lebo samozrejme, máte pravdu, nič také ste neurobila, patríte k opozícii, takže prepáčte, osobne som v žiadnom prípade, nechcel som sa vás dotknúť.
Samozrejme nechcel som ani pani Cigánikovú, pani kolegyňu, ale viete, s vami je veľmi ťažké, ťažké robiť nejakú vecnú diskusiu, kvôli tomu, lebo to, že nechápete tento systém a nerozumiete tomu, to ešte neznamená to, že to môžete nahradiť s tým, že niekedy vystupujete vehementne a nehovoríte pravdu.
Že čí to bol nápad? To bol spoločný nápad kvôli tomu, ako som pred mesiacom to sľúbil, začali sme v koalícii o tom rozprávať a takto vznikol tento, tento pozmeňujúci návrh.
Pánovi poslancovi Krajčímu by som chcel toľko povedať, že ďakujem, čo ste povedali a ja si myslím, že to je len možnosť. Nemá žiadne dopady na normálne ordinačné hodiny. To znamená, že uvidíme, čo to prinesie, ale na druhej strane, čo je veľmi dôležité, že teraz nemáme také prísne, ani takú prísnu kontrolu ani také prísne pokuty, ako pri tých doplnkových... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.12.2017 11:31 - 11:51 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, milé dámy, vážení páni, musím začať s odkazom pre občanov Slovenskej republiky, lebo fakt to, čo sa tu deje, to je už dosť nehorázne. Musím povedať, že vážení občania, dnešná vládna koalícia neplánuje a nebude zavádzať žiadne povinné poplatky u lekárov. Neplánujeme a nebudeme a sme proti tomu, aby niekto zaviedol povinné poplatky u lekárov.
A teraz budem trošku osobnejší kvôli tomu, lebo vidím, že aj ten posledný príspevok od takého váženého pána, ako je pán poslanec Mihál, ukazuje na to, že opozícia stráca argumenty a keď stráca argumenty, tak začne osobné útoky. A to preto hovorím, lebo som už dosť dávno v tomto parlamente, vždy som pracoval v zdravotnom výbore a nikdy za tých asi pätnásť rokov som nezažil to, čo som zažil pri tomto návrhu zákona alebo pozmeňujúcich návrhoch. V zdravotníckom výbore väčšinou sme debatovali vecne a odborne. Ale to, čo bolo teraz, tak o tom v žiadnom prípade nemôžem povedať, že to bola odborná diskusia a, bohužiaľ, nebola to ani vecná diskusia.
To sa stalo, že pán minister doniesol do zdravotníckeho výboru veľmi ťažký, komplikovaný zákon, ktorý riešil veľa vecí, napríklad ošetrovateľstvo, napríklad urgenty, prehliadky mŕtvych, e-Health, sestričky a tak ďalej. To znamená, že mohol by doniesť "aj päť iných zákonov", to znamená, že samozrejme pri takýchto ťažkých zákonoch tá odborná diskusia vždy je, musí byť vecná, samozrejme, a aj to je úplne normálne, že prídu nejaké pozmeňujúce návrhy. To, či je tých pozmeňujúcich návrhov 59, 20, 10, to vždy bolo a vždy bude. Bolo tu, to tu aj pri pravicových vládach, aj pri ľavicových. Takže ten cirkus humberto, čo robila opozícia, nebolo úplne na mieste.
A viete, keď na prvom výbore žiadali nás opoziční poslanci, že je veľa pozmeňujúcich návrhov, poďme, odložme to, urobili sme to, odložili sme o týždeň zdravotnícky výbor o tomto návrhu zákona. Ale čo sa stalo? Nestalo sa to, že prišli za nami, začali komunikovať o tom, čo chceme, prečo chceme vytvoriť tu, ale okamžite išli pred kamery, okamžite začali strašiť občanov a bohužiaľ, musím povedať, že veľakrát aj klamali tých občanov. A preto si myslím, hoci pán Mihál si to nemyslí, ale fakt si myslím, že ja som pravicovo rozmýšľajúci politik a myslím si, že to nie je zodpovedná opozičná politika.
Keby ste prišli, milí kolegovia, za nami, keby sme my boli arogantní, keby sme vás nepočúvali a potom prídete pred kamery, je to úplne v poriadku. Nevytýkam vám to, že ste tam išli, to vytýkam vám, že predtým ste tam išli, ako ste o tom začali komunikovať. A to si myslím, že nie je korektné. Vlastne je to korektné, keď tú vašu opozičnú politiku robíte pre kamery a nie pre občanov.
Ja teraz nebudem hovoriť o všetkom, nebudem, O. K., nebudem, budem hovoriť len o doplnkových ordinačných hodinách. Kvôli tomu, lebo viete dobre, že musím povedať bohužiaľ, nebol to môj nápad. Nebol to môj nápad. Ja som chcel zaviesť prednostné vyšetrenie zase kvôli tomu do systému, kvôli tomu, lebo boli za mnou občania, boli na to podnety, začali sme o tom pred mesiacom hovoriť, ale v koalícii vždy sa vládne tak, že musíme sa dohodnúť. Aj to sa stalo. Ja som vám sľúbil, že o mesiac donesiem oveľa komplexnejší návrh, ktorý bude mať vyššiu pridanú hodnotu.
Viete dobre, že prednostné vyšetrenie vtedy, keď to bolo zavedené, ja si myslím, že malo miesto, aj keď to nebolo úplne systematické alebo systémový krok, ale malo to svoje miesto, ale aj to je pravda, že to bolo už dosť dávno a keď teraz chceme len tým smerom ísť, tak možnože tomu systému viac ublížime, ako pomôžeme. A to poviem, že preto. Viete dobre, že vtedy pacienti dostali tú možnosť, že mohli "predbiehať" iných, ale na druhej strane tá fronta u toho lekára bola len vyššia a vyššia. To znamená, že ako jedným určité, určitej skupine sme pomohli, ale ďalších sme, bohužiaľ, znevýhodňovali. Je to tak. Je to fakt, musíme povedať občanom pravdu, aj keď som za to hlasoval aj ja.
Teraz tento systém, úplne nový inštitút - doplnkové ordinačné hodiny - zavádza niečo úplne iné. A preto som hovoril, že bohužiaľ, nebol to môj nápad, lebo ja si myslím, že v čom je veľmi pozitívny tento systém, to je to, že pomáha aj tým, ktorí to nevyžívajú. A to je podstata veci a my ako zákonodarci ja si myslím, že vtedy robíme dobré zákony, keď dávame nejaké mantinely občanom a samozrejme necháme aj určitú voľnosť im. A to je taký, doplnkové ordinačné hodiny sú presne takým inštitútom. Nie je to povinné, je to možnosť. Je to možnosť pre tých lekárov, aby sa rozhodli, či chcú viac pracovať vo vlastnom (reakcia z pléna), áno, vo vlastnom voľnom čase, či chcú alebo nechcú. Oni sa rozhodnú. Samozrejme potom sú tu pacienti, ktorí sa môžu rozhodnúť, či to využijú alebo nie. A čo je veľmi dôležité oproti dnešnému systému, to je to, že deje sa to transparentne. Deje sa to transparentne nielen kvôli tomu, lebo bude tam cenník, viete dobre, že teraz za zdravotné výkony u lekára by sa nemalo platiť. Je to tak? Je to tak na Slovensku.
A keď sa opýtame od občanov, platíte-neplatíte? Deväťdesiat percent, bohužiaľ, povie to, že áno, platí. A bohužiaľ, niekedy aj za zdravotné výkony. Ja si myslím, že keď povieme úplne jednoznačne občanom, že ľudia, doobeda nemusíte platiť za zdravotné výkony, to pochopia. A práve s tým aj tú šedú ekonómiu trošku vytlačíme, lebo občania budú vedieť, že áno, na objednanie poobede, keď idú k lekárom, tak budú musieť platiť, keď sa tak rozhodnú a samozrejme, bude tam ten cenník, ktorý budú vidieť a vedieť, že koľko musia zaplatiť. To znamená, že nielen transparentnosť, ale aj nejaký systém zavedieme do toho objednania, čo sa volá teraz doplnkové ordinačné hodiny.
Jednak čo je pozitívne, že to nie je povinné, je to možnosť. Druhá vec je tá, že neuberieme z tých ordinačných hodín tých lekárov, to znamená, že pomáhame aj tým, ktorí nevyužívajú tento inštitút, lebo budú menej čakať. A na druhej strane, to je pravda, že tí, ktorí sa rozhodnú tak, že chcú zaplatiť za doplnkové ordinačné hodiny, s tým šetríme peniaze v systéme, to znamená, že pre tých, ktorí, pre tých ľudí, ktorí nie sú v časovej tiesni, bude viac peňazí na ich ošetrenie. A ja to neberiem, tento inštitút, ako to nie je o tom, že peniaze dať alebo nie peniaze. To je skôr o ľuďoch, ktorí sú v časovej tiesni.
Preto fakt nechápem to, že prečo treba strašiť ľudí, prečo treba strašiť s tým, že budú platiť povinne 50 eur alebo 30 eur. Nebudú platiť povinne nič. Dá sa povedať, že v systéme, keď prijmeme tento zákon, sa neudeje žiadna novinka, systém takisto bude pokračovať ako doteraz, len na druhej strane je tu jedna možnosť, čo ľudia môžu využiť a hlavne aj lekári môžu využiť, keď chcú.
A práve kvôli tomu, nakoľko je to nový inštitút, aby sme ochránili pacientov, dali sme tam, ja si myslím, že dosť veľa takých mechanizmov, ktoré práve dúfame a samozrejme v praxi to uvidíme, bráni tomu, aby nemohli eventuálne lekári tlačiť ľudí, nie tie doplnkové ordinačné, do tých doplnkových ordinačných hodín. Ale viete, mne vadí trošku to, keď opozícia používa také argumenty, ktoré nie sú reálne. Keď viete, ako funguje u nás systém a so slzami v očiach hovoríte o tom, že sú chudáci, ktorí o tretej, o štvrtej musia čakať na tie lístky. Áno, bohužiaľ, to je tak. Ale, bohužiaľ, to, že u nás nefunguje všetko stopercentne, keď porovnáme s inými štátmi, ktoré dávajú oveľa viac peňazí do zdravotníctva, tam to ako funguje? Lepšie? Horšie? Sú veci, ktoré lepšie fungujú a sú veci, ktoré horšie. Veľakrát vytýkate alebo spomínate, že fú, sú čakacie lehoty na lekára, na rôzne vyšetrenia, na rôzne zákroky. Prečo inde, kde dávajú oveľa viac do zdravotníctva, nie sú? Viete, niekedy, bohužiaľ, to mi vadí, že vytvárate také mýtusy, ktoré sú také polopravdy a s tým, samozrejme, manipulujete s tými voličmi, manipulujete s občanmi a to nie je fér, že zneužívate ich city v zdravotníctve. Ja si myslím preto, že v zdravotníctve by sme mali konkrétne a odborne diskutovať a nie citovo zneužívať tých občanov.
Veľa vecí by som ešte mohol povedať, lebo je tu otázka, že prečo sme teda znížili na 30 a prečo nie 50? Viete dobre, že pri tom, že vy hovoríte, že to je veľmi zlý inštitút, na druhej strane to počúvam, že organizácia alebo asociácia na ochranu práv pacientov toto víta. To znamená, že pacienti to vítajú. A práve oni, lebo oni s nami komunikovali, nie tak ako vy, oni žiadali nás, aby sme znížili to na 30, aby to nebolo 50. My sme ich upozornili na to, na čo aj lekári upozorňujú verejnosť a tí, ktorí ste lekári, poznáte systém, viete, že to je tak, že bohužiaľ, tým zúžime určitej časti populácie tie výkony, ktoré vedia urobiť, lebo napríklad v gastroenteorológii je jeden výkon 80 eur. Je to tak, pán doktor? Je. Bohužiaľ, títo nebudú môcť využiť tento inštitút. Preto niektorí ľudia navrhovali to, aby tam nebol žiadny strop. Ale práve preto, lebo Asociácia pre ochranu práv pacientov nás žiadala, aby tam bol ochranný limit pre pacientov, preto sme dali tých 30 eur, a preto sme povedali aj to, že budeme monitorovať situáciu a môžeme, môžeme, samozrejme, zmeniť zákon, ale nestrašiť vás, prosím vás, ľudí, že budú musieť platiť 30 eur. Nebude to 30 eur.
Hovoril som už aj vo faktických, že existuje zákon o cenách, to znamená, že lekári, samozrejme, nemôžu buchnúť na brucho a dať nejaké hausnumerá. Samozrejme budú tam korektné ceny a ja si myslím, že dali sme aj také mechanizmy do tohto zákona, ktoré doteraz neboli. A vy sa tu tvárite, že ako veď nech všetko zostane tak, ako doteraz bolo, bude to dobre. Na druhej strane hovoríte, že ako to je teraz, takto to nie je dobré. No v poriadku, keď to takto nie je dobré, ako je teraz a chcete to zmeniť, tak ukážte, že ako. Lebo tu nevidím. Jediný návrh alebo jediný pozmeňujúci návrh som videl doteraz, to je od pána poslanca Beblavého a to som už vysvetľoval na výbore, vysvetlím aj teraz, nie je to dobrý návrh. Hoci mohol by som byť hrdý, že opísal trošku tento návrh, čo sme dali na doplnkové ordinačné hodiny a opísal ešte ten návrh, čo som dal pred mesiacom, ale aj ja som musel prísť na to, že ten môj pôvodný návrh nebol dobrý, lebo tento je komplexnejší.
Totiž pán poslanec navrhuje to, že znížiť týždenné ordinačné hodiny v doplnkových ordinačných hodinách z 30 na 20, tak to je maličkosť, ale navrhuje to, veď viete, že ako funguje ten teraz systém. Špecialisti, minimálne päť, ale možnože aj desať, väčšina špecialistov, 5 až 10 dní pracujú zadarmo. To znamená, že nedostávajú od poisťovní platbu za ich výkony. Kto je v systéme, vie, že to je tak. On navrhuje to, aby sme týmto špecialistom zvýšili ordinačné hodiny, alebo aby sme dali možnosť zvýšiť ordinačné hodiny a teraz už nebudú pracovať 5 až 10 dní zadarmo, ale možnože 12 dní zadarmo. To je sociálne, to je korektné? Pýtam sa. A samozrejme môžeme hovoriť, viete dobre, že tie čakacie lehoty, to, že ľudia musia čakať, to nie je kvôli tomu, lebo zlý je systém. Áno, môžeme trošku vylepšiť, možnože aj s týmto návrhom, ale na druhej strane vieme dobre, že nielen sestričiek je málo na Slovensku, aj lekárov je málo na Slovensku. A za to nezodpovedá táto vláda, nezodpovedá opozícia, za to zodpovedá v prvom rade demografia. A to tu nespomíname. Nehovoríme pravdu ľuďom, ale chceme ich zaviesť, neviem kam a chceme na tom získať nejaké politické body pre určité strany, pre svoje krátkodobé politické ciele, čo nie je správne. Takže pán Beblavý chce na plecia týchto lekárov dať ešte viac, hej, a hovorí, že veď to je sociálne, že to takto bude. Ale pritom nezavádza tie inštitúty, ktoré sme my zaviedli, tie kontrolné inštitúty a samozrejme nezavádza ani tie pokuty, s čím vieme eventuálne zamedziť, aby nevznikli tam také situácie, aké, bohužiaľ, vznikajú aj dnes, že hoci cez normálne ordinačné hodiny zdravotné výkony sú zadarmo, len, bohužiaľ, ľudia, občania tejto krajiny to nepociťujú.
Takže, milé dámy, vážení páni, pomaličky skončím. Ja fakt si myslím, že tá hystéria, ktorá bola vyvolaná okolo tohto zákona alebo pozmeňujúceho zákona, nebola opodstatnená a ja si myslím, že keď v kľude trošku a bez politických emócií premyslíte, a teraz hovorím o tej časti, čo hovorí o doplnkových ordinačných hodinách, keď to premyslíte, tak musíte uznať, že je to taká možnosť, ktorá možnože bude dobre fungovať. Dnes, samozrejme, je to ťažké kvôli tomu, lebo keď do zdravotníctva zavádzate niečo nové, každý má strach. Majú aj poskytovatelia, majú aj pacienti. Bohužiaľ, za tých posledných 12, 15, 20 rokov sú zvyknutí na to, že je reforma, potom reforma reformy, potom reforma reformy reformy a samozrejme preto chápem, že aj pacienti, aj odborná verejnosť, aj lekári, aj sestričky a zdravotníci všeobecne ako majú strach, keď nejaký nový inštitút sa zavádza. Som o tom presvedčený, že keď aj vy nám pomôžete, opozícia v tom, aby ľudia, aby občania sa dozvedeli, uvedomili, že v normálnych ordinačných hodinách nie sú žiadne povinné poplatky, to znamená, že je to zadarmo a keď chcú, môžu využiť takýto inštitút, tak to celkovo pomôže zdravotníctvu a samozrejme, čo je najdôležitejšie, pomôže občanom tejto republiky.
A teraz už nemám na to veľmi čas, ale verte nám, alebo keď to prečítate, tak to aj vidíte, že fakt zaviedli sme množstvo ochranných mechanizmov v tomto zákone práve pre tých občanov. Tie tri, ktoré sme predložili na záver, to znamená, že 30, ochranný limit, ako som hovoril, na základe požiadavky Asociácie pre ochranu práv pacientov, to, že sme tam, 15 dní sme zvýšili na 20, to nestačilo, dali sme ešte tam povinnosť lekárom, ktorým prídu na normálne ordinačné hodiny s výmenným lístkom pacienti, že tiež musia dať alebo tiež musia ošetriť tých pacientov do 20 dní. To znamená, to je tiež ochrana pre tých pacientov, hej? A tretia vec, to, že sme dali, že musia sa objednávať cez nejaký systém, tak to je práve tiež ochrana pre tých pacientov, aby nemohol byť zneužívaný tento inštitút, aby náhodou neboli tí pacienti, aby bola lepšia kontrola, aby neboli títo pacienti vytesnení do tých doplnkových ordinačných hodín.
Ešte raz a na záver, nezavádzame, nechceme a nebudeme zavádzať žiadne povinné poplatky u lekárov.
Ďakujem vám veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 11:25 - 11:26 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nakoľko som bol oslovený, vážený pán poslanec, viete dobre, že ja si vás ako odborníka vážim, to som už aj viackrát verejne deklaroval. Na druhej strane aj to chápem, že novovzniknuté strany potrebujú voličov, len nemyslím si, že za každú cenu. Viete, možnože naša strana neurobí stopercentný zákon, len 80-percentný, ale myslím si, že aj to je lepšie ako nič, v každom prípade.
Na druhej strane, keď hovoríte o OOP, musím sa vás opýtať, OOP tu existovalo vždy? Za našej spoločnej vlády, keď ste vy boli minister, existovalo to? Prečo ste to nezaviedli, keď máte také hlboké sociálne cítenie? Prečo to musel zaviesť ten zlý Fico? Nechcem ho chrániť, ale vy to dobre viete, že aj vtedy to bolo naviazané úplne tvrdo na 570 eur. To znamená, že ako sa zvyšovala minimálna mzda, raz to musí skončiť. A vtedy, keď to zaviedol pán premiér alebo SMER, to bolo, 13,6 % bola nezamestnanosť, dnes je 6,4. Úplne iné časy.
A prečo nepoviete ľuďom aj pravdu? Odkiaľ prišlo to OOP? Odkiaľ zobral SMER tie peniaze? Nie zo zdravotníctva? Ale áno. A teraz my to len vraciame tam, kam to patrí, odkiaľ to bolo zobraté.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 10:40 - 10:42 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Dobre, ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec, ja si myslím, že tých prvých sedem, osem minút bolo úplne v poriadku, myslím si, že skoro 100 % som s vami súhlasil, len potom ste zmenili, zmenili tie výstupy a rétoriku a fakt, čo sa mi nepáčilo, to je to, že nakoľko ste hovoril o tom, že viete, čo je to cena práce, že ekonomicky ste vzdelaný, ja tomu aj verím, že potom ste začali neodôvodnene strašiť ľudí s 30 eurami. Kvôli tomu, lebo aj vy to dobre viete, že keď niečo maximum je do 30, tak to nie je 30, ale to môže byť 1, 2, 3, 4, 5, 6 až môžem to vymenovať, hej? A viete vy dobre, keď ste ekonomicky vzdelaný, že existuje aj také niečo, ako zákon o cenách. To znamená, že ako lekári nemôžu buchnúť na brucho a dať cenu 30 za to, čo nemá tú hodnotu. To je už len maličkosť, keď dobre pamätám, 10 eur tu nikdy nebolo, to vždy bolo tak, že VÚC-ky museli stanoviť, že koľko, takže bolo za 6, 7, 10, aj za 16, ale to je maličkosť a už na výbore som povedal, že čo je slabinou vášho pozmeňujúceho návrhu, hoci ste vytvorili taký mišmaš, lebo trošku ste opísali to, čo teraz dávame ako doplnkové ordinačné hodiny, trošku to, čo minulý mesiac ešte som dal iný návrh, ale to nevadí. Čo je dôležitejšie, je to, že keď poznáte systém, viete dobre, že špecialisti dnes minimálne 5 až 10 dní pracujú zadarmo. A vy týmto špecialistom ešte chcete dať ďalšie hodiny, aby pracovali zadarmo. Ja si myslím, že to nie je veľmi sociálne, ani spravodlivé, ani korektné, ani systémové. Na druhej strane samozrejme to, že 10 eur len za to, aby sa objednávali, to je v poriadku, na druhej strane váš návrh v systéme... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 10:00 - 10:02 hod.

Tibor Bastrnák Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, nakoľko ste dáma, tak pokúsim sa to povedať pekne. Nehovorila ste pravdu. Alebo nechápete systém a preto ste bola alebo musela ste tu hovoriť nejaký science-fiction, možnože to máte rada. Pokúsim sa vám pripomenúť len tie veci, ktoré nie sú tak, ako ste to spomínala. Asi ste nepochopila, prečo sme zvýšili z 15 na 20 dní. To je ochranná, tiež ochranný limit pre pacientov a nie pre lekárov. Nie je to pravda, že doplnkové ordinačné hodiny lekári môžu robiť len od 13. hodiny. Keby ste prečítala tento návrh zákona alebo pozmeňujúce návrhy, tak viete dobre, že to nie je pravda. Nie je to pravda, že sa zavádza nový informačný systém na objednanie pacientov. To tiež nie je pravda. Ale vám najviac vadilo to, že vám chýba tam spoluúčasť štátu. Nie je to pravda. Je tam spoluúčasť štátu aj v doplnkových ordinačných hodinách, veď "FAS-y lieky" sú zadarmo, takisto ako v normálnych ordinačných hodinách. Takže teraz fakt len pár vecí, čo som musel vymenovať, čo nebolo tak, ako ste to spomenula. A keď nájdeme tých 3, 4, 5 takýchto jednoduchých vecí, tak čo si máme myslieť o ostatných?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis