Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.4.2016 o 14:11 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 12:51 - 12:51 hod.

Béla Bugár
Na vystúpenie pána poslanca s faktickými poznámkami pán poslanec Budaj. Končím možnosť sa prihlásiť. Počkajte ešte, pán minister. Končím možnosť sa prihlásiť s faktickými poznámkami. Pán poslanec Budaj tu nie je.
Takže, nech sa páči, pán minister, máte slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.4.2016 15:10 - 15:12 hod.

Béla Bugár
Pani poslankyňa Nachtmannová.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.4.2016 10:30 - 10:32 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem, kolegovia a kolegyne, za faktické poznámky.
No najprv snáď pán Poliačik. Áno, súhlasím s vami, preto som nespomenul, dá sa povedať, zatvorené dvere pred poslancami a poslankyňami klubu OĽANO, to určite že nie. Tak predsa, nie 27, ale 26 rokov som v politike a viem, čo znamená spolupráca, ale aj to viem, s kým sa dá a s kým sa nedá. Ak niekto tu vylieva svoju žlč, každého považuje za zlodeja, rozdáva každému poslancovi banány, nahráva poslancov, no prepáčte. To znamená, že vás ako klub OĽANO takto nehodnotím, ale konkrétneho človeka, bohužiaľ, áno a to zas je môj názor, buď beriete alebo neberiete, bohužiaľ. A mám s ním skúsenosti také aj onaké.
Pán poslanec Baránik, viete, každý politik a politická strana musí dávať jasné odkazy svojim voličom, keď chcete, môžem aj trošku tvrdšie povedať, musí takto vychovávať svojich voličov, ale keď tu budete útočiť, keď to bude o tom, že aj tak nebude boj proti korupcii, na základe čoho to hovoríte? Však hodnoťte nás na základe výsledku a potom, keď nebude, tak tu kričte a budem hovoriť, že bohužiaľ som sa zmýlil a nepatrím sem. Ale dopredu niečo odsúdiť, takto vychovávate voličov, z toho aj tak nič nebude, však to sú takí istí grázli, a tak ďalej, prepáčte. Toto hovorím, že toto by sme nemali robiť.
Pán poslanec Klus, aby som teda stačil ešte odpovedať aj vám. Áno, v koaličnej zmluve dokonca máme aj časť, ktorá hovorí o tom, že budeme prehodnocovať aj povedzme vami podané návrhy opozičné, ak sú dobré, sú, dá sa povedať v tom šľapaji, v tých našich predstavách, prečo by sme nepodporili? Je to vyslovene tam napísané. Prvýkrát vôbec v koaličnej zmluve! Takže môžte sa spoľahnúť, že budeme sa snažiť o spoluprácu s tými, s ktorými sa dá.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.4.2016 10:07 - 10:16 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená pani podpredsedníčka vlády, členovia vlády, vážené pani poslankyne, páni poslanci, každé rokovanie o programových prioritách vlády je významným medzníkom v práci parlamentu. Samozrejme, znamená to koniec jednej etapy a začiatok novej.
Predložené programové vyhlásenie vlády dáva nielen nádej na zlepšenie chodu štátu, na lepšiu správu vecí verejných, ale pre mňa osobne a mojich kolegov je zároveň aj záväzným, veľmi vážnym záväzkom pohnúť krajinou vpred. Vážnym záväzkom k tomu, aby sme cez dôsledné plnenie tohto programového vyhlásenia vrátili dôveru občanov v politiku a politické strany.
Okrem toho, samozrejme, ja vnímam aj celospoločenské ovzdušie, v ktorom prijímame tento dokument. Som rád, že sa ukazuje, že veľká časť slovenskej verejnosti sa už vyrovnala s vybičovanými emóciami, ktoré sprevádzali voľby a následne aj proces formulujúcej sa vládnej koalície. Dokázali prijať skutočnosť, že výsledky volieb možno nezodpovedajú ich očakávaniam, a dokážu sa dnes na vývoj pozerať viac cez fakty ako cez emócie. Nakoniec, dokazujú to aj posledné prieskumy a mňa osobne teší, že viac ako 74 %, takže 3/4 našich voličov sú spokojných s postupom strany po voľbách. Toľko teda na adresu obvinení zo zrady voličov, čo som tu vypočul párkrát.
Je mi ale ľúto, že to isté sa nedá povedať o časti politického spektra. Niektorí politici dodnes nespracovali svoju frustráciu z výsledkov volieb a nespracovali a pravdepodobne ani nespracujú skutočnosť, že nie sú súčasťou vlády. Vzdal som sa nádeje, že tak ako je to obvyklé v každej demokratickej krajine, kde samozrejme nová vláda dostane aj 100 dní na naštartovanie svojej práce, že to dokážu aj politici na Slovensku a budú sa podľa toho aj správať. Dnes sme ale svedkami toho, že ani 100 minút sme nedostali. Dnes sa politický marketing valí na nás z každej strany. Zo závažných spoločenských otázok sa robia nátlakové akcie, odvoláva sa minister, ktorý ešte ani dôveru nedostal. Vyzývajú sa bývalí, súčasní, dokonca budúci ministri, aby okamžite konali. A niektorí sa tak zasekli v osobných útokoch, že namiesto pozdravu "dobrý deň" vedia povedať len osobné invektívy. Som presvedčený o tom, že v nenávisti a s nenávisťou sa politika robiť nedá a nemá. No napriek tomu je tu novodobá choroba niektorých našich kolegov.
Vážené kolegyne a vážení kolegovia, napriek tomu, čo tu niektorí poslanci predvádzajú, som sa nevzdal a sa nevzdávam nádeje, že tento parlament bude fungovať ako najvyššia inštitúcia štátu a nie ako cirkus. Táto vládna koalícia si neuzurpuje rozum na všetko. Vládny program sme zostavovali s najlepším vedomím a svedomím a zodpovedne.
Táto vládna koalícia si želá konštruktívnu opozíciu. Chcem sa poďakovať tým opozičným kolegom, ktorí sa dokážu baviť o vládnom programe na základe faktov a dávajú konkrétne návrhy na vylepšenie jeho ustanovení. Podčiarkujem, že verím a nevzdávam sa nádeje, že v tomto parlamente bude aspoň časť opozičných poslancov, ktorí sa budú chcieť a vedieť vyjadrovať k meritu veci.
Čoho som sa ale úplne vzdal, je viera, že nenávisť a zloba, ktorú šíria hlavne páni Matovič a Lipšic a niektorí ich kolegovia, sa dajú vôbec prekonať. Nedajú sa. Obávam sa, že tieto emócie už nedokážu ani ovládať. Videli sme, čo stvárali pred voľbami, po voľbách, aj tu na aktuálnej schôdzi. Je ťažké to vôbec hodnotiť. Preto som sa rozhodol, že s pánom Matovičom končím. Mohol by prísť s najlepším nápadom, u mňa skončil. V ničom, ale v ničom sa nelíši od nacionalistov a extrémistov. Je možno ešte nebezpečnejší, lebo naviac je hlavným predstaviteľom konšpiračných teórií. Žiaľ, toto borgiovské predstavenie nás tu bude sprevádzať štyri roky. Je mi to ľúto, ale budeme sa musieť s tým naučiť žiť.
Nedá mi, aby som v tejto súvislosti neupozornil na vetu riaditeľa TIS, teda Transparenty International Slovenska, pána Šípoša. Citujem: "Neprimerané hodnotenia a ignorovanie pokroku podkopávajú štandardnú politiku. Polarizujúca debata nahráva populistom a extrémistom." Toľko citát.
Takže, dámy a páni, sformovanie politiky je našou spoločnou zodpovednosťou. Aj preto, vážení priatelia, teraz a tu, aj v mene mojich kolegov prehlasujem, že tieto útoky a táto nenávisť nás neodradia od toho, aby sme dôsledne plnili to, kvôli čomu sme do tejto vlády išli. Kvôli posilneniu princípov právneho štátu, kvôli boju proti korupcii, rozvoju regiónov a ochrane menšín.
Som rád, že väčšina z našich požiadaviek sa dostala do priorít vlády, a som rád, že aj do prerokovaného programového vyhlásenia vlády. A práve to sú konkrétne opatrenia na zastavenie rastu extrémizmu. Áno, práve korupčné správanie, nedostatok pracovných miest, zaostávanie regiónov či problematické spolužitie s marginalizovanými komunitami sú vodou na mlyn extrémistov. Chceme a musíme to v priebehu nasledujúcich štyroch rokov zmeniť. S vami alebo bez vás.
Chcem preto zopakovať, že nie emócie a nie fundamentálna nenávisť, ale tento dokument musí byť základom pre vaše rozhodovanie. Bez politikárčenia skúste sa pozrieť na jeho ciele a predsavzatia. Skúste zodpovedať, že čo je dôležité pre Slovensko a jeho občanov v tejto ťažkej dobe. Ja považujem toto programové vyhlásenie za dobré, dostatočne ambiciózne a zodpovedné.
Veľakrát tu odznelo, že "papier znesie všetko", dokonca "vyhláseniu neveríme". No teda pripúšťate, že tento dokument obsahuje veľa dobrých nápadov, len neveríte, že sa zrealizujú. Viera, v úvodzovkách, teda patrí do kostola. Neverte, ale kontrolujte! A, prosím, hodnoťte túto vládnu koalíciu na základe toho, ako bude napĺňať jeho literu. O tých spomenutých sto dní, o rok, o dva a, samozrejme, voliči potom to zhodnotia o štyri roky vo voľbách. A ja dúfam, že toto bude na základe dosiahnutých výsledkov, ale aj možných nesplnených sľubov. Na základe toho, či sa im v tejto krajine žije lepšie, či sa zlepšila ich sociálna situácia, bezpečnosť, vymožiteľnosť práva, či je menej korupcie a či je viac transparentnosti. A verím, že to by malo byť zmyslom našej spoločnej práce.
Vážení kolegovia, nech sa to zdá akokoľvek niektorým z vás čudné, to aby sa tu žilo a pracovalo lepšie, nie je záujmom len hŕstky najhlasnejších opozičných poslancov, ale každého jedného z nás. Je pravdou, že síce výsledky možno budú menej kričať ako senzačné odhalenia pred kamerami, ale podstatu práce vlády, parlamentu a každého jedného z nás musia tvoriť práve konkrétne kroky na zlepšovanie charakteru štátu. Treba teda nájsť zdravú mieru medzi sebaprezentovaním a skutočnou a poctivou prácou.
A áno, vážení kolegovia, odhaľujte nekalé praktiky, ale sústreďte sa na podstatu a robme korektnú, zodpovednú prácu, samozrejme, tak na strane koalície, ako aj na strane opozície. Od nás od každého totiž záleží, či konštruktívna opozično-koaličná spolupráca zostane naďalej len snom, alebo sa z nej stane bežný a štandardný spôsob spolupráce politikov aj na Slovensku. Ja aj s klubom MOST – HÍD sa k tejto práci a k takejto spolupráci hlásim. Lebo platí to, čo sme hovorili aj vo volebnej kampani. Urobíme maximum pre vylepšenie charakteru nášho štátu, pre lepší život občanov v regiónoch, pre dôstojnú zdravotnú a sociálnu starostlivosť, pre občianske práva a slobody a pre naše miesto v európskych a euroatlantických štruktúrach.
Ďakujem za slovo a ďakujem, že ste si ma vypočuli. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.4.2016 17:40 - 17:41 hod.

Béla Bugár
Pán poslanec Boris Kollár.
Pardon. Pani poslankyňa Verešová.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.4.2016 14:11 - 14:13 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Lipšic, vy ste kritizovali nepomer v jednotlivých výboroch a keď to meníme, lebo fakt je pravda, že nie je sedem päť, alebo povedzme osem šesť je ten pomer, ale o jedného viac má vládna koalícia, no tak to vám vadí, lebo vy tam potrebujete dostať jedného človeka, lebo ten jeden jediný človek určite vyrieši, poviem to tak, korupčné kauzy. Takže vy neveríte napríklad pánovi poslancovi Galkovi, Laurenčíkovi, Vašečkovi, Kotlebovi a Krajňákovi? Vy im neveríte, že oni nebudú odhaľovať, oni asi sa spolčia s vládnou koalíciou. Prepáčte, mýliť sa je ľudské, hovorí niekto, keď.
Ale hovoríte o zaužívaných zvyklostiach. Dokonca iks rokov, iks volebných, dá sa povedať iks volebných obvodov alebo volebných období dá sa povedať, vždy sme to robili tak, lebo iné možnosti nie sú, že predseda strany navrhuje na ustanovujúcu schôdzu každého poslanca do nejakého výboru. To je zaužívaná zvyklosť. Vy ste to zrušili okamžite. A viete, prečo sme sa nevedeli dohodnúť? Lebo na miesto toho, tak ako aj pán kolega vedľa sediaci, na miesto toho, aby to prišiel riešiť, začali ste kričať o noci dlhých nožov. Tu máte výsledok. Prepáčte, my sme mali fakt záujem to riešiť. Vy hovoríte napríklad a znovu, prepáčte, klamete. Hovoríte o tom, že aký je dobrý odborník povedzme pán kolega Beblavý. Ale len na jednu vec? On bol štátnym tajomníkom na ministerstve práce a sociálnych vecí. Mne povedal, že preňho nie je problém sa dostať do toho výboru. Tak isto mi povedal, nakoľko sa zaoberal napríklad so zdravotníctvom, preňho nie je problém sa dostať do toho výboru. Vy silou mocou ho tlačíte do jedného. Ešte raz mi povedzte, kde v rokovacom poriadku máte napísané, že poslanec musí ísť do výboru, kde on chce? (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.4.2016 13:40 - 13:44 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ústavou predpísaný sľub poslanca znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života".
Pán poslanec Péter Vörös.

Vörös, Péter, poslanec NR SR
Sľubujem. (Potlesk.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa Irén Sárközy.

Sárközy, Irén, poslankyňa NR SR
Sľubujem. (Potlesk.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Milan Mojš.

Mojš, Milan, poslanec NR SR
Sľubujem. (Potlesk.)
Skryt prepis