Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2017 o 13:29 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 14:51 - 14:53 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Petrák, ja naozaj musím súhlasiť, že strana (ako sa to voláte?) kotlebovci, naozaj je jediná z opozičných strán, ktorá v poslednom období prišla s nástrojom na znižovanie nezamestnanosti a zvyšovanie zamestnanosti v regiónoch tým, že pozamestnávali všetkých svojich rodinných príslušníkov na úrade, na župe. A môžu sa naparovať, koľko chcú, myslím si, že voliči im vo voľbách už ukázali vysvedčenie.
Aj ja som východniar, aj ja by som bol rád, keby bolo viac investícií a práce na východe. No len stále aj v tejto diskusii počujem len hodnotenie alebo analýzu situácie, ktorú všetci dobre poznáme, namiesto riešení zo strany opozície, teda s výnimkou riešenia kotlebovcov, a chcel by som ich naozaj počuť, lebo my ich veľmi radi akceptujeme a prijmeme.
Ja si ale myslím, že keď to budete hovoriť iba tuto z Bratislavy od stola, tak vôbec tým regiónom nepomôžete. Prvá vláda Roberta Fica bola, ak to dobre som zrátal, 14-krát v regiónoch zasadala, druhá 19-krát a vláda Ivety Radičovej, ktorej ste boli súčasťou aj vy, aj OĽaNO, aj SaS, dvakrát. Takže možno sa trošku priblížiť viac k ľuďom, počúvať ich a potom prísť aj s nejakými nápadmi. Nielen kecať, tárať a nepriniesť žiadne riešenia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 14:24 - 14:26 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, hovorili ste, že nechcete maľovať čerta na stenu, ale maľovali ste ho a namaľovali, pretože toto je pre vás typické, pre celú opozíciu, že vy nič iné neviete, len maľovať čerta na stenu bez toho, aby ste ponúkli nejaké riešenie, nejakú alternatívu k tomu nášmu riešeniu. Ani vo vašom príspevku, a to som naozaj pozorne počúval, som sa nič také nedozvedel.
Vláda reaguje na regionálne rozdiely na Slovensku, nie je to nová téma, regionálne rozdiely tu boli aj za predchádzajúcich vlád, aj za tej vašej, pani poslankyňa, a vláda reaguje prijatím zákona o pomoci regiónom s nízkou alebo s vysokou mierou nezamestnanosti. Reaguje tak, že tento rok absolvuje 15 výjazdových rokovaní v regiónoch. A tie príspevky – a práve o to tu ide v tomto zákone – za dochádzanie alebo na dochádzanie za prácou, na presťahovanie za prácou majú slúžiť k tomu, že v súčasnosti je už situácia na pracovnom trhu taká, že máme 70-tisíc voľných pracovných miest a ďalších 40-tisíc pribudne tento rok. A to máme teraz našu ekonomiku, ktorá dobre šliape, padnúť, nechať padnúť na tom, že nebudeme mať dostatok pracovnej sily? Alebo tu naozaj máme dovážať len ľudí z tretích krajín? Tak snažíme sa reagovať na túto situáciu najlepšie, ako vieme, ale vy len maľujete čerta na stenu a ako vždy neponúkate žiadne systémové riešenia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.12.2017 15:35 - 15:36 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Heger, také technokratické, nemastné-neslané vystúpenie hodné ministra financií, teda minimálne tieňového. Vy ste to už očakávali, ale aj vám musím pripomenúť hlasovanie z 28. novembra 2014, ktoré tak rozčúlilo Jozefa Mihála, lebo sme ho tu vyzliekli donaha a usvedčili z toho, že nehlasoval, že nehlasoval za zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky, no a podobne ju nepodporila aj väčšina klubu OĽANO. Vy ste tu síce neboli, ale väčšina klubu OĽANO tiež nepodporila túto položku, ktorú vy teraz obhajujete.
Stále vám ako keby chýba vysvetlenie, prečo bola vtedy zavedená. Už pán minister zdravotníctva aj ďalší vládni poslanci to ixkrát vysvetľovali, že išlo o podporu zamestnanosti, keďže bola vysoká nezamestnanosť. A síce vám to išlo len tak cez zuby, ale musím zopakovať, áno, v súčasnosti už nezamestnanosť klesla pod 6 %, je na úrovni 5,95 %, a myslím, ak sa nemýlim, voľných pracovných miest je v súčasnosti 75-tisíc a, áno, vláda neustále sa snaží akčnými plánmi na základe zákona o pomoci zaostalým regiónom pomáhať a vyrovnávať aj tie regionálne rozdiely, ktoré sa týkajú aj samotnej nezamestnanosti.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.12.2017 15:10 - 15:12 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Mihál, s veľkým úžasom sledujem, ako ste sa hrdinsky postavili za zachovanie odvodovej odpočítateľnej položky. Dokonca mám pocit, že nastavujete za ňu svoju vlastnú hruď. Chcem vám preto pripomenúť jednu udalosť z 28. novembra 2014, a to bolo hlasovanie o zavedení tejto odpočítateľnej odvodovej položky. A ako tak pozerám do toho, na to hlasovanie, tak pozerám, vidím tu, ako hlasoval poslanec, ktorý sa volá Jozef Mihál. Jozef Mihál nepodporil zavedenie tejto odvodovej odpočítateľnej položky. Prosím vás, vysvetlite mi to, vysvetlite mi to. Ja nerozumiem, čo sa stalo? Fico bol iný v roku 2014 ako teraz? A aký bol Mihál? Mihál je ten istý alebo je to iný Mihál, je to iný Jozef Mihál?
A chcem vám tiež pripomenúť, že predsa SaS bola dva roky vo vláde. Vy ste boli dokonca ministrom dva roky vo vláde a vaša vláda nikdy neznížila žiadne odvody. Možno je to aj tým, že tá vlajková loď SaS, to slávne odvodové koliesko, je tak kvalitná, že ju spochybní aj obyčajný bloger.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.12.2017 14:46 - 14:47 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
(Chýba začiatok zvukového záznamu.) ... stal populizmom bolo to, čo z platby vo výške maximálne 30 eur počas doplnkových ordinačných hodín urobila opozícia. A vy dobre viete, že je to číry populizmus. Toto opatrenie, podľa môjho skromného názoru, malo pomôcť predovšetkým pravicovým voličom. Tým voličom, ktorí na to majú, aby sa objednali u lekára v doplnkových ordinačných hodinách. Samozrejme, aj ľavicovým voličom, lebo v takomto prípade by sa uvoľnili štandardné ordinačné hodiny pre nich.
A keď hovoríte o tom vysvetľovaní, tak to som fakt zvedavý, ako vy budete vysvetľovať svojim pravicovým voličom, ktorí by podľa mňa toto opatrenie privítali, ako vy budete týmto svojim pravicovým voličom vysvetľovať, keď sa napokon toto opatrenie zruší.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2017 13:54 - 13:55 hod.

Erik Tomáš
Pán poslanec Heger, pán premiér veľmi často pracuje v noci, veď stačí si len spomenúť na bruselské summity, ktoré končia niekedy o piatej, štvrtej ráno, a určite vždy športuje. Proste je to jeho zvyk a týmto vyhlásením alebo gestom nemyslel určite nič zlé. To len tak na okraj. Ja som vám len chcel, keďže ste poslancom z OĽANO, poďakovať, že OĽANO podporí tento vládny návrh zákona. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2017 13:29 - 13:30 hod.

Erik Tomáš
Pani poslankyňa, ja chcem tiež poďakovať za tento príspevok, vecný príspevok, podobne ako všetky vaše aj na výbore pre sociálne veci. Len jedno konštatovanie, aký to rozdiel medzi vami, ale aj inými vašimi kolegami, ako napríklad pán Heger, a vaším lídrom Igorom Matovičom, ktorý musí za každú cenu proste aj pri takejto téme urobiť divadlo. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2017 13:12 - 13:14 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Beblavý, v princípe veľmi vecné vystúpenie. Dá sa s mnohými vecami súhlasiť. Ja som tiež rád, že rovnako sa pristupuje aj k zamestnancom štátnej a verejnej správy. Áno, vy ste o tom začali hovoriť prvý, ale teda ten výsledok je, myslím, dôležitý. Pevne verím, že podobne sa to podarí aj v prípade minimálnej mzdy.
To, čo ste podľa mňa trošku zaviedli verejnosť a zavádzate, je, že teda najprv sme navrhli tie príplatky a až potom sme sa začali s tými zamestnávateľmi rozprávať s vysvetlením, že vlastne to treba nanovo prepočítať. Ale my nič také nechystáme, my predsa na tom príplatku, na tých príplatkoch budeme trvať a jediné, čo tvrdíme, je, že predsa sú len určité prevádzky, kde je nočná práca vlastne základom celej produkcie, a tam, kde sa prakticky robí len v noci, tak naozaj by sa patrilo pozrieť, či si tieto spoločnosti nezaslúžia výnimky. Nemyslím si, že zamestnávatelia budú využívať ešte viac kvôli tým príplatkom prácu v noci alebo cez sviatky, lebo, ako dobre aj vy viete, už teraz 240-tisíc ľudí pracuje, myslím, v noci, taký je údaj. Tak už si neviem predstaviť, či sa to ešte vôbec viac dá.
No, a stále šachujete s tými odvodmi podľa mňa trochu neférovo, pretože veď vy to tak tvrdíte, ako keby tie odvody išli Robertovi Ficovi alebo nejakým členom vlády. Však predsa tie, vieme všetci dobre, že odvody sa predsa používajú na fungovanie štátu, na dôchodky a všetko. Takže logicky, že samozrejme aj v týchto príplatkoch sa niečo odvedie. Čiže v poriadku, je to aj vďaka vašej spolupráci, že predovšetkým oceňujem tú verejnú a štátnu správu. Je to dôležité a myslím, že som správne pochopil, že to podporíte, tak ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2017 12:22 - 12:24 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Matovič, jediný, kto tu predvádza divadlá, ste vy a dnes ste predviedli ďalšie. Je to podobné divadlo, ako ste predviedli v piatok, keď ste sa snažili tváriť, že váš klub OĽANO nehlasoval za zvyšovanie platov politikov o tisíc eur, a potom som vás usvedčil, že to tak bolo, a už ste čušali ako pena.
Druhá vec, áno, príplatky zavádza strana SMER – sociálna demokracia, resp. celá vládna koalícia pre ľudí, ktorí si to zaslúžia, sú to príplatky za nočné zmeny, za prácu počas sviatkov, za prácu počas víkendov. Vy tvrdíte, že sme odkopírovali tieto návrhy od vás. Tak sa vás potom pýtam, keď ste reálne boli vo vláde, prečo ste už vtedy neprišli s týmito návrhmi? Ale vy máte vždy geniálne nápady len, keď ste v opozícii. Pán Heger hovoril, že už roku 2006 mohli byť tieto príplatky, keď bola strana SMER prvýkrát vo vláde. Tak potom sa pýtam, prečo neboli od roku 2010, keď ste boli vo vládnej koalícii, pán Matovič, a mali ste reálnu moc to presadiť? Ale teraz, samozrejme, geniálne nápady.
A po tretie, opäť ste nemiestnym spôsobom kriminalizovali vládnu koalíciu. Jediným kriminálnikom v parlamente ste vy osobne. Vy ste usvedčený daňový podvodník a keby ľudia ako vy platili riadne dane, keby ľudia ako vy platili riadne dane, tak mohlo byť viac aj pre ľudí na príspevky alebo na príplatky, dokonca aj pre opatrovateľky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 8.12.2017 10:31 - 10:33 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedníčkou Výboru Národnej rady pre sociálne veci za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 779. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií. Odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 803 z 10. novembra 2017 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 26. januára 2018 a v gestorskom výbore do 29. januára 2018.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis