Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2018 o 12:19 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.2.2019 11:07 - 11:09 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán Matovič, napriek tomu, že ste opäť teda predviedli váš štýl politiky, ja sa budem snažiť byť čo najvecnejší. Keď sa vy oháňate zákonom a veľmi rád a veľmi často, tak musíte akceptovať aj to, keď, že keď dvakrát porušíte zákon, čo ste ho aj porušili, tak prichádza takýto typ rozpravy a bod do programu parlamentu. Viete, stále máte plné ústa zákonnosti, ale pokiaľ ide už o vás, tak chcete byť rovnejší medzi rovnými. Jednoducho ústava hovor jasne, že ak dvakrát poruší poslanec zákon, tak minimálne je potrebné debatovať o tom, či má alebo nemá prísť o mandát.
Hovoríte, že vás obžalovali koaliční poslanci. Chcem vám pripomenúť, že sú tu ďalší traja poslanci okrem vás, ktorí mali podobný problém, a bez toho, aby okolo toho robili také reči ako vy, poctivo platia pokuty, dvaja poslanci zo SMER-u, ináč jeden aj z opozičnej SaS. Takže nerozumiem, o akej obžalobe zo strany koalície tu hovoríte. Prejudikujete naše rozhodnutie, čo sa týka vášho mandátu, pritom nič také nie je ešte na stole. A ubezpečujem vás, že budeme diskutovať dostatočne dlho o tom, či vám dáme nálepku martýra alebo nie, ktorú si naozaj nezaslúžite.
Ste pokrytec aj v tom, keď hovoríte o, už niekoľkýkrát o tých platoch pre poslancov. Chcem vám pripomenúť, že pred rokom celý klub OĽANO hlasoval za zvýšenie platov poslancov. Som veľmi zvedavý, ja napríklad sa osobne viem postaviť k tejto situácii a viem, čo urobím, ale som zvedavý, čo urobí klub OĽANO s tým navýšením, ktoré dostanú. To som veľmi zvedavý.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.1.2019 13:10 - 13:11 hod.

Erik Tomáš
Vážený pán predseda, v mene troch poslaneckých klubov chceme navrhnúť, aby sa bod č. 33, tlač 1015, preložil na nasledujúcu schôdzu parlamentu.
Zdôvodnenie je, že je niekoľko poslancov, ktorí sú práceneschopní, a z dôvodu zdravotných dôvodov sa predpokladá, že práceneschopnosť bude trvať celú schôdzu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2018 10:35 - 10:37 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, ja som tiež nechcel pôvodne reagovať a tiež som bol vyprovokovaný vaším vystúpením k tejto, poviem vopred, politickej poznámke. Naozaj nemám rád mentorský prístup, ak niekto v tejto sále hovorí svojim kolegom, čo majú a čo nemajú hovoriť a zvlášť to čudne znie z úst poslankyne strany, ktorá má v názve sloboda.
Čiže ja to slovo zlepenec veľmi rád zopakujem aj voči bývalej vláde Ivety Radičovej. Súčasťou toho zlepenca bola vaša strana SaS. Dokonca bola takým symbolom toho zlepenca a napokon bola to vaša strana, ktorá tú vládu Ivety Radičovej povalila, ten zlepenec. Čiže toto vám už navždy zostane prischnuté a nič mentorovaním nedosiahnete.
K tým cenám. Bola to vaša strana, ktorá ovládala ministerstvo hospodárstva, ktoré prijalo nové pravidlá, ktoré znamenali, že štát už nemohol cez SPP vstupovať do cien plynu, tak ako to bolo predtým, čo vlastne znamenalo nárast cien energií ako takých. Bola to strana SMER - sociálna demokracia, ktorá znížila DPH na základné ceny potravín.
To sú proste fakty. A už keď počúvam niekoľkýkrát z úst vás a vašich kolegov o tom, ako vy budete všetko riešiť znižovaním daní, tak vám chcem pripomenúť volebný program stany SaS pred rokom 2010, kde ste sľubovali ľuďom rovnú dať na úrovni 16 %, a keď ste vstúpili do vlády, napokon ste dane zvyšovali, teda DPH. Takže neviem, či voliči môžu, alebo nemôžu veriť vašim týmto slovám, ale už tu majú jeden príklad z minulosti, keď ste ich podviedli.
A možno by ste mohli svoje argumenty hovoriť nie pred poloprázdnou sálou v parlamente, ale chcelo by to jednu veľkú halu, kde prídu tí dodávatelia, ktorí sú takto ponižovaní a ničení veľkými obchodnými reťazcami, a tam im hovoriť tieto svoje argumenty.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 4.12.2018 18:13 - 18:14 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia a kolegyne, dovoľte mi predložiť správu výborov Národnej rady o prerokovaní návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2019 a rozpočtový výhľad na roky 2020 a 2021.
Predseda Národnej rady rozhodnutím č. 1239 z 12. októbra 2018 pridelil návrh rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2019 a rozpočtový výhľad na roky 2020 a 2021 na prerokovanie Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet a Výboru Národnej rady pre sociálne veci. Ako gestorský výbor určil Výbor Národnej rady pre sociálne veci, ktorý na základe rokovaní výborov predloží Národnej rade správu o prerokovaní návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne i rozpočtového výhľadu. Návrh rozpočtu i rozpočtový výhľad prerokovali a odporučili Národnej rade schváliť oba určené výbory.
Správa výborov Národnej rady o prerokovaní návrhu rozpočtu i rozpočtový výhľad boli schválené uznesením výboru pre sociálne veci č. 139 z 27. novembra 2018. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som predložil Národnej rade správu o výsledku prerokovania návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne a rozpočtový výhľad vo výboroch a návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý tvorí prílohu správy.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

3.12.2018 12:55 - 12:55 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Už je čas obeda a asi sme všetci hladní, ja teda som, ale my obedy zadarmo mať nebudeme, my si ich pekne zaplatíme.
Chcem vám poďakovať, kolegovia, kolegyne, za vecnú diskusiu k tomuto návrhu. Možno poprosiť o menej škodoradosti, pretože aj toto opatrenie si určite na úvod vyžiada alebo môže mať nejaké problémy. Chcem poprosiť, aby sme odhodili možno aspoň v tomto prípade politikárčenie a politiku a požiadať vás o podporu tohto opatrenia. Ide o deti, takže dúfam, pevne verím v čo najviac hlasov za tento návrh. Ďakujem ešte raz veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2018 12:53 - 12:54 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Takže rešpektujem názor regionálnych zväzov ZMOS-u, ale zároveň im chcem opäť pripomenúť, že toto opatrenie sa realizuje po dohode s vrcholnými predstaviteľmi ZMOS-u a výkonnou radou ZMOS-u a v rámci tej dohody je prísľub pomoci zo štátu aj v prípade personálnych a technických kapacít. Ja si, na rozdiel od regionálnych zväzov Oravy, nemyslím, že ide o opatrenie, ktoré nie je dobré. To, aby sa neplytvalo jedlom, musia zabezpečiť oni, oni sú zriaďovatelia škôl, už sme tu o tom hovorili.
A k vlakom zadarmo, chcem povedať toľko, že ich využíva v súčasnosti milión dvesto tisíc ľudí, a to fakt nesignalizuje žiadnu nespokojnosť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2018 12:39 - 12:41 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega, na rozdiel od pána Budaja budem v zmysle rokovacieho poriadku reagovať na vás, tak ako sa to má. Tiež som absolútne proti plytvaniu potravinami a obedmi a som za kvalitu. Čo sa týka toho plytvania, rozhodli sme sa to neriešiť v zákone a ponechať na zriaďovateľov, že pevne veríme, že ten mechanizmus nahlasovania a odhlasovania obedov zvládnu tak, aby sa stravou neplytvalo. Dokonca myslím si, že potom je vhodné zaviesť aj nejaký sankčný mechanizmus, pretože naozaj keď tie doplatky budeme hradiť, tak aby aj rodičia niesli určitú zodpovednosť za tie obedy zadarmo.
Čo sa týka kvality stravy, už teraz podľa zákona existuje viacero pásiem potravinových, jednak z hľadiska výživnej hodnoty, jednak z hľadiska veku detí, to dobre viete. Ale áno, vieme dobre, že niektorým, mnohým deťom v škole nechutí, potom ich vidíme na fastfoodoch a asi najradšej by sme ich, však treba si dať aj hamburger, aj hranolky niekedy, ale nie vždy, takže ja som pripravený aj na diskusiu o kvalite stravy. Ak štát vie do toho vstúpiť, lebo aj toto je v prvom rade zodpovednosť zriaďovateľov, ale vie do toho štát vstúpiť, prečo nie.
Čo sa týka toho, nevyriešených tých 10 %, kde tie stravy, kde to teplé jedlo nie je, no tak, bohužiaľ, tak tie málotriedky nútiť, aby zriaďovali teraz jedálne, neviem, či je úplne vhodné, ale opäť je to zodpovednosť zriaďovateľov. My dávame dotáciu aj pre tieto deti, aj pre tieto deti, na každé jedno dieťa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2018 12:19 - 12:21 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, už sme sa o tom rozprávali na sociálnom výbore. Preto to ide z tohto zákona, resp. podľa tohto zákona, lebo my už rozširujeme v podstate existujúcu, nie v podstate, ale existujúcu dotáciu na stravovacie návyky detí pre deti z chudobných rodín. A keďže sa to rozširuje, tak ide to podľa tohto zákona.
Čo sa týka tej teplej, neteplej stravy, už som to viackrát uviedol, asi 10 – 11 % škôl nemá jedáleň. Ale toto nie je kompetencia, resp. zodpovednosť štátu, ale zriaďovateľov, teda obcí a miest. Ide najmä o tie málotriedky. A napriek tomu myslíme aj na tie deti, pretože aj im, aj im priznávame tú dotáciu 1,20 eur.
Čo sa týka toho vášho pozmeňujúceho návrhu, rovno poviem a vy ma už dobre poznáte, že ja som pripravený diskutovať na túto tému. Myslím si, že sme sa podobne zhodli pri kompenzáciách zdravotne ťažko postihnutých. Sadnime si a diskutujme. Ale tu riešime stravovacie návyky detí. Detí. Toto je duch toho zákona. A navyše už teraz podľa zákona o sociálnych službách môžu samosprávy nielen formou jedální, ale aj formou donášky do domácností zabezpečovať dôchodcov. Čiže som pripravený na túto diskusiu, len tento zákon je o stravovacích návykoch detí.
A keď sme pri dôchodcoch, viete dobre, že myslíme na nich a urobili sme už veľa opatrení, zaviedli sme vianočný príspevok, ideme ho teraz zdvojnásobiť. Prepočítali sa dôchodky. To boli tie disproporcie medzi starodôchodcami a novodôchodcami, 135-tisíc dôchodcov dostalo počas tohto roka vyšší dôchodok. A tých zvyšných 15-tisíc, ktorých sa to týkalo, sme nechali tak, ako je, aby nemali nižší. Nakoniec zaviedli sme minimálny dôchodok a vlaky zadarmo, sme tiež pomohli dôchodcom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2018 11:53 - 11:55 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán Kollár, ďakujem vám za konštruktívny príspevok, len vás chcem poprosiť, možno si trošku upracte vo vašom hnutí, pretože predchádzajúce príspevky vašich dvoch kolegov boli naozaj diametrálne odlišné. A neviem, či to bola len snaha kritizovať za každú cenu alebo to, skôr to vo mne vzbudilo obavy, že napokon nezahlasujete za tento zákon. Ale okej, beriem to, že ste šéf a nejakým spôsobom budem brať tento váš názor.
K tomu, že prečo nielen pre chudobné deti, ale pre všetky deti zavádzame to opatrenie, je krásny príklad štátu New York, kde sa to zviedlo pre chudobné deti, ale tie napokon na tie obedy nechceli chodiť, pretože sa hanbili, že oni dostávajú tú dotáciu, pred všetkými deťmi a nesplnilo to žiaden účel.
Aj vám, aj pánovi Gröhlingovi chcem zopakovať, že povinnosťou obcí a miest ako zriaďovateľov škôl je zabezpečiť stravovanie a všetko, čo s tým súvisí, už teraz pre 100 % detí, už teraz, hej. A to, že napriek tomu, že to je ich povinnosť a v princípe by sme sa ich nemuseli ani pýtať, tak sme to urobili, dohodli sme sa, pomohli sme. Aj čo sa týka kuchárok, je to ich povinnosť. Musia to urobiť. A oni tú podanú ruku prijali, veď toto bolo predmetom vašej kritiky, že ideme bez dohody s nimi, teraz sme sa dohodli, aj tak je to zlé. Nie, dohodli sme sa, podali sme si ruku a takto to pôjde.
A ja som tiež proti plytvaniu potravinami, pán Kollár, teda veľmi, a preto musí tam byť prísne nastavený ten mechanizmus nahlasovania a odhlasovania obedov. Nechali sme to zatiaľ na zriaďovateľov, nechceme to riešiť v zákone, ale je možné to vyriešiť aj nejakými sankčným mechanizmom potom, ak by sa plytvalo. A to sa dá naozaj zariadiť, toto by som nevidel ako problém. Len už chcem, aby sme sa trošku možná aj spojili a menej tej škodoradosti. Jasné, že to môže priniesť na úvod nejaké problémy. Ale čo sa budeme teraz z toho vytešovať? Načo to je dobré? Komu to pomôže? Rodinám? Deťom? Určite nie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.12.2018 11:45 - 11:47 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Veľmi krátko. No, pani poslankyňa, tak keď hovoríte o neodbornosti, tak neviem, na koho narážate. Chcem, po prvé, povedať, že vôbec som v žiadnom prípade neprejavoval úctu k rodičom, pretože teraz ste ten obsah tej vašej petície rozšírili o tú, o tú jednu myšlienku, že je to za vyššie platy alebo niečo podobné. Predtým v tej rozprave ste hovorili, že rodičia chcú, aby tá dotácia bola pre chudobné deti. A teraz hovoríte, že je to tak, že bojujú za zachovanie, za zachovanie tej dotácie. A vy ste si všimli, že tá dotácia zostáva zachovaná? Keď hovoríte o odbornosti, pani poslankyňa. Tá dotácia zostáva zachovaná, len už bude platiť len pre deti materských škôl od druhého, od dvoch rokov alebo od troch rokov, podľa toho, ako to povolí zriaďovateľ, po posledný ročník materskej školy, keďže od posledného ročníka materskej školy vyššie až na základné školy už to bude plošná dotácia.
A nielenže tú dotáciu zachovávame, pani poslankyňa, keď už hovoríte o odbornosti, ale my ju aj zvyšujeme, lebo doteraz je tá dotácia maximálne do výšky jedného eura. Teraz bude aj pre tieto detičky z materskej školy 1,20, aby to bolo rovnaké. Takže len chcem, aby sme sa bavili naozaj korektne. A preto som povedal, že nerozumiem petícii za zachovanie, respektíve za to, aby tú dotáciu dostávali deti z chudobných rodín, keďže ona je, zostáva zachovaná a bude a bude.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis