Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

13.9.2018 o 10:52 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2018 14:16 - 14:17 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem veľmi pekne. Pán Mazurek, ja som vás veľmi pozorne počúvala, lebo tiež som sa rovnako snažím, tiež tie pre mňa úplne sci-fi svet a snažím sa naozaj úprimne pochopiť vaše myšlienkové pochody. No a povedali ste, preto sa vás teda chcem niečo opýtať, povedali ste presne, že my túto úchylnú vec musíme zastaviť už v zárodku, lebo aj v Nemecku to takto bolo a dnes majú genderovo neutrálny štadión, v ktorom majú teda šatňu pre to stredné pohlavie. A ešte ste hovorili o tom, že nakoniec to dopadne tak, že ľudia, alebo nie, že v Nemecku je to tak, že tam si už ľudia môžu povedať, že ja som mačka, ja som pes a hocičo si môžu povedať.
A ja by som sa vás chcela úprimne spýtať, že čo konkrétne vám na tom vadí, ale teraz nemyslím, že povrchne, ale že čo je problém, že keď si ľudia budú toto robiť, tak ubližujú niekomu inému alebo sú zlým vzorom napríklad pre deti alebo nejakým spôsobom ohrozujú identitu iných ľudí? Prípadne ohrozuje vás, keď je niekto iný, homosexuál, ohrozuje to napríklad vaše nejaké smerovanie? Úprimne sa teraz, naozaj nie vŕtavo, ale úprimne sa pýtam konkrétne do hĺbky, v čom je problém, keď si človek bude hovoriť, že ja som pes, hej, napríklad. Alebo keď je niekde šatňa pre stredné pohlavie, zabije to niekoho, ohrozí to konkrétne niekoho? Tak chcela by som teraz ja pochopiť vaše uvažovanie a budem vďačná za odpoveď.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2018 15:42 - 15:43 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegom za podporné argumenty. Naozaj si myslím a zdôrazňujem, že aj toto potvrdilo, tento, tento spôsob prijímania zákonov naozaj robí spoločenskú škodu. Máte ich na rováši od roku 2016, takýchto, takto navrhnutých zákonov, ktoré nesúviseli s prerokovaným bodom, vyše 700. To je šialené číslo. Je to, je to veľmi zlý zvyk.
Pani ministerka, myslím si, že teraz máte šancu to trošku pozmeniť, upraviť. Veď čo sa stane, ak nebudeme mať zákon o omamných sestrách, ktorý začne platiť v novembri, ale budeme mať zákon o zdravotných sestrách alebo, alebo asistentoch alebo praktických sestrách, sestrách, ktorý začne platiť v januári? Čo takého strašného sa stane, keď dodržíme zákon?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2018 15:38 - 15:39 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som chcela využiť tento čas na to, aby som vyzvala práve vás, pani ministerka, aby ste vyjadrili nesúhlas s týmto postupom práve preto, lebo § 94 rokovacieho poriadku hovorí, že rozprava sa musí, musí sa vzťahovať na prerokovaný návrh zákona alebo medzinárodnú zmluvu. V druhom bode hovorí, pri prerokovaní návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa iný zákon, možno podávať návrhy, ktoré predložený návrh zákona rozširuje, len vtedy, ak s tým navrhovateľ vyjadrí súhlas najneskôr pred hlasovaním.
Vzhľadom na túto diskusiu a na ten spôsob komunikácie, ja by som vás chcela veľmi pekne poprosiť, aby ste vyjadrili nesúhlas s týmto postupom a tým teda umožnili normálnu komunikáciu aj s tými, ktorých sa týka. Ak tak nespravíte, v tom prípade mám procedurálny návrh a navrhujem vyňať na osobitné hlasovanie bod 6, ktorý sa týka práve sestier.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2018 15:31 - 15:33 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ondro, ja ťa len doplním, ale reagujem, samozrejme, na to, čo ste hovorili vy. Podľa mňa by poslanci ako prví nemali porušovať zákon a nie hľadať si alibi, prečo to robiť môžu.
Nenaznačila som podprahovo, že ste v konflikte záujmov a že máte vlastnú polikliniku a v nej zisk. Povedala som to úplne priamo, lebo tak to je. Zároveň som hneď nato úplne priamo povedala, a vy to viete, že považujem zisk za správny. Bola by som veľmi rada, keby aj štátne nemocnice mohli byť v zisku, pretože práve ten zisk sa môže použiť na následné investície. Ja som nikdy nepovedala, že si to všetko nechávate, ani náhodou to nechcem naznačiť. Bola som na vašej poliklinike. Máte pravdu, je veľmi pekná. Toto ale, o tomto teraz debata nie je. Hovorím len to, že z toho zisku vy ste napríklad ako každý iný majiteľ ambulancie, zriaďovateľ, mohli sa rozhodnúť, či investujete do okien, alebo zvýšite plat sestry, napríklad aj dať jej vyšší, ako má v Rakúsku, aby ste ju prilákali. Nehovorím to, že to máte spraviť. Vravím len, že aj toto je možnosť a toto by reálne zvýšilo plat sestier na trhu. Lebo keď to urobí jeden, keď potrebuje ďalší sestru, musí preplatiť toho pôvodného a tak ďalej a tak ďalej. Toto by bolo podľa mňa reálne riešenie.
Vravíte, že nemajú tu urobiť; v parlamente nemáme čo robiť, ak nerozumieme tomuto problému. Tak evidentne minimálne traja tomu nerozumieme. Hlavne, že vy tu máte čo robiť a vy tomu rozumiete! Dávate to jasne najavo, lebo vy si myslíte, že inzulín a fraxiparín pichať môžu, sestry si myslia, že nie, ale vy ste jasne rozhodli, že sa to tak robiť bude, lebo vy tu sedíte, vy máte moc. Koniec debaty. To je presne to, o čom hovorím. Nevravím, že nemáte pravdu. Vravím, buďte citlivejší k tým, ktorých sa tie zmeny týkajú! Počúvajte ich! Je to arogantné a nepovažujem to za správne. To vám len hovorím.
A táto situácia, je to roky, nie je to novinka, takže sme to nemuseli riešiť takýmto spôsobom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2018 15:13 - 15:15 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ja by som chcela kolegov poprosiť, bože, nebuďme takíto spiatočnícki, veď v tomto prípade naozaj kriminalizujeme ľudí, ktorí majú nejaký problém. A, pán Zelník, veď určite lekári ako vy sú aj v iných parlamentoch, my sme poslední z Európskej únie, ktorí máme takto zbytočne prehnanú právnu úpravu.
Martin, ja ti chcem poďakovať, že sa za to stále opakovane biješ, veľmi rada sa pridám kedykoľvek aj nabudúce, hlavne v prostredí, kde teraz vidíme, kam takýto prehnaný strach smeruje. Naozaj, ja niekedy žasnem, že existujú ľudia, ktorí nedokázali sa naučiť ani pravopis základnej školy a dokážu sa naučiť všetky ohrozenia všetkých látok. Mne to toto veľmi pripomína, pán Zelník, veď vy ste jeden rozumný lekár a keby ste si s Martinom sadli, prípadne navštívili zahraničie, porozprávali sa s odborníkmi, nech tu neni takéto doťahovanie, lebo určite aj vy pripustíte, že by ste sa mohli mýliť, keďže aj v iných krajinách sú určite takíto ľudia a podľahli nejakým argumentom. Ja by som to veľmi uvítala, lebo bola by to škoda, keby sme kriminalizovali ľudí, ktorí majú problém len kvôli takým myšlienkovým pochodom, ako majú naozaj ľudia, ktorí nezvládnu ani pravopis, nehovorím teraz, samozrejme, pán Zelník, o vás, hovorím o pánovi Mizíkovi a jemu podobných. Vidíte ten rozdiel, naozaj tu je. Normálna čistá argumentácia, krajiny, ktoré majú dôkazy, sú k tomu podklady, štúdie, vy, viem, máte svoju verziu, ale skúste trošku pripustiť a možno komunikovať pred tým, ako takéto niečo zamietnete. Je to zbytočné, škodíme tým ľuďom, je to zbytočné.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2018 11:44 - 11:46 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Pán Blanár, ak je niečo dobré, tak na tom sa komplet všetci zhodujeme, nie je rozpor ani z verejnosti, tak možno nevidím až taký problém, keď sa to schváli, keď neexistuje nikto, kto je proti. Asi rozumiete tomu, že keď dve zásadné skupiny, aj sestry, aj asistenti, ktorých sa toto týka, sú proti, tak je dôvod na nejakú diskusiu, na nejaké medzirezortné konanie, na nejaký čas na prípravu a hlavne, ja hovorím hlavne o tej diskusii, aby sa nejakým spôsobom tie vzťahy a nejaké pravidlá vžili do tej spoločnosti.
Vy toto, čo sa deje, takýmto spôsobom predkladané zákony, to je zámer. Zámerne sú vynechávané sestry z diskusie, niekoľkokrát ste nám povedali aj vy na výbore, lekári to opakujú často, že so sestrami sa nedá diskutovať, že jednoducho je to zbytočné, lebo panika a tak ďalej. Ja vám môžem dať v určitej miere za pravdu, nemusím, je to nepodstatné, my tu máme legislatívu, ktorú treba dodržiavať, a pri všetkom, čo ste povedali, stále som nepočula dôvod, prečo by sme to museli urobiť hneď teraz. A takisto predtým, tie, tá zmena plánov, takisto predtým zmena názvu. Všetko sa robí hneď teraz, od zajtra, budúci týždeň, budúci mesiac. Robíte to zámerne preto, aby ste sa vyhli akejkoľvek diskusii. Takže u mňa toľko.
A čo sa týka toho asistenta a sestry, pán Blanár, hovoríte o tom, že mám tým lekárom dôverovať. Ja im dôverujem do určitej miery, ja teraz hovorím o tých lekároch, ktorí nebudú zneužívať, majú ambulancie, nebudú zneužívať zmenu názvu. No viete, len máme tu napríklad príklad z neurochirurgickej kliniky, kde sú dve čakačky, sú isté pochybenia, ktoré hovoria o tom, že môže sa stať. A ja len vravím, že keby ten asistent mal visačku "asistent" a sestra "sestra", tak práve ten pacient si môže overiť, že aha, tak tento mi môže len pichnúť fraxiparín a táto už môže robiť viac. Práve preto by sa mi páčil ten rozdiel v názve, keby k tomu prišlo, nehovorím, že príde k nejakému zneužitiu, ale pomohli by sme... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2018 11:35 - 11:36 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, aj keď som oneskorene stlačila, ďakujem. Marek, absolútne sa stotožňujem s tvojím vystúpením, rada by som aj k tomu tvojmu pozmeňováku, my ho určite podporíme, len ako celok zákon práve kvôli tomu prílepku nemôžme, tak aspoň k tomu hlavnému obsahu toľko.
No a jediná výtka k tým sestrám a k tomu príkladu, že keby sme zrušili lekára, tak by sme ho vrátili späť na sestru. Lekára nemôžeš vrátiť späť na sestru, lebo, opakujem to niekoľkokrát, myslím, že by sme to tak mali aj vnímať, ošetrovateľstvo a medicína nie je to isté. Nie je to, že podriadený a nadriadený, nie je to nižší stupeň, je to partnerský vzťah. A je to pre mňa niečo iné a práve preto len s týmto príkladom by som nie úplne súhlasila, ale úplne so všetkou ostatnou argumentáciou áno.
Jasné, že to je narýchlo napriek tomu, že pán Zelník sa bráni. Ja úplne rozumiem tomu, že ty nevytýkaš ani kompetencie ako také a tieto veci, ale tiež hlavne ten spôsob, akým to bolo podané. A ja by som sa tiež pýtala, že pokiaľ je to teda tak celkom v poriadku, je to taký bohovský návrh a vôbec to nie je narýchlo, tak prečo sme nemohli ísť normálnym legislatívnym procesom. Že môžme sa tu na čo chceme odvolávať, vy obchádzate legislatívny proces a na to sa teda všetci vrátane kolegu Krajčího a kolegov z OĽANO sa tu na to odvolávame a to sa nám nepáči, ak som to správne pochopila.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2018 11:03 - 11:05 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem veľmi pekne. Pán Zelník, ja naozaj... ja naozaj úprimne verím tomu, že je to ťažké. Sama som v tom výbore. Nie je to ľahké; aj keď, a vy aj dobrý úmysel; vydiskutovať to so všetkými v zdravotníctve, pri tých emóciách, ja viem, že to nie je ľahké, viem, že takto je to ľahšie, takýmto spôsobom, ale nie je to správne. Nie je to fér voči ľuďom, nie je to fér voči zákonu a nie je to fér ani voči členom výboru, ako som ja, ktorým takýto, takáto prax vadí. Pretože ak je raz nejaké rozhodnutie správne, tak my si ho musíme vedieť ustáť. Ak vravíte, že asistenti zvládajú svoju prácu, ja s vami v tomto súhlasím. Tie príklady, ktoré ste uviedli, vy dobre viete, ja s týmto súhlasím. Preto vravím, prečo sme ich museli premenovať? Prečo sme nemohli dať túto možnosť pri starom názve? Jediný dôvod, prečo sme ten názov najprv zmenili, je, aby sme oblbli ľudí, aby až tak neprotestovali. Toto sa mi nepáči, nie je to fér. Postavme sa tým riešeniam čelom. Viete dobre, že ja nie som podrazák a nebudem kričať len tak z princípu. Ak to bude dobré riešenie, postavím sa zaňho. Ale toto jednoducho dobré riešenie nie je.
A keď hovoríte, že všetci tento zákon vítajú, tak vy klamete, pán Zelník! Viete dobre, že to tak nie je, pretože základní aktéri Komora sestier a Komora medicínsko-technických reprezentantov, ktorá v sebe obsahuje aj zdravotníckych asistentov, ani jedna komora s týmto nesúhlasí. Nehovorím, že je to sväté písmo, vravím, že je vulgárne, arogantné, neslušné a nesprávne vynechávať ich z debaty a robiť politiku takýmto spôsobom. Zvlášť vo vašom prípade, pán Zelník, keďže ste majiteľom polikliniky, vy jednoducho ste v konflikte záujmov a je to citlivá téma. Treba byť opatrnejší a slušnejší k tomu národu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2018 10:52 - 10:59 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ak dovolíte, skúsim sa v tých ôsmich minútach, čo nám zostávajú, v rýchlosti vyjadriť alebo povedať pár slov k tomuto zákonu o omamných sestrách. Trošku som ho premenovala, nakoľko sme opäť raz k zákonu o omamných látkach pridali pozmeňovák týkajúci sa zdravotných sestier. Tak keď už tu máme takýto šport, tak aspoň sa trošku zabavme a prispôsobme tie názvy k zákonom, k ich reálnemu obsahu.
Takže zákon o omamných sestrách obsahuje teda už spomínaný pozmeňovák, nebudem sa teda vyjadrovať k tomu, o čom mala byť podstata, k omamným látkam a k psychotropným látkam, ale budem sa vyjadrovať k pozmeňováku pána Zelníka, ktorý hovorí o tom, že zdravotnícki; zdravotní asistenti, ak si pamätáte, nedávno sme ich premenovali na praktické sestry a ja som vtedy upozorňovala, že dôvod, prečo tak robíme je presne dnešný návrh zákona, ktorý opäť raz, alebo pozmeňujúci návrh, ktorý opäť raz v druhom čítaní bez akejkoľvek diskusie vlastne sa predložil v zdravotníckom výbore a nebyť mňa a tohto môjho vystúpenia a zmeny názvu, ktovie, či sa vôbec dozviete, o čom hlasujete, lebo podľa názvu zákona by ste možno netušili, že hlasujete aj o tom, že v ambulanciách vás už od novembra tohto roku budú môcť teda ošetrovať zdravotní asistenti, dnes teda praktické sestry podľa posledných zmien.
Opäť k tejto zmene došlo bez, absolútne bez diskusie s kýmkoľvek, koho sa to týka, bez toho, aby sa s tým mohli nejako stotožniť občania. Dôvodom má byť, že je málo sestier v ambulanciách, čo ja považujem za úplnú hlúposť. Nie to, že je málo sestier, ale to, že toto by to malo vyriešiť. Lebo keď raz mám málo asistentov aj málo sestier, tak keď časť asistentov premenujem na sestry, nezískala som žiadne ďalšie, že? Takže asi sme nedostatok nevyriešili, len sme premaľovali jednu farbu na druhú, ale o tom som už hovorila.
Ja si myslím, že keď, keď je málo sestier, treba im jednoducho zvýšiť platy a bude ich viacej. Príkladom je aj predkladateľ pán Zelník, ktorý je teda majiteľom polikliniky ŽILPO, ktorá mala tržby za minulý rok 4 271 008 eur, ale zisk ako taký bol 233 244 eur. Čiže si myslím, že keby sme si tento zisk, keby sme tento zisk rozdelili alebo zvýšili platy sestrám, nemuseli sme možno meniť zákon.
Chcem zdôrazniť, že nepovažujem v žiadnom prípade za zlé, že pán Zelník vlastní polikliniku alebo že má akýkoľvek zisk. Práve naopak, toto je správne. Je správne, ak sú spokojní pacienti a prídu a radi si nejakú službu využijú, to je v poriadku. Len vravím, že existuje tu konflikt záujmov a že tu päť-šesť ľudí zo zdravotníckeho výboru stále dokola pripája k úplne nesúvisiacim zákonom niečo, čo sa toho vôbec netýka, a nejakým spôsobom organizuje nás všetkých aj celú republiku podľa seba a zásadne bude to platiť hneď o mesiac, o pár dní, o pár týždňov. Začína mi to, to už ste videli, že mi to vadí, ale začína mi to naozaj dosť výrazne vadiť, pretože takto by sa to asi diať nemalo.
Čo chcem ešte povedať? Tá hlavná moja výhrada, dokonca by som povedala, že pokiaľ by sme neboli bývali zmenili názov asistenta na sestru, bola by som ochotná s týmto návrhom súhlasiť. Lebo nie je nič zlé na tom, ak by, ak v ambulancii lekár vie zabezpečiť fungovanie aj s asistentom, prípadne s niekým podobným a vie garantovať kvalitu, nevidím na tom nič zlé. To, čo je zlé na tomto návrhu, je to, že pacient nedokáže rozlíšiť, kto sa oňho stará, o jeho rodinu, o jeho dieťa. Nedokáže, pretože sestra ako sestra. Zatiaľ čo zdravotnícky asistent môže chodiť dva roky na večernú školu a tam to končí, zdravotná sestra musí mať vyštudovanú vysokú školu, 4 600 hodín praxe. Je to obrovský rozdiel, ale ten, ten pacient tento rozdiel, samozrejme, pri všetkých tých zmenách, čo sa dejú a ešte keď sa dejú takto na poslednú chvíľu a bez diskusie, nemá šancu rozoznať. Považujem to za absolútny fail a za podvod voči, voči tomu pacientovi. Toto mi na tom vadí a z tohto dôvodu nebudem, samozrejme, hlasovať za tento zákon. Budem proti nemu. Pretože takáto arogancia je, je už neuveriteľná.
My sme tu schválili plány, podľa ktorých budú zdravotnícki asistenti študovať, my tu na počkanie, my sme si to odhlasovali vo výbore zdravotníckom. Vybavené, od septembra sa tak ide vyučovať. Toto, mimochodom, hovorí aj o tom, že keď sa ide niečo od septembra vyučovať, tak prví, prví hotoví asistenti s novými kompetenciami, aby dokázali zvládať nejakú úlohu sestry aspoň čiastočne, tu budú až o niekoľko rokov. To znamená, v novembri, keď začne tento zákon platiť, máme tu asistentov, ktorí študovali na úplne inej úrovni ako kedysi stredoškolské zdravotné sestry. To je neporovnateľné, tá kvalita, a všetci to dobre vedia. Vie to aj predkladateľ.
My sme si tu schválili stomiliónové dotácie do zdravotníctva a tým, že sme to prilepili k inému zákonu, alebo, alebo platy lekárov v, na pohotovostiach, v ambulanciách, exekúcie nemocníc sme si schválili ako prílepok k zákonu o radiačnej ochrane. Presne takto na počkanie. No tak dnes tu máme zákon o omamných sestrách. Myslím si, že naozaj toto celé svedčí o tom, že nie je tu systematické riadenie zdravotníctva.
Pani ministerka, ja vás považujem naozaj za príjemnú kultivovanú dámu, ktorá, ktorá nie je nejako konfliktná, a mám pocit, že niektorí naši kolegovia to možno považujú za slabosť. Chcem vás pekne poprosiť opäť, vzoprite sa tomuto spôsobu, skúsme trochu plánovať, skúsme dať ľuďom čas na diskusiu, na to, aby si zvykli na takéto zmeny. Nerobme takéto vážne kroky tak, že to prilepíme hocičo k hocičomu na poslednú chvíľu. Naozaj, hnevá ma to, vadí mi to, nie je to správne a neverím, že vám to pripadá správne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2018 10:40 - 10:42 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Renátka, ja ťa ešte doplním k tej téme, o téme sociálnych balíčkov tejto vlády a SaS. Ja si myslím, že, mne je to teda úplne jasné. Balíčky SaS vyzerajú tak, že napríklad lepšie zdravotníctvo. My nejdeme ponúkať onkologickým pacientom čakajúcim na čakačke dva roky vlaky zadarmo, ani, ani ako najväčšiu zmenu zdravotníctva nejdeme teraz nakupovať toaletný papier, zariadime to tak, aby to fungovalo. To, o tom sú tie naše, o tom sú tie naše reformy. My nejdeme ponúkať študentom, ktorí sú schopní zvoliť do tohto parlamentu fašistov, my im nejdeme ako riešenie tohto problému ponúkať obedy zadarmo. My máme reformu školstva s mnohými opatreniami. A náš sociálny balíček sa naozaj nazýva aj tak, že bude tu radosť pracovať v akejkoľvek forme, či už ako zamestnanec, alebo ako podnikateľ, pretože ľuďom nebudeme kradnúť z ich výplaty a nebudeme to dávať nejakým vybraným skupinám, ktorým sa to práve hodí, ale necháme im viac peňazí a necháme na nich, či si za to kúpia, či si za to kúpia výlet, vlak, dovolenku, obed. U nás sa toto volá nejaké sebavedomie, je to správne a efektívne spravovanie štátu.
To, čo predvádzate vy, je obyčajná hlúpa krádež a podpora závislosti ľudí, ktorí sú aj vďaka vašej vláde odkázaní na sociálnu pomoc, tak je to podpora, aby zostali odkázaní na vás. Lebo keby takýchto ľudí nebolo, kto by vás volil, že?
Skryt prepis