Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2018 o 16:14 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.9.2018 17:14 - 17:16 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem za reakcie. Eugen, vytiahol si mi to teda doslova z úst, presne takto by som reagovala na veľkú časť pripomienok. Dôkazom toho sú teda naozaj príklady, ktoré som vám spomínala a nie sú vymyslené. Bola som na tom Bratislavskom samosprávnom kraji, chodia tam najčastejšie takéto sťažnosti. Bežne ľudia musia platiť oveľa viac, ako je 10 alebo 30 euro, ak chcú teda reálne sa k lekárovi dostať, pretože inú možnosť nemajú. Súčasný stav je taký a teda áno, môžme ich aj zatvárať do basy, okej, aj to je cesta, len ja si nemyslím, že je správna. Táto by bola správnejšia.
Pán Blanár, no, keď toto sú Zajacove dvadsaťkorunáčky, tak sa chcem spýtať, čo sú to potom tých vašich 30 euro, ktorý dnes platí, lebo je teda násobne viacej. A hovoríte o poplatkoch na ľuďoch. Tak áno, presne to hovorím ja. Váš prípad je presne, vy chcete vyberať 30 euro bez toho, aby na vyšetrenie prispela, prispelo poistenie, na ktoré si ten človek celý život platí. Čiže naozaj váš prípad je absolútne nekorektný, pretože štát v tomto prípade alebo solidárne poistenie v tomto prípade nebude nijako solidárne s tým, ktorý si celý život poistenie platí. On si to bude musieť platiť celé zvlášť.
Hovoríte o prieskume, ktorý hovorí, 92 % ľudí má záujem o bezplatné elektronické objednávanie. Áno, videla som ten váš systém, využíva sa v Trenčíne a myslím, že ešte, už si ani nepamätám kde, Martin, neviem, ale viem, že teda je využívaný na 1 %, pretože sa doňho nikto nehlási.
Čo sa týka kontroly, tak kontrolovať budú priamo tí pacienti, bude tam presne napísané odkedy dokedy a keď teda toto bude porušené, veď ten pacient sa vie obrátiť na VÚC-ku, je to úplne jasné.
No a čo sa týka dôchodcov, Fico povedal alebo pán Blanár povedal tej babičke, že milá babka, neboj sa, teba tu nikto nebude predbiehať, ale čo jej už povedať zabudol, je, že milá babka, znamená to, že všetci, ktorí doteraz prispievali do tvojej ambulancie, všetky tieto peniaze bereme, aj tebe, milá babka, a budeš mať o to horšiu ambulanciu.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 20.9.2018 16:47 - 17:07 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Kolegovia, máme tu stav, kedy ešte stále platí zákon, ktorý umožňuje doplnkové ordinačné hodiny od 1. januára, teda plnú platbu za výkony, ktoré ste v podstate vy vládna koalícia v prevažnej miere zaviedli v množstve 92 pozmeňovákov vtedy. Myslím, že to bol zákon o radiačnej ochrane, ak si dobre pamätám, 92 pozmeňovákov ako súčasť hlavného balíka ministra Druckera. Všetky sa teda odvtedy už opravili, ale to už je iný príbeh.
Vtedy ste nastavili, obchádzajúc opäť riadny legislatívny proces, priamu platbu za liečenie. Bolo to narušenie základných konceptov slovenského zdravotníctva, pretože ste umožnili, aby výkony spojené s balíkom prioritných chorôb, kam patria aj také diagnózy ako napr. cukrovka alebo karcinómy, si pacient naplno zaplatil zo svojho vrecka.
Tak ako sú dnes nastavené priame platby v doplnkových hodinách, sa pokojne totiž môže stať, že aj keď zákon jasne hovorí, že v tomto prípade plne hradí zdravotná poisťovňa, pacient, ktorý chce mať istotu vybavenia v konkrétnom čase, by musel za ošetrenie platiť. Teda nie za nejaké služby okolo, za manažment, ale priamo za ošetrenie. Neplatí to jeho zdravotná poisťovňa, ale platí za prioritný balík priamo občan, priamo pacient. Vy ste vtedy hlasovali za priamu platbu z peňaženiek za zdravotnú starostlivosť aj za choroby zahrnuté v prioritnom balíku. 92 pozmeňovákov, pozmeňováky pozmeňovákov a bum, hneď sme hlasovali.
My sa nebojíme riadneho legislatívneho procesu a myslím si, že sa snažíme hrať s občanmi naozaj fér. Dnes predkladáme do riadneho procesu návrh na jasnú reguláciu poplatkov spojených s obslužnými službami okolo medicíny. Dokonca sme tento návrh už prezentovali aj verejnosti, môžte to vziať ako akési medzirezortné pripomienkové konanie. Snažili sme sa získať reakcie, tie sme si aj prešli, analyzovali sme aj, čo hovoria občania, následne sme sa snažili s občanmi diskutovať, hlavne na sociálnych sieťach, vysvetľovať, vyvracať mýty a legendy, a teda v spoločnosti ich koluje veľmi veľa k tejto téme.
Dnes vstupuje tento návrh do prvého čítania a ja verím, že je to dobré riešenie, preto sa nebojíme diskusie s ľuďmi ani s vami, ani diskusie tu v parlamente a už vôbec nie teda vo výbore a v druhom čítaní to môže návrh len vylepšiť. Sme pripravení za obdobie od prvého do druhého čítania s vami férovo diskutovať a hľadať politický kompromis tohto dobrého a lepšieho riešenia.
Dnes je totiž stav taký, že ako mnohí z vás vedia, som matkou dvoch synov a potrebovala som ich objednať na vyšetrenie k špecialistom. Keďže obaja sú školopovinní, nechcela som, aby museli namiesto toho štúdia stráviť deň niekde v čakárni u lekára, tak som sa pokúsila dohodnúť im vyšetrenie v konkrétnom čase. Dopadlo to tak, že toto nebolo možné. Využila som služby portálov, ktoré teda tvrdia, že túto možnosť ponúkajú. Nie je to tak. Za každý, za každé objednanie bolo treba platiť, minimálne 15 euro to bolo, v jednom prípade 25 a vyššie platby, ale čo je zarážajúce, dokonca boli lekári, ku ktorým sa nebolo vôbec možné objednať alebo prísť si vôbec počkať do tej ambulancie bez toho, aby ste zaplatili. Čiže žiadne také, že veď dobre, tak nechcem byť na čas a prídem si počkať do tej ordinácie, existujú lekári, ktorí túto možnosť vôbec nepripúšťajú a ja som o tom aj dala video. Dnes dám celý blog von, práve s dôkazom toho, že takéto, takíto poskytovatelia naozaj existujú.
V podstate vždy teda bolo nutné uhradiť nejaký poplatok. A to, čo som ešte chcela k tomu povedať, ja som v lete stážovala teda okrem nemocnice aj na Úrade Bratislavského samosprávneho kraja, kde som sa vyslovene pýtala k sťažnostiam, lebo som chcela vidieť ten problém aj z pohľadu tých pacientov, a najčastejšie som sa stretla so sťažnosťami na poplatky od pacientov a veľmi často, veľmi často to boli takéto prípady, že nevedeli sa dostať k lekárovi inak, ako si zaplatia. Dokonca napríklad som sa stretla s prípadom mamičky, ktorá s dvoma deťmi potrebovali ísť k špecialistovi a za každé jedno musela zaplatiť 60 euro, lebo jednoducho nejaká vstupná prehliadka a bez toho to nebolo možné. Zhodou okolností to bola špecializácia, ktorej je veľmi málo, a mamička dopadla tak, že nič iné jej nezostalo, pokiaľ teda chcela sa starať o zdravie svojich detí.
Takže ja si myslím, že teda toto nie je šťastné riešenie. Určite poviete, že okej, však porušujú zákon, tak treba ich potrestať. Ten, kto ich má trestať, je práve kraj, práve VÚC-ka, kde som teda strávila leto, a poviem vám, že dokázať takúto vec, to je na tak dlhé lakte, toľko úradníkov sa tým musí zaoberať, pretože tu ide o čisté slovíčkarenie, to akože, to je tak zdĺhavé, zdĺhavé dokazovanie. Tí previnilci, ak ich tak môžme nazvať, si to zariadili tak, že jednoducho objednávate sa ako pacient cez portál, portál; vy platíte, pacient platí portálu vlastne za objednanie a neplatí to tomu lekárovi. Čiže platíte za akési akože obslužné, technické činnosti a, samozrejme, následne má portál zmluvu s lekárom a platí mu z toho nejakú časť. Čiže veľmi ťažko to viete dokázať a keď aj, tak vám lekár povie, že teda objednáva iba na také výkony, ktoré sú mimo zdravotného poistenia. Jednoducho tak či onak, chcem tým povedať, že je to naozaj zdĺhavé a že míňame čas úradníkov, ktorých aj my platíme z našich peňazí na to, aby dokázali takéto akože teda obrovské previnenia. A zamyslela som sa nad tým, ako to riešiť.
Iste, môžme to riešiť tak ako doteraz. Môžme, môžme naháňať lekárov, sankcionovať aj do basy ich zavrime, však ich máme dosť. Jednoducho môžme takýmto spôsobom fungovať ďalej, môžme míňať čas úradníkov na naháňanie kvôli takýmto poplatkom a že je teda toho hojne, lebo hovorím, že to bol veľmi častý problém, môžme rozčuľovať ďalej pacientov a kriminalizovať v podstate obidve strany, pretože niekto si myslí, že takto svet má vyzerať a takto je to správne. Alebo môžeme umožniť pacientom platiť a lekárom vyberať poplatky za objednanie na termín, pričom ale dokážeme v tomto prípade strážiť ich výšku.
Ide totiž o to, že ak úplne zákonom zakážeme niečo, o čo majú ľudia evidentný záujem, donútime lekárov hľadať si rafinované cestičky, ako pacientovi vyhovieť a sebe finančne vypomôcť. Ale presúvame tak celú poplatkovú politiku do šedej zóny, kde ju nevieme nijak regulovať alebo strážiť. Naproti tomu, ak umožníme legálne vyberanie poplatkov do znesiteľnej hranice, načo by lekári riskovali a ešte aj platili nejakému portálu, že? Treba si uvedomiť, že dnes tak robia, pretože je to ich jediná možnosť, v podstate nemajú žiadnu inú. A ak nevyužívajú portály, objednávanie funguje často na poplatkoch pod stolom, bonboniérach, známostiach, myslím si, že toto nie je ani správne a ani spravodlivé.
O to, že o túto službu je veľký záujem, o tom svedčí aj to, že toto vyberanie poplatkov je naozaj rozbehnuté vo veľkom. Keď som pozerala tie portály, to boli desiatky, desiatky lekárov v každej jednej špecializácii, čiže myslím si, že vec je jasná, a naozaj bolo aj mnoho takýchto sťažností na úrade.
To, čo je podstatné, je, že ten záujem dokazuje aj prieskum z roku 2016, ktoré robilo Národné centrum zdravotníckych informácií, kde teda zistili, že až 72 % pacientov má záujem o túto službu, 41 % z toho určite áno a 31 % skôr áno. Čiže tento prieskum sám osebe hovorí, že ľudia o toto majú záujem. Ja teda osobne aj za seba musím povedať, ako matka školopovinných detí už len z tohto dôvodu by som určite túto službu využila. Ale prišla za mnou napríklad aj dôchodkyňa, ktorá má manžela dôchodcu, ktorá mi ďakovala za tento návrh zákona preto, lebo si popri dôchodku privyrába, a povedala mi teda, že veľmi rada by zaplatila poplatok, keby nemusela celý deň stráviť u lekára, že s manželom veľmi často k lekárovi chodia a trávia tam naozaj veľa času. Tento čas teda môžu tráviť aj inak, či už oddychom, alebo teda radšej by pracovala, ako takto míňať, míňať svoj čas.
Čiže to, čo tým chcem povedať, je, že, a hovorí to aj tento prieskum, že ten záujem, nie je vôbec pravda, že je iba u mladých a pracujúcich a aktívnych, ale napríklad aj u dôchodcov. Je to naprieč celému vekovému spektru.
Takže si myslíme, že toto dobré riešenie je, aj keď treba povedať, že áno, objednávanie by malo byť súčasťou vyšetreni, hej? Sme v 21. storočí, no ťažko nesúhlasiť. Myslíme si, že na to ani nepotrebujeme zákon. Veď stačilo by, aby dominantná štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa začala odmeňovať poskytovateľov za objednávanie na presný termín. Toto sme už niekoľkokrát povedali, a teda byť ja vo vláde, takýmto spôsobom by som to riešila. Nech Všeobecná zdravotná poisťovňa, dominantný hráč na trhu, začne odmeňovať poskytovateľov za manažment pacienta. Následne možno aj sankcionovať neskôr tých, ktorí nejakým spôsobom nevyhovejú. A pokiaľ by to začala robiť najväčšia poisťovňa na trhu, logicky donútila by aj menších hráčov vyrovnať sa s touto situáciou, pretože ak by sa neprispôsobili, samozrejme, by o svojich poistencov pri takomto záujme prišli. Čiže myslím si, že bola by tu cesta bez tohto návrhu zákona, ale ako vidíte, napriek tomu, že na to naozaj mesiace upozorňujeme, stále sa nič nedeje a jednoducho si myslíme, že táto zmena asi počká až na nás. Takže dovtedy predkladáme tento návrh zákona, aby ľudia nemuseli ešte niekoľko mesiacov, rokov zbytočne čeliť takejto situácii.
Podľa tohto, podľa nášho návrhu zákona teda vznikne priestor vymedzený na jednu hodinu, na jednu hodinu denne alebo päť hodín týždenne na objednávanie termínových pacientov za poplatok u špecialistov v maximálnej výške 10 eur. Tieto hodiny budú môcť byť iba na začiatku alebo na konci ordinačných hodín lekára a budú jasne vyznačené. Tu sme práve mysleli na to, aby sa nestalo, že neobjednaní pacienti budú predbiehaní. Lebo naozaj je nepríjemné, keď teda som v nejakej, s nejakou chorobou prídem a čakám poctivo a potom príde nejaká hodina, kedy už sú iba objednaní a musíte tam zasa o hodinu dlhšie čakať. Celé zbytočné, preto sme, preto vravíme, nech to nie je v strede, nech je to na začiatku alebo na konci ordinačných hodín, ktoré budú jasne vyznačené. Preto pacient, ktorý nechce využívať objednávanie na čas, nebude musieť vôbec čakať a nebude ani predbiehaný, bude presne vedieť, kedy teda sú ordinačné hodiny určené preňho.
Prečo práve maximálne 10 eur? No, snažili sme sa stanoviť poplatok vo výške, ktorý lekárom pomôže a pacientov nezruinuje. Táto suma je maximálna, ak lekár chce mať konkurenčnú výhodu, môže dať nižšiu sumu, samozrejme, poprípade žiadnu. Lebo aj dnes sú takí lekári, ktorí majú manažment pacienta, fungujú bez problémov, bez poplatku. To je pre nich len dobre. Pretože takíto budú mať, samozrejme, o to viac pacientov. A keď budú mať viac pacientov, budú mať, samozrejme, viac platieb od poisťovní. Čiže takýto návrh zákona túto konkurenčnú súťaž nijakým spôsobom neruší.
Je potrebné ale povedať, že aj plná suma je výrazne nižšia ako súčasne platných smeráckych 30 eur za takzvané doplnkové hodiny, ktoré budeme platiť od januára, ak tento návrh neprejde. Čiže pozor, keď sa bavíme o maximálne 10 eur, hovoríme o tom, že to zlepšuje súčasnú situáciu, ktorá je dnes platná a hovorí, že od januára to bude maximálne 30 eur, ale pozor, mimo platieb zdravotnej poisťovne. Čiže ľudia, ktorí si celý život platia odvody, tak; a budú chcieť zároveň, napríklad pracujú alebo majú školopovinné deti, alebo títo dôchodci, ktorí nechcú príliš často tráviť čas u lekára, všetci títo ľudia za trest, že sú ochotní si zaplatiť za objednanie na termín, budú ešte platiť kompletnú zdravotnú starostlivosť. A tí, ktorí nebudú chcieť platiť za termín za objednanie na čas, tak tí budú mať hradenú zdravotnú starostlivosť z verejného zdravotného poistenia toho, z ktorého nedostane platbu ten, ktorý sa chce objednať na čas. Je to vysoko nespravodlivé, vysoko nespravodlivé, ako je to teraz nastavené.
Tento náš návrh túto situáciu vylepšuje, pretože či pred alebo, či počas alebo mimo objednávacích hodín, samozrejme, zdravotná starostlivosť má byť hradená z verejného poistenia, ktoré si všetci platíme, na to ho máme. Takže myslíme si, že je to naozaj win, win a ešte raz win situácia, pretože je výhodou nielen pre lekárov a ambulancie, tie ak ošetria za tú hodinu denne len štyroch pacientov, tak naozaj sme, keď som to, keď sme to rátali, tak to vychádza okolo 10-tisíc eur ročne príjem do ambulancie. No a týchto 10-tisíc eur príjem do ambulancie vášho lekára je rovnako výhrou aj pre vás bez ohľadu na to, či sa objednávate na termín alebo nie. Vy za týchto 10-tisíc eur máte krajšiu čakáreň, lepšie vybavenú ambulanciu, lepšie zaplateného lekára alebo sestru spokojnejšiu. Jednoducho je to, je to výhra aj pre tých, ktorí sa rozhodnú nevyužívať túto možnosť. A nehovoriac teda o tom, že časť pacientov, ktorá je ochotná si priplatiť za objednávanie na termín, sa vlastne presunie do toho termínu ráno alebo poobede, ako si to lekár zvolí, a teda zmiznú z čakárne. A tí, ktorí nebudú chcieť platiť, budú čakať o to kratšie.
Ešte by som na záver zdôraznila, lebo veľmi často sa v diskusiách opakuje táto výhrada, že ide o možnosť platiť si, nie povinnosť. Teda ak sa vám to nepáči, tak sa jednoducho neobjednávate a čakáte ďalej tak ako doteraz. Nič sa nedeje. Vôbec, vôbec nemáte povinnosť takúto službu využívať. Hovorila som ale o výhodách, ktoré bude mať pre vás to, že to môže využívať niekto iný. A ešte si myslím, že pokiaľ tu máme prieskumy, ktoré hovoria, že 72 % ľudí má záujem o túto službu, iste aj vy ste stretli vo svojej blízkosti ľudí, ktorí by veľmi radi toto využili. Ja si nemyslím, že je fér brániť iným, aby tak urobili, lebo vy o takúto službu nestojíte. Nemyslím si, že je správne brániť ľuďom investovať, keď chcú, do služieb a priestorov, ktoré sa vlastne týmto skvalitnia aj pre tých, ktorí túto službu nebudú využívať. Ale čo je podstatné, bude to určite transparentnejšie, spravodlivejšie, bude to plne legálne a zvýši to príjmy do zdravotníctva. Nebude nám to kriminalizovať ani lekárov, ani pacientov. A je to lepšia varianta, ako je dnes platná a od 1. januára bude platná.
Ešte by som veľmi rada doplnila, aby som bola korektná, návrh zákona, ktorý podávame, úprimne poviem, som sa inšpirovala návrhom strán SNS a MOST-u, ktorý bol pred nejakým časom na zdravotníckom výbore a ktorý mne teda osobne sa páčil. Jediné, čo by som na ňom ja zmenila, je ten podiel tých hodín na celkovom čase. Ja si myslím, že päť hodín za týždeň je málo, ale, na takúto službu pri takomto záujme, ale nechala som to tak práve preto, aby mal tento návrh zákona šancu prejsť aspoň do druhého čítania, kde následne, priznávam dopredu, sa pokúsim rozšíriť potom ten počet hodín na dlhší čas, napríklad dve hodiny denne, prípadne 33 % z ošetrených pacientov, to už je na diskusiu s kolegami. V každom prípade, ak by to do druhého čítania prešlo, ja by som sa rada pokúsila ešte o rozšírenie toho času vyhradeného na objednávanie pacientov, čo je ale už potom na vás, či to tak chcete alebo nechcete. V každom prípade, toto je určite lepšie ako nič. Súhlasím s tým, že by to malo byť dnes súčasťou, súčasťou zdravotnej starostlivosti, ale vidíte, že to hovoríme roky a nič sa nedeje. A myslím si, že sa veľmi dlho nič diať nebude. Ľudia nám tu od štvrtej ráno čakajú v šórach, jak kedysi za komunizmu v obchodoch, tak teraz nám takto čakajú na lekára, pretože ich je málo. A ja si myslím, že aj toto im môže čiastočne pomôcť. A ako som teda hovorila, nielen im, ale aj lekárom.
No a ešte dôležitá taká celkom zaujímavá informácia z dnešného dňa. Bola som dnes na zdravotníckej konferencii, kde som pozorne sledovala prednášajúcich a dozvedela som sa takú zaujímavosť, že máme obrovský alebo najväčší v rámci krajín OECD, máme najväčšiu návštevnosť urgentov, že ďaleko. To bol taký graf a tam sme mali akože ďaleko najvyššiu návštevnosť urgentov oproti iným krajinám. A zisťovalo sa teda, v roku 2016 to, myslím, bolo, že prečo máme túto návštevnosť vyššiu. Dôvodom, ktorý uvádzali vlastne pacienti, bolo, že nemáme dostatočne zabezpečenú primárnu sféru. Čiže to, že my máme rady a čakanie a že tí ľudia nie sú, nemajú možnosť sa objednať na termín, spôsobuje to, že oni si tých 10 eur dnes, ak si dobre pamätáte, sme to schvaľovali v tomto parlamente nedávno, dnes si tých 10 eur zaplatia na urgente, pretože sme im to zlegalizovali. A bez mihnutia oka, bez akýchkoľvek výčitiek, samozrejme, využijú túto možnosť a urgentní pacienti, ktorí majú naozaj vážny problém, kvôli tomu musia čakať. Preto si myslím, aj preto si myslím, veľmi dôležité je, aby sme im túto možnosť dali cez deň a uľahčili tak život aj teda nielen personálu na urgente, ale aj pacientom, ktorí majú vážne urgentné problémy a stavy a potrebujú okamžite ošetriť.
Ďakujem veľmi pekne za vašu pozornosť.
Skryt prepis
 

20.9.2018 16:44 - 16:44 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Moja premiéra, tak len v krátkosti, navrhujeme zákon, ktorým by bolo umožnené ľuďom, ktorí o to majú záujem, si v podstate vybaviť termín u lekára, objednať sa na konkrétny termín za poplatok do maximálnej výšky 10 eur. Robíme tak preto, lebo naozaj existujú prieskumy, ktoré hovoria, že 72 % ľudí má záujem túto službu využívať. Obmedzujeme časovo túto možnosť tak, aby naozaj zostal priestor aj pre tých, ktorí túto službu využívať nechcú.
Budem k tomu hovoriť viacej, ale rada by som hovorila tak, aby ste na mňa mohli reagovať, preto, ak môžem, tak prenechám slovo spravodajcovi a následne by som teda povedala viacej už v rozprave.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.9.2018 17:53 - 17:54 hod.

Jana Cigániková
Ďakujem pekne. Prosím vás pekne, pri tlači 1028 by som chcela opraviť hlasovanie, ja som sa pomýlila, lebo nikto by nečakal, že lepíte hocičo k hocičomu, a naozaj úprimne, pomýlila som sa pri hlasovaní, takže chcem to zmeniť na „zdrž“. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2018 16:44 - 16:46 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Lucia, ja ti chcem opäť raz vzdať naozaj hold, tvojej osobe a tvojmu prejavu hlavne. Ja som sa vyslovene potešila, keď som počula, že ideš hovoriť ty. Práve preto, lebo mám pocit, že fakt to triafaš klinec po hlavičke, úplne perfektne. A hovorila si naozaj za veľkú skupinu ľudí. Jednak teda tých hetero, ktorí, ako sme vraveli, nechcú sa zobrať, nechcú žiť v manželstve, ale hovorili sme, áno, aj o homosexuáloch, ktorí sú teda, vraj ich je odhadom 4 percentá. Ja len chcem uviesť číslo. Ak je v tejto krajine päť a pol milióna ľudí odhadom, tak 220-tisíc ľudí z toho je homosexuálov. A kolegovia, najmä teda, ale asi len výhradne z ĽSNS, ich prirovnávajú k, naozaj k nejakým deviáciám psychickým. Je to nešťastné, je to smutné a mne je osobne aj veľmi ľúto, že nevedia pochopiť, že my zas ten svet vidíme inak a že sa chceme zastať tejto skupiny, lebo považujeme to za správne. A práve za nesprávne považujeme ten prístup, ktorí majú tuto kolegovia, ktorí hovoria o osprostených deťoch preto, lebo si dovoľujeme šíriť nejaké hodnoty a nejaké pre nás teda liberálne myšlienky v zmysle, že dávať slobodu jednotlivcom, pokiaľ neubližujú niekomu inému. A o osprostených deťoch tu hovoria ľudia, ktorí zastupujú naozaj skupinu obyvateľstva, ktoré sa vo veľkej miere nevie naučiť ani pravopis základnej školy. Takže prosím vás pekne, však trošku buďme kritickí, bavme sa o podstate veci, lebo tieto urážky, to naozaj nemá žiadny zmysel.
Lucia, ďakujem ti ešte raz a som hrdá, že som členkou strany, ktorou si aj ty.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2018 16:28 - 16:30 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
No, Peter, ťažká úloha po tebe niečo hovoriť. Výborné, musím povedať. Ale teda poďme k veci.
Pán Kotleba, Peter Osuský už z veľkej časti odpovedal na to, čo chcem aj ja, na čo chcem upozorniť. Hovoríte o manželstve naozaj s veľkou úctou, vážite si ho. Nakoniec aj ja sa snažím diskutovať korektne, lebo ja si myslím, že v tejto otázke vy ste naozaj presvedčený, nechcete niekomu ubližovať, vy ste presvedčený. Preto chcem korektne diskutovať aj ja. A keďže tomu manželstvu dávate taký veľký význam, ako ho môžete potom súčasne porovnávať s partnerským spolužitím, ktoré navrhujeme my? Lebo u nás je to, o čom hovoríme, je iba OČR-ka, dedenie, dokumentácia. Hotovo. Prečo sa stále bavíme o manželstve? Veď manželstvo je predsa oveľa, oveľa viac.
A áno, tam nasleduje to, čo ste sa pýtali, že čo bude nasledovať, čo bude ďalej, toto je len prvý krok. No čo bude nasledovať? No to, čo spoločnosť dovolí. To, čo tento parlament schváli. A v tom parlamente, pán Kotleba, ste predsa aj vy. Tak budeme diskutovať, ale dá sa to predsa robiť slušne. Nemusíme naozaj homosexuálov, ľudí, ktorí sa naozaj ráno zobudia pred osobou rovnakého pohlavia, porovnávať s ľuďmi, ktorí sú schopní mať súlož so zvieratami, že to nemusíme takto. Lebo ja si myslím, že to je naozaj hlúpe, zbytočné.
A ešte ste komentovali aj to, že o čo nám ide, že transformery a že zrovnávali ste to so zmenou pohlavia. Opäť ja teda osobne za seba hovorím: akože, no a čo, že niekto zmení pohlavie? To je to isté. Viete to je, koho tým ohrozuje? Komu ublížil? Čo sa mu stalo? Keď hovoríte o pedofiloch, tí ubližujú deťom, týchto zoofilov, ubližujú zvieratám. Naozaj sa tu bavíme o úplne inej otázke. Vy to zrovnávate, ale je to nefér argumentácia. Prosím, buďte férovejší v tej argumentácii.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2018 16:14 - 16:16 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som mala pocit, že trošku ste sa snažili miernejšie, až teda na toho vášho jedného exota, si myslím, že to boli také, že síce z vášho sveta, ale ste sa snažili o korektné vystupovanie teraz v týchto komentároch. Možno by sme sa inam dostali, keby sme sa takto bavili stále.
Pani Grausová, nesúhlasíte s tým, že by sa to malo, takisto ako pán Mazurek, že to, že homosexualita nie je choroba, že by sme to mali brať za hotovú vec. Okej, tak potom bavme sa o tom. Príďme s tými argumentami, ktoré máte vy, my prídeme s tými, ktoré máme my. Možno sa k niečomu dopracujeme. Ale ako vyhlásiť, že tak to nie je, lebo existuje aj druhá strana mince. My zas si myslíme, že áno, no tak poďme sa teda baviť o tomto.
Nechápem, čo majú PRIDE pochody s týmto návrhom. Ja poviem dokonca za seba. Ja napríklad na PRIDE tiež nikdy som nebola, nechodím. A z toho dôvodu, lebo si myslím, že to viacej škodí a ubližuje spoločnosti na oboch stranách, ako pomáha. Ale neodsudzujem nikoho vôbec, kto tam ide. Nech tam ide, nech si každý robí, čo chce, kým druhému neubližuje. Takže toľko k týmto nátlakovým akciám. Toto nie je nátlaková akcia. Je to úprimný záujem aspoň najmenej dať ľuďom také veci, ktoré podľa nás sú samozrejmé.
Pán Mizík, to bol dosť primitívny komentár. Ale poviem vám pravdu, vôbec netuším, či Peter je alebo nie je homosexuál, tak ako o ostatných, pretože mi to je úplne jedno, fakt.
Pán Kotleba, tradičné manželstvo, spájanie tohto zákona s tradičným manželstvom, nie je to tak. My nevyžadujeme tie ďalšie veci, ktorých sa aj bojíte. A hovoril aj pán Mazurek, že podstata je v tom, že toto je začiatok niečoho ďalšieho. My chceme teraz dedenie, nahliadnutie do zdravotnej dokumentácie, OČR-ku. A fajn, nehovoríme, že by sme nedokázali my v našom svete pripustiť aj viac. Ale veď na to tu máme parlament, ktorý povie áno, toto je ešte okej, toto už okej nie je. My sa nehráme na nič iné. Takže viac už nestihnem, tak toľko k tomuto.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.9.2018 15:58 - 16:08 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, tak idem k podstate, som si poctivo robila poznámky.
V podstate pri vystúpení, začnem pri vystúpení pána Mazureka, ktorý hovoril o slušnej kresťanskej spoločnosti. O tom, že pár rokov dozadu bola homosexualita na zozname duševných chorôb a že teda uvedomuje si, že dnes už nie je, že bola vyradená. Ale podľa vás, pán Mazurek, bola teda vyradená kvôli vyhrážkam násilím, hulvátstvu, fanatizmu, a preto to neakceptujete. Hovorili ste, že musíte túto úchylnú vec zastaviť už v zárodku, lebo, lebo ohrozuje spoločnosť, kultúru a hodnoty, ničí ich, atomizuje spoločnosť a takíto jedinci nemajú vzťah a úctu k ničomu, že problémom je a obávate sa dôsledku akceptácie týchto zvráteností a tohto správania. A potom ste mali skoro zástavu srdca. A som vám chcela povedať, že nemusíte sa báť, lebo máme tu veľa lekárov, ktorí sú veľmi šikovní, určite by vám pomohli, len niektorí z nich sú homosexuáli, tak bacha.
Potom tu bol pán Mizík, ktorý hovoril o latexových nohaviciach a z toho naňho vplývajúceho akéhosi hnusu, o tom, že chlap bude mať za partnerku žirafu v dôsledku tohto návrhu zákona. Potom sa porovnávala homosexualita s pedofíliou, zoofíliou, gerontofíliou, teda jak ste to povedali, geriatrofíliou, psofíliou, mačkofíliou a ešte krompáčofíliou, ak si dobre pamätám. Dokonca ste tvrdili, že ste vynašli novú diagnózu, ktorú ste teda videli u pána Osuského, čo je jeden z najinteligentnejších ľudí v našej strane podľa môjho názoru. On sa snažil reagovať vecne a podľa mňa až moc úctivo. Vrátil ste mu to vlastnou mincou, ako myslíte. Ja by som chcela k tomuto.
Ešte hovorila pani Grausová. Hovorila o tom, že takého návrhy rozvracajú rodinu, morálku a že je to v príkrom rozpore s vierou.
No a čítam to všetko kvôli tomu, lebo toto sú, tu sa ešte krotíte, tu sme v parlamente a to sú vaše vyjadrenia, ktoré sa snažíte teda nejakým spôsobom zabaliť, kultivovať práve preto, lebo si uvedomujete, že teda ste pod nejakou, že ste nejakým spôsobom trošku viac sledovaní a že to chce trochu jemnejšie vyjadrovanie.
Ja rozumiem, že máte na niečo iný názor. Úprimne som sa vás snažila počúvať a nejakým spôsobom som hľadala odpovede na tie vaše obavy. Bohužiaľ, som aj na vašich stránkach, kde už teda nie ste až tak sledovaní, som sa pozrela, že čo tam teda hovoríte. A sú tam výroky, ja sa ospravedlňujem dopredu, budem sa to snažiť trošku nejako zjemniť. Sú tam výroky typu: "Sme za pochody hermafroditov ako u slimákov, prípade dvojitý sex, dvojitý pôžitok, dvojité rodenie spratkov spopod..." Proste to už ani nechcem prečítať. "Každému negrovi odrezať na lodi (hm-hm), keď sa to rozšíri v Afrike, možno aj nafta z Nigérie bude pre nás zadarmo."
Pán Kotleba, bavíte sa. Smiešne, čo? Presne na vašej stránke som toto čítala.
Potom je tu: "Toto neni normálne podporovať mentálne chorých." Na tému LGBT. "Za chvíľu vyjde čo, príručka pre pedofilov? Fuj, hnus, čo sa tu deje!"
"Už," ďalší komentár, "už podľa toho, ako tá úchylačka vyzerá, patrí do ústavu. Bu-ze... (hm- hm). Až spolu splodíte deti, vlastne nejakého normálneho potomka, potom máte právo existencie. Len nech skúsia do škôl dostať túto Kámasútru, potom bude nasledovať príučka!"
Ďalší komentár: "Postaviť psychiatriu, ale veľkú a všetkých takýchto buze... a lesbičky tam napchať na doživotie, len o chlebe a hlade ich držať a o vode ich tam držať."
A posledný komentár, už viac nemám žalúdok, ale tento ešte jeden dám: "Migranofil, vymleté hovädo, typický príklad" (a meno jedného poslanca, nechcem ho menovať), "väčšinou buze..., túžiaci po čiernom (hm-hm) do zadku, agresívny (hm-hm), ktorý je presvedčený o tom, že Slovensko nebude in dovtedy, kým..." A tak ďalej.
Naozaj sa vám mi to nechce čítať, len dajte si to teraz do kontrastu s tým, o čom ste hovorili. Toto som, pani a dáma, teda, dámy a páni, našla na vašich stránkach a veľmi je tomu podobná aj táto debata, len trošku viacej zabalená.
No, ja si myslím, že toho ešte bude viacej, keď ako, čo vy ľúbite, povystrihujete iba také tie veci, ktoré sa vám hodia z tejto diskusie. A jasné, hodíte to, hodíte to tým ľuďom na ten internet. Nech sa páči, nenáviďte! Lebo bez ohľadu na akýkoľvek kontext, na úprimnú snahu trošku zjemniť tie hrany, vám sa to jednoducho hodí a nijako tú debatu nezjemňujete, ani tu, ani na tom internete. Aj tu sa tá debata presne takto zvrhla.
Ja som sa pýtala na podstatu problému, nič iné, aby som teda, hneď som už bola obvinená z toho, že s tým rovno súhlasím. Pýtala som sa, čo konkrétne je problémom pri tých, keď teda človek si myslí, že je pes, a tak ďalej. Že či to, že sa tak obliekajú, alebo to, že ich vidia deti, alebo či sú zlým príkladom, alebo to, že sa to jednoducho nejakým spôsobom nemá. No a dostala som odpoveď o slušnosti, o kultúre, o hodnotách, o tom, že sa nemá atomizovať spoločnosť, že takíto jedinci nemajú vzťah a úctu k ničomu, že je tu obava z dôsledkov akceptácie týchto zvráteností.
Opakujem to zámerne, pretože ja sa pýtam, že ako pomôže kultúre klamanie, zavádzanie, šírenie nenávisti, strašenie, moralizovanie? Čo slušné je na tejto diskusii? Ako, ako stmelí spoločnosť, ako naučí úcte, vzťahom, vzájomnej starostlivosti to, čo ste teraz počuli, to zhrnutie vašich komentárov? Ako to pomôže?
Oproti tomu, zopakujem niektoré veci, ktoré teda čítala Natália Blahová, ktoré hovorí, ten list hovorí k atomizácii spoločnosti toľkoto: "Snažíme sa ľuďom ukázať, že homosexuálni občania sú normálni ľudia, ktorí len dostali do vienka iné sexuálne zameranie ako majorita, ale v zásadných veciach sa nelíšia prakticky v ničom, čo by sa malo dotýkať majority ako takej." K dôvodom hovoria: "Dedenie, nahliadanie do zdravotnej dokumentácie, vyživovacia povinnosť či vdovský dôchodok, sú to naozaj veľmi dôležité veci, ktorých bagatelizovanie nie je na mieste. Oveľa menej sa však ozrejmujú dôvody emocionálne a tie sú pritom minimálne tak dôležité ako tie praktické. A možno práve my, ktorých láska je spoľahlivo preverená rokmi vzájomného súžitia, by sme o tých emocionálnych dôvodoch vedeli rozprávať najlepšie. Nie je to len o tom, že registrované partnerstvá na Slovensku chceme tak, ako chce malé dieťa hračku, po ktorej už dlho túži. My registrované partnerstvo potrebujeme tak, ako keď sa muž a žena rozhodnú žiť svoj život spoločne a potrebujú svoj vzťah spečatiť pred ostatnými a chcú aj na verejnosti a pred týmto štátom vystupovať ako oficiálni životní partneri."
K hodnotám hovorí len list, ktorý Natália čítala, toto: "Je to téma, ktorá vlastne podporuje inštitút manželstva, vyzdvihuje zásady vernosti a trvalého súžitia dvoch ľudí. A práve preto je túžba po zoficiálnení partnerského stavu podľa nás výsostne konzervatívna. Ak túžime po registrovaných partnerstvách, tak vlastne svorne vyhlasujeme ako zásadne si vážime manželstvo a akú úctu u nás požíva, teda žiadne oslabovanie, žiadne devalvovanie, skôr naopak."
Je tu ešte veta, ktorá mi nejakým spôsobom zarezonovala: "Registrované partnerstvá nie je inštitút, ktorý potrebujú politici či lobistické skupiny (s tým sa stotožňujem, komu by to na čo bolo). Ony sú len akýmisi sprostredkovateľom našich potrieb a snov. V konečnom dôsledku je tento inštitút pre nás, obyčajných ľudí, ktorí po ňom túžime."
No a posledné, čo si dovolím prečítať. "Oveľa radšej siahame k argumentom, ktoré druhú stranu urážajú, ako by ju mali o niečom presvedčiť. Toto už konečne musí prestať. Nesmieme donekonečna živiť neznášanlivosť a nevraživosť, lebo nás pohltí. Urobí z nás zlých, zatrpknutých či cynických ľudí. Uvedomme si, že v tejto spoločnosti musíme navzájom vedľa žiť a že donekonečna prekračovať intímne a osobné zóny druhých s cieľom ubližovať a zraňovať bude mať za následok ďalšiu koncentráciu napätia, až kým nedôjde k otvoreným konfliktom. Naša spoločnosť musí nastaviť pravidlá tak, aby sloboda jedného končila presne tam, kde začína sloboda iného. Samozrejme, že sa to zďaleka netýka len LGBTI vo vzťahu s ich odporcami k majorite, ale všetkých oblastí života."
Tak ja by som si, dámy a páni, kolegovia, dovolila dať do kontrastu tieto dva svety a poňatia tej témy ako takej. A chcela by som poprosiť aj kolegov, ktorí majú iný názor, skúste to akceptovať. Naozaj si myslím, že ten list, ktorý ste tu počuli, aj tá prezentácia bola slušná a úctivá. A keď hovoríte o slušnosti, úctivosti, bolo by fajn, možno by sme sa potom k niečomu aj dopracovali spoločne, možno by sme boli prekvapení. Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2018 15:39 - 15:40 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Milan, si rozrušený, skúsim ťa ukľudniť a vysvetliť ti, prečo incest netolerujeme. A je to presne z toho dôvodu, o ktorom tam aj hovoríme, že sloboda je tu, pokiaľ neubližuje ten jedinec niekomu inému. V tom prípade nevidíme dôvod, prečo do slobody tých jednotlivcov zasahovať. V prípade incestu ale, ako iste vieš, je veľká pravdepodobnosť, že dieťa, ktoré by z toho mohlo vzniknúť, bude mať nejaké vážne zdravotné následky. V prípade, že by to teda, keďže sa bavíme, vieš, bez rozdielu na pohlavia, keď sme sa o tomto bavili, tak teda mohlo by mať vážne zdravotné následky, čo je dokázané. A toto je zrejme, myslím si, problém aj pre teba a nechceme takéto situácie. Takže možno z tohoto dôvodu, by som sa k tomu nejako takto postavila, ale s ohľadom na ochranu potom toho jednotlivca zase, takže tak.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2018 15:26 - 15:28 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Budem teda reagovať len na rečníka, aj keď mi cuká.
Richard, k tomu, čo si hovoril. No vieš, v prvom rade k tým mačkám a psom, ja sa k tomu ešte vyjadrím, samozrejme, že som nepovedala to, čo si povedal ty, len som si pripravovala prejav, lebo by som teda rada niečo k tomu povedala, a teda snažila som sa identifikovať, že či je problém to samé osebe, alebo teda aké dôsledky. Mazurek mi veľmi pekne vysvetlil, že tam ide o slušnosť a o nejaké morálne zásady a hodnoty, ktoré to narúša, toto som chcela počuť, že teda o čo tam, kde tam je konkrétne problém.
No ale čo sa týka teda toho obsahu, tak hovoríš o tom, že homosexualita je podľa teba úchylka. Ty si sa tak rozhodol, je jedno, že čo hovoria štúdie, naozaj dlhodobé, podrobné, čo hovoria odborníci, ty si myslíš, že je to úchylka, je to úchylka, hotovo, koniec debaty. Ja napríklad si zas myslím, že napríklad je podľa mňa úchylka ľuďom diktovať, kedy môžu ejakulovať. Vieš, to je tak, že... Ale ja nebudem no, napríklad ty si konkrétne presne o tomto hovoril, že? A prepáčte, to hovoril pán Vašečka v istom rozhovore, ja len chcem teda povedať toto tým, že ja ťa za to, ale ti za to nebrať žiadne nejaké úplne bežné veci, ani ťa nejdem trestať, jednoducho si myslím, že cirkev vždy presne vedela diktovať ľuďom, ako sa konkrétne majú správať, čo majú robiť vo svojich spálňach, s kým to majú robiť a všetko podobné. Ale čo je dôležité, myslím si, že nahliadať do zdravotnej dokumentácie partnera, na ktorom nám záleží, alebo starať sa oňho v čase núdze alebo dediť nie je žiadna výsada, to je normálna vec, bežná vec, to nie je výsada, o ktorej by sme sa mali baviť. To je jedno, aké to je pohlavie.
Vieš, čo je napríklad výsada? Výsada je, keď niekto napríklad nemusí platiť dane. Ako napríklad cirkev. Vieš? To som ti len chcela povedať.
Skryt prepis