Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2018 o 20:20 hod.

Ing.

Jana Nehézová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 6.2.2019 9:55 - 10:02 hod.

Jana Nehézová Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ale hlavné milé ženy. O téme potraty je veľmi rozsiahla rozprava medzi ľuďmi, medzi ženami, ale aj mužmi. Názor niektorých mužov, ale i žien je, že o potrate má rozhodovať len žena. Ja by som však chcela tým ženám, ktoré sa rozhodujú zavraždiť svoje dieťa, povedať aj riziká, ktoré môžu po umelom prerušení tehotenstva, teda vražde, nastať, nakoľko veľa, a dovolím si tvrdiť, väčšina žien, ktoré potrat podstúpia, nevedia, aké komplikácie zdravotného stavu si môžu takto vraždou spôsobiť.
Preto sa prihováram práve vám, potencionálne matky, aby ste sa oboznámili s komplikáciami skôr, ako sa rozhodnete pre vraždu nenarodeného dieťatka, lebo je to vaše zdravie a zdravie vám nikto nevráti, ani možnosť mať dieťatko už nemusí prísť. A raz možno príde chvíľa, kedy budete veľmi túžiť po dieťatku, no vďaka vášmu rozhodnutiu z minulého života, z predchádzajúceho života rozhodnutie nebude môcť byť otehotnieť.
Chcela by som vám teda povedať o komplikáciách, ktoré v súvislosti s potratom môžu nastať. Na úvod by som vám pripomenula, čo to vlastne potrat je. Potrat, interrupcia, UPT, abort, je to vlastne násilný zákrok, áno, násilný zákrok, ktorý ukončuje tehotenstvo, ktoré zabíja nenarodené dieťatko. Zákrok je väčšinou robený na prianie ženy, ktorá nechcene otehotnela. Výkon sa dá podstúpiť len v odbornom zariadení a výkon musí spraviť erudovaný lekár-gynekológ. No nie je to zárukou, že všetko prebehne bez komplikácií.
A tak prichádzame k téme komplikácie. Vyberiem len niekoľko príkladov. Riziko komplikácií pri tejto operácii sa pohybuje okolo 2 percent. No každá komplikácia znižuje možnosť znovu otehotnieť. Komplikácie môžu byť skoré, ale aj neskoré. Medzi skoré patrí krvácanie, zápal, poranenie maternice, strata menštruácie. A neskoré, neplodnosť, sexuálne disfunkcie, komplikácie v nasledujúcej tehotnosti, nedostatočnosť krčka a problémy s placentou. Jednou z najľahších komplikácií, v úvodzovkách z najľahších, je silnejšie krvácanie v pooperačnom období. V niektorých prípadoch môže byť príčinou krvácania infekcia, ktorá sa počas operácie dostala do maternice. Vtedy má žena bolesti v podbrušku, zvýšenú teplotu, je potrebná antibiotická liečba, pokoj na lôžku a niekedy aj hospitalizácia.
Ďalšou komplikáciu, ktorá sa môže prejaviť krvácaním, bolesťami alebo aj teplotou, sú rezíduá po potrate, čo znamená, že v maternici zostanú malé kúsočky plodového vajca, alebo ak je tehotenstvo veľmi mladé a umiestnené tak nešťastne, že výkonom nie je prerušené a pokračuje ďalej. Vtedy je potrebné ešte raz v narkóze vyčistiť maternicu, teda vykyretovať. Pri interrupcii sa môže aj "príliš" zoškrabať sliznica maternice. V maternici sa potom tvoria zrasty, žena nemenštruuje alebo len veľmi slabo, pretože je sliznica je veľmi nízka alebo takmer žiadna. Riešenie tohto problému spočíva v operačnom odstránení zrastov, zavedením nehormonálneho antikoncepčného telieska do dutiny a podávaním hormónov na povzbudenie rastu sliznice v maternici.
Počas operácie môže dôjsť aj k poraneniu maternice operačnými nástrojmi. Zriedkavo môže byť poranenie maternice také závažné a hrozivé, že je nutné odstránenie celej maternice. Úplne raritne môže nastať pri perforácii maternice aj poranenie čriev, ktoré si potom vyžaduje chirurgické riešenie. No dané riziko tu vždy existuje. Treba si uvedomiť, že zápal môže prejsť do chronického štádia a výsledkom sú zmeny na vajíčkovodoch, ktoré môžu viesť k sterilite ženy. Tieto ženy potom končia v programoch asistovanej reprodukcie, teda umelého oplodnenia. Aj keď úspešnosť týchto programov stále stúpa, ešte zďaleka nedosahuje ani 50 % úspešnosti. Niektoré ženy majú po umelom prerušení tehotnosti určité psychické problémy, depresívne stavy. A časť žien má problémy so sexuálnym životom, sexuálne disfunkcie.
Neplodnosť patrí medzi neskoré komplikácie zákroku. Najčastejšie je spôsobená upchatím vajíčkovodov, zápalom, zrastami, ktoré sú potom nepriechodné, a možnosť otehotnieť je mizivá alebo takmer žiadna. Dôsledky interrupcie sa môžu prejaviť aj v nasledujúcej tehotnosti. Uzáverový aparát krčka maternice sa môže po interrupcii oslabiť a nedokáže udržať celú ťarchu tehotnosti. U žien po interrupcii je vyššie riziko potratu či predčasného pôrodu. Ďalšou komplikáciou v nasledujúcej tehotnosti môže byť nepriaznivé uloženie placenty alebo problém s odlučovaním placenty po pôrode. Placenta sa neodlučuje, lebo pevne drží na stene maternice alebo je dokonca do nej rôzne hĺbkovo vrastená. Tieto stavy môžu ohroziť ženu aj na živote, a to aj silným krvácaním. Aj keď zdanlivo všetko, v úvodzovkách, dobre dopadne, umelé prerušenie tehotenstva je zásah do psychiky každej ženy, ktorá je nútená ho podstúpiť. Občas vzniká závažná psychóza konfrontácie s krutými výčitkami v prebdených nociach, sebaobviňovanie a prejavy sexuálnej frigidity, ba až nenávisti nielen voči partnerovi, ktorý to všetko zavinil, ale aj voči sebe samej, a tie pocity viny sú niekedy také silné, že vedú až k úvahám o samovražde.
Preto si myslím, že je nanajvýš rozumné zamyslieť sa nielen nad potratom, ale aj nad jeho následkami v blízkej, ale aj ďalekej budúcnosti. Preto vás, ženy, žiadam, skúste sa aspoň na chvíľku zastaviť a zamyslieť nad mojimi slovami.
A na záver, ženy, dajte šancu vášmu nenarodenému dieťatku. Takáto krásna príležitosť stať sa matkou už nikdy nemusí prísť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 5.2.2019 10:24 - 10:25 hod.

Jana Nehézová Zobrazit prepis
V súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola predsedníčkou výboru určená za spravodajkyňu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 1284. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1352 zo 14. januára 2019 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 22. marca 2019 a v gestorskom výbore do 25. marca 2019.
Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.2.2019 11:55 - 11:56 hod.

Jana Nehézová
Ďakujem za slovo. Ja som teda teraz v tejto chvíli stratila reč, pretože, pán poslanec, vy porovnávate psy s deťmi? Vy dokážete na jednu úroveň dať psy a deti, správanie detí a správanie psov? To vy ste čo za človeka?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 20:20 - 20:35 hod.

Jana Nehézová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Natálka, ja by som ťa tiež chcela len doplniť a povedať, že každé dieťa, keď príde na svet, má nepochybne dve práva: právo na život a právo na vzťah s jeho otcom a matkou. K tejto téme som prečítala na internete nespočetné množstvo článkov, vyjadrení a spovedí ľudí, ktorí vyrastali v homosexuálnych pároch.
Dovolím si zacitovať aspoň dva prípady: "Môj sexuálny otec bol tak posadnutý sexom, že keď som si počas strednej školy priviedla domov spolužiaka, tak otec aj so svojím milencom mu navrhovali sex." Druhá spoveď: "Moje lesbické matky aj chceli moju zdravú výchovu, no pri ich spôsobe života som bol natoľko emocionálne zmätený, že som sa ako tínedžer uchýlil k homosexuálnej prostitúcii a neskôr ako dospelý som sa oddával homosexuálnym a bisexuálnym vzťahom."
Ďalším príkladom je prípad, ktorý sa stal v Anglicku, kde dvaja muži homosexuáli dostali do pestúnskej starostlivosti štyroch chlapcov vo veku 8 až 14 rokov. Už v priebehu prvých mesiacov používali chlapcov na svoje choré sexuálne praktiky, natáčali si ich na kameru a tiež si chlapcov natáčali pri sprchovaní. Chlapcov podnecovali a dokonca aj nútili, aby sledovali homosexuálnu pornografiu. Pestúni boli, našťastie, v krátkom čase usvedčení a odsúdení na nepodmienečné tresty.
Takýchto spovedí obetí homosexuálnej nezdravej, nemorálnej a psychiku poškodzujúcej výchovy je plný internet. Stačí len chcieť to vidieť a začať sa s tým zaoberať. Skúste sa všetci aspoň na chvíľku nad touto témou zamyslieť a zistíte, že je to zvrátené a choré.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 20:15 - 20:17 hod.

Jana Nehézová
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 5.12.2018 19:38 - 19:39 hod.

Jana Nehézová Zobrazit prepis
V súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola gestorským výborom určená za spravodajkyňu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 1206. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1261 z 12. novembra 2018 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 25. januára 2019 a v gestorskom výbore do 28. januára 2019.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.12.2018 19:13 - 19:23 hod.

Jana Nehézová Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, korupcia, podplácanie, klientelizmus, rodinkárstvo, sociálne služby. Čo asi majú tieto slová spoločné? Každý človek vo svojom živote sa ocitne v situácii, kedy potrebuje či už sociálne poradenstvo, sociálne služby, alebo možno len sociálne cítenie.
Sociálne poradenstvo by mali poskytovať zariadenia sociálnych služieb, oddelenia sociálnych služieb vyšších územných celkov, oddelenia sociálnych služieb mesta, dokonca aj zamestnanci obecných úradov, ale aj iné podobné inštitúcie. Sociálne poradenstvo je prvým krokom, ktorý musí človek v prípade potreby sociálnych služieb absolvovať. Na všetkých inštitúciách, ktoré som spomínala, sa dozviete postup a informácie potrebné k ďalšiemu pri vybavovaní sociálnych služieb. Dozviete sa, aké tlačivá, aké potvrdenia a dokumenty sú potrebné k vypracovaniu posudku odkázanosti na sociálnu službu, ktorý je potrebný k prijatiu klienta do zariadenia sociálnych služieb. V tom lepšom prípade, ktorý, si ale myslím, je v prevažnej menšine, po vystavení posudku a nadobudnutí jeho právoplatnosti, môže klient nastúpiť do zariadenia sociálnych služieb. V tom horšom prípade, ktorý je na Slovensku väčšinový, môže klient požiadať o zaradenie do poradovníka.
A teraz sa dostávame ku koreňu problému. Kto vedie poradovník, kto ho spravuje, kto vlastne rozhoduje o zaradení a vedení poradovníkov? Teraz, ak dovolíte, sa trošku hlbšie povenujem Banskobystrickému samosprávnemu kraju.
Ako bývalá vedúca oddelenia sociálnych služieb na úrade Banskobystrického samosprávneho kraja môžem hrdo povedať, že bývalý predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba prijal rozhodnutie ako prvý na Slovensku o vedení poradovníkov transparentne a bez korupcií. Poradovníky v Banskobystrickom samosprávnom kraji boli presunuté zo samotných zariadení sociálnych služieb na Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja, kde tieto poradovníky viedli zamestnanci úradu a nemali možnosť poradovníky falošne udržiavať, uprednostniť žiadneho klienta ani rozhodnúť o pridelení výnimiek.
Tým, samozrejme, nechcem povedať, že všetci riaditelia domovov sociálnych služieb boli skorumpovaní a úplatní. No vedenie poradovníkov po ich prebratí úradom sa stali transparentnými a prehľadnými. Odborné referentky poradovníky zaktualizovali, vyčistili a sprehľadnili. Táto práca bola náročná, no výsledok bol veľmi pozitívny. Z poradovníkov, ktoré viedli zariadenia sociálnych služieb, vypadlo veľa mien klientov, ktorí už nežili, v lepšom prípade neboli už odkázaní na sociálnu službu. Prehľad mali občania, ako aj poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja, samotní predseda, zamestnanci úradu, ako aj zamestnanci samotných zariadení sociálnych služieb. Tieto poradovníky boli aktualizované každú noc a klient si tak mohol sledovať svoj postup v poradovníku.
Toto bezchybné fungovanie však nový predseda Ján Lunter, Banskobystrického samosprávneho kraja, zrušil a povinnosť vedenia poradovníka dal znova na zariadenia. Tento krok bol krokom späť, krokom proti klientom, proti občanom a prispel k možnosti uplácania, korupcie a klientelizmu.
Ani nemusíme ďaleko chodiť z úradu Banskobystrického samosprávneho kraja a hneď máme príklad na rodinkárstvo. Týmto príkladom je klientelizmus, rodinkárstvo a protizákonné umiestňovanie na základe smernice Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorá doslovne hovorí: Mimo časového poradia je možné na uvoľnené vhodné miesto z poradovníka prednostne predvolať občana, ktorý, a teraz dobre počúvajte, za a) odpracoval v niektorom zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK minimálne 5 rokov, za b) odpracoval na príslušnom odvetovom odbore oddelení Úradu BBSK minimálne 5 rokov, je príbuzným zamestnanca zariadenia sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, ktorý pracuje v zariadení 5 rokov, je príbuzným zamestnanca príslušného odvetového odboru oddelenia Úradu BBSK, ktorý pracuje na úrade minimálne 5 rokov, a príbuzným sa rozumie manžel, manželka zamestnanca, rodičia zamestnanca, rodičia manželky, manžela zamestnanca, starí rodičia zamestnanca a deti zamestnanca.
A teraz si porovnajme znenie so zákonom o sociálnych službách 448/2008. Obec a vyšší územný celok v rozsahu svojej pôsobnosti poskytne alebo zabezpečí poskytovanie sociálnej služby fyzickej osobe bezodkladne, ak je jej život alebo zdravie vážne ohrozené, ak fyzická osoba nemá zabezpečené nevyhnutné podmienky na uspokojovanie základných životných potrieb, alebo ak fyzická osoba odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby skončila pobyt v zariadení podľa osobitného predpisu a nemá zabezpečené podmienky na bývanie v prirodzenom rodinnom prostredí. Za vážne ohrozenie života alebo zdravia fyzickej osoby podľa prvej vety sa považuje najmä, ak táto fyzická osoba je ohrozená správaním inej fyzickej osoby, je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby a nemá žiadnu blízku osobu; nemá žiadnu blízku osobu, pozor; alebo jej blízka osoba, na ktorej pomoc bola odkázaná, zomrie, alebo táto fyzická osoba nemá zabezpečenú osobnú starostlivosť, alebo jej nemožno túto osobnú starostlivosť zabezpečiť.
Tak teraz mi povedzte, smernica Úradu BBSK na čele s predsedom Jánom Lunterom korešponduje so zákonom o sociálnych službách? Podľa mňa je v úplnom rozpore. Lunterova smernica je výsmech všetkých občanov, ktorí žijú v tomto kraji. Je to smernica podporujúca korupciu, klientelizmus a hlavne rodinkárstvo.
V zákone, ktorý som pred chvíľou dočítala, sa nehovorí o manželovi alebo manželke, ani o mame, ani o otcovi, ani o rodičoch, ani o svokre či svokrovi, ani o deťoch, ktoré by mali byť uprednostnené. Zákon tiež nehovorí o počte odpracovaných rokov. V tom prípade je to päť rokov, po ktorých môže zamestnanec úradu uprednostniť svoju rodinu do domova sociálnych služieb. Vy všetci občania, ktorí ste nikdy nepracovali v zariadeniach sociálnych služieb zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK alebo na Úrade BBSK, si kľudne čakajte v poradovníkoch podľa rozhodnutia pána Luntera, ktorý neuznáva rodinkárstvo.
Viem o tom, že táto smernica už bola aj použitá. Zamestnankyni úradu bola mamka umiestnená prednostne do domova sociálnych služieb. Ale viete čo, teraz ma to tak napadlo, že asi viem, prečo tak je. Pán Lunter, keď skončí päťročné obdobie, chce mať isté miesto v domove sociálnych služieb, lepšie upresnené s jeho vekom, v zariadení pre seniorov.
Ale vráťme sa teda k poradovníkom aj v iných krajoch. Ďalším krajom je Nitriansky samosprávny kraj. V Nitrianskom samosprávnom kraji majú zverejnený zoznam zariadení sociálnych služieb s ich kapacitami, aktuálnymi voľnými miestami pre mužov a ženy. Ale v prípade obsadenosti sa nedozviete svoje aktuálne poradie v poradovníku čakateľov na sociálnu službu s vyjadrením úradu, že osobné informácie nezverejňujú na webe samosprávy. Podobne som dopadla pri hľadaní poradovníkov na stránkach iných samosprávnych krajov. Na stránkach neverejných poskytovateľov sociálnych služieb, ktorí poberajú dotácie z verejných prostriedkov, som tiež nenašla aktuálne poradovníky ani žiadne informácie o čakateľoch na sociálnu službu v daných zariadeniach. Preto sme s kolegami sa rozhodli doplniť zákon o povinnosť zverejňovať poradovníky na webových stránkach jednotlivých zariadeniach sociálnych služieb a stránkach vyšších územných celkov, tak ako to už bolo povedané. Týmto vás preto prosím o podporu novely nášho zákona na ochranu čakateľov na poskytovanie sociálnych služieb.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 16:26 - 16:28 hod.

Jana Nehézová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som teda nadviazala na kolegyňu Gaborčákovú v tom, že zariadenia sociálnych služieb nie sú zdravotnícke zariadenia, a preto nemá akú ošetrovateľskú, v úvodzovkách, akú ošetrovateľskú starostlivosť kontrolovať. Napríklad v Banskobystrickom samosprávnom kraji z 29 domovov sociálnych služieb poskytuje ošetrovateľskú starostlivosť len dva domovy sociálnych služieb, a to Domov sociálnych služieb Žiar nad Hronom a Domov sociálnych služieb Lučenec, a ostatné domovy sociálnych služieb len zabezpečujú, to znamená, že nemusia mať ani zamestnanú zdravotnú sestru, v úvodzovkách nemusia. V niektorých domovoch ako napríklad v Banskej Bystrici je jedna sestra, ktorá rozdelí lieky, rozdelí prácu a tú prácu robia asistenti a personál, ktorý nie je na to kompetentný. Preto si teda myslím, že mali by sme sa zaoberať aj tým, aby tie domovy boli povinné nielen zabezpečovať, ale aj poskytovať, pretože ako ste povedali, tak v tých domovoch sú klienti s tracheostomickými kanylami, s dekubitmi a podobné zdravotnícke výkony, ktoré nemá v kompetencii robiť ani asistent, ani opatrovateľka, ani nižší zdravotnícky, resp. iný personál.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 19.10.2018 11:09 - 11:11 hod.

Jana Nehézová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. V súlade § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola predsedníčkou výboru určená za spravodajkyňu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 1169. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1222 z 1. októbra 2018 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.9.2018 17:11 - 17:12 hod.

Jana Nehézová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja teda s týmto návrhom nesúhlasím, ako aj celý náš klub, pretože neviem, ktorých dôchodcov ste sa pýtali. Možno nemeckých, ktorí začnú ku nám chodiť lekárovi, keď budú za 10 euro ošetrení, ale slovenskí dôchodcovia určite nebudú nadšení tým, že od rána budú sedieť u lekára a určitú hodinu sa tam budú premávať len zbohatlíci a možno ľudia takí ako vy, ktorí na to majú. Pretože z 350- až 400-eurových dôchodkov nebude mať naozaj chorý dôchodca 10 euro, aby v každej ambulancii, aby nemusel čakať, dal 10 euro. Je to totálna hlúposť.
Ďalšia vec, ako povedala aj kolegyňa, kontrola. Ja by som teda chcela vidieť nástroj kontroly. Keď vravíte, že VÚC-ka je už teraz zahataná sťažnosťami a podaniami, ako chcete toto ukontrolovať? To sa jednoducho nedá. Ja si to teda ako sestra predstaviť neviem.
A ako chcete ďalej zabezpečiť, hovorili ste, že tie financie, ktoré sa teda vyberú, pôjdu do vybavenia ambulancie. Ako to chcete zabezpečiť? Podľa mňa to pôjde na vybavenie lekárovho auta, na jeho mercedes nový, najnovší model a takéto veci. Určite nie na ambulanciu, pretože lekár, ktorý zodpovedne robí svoju prácu, má ambulanciu vybavenú, už keď ju otvára. Zodpovedne, riadne a podľa materiálno-technického vybavenia, ktoré je v zákone. Takže toto sú len vaše bludné predstavy a my tento návrh určite nepodporíme.
Ďakujem.
Skryt prepis