Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

26.4.2016 o 10:21 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2016 11:32 - 11:33 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán kolega Budaj, veľmi pekne ďakujem za túto iniciatívu, lebo bude to taká iniciatíva, ktorá bude odkrývať karty, bude ukazovať skutočný charakter poslancov, ktorí sa v tejto sále nachádzajú.
Len mám takú obavu, že čo sa týka poslancov SMER-u, že oni za tento návrh nedokážu zahlasovať, lebo oni nechápu to zlo, ktoré sa stalo pri vražde Remiáša. Jednoducho ľudia, ktorí sa nehanbia obhajovať komunizmus, ktorý má na svete na svedomí 80 až 100 mil. obetí, oni necítia, že sa niečo stalo pri vražde Remiáša. Ľudia, ktorí sa nehanbia kryť zločiny prvej, druhej a aj tretej Ficovej vlády, ktorej dôsledky sú to, že na Slovensku zomiera o 3-tisíc ľudí ročne navyše, voči tomu alebo práve kvôli tomu, že sa rozkráda zdravotníctvo, a bez hanby sklonia zrak a stláčajú správne tlačítka, títo ľudia necítia, čo sa stalo pri vražde Remiáša, a preto mám veľkú obavu, že aj dnes iba sklonia hlavu a poslušne stlačia tlačítko, ktoré si praje predseda politickej strany SMER.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 19:17 - 19:19 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán minister, alebo opačne, nie pán minister, ale myslím si, že prehovorilo stelesnené zlo, podlý klamár, ktorý sa nehanbí využívať lož ako pracovnú metódu. Presne tak ako Vladimír Mečiar.
A z tohto miesta sa chcem opýtať všetkých ľudí z MOST-u a zo SIET-e, či sa nehanbia kryť takéhoto človeka a tieto móresy. Lucia Žitňanská, vás sa pýtam.
Prehovoril človek, ktorý začal svoju kariéru tým, že bol súčasť konkurznej mafie a vytuneloval sprivatizovaný podnik Kovošrot a okradol štát o 58 mil. korún už v roku 2000. To je na dnešné peniaze takých 200 mil. Ako súčasť konkurznej mafie. Chváli sa tým, že zaviedol nejaký elektronický kontaktný systém, a chváli sa tým, že ušetril 72 mil. eur pre štát. Nechváli sa tým, že vybral si svojich kamarátov a tým dohodol túto zákazku a okradol takto štát o niekoľko desiatok miliónov eur.
Chváli sa klientskym centrom, kde urobil trojnásobný kšeft, kde napriamo si vyberal a urobil špinavý kšeft za 15 mil. eur, a ešte sa chváli tým, že pomaly do Srbska pôjde robiť nejaký jeho klon.
Hovorí a klame o tom, že ja som niekedy mal niečo s nejakým kupovaním pani poslankyni Blahovej. Nikdy v živote som s touto kauzou nič nemal, nikdy som nebol vypovedať, ale tento klamár povie, že som na prokuratúre povedal, že si už nejako nepamätám.
Hovorí tu o kauze 4 mil., o ktorej som bol, áno, vypovedať u generálneho prokurátora, u NAKE a žiadal som pre svedka bezpečie pre jeho rodinu, lebo vie dokázať úplatky pre stranu SMER. Odmietol mi to tento človek dať a dnes hovorí, že ja som povedal, že už si nepamätám. Dobre, budeme sa o tom rozprávať verejne. Spravím z toho tému verejnú, dodnes to téma verejná nebola.
Nikdy v živote ma nikto neodsúdil za to, že som bol daňový podvodník. Klamete aj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 15:53 - 15:55 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Rado, ak by som mal hodnotiť to, čo si tu vyprodukoval, tak možno by som to povedal tak, že svoj osobný bezcharakter a zradu svojich voličov si sa pokúsil skryť za spŕšku ľúbivých slov a strašenie ľudí a vyhováranie sa na nejaké geopolitické hrozby.
Rado, dokážeš, a to uznávam, veľmi pekne rozprávať, lenže už celé Slovensko vie, že tvoje slová majú váhu nula. Ešte raz, tvoje slová majú váhu nula, a preto je veľmi dôležité práve v tejto chvíli, keď sa bavíme o programovom vyhlásení vlády, kedy hodnotíme tie písmenká na papieri, pozerať na to, aj kto to hovorí a kto za tým stojí, kto má byť garantom a kto má byť pre nás a pre ľudí zárukou, že tie slová sa aj naplnia. A keď to hovorí jednoducho človek, ktorého slová majú váhu nula a ktorý je patologický klamár, ktorý klame ráno, na obed aj večer, tak týmto slovám, môžme ich brať ako slová, ale určite by sme im nemali dávať žiadnu váhu.
A chcem sa ťa teda opýtať, keď tú možnosť mám, že aký je to pocit zradiť svojich voličov, aký je to pocit podviesť svojich voličov, ktorým pred voľbami hovorím to, čo chcú počuť, že v žiadnom prípade so SMER-om nepôjdem, a po voľbách ešte v ten deň, jak sú vyhlásené výsledky, rýchlo utekať na Úrad vlády a potom ešte bezcharakterne celému Slovensku o tom klamať, že na žiadnom Úrade vlády som predsa nebol. A aký je to pocit obhajovať Ficovu vládu 3 ako vládu kontinuity a zároveň ľuďom ťahať medové motúzy o tom, ako prinesiete zmenu, ako zmeníte Slovensko k lepšiemu.
Ľuďom nevráti dôveru Radoslav Procházka, ale ľuďom vrátia dôveru opoziční statoční poslanci, ktorí budú poukazovať na bezcharakter ľudí, ktorí túto vládu zostavili a dosiahnu, aby budúce voľby dopadli inak.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 12:07 - 12:08 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za strpenie. Ja som si myslel, že som sa zabudol prihlásiť.
Ďakujem veľmi pekne za vaše vystúpenie. Ako tak som očakával, že prídete s takouto nejakou rečou, a myslím si, že to bolo veľmi dobré, a zaujal ma na konci aj ten taký zdvihnutý prst, že vlastne keď sa nespamätáme, tak z demokracie vlastne budeme mať oligarchizáciu. Ale ja sa už tak trošku obávam, že my už vlastne v tom štádiu sme, že tú demokraciu sme nejak tak iba počas novembra a najbližšie možno mesiace o nej snívali a mnohí ľudia to dodnes tak v naivnej viere žijú, že vlastne žijeme v nejakej demokracii, ale osobne ja si myslím, že už my sme prešli do toho takého finálneho štádia demokracie, a to je tá oligarchizácia, a neviem, jakým spôsobom teraz zabezpečiť, aby sme sa vrátili späť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 11:06 - 11:08 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Začnem tak nezvyčajne od konca, aby teda to bolo živé.
Pán Janckulík, povedali ste: "Nikomu nie som zaviazaný, nikomu nie som nič dlžný." No a práve to je ten problém, že vy si neuvedomujete, že keď raz svojim voličom, a vy ste to mnohokrát povedali svojim voličom aj verejne, aj na Facebooku, že nepôjdete v žiadnom prípade so SMER-om, že ste svojim voličom zaviazaný a ste im dlžný splniť ten váš verejný sľub. A keď vy to hovoríte, že to teraz už neplatí, tak to je ten problém. To je ten štandardný politik, ktorý kašle na to, čo sľúbi svojim voličom pred voľbami.
A keď hovoríte, že vy nás tu urážate. Ja vás neurážam, keď od vás vyžadujem, aby ste iba splnili to, čo ste svojim voličom pred voľbami sľúbili. Iba štandardní politici považujú niekoho, kto od nich vyžaduje, aby plnil svoje sľuby voči voličom, za urážku. Čiže stali ste štandardným politikom a mne je to ľúto.
Pán Blanár, hovoríte, že je nedôveryhodné, v programovom vyhlásení vlády Ivety Radičovej také niečo nebolo. Veľmi dobre viete, že sme boli takým len apendixom vlády Ivety Radičovej, od ktorého sa vyžadovalo len hlasovať za veci, ktoré tam boli. A vy ste neurobili ani stotinu protikorupčných opatrení, ako urobila Iveta Radičová jedno jediné, a to je zverejňovanie zmlúv na internete.
Keď hovoríte a opakujete, že zlodej nikdy neuverí zlodejovi, že nekradne, ja vám, pán Blanár, iba opakujem. Ja nie som zlodej, čiže do zrkadla.
A pán Binder. Jeden deň chváliť, druhý deň neviem čo, ôsme Božie prikázanie, že som niečím, asi teda tým, že som povedal alebo súhlasil, že deti by mali byť, alebo teda študenti by mali povinne chodiť do Osvienčimu. Podľa mňa to je správne. Ale teda neviem, čo ste teda ako mysleli, asi aké teda Božie prikázanie. Zrejme také, že miluj Kotlebu svojho. Ale ja také Božie prikázanie nevyznávam.
Pán Uhrík, tá špornička bola myslená trošku inak, ale málo času mám, tak si to prejdeme osobne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.4.2016 10:21 - 10:52 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som sa vyjadril stručne k časti finančná politika, rozpočtové pravidlá, boj proti daňovým a colným únikom z programového vyhlásenia vlády.
K väčšine týchto vecí už moji kolegovia z opozície sa vyjadrili, ale dovolím si upriamiť pozornosť na neustále odsúvanie snahy dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Prvá vláda Roberta Fica sľubovala vyrovnaný rozpočet už v roku 2008. Dnes je rok 2016 a dnešná vláda, tretia vláda Roberta Fica sľubuje dosiahnuť vyrovnaný rozpočet v roku 2020. To znamená o dvanásť rokov neskôr a pri priemernom zadlžovaní, aby sme teda si vedeli približne zrátať, čo nás to stojí, približne 3 mld. eur ročne, 12 rokov krát 3 mld. je 36 mld. eur, zbytočne zadlžené naše deti a vnúčatá.
Ešte raz, prvá vláda sľubovala, že dosiahne vyrovnaný rozpočet do roku 2008, to znamená do roku, kedy ešte len začínala kríza. To znamená, že v roku 2008 by sme mali vidieť nejaké znaky toho, že tá prvá vláda mala nejakú snahu dosiahnuť ten vyrovnaný rozpočet, žiadne takéto znaky v roku 2008 neboli vidieť do začiatku finančnej krízy. Dnes sľubuje tretia vláda Roberta Fica dosiahnuť vyrovnaný rozpočet v roku 2020.
Potom sa vôbec nemusíme čudovať tomu, čo tu šíri v posledných dňoch Ivan Švejna, štátny tajomník za stranu MOST - HÍD, ale v podstate hovorí za celú túto vládu, že budúci dôchodcovia sa budú musieť uskromniť, lebo ich dôchodky nebudú môcť byť také vysoké v porovnaní s platom, ktoré mali počas svojho aktívneho života. Tento názor verejne dnes prezentuje štátny tajomník Ivan Švejna, nikto ho nedementuje, ani minister financií, ani operovaný pán premiér, ani nikto druhý, to znamená, že to je oficiálny postoj tejto vlády. Čiže tí, ktorí boli vždy najposlušnejší, ktorí chodili voliť toho, kto im sľuboval sociálny štát tu na zemi, tak tí teraz budú za to odmenení, že volili si vlastne ľudí, ktorí neboli schopní alebo v podstate iba klamali od roku 2008, kedy prvýkrát sľúbili vyrovnaný rozpočet, a ktorí neboli schopní zakrývať sa takou perinou, na akú máme, a vždy prejedli viac, ako boli schopní vybrať od ľudí na daniach a odvodoch, tak títo ľudia na to do budúcna doplatia. Ale možno si môžem povedať, že tí, ktorí za posledných 12 rokov, alebo 10 rokov, ktorí volili SMER, tak zrejme tí už si dožijú svoje dôchodky, ktoré majú. A, áno, aj Ivan Švejna, štátny tajomník za MOST - HÍD, hovorí o tom, že to budú tí budúci dôchodcovia, ktorí si nebudú môcť užívať luxus dnešných dôchodkov, a že dôchodky budú musieť byť nižšie. Lebo dnešné dôchodky dosahujú skoro 50 %, priemerný dôchodok skoro 50 % priemernej mzdy v hospodárstve a odhady hovoria, že ak pôjdeme ďalej v bačovaní alebo v rozkrádaní, v tunelovaní, ako sme išli doteraz, tak budúce dôchodky budú dosahovať len približne 30 % priemerného platu, aktuálneho platu teda budúcich, budúcich dôchodcov, budúcich priemerných platov. Inak povedané, keď dnešný dôchodca má životnú úroveň plus-mínus polovičnú, alebo teda ten príjem približne polovičný v porovnaní s ostatnými, ktorí zarábajú priemerný plat, tak budúci dôchodca bude mať ani nie tretinový.
Dôvod jednoduchý, lebo dôležitejšie je dohodiť kšeft kamarátovi, dôležitejšie je na mýtny tender vybrať firmu, ktorá to urobí o 300-400 mil. drahšie, hlavne, že to je kamarát. A ani sa mi nechce menovať všetkých tých, tie tisícky kšeftov, ktoré vládna strana za posledných osem rokov pri moci urobila. Samozrejme, že tie peniaze, keď jednoducho rozkráda 3 mld. eur ročne, samozrejme, že niekto na to musí doplatiť. Dočasne to vieme zalepiť tým, že zvyšujeme štátny dlh, čo teda vládna strana SMER zvýšila o 150 %, lebo na začiatku začínala s nejakými 17 mld., dnes sme už na viacej ako 40 mld. eur. Týmto to dočasne zalepiť vieme. Ale keďže našťastie sa nám podarilo za vlády Ivety Radičovej prijať ústavný zákon o dlhovej brzde, tak donekonečna sa zlodejiny nedajú vykrývať tým, že budeme zadlžovať štát. A tým pádom v určitom momente príde stop stav, tzv. teda dlhová brzda, kedy ďalej sa nebudeme môcť pohnúť a začnú na to doplácať dôchodcovia, tí, ktorí doteraz poslušne SMER vo voľbách volili. Tí, ktorých SMER odmenil v tomto roku zvýšením dôchodku o 1,90 eur, 1,90 euro mesačne.
Môžete im zároveň zalepovať teraz oči, keď hovoríte v programe, že zavediete pravidlo, aby sa dôchodky valorizovali minimálne o nejaké percento. Tak dobre, tak im teda vyjde, že nebudú mať o 1,90 eur, budú mať o 3 eurká, teda minimálne zvýšený svoj dôchodok, možno o 4, ale tí rozumní dôchodcovia vedia, že je to za tú cenu, že ich deti budú mať dôchodky 30 % z priemerných platov. A to nie je číslo, ktoré hovorím ja, to hovorí Ivan Švejna, štátny tajomník vašej vlády, a nikto tohto človeka nedementuje. To znamená, že je to pravda a s týmto počítate.
Ešte raz zopakujem, keď niekto rozkráda spoločnú špajzu, dokedy mu banky požičiavajú, dovtedy sa to dá zakryť pred svojou rodinou. Ale keď banky povedia, že my ťa pustíme maximálne do 60 %, parafrázujem to, čo vlastne dnes máme na Slovensku nadstavené cez zákon o dlhovej brzde, tak zrazu sa bude musieť škrtiť niekde inde. Lebo už sa nebude dať kde požičať. A do tohoto stavu pomaličky prichádzame.
Najbližšie štyri roky Slovensko dosiahne posledné eurofondy 15 mld. eur. Tieto prehajdákate presne rovnako, ako ste to urobili doteraz. Krásne je vidieť, akou cestou pôjdete. Tie prvé prípady, ktoré ste eurofondy nadelili, chata na Donovaloch, dva penzióny v Makove, tete, ktorá v živote nepodnikala v doprave, 24 kamiónikov z eurofondov. Toto je vaša cesta, ako rozkradnete tieto peniaze - a po vás potopa.
Áno, bohužiaľ, môžem povedať, užite si to a ja budem robiť všetko aj s mojimi kolegami a pevne verím, že každému kolegovi v opozícii bude záležať na tom, aby sme vás strážili, aby ten lup bol čo najmenší. Vôbec nemáme nádej, že vás eliminujeme, že rozkrádať prestanete, lebo jednoducho, bohužiaľ, máte to v DNA, na týchto ľuďoch ste to postavili, títo ľudia sú kľúčoví vo vašej koalícii. Takže našou úlohou vás bude strážiť, aby ste naše budúce generácie okradli o čo najmenej.
Dnes som si to dal ako status na Facebook, práve toto vyjadrenie, že budúci dôchodcovia sa môžu rozlúčiť s tým, že si budú užívať také vysoké dôchodky ako dnešní. Ešte raz hovorím, toto nie je vyjadrenie nejakého Matoviča za kecpultom v Národnej rade, toto je vyjadrenie štátneho tajomníka za stranu MOST - HÍD, vašeho reprezentanta, a toto musíme my v opozícii hovoriť vašim voličom. Dôchodcom, ktorí s dôverou volili SMER, že sa o nich postará. Dôchodcom, ktorým musíme vysvetliť, že nielen ich osud je dôležitý, ale osud ich detí a vnúčat. A keď aj v ďalších voľbách budú voliť takto nezodpovedne, tak ich deti a vnúčatá nadobro zo Slovenska odídu a tí dôchodci (pozn. red.: správne "dôchodcovia") sa budú musieť uspokojiť možno s tým, že raz za týždeň im možno deti budú skypovať niekde z Anglicka, z Nemecka, z Ameriky, možno z Austrálie niekedy o pol noci, lebo ony vtedy tam budú mať deň, a možno raz do roka prídu tie vnúčatá ich pozrieť a babičke lámanou slovenčinou budú hovoriť, že ako ju majú rady, možno na Vianoce.
Takýto osud čaká našich dôchodcov podľa toho, čo dnes už hlásate. Za tento stav, že budúci dôchodcovia budú mať len 30 % dôchodky z toho, čo budú zarábať ich deti, zodpovedáte vy všetci, ktorí skloníte hlavu, strčíte hlavy do piesku, lebo však nabudúce chcem byť na kandidátke, lebo však sestranicu treba strčiť niekam na nejaký úrad, lebo však treba spraviť nejaký kšeft, lebo však bratranec chce pýtať nejaké eurofondy. Za toto všetci vy budete zodpovední.
Jasné, vaše deti a vnúčatá budú zabezpečené. Pána premiéra synáčik bude zabezpečený a jeho pokolenie na tisíc generácií, aj ostatných pánov ministrov, ktorí to zobrali ako kšeft, aj vašich sponzorov. Ale vy všetci ostatní, ktorí to urobíte za misu šošovice, ste schopní stlačiť tlačítko, tak, prosím vás, aspoň niekedy skúste rozmýšľať nad tým, čo je svedomie. Kryjete obrovský zločin. Kryjete to, že posledné eurofondy, posledných 15 mld. eur bude znova rozkradnutých, vytunelovaných a doplatia na to, áno, nie vaše deti a vnúčatá, ale deti a vnúčatá vašich voličov, ktoré budú mať jedinú možnosť alebo dve možnosti, buď odtiaľto odísť, alebo prežívať. Vaše deti, vnúčatá, vašich sponzorov a vašich straníckych šéfov budú si honosne žiť. Niektoré na Bahamách, niekto v Belize, niekto v ďalšom daňovom raji.
V stati reformy rozpočtových pravidiel avizujete, že by ste sa chceli dohodnúť s opozíciou na tom, že by ste chceli, sú tam v podstate tri, tri, tri body. Chceli by ste reformovať zákon o dlhovej brzde, ktorý našťastie je ústavný v takom duchu, aby sa dosiahla neutralita dlhovej brzdy pri riadení verejného dlhu naviazaním sankčných pásiem ústavného zákona na čistý verejný dlh namiesto hrubého verejného dlhu. S touto časťou osobne súhlasím a myslím si, že na tom nie je nič zlé. Znamená to v podstate pre tých, ktorí neviete, znamená to to, že dnešný dlh pozeráme hrubý dlh, aj keď zjednodušene si štát odloží do šporničky hotovosť, lebo sú lacné peniaze. Aj to pozeráme, že sa nám vlastne dlh zvyšuje. A to, čo navrhujete, tak je, aby sme na to, čo si odložíme do šporničky preto, lebo peniaze sú lacné, aby sme na to nepozerali, aby sme sa pozerali naozaj na to, čo máme reálny dlh. Čiže nie to, čo máme odložené v šporničke. Čiže s touto časťou ja osobne by som nemal problém a myslím si, že mohla by byť dohoda aj v rámci opozície, že takéto niečo by sme mohli podporiť.
Avšak zásadne nesúhlasím s tým, aby sme menili zákon o dlhovej brzde v ďalších dvoch úmysloch alebo kvôli tomu, že hovoríte, že by ste chceli zohľadniť strategické verejné investície, aby sa neuplatňovali sankcie, ak sa prekročí kvôli strategickej verejnej investícii dlh alebo sa prekročí nejaké pásmo v zákone o dlhovej brzde, tak aby sa sankcie voči vláde, parlamentu neuplatňovali. Hlboko s tým nesúhlasím, lebo v situácii, keď vy rozflákate peniaze, ktoré normálne k dispozícii máte, a preto si potom, keď príde strategická investícia, chcete požičať na dlh a realizovať tú strategickú a podporiť tú strategickú investíciu na dlh, tak to jednoducho nie je správne. Máte dostatok rezerv, dostatok plytvania, dostatok rozkrádania, ktoré treba najprv skresať, a keď budeme vidieť, že ste korupciu ohlodali na kosť a že nie je kde kradnúť, lebo naozaj efektívne hospodárite s našimi peniazmi, potom príďte za opozíciou a pýtajte si od nás súhlas na to, aby ste nejaké strategické investície mohli robiť na úkor dlhu. A vtedy to môže mať logiku. A dovtedy, dokedy vy sa budete správať neefektívne a peniazolačne voči našich verejným financiám, dovtedy by bolo veľmi nezodpovedné, ak by ktokoľvek z opozície s takýmto vaším úmyslom súhlasil.
Rovnako, keď hovoríte, že chceli by ste vlastne uvoľniť dlhovú brzdu v situáciách, kedy by ste chceli podporiť investície, ktoré by podporili hospodársky rozvoj Slovenska. A kto to bude posudzovať? Politbyro SMER-u alebo politbyro teraz toho nového zlepenca zlodejov, ktorý ste vytvorili? Ten zlepenec bude posudzovať, že teda, že ktorá investícia bude na rozvoj, hospodársky, Slovenska? Jednoducho, prepáčte, nedôverujem vám. A nie že nedôverujeme vám preto, lebo ste nepopísaný list. Preto, lebo popísaným listom ste. Máte za sebou osem rokov bezbrehého, bezbožného rozkrádania Slovenska. A takýmto ľuďom v žiadnom prípade nikdy nebudem dôverovať v tom, že oni dokážu posúdiť, ktorá investícia je v prospech hospodárskeho rozvoja Slovenska, a zároveň súvisí to s tým predošlým, dokedy budete mať rezervy pri spravovaní štátu, dokedy budeme vidieť, že sa prideľujú dotácie správnym ľuďom, eurofondy správnym ľuďom, dovtedy si nepýtajte uvoľniť dlhovú brzdu na to, aby sme mohli tunelovať viac a viac.
Čiže ešte raz, tou prvou časťou, aby sme nepozerali na to, keď si vláda požičia vzhľadom na to, na nízke úrokové sadzby a vlastne odloží peniaze do šporničky, aby sme podľa toho neposudzovali verejný dlh, alebo teda zákon o dlhovej brzde, s tým súhlasím, s ďalšími dvomi vecami nie.
Veľmi sa mi páči to, čo tu bolo aj viackrát spomenuté, je tzv. zavedenie princípu merania investície podľa hodnoty za peniaze. Ono to je, inak povedané, normálne by to malo byť. My, bohužiaľ, sa tohto dožívame 27 rokov po revolúcii. A doteraz každý jeden hospodár alebo každý jeden politik, ktorý bol zvolený do nejakej výkonnej svojej funkcie, sa mal správať ako dobrý hospodár. Nič iné to neznamená, keď niekto hovorí, že zavedieme princíp hodnoty za peniaze, iba to, že budeme vyžadovať od verejných činiteľov alebo od ľudí, ktorí teda spravujú naše spoločné, aby sa správali ako dobrí hospodári. Z tohto pohľadu, že tých 27 rokov po revolúcii zrazu chceme od politikov vyžadovať, aby sa správali ako dobrí hospodári, je to vlastne až úsmevné, trápne, že až dnes sa niekto v tejto veci budí. Len zase, bohužiaľ, vzhľadom na to, že kto si to píše a kto tie písmenká napísal a kto má byť garantom toho, že to, čo tam je napísané, sa aj reálne splní, tak, bohužiaľ, znova nemôžem nejako tomu veriť, že tento princíp naozaj zavediete a dôsledne ho budete uplatňovať.
Obávam sa, že bude platiť tak pro forma, naoko. A potom, keď bude treba niekomu tú zákazku správnu dohodiť, či už obchvat Bratislavy, alebo nejaký mýtny tender, tak nejak sa tie kritériá toho posudzovania trošku pomenia tak, aby nám vyšlo to správne číslo. Boli sme svedkami toho za prvej Ficovej vlády, boli sme za druhej Ficovej vlády a určite budeme aj za tretej Ficovej vlády.
Ďalšia stať v tejto finančnej časti, ku ktorej sa vyjadrujem preto, lebo teda som členom výboru pre financie a rozpočet, je boj proti daňovým a colným únikom. Pred voľbami tu rezonovala kauza o nadmerných daňových únikoch, o daňovom podvode vlastne za sedemdesiat-, tuším, -tri mil. eur, do ktorej mal byť zapletený, myslím, že kolega Kubánek, poslanec za vládnu stranu SMER, myslím si, že tu je, do ktorej mal byť zapletený minister Kaliňák, do ktorej mal byť zapletený minister Počiatek a o ktorej samotný vyšetrovateľ hovoril, že mu nebolo umožnené, aby ju vyšetroval, a dostával inštrukcie, aby kauzu jednoducho zamietol pod koberec. Som dnes rád, že tento človek, tento vyšetrovateľ, môžem povedať, statočný vyšetrovateľ, lebo vyšetrovateľ, ktorý sa postaví voči mašinérii a ktorý si trúfne povedať, že jednoducho nejaká mafia mu tu pozerá na prsty, jak hovorí, že vlastne o čom rozhodovať môže a o čom nie, čo zamiesť pod koberec môže a čo nie, alebo čo musí, tak vyžaduje naozaj neúmernú mieru osobnej statočnosti. Som veľmi rád, že tento statočný vyšetrovateľ sa dnes cez, ako poradca Lucie Nicholsonovej, podpredsedníčky parlamentu za stranu SaS, dostáva bližšie k opozičným poslancom a že s ním budeme môcť, pevne verím, spolupracovať. Lebo práve títo ľudia sú najcennejší. Tí, ktorí vypovedajú o vašich zločinoch priamo odtiaľ tam, kde sa to deje. Tí, ktorí to majú vyšetrovať a vy im zalepujete ústa a ktorých zastrašujete.
Rovnako som veľmi rád tomu, že pri daňových podvodoch pána Bašternáka, pána, v ktorého byte býva predseda vlády, pána, ktorého osobným priateľom je Ján Počiatek, ktorý mu chodí pravidelne kontrolovať jeho velikášsku stavbu, ktorú, iba tak medzi rečou, zastaval na viac ako 100 % svoj osobný súkromný pozemok tuná na Horskom parku, kde zastavanosť oficiálne zákonná je 20 %, to znamená, že dom mal byť maximálne na 20 percentách plochy. Tento pán zastaval nie 100 %, ale ešte aj viac, lebo si privlastnil aj susedov pozemok čiastočne. Takže tento pán, ktorý tu postavil tzv. Bonaparte, ktoré je postavené z daňových podvodov, kde si uplatnil nadmerné odpočty DPH iba za jeden rok za 8 mil. eur a kde vaši ľudia povedali, že nie, to sa vyšetrovať nebude, nie, tam sa kontroly robiť nebudú. A keď tam pošleme kontrolu, tak tam len formálne, ktorá napíše, že všetko bolo v poriadku, aj keď nebolo, kde sa napíše, že sa zaplatila dépeháčka, aj keď sa nezaplatila, kde sa napíše, že bola zaplatená kúpna cena 12 mil. eur, aj keď bolo zaplatené iba 1,5 mil. eur. Títo vaši ľudia, ktorých následne potom ešte ste aj povýšili na to, aby teda však vlastne za odmenu, lebo prikryli, čo bolo treba, tak títo ľudia kryjú vaše podvody.
A znova som rád, že v tomto prípade sa ozvali či vyšetrovatelia, alebo ľudia, ktorí robia na Finančnej správe, ktorí sa na to nedokážu pozerať, ktorí vidia, ako robia za 500-600 eur čistého, ktorí vidia, ako selektívne sa pristupuje ku daňovým kontrolám, a ktorí majú potom kryť tento váš podvod iba v jednom prípade jedného podnikateľa, nadmerný odpočet za 8 mil. eur, z ktorého sú postavené byty, v ktorom dnes býva pán premiér Robert Fico.
Byty, ktoré má kúpené, myslím, tam aj Počiatek, neviem či Kaliňák. Jednoducho celá tá banda, ktorá dokopy sú kamaráti, veľmi družní kamaráti, ktorí sa navzájom jeden druhého kryjú, tak potom si aj v tom, čo chlapca kamaráta prikryjeme, si tam nakúpime byty. Tiež by som bol zvedavý, akým spôsobom tie transakcie a kúpne ceny boli zaplatené za tieto konkrétne byty.
A v tej súvislosti mi pripadá, prepáčte, až trápne to, koľkokrát hovoríte o tom, ako teda budete bojovať proti daňovým únikom, podvodom a podobne, keď zároveň tu kryjete, a ja som doteraz nezaregistroval jediného z 81 koaličných poslancov, ktorý by povedal, že je to problém a treba ho riešiť.
Béla Bugár na vyslovenú otázku, ako sa bude, či budú vyžadovať riešiť, alebo stoja si za tým, že sa budú riešiť aj staré kauzy, tak vyslovene odpovedal, doslova odpovedal: "Staré kauzy riešiť nebudeme."
Toto je to DNA, ktoré si nesiete do spoločného vládnutia, toto je jeden z dôvodov, prečo vašej koalícii alebo zlepencu zlodejov neverím, prečo určite nepodporím programové vyhlásenie vlády.
Ďalší dôkaz toho, ako to vážne myslíte s bojom proti daňovým podvodom, je to, že keď sme minulý týždeň na našom výbore pre financie a rozpočet požiadali o zvolanie mimoriadneho výboru a predvolali sme si prezidenta Finančnej správy, aby prišiel k tejto kauze povedať informácie, lebo jednoducho je aj on podozrivý v tom, že vydával príkazy alebo jednoducho ututlal toto vyšetrovanie kauzy Bašternák, tak keď sme odovzdali tie podpisy, tak, čuduj sa svete, jednoducho tí koaliční poslanci na tom výbore, tak si nepripadali dostatočne trápne, tak rýchlo spísali svoje vlastné. Čiže jeden deň my povieme ako opoziční, že predkladáme takýto návrh, aby bol zvolaný mimoriadny výbor, a za dva dni tí koaliční si povedia, že to by asi zle vyzeralo, keď nás budú predvolávať alebo budú predvolávať nášho šéfa Finančnej správy tí opoziční, tak poďme, nás je tu väčšina, rýchlo si podpíšeme my naše vlastné a my smeráci, mosťáci, sieťkari a neviem ešte jakí čerti, diabli ste tam, tak si podpíšeme našu výzvu a nech príde hovoriť na našu výzvu. Nie predsa tí opoziční, my to musíme, my to musíme urobiť. No nepripadáte si trápne?!
Kryjete zločin a potom, keď si chceme pozvať človeka, ktorý má o tom hovoriť, tak nie, aby to urobila opozícia, tých dáte až po skončení schôdze, ale svoje si dáte, aj keď ste to predložili neskôr, tak si dáte cez prestávku dnes niekedy na obed o jednej hodine. A toto je, tu je vidieť ten charakter, ako to naozaj v skutočnosti s tým bojom proti daňovým únikom myslíte. Jednoducho zakryť, ututlať, lebo však ak by to predsa sme začali tu pozerať ľuďom na prsty, už by sme si neprišli na to, prečo sme asi do politiky išli.
Toto sú najdôležitejšie veci, ktoré mi vadia a ktoré teda hovorím, a teda s niektorými aj súhlasím v návrhu programového vyhlásenia vlády v časti Finančná politika. O niektorých ani nepovažujem za dôležité hovoriť. Napríklad akože symbolické nejaké zníženie dane z príjmu z 22 % na 21 %. To je tak obrovský rozdiel, že to normálne asi srdco pukne tým podnikateľom, keď im z eura namiesto 78 centov zostane 79. Áno, máte tam, bohužiaľ, kopu vaty, kopu trápností a kľúčové veci, ktoré by pomohli podnikateľskému prostrediu, bohužiaľ, v programovom vyhlásení vlády nenájdeme.
Na záver mi dovoľte iba zosumarizovať, prečo určite nebudem hlasovať za vaše programové vyhlásenie vlády.
A to je prvý dôvod - vaša história. Osem rokov vlády Roberta Fica, osem rokov rozkrádania, bezbožného rozkrádania našich spoločných peňazí. Štyri roky z toho sa pridala strana SNS, ktorá dnes v tomto zoskupení rovnako je. A vtedy, keď bola súčasťou tej vládnej koalície, mala presne rovnaké charakteristiky. Neukradla iba to, čo nebolo prikované. Čiže nemám dôvod veriť, že ľudia dnešní v SNS sú nejakým spôsobom iní. To je história.
Ďalší dôvod je nejaká taká nedávna história. A tá nedávna história sú eurofondy, ktoré som spomenul. To sú eurofondy, ktoré sa začali zverejňovať po tom, ako ste oznámili, že idete spáchať tento zlepenec. Čiže kšefty, súkromné chaty na Donovaloch a podobne. Už sa nechcem opakovať, už som to hovoril.
Nedávna história je vyjadrenie Bélu Bugára, ktorý povedal, staré kauzy riešiť nebudeme. Nedávna história je verejný prísľub predsedu parlamentu Danka, ktorý verejne pred mesiacom prisľúbil, že pokúsi sa nájsť a urobí všetko pre to, aby poslanci, ktorí boli zaradení do trestného výboru zahraničného, alebo tie ďalšie požiadavky, ktoré boli vznesené, tak aby to vyriešil. Miesto toho, aby urobil niečo, čo mal bez najmenších problémov možno spraviť, miesto toho začínal, bohužiaľ, podvodom, kedy svoj verejný prísľub pošliapal, roztrhal, zahodil. Žiadneho poslanca z opozície nedovolil preradiť do výboru, v ktorom chcel byť. Taktiež neurobil ani to gesto, kde bez akýchkoľvek strát mohol presunúť napríklad Mira Beblavého z jeho výboru do finančného výboru, lebo počty a väčšiny by sa vôbec nemenili, všetko by bolo zachované. Len jednoducho dobrá vôľa chýbala.
Nedávna história taktiež o tom, kedy ste tu viacerí mali plné ústa toho, že ako treba novú nejakú parlamentnú kultúru, ako treba, bohužiaľ, bol to aj predseda parlamentu Danko, prajem mu veľa zdravia, takisto ako Robertovi Ficovi, ale zase kvôli tomu, že sú v nemocnici, myslím si, že nemali by sme si kúsať do jazyka, pomenúvať veci tak, ako sú, kedy veľakrát verejne hovoril o tom, že nová parlamentná kultúra, nemali by sme tu mať hádky, škriepky, ohovárať sa a podobne. A ja neregistrujem jedno jeho vystúpenie v televízii, keď mohol byť v nejakej diskusii, jeho tlačovku, kedy by neútočil na ostatných opozičných poslancov, častokrát na mňa, na Daniela Lipšica a podobne. Jednoducho ste schopní niečo iné hovoriť a niečo iné konať.
A ako posledný môj osobný dôvod, prečo nepodporím toto programové vyhlásenie vlády, je to, že strany MOST - HÍD a SIEŤ spáchali podvod na voličoch. Akýmkoľvek spôsobom, ak by som sa mal pridať k tomu, že by som mal obhajovať toto programové vyhlásenie vlády alebo za neho hlasovať, tak by som legitimizoval podvod, ktoré tieto politické strany spáchali na svojich voličoch. Bezcharakterný podvod, kedy ľuďom, svojim vlastným voličom pred voľbami tvrdili, a mnohí z nich ešte aj po voľbách, že nehrozí, že by išli do nejakej takejto koalície, nehrozí, že by išli do koalície so SMER-om. A prišli voľby a povedali si, to, čo je napísané v Gorile, čo vraj povedal pán Haščák, s prepáčením, nech mi je odpustené, "volič je hovno" alebo to, čo povedal pán Paška, bývalý to predseda parlamentu, ktorý povedal: "Vyhraj voľby a môžeš všetko." Po voľbách svoje sľuby zahodili do koša a urobili to, čo bude pre ich peňaženky a peňaženky ich predsedov strán to najlepšie a najvhodnejšie. A je mi veľmi ľúto, že ste sa mnohí nechali kúpiť za odrobinku, jak som povedal, za misu šošovice a že budete kryť tento zločin, ktorý ste spáchali na svojich voličoch.
Hovoriť o tom, že Kotleba tu je najväčšie ohrozenie Slovenska, keď zároveň kryjete najbezprecedentnejší podvod na voličoch, ktorý za 27 rokov tu na Slovensku niekto spáchal, je, prepáčte si, od vás nemiestne. Vy, ktorí tu otvárate si ústa voči druhým ľuďom, ktorí, áno, volilo ich 200-tisíc ľudí, a mojím cieľom bude tých ľudí presviedčať, aby nabudúce ich nevolilo, ale dnes to musím rešpektovať. Vy, ktorí na nich ukazujete prstom a nepozeráte sa každé ráno do vlastného zrkadla v kúpeľni, ktoré tam máte, a nespytujete si svedomie z toho, že ste podviedli svojich voličov, nemáte na to jednoducho žiadne právo. Keď vy sami uznáte, že ste podviedli svojich voličov, potom kritizujte niekoho iného.
A úplne, úplne posledný teda dôvod, alebo aj to vlastne, prečo si myslím, že nie ste hodní dôvery, alebo toto programové vyhlásenie vlády nie je hodné dôvery, je tých prvých päť slov a to piate slovo, ktoré ste si napísali do programového vyhlásenia vlády, a to je tá kontinuita, že ešte aj na drzovku sa prihlásite v prvej vete k tomu, že vlastne vy nechcete nič zmeniť, vy chcete byť len kontinuitou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 10:09 - 10:09 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Gábor, myslím si, že veľmi dobré, výstižné a pokojné vystúpenie, také možno trošku iné ako ja, že možno ten obsah máme podobný, len tá forma je v tvojom prípade taká iná, dôstojnejšia, mne sa páči, obdivujem. Ale keď teda hovoríš, že sa neznížiš k tomu povedať, že sa nejako našli, ja naozaj zase sa k tomu znížim, ako, áno, našli sa, krásne k sebe pasujú. Jedni vedľa druhého, tretieho, štvrtého a všetci tým, že sa navzájom kryjú, sú pre mňa rovnakí. A to je zase môj dôvod, prečo určite toto programové vyhlásenie vlády nepodporím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2016 12:22 - 12:24 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán predseda Danko, ja takisto by som sa chcel vyjadriť k tomu, že tak ako vám, aj Robertovi Ficovi prajem osobne pevné zdravie. Nikdy v živote by som si nedovolil čokoľvek si pomyslieť iné, ako priať ktorémukoľvek človeku, aby bol čo najdlhšie zdravý a aby netrpel žiadnymi chorobami.
Čo sa týka vášho vystúpenia, hovorili ste o tom, a by som povedal, tak opakovane za posledné dva týždne alebo neviem, koľko to už trvá, také moralistické reči, ako by sme nemali trpieť nenávisťou, nemali by sme sa urážať, nemali by sme používať niektoré slová, ale ja by som vám pripomenul tlačovú konferenciu vašu z tohto týždňa, myslím, že bola v utorok alebo v stredu podvečer. Celá adresovaná mne z vašej strany a bola plná urážok, osočovania, opovrhovania. A preto by som vás chcel požiadať, aby to neboli vo vašom prípade len slová, ale aj skutky. A to je zároveň to, čo viac-menej všetci opoziční poslanci vyčítame v našich vystúpeniach. A, áno, to je možno to politikum, ktoré tam nechcete vidieť, že spochybňujeme programové vyhlásenie vlády nie kvôli tomu, čo ste tam napísali, tých pekných slov je tam kopa, uznávam, tam má po troške zo svojho programu každý z vás, MOST – HÍD necelých 10 %, SNS možno 20 %, áno, niečo ste si presadili, ale podstatní sú ľudia. Čiže nie sú dôležité tie slovíčka, ale tie skutky. A ani vy, ani ostatní ľudia zo SMER-u, ani Béla Bugár nie sú nepopísané listy, každý z nás vie, čo môžeme od vás čakať, a preto máme obavy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.4.2016 10:23 - 10:25 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán Bugár, ja v podstate voči vám ľudsky, osobne, nemám nič. Vždy, keď som vám niečo vyčítal, boli to vaše politické prešľapy. A budem to robiť aj naďalej, aj keď niektorí noví moji opoziční kolegovia hovoria, že nie. My by sme sa tu mali asi mojkať a nemali by sme si tu nič vyčítať a urobíme tu dôstojnú Národnú radu. Nie! Úlohou opozície je kontrolovať vládnu moc. Vy ste teraz na druhej strane. Budem vás rovnako hrýzť, ako som hrýzol Fica, a môžte robiť čiary a hovoriť, že ste so mnou skončili. Lebo, bohužiaľ, vy nie ste nepopísaný list. Vy máte 27-ročný pobyt v politike. Bohužiaľ, za tých 27 rokov ani raz ste neboli schopný zobrať zodpovednosť a ísť do vlády. Stále ste boli iba v parlamente, lebo to je pohodlné usmievať sa do kamery a nič v podstate reálne výkonné nerobiť a nezobrať zodpovednosť.
A keď ste povedali jednu vetu na záver vašej reči, že urobíme maximum pre lepší život občanov nášho štátu, tak keď sa pozrieme na vašu 27-ročnú politickú kariéru, bohužiaľ, nepovedali ste ktorých občanov. Lebo za tých 27 rokov ste robili lepší život iba vašim susedom na ulici: pánovi Hideghétymu, pánovi Czuczovi a vašemu kmotrovi, poslaneckému kolegovi Jakabovi. Toto je robenie lepšieho života Bélom Bugárom za 27 rokov! Dobrovoľne ste sa rozhodli kryť zločincov zo SMER-u a ja vám to budem pripomínať, lebo ľudia vás nevolili, aby ste zradili a išli so SMER-om vládnuť a išli robiť zločiny. Dobrovoľne ste sa rozhodli a môžte hovoriť čokoľvek, že nebola iná možnosť, že tu bol nejaký bubo Kotleba a kvôli tomu ste to išli urobiť. Nie! Vy ste to išli urobiť preto, lebo dopredu ste takto boli dohodnutí. Ak by ste neboli dohodnutí, tak po sneme SNS by ste volali zhrozený Sulíkovi, že čo sa stalo a chceli by ste sa stretnúť. Ale vy ste rýchlo, rýchlo išli za Ficom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.4.2016 19:04 - 19:05 hod.

Igor Matovič
By som chcel iba pánovi ministrovi poďakovať za odvahu a iba tak trošku potvrdil také moje presvedčenie, že to je jeden – alebo iba jeden? – z takých odvážnejších ministrov v tejto vláde, ktorý sa nebojí ísť aj do takejto trošku konfrontácie. Lebo myslím si, že aj táto diskusia by mala byť v prvom rade diskusia a nie monológ zo strany opozície, že vtedy možno aj tá opozícia má pocit toho, že niekto z tej druhej strany aspoň jako-tak počúva.
Skryt prepis