Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

23.3.2018 o 9:08 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.5.2018 17:49 - 17:51 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Tak pôjdem od fašistu. Teda fašistov s mentálnou subnormou nezvyknem komentovať, takže nepokračujem.
Prechádzame k pánovi Bugárovi. MOST nás zradil. Áno, zradil každého z nás, z demokratov, ktorí na Slovensku chceli konečne vládu bez SMER-u. Platí to, čo som povedal, Bugár nechal hovoriť svojich podpredsedov o tom, že vláda so SMER-om nehrozí v žiadnom prípade, nedementoval ich a vytešoval sa v úzadí, že jednoducho potom predá tých voličov. A zároveň o pánovi Bugárovi platí, že to je človek, ktorý bez hanby, podviedol dvoch starých ľudí, tesne pred smrťou, ktorým povedal, že ich pozemok nemá žiadnu cenu, dal im stotisíc korún a následne to predal za 15 miliónov korún Národnej diaľničnej spoločnosti.
Pán Hrnčiar, nebudem ti hovoriť, že si psychopat, nezaslúžiš si, aby som sa tebe nejako takto špeciálne venoval. Máš na rukách krv Jána a Martiny, máš ju tam, lebo kryješ zlodejov systematicky, miesto toho, aby si pomohol ich zatvárať do basy, máš to na rukách, kvapká ti to. Chápeš? (Reakcia z pléna.) A keďže nemáš svedomie, si to nikedy neuvedomuješ, môžeš sa rehotať, koľko len chceš.
A Šuca, mucko, no, ty si mi navrhol tykanie, takže ti budem, budem ti tykať, lebo mi už nestojíš za vykanie. A vieš, ja som taký daňový podvodník, že som platil najväčšie dane zo všetkých živnostníkov po tri roky na Slovensku. Ďalších, myslím, že tri alebo štyri roky som platil najväčšie dane zo všetkých živnostníkov v Trnavskom kraj. Dokopy som ich zaplatil za 500 miliónov korún daní a odvodov tomuto štátu, a ty si zatiaľ ako súčasť tejto zločineckej organizácie s názvom SMER – SD tieto dane ako známy to popradský zlodej to rozkrádal (smiech v pléne). Chápeš? Preto som ja išiel do politiky, ty, vagabund jeden!
Skryt prepis
 

Vystúpenie 17.5.2018 17:21 - 17:39 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Keď už som sa venoval tomu predsedovi SNS, dobré by bolo si pripomenúť aj dnešnú kauzu, ktorá, ktorú zverejnila Lucia Nicholsonová. Hovorím to z tohto miesta, lebo bude to naveky, aj za tých sto, dvesto, päťsto rokov v zápise z vystúpení z Národnej rady, a keď teda niekto tu hovorí, že jak mu na Slovensku záleží, jak on je hrdý predseda Slovenskej národnej strany, tak hovorím to na záznam, aby sa to takýmto spôsobom tam dostalo. Stručne, jasne, kauza, ktorú Lucia Nicholsonová dnes zverejnila, pán predseda Národnej rady, predseda Slovenskej národnej strany sa vždy hrdo hlási k rodine Bubánovcov.
V roku 2008 rodina Bubánovcov a ich firmy zakladajú svoje firmy dve, 11. mája, 12. mája, tri a štyri dni pred termínom, dokedy treba sa prihlásiť na PPA-čke pre dotácie, a zrazu si za tri, štyri dni po svojom vzniku sú schopní uzavrieť nájomné zmluvy na pozemky v 136 katastroch rozličných na Slovensku na 7-tisíc hektárov a vypýtať si a zobrať takto dotáciu zo Slovenského pozemkového fondu 1,6 milióna eur. Čiže takýchto priateľov má pán predseda Slovenskej národnej strany, takýchto spolupodnikateľov, lebo s rodinou Bubánovcov pán predseda Slovenskej národnej rady aj podniká.
Čiže keď sa tu teraz čudujeme, že tu nejaká grófka Rošková niekde na východe vyrástla zo SMER-u, bývalá to poslankyňa za SMER, tak ona to robila len cez kopirák podľa toho, ako to v podstate robili spolubratia pána Danka už v roku 2008. Ešte raz, skúste vy za tri dni po založení firmy, v jednom prípade za tri dni, v druhom prípade firmy za štyri dni, si urobiť zmluvy v 136 katastroch na 7-tisíc metrov štvorcových, jasné, 7-tisíc hektárov, pardon, to nie sú metre štvorcové. Keďže hektár má 10 000 metrov štvorcových, počítajme spolu: 10-tisíc krát 7-tisíc, 70 miliónov metrov štvorcových pôdy. Skúste si vy urobiť za tri dni v 136 katastroch zmluvy.
Samozrejme, že to bol podvod, samozrejme, že to je subvenčný podvod. A samozrejme, že keď si spolupodnikatelia pána Danka myslia, že tým, že už to je desať rokov za nami, že sa z toho nejako vyzuli a že ich Danko ako predseda národnej, predseda parlamentu nejakým spôsobom ochráni, tak ich neochráni, lebo aj keď zmluvy nebudú na Slovenskom pozemkovom fonde, stačí prísť za tými majiteľmi tých pozemkov, ktorí, každý z nich povie, žiadnu takú nájomnú zmluvu sme s ľuďmi od Danka neuzatvárali, a sú krásne usvedčení zo subvenčného podvodu za 1,6 milióna eur, ktorý má premlčaciu dobu 20 rokov. Takže, rodina Bubánovie, mal by som takúto riťku stiahnutú a, pán Danko, máte sa s čím chváliť, že toto sú vaši osobní
priatelia. Asi ste ich takýmto zaujímavým krokom naučili.
Ale teraz povedzme si, kde som skončil, hovoril som o tom, že celá táto vláda vznikla na podvode, lebo v roku 2016 ľudia volili zmenu. Chceli vládu bez SMER-u. Čo hovoril predseda MOST-u – HÍD? Nie, neviem si ani len predstaviť vládu so SMER-om. Viete si to, prosím vás, vy, ľudia, predstaviť, že by sme s takými ľuďmi, ktorí takto humpľujú a rozkrádajú Slovensko išli do vlády? Ja si to ani len predstaviť neviem. Čo nechal hovoriť svojich podpredsedov strany? Čo hovoril Zsolt Simon ako podpredseda jeho strany? Vylučujeme spoluprácu so SMER-om. Povedal vtedy Béla Bugár niečo, že on blúzni, to nepočúvajte tam Simona, to neplatí. Nie, nechal ho to tam hovoriť. Čo nechal hovoriť Šebeja? V žiadnom prípade nevstúpime do vlády so SMER-om. Čo hovorila Lucia Žitňanská? V žiadnom prípade, vylučujem, so SMER-om nepôjdeme. Béla Bugár mlčal. Dopredu vedel, že jeho skutočný cieľ je vládnuť so SMER-om a zradiť svojich vlastných voličov a takýmto spôsobom si ale naháňal do svojho vlastného košiara tých, ktorí volili MOST – HÍD a Bélu Bugára ako toho slušného Maďara, ktorý nás určite nezradí. A on nás predal, úplne v pohode za 30 strieborných.
Čo, akým spôsobom ľudia volili SIEŤ? Áno, sú tu ľudia zvolení za stranu SIEŤ. Čo sľubovala táto strana? Čo sľubovali jednotliví poslanci? Čo sľuboval predseda tejto strany? V žiadnom prípade nie, môžete sa spoľahnúť. Ešte cezo mňa poslal odkaz na posledný míting, ktorý sme mali na námestí SNP, aby som prečítal o tom, ako budú vďační za každý jeden hlas. Aby sme vytvorili alternatívu bez SMER-u. Čo urobil hneď v ten deň, jak boli vyhlásené výsledky? Išiel sa tam cmulíkať na Úrad vlády s Kaliňákom a s Ficom. Ste nás predali. Vy, poslanci zvolení za SIEŤ. Môžte skláňať hlavy, môžte sa tváriť, že však to bol predseda. Nie, vy všetci ste sa vyviezli na popularite pána predsedu. Ak by nekandidoval, ani tých 5,6 % nedosiahnete. Ste tu, získali ste mandát s tým, že nebudete slúžiť zlu, a vy ste v pohode sa s tým zbratríčkovali a zradili ste nás rovnako za 30 strieborných. Čiže keď vy hovoríte, že ste boli a máte mandát vládnuť na základe demokratického rozhodnutia voličov, máte pravdu, že bolo demokratické rozhodnutie voličov, ale nemáte mandát vládnuť, lebo tí voliči si väčšinovo priali a hlasovali za to, že tu bude vláda bez SMER-u.
Lenže dve strany nás zradili, zradili tých voličov a objali sa so zlom, ktoré tu už vyše dvoch rokov podporujú. Aj dôsledkom tejto zrady tu dnes dvaja mladí ľudia na Slovensku nežijú. Lebo ak by ste vtedy splnili to, čo ste voličom sľúbili, zrejme Ján Kuciak by písal o inom. Nepísal by o tom, jako Slovensko tu vládna koalícia rozkráda alebo SMER rozkráda, ale o tom, ako tu postupne zatvárame jedného vagabunda zo SMER-u za druhým. A asi by Ján Kuciak žil. Čiže aj keď vám je to nepríjemné, krv týchto dvoch mladých ľudí máte na rukách všetci, ktorí sa skláňate a tolerujete to, že tu niekto zradil, a vyhovárate sa, že však to ste neboli vy. Nie, vy ste sa vyviezli na tej istej kandidátke, na ktorej boli vaši predsedovia, a to, že váš predseda dnes chodí električkou a už nie je z neho ani ústavný sudca, ani predseda, ani nič iné, nič neznamená.
Čiže voľby boli demokratické, len vaše rozhodnutie asistovať zlodejom vo vláde demokratické nebolo. Bola to zrada a mohli ste sa prebrať najneskorej po smrti týchto dvoch ľudí. Vy ste sa neprebrali, ešte ste druhýkrát asistovali Bélovi Bugárovi, ako druhýkrát úplne učebnicovo zradil svojich voličov, kedy celému Slovensku dával nádej o tom, že jediné dve možnosti pripadajú, a to sú buď predčasné voľby, alebo, neviem, čo to tam bolo to druhé. Ale každopádne z toho vyšlo, predčasné voľby. Čo z toho bolo? Že v pohode potom Béla Bugár hovorí, tuto takým drobným písmom napísaná poznámka, jak tí šmejdi, tí, ktorí babkám dajú podpísať podpíšte mi a potom im prídu splátky každý mesiac po 200 eur a zistia, že kúpili hrniec za dve tisícky. Takto isto na šmejdov ste sa s nami zahrali. Predali ste nás znova.
Niektorí z vás ste sa tvárili, však tá najväčšia nádej, alebo však vidíte, že naozaj to myslíme vážne, toho skorumpovaného Kaliňáka, ktorý mafiu pustil do vedenia NAKA, sme vymenili za toho slušného Druckera. A na ňom ste postavili argumentáciu. Kvôli Druckerovi vám dal dôveru prezident. Povedal, že keď tam nebude Drucker, tak vám ani tú vládu nevymenuje. Vy viete o tom, že na ňom to stálo. Čo dnes zostalo z toho Druckera? Môže chodiť po kanáloch sa niekde hanbiť, jasné, kšeftíky bežia ďalej a radšej zdupkal. V polčase si zobral timeout niekam do nemocnice, lebo vedel, že takto by som pokračoval. A že má toho na krku toľko, jako na kopirák podľa podvodov zvyknutých robiť v SMER-e, že by to jednoducho neustál. Dnes tam Drucker nie je. Je tam Kaliňákova sukňa a absolútne nič sa nezmenilo. Ak by Kaliňákovu sukňu ste tam hneď dávali, prezident vám nevymenuje túto vládu. Veľmi dobre o tom viete. Nič ste za tie tri mesiace v skutočnosti nezmenili. Biznis beží ďalej, dokumenty sa skartujú, ľudí opíjate rožkom, že predložíte nový zákon a už sa bude demokraticky voliť nezávislý policajný prezident. Už bude komisia vyberať. Nezávislá komisia. Nezávislá komisia? Sedem ľudí bude mať tá komisia. Dvoch tam bude nominovať minister vnútra za SMER, čiže už sú dvaja ľudia za SMER. Tretieho generálny prokurátor, spolužiak predsedu SMER-u, sú traja ľudia za SMER. Štvrtého šéf Policajnej inšpekcie, ktorého nominuje minister vnútra za SMER, štvrtý človek za SMER. Piateho šéf odborov, veľmi blízky to človek SMER-u. Dobre, nechajme ho, akože je nezávislý. Ďalšieho šéfka Policajnej akadémie, ktorú menuje minister vnútra za SMER. Čiže už má päť ľudí. A neviem, kto je ten siedmy. Jednoducho v komisii zo sedem ľudí budete mať priamych šesť nominantov SMER-u. A vy nás idete opíjať rožkom, že to bude nejaký nezávislý policajný prezident? Že zrazu už tu budeme mať zabezpečené nezávislé vyšetrovanie? Čiže v čom to bude iné? Že minister vnútra si doteraz vybral človeka, vedeli sme, že kto si ho vybral. A teraz to zvalíme akože na kolektívny orgán, akože nezávislý. Orgán, v ktorom zo siedmich ľudí budete mať priamo šesť ľudí za SMER. A popri tom si ešte chcete napísať do toho zákona, že takto nezávislo nevyberieme len policajného prezidenta, ale aj všetkých krajských šéfov polície pre istotu, ak by náhodou chcel niekto vyšetrovať, musíme to upratať aj tam, a ešte aj šéfa Policajnej inšpekcie. Čiže čo chcete urobiť? A prečo tu je Kaliňák s Ficom? Prečo neišli na tú dovolenku, ako povedali, že oni v parlamente nebudú? Prečo je zrazu Fico predsedom poslaneckého klubu? Lebo to potrebuje ustrážiť. A prečo to potrebuje ustrážiť? Lebo potrebuje si zabezpečiť beztrestnosť. Nič viac. Prvú úlohu si splnili, skartovali doklady z 276 verejných obstarávaní na ministerstve vnútra. Čuduj sa svete, že deň po tom ako Špeciálna prokuratúra zobrala Vasiľovi Špirkovi spisy o tom, jako Kaliňák s Počiatkom brali úplatky z tendrov na ministerstve vnútra. Čuduj sa svete, jaká to náhoda, do prdele. Nič neskartujeme, nič, nič, sú v jednej skrini, sú dokumenty z roku 2007, ´8, ´9, ´10, nič, nevadí nám. Však v pohode, nie? Však nech sú, dokopy tie dokumenty vážili 484 kilov, 484 kilov! Do hocijakej plechovej skrine napracete 484 kilov? Komu normálnemu čestnému by to vadilo, že dokumenty o tom, jako sa rozdávali stovky miliónov eur zákaziek, by zostali v tej plechovej skrini? Komu normálnemu, čestnému by to vadilo? Duplom, keď to niekto spochybňuje. Keď som čestný Kaliňák, keď som čestná Saková, o ktorej hovoria, že podpisovala špinavosti namiesto Kaliňáka, jak mi to môže vadiť? Však si to tam práveže odložím, dám to do trezoru, aby sa to nestratilo. Lebo však chcem dokázať, že som čestná, nie? Ja som neni sukňa Kaliňákova, ja som čestná, ja som žiaden špinavý biznis nekryla. Ale, čuduj sa svete, šéfka služobného úradu spolu s ministrom vnútra vymyslia, že skartujme to. Však nebudú stopy. Čiže prvú úlohu už majú za sebou. Stopy nie sú. Medzičasom sa vám sem nasáčkovali do parlamentu a idú splniť si druhú úlohu, zmeniť zákon o voľbe policajného prezidenta, o voľbe krajských šéfov Policajného zboru, o voľbe šéfa inšpekcie v Policajnom zbore a zabetónovať si beztrestnosť, keďže to budú plus-mínus podľa nového zákona zvolení alebo vymenovaní na jar budúceho roku, do roku 2026. Toto tu s vami hrá Fico s Kaliňákom. V tomto vy im tu budete asistovať.
A zároveň im budete asistovať na jeseň tohto roku, že tu budete voliť akože podľa nových pravidiel sudcov Ústavného súdu. Akože znova, že nezávisle nejako, lebo už budú nezávislí, už budú odborníci, lebo už vystúpia na ústavnoprávnom výbore, lebo tam budú hodinku, každý jeden podrobený otázkam. Ale každý jeden bude taký, ktorého si vyberie Fico s Kaliňákom. A prečo to tak bude? A prečo zase, bohužiaľ, vy im budete pri tom asistovať, keď dovtedy sa nedostaví svedomie? No preto, lebo oni potrebujú beztrestnosť aj na tom Ústavnom súde. Čiže najprv si zabezpečia skartovanie dokladov na ministerstve vnútra, aby náhodou. Potom si zabezpečia obsadenie polície do roku 2026 a ak by náhodou sa niečo porúchalo, ak by náhodou v 2027 niekto vyšetroval niečo, čo ešte nebude náhodou premlčané a dostalo by sa to na Ústavný súd, tak aby ten Ústavný súd ako posledná inštancia spravodlivosti povedal, neplatí, skutok sa nestal.
Toto s vami hrá, takúto hru Robert Kaliňák a Robert Fico. A vy, a nehanbím sa povedať to slovo, vy, čestní ľudia v SMER-e, len ktorí majú medzičasom absenciu svedomia, im v tomto asistujete. A to je na tom to zlé. Vy stále máte šancu zachrániť SMER. Tak ako ju mal Fico v deň, keď sa dozvedel, že bol zavraždený Ján Kuciak a Martina Kušnírová. V ten deň, ak by sa postavil s Robertom Kaliňákom na tlačovku a povedal by, je nám to veľmi ľúto, toto by sa stávať nemalo, vážime si prácu Jána Kuciaka, a aj keď Robert Kaliňák nie je priamo za to zodpovedný, odstupuje tak ako Marek Maďarič. Áno, toto je politická kultúra a takto chceme tú politiku robiť, takto si predstavujeme sociálnu demokraciu. Ak by toto Robert Fico v ten deň urobil, neboli by žiadne protesty. Fico by naďalej bol premiérom, dobre, mali by sme iného, možno aj tá sukňa by tam bola v pohode, nikto by proti tomu neprotestoval, lebo by sme videli, že máte náznak svedomia v sebe. Ale Robert Fico to neurobil a ublížil vám všetkým. Týmto jedným rozhodnutím vás utopil a dnes viete, že môžte strihať meter. Dobre, meter má 100 centimetrov, kúpte si 5-metrový. Plus-mínus to môže byť 500 dní do budúcich volieb. Strihajte si to, lebo ďalší meter už nebudete mať. SMER tu dlho vládnuť nebude a spravodlivosť príde. Vás iba zneužívajú na to, aby ste príchod spravodlivosti oddialili. A ja by som bol veľmi rád, aby ste to svedomie v sebe objavili a aby ste príchod spravodlivosti skôr urýchlili. Oslovujem iba vás, ktorí aj tu možno dnes nesedíte, a ja pevne verím, že si to vypočujete, ktorí to svedomie v sebe máte a ktorí sa nehanbíte a nebojíte postaviť pred svojho voliča a povedať mu, povedz mi, čo si o mne myslíš. lebo toto sú voľby a toto je čestný politik. Čestný politik sa nikdy nebojí vyjsť na ulicu, čestný politik sa nebojí stretnúť so svojím voličom a čestný politik sa nebojí aj každý deň zahlasovať za predčasné voľby, lebo sa tých volieb nebojí. Nebojí sa rozhodnutia svojich vlastných voličov. Len politik, ktorý má za ušami alebo potrebuje niečo kryť, alebo, bohužiaľ, má príliš prízemné nároky na politiku a potrebuje len 3-tisíc eur plat a nič iné mu netreba, alebo potrebuje kedy-tedy nejakú lavičku si kúpiť niekde z mestských peňazí za 8-tisíc jak ten váš nejaký z Hnúšte či odkiaľ primátor, tak takýto, bohužiaľ, niekedy tými svojimi nízkymi pudmi napomáha zlu a kryje zlo, ktoré nám vládne.
Keď pred tromi mesiacmi si možno aj Marek Maďarič myslel, že SMER sa zmení, alebo atmosféra sa zmení a SMER začne niečo riešiť, možno Ján Podmanický, možno Lucia Žitňanská, možno niektorí ďalší z vás. Edita, aj o tebe si to myslím, že to dokážeš. Keď ste si mysleli, že tým, že dáte znova nádej nejakej, nejakému refrešu vlády, tak pevne verím, že dnes vidíte, že žiaden refreš a svedomie sa vo vláde nedostavilo.
O čom je vaša vládna koalícia? Len samé sváry, odkazy cez médiá a permanentný rozklad tu máme dennodenne. A ja vám prezradím v SMER-e ešte niečo, aby ste vedeli, čo si na vás chystajú z MOST-u a z SNS. Obidvaja majú rovnakú taktiku. Polroka pred voľbami najneskorej vás zarežú. Hľadajú si zámienku, teraz to ešte chvíľku nechajú, len Béla Bugár veľmi dobre vie, že keď chce prežiť, tak vám polroka pred voľbami spraví, že toto teda už nie, len aby nejakým spôsobom politicky prežil a získal body na váš úkor. To isté chce Andrej Danko a bude to nakoniec iba o tom, že sa budú predbiehať, kto to urobí skorej. A budete tak pokorení, ako ste neboli nikdy pokorení a oni možno niečo na tom, pár hlasov získajú.
Ak máte svedomie, zobuďte sa skôr, máte možnosť v utorok hlasovať za správnu vec.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.5.2018 16:48 - 17:00 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, najradšej by som bol, aby teraz tu sedeli hlavne nieže opoziční poslanci a poslankyne, ale vládni, lebo toto hlasovanie o našom návrhu bude v prvom rade o vás, o vašom svedomí, o vašej dôstojnosti, by som povedal.
A chcem na úvod povedať, že vôbec si nemyslím, že všetci ste rovnakí, že všetci ste obyčajný korupčný a skorumpovaný odpad a že ste do politiky išli preto, lebo chcete si urobiť biznis. Niektorí ste tu iba preto, lebo ste sa nedokázali inak uživiť a manželka vás možno pochváliť za tých 3-tisíc eur, čo vám mesačne cinkne na účet. A jednoducho beriete to ako spôsob jako trošku vašej rodine pomôcť. Na druhej strane tým, že máte takto nízke nároky na samých seba, na morálku v politike, na svojich kolegov, tak kryjete zlo, ktoré nám tu vládne. Áno, kryjete ľudí, ktorí si z politiky urobili iba čisto biznis. Kryjete ľudí, ktorí svojou neschopnosťou Slovensko vedú do ďalšej krízy, ktorí svojou neschopnosťou nie sú schopní priniesť žiaden nejaký rozvojový impulz, ktorí svojou neschopnosťou vyháňajú mladých ľudí zo Slovenska, ktorí svojou neschopnosťou odhaľovať a pomenovávať zlodejiny nútia chudobné rodiny, aby sa rozpadali, ktorí vyháňajú svojou neschopnosťou desiatky tisíc žien, aby opustili, matiek, aby opustili svoje rodiny a išli utierať zadky rakúskym dôchodcom. A vy, tí, ktorí kryjete to zlo, tak veľakrát svojou neschopnosťou poukázať na zlo, buchnúť päsťou na stôl a povedať, že kradnúť sa nemá, spôsobujete to, že možno tisícky rodín alebo matiek podstupujú interrupcie a zabíjajú deti, a potom sme tu vystavení zákonom, ktoré tu predkladajú Kotlebovci o interrupciách, ktoré áno, aj vy, kresťania a konzervatívci vo vládnych stranách spôsobujete, lebo kryjete zlodejiny, ktoré tu vaši predstavitelia robia.
Pozrime sa len na takú stranu SNS. Jej predseda hovorí o tom, že schopná strana tu musí mať tisícky členov, lebo jedine vtedy dokážete vyprodukovať kvalitu a odbornosť. Nebol schopný nájsť jediného ministra z vlastných radov. Všetko musel loviť niekde inde. A pri ministerke pôdohospodárstva tak bol zúfalý, dostal rezort, bojoval za poľnohospodárstvo, a nebol schopný nájsť jediného človeka ani vo vlastných radoch, ani vedľa, tak mu Fico povedal, však dohodím ti našu Matečnú z pozemkového fondu. Jeden, druhý, tretí. Matečná, farmári. V pohode toleruje, že tam bijú farmárov, ktorí si zasejú, a následne nejaký druhý vagabund im príde zobrať úrodu. Kšefty Druckerovi a podobnej bande? Desiatky tisíc metrov, stovky tisíc metrov štvorcových z našeho spoločného. Budúce stavebné pozemky, o ktorých vie napríklad, že sú už zaradené v budúcej, v zastavanom území obce. Ona ich predáva v pohode za 85 centov, 89 centov, 59 centov. To, že hneď pán politik spraví z toho biznis a predá za 37 eur, to jej vôbec nevadí. Toto je tá kvalita a odbornosť v SNS.
Naposledy? Rybníček pre Beljajeva. Áno, však pánovi zbohatlíkovi, treba mu niečo dohodiť, 330-tisíc dáme iba tak na rybníček pri súkromnej vile, pri súkromnej haciende. To, že reálne ten rybník bude stáť 78-tisíc, to ju už nezaujíma. Jej Beljajev predloží 600-tisíc, preplatí mu 330, mínus 78, 250-tisíc, zbohatlík má na čln a na svoju ďalšiu haciendu, ktorú si tam postaví. Však, chudák, asi mu treba prispieť z našich spoločných peňazí. To je odbornosť SNS.
Lubyová? Áno, možno aj ja som bol chvíľku, dva – tri dni, kým neotvorila prvýkrát ústa, som si myslel, ty, vole, konečne tam bude nejaký schopný človek. Zrazu ženská neschopnejšia jak ten Plavčan trápny. Predtým? Plavčan 600 mil. eur. A čo toho predsedu SNS trápilo? Jeho netrápilo, že tu niekto ide ukradnúť študentom a vedcom 600 miliónov. Jeho trápilo, však si pozrite jeho tlačovku, jeho prvé vystúpenie, kto to, do prdele, prezradil. Predseda národnej strany, Slovenskej národnej strany. Hrdo, odborne, slušne nám nasľuboval. Hrdo, odborne, slušne rozkrádať 600 mil. určených pre vedu a školstvo. A keď mi na to dôjdu, nie že zaďakujem tomu, kto ma na to upozorní, nieže si ho pozvem a toho Plavčana nakopem do zadku, ale ešte sa verejne sťažujem, že jako je to možné, že sa to dostalo do médií. A potom ako trápny chlapec na pieskovisku posielam ostatným SMS-ku, že vypovedám koaličnú zmluvu, lebo mu došli na to, že kradne v obchode.
Gajdoš? To čo je za ministra vnútra či obrany? Ak by mi naozaj záležalo konečne, že po 20 rokoch zmodernizujeme armádu, tak si prizvem k tomu odborníkov. A on zo seba robí šaša. Šaša, ktorému Danko prikazuje so Slaviou Capital, že ktoré firmy nám tu budú akože robiť výskum, vývoj a montáž obrnených transportérov. Čo my budeme vyskumávať a vyvíjať za pár mesiacov niekde v Hornej Dolnej na transportéroch, ktoré sú dávno vyvinuté? No, figu borovú tam budeme vyvíjať. Len ste si našli zámienku a všetci mu to tu tolerujete, aj tí z vás, ktorí nekradnete priamo, tí z vás, ktorí ste súčasťou ale tejto mašinérie, no tolerujete podvod. Podvod v prvom rade na tých vojakoch, ktorí dvadsať rokov čakajú, konečne, že budú mať niečo nové v tej armáde.
Čo spraví Danko s tou 1,2 miliardou, ktorú ste mu zverili a zakrývate si predtým oči? No, rozkradne ju. Takisto jako rozkradol s tatkom ten Lesostav Revúca. Ten človek sa nezmenil, to je Slotov odchovanec, jeho podržtaška. S tatíčkom, iba preto, že boli Slotovi kamaráti, dostali zadarmo pomaly, dostali Lesostav Revúca. Čo urobili za dva roky? Rozkradli 60 miliónov korún, všetok majetok rozpredali, prachy sa samozrejme stratili a 200 ľudí dodnes, dvadsať rokov čaká na výplaty. A toto tu máme, takúto obludu akože predsedu Národnej rady. A vy si pred tým zakrývate oči, lebo koalícia. O čo vám v skutočnosti potom v tej politike ide? Lebo keď je náš zlodej, tak je dobrý?
Pán Hrnko, to vám nevadí, že takéhoto vagabunda máte za predsedu strany a že ho tu kryjete ako predsedu Národnej rady? Človeka, ktorý ukradol 60 miliónov korún, nezaplatil štátu kúpnu cenu, nezaplatil štátu kúpnu cenu, nezaplatil peniaze Sociálnej poisťovni za odvody, nezaplatil zdravotným poisťovniam a dodnes 200 ľuďom z Lesostavu Revúca nezaplatil mzdy. Tomuto človeku, DNA zlodejovi, vy dáte do vienka, aby on rozhodoval o tom, že ako sa spravodlivo naloží s 1,2 miliardy eur? Na naše obrnené transportéry? Však, to jak keby, že stretnete prvého vagabunda a zlodeja na ulici a poviete mu: choď mi strážiť dom! Toto vy ste spravili so Slotom.
Čo sa stalo za tie tri mesiace? Myslím, že v pondelok budú tri mesiace od smrti Jána a Martiny. Nechcem tancovať na hrobe týchto dvoch ľudí, ale to naozaj bol krutý míľnik pre slovenskú spoločnosť. Áno, naozaj sme spoločne dosiahli veľmi dôležitý míľnik. Míľnik je zlomový bod. Bol to bod, kedy sa sociálna demokracia v tomto parlamente mala zobudiť a zistiť, že: sme my sociálna demokracia alebo sme tu banda zlodejov? A mali ste vy, tí čestní z vás, ktorí tam určite ste v tom SMER-e, si povedať, že: hops, nás tu ten Kaliňák s Ficom zaviedli niekam, kde sme nechceli byť, my sme boli ticho a neuvedomovali sme si, že vlastne my sa tým stávame spoluvinníkmi toho celého, čo sa tu stalo.
Zjednodušme si kauzu smrti Jána a Martiny! Zjednodušená kauza týchto dvoch ľudí je o tom, že Ján písal o zlodejinách SMER-u a zato ho niekto aj s jeho snúbenicou, ktorí mali mať o dva mesiace svadbu, popravil. To je celé. Ak by sa takéto niečo niekde stalo, tak ak by medzi vami boli čestní ľudia, tak sa postavia a povedia, jednoducho tomuto ja nebudem asistovať. Nastal nový bod, áno, nastal míľnik pre nás všetkých, aj pre nás v SMER-e a chceme oddeliť zrno od pliev. Áno, Kaliňák, tvoje vagabundiny, tvoje zlodejiny, to, že si vydal políciu a NAKU nitrianskej mafii, spôsobilo to, že sa takéto zlodejiny, rozkrádačky nevyšetrovali. Jano Kuciak o tom musel písať, lebo ak by sa nekradlo, nemal by o čom písať, bol by nezamestnaný. Tak Kaliňák, z hrušky dole! Čo ste vyrobili? Kto z vás bol schopný povedať, že ten človek tam nemá čo robiť? Mali ste tú možnosť, vtedy, ale aj dnes ju budete mať. Možno teda dobre, dnes sa asi hlasovať nebude, zajtra, zajtra sa nehlasuje, v utorok ju budete mať. Stále môžte povedať, že keď raz som sociálny demokrat, predsa sociálny demokrat neznamená, že "krat" v noci a cez den, že to je ten, čo iba kradne. Nie, to je demo-krat, nie krat. (Reakcia z pléna.) Ako? Kradne Matovič? Môžme sa porozprávať niekedy aj o tvojich zlodejinkách, v pohode, hocikedy. Hoocikedy si ťa rozoberem, tak ako Druckera, sprava, zľava a si na franforce, kedy chceš.
Celá táto vláda vznikla na podvode, to si treba tiež uvedomiť. A myslím si, že každý demo-krat by sa nemal báť volieb. Lebo voľby sú zrkadlo, to sa postaví pred svojich voličov a keď si o sebe myslí, že je Panenka Mária, tak tí voliči mu povedia, či si myslí, že je Panenka Mária, či naďalej mu dôverujú alebo nie. A iba ten človek, ktorý nemá čisté svedomie, sa môže báť predčasných volieb. Ak hovoríte, že naďalej ľudia vám dôverujú, ak hovoríte, že prieskumy, ktoré hovoria, že vám dramaticky nedôverujú, že sú vymyslené, klamlivé a podobne, tak nemáte dôvod nesúhlasiť s predčasnými voľbami. Len vy sa bojíte svojich vlastných voličov. Vy sa bojíte, že keď tých voličov pozvete cez predčasné voľby k urnám, že zrazu vám povedia, čo si o vás v skutočnosti myslia. Áno, mnohí z vás, tí možno lepšie informovaní, dnes viete a po rozhodnutí prezidenta duplom, že váš čas alebo čas SMER-u sa dramaticky kráti. Áno, po budúcich voľbách nebudete vládnuť a tí mocní medzi vami, ktorí si urobili zo Slovenska léno, ktorí majú jediný cieľ v politike, a to okrádať svojich vlastných voličov, chcú len predlžovať čas (zaznievanie gongu) na to, aby skartovali dokumenty, na to, aby si nanominovali svojho policajného prezidenta, aby si nanominovali svojich ústavných sudcov a aby si zabezpečili beztrestnosť. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

107.
Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Vyhlasujem päťminútovú prestávku. Budeme pokračovať hlasovaním. Teda hlasovaním a po hlasovaní môže pokračovať pán poslanec Matovič.

(Prestávka.)

(Po prestávke.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 21:57 - 21:58 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Tú stoku si dovolím požičať aj ja.
Pán poslanec Marček, vy sa tvárite, ako ste strašne seriózny, slušný, ešte tu spomínate nejaké slušné Slovensko. Ale tú stoku teraz svojho predrečníka si dovolím požičať a podľa mňa ste obyčajná morálna stoka tohto parlamentu. Lebo hovoriť o človeku, ktorý má rakovinu hrubého čreva, že si to de facto vymyslel, ešte raz, vy si robíte srandu z človeka, ktorý má zhubnú rakovinu, a vy tu pred celým Slovenskom na záznam pre históriu, pre naše deti, vnúčatá a ďalšie generácie, vy si z neho robíte srandu, že si tú rakovinu vymyslel, lebo však teraz tu normálne podskakuje? Viete si predstaviť väčšieho primitíva ako samého seba?
A, pán Marček, nerobte si ilúzie o sebe, ja si o vás vôbec nemyslím, že si vás niekto kúpil za milión, vy ste človek takého charakteru, že vás si človek kúpi za cigaretu alebo za pol deci.
A keď potom to, čo ste povedali na konci vášho vystúpenia, že môj hlas proti pri hlasovaní o dôvere vláde bude vlastne najväčšou podporou tejto vlády, tak ja mením názor, podľa mňa vás si nikto nekúpil, vy ste sa normálne zošaleli a vám preskočilo, lebo takúto kravinu nedokáže normálny človek povedať.
A na záver dovoľte, aby som dôrazne protestoval proti mimoriadne vulgárnemu správaniu sa Bélu Bugára voči opozičným poslancom... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 21:39 - 21:40 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Duško, páči sa mi tá tvoja trnavčina, lebo ty si dokonalejší ako ja, že ja ten mäkčeň ešte kedy-tedy vysloviť viem, ale ty ho nevíš (smiech v sále), ale tak ja ti to iba zopakujem.
Užite si to, ale (zvyšok vety rečník povedal v nárečí) zobák vám klapne nakonec naprázdno, lebo my vám tý majetky nakradnuté zobereme, Duško, možeš sa snažit, možeš čítat čokolvek, neboj sa. Dobre? Čiže zobáčik vám na konci klapne naprázdno.
A chcel by som sa ohradiť z tohto miesta voči konaniu predsedajúceho, lebo nemyslím si, že je v súlade s rokovacím poriadkom, aby tu komentoval vystúpenia ktoréhokoľvek vystupujúceho. Hovorím konkrétne o pánovi Bugárovi, kedy povedal: "Hovorí ten, ktorý odpočúva." Jednoducho to je nemiestne, je to urážlivé, je to v rozpore... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Práve vy to hovoríte.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
... je to, je to v rozpore s rokovacím.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Práve vy to hovoríte, pán poslanec.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Neskáčte mi do reči! (Reakcia z pléna.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Na mňa nemáte čo reagovať.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Neskáčte mi do reči!

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Vypnite mikrofón pánovi poslancovi.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Idiot!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.3.2018 21:27 - 21:36 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Keďže sa rozprava blíži ku koncu a tak trochu sa obávam, že vaše srdcia zostanú zatvrdnuté a svedomie za dverami a že dáte šancu tejto vláde, chcel by som vám iba pripomenúť, že to, čo hlavne rodičia dvoch zavraždených detí očakávajú, tak je, že nová vláda a vládna strana SMER hlavne zabezpečí nezávislé vyšetrenie ich smrti a nezávislé vyšetrenie všetkých káuz, o ktorých Ján Kuciak písal.
A skúsim teda v tejto podvečernej chvíli na vás takú základnú logiku, že skúsme to otočiť opačne, že by v tejto situácii, by sme boli teraz my, že by, dobre, ktokoľvek z nás bol ministrom vnútra a bol by tu zavraždený novinár, ktorý by písal o mafii, ktorú my sme pustili na Úrad vlády. Bol by tu zavraždený novinár, ktorý by písal o tom, ako vo veľkom rozkrádame štát. Boli by tu protestujúci ľudia na ulici, boli by ste vy v opozícii a my by sme na vás zahrali divadlo, že miesto Alana, prepáč, Alan, to porovnanie s Kaliňákom, miesto Alana zrazu by bol ministrom vnútra Ján Budaj. Vy by ste nám naozaj verili, že dokážeme vyšetriť samých seba?
Normálna základná logika, to je základná škola, prvá trieda. Vy by ste nám verili ako rodičia tých zavraždených detí, že dokážeme vyšetrovať samých seba, keď Ján Kuciak písal o vás, alebo teda v tom prípade, v tomto príklade by písal o nás? Ako to postráda akúkoľvek základnú logiku. Možno teraz si predĺžite život ešte o dva roky, ešte dva roky tu budete zahladzovať stopy, budete rozkrádať všetko naše, všetko, čo patrí ľuďom tým, ktorí poctivo platia dane, a budete žiť v ilúzii, že však nejako sa vyhnete spravodlivosti, lebo však nejako to zmanažujete.
Ja vám chcem za všetkých statočných ľudí na Slovensku, ktorí túžia po Slovensku takom, ako sme si ho vyštrngali v novembri ´89, povedať, že užívajte si to. Zbaľte si svoje švestky, zoberte si svoje kufre nakradnutých peňazí na Belize a užívajte si to.
Ale chcem vám tu sľúbiť za všetkých statočných ľudí na Slovensku, že my si vás nájdeme, my vám tie peniaze a nakradnuté majetky raz zoberieme a vás všetkých vystavíme spravodlivosti.
Bol by som veľmi rád, aby ste dnes to divadlo skončili. Aby ste sa pozreli do toho zrkadla, ktoré mi tu kapitán zakázal ukázať, aby ste sa pozreli na tú fotografiu, každý ju máte vo svojich laptopoch a notebookoch, či čo to máte, fotografiu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Toto je zrkadlo vašeho správania sa. Desaťročného krytia zločinu, desaťročného krytia organizovanej zločineckej skupiny s názvom SMER – sociálna demokracia.
Vy ste vytvorili systém, ktorý dovolil umožniť vyrásť ľuďom, ktorí si dnes povedali, že sú mocnejší ako zákon. Vy ste vytvorili vašou ľahostajnosťou a tolerovaním zla systém, ktorý dovolil človeku, ktorý sa možno dnes večer, možno vtedy, keď protestujú ľudia, smeje v nejakej bratislavskej kaviarni, možno nitrianskej, sa smiať a ukázať, že je mocnejší ako vy všetci.
Čo viem z prostredia vašich ľudí na polícii, na prokuratúre, tak sami sa boja toho, čo ste spôsobili. Sami sa boja toho, že čo sú schopní ľudia, ktorým ste dovolili sprivatizovať si NAKU, ktorým ste dovolili sprivatizovať si políciu. Priam prokurátori sa obávajú, že naozaj to boli schopní tí vaši ľudia spraviť. Vy sami sa bojíte obludy, ktorej ste dovolili vyrásť, lebo neviete, či si naozaj netrúfla zrazu si povedať, veď keď Fico môže porušovať zákon, veď keď Fico sa môže z Bonaparte smiať ľuďom do tváre, keď si Kaliňák môže dovoliť čokoľvek a čokoľvek mu prejde, prečo nie ja. Prečo ja by som nemohol si objednať vraždu a vystraším všetkých.
Podľa mňa najhorší pocit - tí z vás, ktorí viete o tom viac, čo ste urobili a čo tu kryjete - máte pocit z toho, že to, čo sa stalo, bola výstraha nielen pre novinárov samotných, aby nepísali viac, ale pre vás samých. Že možno niekoho ste nenakŕmili, možno ste niekomu nedali dostatočnú vratku, možno ste sa s niekým nepodelili, možno niekoľko sto miliónov neišlo na správne účty a ten človek vám urobil, že teraz vám spraví to peklo. Že urobí niečo, aby vy ste sa hanbili, aby vy ste sa v tom máchali, a vedel veľmi dobre, že to tak ľahko zo seba nezmyjete.
My vám v najbližších dňoch ponúkneme riešenie, ako môžte veľmi rýchlo identifikovať z okruhu podozrivých človeka, ktorý to mohol spáchať a ktorý vie o tom viac. Ak budete prístupní na to riešenie, v priebehu dvoch dní môže byť prijatý zákon v skrátenom legislatívnom konaní, veľakrát ste tu také zákony prijímali a budúci týždeň môžme z okruhu páchateľov identifikovať tých, ktorí o tej vražde vedia viac. A ja budem veľmi sa pozerať na to, ako naozaj vám záleží a či budete ochotní pristúpiť na riešenie, kedy budú v nepríjemnej situácii vystavení alebo do nepríjemnej situácie vystavení aj vaši ľudia, tí, o ktorých Ján Kuciak písal. Je tu riešenie. Predstavíme ho v stredu a som veľmi zvedavý, ako sa k tomu postavíte. Ak vám skutočne bude záležať na tom, že chcete tú vraždu vyšetriť, to riešenie prijmete a v skrátenom legislatívnom konaní spoločne prijmeme návrh zákona, ktorý nám všetkým a Slovensku a hlavne pozostalým umožní sústrediť pozornosť na ľudí, ktorí o tej vražde vedia viac.
Bol by som veľmi rád, aby ste dnes, ako som povedal na začiatok, toto divadlo, tento ofajč, tento klam, túto bábkovú hru, ktorú tu na nás skúšate, že vymeníte pár figúriek (správne „figúrok“), aby ste ju sami ukončili. Bolo by to omnoho poctivejšie, lebo nemáte morálne právo vládnuť. Nie, nie, nie, neplatí, že vládnete na základe demokratického výsledku vo voľbách. Voľby boli demokratické, len Bugár a Procházka svojich voličov predali, zradili ich, k tomu sa predali ďalší traja ľudia, ktorí sa správajú ako tovar, zo strany SME RODINA, po mne vystupuje jeden z nich. A títo ľudia tu popreli výsledok volieb, popreli vôľu voličov a v polčase sa ľudia dozvedeli obludné skutočnosti. Dozvedeli sa to, že vy ste Slovensko zverili mafii, že od A do Z ste zhnití, od A do Z ste dovolili, aby si od posledného chlpu mohli vaši ľudia rozkrádať, beztrestne, naše spoločné, a preto nemáte žiadne morálne právo ďalej vládnuť, lebo vaši vlastní ľudia sa vám otáčajú chrbtom a vaši ľudia vlastní, vaši voliči vám dnes už vo veľkom nedôverujú.
Lenže vy sa bojíte svojho svedomia a bojíte sa svojich vlastných voličov. Na jednej strane hovoríte, že však ľudia rozhodli, ale keď im môžete dať teraz možnosť rozhodnúť v predčasných voľbách, tak robíte všetko preto, aby ste tomu zabránili. Lebo sa bojíte samých seba, bojíte sa, že by vaše hody skončili o dva roky skôr.
A ja vám, tak ako na začiatok, hovorím ešte raz, užite si to, keď sa dnes rozhodnete pokračovať. Zoberte si nakradnuté, tunelujte ich, upracte, žehlite stopy, ale spravodlivosť vás počká. To vám tu sľubujem, jako tu stojím, a sľubujem to za všetkých statočných ľudí na Slovensku, že raz vám všetky nakradnuté majetky zoberieme a postavíme vás pred spravodlivý súd za to, čo ste spáchali.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2018 14:13 - 14:15 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Tak neodpustím si nevyužiť prihrávku, takže budem reagovať iba na pána podpredsedu Bugára a budem reagovať slovami Milana Kňažka, ktorý ho veľmi dobre pozná a dlhé roky boli spolu v politike. Milan Kňažko pre SME redaktorovi na otázku "Prekvapilo vás rozhodnutie MOST-u - HÍD zostať vo vláde?" odpovedá, je to naozaj veľmi dobré, tak počúvajte: "Postup Bugára ma neprekvapuje už dlhé roky. Je to človek, ktorý nežije pre politiku, ale z politiky. Je to typický politický parazit. Pripomína mi jukebox. Keď doň hodíte euro, vypadne pesnička. Keď hodíte do Bugára euro, tak vypadne názor a vždy iný." (Reakcia podpredsedu NR SR Bugára: "Však bol z HZDS.")
Takže toto hovoria ľudia, ktorí Bélu Bugára veľmi dobre poznajú, a ja poviem o ňom iba jedno. Tento človek bol schopný okradnúť svoju vlastnú rodinu, starcov, o pozemok, ktorým dal 100-tisíc korún (reakcie z pléna), a tento pozemok následne predal Ficovi pod diaľnicu na, smerom na Dunajskú Stredu za 15 mil. korún. (Reakcie z pléna.) Ešte raz počujete, Béla Bugár na svojej vlastnej vzdialenej rodine zahral hru, že to máte zbytočný pozemok, predajte mi ho, v čase, kedy vedel, že tade pôjde diaľnica, a zarobil na tom pozemku. Teraz sa rehoce, okradnúť vlastnú rodinu o 15 mil. korún, tak to chce iný charakter, starých ľudí, starcov. Že, pán Bugár, iný charakter? (Reakcie z pléna.)
A potom akože keď hovorí niečo o čítaní s porozumením, tak by som si dovolil dať kurz slovenčiny. Dosiahnuť míľnik použil aj pán Pellegrini vo svojom prejave a hovoril to, že ako spoločnosť sme dosiahli míľnik. Viete, keby sa trošku učíte lepšie po slovensky, by ste vedeli, že dosiahnuť míľnik znamená v spoločnosti dospeť do určitého bodu, kedy tá spoločnosť sa zrazu na základe nejakej silnej udalosti niečo zmení. O tomto som hovoril, a to, že tu verklíkujete po fašistoch, tiež o niečom svedčí, pán podvodník Bugár. (Reakcia podpredsedu NR SR Bugára: "Klamár!")
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.3.2018 13:31 - 14:01 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som na začiatok požiadal nového predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby požiadal ostatných ministrov, aby sa dostavili na svoje miesta. Vláda sa zodpovedá Národnej rade a to povedal dnes Peter Pellegrini v svojom úvodnom vystúpení. Ešte raz opakujem, hovoril, že rešpektuje, že vláda sa zodpovedá Národnej rade, preto je psov povinnosťou každého jedného ministra, ktorý je a dnes sa uchádza o dôveru poslancov Národnej rady, aby sedel na svojom mieste. Poprosím vás, pán Pellegrini, aby ste zabezpečili si poriadok vo svojej vlastnej vláde.
Na úvod by som chcel povedať, že celé Slovensko štyri týždne žije smrťou dvoch ľudí. Dvoch nevinných ľudí a nechcem znevažovať ich pamiatku, ale zároveň chcem povedať, že, a to mám z policajných zdrojov, kde sami policajti hovoria, že nezabúdajte, vy politici, na to, že za posledné roky niekoľko desiatok ľudí prepojených s oligarchami SMER-u bez akejkoľvek stopy zmizlo. Dnes sú v policajných štatistikách iba ako nezvestní. Keď sú nezvestní, polícia nenasadzuje žiadne špeciálne prostriedky. Tí ľudia jednoducho sú nezvestní a čakáme, že asi zavolajú rodičom a raz prídu. Áno, možno to je aj teda novinár Paľo Rýpal, ale teraz hovorím o ľuďoch, ktorí robili biele kone vo firmách prepojených na oligarchov SMER-u. Vo firmách, ktorí sú spájaní so smermi rôznymi nitkami, ktoré v posledných týždňoch vyšli na povrch.
Čiže ešte raz hovorím, tuto sú dvaja ľudia teatrálne popravení, aby bol zdvihnutý prst voči ostatným novinárom, aby si zavreli ústa, aby prestali šetriť veci. Mafia v skutočnosti, ktorej ste vy umožnili, aby ovládla štát, nepohodlných ľudí likviduje tak, že po nich nezostane žiadna stopa. A pevne verím, že postupne sa začneme venovať aj týmto ľuďom. Dnes v policajných štatistikách iba ako nezvestní. Čiže bavíme sa síce o dvoch vraždách, ale v skutočnosti tých vrážd tu môžu byť desiatky len preto, že v štatistikách sú nezvestní, sa bavíme o dvoch vraždách.
Rozhodnutie prezidenta republiky berieme na vedomie. Vymenoval však vládu, ktorej z úcty k dvom mladým ľuďom, Martine Kušnírovej, Jánovi Kuciakovi, v žiadnom prípade dôveru nevyslovíme. Ľudia túžia po spravodlivom Slovensku. Nechcú, aby nám vládla mafia v akejkoľvek podobe.
Poslanec Fico však neurobil absolútne žiadnu zmenu. Miesto seba dosadil bábku Pellegriniho a poslanec Kaliňák miesto seba dosadil bábku Druckera. Zahrali bábkové divadlo. Môžme povedať aj inak, premaľovali chobotnicu, vymenili dievčatá, slovníkom Roberta Fica, alebo napudrovali zdochlinu, ktorá nemá morálne právo na existenciu. Nič sa absolútne nezmení.
O tom, že si z nás len robíte srandu, najlepšie hovoria slová Tomáša Druckera, nového ministra vnútra, spred dvoch dní, keď sa ho novinári pýtali, čo plánuje urobiť s voľbou policajného prezidenta, aby to teda nebolo v takom stave ako dnes, že je policajný prezident previazaný na politiku a logicky ľudia na uliciach sa dožadujú, že, a nielen na uliciach, sa dožadujú nezávislého vyšetrenia a tí ľudia vedia, že nemôže vyšetrovať niekto samého seba. Nemôže smerák vyšetrovať smerácke kauzy. Jednoducho to nie je možné. Nový minister vnútra odpovedal, citujem: "To, čo chceme urobiť, je trošku vytvoriť nejaký transparentnejší spôsob. Aspoň tak som komunikoval alebo diskutoval s pánom ministrom vnútra Kaliňákom." To sú dve závažné skutočnosti. Diskutoval s Kaliňákom, čiže vieme, komu bude slúžiť a s kým sa bude radiť. A omnoho dôležitejšia je "trošku", ideme trošku urobiť transparentnejší systém. Taký, že nebude menovať ministra vnútra či policajného prezidenta minister vnútra, ale vláda. Taký, že vypočujeme si na návrh pána Hrnka, poslanca za SNS, vypočujeme si kandidáta na policajného prezidenta v branno-bezpečnostnom výbore. No, pardon, a kde sa tu zvýši kvalita výberu toho policajného prezidenta, sa pýtam? Však v tom branno-bezpečnostnom výbore máte väčšinu. V tej vláde máte väčšinu. Čo si sami strelíte do kolena? Zase si zvolíte človeka, ktorý vás bude vyšetrovať, ktorý vám má pozerať na prsty. Že sa nehanbíte!
A nech si teraz Andrej Danko robí, čo chce, toto je vaše zrkadlo. (Rečník zobral do rúk názorný materiál s veľkosťou A3, ukazujúc ho plénu.) Toto je vizuálna pomôcka. Nech mi teraz dá pokutu. Tu sa pozrite do vašeho zrkadla. Smrť týchto ľudí je na prstoch každého z vás (rečník odložil názorný materiál), ktorí ste mlčky tolerovali zlo. Lebo zlo nepácha len ten, kto ho priamo vykoná, ale aj ten, kto sa pred zlom skláňa a kto zlo nechce počuť. (Reakcia z pléna.) Nový minister financií pán Kažimír tu po mne vykrikuje: "Hyena." Hyena je minister financií Kažimír, ktorý pri každom biznise Kaliňáka ho zakryl. Neurobil nič. Ktorý kryl Bašternákove podvody (reakcia z pléna) cez finančnú správu, ktorú má v správe.
Pán predseda vlády Pellegrini, urobte si poriadok v svojej vláde. Po prvé vám tu nesedia ministri a po druhé skáču do slova poslancom, ktorým sa zodpovedajú. Ak ste mysleli svoje slová vážne o novej kultúre, o tom, jako sa bude vláda zodpovedať Národnej rade, mali by tu do jedného stáť a mali by ticho čušať a hýbať s nožičkami. (Reakcia premiéra.) Zodpovedajú sa Národnej rade.
Neskáčte mi, pán predseda vlády, do reči. Ja som vám dnes dal hneď ráno na úvod test. Dal som... Psychopat, teraz som si od pána Kažimíra vypočul, že som psychopat.
Čiže hneď ráno som vám dal test, že či sa niečo zmenilo, aby tí ľudia vedeli dnes na tých námestiach, či sa niečo zmení, a vy ste sa arogantne správali presne tak isto. Dal som vám možnosť hlasovať za úplne normálnu vec. Keď sa raz Úrad vlády má zodpovedať parlamentu, tak som vám dal návrh, že dajme, aby nám dali správu, že koľkokrát bol Úrad vlády informovaný o tom, že SIS informovala Úrad vlády, že, pozor, máte tam ľudí previazaných na taliansku mafiu, je to nebezpečné. Lebo šéf SIS to povedal pánovi prezidentovi a pán prezident to verejne povedal. Vy ste mali normálne za to hlasovať, ak by sa niečo zmenilo.
Čo ste spravili? Kryli ste poslanca Fica a poslanca Kaliňáka. Jednoducho nič sa nezmenilo. Budete rovnako arogantní, ako to bolo doteraz. Jediný rozdiel bude to, že pán minister či pán premiér bude mať dve jamky (rečník názorne dokumentujúc, sa prstami dotkol líc svojej tváre) miesto žiadnej, ako nemal Robert Fico, a že pán minister vnútra bude pohľadnejší človek jako Kaliňák.
Nič sa nezmení. Sú to ich ľudia a vy nás chcete klamať. Pľujete do očí pozostalým. Pľujete do očí väčšine Slovenska, ktorá naozaj chce spravodlivé Slovensko. Pľujete do očí každému, kto vás zvolil, a dnes je z vás zhrozený. Však sa pozrite aspoň na svoje preferencie, aké máte. Dramaticky ľudia od vás odchádzajú, lebo vlastní sa vám otáčajú chrbtom. Lebo aj pre nich už spomínať Sorosa, toť z dielne Erika Tomáša, mediálneho to guru či Goebbelsa SMER-u, bolo moc.
Vyhovárať sa, že to je štátny prevrat, keď ľudia iba bojujú za spravodlivosť na ulici, jednoducho aj pre vašich voličov to už bolo moc, aj pre voličov SMER-u to bolo moc. A to nehovorím, a chcel by som fakt vedieť, čo vám po tomto divadle a hlavne po tom, čo ste vyhrali, z MOST-u - HÍD, čo vám zostane, aké torzo z vašich voličov?
Oceňujem svedomie Igora Janckulíka, že sa vám otočil chrbtom. Oceňujem Luciu Žitňanskú, že si povedala, že v tomto bábkovom divadle jednoducho sedieť nebude. Oceňujem aj pána Šebeja, ktorý vám dal zbohom, hoci spravil podľa mňa zlú vec, lebo mal tu byť a mal bojovať. Áno, vždy je čas sa otočiť chrbtom zlu, vždy je čas nadvihnúť hlavu a uprednostniť svoje svedomie pred tým, čo mi káže stranícka disciplína.
Politika by mala byť o službe ľuďom, vy ste si z politiky urobili biznis pre samých seba, pre svojich sponzorov a predali ste svedomie a tam ste ho nechali pri vstupe do parlamentu. Vstúpili ste sem, odvtedy vám začala kľučka hovoriť: "Dobré ráno, pán poslanec, ako ste sa vyspali?" A svedomie ste zabudli tam. Predali ste ho za vlastné výhody. Niekto len za obyčajnú výhodu, aby bol na kandidátke, niekto za to, aby mal dobrý, teplý flek pre svoju sestru, niekto preto, aby sa podieľal na špinavých kšeftoch spolu s tými najvyššími vašimi, ktorí to robia. Že vám nie je hanba.
Ale vždy máte možnosť sa zobudiť a pozrieť sa budúcnosti do očí, vždy máte možnosť urobiť krok, aby ste sa za pár rokov vedeli rovno pozrieť do očí vašich vnúčat.
To, čo robíte zo Slovenska, robíte spálenú zem. Áno, Robert Fico povedal, že na východe nie je nič. Bohužiaľ, východ nám vymiera, sú tam dediny, kde nie je žiaden mladý človek. Aj keď vyrastie, a ak by tam aj nejaká robota bola, jednoducho už odtiaľ ide preč, lebo všetci kamaráti sú v Bratislave alebo na Západe. A toto ste spôsobili vy. Vaša nenažranosť, kedy ste si Slovensko zobrali ako svoj lup, ako léno, ktoré patrí vám.
Správanie ľudí veľakrát aj v spoločnosti odzrkadľuje správanie tých na piedestále spoločnosti, preto sa nemôžeme čudovať, že niekto z vašich ľudí si povedal, však keď Bašternák môže kradnúť a Kaliňák ho zakrýva ako minister vnútra, že s ním obchoduje, že bere od neho úplatok 600-tisíc eur v čase, kedy ho vyšetruje Finančný úrad kriminálnej správy, tak prečo ja by som nemohol stáť nad zákonom? Tak si povedal, že dá tú odpornú protislovenskú prostitútku dole. Objednal vraždu, nemusel ju vykonať, jasné, že nie, žiadna stopa, žiadna biologická stopa na mieste činu, žiaden kamerový záznam, upravená zbraň a to, čo zverejnené nebolo, upravené špeciálne náboje, aby mali maximálnu trieštivú silu vo vnútri tela. Dvakrát profesionálne vystrelená rana do srdca ako rana istoty. Profesionálne vykonaná vražda na objednávku, politická vražda a krv tejto vraždy je na vašich rukách, lebo vy ste sa skláňali pred zlom, ktoré nám tu vládne. Vy ste tu poslušne stláčali tlačítka a umožnili ste, aby skorumpovaná hydra ovládla štát!
A čo sme sa za tie roky dozvedeli alebo za tie posledné týždne dozvedeli? To, o čom som tu ja osem rokov kričal, obliekal som si tričká a stál som na barikáde. Možno dnes by som tu mal stáť a buchnúť si šampanské, že konečne je Fico a Kaliňák dole. Áno, boli to moje dva hlavné terče, boli to dva nádory korupcie, ktoré sme na Slovensku mali a ktoré sme dnes akože vyrezali. Ale nie, vy ste ich nechali v organizme, plno metastáz, kde tá korupcia je prerastená odvrchu po spodok. Nevzbúrili ste sa voči tomu, a mohli ste. Bojíte sa svojho vlastného svedomia a bojíte sa rozhodnutia vašich vlastných voličov.
Vy tu hovoríte, že vy ste tu legitímne zvolení? Ruku na srdce tí, ktorí veríte v Boha, tí, čo nemáte svedomie, asi už vám nič nepomôže. Ako môžte hovoriť, že ste postavení, táto vláda, na základe demokratického rozhodnutia ľudí vo voľbách?! Áno, voľby boli demokratické, ale tí ľudia volili MOST - HÍD a stranu SIEŤ s tým, že nezhrešia so SMER-om. A čo urobil Béla Bugár s Radoslavom Procházkom? Okamžite ich predali. Pošliapali po rozhodnutí svojich vlastných voličov. Nemáte legitimitu na existenciu. A čo sa stalo v polčase? Prišla ukrutná vražda dvoch nevinných mladých ľudí, a vaše svedomie stále nič. Neozýva sa. Hoci tí ľudia dnes vedia, vaši voliči dnes vedia, že ste štát zverili mafii, kde len sa dalo, že ste si zakrývali oči pred tým, že si Fico doniesol mafiánsku milenku na Úrad vlády a vydržiaval si ju z daní našich ľudí, vašich voličov! Vy ste si pred tým zakrývali oči, a dobre ste o tom vedeli. Vy ste vedeli o tom, že Jasaň, šéf Bezpečnostnej rady štátu či tajomník Bezpečnostnej rady štátu, že obchodoval s týmito ľuďmi, s talianskym mafiánom, ktorý dovážal kokaín. Vy ste vedeli o tom, že polícia má informácie, že Trošková bola pri prevode pol milióna eur, ktoré evidentne boli praním špinavých peňazí z drogového biznisu. Vy ste si pred týmto zlom zakrývali oči, zacpávali uši len preto, aby ste mali svoje vlastné výhody. Vy ste spôsobili systém, ktorý zabil týchto dvoch ľudí, toto je vaše svedomie (rečník opätovne zobral do rúk názorný materiál, ukazujúc ho plénu) a ukážem to aj vám (rečník s názorným materiálom v rukách sa otočil o 180 stupňov), aby ste, páni, videli, toto je vaše svedomie (rečník sa obrátil späť, odložiac názorný materiál), toto je zrkadlo, do ktorého sa pozerajte a s ktorým zaspávajte.
Niektorých z vás v tejto vláde považujem za slušných ľudí. Áno, pán minister Drucker, aj vás považujem za slušného človeka, ale slúžite zlu, to je ten problém.
Pani ministerka zdravotníctva, viete, že sme sa pred pár rokmi stretli a chcel som, aby ste boli na našej kandidátke. Považujem váš príbeh, ľudský príbeh, že ste chodili a slúžili ste tým najbiednejším s pánom doktorom Krčmérym, za naozaj úžasný, že ste dokázali odísť od malinkého dieťaťa, išli ste pomáhať ľuďom niekde v zemetrasení na Haiti, je úžasný príbeh. Ste evidentne ľudsky dobrý človek, ale slúžite zlu a to ma strašne mrzí. Obávam sa, že tento prehnitý, skorumpovaný systém, táto mafiánska vláda, ktorej ste sa stali súčasťou a ktorej dnes chcete vyslovovať dôveru, alebo v utorok, či v pondelok, tak vás zomelie a nebudete schopní čeliť tomu zlu. Lebo raz, ešte raz hovorím, nielen tým, že zlo páchate, ale tým, že pred zlom sa skláňate, že pred zlom si zatvárate oči a uši len preto, aby ste sa dostali na kandidátku, len preto, aby vás kapitán pohladkal po zátylku, len preto, aby ste mali nejakú výhodu pre rodinu alebo pre samých seba, tak zlo páchate presne takisto ako tí, ktorí ho páchajú napriamo. Presne takisto ako pri vražde, či si ju niekto objedná, alebo vykoná, sú rovnakí páchatelia zla.
Týchto dvoch mladých ľudí popravil váš človek, človek, ktorému vy ste dovolili rásť. Vytvorili ste skorumpované podhubie, ktoré mafia mohla ovládnuť, vedenie NAKY, ešte raz, vedenie NAKY. Ľudia prepojení s mafiou si mohli dosadiť svojich vlastných ľudí do vedenia NAKY a zakrývať ich podvody. S hrôzou dnes zisťujeme všetci, keď sa tu píše o manželke pána Krajmera, šéfa protikorupčnej jednotky NAKY na celom Slovensku, že má majetky za niekoľko desiatok miliónov eur a do médií povie, že čo vás po tom, ja som súkromná osoba. Ale keď si pozriete jej daňové priznania, tak za celý život nezarobila 100-tisíc, ale majetky za niekoľko desiatok miliónov eur. A toto vy tolerujete.
Pred týmto vy sa skláňate a tomuto vy chcete dnes alebo v pondelok dať amen, požehnanie. Ale to nerobte, prosím. Skúste si cez víkend premyslieť, určite tu bude ešte čas, skúste im aspoň povedať, že zoberte si tie papiere a prerobte to. Mňa ako poslanca, hovorím za vás teraz, vy povedzte svojim vlastným ľuďom, že vás ako poslancov uráža, keď sem dôjdu s kópiou predošlého programového vyhlásenia vlády. Z toho už rovno vidíte, ako to myslia s vami a so Slovenskom úprimne. Ako to myslia úprimne s ľuďmi na tých námestiach. Okopírujú predošlé vyhlásenie vlády len rýchlo, rýchlo.
A jaký je tu argument? Prečo rýchlo, rýchlo? Vari sa nestali nové skutočnosti, vari tu neumreli dvaja nevinní ľudia, neboli popravení dvaja nevinní mladí ľudia? Nebola spáchaná politická vražda? No bola. Lebo toto bol človek, ktorý bol prepojený s vami, nepriamo s vami, nehovorím o nikom z vás, že ste si tú vraždu objednali, ale tolerovali ste, akceptovali ste tento systém. A ten človek si povedal, že keď si Fico môže arogantne bývať v byte daňového podvodníka, lebo premiér, keď si Kaliňák môže brať úplatky od Bašternáka v čase, keď je ministrom vnútra, a v čase, keď ho vyšetruje Kriminálny úrad finančnej správy, tak prečo by som ja nový majiteľ Slovenska nemohol urobiť to isté, prečo by som nemohol dať popraviť tú špinavú protislovenskú prostitútku, ktorá mi kazí biznis? A toto sa stalo. Tá vražda išla, bola objednaná od ľudí, ktorých vy ste kryli, ktorým podhubie ste nechali, aby mohli rásť, ktoré ste im vytvárali tým, že ste si skláňali hlavu a mlčali ste vtedy, keď ste mali kričať.
Toto mi vadí, pán minister Drucker, na vás a pre mňa je to najzásadnejšia pochybnosť. Keď ste v situácii, keď tí ľudia pochodovali, keď všetci vedeli, že to, čo spáchal Kaliňák s Bašternákom, to, ako to obhajoval, že to bolo normálne, že to bola doba kešu, 12 mil. eur, že v tom čase vy ste mu hovorili: "Robo, vydrž." To je strašné, iba na základe tohto hovorím, že bojím sa, že rovnako sa zlomíte pred tým zlom, že jednoducho Kaliňák vám povie takto, takto, takto a vy to vykonáte. Že nebudete autonómny a budete sa báť, ak by ste vybočili a ak by ste išli podľa svojho svedomia. Ale tie tisícky statočných policajtov v Policajnom zbore očakávajú od ministra vnútra, že bude stáť na ich strane, oni neočakávajú, že minister vnútra bude kryť Bödörovcov, majiteľa najväčšej SBS-ky na Slovensku, o ktorej vy médiá píšete alebo médiá píšu, že má mafiánske pozadie, že budete konať a kryť týchto ľudí, ktorí dnes sú vo vedení NAKY.
Oni očakávajú, že sa zastanete každého statočného vyšetrovateľa a každému poviete: "Makaj na tých skorumpovaných politikoch." Oni od vás očakávajú, že na konci budú môcť byť hrdí a na konci po dvoch rokoch si povedia: "Super, posunuli sme sa, už nie sme, nemáme najmenšiu dôveru v políciu v celej Európe, ako máme dnes, lebo to je výsledok práce Roberta Kaliňáka a Roberta Fica, ale už sme možno v polovičke aspoň, už sme aspoň nejaký priemer." A naozaj to je strašné, a preto som veľmi rád, že včera mu nijaký slušný človek nezaďakoval, Robertovi Kaliňákovi, lebo dotiahol po 10 rokoch políciu do stavu, kedy na Slovensku dôveruje polícii najmenej ľudí zo všetkých krajín v Európe. A to nie že najmenej zo všetkých krajín v Európskej únii, v Európe. Na Slovensku ľudia dôverujú menej v políciu jako v Albánsku, v Rumunsku, Čiernej Hore. Jednoducho urobil Robert Kaliňák iba preto, že si potreboval robiť biznis, preto, že dosadil mafiu do vedenia NAKY, že umožnil mafii, aby si sprivatizovala políciu a elitné policajné útvary, tak ľudia logicky prestali dôverovať. Lebo keď vidia, že sú oni, ktorí musia platiť dane, a sú tí vyvolení, ktorým sa nič nestane, ako, áno, napríklad aj pán Majský, ktorý 15 rokov, 15 rokov tuším 70-krát sa vyhovoril zo súdneho pojednávania. V pohode si dožije dôchodku a predsa 80-ročného deduška už nedáme do väzenia. Toto vidia vaši voliči, a preto nedôverujú polícii rovnako ako naši voliči. Ale nám záleží aj na vašich voličoch, rovnako ako na našich. Nám záleží aj na voličoch Kotlebových aj strany SNS, aj strany MOST - HÍD, lebo politika by mala byť o službe ľuďom, a nie o službe samým sebe. Vy ste, bohužiaľ, politiku takto zhumpľovali. A ešte raz hovorím, ja verím v svedomie niekoľko desiatok ľudí vo vládnej koalícii.
Vidím tu Mareka Maďariča, nespomenul som ho v tom prvom kole, rovnako si vážim jeho krok, ktorý urobil, a povedal si, že stačilo. Aj keď možno to zdôvodnenie som očakával odvážnejšie, možno som očakával, že si buchne, dobre, jednoducho nie je ja, urobil to decentne, možno tak, ako vykonával celý svoj úrad.
Ale skúste sa, prosím vás, spamätať aj v SMER-e. Sociálna demokracia, skutočne sociálna demokracia ako politika s ľudskou tvárou, ktorá sa zaujíma o chudobných a slabých, má miesto na politickej scéne. Organizovaný zločin alebo zločinecká organizácia SMER, ako ste dnes SMER dopracovali, je na odchode. Skúste sa spamätať aj vo vnútri a vytvorte možno nejaké zdravé jadro a sociálnu demokraciu zachránite, ale keď zostanete všetci takto a tichučko budete len stláčať tlačítka, pochováte spoločne odkaz sociálnej demokracie, zdiskreditujete ju, lebo ľudia si budú hovoriť, že sociálna demokracia, to je vlastne mafia, lebo to je dnešný stav. Vaši voliči to vo veľkom chápu, bol by som veľmi rád, aby ste to pochopili aj vy.
Možno si povedzme to, čo sme sa dozvedeli v posledných týždňoch, je to iba pár vecí z toho ohavného zoznamu, ale len dve-tri ktorékoľvek z toho v každej demokratickej krajine by stačili na to, aby vláda dobrovoľne podala demisiu a aby sme umožnili ľuďom sa opätovne rozhodnúť. Od elitného prokurátora Špirka sme sa dozvedeli, že dvaja ministri za SMER Počiatek a Kaliňák vytunelovali alebo vykradli z našej spoločnej kasy 200 mil. euro. Keď chcel riešiť túto kauzu a zároveň keď riešil kauzu Bašternák, zrazu na základe príkazu ministra vnútra Kaliňáka boli vyvíjané všetky možné tlaky, účelovo ho obvinili, účelovo mu zobrali spisy. Áno, po roku a pol sa očistil, ale našťastie bol ochotný svedčiť. Porušil všetky služobné predpisy nato, aby nám sa pokúsil otvoriť oči.
Od SIS sme sa dozvedeli, že SIS opakovane informovala Úrad vlády o nebezpečenstve dvoch ľudí previazaných na kalabrijskú mafiu prítomných na Úrade vlády a Úrad vlády na to nereagoval. Od talianskej prokuratúry sme sa dozvedeli, že už v roku 2013 nás informovali o nebezpečenstve talianskej mafii (správne "mafie") na východnom Slovensku a na druhej strane sme sa od pána policajného prezidenta a od ministra vnútra dozvedeli, že Taliani vôbec nespolupracovali. Evidentne klamali. Z verejných zdrojov sme sa dozvedeli, že 70 mil. euro išlo mafii, ktorá sa živila obchodom s kokaínom, z našich spoločných peňazí ako agrodotácie a podobne.
Dozvedeli sme sa, že NAKU, elitný policajný útvar, kompletne ovládli ľudia z SBS Bonul, podľa médií s mafiánskym pozadím. Áno, patriaca oligarchovi Bödörovi, ktorému štyrikrát bol na silvestrovskom večierku Robert Fico. Dozvedeli sme sa, že bezpečnosť všetkých armádnych objektov Martin Glváč zveril do rúk vernej družke zavraždeného mafiána Jozefa Mišenku. Nemýľte si ho s Viliamom Mišenkom, ktorého práve polícia hľadá, to je jeho strýko. Úlohou tejto družky bolo strážiť utajené, dramaticky predražené zmluvy s SBS Bonul, a dodnes je, a zabezpečovať a schvaľovať každé jej preplatenie na ministerstve obrany.
Čo sa stalo, keď sa pýtate za pána ministra Gajdoša. No pán minister Gajdoš ju iba povýšil. Keď dovtedy tam bola taká radová, tak pán minister Gajdoš z nej spravil už riaditeľku odboru. Z družky mafiána, ktorá má kompletné informácie o zabezpečení všetkých našich armádnych objektov. A potom sa čudujme, že 300-tisíc nábojov sa nám stratí z armádnych skladov a nevieme ako. Potom sa čudujme, že protipancierové päste sa nám stratia z armádnych skladov a nevieme ako.
Dozvedeli sme sa, že manželka šéfa protikorupčnej jednotky NAKA robí pre firmu, ktorú vlastnia ľudia z mafiánskych zoznamov, lepšie povedané pre firmy, že vlastní majetok niekoľko desiatok miliónov euro, hoci v skutočnosti zarobila pár šušňov. Dozvedeli sme sa, že jej manžel, šéf protikorupčnej jednotky, bol na mieste činu, aj keď to policajný prezident zapieral a až videozáznam ho usvedčil, že klame. Človek, ktorý je v podstate v širšom okruhu podozrivých, bol priamo na mieste činu. Človek z okruhu podozrivých bol na mieste činu a policajný prezident je stále policajným prezidentom, aby ste dobre vedeli.
Dozvedeli sme sa, že slečna Trošková je podľa talianskej prokuratúry spájaná s prevodom pol milióna eur za drogy, ktoré pašoval Antonino Vadala. A aké boli reakcie vlády? Pamätáte si ich sami a zostanú naveky vryté v histórii Slovenska. To Soros, 88-ročný americký, maďarský Žid, to zosnoval plán s prezidentom a to tam tí umelci a študenti sa k nim pridali a tá podlá, hnusná, odporná opozícia tu zosnovali štátny prevrat. Toto bola reakcia premiéra a, bohužiaľ, súčasný nový premiér Peter Pellegrini túto podlú reakciu premiéra obhajoval. Potom o dlažobných kockách ani hovoriť nemusím.
A ja sa pýtam teda, že či vám, ľudia, máme dať dôveru? Či naozaj si myslíte, že my máme asistovať tomu, že vy si z ľudí robíte srandu, premaľujete mrcinu, vymeníte dievčatá na tom mieste, prepáčte, dámy, vás sa to teraz netýka, a myslíte si, že ľudia vám budú teraz veriť? Že vy naozaj chcete od nás, aby sme vám verili, že keď dosadíte, SMER, si druhého smeráka, že ten už zabezpečí nezávislé vyšetrenie káuz SMER-u, o ktorých písal Ján Kuciak? A to sa teraz nepýtam len za nás za opozíciu alebo za naše hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ja sa pýtam za každého čestného človeka na Slovensku, ktorý vie, že nikto sa nikdy sám seba nevyšetrí. To je základná spravodlivosť.
Otázka preto dnešných dní stojí na vláde o tom, či dokáže zabezpečiť naozaj nezávislosť pre políciu a hlavne tá otázka patrí ministrovi vnútra, lebo žiadne divadielka o tom, že bude ten človek vypočutý na branno-bezpečnostnom výbore nepomôžu, ani žiadne také, že ho namiesto ministra vnútra bude voliť skupinová vláda. Že to je otázka na vládu, že či dokáže ešte zabezpečiť nezávislosť vyšetrovania. Ja dopredu hovorím, že nedokážete, lebo zatiaľ prezentujete iba riešenie, ktoré je rovnako bábkovým divadlom, a otázka na vás vo vládnej koalícii, že či sa vo vás zobudí svedomie a budete sa chcieť pozrieť vašim deťom rovno do očí.
Na záver dovoľte, aby som vyzval poslanca Fica a poslanca Kaliňáka, aby pokiaľ možno ešte dnes sa vzdali poslaneckých mandátov, lebo stav, v ktorom sa Slovensko dnes nachádza, spôsobili oni a dnes sme preto v situácii, v akej sa nachádzame.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.3.2018 9:08 - 9:08 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Dávam procedurálny návrh, aby Národná rada zaviazala Úrad vlády, aby informoval Národnú radu o tom, koľkokrát a kedy presne bol Úrad vlády informovaný o nebezpečenstve plynúcom z prítomnosti ľudí blízkych talianskej mafii na Úrade vlády.
Zdôvodnenie: Slovenská informačná služba informovala prezidenta, že závadové osoby si premiér Fico na Úrade vlády choval napriek tomu, že bol SIS opakovane upozornený na ich prepojenie s talianskou mafiou. Pevne verím, že poslanec Fico môj návrh podporí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.3.2018 13:14 - 13:15 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, navrhujem, aby Národná zaviazala Úrad vlády Slovenskej republiky, aby do 7 dní predložil Národnej rade Slovenskej republiky správu o tom, kedy presne bol Úrad vlády informovaný Slovenskou informačnou službou o nebezpečenstve vyplývajúceho z pôsobenia talianskej mafie na východnom Slovensku.
Odôvodnenie. Slovenská informačná služba informovala, že opakovane informovala úrad vlády o nebezpečenstve, ktoré vyplýva z pôsobenia talianskej mafie na východnom Slovensku, ale vzhľadom na to, že v najbližšom okolí pána premiéra sa pohybovali dvaja ľudia priamo spätí s touto mafiou, zrejme Úrad vlády ignoroval upozornenie Slovenskej informačnej služby. Pre bezpečnosť občanov Slovenskej republiky potrebujeme vedieť, či úrad vlády ignoroval, alebo SIS klame.
Skryt prepis