Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

6.9.2016 o 15:03 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 6.9.2016 15:03 - 15:06 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Tak pokým mi, pán predsedajúci, nezoberiete slovo, vážený pán minister, budeme teda pokračovať v tom pingpongu, ktorý sme začali, keďže ste zase využili na osobné útoky záverečné slovo. Tak ja vám teda pripomeniem, čo sme za jeden rok. Vy ste ako vláda SMER-u deviaty rok pri moci, my sme boli rok vo vláde. Tak ja vám poviem, čo sme urobili pre mladé rodiny. Dobre? Zvýšili sme materskú z 55 % hrubej mzdy na 65 % hrubej mzdy. Predĺžili sme materskú o 6 týždňov alebo, inak povedané, o 1,5 mesiaca. Umožnili sme reálne čerpanie materského nielen matke, ale aj otcovi dieťaťa, respektíve náhradným alebo adoptívnym rodičom. To je pokiaľ ide o materskú.
Vy ste za tých deväť rokov, čo ste vo vláde, pridali 5 percent. To je všetko, hej, takže si to porovnajme. Príspevok na starostlivosť o dieťa, takzvané jasličkovné, my sme ho zvýšili zo 164 na 230 za ten jeden rok. Vy ste ho nedávno zvyšovali po piatich rokoch z 230 na 280. Ale tu by som chcel pripomenúť kolegyniam a kolegom, ktorí nesledujú až tak túto problematiku, keď sa bavíme o tom jasličkovnom, viete, čo robí váš minister práce, sociálnych vecí a rodiny v týchto dňoch? On v týchto dňoch pretláča v legislatívnom procese takzvaný jasličkovný zákon, ktorý reálne spôsobí zánik niekoľkých stoviek, možno tisícky súkromných jaslí. To robí váš minister práce, toto.
Ďalej, pokiaľ ide o starších ľudí, my sme za ten rok presadili to, aby sa zaviedol takzvaný príspevok na odkázanosť 320 eur, ktorý po dlhých rokoch volania konečne začali dostávať zo zákona aj takzvaní neziskoví alebo neverejní poskytovatelia sociálnych služieb. Váš minister teraz mal v pripomienkovom konaní novelu zákona o sociálnych službách, po ktorej tá verejnosť alebo tí poskytovatelia dlhodobo volajú, a s prekvapením zistili tí poskytovatelia, že váš minister, alebo vlastne aj vy, lebo vy sa staráte o financie, nepridáte týmto zariadeniam vôbec nič napriek tomu, že vás o to dlhodobo prosia, žiadajú, vypisujú, žobronia, ale nič. Ani eur, ani euro. Namiesto toho, namiesto toho tu o pár dní slávnostne minister práce Richter donesie zákon o vianočnom príspevku, kde tak ako každý rok bude robiť veľké haló o tom, že pridá 12 eur vianočného príspevku dôchodcom. Toto je vaša politika. Z tohto si, prosím vás, robte srandu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.9.2016 14:57 - 14:58 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Dobre, pán minister, ako ja beriem to, že vy si jednoducho nemôžete nikdy, nikdy odpustiť podrýpavanie, patrí to jednoducho ku vám. Aj ten šibalský úsmev, z ktorého si niekto, ktorý možno niekto má rád, niekomu to možno ide na nervy. Ale to ste skrátka celý vy, presne, ako sa to hovorí.
Pokiaľ ide o tie odpovede na otázky, ktoré som vám dal. Tak vy ste teda teraz povedali ľuďom, ktorí pracujú za minimálnu mzdu alebo za 450, 500 eur, že žiadne, ale žiadne výhody pre nich jednoducho nechystáte. Jednoducho im dane sa vlastne nepriamo budú zvyšovať. Im sa vlastne nepriamo budú zvyšovať zdravotné odvody, im sa vlastne nepriamo bude znižovať čistá mzda. Nijakým spôsobom nechcete pomôcť rodinám s deťmi, ktoré poberajú daňové bonusy. Skrátka, toto je váš odkaz ľuďom krajiny, mladým rodinám, pracujúcim za minimálne mzdy, ktorý ste im práve dali.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 6.9.2016 14:50 - 14:52 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, vážení prítomní, keďže pán minister financií nevyužil možnosť vstúpiť do rozpravy pri predchádzajúcom bode, ale vyjadril sa až v záverečnom slove, na ktoré nie je možné reagovať, dovolím si mu odkázať dve veci touto formou.
Po prvé, ja som vás, pán minister, nijakým spôsobom neurážal, hoci by príležitostí bolo veľa. Ak ste aspoň trošku dávali pozor, tak by ste počuli, že som hovoril o tom, že sa výstavba diaľnic zastavila, nie o tom, že sa stavia v Bratislave, že sa prebudováva obchvat. Práve som sa pýtal, či máme toľko peňazí, keď nestaviame diaľnice, ale meníme funkčné tabule na bratislavskom obchvate za, v úvodzovkách, ešte funkčnejšie. Ja osobne chodím napríklad na východ Slovenska prakticky každý mesiac a nie sa tam ukazovať na tzv. výjazdové rokovania vlády, ale reálne sa baviť s ľuďmi bez ochranky. Ja som schopný ísť na toaletu bez toho, že by som sa bál, že od opitého štangasta dostanem jednu po hlave. Neviem, či si to dokážete predstaviť aj vy. Mohol by som hovoriť niekoľko alebo mnohé odkazy, ktoré mi, ľudia vám posielajú, čo robíte zle. Ale dobre, ja sa len znova spýtam, kedy a ako sa budú zvyšovať nezdaniteľné minimá? Kedy a ako sa budú zvyšovať daňové bonusy pre deti, pre tie deti tých chudobných rodičov na východnom Slovensku napríklad? Kedy a ako sa zvýši odpočítateľná položka pri zdravotných odvodoch, ktorú ste nastavili tak, že to bájne zvyšovanie minimálnej mzdy, ku ktorému znovu pristupujete, z väčšej časti zhltne štát na vyšších daniach a odvodoch, a len menšia časť sa dostane k samotnému zamestnancovi. Žiadam vás o odpovede na tieto otázky. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.9.2016 14:05 - 14:05 hod.

Jozef Mihál
Ďakujem mojim dvom kolegom, ktorí k tým moji otázkam pridali na pána ministra financií ďalšie svoje. A ja ešte tiež pridám niekoľko drobných otázok. Pán minister financií, kedy sa bude zvyšovať nezdaniteľné minimum? Štyri roky je stále rovnaké. Kedy sa bude zvyšovať odpočítateľná položka pri zdravotných odvodoch? Kedy sa bude zvyšovať daňový bonus na deti? Štyri roky je stále rovnaký.
Ďakujem za odpovede.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.9.2016 13:56 - 14:02 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Vážený pán minister, vážené kolegyne poslankyne, vážení kolegovia poslanci, vážení prítomní. Do parlamentu sme vlastne ako prvý bod rokovania dostali prvý zákon z nového daňového balíčka, ktorý pripravil pán minister financií. Keď som si celý ten balíček pozorne preštudoval, pozrel, o čom to celé bude a koľko to bude občanov stáť, tak ten záverečný účet, ktorý bude naplnený naplno od roka 2019, pretože tie opatrenia budú teda nabiehať, niektoré, postupne, tak v roku 2019 takýmto spôsobom chce vláda vytiahnuť z vreciek občanov alebo podnikateľských subjektov okolo 500 mil. eur ročne, 500 mil. eur ročne. Dobre sa zamyslite nad touto sumou.
Pán minister financií na jednej strane rád hovorí o tom, akým spôsobom sa zlepšil za jeho éry výber daní, napríklad dane z pridanej hodnoty, o koľko miliárd viac Slovenská republika získala. Človek by očakával, že sa život na Slovensku tým pádom bude meniť k lepšiemu, pretože vyšší výber daní, to znamená, väčšie možnosti štátneho rozpočtu ako investovať napríklad do výstavby ciest, infraštruktúry, ako investovať do zlepšovania zdravotníctva, školstva, štátnej správy, vôbec fungovania úradov a podobne. No, ale ja teda keď chodím po Slovensku, tak toho zlepšenia veľa nevidno. Všimol som si teda napríklad na bratislavskom obchvate sa vymenili zelené tabule s hranatým bielym písmom za zelené tabule so zaobleným písmom. Je to také krajšie, určite to niečo stálo, určite to bola strašne potrebná investícia, ale neviem, prečo sa občania stále sťažujú na nefungujúce zdravotníctvo, neviem, prečo naše deti utekajú študovať do zahraničia. Nechápem to, keď sa tu máme vraj tak dobre a keď máme taký vyšší výber daní. A keďže to nestačí, tak minister financií prináša do parlamentu balík, ktorý vytiahne z vreciek občanov ďalších 500 miliónov.
Dobre. Tuto v tomto konkrétnom prípade ide o bankový odvod, bankový odvod, ktorý má slúžiť na to, aby tu bola určitá zábezpeka pre prípad krachu nejakej banky, rozkotúľania sa úspor občanov neznámo kam. Pripomínam, že, že vlastne takýmto spôsobom sa v roku 2012 už vyzbieralo od bankových, od bánk asi tých 750 mil. eur, a podľa pôvodného zámeru mal tým pádom tento inštrument skončiť, pretože ten účel bol splnený. Neviem to komentovať ďalej, necítim sa byť odborníkom na banky, ani na ich fungovanie. Ale 750 mil. eur, tak to banky vlastne v tomto roku by mali dokopy, kumulatívne odviesť a tým pádom tento mechanizmus má byť ukončený. No, nebude tomu tak, je to super nástroj, ako päťdesiat miliónov ročne vytiahnuť, vytiahnuť od bánk. Ale, pozor, vytiahnuť od bánk, to znamená, že tie banky si to samozrejme niekde schovajú. Schovajú si to do poplatkov, ktoré platíte vy, občania, vy, podnikatelia. To nie je len tak. Tých 50 mil. tu nikto len tak nevyčaruje. To sa všetko premieta do drahších služieb. Ľudia sa pýtajú, prečo je u nás toto, toto drahšie ako napríklad v Rakúsku, Českej republike a podobne. No, napríklad preto, lebo tu máme rôzne zašifrované odvody, poplatky, rôzne skryté náklady, o ktorých občan netuší, ale jednoducho sú tu. Sú tu a toto je jeden z ukážkových príkladov, ako takto vlastne 50 mil. ročne zaplatia občania, nikto iný, nikto iný. A volá sa to, volá sa to osobitný odvod vybratých finančných inštitúcií.
Ja sa chcem, ja sa chcem, pán minister, spýtať a verím, že mi odpoviete, či v rámci rozpravy alebo záverečného slova, čo tie ďalšie zákony, na ktoré sme sa v úvodzovkách tešili, že dáte na toto rokovanie Národnej rady, na toto septembrové rokovanie. Tešili sme sa na daň z dividend, tešili sme sa na osobitý odvod v podnikaní v regulovaných odvetviach, čiže zjednodušene povedané, povedzme telekomunikační operátori. Tešili sme sa na novozavedený odvod, čiže daň, daň z neživotného poistenia. Občania, počujete? Vaše poistenie, ktoré platíte napríklad za poistenie bytu alebo domu alebo havarijné poistenie auta alebo poistenie za zodpovednosť za škodu, zdražie o 8 %, pretože minister financií je kreatívny a vymyslel novú daň, daň z vybratého neživotného poistenia. Čiže tieto produkty zdražejú, ja to hovorím veľmi zjednodušene, samozrejme, o 8 percent. Pýtam sa teda, pán minister, všimol som si, že na stránke vlády, kde teda nie sú žiadne bližšie informácie, len tie, že rokovanie o týchto zákonoch bolo prerušené, rád by som sa teda spýtal a využil túto príležitosť, čo bude s tými ďalšími zákonmi z toho daňového balíčka, najmä pokiaľ, opakujem, ide o daň z dividend, osobitný odvod v telekomunikáciách a v ďalších tých regulovaných odvetviach, čo bude s tou novou daňou z neživotného poistenia? A napríklad, čo hovoríte na pána Holjenčíka, ktorý zavádza daň z vodomerov, či je to podľa vás fér, či je to korektné voči ľuďom?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2016 15:24 - 15:24 hod.

Jozef Mihál
Zaujal ma v prejave kolegu Rajtára ten úsek, kedy hovoril o tom, že ctený podnikateľ pán Bašternák drží za citlivé miesta najvyšších predstaviteľov strany SMER - sociálna demokracia, tak ja by som teda doplnil. Pod tými citlivými miestami si možno niekto pomyslí, prepáčte, pohlavné orgány, ale ako vieme, títo najvyšší predstavitelia ich nemajú, v skutočnosti to sú ich peňaženky, tie citlivé miesta. (Ruch v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2016 14:15 - 14:17 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Ja by som takisto chcel nadviazať na kolegu Ľuba Galka a všímal som si, kto tlieska počas tohto fascinujúceho prejavu pána premiéra. Tak tlieskali kolesíci, ktorí tu zostali, hoci tu Kolesíka nemáme, ale kolesíci sú tu stále, ale vaši koaliční partneri, pán premiér, netlieskali ani jeden. To vás chcem len tak upozorniť, aby ste si pozreli video z tohto prenosu, kto za vami stojí, už len 49 vašich posledných verných.
No škoda, že ste odišli, pretože chcel som sa vás spýtať a urobím to takto teda vo faktickej poznámke, kedy sa vy konečne vysťahujete z bytu daňového podvodníka, v ktorom už niekoľko rokov bývate? Kedy tak konečne urobíte? Respektíve doniesla sa ku mne taká informácia, že vraj tam už tri mesiace fakticky nebývate, takže chcel som sa vás spýtať, ako to vlastne je s tým bytom pána Bašternáka a s vaším podnájmom. Ukážte nám konečne na kameru tú zmluvu o podnájme, ktorú máte s týmto pánom Bašternákom, urobte to! Alebo ešte lepšie, ukážte zmluvu, ktorú máte o podnájme tým 5-tisíc ľuďom, ktorí vás každý týždeň chodia priateľsky pozdraviť pod terasu vášho luxusného bytu. Vyjdite von a ukážte sa im. Ja o vás hovorím, že ste zbabelec a potvrdzujete to aj dnes na tomto rokovaní tým, že ste sa schovali.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2016 10:41 - 10:43 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ja ďakujem všetkým za konštruktívnu diskusiu, ktorá je svedectvom toho, že veľa poslancov v tejto sále, veľa poslankýň v tejto sále má úprimný záujem o postavenie rodín našej spoločnosti, mladých rodín. Má úprimný záujem, aby sa rodinám pomohlo, či je to budovaním predškolských zariadení, či je to podporou možno súkromných predškolských zariadení. Ale súhlasím s pani predkladateľkou, v tejto diskusii sa sústreďme najmä na postavenie rodín s malými deťmi, kde nie je už materská, kde je matka s dieťaťom jednoducho doma, príjem chýba, matka sa rozhodla starať o dieťa, tak u nás uvažuje veľmi veľa rodín. A mnohé rodiny si skrátka nemôžu dovoliť uvažovať, jednoducho musia dokázať prežiť, prežiť pri takto nízkej podpore, kde, teda znova zdôrazňujem, už štvrtý rok po sebe výška týchto príspevkov stagnuje. Nemení sa, nemení sa. Je to hanba, akým spôsobom sa pristupuje zo strany vlády k mladým rodinám.
Takže vyzývam znova aj v tejto svojej faktickej poznámke poslancov, všetkých stopäťdesiatich, aby zahlasovali za túto novelu. Ak tak koaliční poslanci neurobia, pretože koaličná zmluva ich nepustí, tak ich poprosím, aby v rámci svojej vládnej kompetencie tlačili na ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, aby urýchlene oni prišli s legislatívnou iniciatívou a aby sa rodičovské príspevky zvýšili, zvýšili sa aj prídavky na deti. Ak sa tak nestane, od 1. januára 2017 naďalej bude rodičovský príspevok na výške smiešnych 203 eur 20 centov. Z toho sa skutočne v prípadoch mnohých rodín vyžiť a vychovávať zodpovedne deti nedá.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.6.2016 10:09 - 10:30 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážená pani poslankyňa predkladateľka, vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážení prítomní, tento návrh, ktorý ste predložili, považujem za veľmi dôležitý a za veľmi vhodný na to, aby sa otvorila diskusia v parlamente o tom, ako má vyzerať politika štátu, pokiaľ ide o podporu rodín, zvlášť rodín mladých s malými deťmi. Ja, ak dovolíte, budem možno vystupovať trošku dlhšie a najskôr v úvode popíšem súčasný stav a popíšem aj pozíciu, ktorú má SaS, a návrhy, ktoré má strana Sloboda a Solidarita.
Súčasný stav je nasledujúci: Začnem rodičovským príspevkom. Rodiny majú nárok na rodičovský príspevok v zásade vo výške 203 eur 20 centov dnes, pokiaľ majú dieťa vo veku do troch rokov, výnimočne až do šiestich, pokiaľ je dieťa zdravotne postihnuté. Ak ide o dvojičky alebo, nebodaj, trojičky, tak tam je ten rodičovský príspevok o istú sumu vyšší, ale to je len špecifická situácia niekoľko málo rodín. To je prvá vec.
Druhá, rodiny majú nárok na prídavok na dieťa, teraz neviem, či poviem z hlavy presne, 23 eur a plus-mínus 50 centov na jedno dieťa, v závislosti od počtu detí. Čiže 23,52, tuším, to je dnes, rodičovský príspevok. Pokiaľ je dieťa nezaopatrené, čiže tam nie je rozhodujúci vek, tri roky alebo šesť rokov, ale tento rodičovský príspevok sa poberá v zásade až dovtedy, pokým dieťa nedoštuduje na vysokej škole.
Ďalšou formou podpory je daňové zvýhodnenie v podobe daňového bonusu, to znamená, rodič platí fakticky nižšie dane. Tu je suma 21 eura 41 alebo 42 centov mesačne na jedno dieťa. Je to spojené s filozofiou prídavku na dieťa, čiže táto daňová výhoda, daňový bonus sa poskytuje, až pokiaľ dieťa nedoštuduje.
Ďalšou formou podpory je podpora zo systému sociálneho poistenia vo forme materského. Pozor, materské sa poskytuje len tej osobe, ktorá splní pomerne prísne podmienky, pomerne prísne podmienky, ktoré v súčasnosti, podľa toho, ako to prebieha, spĺňa približne polovica rodičov, teda najmä matiek a len ten, zhruba polovica matiek má na tento materský príspevok, materské, nárok. Ten sa poskytuje v zásade tridsaťštyri týždňov, čiže v prepočte je to zhruba osem mesiacov. A poskytuje sa vo výške 70 % predchádzajúceho hrubého príjmu, keď to poviem zjednodušene. Chcem upozorniť, tí, čo nevedia, na materské má nárok matka dieťaťa pred a po narodení dieťaťa po dobu tých ôsmich mesiacov, pokiaľ spĺňa podmienky, je nemocensky poistená, bola nemocensky poistená aspoň 270 dní v predchádzajúcich dvoch rokoch, ale na materské má nárok následne aj otec dieťaťa, ak je nemocensky poistený, ak bol dva roky dozadu poistený aspoň 270 dní s tým, že otec dieťaťa de facto môže ísť na materskú svoju v období, kedy matka skončila materskú, čiže približne vo veku pol roka dieťaťa a môže si tú svoju materskú čerpať v období, pokiaľ dieťa nedosiahne vek tri roky. Otcova materská je v zásade v rozsahu 28 týždňov, to znamená 6 mesiacov, čiže ak obidvaja rodičia pracujú alebo pracovali, tak najskôr si osemmesačnú materskú vo výške 70 % príjmu čerpá matka, po nej, ak má záujem, môže si materskú v rozsahu šiestich mesiacov čerpať otec takisto vo výške 70 % svojho predchádzajúceho príjmu.
Čiže toto sú tie zásadné základné piliere, na ktorých stojí štátna podpora rodinám. Samozrejme, sú to aj ďalšie špecifickejšie formy pomoci, ako napr. príspevky pri náhradnej starostlivosti, ale tie sa týkajú len špecifických prípadov a nebudem o nich hovoriť.
Samozrejme aj mladé rodiny častokrát padajú do systému sociálnej siete, sociálnych dávok, pokiaľ rodina nemá takéto príjmy ani príjmy z nejakých pracovných, zárobkových aktivít, spĺňa podmienky v zásade teda v tom, že je tu nízky príjem, atď., tak dostáva ešte určité sumy dávok v hmotnej núdzi, ale to tiež nepovažujem teraz za zásadné v tejto diskusii.
Diskusia je teda o tom, či rodičovský príspevok vo výške momentálne 203,20 je adekvátny tomu, čo by vlastne rodina potrebovala. Špecifickým problémom sú osamelé matky, ktoré ak majú vyžiť z 203 eur 20 a z prídavku na dieťa 23 eur, ak tie deti sú povedzme dve, tak ten príjem je na úrovni 250 eur mesačne, tá matka nepracuje, čiže nejaké daňové výhody nebudeme riešiť, čiže skutočne spadá do, zrejme do sociálnej siete, kde ešte pár eur pribudne zo sociálnych dávok, dávok v hmotnej núdzi, ale jednoducho takáto rodina, osamelá matka, jedno, dve, dieťa musia prežiť, musia prežiť oficiálne z príjmu na úrovni niekde okolo 250, 260 eur, a to sa bez pomoci okolia, rodiny, príbuzných, známych jednoducho, jednoducho nedá, to nie je jednoducho možné. Uvedomme si, že nehovoríme o nikom inom, ako o matke, ktorá má malé dieťa, malé dieťa alebo malé deti. Takže to je, tam je to veľmi, veľmi vypuklé.
No, ale aby som ešte pripomenul, zabudol som povedať, príspevok na starostlivosť o dieťa, ten sa poskytuje takej rodine, kde rodičia pracujú, dieťa je vo veku troch rokov. Dieťa je umiestnené v nejakom zariadení alebo sa oň stará opatrovateľka, tak vtedy vlastne štát vo forme príspevku na starostlivosť o dieťa, prepláca vykázané náklady na tú starostlivosť, čiže poplatok v tom predškolskom zariadení alebo opatrovateľke, do maximálnej výšky 280 eur mesačne. Ak to dieťa je v súkromnom zariadení alebo u opatrovateľky, maxima, a druhá vec, pozor, to ste nepovedali, tak ja to dopĺňam, maximálne 80, len 80 eur, ak to dieťa je v zariadení obecnom, resp. štátnom.
Čiže, pozor, tá výška, o ktorej ste hovorili, že nie je jednotná, ona v troch bodoch vlastne nie je jednotná. Ešte raz, rodičovský príspevok 203, ak teda zanedbáme, že je vyšší pri dvojičkách. Po druhé, príspevok na starostlivosť o dieťa v súkromnom zariadení, ktorý môže byť do výšky 280, čiže on nemusí byť presne 280, to môže byť aj menej, keby tá škôlka bola lacnejšia. No v praxi je to naozaj tých 280 dnes. A po tretie, je to príspevok na starostlivosť v obecnom zariadení, ktorý je maximálne 80 eur. A to sme, tú nerovnosť sme tu už v posledných dňoch kritizovali, prečo je to takto.
Pani kolegyňa, vo faktickej poznámke veľmi som s vami súhlasil, potichučky, keď som vás počúval, áno, treba podporovať, treba podporovať rodinný tím, že sa bude budovať viac zariadení pre malé deti škôlok, jasiel a pod., tých miest je nedostatok, tých zariadení je veľmi málo. Súhlasím s vami a my v SaS navrhujeme takú cestu, aby, a pozor teraz, pani kolegyňa, možno nebudete súhlasiť, aby sa ten príspevok na starostlivosť z 280 eur o niečo zvýšil, nie zásadne, možno na 300, možno na 320 eur, ale zároveň, zároveň, a to je dôležité, aby sa poskytoval aj pri deťoch starších ako dva roky. To znamená troj-, štvor-, päťročných, lebo práve tam je jednoznačná potreba toho, aby dieťa bolo v zariadení, keďže vtedy už skutočne matky v drvivej väčšine prípadov pracujú a majú problém s umiestnením dieťaťa. Tých zariadení je málo, súkromné sú drahé. Čiže je potrebné, aby sa ten príspevok na starostlivosť prekonfiguroval v tom zmysle, aby sa poskytoval vo vyššom veku dieťaťa, nielen do troch rokov. A samozrejme, keď sa vrátime k tým obecným zariadeniam, no ony keď teraz vlastne môžu kalkulovať, že teda môžu touto formou dostať od rodičov akože zadarmo 80 eur, tak príliš nenakalkulujú, pretože výsledkom je to, že tie zariadenia vlastne dotujú z rozpočtu obce. A ktorá obec je natoľko bohatá, aby mohla takýmto spôsobom dotovať všetky deti, ktoré by sa do tohto zariadenia rady, teda ktorých by radi rodičia prihlásili.
Čiže tam to jednoducho nie je dobre nastavené a v tom sa treba zamyslieť. To, že štát investuje desať miliónov ročne do výstavby obecných alebo štátnych škôlok, to je, ako ja hovorím, psovi mucha. Predstavte si, čo už len postavíte za desať miliónov? Nechcem tu sa vracať k pánovi Bašternákovi, čo on dokáže postaviť za desať miliónov, ale je to možno pár bytov v Bonaparte, ale tým naozaj škôlky po celom Slovensku nepostavíte. To je málo. Cesta je podpora napr. súkromných zariadení cez príspevok na starostlivosť. Ja mám malé dieťa, teda dve malé deti a takisto to vnímam na vlastnej koži. Keď chodíte po našom regióne, a ten môj región je región Pezinok, Slovenský Grob, Grinava, tak vidíte, vidíte, ako vám pred očami vyrastajú malé súkromné zariadenia takého skôr komunitného typu, kde majú desať, pätnásť detí, kde si nejaká mladá žena, ktorá si to celé prešla, povedala, že začne poskytovať túto službu vo svojom okolí verejnosti, a vytvárajú takéto malé mikrozariadenia. A ak by ten príspevok na starostlivosť o dieťa, bol trošku štedrejší a poskytovaný aj v tom veku tri, štyri, päť rokov dieťaťa, tak by takéto zariadenia, ktoré aj tak rastú, rástli s ešte väčšou rýchlosťou a nemusí štát stavať vôbec nič. Ľudia si to vyriešia, ten akýsi, prepáčte za pojem, trh vyrieši úplne sám.
Ono to aj funguje. Viete, ako to funguje? Funguje to napr. tak, že keď tam majú dvojročné dieťa, kde teda je možné čerpať tých 280 eur, tak ten poplatok za dvojročné dieťa je jednoducho 280 eur a poplatok už za trojročné dieťa, ak ten príspevok už nie je, je nižší. Skrátka a dobre, je to, je to trošku zvláštne a trošku pokrivené, ale to prostredie sa správa tak, ako pokrivené sú naše zákony, bohužiaľ. Čiže skúsme to potom niekedy napraviť.
No a ešte jedna poznámka k tým financiám. To tu nezaznelo a ja to chcem veľmi dôrazne teraz vlastne povedať. Poprosím, rodičovský príspevok 203 eur, prídavok na dieťa 23 eur, daňový bonus 21 eur už tri roky po sebe stagnuje, stojí to na rovnakej výške. Prečo? No preto, lebo legislatívne je to naviazané na potenciálne zvyšovanie životného minima a životné minimum sa už tri roky nezvyšovalo, čiže tieto tri príspevky pre rodiny sú tri roky zafixované na rovnakej výške. A neviem, či viete, ale k 1. 7., teda o dva týždne, by sa malo zvyšovať znovu, každoročne sa takto tento proces odohráva. K 1. 7. by sa malo zvyšovať životné minimum, tým pádom by sa mali tieto tri formy podpory rodín zvyšovať. Lenže, ako to bude? Ak neviete, životné minimum sa znova zvyšovať nebude ani o cent. Čiže z toho vyplýva, že tieto tri formy podpory, rodičovský príspevok, prídavok na dieťa, daňový bonus, sa k 1. januáru 2017 znova nebude zvyšovať ani o jeden jediný cent.
Chápete to? Viete to vysvetliť mladým rodinám, prečo sa im nezvyšujú tieto dávky, tieto príspevky? Znova sa im to nebude zvyšovať ani o cent. Prepáčte, ale keď sa pozrieme na dôchodcov, keď sa pozrieme na dôchodcov poberajúcich dôchodok, tak dôchodky sa im valorizujú, naposledy to bolo euro 90, veľmi, veľmi mizerne, prakticky skoro nula. Euro 90, čo si o tom pomyslíte? Vláda, vláda opakovane hovorí o tom, že s tou valorizáciou treba niečo urobiť. Dobre. Čiže chystá sa projekt, chystá sa zmena zákona, podľa ktorého sa majú dôchodky zvyšovať najmenej, ak som to dobre zachytil, opravte ma, ak sa mýlim, najmenej o 2 % ročne. Čiže vláda chce vlastne garantovať dôchodcom, aj keď životné minimum nerastie, aj keď inflácia je záporná, vláda chce garantovať dôchodcom rast ich dôchodkov najmenej o 2 % ročne. Čiže pri priemernom dôchodku niečo vyše 400 eur to bude garantovaných najmenej 8 eur a niečo. Takže fajn, vláda sa chce takto venovať a postarať o dôchodcov.
Dobre. Prosím vás, prestaňme konečne pozitívne zvýhodňovať dôchodcov a poďme pozitívne zvýhodňovať aj mladé rodiny. Ak neprijmete návrh pani poslankyne, alebo iným návrh zo strany opozície, tak poprosím, tlačte na vládu, tlačte na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny pána Richtera a jeho aparát, aby tak ako sa zaujímajú o situáciu dôchodcov, sa zaujímali aj o situáciu mladých rodín a aby došlo zmenou zákona, lebo cez to životné minimum to nedosiahneme, aby došlo zmenou zákona k zvýšeniu tých dávok, ktoré patria mladým rodinám. Čiže nielen to, čo sme si prečítali v programovom vyhlásení, že niekedy o tri roky sa bude zvyšovať materská, ale aby sa zvyšovali tieto príspevky, ktoré sa týkajú prakticky všetkých rodín. Ak sa nič neudeje, tak upozorňujem ešte raz, štvrtý rok po sebe, zostanú tieto formy podpory mladých rodín zafixované na rovnakej úrovni. Tam jednoducho treba ísť do zmeny zákona.
Prosím vás, ak neprijmete tuto tento návrh, buďte iniciatívni vy ako vláda a navrhnite niečo, urobte niečo. Ja osobne sa veľmi rád pridám aj pomôžem, poradím, ale hlavne ako poslanec budem hlasovať za to, aby vládny návrh o zvýšení rodičovského príspevku o zvýšení prídavkov na deti, o zvýšení materskej, o zvýšení daňového bonusu, aby prijatý bol aj mojím hlasom, respektíve hlasom opozície.
Finančné dopady, netrúfam si hovoriť presné čísla, naozaj nie. Nechytajte ma, prosím, za slovo, odhadujem. Rodičovský príspevok dnes poberá plus-mínus 150-, 160-tisíc poberateľov, 140, dokonca, 140... Pardon? Takže máme, myslím, presné číslo, 143-tisíc poberateľov. Ak tento návrh by prešiel, tak to bude znamenať plus-mínus necelých tisíc eur ročne na jedného. No keď to teda prenásobíme, dostaneme sumu 131 mil. ročne, ktoré by to stálo. No, 131 mil. ročne je dosť veľká suma, samozrejme. Len zase, keď to porovnám s dôchodcami, na vianočných príspevkoch sa každý rok vyplatí okolo 80 mil. eur. Táto valorizácia, o ktorej som pred chvíľou hovoril, že teda bude garantovaná valorizácia o tých 8 až 9 eur dôchodku zmenou zákona, tak to vlastne znamená, že dôchodcom sa garantovane pridá okolo 100 eur, okolo 100 eur za rok takto zmenou zákona. Keď to prepočítate, teraz neviem, či sa to bude týkať aj invalidných dôchodcov a ako, ale starobných je vyše milióna. Keď ste počúvali včera pána generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne, tak ten to hovoril. Čiže to je suma okolo 110, možno sa mýlim, miliónov, ktoré pôjdu na zvyšovanie dôchodku, hoci by podľa platnej legislatívy nemuseli ísť, ale pôjdu, hej. Čiže to je porovnateľná suma, o ktorej hovoríme tu pri návrhu pani poslankyne na zvýšenie rodičovského príspevku na 280 eur.
Ďalej chcem upozorniť na ešte jednu pikantériu, ktorú si nájdete, keď si pozriete spätne včera účtovnú závierku Sociálnej poisťovne. Fond nemocenského poistenia, na ktorý sa skladáme pod nemocenskými odvodmi a z ktorého sa vypláca materská najmä, tam je prebytok 120 mil. eur, 120 mil. eur je prebytok na nemocenskom poistení, ktorý by mal ísť formou materskej napríklad, teda najmä materskej mladým rodinám, ale nejde. Ide to na dôchodky, ide to na dôchodky jednoducho. My sa tu tvárime, že tu máme nejaké fondy, ale to ide na dôchodky. Tam je vlastne suma 120 mil., ktorá sa dnes presúva na dôchodky. Opakujem, ja nechcem závidieť dôchodcom 400-eurové dôchodky alebo 300-eurové, ani náhodou. Ale ak tu je niekto poškodený naším sociálnym systémom, tak sú to mladé rodiny. Tam je zdroj 120 miliónov. Keby to nešlo na dôchodky, menšie dotácie štátu, môže sa to presunúť na rodičovské príspevky. Čiže aj keď mi to trochu vŕtalo v hlave, budem úprimný, pani kolegyňa, že odkiaľ na to zobrať peniaze, keď to porovnávam s tým, ako to chce vláda urobiť niekde inde, keď to porovnávam s tým, aké sú zdroje v Sociálnej poisťovni, tak vidím, že tie zdroje jednoducho sú a netreba tento návrh odbiť tým, že na to nie sú peniaze. Sú na to peniaze, sú na to peniaze.
Ešte jeden argument, veď sme tu mali pána ministra Kažimíra pred dvoma dňami, ktorý hrdo rozprával o tom, ako je štátny rozpočet v dobrej kondícii, ako sa lepšie vyberajú dane, napríklad dépeháčka, ako sa lepšie vyberá, pravda, pán Bašternák, ten si tú dépeháčku vie dobre vybrať, a akým spôsobom štátny rozpočet nabral na sile. Čiže je to otázka, v konečnom dôsledku je toto všetko otázka priorít. Tak si teda povedzme otvorene, je skutočne prioritou tejto vlády podpora mladých rodín? Ak si dobre spomínam, tak napríklad strana SIEŤ to mala vo svojom programe ako nosný pilier svojej politiky, že chce podporovať mladé rodiny. Je tu, prosím, niekto zo strany SIEŤ? No bola tu pani predsedníčka výboru, pardon. (Reakcie z pléna.) Ach, áno, pán podpredseda, takže, pán podpredseda, obraciam sa konkrétne na vás, určite si dobre pamätáte, je to krátka história troch mesiacov dozadu, vo vašom programe veľký pilier vašej politiky bola podpora mladých rodín. Mali ste to dokonale prepracované, ja som si to čítal s úžasom a v duchu som si hovoril: skvelé, táto strana, keď bude vo vláde, tak mladé rodiny sa nemajú čoho báť.
Čiže apelujem napríklad a najmä na vás, zamyslite sa, prosím, zodpovedne nad týmto návrhom. Dobre, ste koalícia, koaličná rada možno nepustí, opozičné návrhy sa predsa odmietajú, ale ak sa tak stane, ak tento návrh odmietnete, prídete, prosím, s vaším návrhom, presaďte, presaďte to v rámci vášho programu. Rodičovské príspevky, ale aj ďalšie príspevky určené na podporu rodín sa jednoducho musia zvýšiť a nepozerajme na to, či to bude 100 miliónov, 130 miliónov alebo 30 miliónov. Tieto rodiny dnes štyri roky tieto príspevky zvýšené nemali a bude veľmi správne a veľmi spravodlivé, ak sa na to, ak nie podporou tohto návrhu, ale optikou vládnej koalície pozriete.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2016 10:02 - 10:04 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Chcem oceniť prejav pani kolegyne poslankyne, bol veľmi dobrý a veľmi správnym spôsobom, trefným spôsobom charakterizoval podstatu toho, čo sa deje. Ja teda ešte niektoré veci doplním vo svojom vystúpení.
Chcem zareagovať na tú časť, kedy ste hovorili, že v roku 2009 bol rodičovský príspevok 256 eur. Áno, bolo to tak, chcem ale upozorniť, že pani ministerka Tomanová, ktorá ho v tom čase takto presadila, nezabezpečila žiadne zdroje v rozpočte na jeho vyplácanie, čiže bol to čiste predvolebný ťah. To po prvé. A po druhé, chcem pripomenúť, aby to bolo jasné, tá suma 256 eur sa podľa Tomanovej zákona mala vyplácať len do dovŕšenia dvoch rokov veku dieťaťa, čiže nie tri roky, ale len vlastne dva, a mala sa týkať len tých matiek, ktoré predtým mali nárok na materskú. To znamená, matka je pol roka na materskej a potom rok a pol, pozor, poberá takýto relatívne štedrý rodičovský príspevok. Potom pri veku dieťaťa od dvoch rokov do troch, čiže ten ďalší, tretí, posledný rok poberania rodičovského príspevku sa táto suma znižovala na 164 eur. Čiže keby sme si to dôsledne prepočítali, tak by sme zistili, že až také veľké terno to zo strany ministerky Tomanovej, respektíve prvej vlády Roberta Fica nebolo. Váš návrh ide niekde úplne ďalej a k tomu sa teda vyjadrím vo svojom vystúpení.
Ďakujem.
Skryt prepis