Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.5.2016 o 14:27 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 7.6.2016 11:16 - 11:17 hod.

Milan Krajniak
Pán podpredseda, nedá sa to urobiť tak, ak má niekto pocit - lebo mne sa to tiež už viackrát stalo -, že mu nebere faktickú, že môže prísť k predsedajúcemu nahlásiť? Viete, aby bol v poradí, ak má pocit, že mu to nevzalo faktickú. Fyzicky príde, že chcel by som mať faktickú, nevzalo mi to.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2016 14:30 - 14:30 hod.

Milan Krajniak
Pán poslanec Pčolinský, ja nerozumiem tomu, kde sa vo vás berie tá skepsa. Veď ja som niekoľkokrát počul ubezpečenie od kolegov z vládnej koalície, že ak bude nejaký návrh dobrý, tak vôbec nebude žiadny problém s tým, aby získal podporu. A ja napríklad tu vidím široký konsenzus, čo sa týka zriadenia vyšetrovacích komisií. Ja som presvedčený, že dnes o piatej budeme všetci príjemne prekvapení.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2016 14:27 - 14:28 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážené dámy a páni, pán kolega Lipšic je známy ako znalec právnych systémov takpovediac po celom svete, ale keďže nie som až natoľko erudovaný, tak ma zaujala tá informácia, ktorú spomenul, že v stredoafrickej republike by vedeli niektoré naše kauzy, ktoré naše orgány činné v trestnom konaní nevedia, akým spôsobom zvládnuť, že tam ich vedeli vyriešiť, tak by som sa len chcel pána poslanca opýtať, či by nemohlo byť riešením aj to, že jednoducho by sme niektoré orgány činné v trestnom konaní poslali na dlhodobú stáž, kde by jednoducho boli vzdelaní v tejto činnosti. Možnože by to Slovensku pomohlo. Ide o to, na akú dlhodobú stáž.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2016 10:35 - 10:36 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaha, veď vy ste sa tu priznali v priamom prenose, to bolo priznanie. Obvinili ste ma, že neúmerne kritizujem Európsku komisiu, a pritom ste sám priznali, ako Európska komisia v prípade rokovania o TTIP postupuje, netransparentne, utajene, takým spôsobom, aby všetky predložili a potom pred hotovú vec a už nemali žiadnu inú možnosť iba povedať to vaše slávne: nemáme alternatívu. Nemáme alternatívu. Ale veď oni presne takto postupujú, aby už nebola alternatíva.
Po druhé, vy ste sa priznali, že vy chcete nielen fiškálnu, menovú a hospodársku úniu, vy chcete dosiahnuť aj sociálnu úniu. A pýtam sa potom, aké kompetencie ešte Slovenskej republike zostanú? O čom bude Slovenská republika rozhodovať? V čom budeme suverénni a môcť robiť suverénne rozhodnutia, keď nás v týchto všetkých otázkach prehlasujú v Bruseli?
Veľmi dojemne ste sa snažili chrániť Európu pred Spojenými štátmi americkými a tvrdili ste, že väčší pes žere, lebo sa Amerika chce dohodnúť s Európou na nejakej užšej hospodárskej spolupráci. A prosím vás pekne, v tej hospodárskej, menovej, fiškálnej a sociálnej únii tým väčším psom bude kto, ktorý bude žrať? Bude to Slovensko? Obávam sa, že nie. Pri takomto postupnom, plíživom odovzdávaní suverenity do Bruselu Slovensko zostane maximálne tak krajina, ktorá môže mať vlastné futbalové mužstvo. Len vás chcem upozorniť, že aj Wells, s ktorým budeme hrať na majstrovstvách Európy vo futbale, má svoje futbalové mužstvo, ale suverénny štát to teda nie je. Prosím vás pekne, nerobte zo Slovenska Wells.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2016 9:47 - 9:48 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Nachtmannová, no veľmi ste sa rozčúlili nad mojím vystúpením, len, bohužiaľ, ten citát, ktorý ste uviedli, tak také kompetencie má aj americký štát Idaho v rámci Spojených štátov amerických a nie je to teda suverénny štát. Okrem toho, papier a najmä bruselský papier znesie všetko, ale realita je taká, že vďaka Lisabonskej zmluve vášho ministra vnútra prehlasovali pri otázke povinných kvót. Vášho ministra vnútra prehlasovali a spolu s ním aj celú Slovenskú republiku.
Čo sa týka faktickej poznámky pána poslanca Blahu, veľký náčelník Winnetou aj so svojím veľkým učiteľom Klekí-Petrom by na to povedali, že vaše slová sú prázdne ako ústa bezzubej squaw.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2016 9:23 - 9:25 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážený pán minister zahraničných vecí, vážené panie poslankyne a páni poslanci, to, čo sa dnes deje v Bruseli, to sme už v histórii zažili. Biblický Babylon, tam sa ľudia správali rovnako, ako sa dnes správajú euroelity v Bruseli. Boli pyšní a mysleli, že sú mocnejší ako Pán Boh. V Babylone stavali babylonskú vežu a v Bruseli dnes stavajú euroštát. Tí blázni si myslia, že si postavia pomník, ktorý po nich zostane. Ale veľmi sa mýlia, dopadnú rovnako ako tí babylonskí blázni. Metódy, ktoré používajú dnešní euronadšenci, sú veľmi podobné tým, ktoré používajú Babylončania. Snažili sa kolonizovať okolité národy, obmedzujú slobodu ľudí, vysmievajú sa z Pána Boha, lenže Pán Boh sa vysmievať nedá. Božie mlyny melú pomaly, ale isto.
Prvým hriechom v dejinách bola pýcha. Pýcha satana, ktorý si myslel, že nebude slúžiť podľa toho, ako mu Pán Boh nakáže. Druhým pýchom bol známy hriech Adama a Evy. Tretím hriechom bol sociálny hriech, hriech Babylončanov, ktorí si mysleli, že si môžu dovoliť úplne všetko a že oni rozhodujú, čo sa bude diať. Ako Babylon dopadol? Pán Boh poplietol ľuďom jazyky, aby sa nevedeli dorozumieť. Nezažívame presne toto v Európe aj my dnes? Ak sa stane Európa domovom desiatok a desiatok národov, ktoré sem prichádzajú v rámci sťahovania národov a prisťahovaleckých vĺn, ktoré nás ešte len čakajú, a každý z týchto desiatok národov si zachová vlastnú kultúru, vlastný jazyk, vlastné náboženstvo, vlastné zvyky, ako si budeme rozumieť?
Euroblázni si myslia, že čím viac náboženstiev, čím viac kultúr, čím viac spôsobov správania sa, tým je to pre Európu lepšie. Národné povedomie štátov zanikne a vraj vznikne povedomie nové, európske. Ale to je omyl. Zrodí sa iba nespokojnosť a odcudzenie. Nikto si už nebude rozumieť s nikým. Nikto už nebude veriť ničomu a nikomu. Nezažívame dnes práve toto? A potom davy túto eurovežu, euroštát zbúrajú. Bohužiaľ, s touto vaničkou vylejú aj dieťa, ktorou je naša európska, kresťanská civilizácia a európske národné štáty.
Vážené dámy a páni, brániť suverenitu národných štátov, brániť suverenitu a samostatnosť Slovenska, to nie je vec nacionalizmu, to je otázka zdravého rozumu. Ako túto suverenitu Slovenskej republiky chránime? Keď som si prečítal vládou predloženú správu o fungovaní Európskej únie a o prioritách nášho predsedníctva v Európskej únii, spomenul som si na starý vtip, ktorý mi rozprávala moja mama, keď som bol veľmi malý chlapec. Aký je černoch, keď spadne do vápennej jamy? Nešikovný. A aký je, keď do nej skočí? Sprostý.
Pýtam sa, pán minister zahraničných vecí, keď sme sa už niekoľkokrát ako Slovensko do tej bruselskej jamy šmykli, prečo do nej teraz chceme rovno skočiť? Prečo nám predkladáte materiál, na základe ktorého sa stane zo Slovenska iba nemecká ekonomická kolónia a bruselská provincia.
Pýtam sa, načo Robert Fico a Anton Hrnko hlasovali pred dvadsiatimi štyrmi rokmi za zvrchovanosť Slovenskej republiky, načo sme sa odtrhávali od Československa, keď teraz potichučky kapitulujeme a odovzdávame do Bruselu ďalšie a ďalšie kompetencie a prichádzame o posledné zvyšky našej štátnej suverenity? A ešte navyše ako priority predsedníctva Slovenskej republiky v Európskej rade?
Pýtam sa, vážené kolegyne poslankyne, vážení kolegovia poslanci, viete, prečo bolo Slovensko prehlasované v otázke povinných kvót? Pretože sme nemali právo veta, pretože sme to nemohli zavetovať. V nedeľu som to povedal aj ministrovi vnútra v TA3, chcel by som to povedať aj vám, že mi to veľmi pripomína tú slávnu scénu z filmu Pelíšky, kde sa im roztopili umelohmotné lyžičky v káve, a Kodet sa pýtal: "Mne by jen zajímalo, kde soudruzi z NDR udělali chybu?" A Polívka mu na to odpovedal: "Stříleli za války do vzduchu."
Dámy a páni, v roku 2008, keď sa hlasovalo v tejto Národnej rade o Lisabonskej zmluve, ktorá znamenala, že prídeme o právo veta, že prídeme o podstatnú zložku našej suverenity v Európskej únii a budú nás môcť prehlasovať, poslanci SMER-u hlasovali ako jeden muž za túto stratu suverenity. Poslanci za SNS hlasovali ako jeden muž za túto stratu suverenity. Ale nestačilo im to. Potrebovali ešte niekoho z opozície. A viete, kto vtedy zahlasoval? Béla Bugár a poslanci z jeho poslaneckého klubu. Ak dnes po voľbách niekoho prekvapilo, že k takejto spolupráci môže prísť a že sa Béla Bugár môže pridať k SMER-u a SNS, už v roku 2008 sme prišli o podstatnú časť našej štátnej suverenity tým, že v parlamente hlasovala koalícia SMER, SNS, HZDS a SMK. Darmo teraz plačete, že sa k nám v Bruseli správajú nespravodlivo, že to nie je voči nám fér. Vtedy ste mali plakať, v roku 2008. Teraz plačete na vlastnom hrobe, bohužiaľ, aj na slovenskom hrobe.
Premiér Fico v roku 2008 vyhlásil o tých, ktorí hlasovali proti vzdaniu sa práva veta v Bruseli, že sú protinárodní. Tí, ktorí chceli zachovať slovenské veto v Bruseli, vraj boli protinárodní. Tak sa pýtam, po tom, čo nás prehlasovali v Bruseli a môžu nás prehlasovať kedykoľvek v budúcnosti, kto bol vtedy protinárodný a kto bol probruselský? Nerozumiem tomu, prečo ste boli vtedy takí naivní? Veď ste boli niekoľkokrát varovaní, že to môže takto dopadnúť, že na to doplatíme. Zase si pomôžem slávnou scénou z filmu Vesničko má středisková, kde družstevníkovi Jaromírovi dookola hovorili: "To nedeláš dobre, Jaromíre, že strkáš ty vypálené sirky spátky do krabičky." "Proč, proč?" "Jednou se to dozvíš." Tak sme sa to dozvedeli. Lenže čo teraz budeme robiť, keď už právo veta nemáme? To nie je vratný proces. My sme o právo veta už prišli.
Tak som dúfal, že na základe tohoto sme sa poučili aspoň na vlastných chybách a budeme brániť aspoň tie posledné zvyšky suverenity a štátnej samostatnosti Slovenska, ktoré nám ešte zostali. Ale kdeže, kdeže! Nielenže ticho súhlasíte s budovaním bruselského superštátu, niektoré veci ste si dokonca dali medzi priority vášho predsedníctva. A tie veci podľa mňa urobia zo Slovenska iba nemeckú ekonomickú kolóniu a bruselskú provinciu.
Po prvé, bez akéhokoľvek odporu tolerujete posilňovanie právomocí a kompetencií Európskeho parlamentu. V Európskom parlamente má Slovensko 13 poslancov zo 751. Akú váhu tam bude mať Slovensko? Ako tam budeme brániť naše národné záujmy? Asi takú, akú má americký štát Idaho v USA. Počuli ste niekedy niečo o americkom štáte Idaho? Tak asi taký význam bude mať Slovenská republika, ak sa budú posilňovať kompetencie Európskeho parlamentu.
Pán minister zahraničných vecí práve povedal, že našou prioritou je prehlbovanie hospodárskej a menovej únie, v rámci dokonca toho fiškálnej únie. Je to dokonca v programovom vyhlásení vlády. Takže nanovo už budeme súhlasiť aj s tým, že nám Francúzi a Nemci budú diktovať, aké máme mať dane? Potom, načo je taký štát, ktorý nevie ovplyvniť pre svojich občanov ani výšku daní a daňového zaťaženia? To chceme naozaj skončiť ako Gréci, že nám budú veľkí diktovať a nebudeme vedieť proti tomu nič urobiť? A potom nám povedia: veď ste za to hlasovali, veď ste s tým súhlasili, čo sa teraz ozývate, vtedy ste mali byť proti.
Po tretie. Za najväčšiu nehoráznosť, ktorú som si v tomto materiáli prečítal, považujem zriadenie Európskej prokuratúry. A čiernym tam máme vyznačené, že to je vysoká priorita a že možno za slovenského predsedníctva v Európskej rade sa tieto rokovania ukončia. To myslíte vážne, že slovenských občanov majú zatýkať nemeckí alebo maďarskí prokurátori?
Vážené dámy, vážení páni, toto je sabotáž národnej suverenity. Toto je sabotáž. Viete, prečo išli Srbi v roku 1999 do vojny proti celému NATO? Pretože v dohodách na zámku Rambuje vo Francúzsku, ktoré mali prijať, aby sa vyhli bombardovaniu, bolo okrem iného to, že cudzie, či orgány činné v trestnom konaní budú môcť vykonávať právomoc na území vtedajšej Juhoslávie. Srbi sa vtedy rozhodli, že pôjdu do vojny, než aby takúto kapituláciu prijali. My dnes nemusíme ísť do žiadnej vojny, my sa len nemusíme do toho tlačiť.
Dámy a páni, s tým, aby cudzí prokurátori mohli zatýkať na území Slovenskej republiky nesúhlasil ani Gustáv Husák a Vasiľ Biľak po okupácii v roku 1968. Vtedy platila tzv. Brežnevova doktrína obmedzenej suverenity. Ale ani v rámci tejto doktríny obmedzenej suverenity nemohli cudzí prokurátori zatýkať občanov Slovenskej republiky alebo vtedajšieho Československa na našom území. Ani počas Brežnevovej doktríny ich to nenapadlo. Sme my dnes v horšej pozícii, ako boli Srbi v 1999 alebo ako bolo Československo v roku 1968? Prečo sa do toho tlačíme? Prečo to sami iniciujeme, prečo to máme ako prioritu?
Dámy a páni, viete, aká je stratégia junckerov, schulzov a im podobných? Uvariť Slovensko a iné národné štáty ako žabu. Postupne, pomaličky, až kým neprídeme o posledné zvyšky štátnosti a štátnej suverenity. Takto im prešla Lisabonská zmluva. Takto prišlo Slovensko o právo veta. Nechali ste sa učičíkať ako Radošinci víťazstvom nad Orešanmi.
Viete, čo povedal o presadzovaní Lisabonskej zmluvy dnešný predseda Európskej komisie pán Juncker? Citujem: "Samozrejme, že to obsahuje prenos suverenity, obsahuje to veľký prenos kompetencií na Európsku úniu. Ale bol by som inteligentný, keby som na to upozornil verejnosť?" Takto postupuje pán predseda Európskej komisie. A takto postupuje aj dnes podľa jeho stratégie, ktorú pomenoval takto: "My sa na niečom dohodneme, necháme to ležať a čakáme, čo sa stane. Pokiaľ nikto nevyvolá rozruch, pretože väčšina ľudí nerozumie tomu, čo bolo rozhodnuté, pokračujeme ďalej, až pokiaľ nie je cesty späť." Toto je stratégia našich dnešných bruselských euroelít.
Dámy a páni, táto vláda sa nechala učičíkať Bruselom a pokojne nám predložila na vedomie materiál, z ktorého vyplýva strata suverenity vo vzťahu k Európskemu parlamentu, vo vzťahu k hospodárskej, menovej a fiškálnej únii a vo vzťahu k Európskej prokuratúre. Pýtam sa, necháme sa učičíkať pánom Junckerom aj my ako Národná rada Slovenskej republiky? Dámy a páni, necháme sa učičíkať človekom, ktorý povedal, citujem, "keď ide do tuhého, musíte klamať"? Na čele Európskej komisie je človek, ktorý považuje za správne klamať ľudí, aby presadil svoje zámery. Na Slovensku máme na to výraz, ktorým označujeme takýchto ľudí.
Dámy a páni, Jean-Claude Juncker je šmejd. Predsedom Európskej komisie je šmejd, ktorý už roky podvádza slovenskú aj európsku verejnosť. A nielenže sa za to nehanbí, on sa tým ešte aj chváli. Tento šmejd kritizoval Slovensko v minulosti, že údajne nízkymi daňami škodí Európe, a pritom v tom istom čase podpísal v mene Luxemburska dohody s Apple, Ikeou, Pepsi či Deutche Bank, ktorá im umožnila neplatiť dane v krajinách EÚ, neplatiť dane ani na Slovensku, ale za drobný poplatoček všetko zdaniť v Luxembursku. Toto je európska solidarita, o ktorej nám pán Juncker káže. Dámy a páni, takýto šmejd dnes vládne Bruselu a táto vláda mu skočila na lep a dobrovoľne zaradila medzi svoje priority stratu našej národnej suverenity. Budeme aj my ako slovenský parlament tancovať tak, ako nám takýto človek, takýto šmejd píska?
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, navrhujem, aby sme túto správu, aby sme obe tieto správy alebo informácie hlasovaním odmietli. Navrhujem, aby sme zaviazali vládu Slovenskej republiky, aby túto správu prepracovala a zaradila medzi priority slovenského predsedníctva v Európskej rade zásadné odmietnutie ďalšieho prehlbovania Európskej únie. Ak dnes budeme súhlasiť s posilnením právomocí Európskeho parlamentu, s ďalším prehlbovaním hospodárskej, menovej a fiškálnej únie, ak budeme súhlasiť so vznikom Európskej prokuratúry, nebude mať Slovensko ani štátnu suverenitu, ani obmedzenú suverenitu, budeme bruselskou provinciou.
Dámy a páni, ja som pred dvomi mesiacmi nesľuboval vernosť bruselskej provincii. Ja som sľuboval vernosť slobodnej a suverénnej Slovenskej republike. Tento svoj sľub dodržím. A vy? (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.5.2016 11:23 - 11:24 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán kolega Csicsai, keď som počúval vaše vystúpenie, tak som začal rozmýšľať nad tým, ako ľudstvo mohlo vlastne prežiť, keď pokiaľ viem, ešte môj starý otec, môj otec nemali ani šajnu o tom, že na nejakej potravine má byť napísané, dokedy má byť spotrebovaná a kedy ju treba vyhodiť. Mám pocit, že väčšina ľudí to robí normálnym spôsobom, že tú potravinu otvorí, ovonia, prípadne ochutná alebo pozrie sa, či na nej nie je niečo zelené a zhruba niekoľko desaťtisíc rokov ľudstvo takto prežilo. Ja to nevyčítam - toto, o čom hovorím - priamo vám, ja to vyčítam tým proste neuveriteľne kreatívnym bruselským byrokratickým úradníckym šimlom, ktorí vymýšľajú nové a nové predpisy, ktorými sa normálni ľudia musia riadiť, aj keď by to vedeli urobiť úplne sami a prirodzene a robili to tak tisíce rokov. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.5.2016 18:52 - 18:52 hod.

Milan Krajniak
Len som chcel doplniť, že, áno, aspoň za nás my nespochybňujeme výsledok hlasovania a to, že voľba prebehla v poriadku, spochybňovali sme procedúru, do budúcnosti sme to vyriešili technicky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2016 18:24 - 18:26 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán podpredseda, považujem za nehorázne, aby sme pokojne pokračovali v rokovaní v programe po tom, čo sme sa dozvedeli, že zástupcovia opozície neboli pri celom hlasovaní o poslednej tajnej voľbe. To považujem za absolútne nehorázne. To potom bude prípustné, že zástupcovia opozície nebudú pri sčítavaní hlasov v parlamentných voľbách? Kam sa takto dostaneme? Veď to je absolútne základná a zásadná vec, že voľby v demokracii a ešte navyše v parlamente, v Národnej rade Slovenskej republiky musia prebiehať podľa nejakých férových pravidiel. To nie je, že sa tu hádame, či niečo je alebo nie je v súlade s rokovacím poriadkom. To bolo absolútne flagrantné porušenie akýchkoľvek férových pravidiel, ako má prebiehať tajná voľba. To snáď nie je pravda? Nehnevajte sa na mňa, ale to prejdeme len tak mlčaním? Vy oznámite, že voľba sa opakovať nebude? Zástupcovia opozície jasne deklarovali, že nemohli skontrolovať urnu, či voľba prebehla správne. Jednoducho to je tak vážna vec, že ja žiadam, aby sme sa týmto zaoberali a netvárili sa, že sa nič nestalo, a nepokračovali vo faktických poznámkach k nejakému konkrétnemu zákonu (potlesk).
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2016 10:15 - 10:17 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán poslanec Burian, jedna z výhrad, ktorú ste spomenuli. Pochopil som správne, že vaša hlavná výhrada k zrušeniu gastrolístkov spočíva v tom, že tí ľudia si potom za to kúpia, čo chcú, nielen stravu, môžu si za to kúpiť čo chcú.
Druhá výhrada bola, že tie peniaze by boli nezdanené, neboli by z nich platené odvody. A my ako poslanci nedostávame nezdanené a nezoškrtané odvodmi poslanecké náhrady? A niekto nás kontroluje, čo si za to kúpime? A ak my dostávame ako poslanci nezdanené poslanecké náhrady, prečo by ľudia nemohli dostávať nezdanené, nazvime to, náhrady finančné za stravu? Vy hovoríte, že ľudia si za to kúpia, čo chcú. Nech si kúpia za to, čo chcú.
A druhá poznámka. Ja som to včera hovoril v rozprave, ak je taký problém, že sa má štát starať o stravovacie návyky svojich občanov, tak potom navrhnem v druhom čítaní tohto rokovania o tomto zákone taký návrh, nech gastrolístky vydáva štát. Máme štátnu tlačiareň ministerstva vnútra, nech ich pekne natlačí, rozdistribuujeme ich a to percentíčko, alebo proste ten poplatok za správu pôjde štátu a z toho môže štát financovať obedy pre sociálne odkázané deti, ktoré chodia do školy. Prečo by to nemohlo byť takto, ak jediným dôvodom gastrolístkov je to, že majú zabezpečiť to, aby stravovacie návyky boli zabezpečené? Bude to robiť štát, štát na tom bude zarábať a bude to v poriadku, všetky vaše výhrady budú zohľadnené, akurát na tom nebudú zarábať súkromné firmy, ale štát.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis