Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2019 o 18:44 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.9.2019 14:45 - 14:45 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Áno, ďakujem. Ja by som sa chcela pani poslankyne Antošovej opýtať, keď jej tak veľmi záleží na tých zvieratkách, chcem sa vás spýtať a odpovedzte mi, prosím, prečo ste 13. júna - pred rokom - 2018 hlasovali za procedurálny návrh pána Blanára, aby sa nehlasovalo o našom potratovom zákone, kde sme chceli zachraňovať ľudské životy, ľudské deti, nenarodené deti, a prečo ste nepodporili ani dnes náš návrh zákona o potratoch, o znížení potratovosti.
Ďakujem. Keď vidím, že vám veľmi na tých zvieratkách záleží, takže prosila by som odpoveď na obidve otázky, prečo pred rokom a prečo nie dnes.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.9.2019 12:05 - 12:05 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem, nebudem dlho. Nepochybujem, počúvala som veľmi pozorne pána Matoviča, považujem to za veľmi dobrý návrh, ktorý predkladá.
Len sa chcem pána Budaja spýtať jednu vec. Kde beriete tú bohorovnostnú, to konštatovanie, že Michal Kováč mladší je nevinný. Ja nespochybňujem to, že Kočner je naozaj vinný a treba ho odsúdiť, ale, prepáčte, Michal Kováč mladší bol zapletený do kauzy Technopol, bol zapletený spolu s Kočnerom, tak ja nerozumiem teda tejto vašej dvojitej, jedného odsúdime, druhého budeme ešte aj odmeňovať, takže sa vás chcem spýtať, čo si myslíte o jeho menovaní za veľvyslanca aj v minulosti, aj teraz.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 25.9.2019 10:20 - 10:32 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážení prítomní, ja verím, že tí, ktorí sme tu v sále až na nejakého jedného-dvoch liberálov, že budeme tí, ktorí si hovoríme, že sme kresťania, že budeme hlasovať za všetky štyri zákony alebo aspoň jeden z nich.
Ale ja by som sa chcela znova, už som to tu raz povedala, keď sme predkladali zákon prvý raz. Chcem vám, pre tých, ktorí pochybujú, a hlavne pre koaličných poslancov koalície, ktorí tu nie sú, prečítať naozaj jednu vec. Hovoriť o prof..., pretože nás tu obviňujú z kresťanstva, tak ja by som chcela povedať o profesorovi Bernardovi Nathansonovi, narodenom v New Yorku 1926, zomrel v 2011, ktorý bol americký gynekológ židovského pôvodu, čiže nebol to kresťan. A dokonca vyrastal v židovskej rodine, ale vychovával ho otec, ktorý bol ateista. Čiže tento Bernard Nathanson nielenže, on bol židovský ateista vlastne. Významne sa podieľal na presadzovaní potratových zákonov, propotratových. Bol úžasný aktivista, veľmi aktívny. Sám viedol najväčšiu potratovú kliniku v New Yorku. Bol zodpovedný za 75-tisíc potratov ako vedúci nemocnice a sám vykonal minimálne 5-tisíc potratov, medzi nimi aj potrat svojho vlastného syna, svojho vlastného dieťaťa.
V roku 1984 bol autorom dokumentárneho filmu Nemý výkrik, v ktorom je pomocou ultrazvuku zobrazené vykonanie potratu 12-týždňového plodu. Posledný potrat vykonal začiatkom roku 1979. Vo svojej autobiografii napísal, že práve vývoj ultrazvukovej technológie, ktorý mu umožnil vidieť obrazy nenarodených detí, spôsobil zmenu jeho srdca a stal sa zanieteným aktivistom za život a tvrdil, že potrat je najohavnejší holokaust. Hovorím to práve pre tých, ktorí sa odvolávajú na to, že potrat, že embryo nie je človekom. Citujem zo slov Bernarda Nathansona:
„Keď sa späť obhliadnem na 25 rokov, ktoré ma delia od toho odpudzujúceho fanatického diania odohrávajúceho sa na telách ťarchavých žien a na ich zabíjaných bábätkách, zmocňuje sa ma zdesenie, ako nekriticky sme k svojej veci pristupovali, aké veľké morálne a duchovné vákuum bolo v jadre tejto obludnej činnosti, a z toho, ako nespochybniteľne istí sme si boli vysokým stupňom morálnej oprávnenosti nášho počínania. Im takisto išlo o ochranu žien a ono to bolo všetko tak odporné. Prečo sme nedokázali vytvoriť spojenie medzi etikou a morálkou, medzi krikľavou zadubenosťou a hroznou nemorálnosťou konania ako takého? Prečo sme my neprišli na to, že čo je ohavné, je aj hanebné. Bol to práve ultrazvuk, ktorý po prvý raz umožnil pohľad do vnútra maternice.“ To pre tých, ktorí sa, ktorí hovoria, nestarajte sa do našich materníc.
„Po prvý raz som začal premýšľať o tom, čo sme to po celý čas na klinike vlastne robili. V roku 1974“, to znamená, teraz je to vyše pred 40-timi rokmi, „som napísal článok, v ktorom som hovoril o mojich zväčšujúcich sa pochybnostiach a úzkostiach ohľadne toho, čo som tak dlho robil. Odvážne a otvorene som tvrdil, že som“ šesťsto..., „60-tisíc raz spôsobil smrť a že plod je život. Nemám nijaké vážne pochybnosti o tom, že od začiatku tehotenstva existuje v tele matky ľudský život. Život je pre nás všetkých plynulé spektrum, ktoré má svoj začiatok v tele matky a končí sa smrťou, a časti toho spektra sa označujú výrazmi ako plod, kojenec, dieťa, adolescent a dospelý. Musíme si konečne odvážne priznať, že sa tu pri potrate ničí ľudský život na zvláštnom stupni vývoja, a keďže väčšina tehotenstiev prebieha úspešne, musíme sa na potrat pozerať ako na prerušenie procesu, ktorého výsledkom by v opačnom prípade bol nový občan sveta. Popieranie tejto skutočnosti je najpríkrejšou formou morálneho uhýbania.
Keby som ten článok písal po 20 rokoch, to znamená okolo roku ’94-’97, na základe nových informácií o genetike a reprodukčnej technológii, oplodnenie v skúmavke a tak ďalej, tvrdil by som, že ľudský život začína dokonca ešte skôr, už v komplexnom procese oplodnenia na ozajstnom to zázraku chémie, fyziológie a molekulárnej biológie vo vnútri vajcovodu. Keď príde oplodnené vajíčko, ktoré sa pomaly začína deliť a organizovať, keď príde do maternice, život už pulzuje celé tri dni. Mladosť, dospelosť, staroba, to všetko sú úseky postupujúceho spektra života. Keď som začal študovať fetálnu medicínu, svitlo mi konečne, že 9 mesiacov pred narodením je len ďalším úsekom tohto spektra. Znie to takmer ironicky, ale tých 9 mesiacov môže byť najdôležitejších z celého nášho života. Vtedy sa začínajú formovať naše orgány, mozog a my prežívame prvé zmyslové skúsenosti. V matkinom tele možno rozlišovať rozličné dub..., ako dieťa reaguje na hudbu, dieťa vycíti,“... (Ruch v sále, zaznievanie gongu a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci!

Grausová, Natália, poslankyňa NR SR
... „či sa matka má dobre, či je šťastná alebo či sa bojí. Prvých deväť mesiacov, to je čas učenia, v ktorom sa človek organizuje. Ukončenie života v tomto štádiu je teda neakceptovateľné, je to zločin, potrat je zločin,“ hovorí profesor Bernard Nat..., Bernard Nathanson. „Jednoducho niet pochýb o tom, že aj embryo v najrannejšom štádiu je ľudskou bytosťou. Celý jeho genetický kód a všetky jeho vlastnosti sú nesporne ľudské. Embryo je živé, sebaurčujúce a nie je tou istou bytosťou ako matka. Embryo je samostatným celkom.
Najpresvedčujúcejším argumentom je to, že embryo je už od najrannejšej fázy pred zahniezdením v maternici autonómnou, hoci je závislou, ľudskou bytosťou so všetkými svojimi morálnymi následkami, čo nazývame vektorová teória života. Z väčšiny embryí sa stanú zdravé dokonalo sformované ľudské bytosti, ktoré šťastne nasledovali vektor života, ako keď sa surfer kĺže po perfektnej vlne. Na začiatku nášho života zaujíma vektor najpozitívnejšiu pozíciu, počas starnutia sa nemilosrdne odkláňa k tej najnegatívnejšej. Embryá sú závislé bytosti aj plody sú závislé bytosti, aj predčasne narodené deti sú závislé bytosti a aj novorodenci sú závislé bytosti. A my všetci sme vlastne závislí od náklonnosti a tolerancie druhých a od rozličných biologických a lekárskych zariadení a prístrojov, sluchových aparátov, okuliarov atď., kardiostimulátorov, dialýzových prístrojov a tak ďalej a tak ďalej. Som lekár, a preto viac dôverujem overiteľným informáciám než nejakým hmlistým subjektívnym údajom a teóriám, a preto verím, že oplodnená vaječná bunka, zygota, je nové indivíduum.
Keď som bol začiatkom 70. rokov prostredníctvom ultrazvuku konfrontovaný s pohľadom na embryo v tele matky, jednoducho som stratil svoju vieru v správnosť umelého potratu. Sám som ich urobil veľa, ale je to slepý zákrok, lekár nevidí, čo robí, zasunie do maternice nástroj, zapne motor, pričom sa dá do pohybu odsávačka a niečo vysáva. Nakoniec zostane v nádobe hrbôčka mäsa. V roku 1984 som požiadal priateľa, ktorý za deň urobil 15 až 20 potratov, aby pri najbližšom potrate zapol sonograf a všetko mi to zaznamenal. Urobil to. Keď si spolu so mnou prezrel tie záznamy, zasiahlo ho to tak hlboko, že už nikdy neurobil nijaký potrat. Ja som v tom čase potraty nerobil už 5 rokov. Ale to, čo som videl na ultrazvuku, mnou otriaslo do hĺbky duše. Závery boli šokujúce. Na základe toho vznikol film Nemý výkrik, ktorý ste mnohí videli.“ Reakcia... „Reakcie prišli okamžite, všetci sme boli nesmierne rozrušení, lebo Nemý výkrik znamenal nesmiernu hrozbu pre zástancov potratov a vykonal naozajstný boj, pri ktorom nešlo o normálne debaty, vôbec sme nedebatovali, ale vzájomne sme na seba kričali. Po prvý raz sme mali na našej strane techniku a zástancovia potratov nemali nič. Aj teraz my, ktorí sme zástancom života dieťaťa, máme na našej strane techniku a zástancovia potratov naozaj nemajú nič, len svoju pomýlenú ideológiu.
Prečo sa nám, ktorí sme robili potraty, nepodarilo uvedomiť si, čo robíme? Veď pri potrate, ktorý sme dokončili, sme na vlastné oči videli kúsky tkaniva, a predsa sme neboli schopní odpútať sa od starého spôsobu myslenia a osvojiť si nový, totiž že sme v skutočnosti zničili, zabili ľudský život. Ultrazvuková technika nám nielenže umožnila na vlastné oči vidieť, že plod je fungujúci organizmus, ale aj zmerať jeho funkcie, účinne stanoviť jeho váhu, vek, pohlavie, pozorovať, ako prehltáva, ciká, vidieť ho v spánku i pri bdení a mohli sme pozorovať, že jeho pohyby boli takisto cieľavedomé ako pohyby novorodenca. Bez šokujúceho účinku empirických dôkazov a bez priameho emocionálneho účinku, ktorý v takej forme môže vyvolať iba pohľad na dieťa, ani jeden z nás by nezískal pevné vnútorné jadro duchovnej sily, aby sme si uvedomili nemierny rozsah zla, ktoré sme spôsobili.
Nespravodlivé zákony existujú. Máme sa teda s tým uspokojiť alebo sa máme snažiť zmeniť ich?“
Toľko z vyjadrenia profesora Bernarda Nathansona.
Umelé... Moje, môj dodatok. Umelé potraty sú zásadným porušovaním ľudských práv bezbranného nenarodeného dieťaťa. Vo svetle najvyšší..., najnovších vedeckých poznatkov, ktoré ukázali, že ľudský život začína oplodnením, musíme konštatovať, že umelý potrat je úkladná vražda a nijaké spoločenstvo, ktoré má úkladnú vraždu uzákonenú, sa nemôže považovať za civilizované.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.9.2019 9:57 - 9:59 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Áno, ďakujem pekne. Chcela by som povedať, že Hippokrates, grécky lekár, na ktorého sa stále ešte aj v dnešnej dobe odvolávame, nebol kresťan. Hippokrates bol Grék a napriek tomu v svojej prísahe vyhlásil, teda sa spomína, že nikdy nepodá žene liek na vyhnanie plodu, a toto sa nezmenilo a táto Hippokratova prísaha sa v podstate číta každý rok pri absolventskom, pri lekárskych promóciách a nebol to kresťan. Mnohí židovskí lekári a židovskí filozofi neboli kresťania, boli to Židia, nemali s kresťanstvom nič spoločné, dokonca taký Maimo..., neviem, ako sa číta: „Majmodides“, „Mejmodides“ (pozn. red.: správne „Maimonides“), tento múdry človek a takisto bol proti potratom. Mnohí, ktorí neboli kresťanmi, čiže nedá sa iba na kresťanstvo, hoci naozaj, pretože to „Nezabiješ!“, to je už veľmi dávne, to ešte to Mojžišových, na tabuli doniesol Mojžiš, Desatoro Božích prikázaní, čiže už vtedy bolo, platilo „Nezabiješ!“ A nezabiješ ani plod.
A v dnešnej dobe, ja viem, že mnohé ženy sú v ťažkej situácii, keď prídu do druhého stavu, keď to zistia, pre mnohé je to tragédia, zdá sa im, že životy, že jej život končí, ale v podstate dá sa to a v dnešnej dobe môžme pomôcť takej žene, musíme jej pomáhať, veď o tom je aj návrh z dielne OĽANO, jednoducho pomôcť takej žene a už aj teraz sú hniezda záchrany, sú formy, my už máme možnosti, ako takej žene pomôcť, čiže nie nútiť ju zabiť svoje dieťa, pretože naozaj de facto je to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.9.2019 9:15 - 9:16 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som pri tomto, chcela by zacitovať Matúša 19, Evanjelium podľa Matúša, kapitola 19, kde Židia, teda resp. farizeji Pána Ježiša pokúšali a pýtali sa a oháňali sa, teda obhajovali sa, že Mojžiš, Mojžišovým zákonom, že Mojžiš dovolil prepustiť manželku. A Pán Ježiš im povedal, Mojžiš to urobil pre tvrdosť vašich sŕdc, ale vždy to tak nebolo. To znamená, že naozaj aj tento ústupok je pre tvrdosť sŕdc. Inak pretože my sme úplne proti potratom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2019 18:44 - 18:44 hod.

Natália Grausová
Ja by som chcela zareagovať. Ďakujem ti, pán poslanec, Marian, za podporu. Naozaj som sa nechala uniesť pani Petríkovou, pretože naozaj tie názory a tieto tvrdenia sa mi zdajú tak absurdné, že sa mi to, že mi to pripadá, ako keby, keby hovorila nepravdu. Ale možnože ona verí tomu, čo hovorí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.9.2019 18:40 - 18:42 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Tak už týmto ste to úplne, pani Petríková, zabili. To, čo ste povedali. Tak my tu budeme robiť normy, koľko má byť žien a koľko má byť mužov? Veď to je choré! Prosím vás pekne, spamätajte sa. Ja neviem, či ste, či naozaj ste chudobná duchom, alebo či ste tak nevzdelaná, alebo či naozaj tak klamete, alebo ste taký demagóg. To by som chcela, a to je jednoducho, no to je absurdita. (Reakcie z pléna.) Ale tak to je absurdné. (Reakcie z pléna.) Vy, vy na mňa neziapte. My sme sa... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás, kľud v rokovacej sále.

Grausová, Natália, poslankyňa NR SR
Súdruh Poliačik, my sme spolu husi nepásli, tak s tým, neopovažujte, nedovoľte si do mňa (reakcia z pléna), ja si od vás vyp... (Reakcie z pléna.) Prosím vás... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás, páni poslanci, upokojte sa!

Grausová, Natália, poslankyňa NR SR
Pán predsedajúci, prosím vás, umravnite pána Poliačika... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás.

Grausová, Natália, poslankyňa NR SR
... nech nevyziapuje na mňa.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, pokračujte v téme interrupcií, prosím vás.

Grausová, Natália, poslankyňa NR SR
Ďakujem. Ďakujem veľmi pekne.
Tak ešte raz k tým telám. Naozaj, žena má právo rozhodovať o svojom tele. To znamená, keď ju bolí zub, má právo si ho vytrhnúť, dať vytrhnúť. Keď ju bolí, ja neviem čo, má právo si dať zoperovať, vyoperovať slepé črevo. Dieťa je človek. Je to vedecky dokázané. Ak pani Petríková nemá na to, aby to pochopila, tak je mi ľúto.
Povedali ste, že žena, že dieťa bez ženy, bez pobytu v mater..., teda bez existencie v maternici nemôže žiť. Do určitej miery, v určitých situáciách nemôže ani porodené dieťa žiť bez inkubátora. To znamená, keďže je toto dieťa neschopné života bez inkubátora, máme právo takéto dieťa zabiť, pretože ono nevyžije bez cudzej pomoci? Lebo vlastne, tým vlastne hovoríte toto, len je to staršie dieťa. Tak ako dieťa nevyžije bez inku; keď nevyžije bez inkubátora, my predsa nemáme právo takéto dieťa zabiť a vyhovárať sa, že veď ono samo nevyžije. Veď dokonca aj novorodenec, keď ho porodíte a keď ho necháte na ulici vonku, keď ho matka niekde podhodí do kontajnera, tak takisto nevyžije. Takže máme právo zabiť aj novorodenca?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2019 18:34 - 18:35 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani Petríková, nie som ten trol, ale chcem vám povedať, že zavádzate alebo úmyselne klamete, pretože hovoríte o obmedzovaní práva ženy rozhodovať o svojom tele. Akonáhle žena počala dieťa, to dieťa je iný človek, má inú DNA, ak ste vôbec, ak ste vzdelaná, ak ste, máte nejakú inteligenciu, tak asi to pochopíte, keď si to prečítate niekde, kde je napísané, že dieťa má svoju DNA. Iné odtlačky prstov, inú krvnú skupinu a tak ďalej. Čiže to nie je ani nádor, ani boľavý zub, ani slepé črevo. To je dieťa. A žena môže rozhodovať o svojom tele. Môže si dať vyoperovať maternicu, môže si dať vypichnúť oko, keď chce, môže to byť jej slobodná vôľa. Ale zabiť dieťa, potrat, je zabitie nového človeka. Čiže to nie je jej telo. To, čo povedal aj pán Vašečka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2019 18:11 - 18:12 hod.

Natália Grausová
Áno, ďakujem. Ja by som sa vás chcela, pani Verešová, taká vzorná kresťanka, spýtať jednu otázku. Ako ste hlasovali v roku 2018, keď sme podali my ako naša strana Ľudová strana Naše Slovensko, prvýkrát keď sme podali zákon o potratoch? Túto jednu otázku, ako ste hlasovali?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2019 17:34 - 17:36 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som ťa chcela, pán poslanec Suchánek, upozorniť, že naozaj moderná veda, moderná embryológia, najnovšie lekárske vedy, ktoré sa zaoberajú týmito vecami, dokázali, že to dieťa, to embryo je človek, ľudská bytosť od počatia. Toto sú zastaralé, to, čo ty hovoríš, to už sú obsolentné jednoducho dohody a tak ďalej. Pretože teraz už je naozaj, sú také metódy na takej úrovni technickej, že dokážu, že je to dieťa, že je to živý ľudský tvor.
Ja by som ťa chcela, prečítaj si naozaj svedectvo doktora Bernarda Nathansona, veľmi by som ti to odporúčala a veľmi by som ti odporúčala, keď sa chceš s týmto zaoberať, aj prečítať si knihy od mnohých embryológov. Ľudí, ktorí a tak ďalej. Naozaj, to je živý tvor, či je to, či má 12 týždňov alebo má 11 týždňov alebo má tri týždne. Je to živý tvor, ktorého vlastne; neexistuje žiadna interrupcia, neexistuje žiadne prerušenie tehotenstva. Je to úkladná vražda. Pretože keď plánujeme zabiť niekoho, je to úkladná vražda. To nie je v afekte a tak ďalej. Je to pripravované, je to úkladná vražda.
Ja som veľmi proti termínu interrupcia, lebo je to zavádzajúce. Umelé prerušenie tehotenstva je zavádzajúce, pretože to, čo je zabité, nie je žiadne tehotenstvo, to je zabité dieťa. Čiže ani prerušenie tehotenstva, to neobstojí. To sú všetko zavádzajúce termíny. Obstojí len zabi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis