Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.2.2018 o 18:43 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.3.2018 13:15 - 13:16 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vzhľadom na to, že vládnúca koalícia stratila dôveru občanov, vám oznamujem, že v súlade s § 95 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov za skupinu poslancov a so súhlasom všetkých spolupredkladateľov beriem späť návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 125/1996 Z. z. o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému a o doplnení niektorých zákonov (tlač 896).
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 11:57 - 11:59 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pán minister, vy hádam o mne viete, že som vždy ten, ktorý v duchu posudkov marxistu Blahu som warmonger, teda vojnový štváč a vždy stojím za vami, keď pôjde o otázku navýšenia financovania našej obranyschopnosti, že som dokonca na rozdiel od možno vašich koaličných partnerov za rýchlejšie a razantnejšie splnenie nášho záväzku vo veci financovania našej obranyschopnosti.
Podobne ako kolega Krajniak, aj keď nám to komunistický luhár iste rád podsunie, nie sme zástupcami zbrojárskych firiem. Ani kolega Krajniak nezastupuje Boxera, ani ja akúkoľvek firmu. A domnievam sa, že hádam, preboha, ani vy nie ste obchodným zástupcom firmy Patria. Teda ak odhliadneme od demagógov a luhárov, toto by sa tu hádam vznášať nemalo. Dokonca som ochotný veriť tomu, že by kontrakt s fínskou vládnou protistranou nemal byť nadmerne ohrozený korupciou, i keď diskusie okolo Pandurov a ponevieranie sa rôznych Výbohov, dá sa povedať, robí neistú niekedy i pôdu vládnych kontraktov. Chcem ale každopádne povedať, že ak sa teda domnievame, že Slovensko je plné vodných tokov a nebudeme môcť stavať most cez Váh v Mikuláši, ak bude ten pôvodný vyhodený do vzduchu, tak nemám námietok, aby ten obrnený transportér plával. Nech si v mene božom pláva, ale nech pláva za peniaze, ktoré je hoden, lebo ako povedal správne kolega predrečník Vašečka, jedná sa o peniaze daňových poplatníkov a skúsenosti nás učia, že tí nie sú vždy v tejto krajine vynakladané zvlášť kontrolovane a spoľa... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.2.2018 18:55 - 18:57 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. No pokiaľ ide o nevoľnosti pri pohľade na dvojkríž, na ktorý tu pozerám, tak musím komparatívne povedať, že nevoľno človeku môže prísť pri pohľade na iné objekty, ktoré pod tým krížom občas defilujú, a tiež na produkciu, ktorá z tých objektov vychádza.
A keď sme už u tej úrovne slovenčiny, je to trošku tak ako, že v dome obesenca by sa nemalo hovoriť o povraze, a nehádzať kamením, ak si v sklenenej veži. Nechcem tým globálne a generalizovane odsúdiť istú kategóriu diskutujúcich na rôznych fórach. Ale jedným z takým poznávacím znamením patriotov za Boha a za národ je to, že ich úroveň slovenčiny je katastrofálna. Už len slovo hanba s m je signifikantným, o prídavných menách v prvom páde množného čísla ani nehovoriac, a preto ak sa tu hovorí o tom, ako formuje nezrozumiteľne, teda pre občana mladého, dieťa, to, aby nerozumelo svojmu rodnému jazyku, keď sa pozerám na písomné prejavy ľudí z brehu národne uvedomelých, tak ma jíma pocit, že nepočúvali české rozprávky, ale snáď maorčinu alebo jazyk Tuarégov, pretože tá ich úroveň by rozhodne pri Spejblovi a Hurvínkovi tak strašná nebola.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.2.2018 18:43 - 18:45 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. No, povedal by som to tak, počuli ste dobré slovo Slovákom i Neslovákom súcim na slovo, koaličným i opozičným, tak prehovoril Ondro Dostál.
Samozrejme, tým, ktorí sú nesúci na slovo, ani keby anjelskými trúbami trúbil, aj tak to do tých lebení nevôjde. Ale každopádne Ondro tu minucióznym prístupom, ktorý je mu vlastný a ktorý ukazuje rozdiel medzi púhym absolventom práva a človekom, ktorý to vie i nám neprávnikom vysvetliť tak, že len tupec nepochopí, tak nám tuná obnažil paradox, že sa vysielateľ zrejme musí tváriť, že šarmantný princ v podobe nebohého Vladimíra Ráža alebo bohého Jozefa Zímu vlastne vystupuje v poloerotickom príbehu o pyšnej princeznej či princeznej so zlatou hviezdou na čele, a tým pádom to bude deklarovať ako niečo, čo je pre deti nad 12 rokov. Je skutočne výborná perspektíva, že kráľ Kazisvět VI., hlava pomazaná, bude predávaný proti duchu tohto hrozného a smiešneho paragrafu ako príbeh pre deti nad 12 rokov. A dvojica Ján Werich a Vlasta Burian v slávnom detskom filme Byl jednou jeden král bude očividne tiež deklarovaná ako niečo, čo deti do 12 rokov nesmú zhliadnuť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.2.2018 18:24 - 18:26 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Pán poslanec, ak ste si všimli alebo možno nevšimli, nezmienil som sa o prvej Československej republike. Vonkoncom som tam nič neidealizoval. (Povedané so smiechom.)
To, čo som mal na mysli, je podstatne skôr napríklad legenda František Filipovský, majstrovsky dabujúci Louisa de Funes a dá sa povedať, nejde oňho, lebo jedná sa o vysielanie do 12 rokov, ale o to, že je predsa smiešne, aby sme ho teraz silou mocou nadabovávali do slovenčiny. O Masarykovi tam nepadlo ani slovo, ale všímam si, že za prvé platí staré slovenské, keď sa pes chce biť, palica sa nájde a potom § 2, ktorý ukazuje aj PISA-nská štúdia, síce u mladých, ale platí to plošne, že je očividne problém porozumieť hovorenému slovu či písanému textu, pretože ste v mojom vystúpení našli neuveriteľné položky, ktoré som jednoducho ani omylom nezmienil.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 8.2.2018 18:12 - 18:23 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Vážená snemovňa, jazykové zákony a dramatické vnímanie je typické pre také zvratové momenty v dejinách národov. Treba povedať, že pamätné udalosti okolo vylamovania dvier starej Národnej rady na vtedy Októbrovom, dnes Župnom námestí boli spojené s hlásaním tézy „Po slovensky bez výnimky!“ matičného zákona. No, chvalabohu, búrka v pohári, ak nechcem povedať niečo o horšej nádobe, sa upokojila, prijali sa aké-také normy, aj keď existovali ministri, ktorí vytrhávali nadpisy, resp. oznamovacie tabule na začiatku obcí. Ale aj to sa postupne upokojilo, a zatiaľ čo v tých vypätých fázach sa diskutovalo o nehoráznosti vôbec titulkových filmov a všetko malo byť v ľubozvučnej slovenčine, nakoniec i z tohto sme sa vysomárili.
Ako hovorí Ondro Dostál, pôvodne to mal byť Lex Spejbl a je z toho Lex Hurvínek. No keď sa zamyslíme nad týmito dvoma postavami, tak on ten Spejbl, presne vzaté, je ten taký starý, ufrflaný, dogmatický a ten Hurvínek, niekedy máme celkom oprávnene pocit je celkom bystrý a podpichovačný, ktorý si zo svojho taťulda robí tak trochu srandu. Aj keď vyznieva sem-tam ako hlúpy, celkom jasne tušíme, že hlúpy nie je. A ak my predkladáme opakovane tento zákon, tak si myslíme, že hlúpymi by sme nemali ostať ani my.
Tá skutočnosť, že tu ešte stále máme pravidlo o tom, že, presne vzaté, by Spejbl, Hurvínek i Mánička mali byť dabovaní, je celkom reálne anachronizmom. Slávime sté výročie vzniku nášho spoločného štátu a celých tých sto rokov dalo Slovákom paradoxne istý náskok, ktorý sa, chvalabohu, i teraz nezhoršuje, neznižuje, a ak niekto môže ľutovať, tak sú tu naši bratia za riekou Moravou, že vzhľadom na rozsah a dosah českej kultúry a českého jazyka na nás je situácia chápania jazyka najbližšieho a najbratskejšieho z bratských národov pre Slovákov na lepšej úrovni ako vice versa. A je dobré, že je to tak v tom zmysle, že sa tým pre nás stále udržuje to, čomu hovoril Ján Amos Komenský janua linguarum aperta - brána jazykov otvorená. Nevidím vonkoncom nič zlého na tom, aby dieťa, ktoré, samozrejme, povedzme si otvorene, ak ho rodič nezaženie, dokáže čumieť hodiny do Cartoon Networks a do všeličoho iného, počulo okrem iných vecí napríklad i sem-tam český jazyk. Detská duša, ucho i myseľ je vnímavá a nie je preňho rozhodne, neviem si to predstaviť, že by to pre normálne, bystré dieťa mohol byť problém, že sem-tam počuje reč, ktorá je jeho rodnej reči, s ktorou hovorí s mamou, otcom, bratmi a setrami a deťmi na ulici akýmsi problémom.
Pamätám sa na jedného parlamentného kolegu, ktorý bol čistý Slovák, vyrastajúci v Komárne. A tak som sa ho spýtal, kde došiel vlastne k maďarčine, keď chodil do slovenskej triedy. On mi povedal, že „pri fodbale na ulici“. No, samozrejme, vtedy deti trávili veľa času v kolektíve na ulici a na dvore a podobne a vonkoncom to nepoznačilo jeho vyjadrovanie v slovenčine ani nič podobné, ale prirodzene ho obohatilo o ďalší jazyk, ktorý dostal do svojho jazykového portfólia. Chcem teda povedať, že odhliadnuc od – a teraz neviem, či smutného, alebo radostného faktu –, že sa bystrí slovenskí študenti masovo dostávajú na štúdiá na české vysoké školy, kde musia, aby sa tam dostali, poraziť tých domácich uchádzačov, ktorí stoja proti nim na prijímacích skúškach, a tieto tisíce bystrých Slovákov od Masarykovej univerzity v Brne cez olomouckú Palackého až po Karlovu alma mater našej Univerzity Komenského, sú, dá sa povedať, ako príjemnou, príjemným kúpeľom omývaný bežne, bežne českým jazykom. Teraz je situácia taká a to je tiež paradox, že po úprave zákonnej už dnes je možné prijímať rozprávky, detské vysielania alebo detské programy v českom jazyku, pokiaľ nie sú vysielané tým, čo kontrolujú príslušné štruktúry ako vysielanie. Teda dévedéčka, kazety, čokoľvek už, chvalabohu, nie sú reglementované nevyhnutnosťou dabovania. Ale ostal ostrovček časov minulých presne v tento oblasti. Pri tom, že čo všetko sa dneska dá nájsť na internete a tak ďalej a tak ďalej, sa, samozrejme, podiel televízie ako hlavného zdroja bude perspektívne zmenšovať. Napriek tomu je tento anachronizmus, keď tú istú rozprávku môže celkom v súlade so zákonom kúpiť rodič dieťaťu na nosiči alebo na akomkoľvek inom zdroji, a je to v poriadku, ale keď tú istú rozprávku by vysielala niektorá z televízií alebo prípadne rozhlasov, rozhlasových staníc, tak sa porušuje zákon, ak nie je dabovaná, iste uznáte, že je smiešna situácia. Takže vzhľadom na to, že sa domnievame, že je dobré, aby sme nevnímali alebo nedržali pri živote zákony, ktoré, o ktorých zdravý rozum si hovorí, že sú nezmyselné, tak sa domnievam, že novelu, ktorú prijímame a ktorá je veľmi jednoduchá, stručná, je v súlade s Ústavou, nebude stáť daňového poplatníka ani korunu a vráti vec do rozumnej polohy už i v tom poslednom úseku, kde ešte nejaký anachronizmus zostal, za niečo, čo je hodné podpory celým plénom, pretože opäť, sotva sa niekto môže domnievať, že to, že nebudeme, preboha, tak ako, chvalabohu, netlmočíme feldkuráta Katza v podaní Miloša Kopeckého pre dospelých do dabovanej slovenčiny z Haškovej češtiny, takže nebudeme Spejbla, Hurvínka a Máničku dabovať a pripraviť ich tak o čaro toho, čo robí tieto už desaťročia a desaťročia žijúce figúry jednoducho jedným zo symbolov toho, čo obohacuje svet našich detí tak ako mnohé iné, by som povedal, kultúrno-vzdelávacie položky, ktoré život prináša. Ja sa celkom čestne priznám, že som vyrástol na rozdiel od mnohých v mojej generácii na verneovkách. Ja som nebol veľký ctiteľ Karla Maya. Samozrejme, všetky filmy sme videli, ale žil som s verneovkami. A edícia Státního nakladatelství dětské literatury Podivuhodné cesty proste vychádzala v češtine. Tri štvrtiny mojej knižnice je českých kníh a nemyslím si, že by to bolo od samého počiatku od detského veku. Pamätám sa, ako mi strýko čítal ako päťročnému Staré povsti české Aloise Jiráska, že by ma to pripravilo o bohatosť slovnej zásoby alebo schopnosti sformulovať myšlienky či vety v rodnej reči, a preto som hlboko presvedčený, že dokonca i keď sme mali Kremienka a Chocholúšika, že Křemílek a Vochomůrka nebude znamenať ťažké poškodenie duševného vývoja mladej generácie.
Preto budem rád, keď tento návrh podporíte, a ak nie, bude to podobne ako s tým psom, ktorý nie je vec, len istý obraz toho, čo sme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 10:57 - 10:58 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja nie som zástancom toho, že by elitnosť populačného ročníka určovalo vopred arbitrárne dohodnuté percento. Naopak ale, som zástancom trvalej existencie elitných škôl s tou podmienkou, že v nich budú sedieť elitní študenti. A elitných študentov nezistím tým, že určím vopred 10 % populačného ročníka, ale že zavediem prísne, rovnaké, súbežné skúšky uchádzačov a určím počet získaných bodov alebo percent, ktoré sú podmienkou, aby dotyčný vôbec mohol na takej škole študovať a potom je povinnosťou štátu zabezpečiť mu to štúdium. To, samozrejme, sa nedá urobiť tým, že my rozhodneme vopred, kde bude rovných 10 %, lebo niekde možno ani 2 % nesplnia a niekde možno 7. Z toho vyplýva pre mňa záver, že by malo existovať prijímacie konanie do elitných škôl, kde sa nesmie stať, že bude na Slovensku študent s lepším výsledkom niekde neprijatý a inde prijatý len preto, že tam nie sú lepší. To je podľa mňa krajne neférové a to by mala byť budúcnosť malého množstva vysoko elitných škôl. Ani Cháru sme nedržali do smrti na Slovensku, aby ťahal kolektív, išiel do NHL a to je tá cesta.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.12.2017 12:02 - 12:04 hod.

Peter Osuský
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.12.2017 11:56 - 11:58 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem kolegovi Dostálovi, právnikovi, ktorý počestne a poctivo pre všetky možné strany predniesol komparáciu a analýzu toho, čo obnáša naša malá novela, čo sa ňou rieši, na čo by mohla naraziť, čo by mohlo niekedy prípadne ešte k nej ako dodatok prísť, ale myslím si, presne ako povedal, že stav verejných budov, súkromných budov a dojmu, ktoré tento stav zanecháva, je dôvodne námetom, aby sme využili, a to je možno tak na zamyslenie, v čom je dobré, aby človek mohol byť bežným, malým, lokálnym poslancom obecným alebo v mestskej časti a zároveň poslancom parlamentu, pretože predstavuje priame prepojenie medzi takým niečím, ako bol podnet toho pána doktora práv, JUDr., plukovníka, ktorý to má možno v popise práce, a nás, ktorí to teraz tu predkladáme. Musím povedať, že sme sa radi zhostili tejto povinnosti podľa mňa, pretože tú hrôzu, ktorú symbolizuje tá brána u antikvariátu Steiner proste nemáme a nemali by sme ako zodpovední občania nechať tak.
Chcem teda povedať, že i keď sme, nechcem povedať národov, ale táborov rôznych, kacírsky vravím, že ani posprejovanie budovy župného úradu v Banskej Bystrici v minulých štyroch rokoch by nemalo pána poslanca Mizíka tešiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.12.2017 11:44 - 11:45 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem obidvom kolegom. Každý si v tom našiel to svoje. Ondrovi Dostálovi len môžem potvrdiť to, čo povedal, lebo takto vznikol proces, na konci ktorého je táto novela. A ako vravím, keď niekedy počujem tie slová „to vyžaduje systémové riešenie“, tak ma jíma smútok, pretože systémové riešenie znamená, že je to odsunuté „auf die lange Bank“, ako hovoria Nemci, to znamená na svätého Dindi, ako sa zase hovorilo inde. A myslím si, že tá postriekaná brána, ktorá pozerá na tisíce turistov tiahnuca, tiahnuce dole Ventúrskou, je výkričníkom o tom, že môžeme ešte počkať tri, päť, sedem rokov na komplexné riešenie, ale nemyslím si, že je to dôvodné.
A pokiaľ ide o vás, pán poslanec Mizík, no, to, čoho sa dopustili Lorenz s Kalmusom, bolo postriekanie niečoho, čo by v slušnej krajine, verím, že by sme mali byť slušnou krajinou, nikdy nemalo stáť. Predstava, že by postavil niekto v rodisku Josefa Goebbelsa jeho pamätník s odôvodnením, že Josef Goebbels urobil pre svoje rodisko veľa počas éry tretej ríše, je dosť avantgardné. Ľudí, ktorí pozvali okupačné vojská, ktorí sa tomu báli a hanbili priznať, nemajú čo mať v demokratickej krajine pamätníky, ak tá krajina má súbežne zákony o zločinnom systéme, ktorý tí ľudia okrem svojej vlastizrady reprezentovali. Preto sa to nedá porovnávať s posprejovaním Národného divadla.
Skryt prepis