Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

30.3.2017 o 15:23 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 30.3.2017 15:23 - 15:27 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Emocionálne som to uviedol v tej predchádzajúcej časti, takže dneska by som chcel už len zo svojho pohľadu ukončiť tento proces.
Myslím si, že sa deje veľká vec a pripomína mi to popravde situáciu, keď sa rušila trestnoprávna imunita poslancov, že po tých mnohých hlasovaniach, keď všetci hovorili, nie, nechceme, nedá sa, tak tu zrazu prišla tá nervozita, že, kurnik, budeme musieť za to nakoniec stlačiť to tlačítko. A veľa kolegov a kolegýň vtedy chodili, že, no a už sa inak nedá, už to musíme spraviť a nakoniec to prešlo plošne, na pár výnimiek možno.
A dneska sa zrejme stane to isté. A veľa ľudí, ktorí si dlho mysleli, že amnestie Vladimíra Mečiara ostanú naveky nezrušiteľné a nedotknuteľné, dneska aj proti svojej vlastnej vôli si povedia, že vzhľadom ku spoločenskej objednávke a vzhľadom k objednávke voči histórii tejto krajiny ich vlastná vôľa musí ustúpiť ich vlastnému vedomiu a svedomiu. Chvalabohu, to máme napísané v ústave a tým sa budú aj riadiť.
Myslím si, že ak sa dnes dostaneme k tomu, že naozaj vytvoríme predpolie na zrušenie Mečiarových amnestií, tak môžme občanom tohto štátu dať základ nádeje, že aj s mnohými neprávosťami dnešnej doby sa jedného pekného dňa niekto vyrovná. A ak proces, ktorý by dnes mohol začať, aj skončí zrušením Mečiarových amnestií, tak to, čo som hovoril na tomto mieste, keď táto vláda priniesla do parlamentu svoje programové vyhlásenie, že jej základnou a najdôležitejšou úlohou je aspoň čiastočne prinavrátiť dôveru občanov v štát, by aspoň čiastočne mohla byť naplnená. Že sa môžme dostať do situácie, kedy oproti všetkým neduhom správy spoločnosti a štátu si pri jednej významnej veci budú môcť občania spraviť kvačku, áno, toto sa zvládlo, toto sa urobilo, toto je možné spraviť.
A ak na základe zrušených Mečiarových amnestií a obnovených konaní dokonca bude aj dokonaná spravodlivosť, budú ľudia obžalovaní, odsúdení a potrestaní, tak je možné, že tí, ktorí sa tvária ako nedotknuteľní, a že, ako povedal jeden pán v TA3-ke, mne už sa nič nestane, môžu začať mať obavy. A toto je, myslím, dobrý signál.
To je ten dôvod, prečo som rád, že došlo k dohode medzi pánom Kresákom a pánom Budajom a všetkými zastúpenými okolo nich a že ten pozmeňovák, ktorý máme na stole, tu je. Som rád, že s veľkou pravdepodobnosťou sa nájde viac ako 90 hlasov v tomto pléne, a veľmi dúfam, že to, čo som povedal naposledy, že hlavne ľudia, ako je Béla Bugár, Fero Šebej, pani Žitňanská, Peter Kresák, naozaj budú strážiť ten proces podľa svojich najlepších schopností tak, aby to tu neskončilo fraškou.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.3.2017 15:35 - 15:36 hod.

Martin Poliačik
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.3.2017 11:45 - 11:47 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, že si ozrejmil vo väčšom detaile, že o čo nám vlastne týmto zákonom ide, nadväzujúc aj na to, čo predo mnou povedala kolegyňa Zimenová. Určite v druhom čítaní sme si vytvorili priestor na možno odstránenie prílišnej detailnosti na jednej strane a zahrnutie niektorých oblastí, ktorým sme sa nevenovali na tej druhej. Preto pevne dúfam, že sa to do druhého čítania dostane, lebo toto nie je zásadná výtka, to je v podstate okresanie rohov a špecifikácia veci.
Čo je dôležité, je, že dlhodobo sa sťažujeme pri nastavovaní pravidiel pre vzdelávacie koncepcie na nedostatok informácií, a častokrát nedostatok informácií máme na základe toho, že aj tí, ktorí sa pýtať majú, alebo niečo zisťovať majú, tak to buď zisťujú nesprávnym spôsobom, alebo sa nepýtajú na tie správne veci, ktoré by boli potrebné potom pri nastavovaní pravidiel nejakým spôsobom použiť. Ako príklad uvediem iba testovanie spred, myslím, dvoch rokov, kde časová schéma bola nastavená tak, že bol jeden čas na všetky predmety vrátane kreatívnych riešení na konci toho testu, a teda deti, ktoré chceli mať čo najlepšie urobené tie povinné časti, sa tam nedostali, lebo príliš veľa času venovali tým povinným predmetom a ku kreatívnemu riešeniu problémov sa nedostali, lebo bol iba jeden časový balík. A keby sme napríklad takúto vec tu vedeli dopredu, by sme vedeli dať odporúčanie ľuďom, ktorí tie testy zadávajú, nech na každý predmet, aj na tú kreatívu v testoch dajú samostatný čas, a tým pádom by sme každé vedeli vyhodnotiť samostatne, čo už sa dnes deje. Takže namiesto telefonátov kamarátom, ktorí tie testy píšu, ktorých samozrejme máme a poznáme, by bolo dobré to mať systematicky ošetrené.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2017 20:16 - 20:17 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem aj za ten rodičovský prístup niektorých kolegov. Takto. Ja som si veľmi dobre vedomý politickej reality a som si vedomý aj toho, kto má koľko nábojov do tej nasledujúcej hry, kto má koľko sily, kto má koľko pešiakov, kto kde koho nominoval, kto kde má nitky a kto kde hrá akú hru. Som tu 6 rokov, preboha.
Ale zopakujem to, čo som povedal aj pred tým. Neviem si predstaviť, že by ľudia ako Béla Bugár, Peter Kresák, Lucia Žitňanská, Fero Šebej vopred išli do toho s tým, že to zahučí. Neviem si predstaviť, že by dali svoje hlasy za niečo, o čom vopred vedia, že to potopí Ústavný súd. A mám dôveru v ich potrebu očistenia republiky od tejto čiernej škvrny, že budú robiť všetko pre to, možné aj nemožné, aby Mečiarove amnestie boli zrušené.
Howgh.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.3.2017 20:04 - 20:09 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, som uvedený jak rocková hviezda. A zavolajte kolegyne, kolegov, za chvíľku sa bude hlasovať, ja tu naozaj dlho nebudem.
Chcem vám povedať toto. Môj veľmi dobrý kamarát a svedok na mojej svadbe, jeden z mojich najbližších ľudí povedal o našej generácii, že my sme generácia, ktorá verí, že všetko je možné, lebo v časoch našej skorej puberty, v tom období, keď človek si formuje svoje vedomie o svete okolo seba, sa nám zmenil pred očami svet. Ja som mal v ’89. deväť, v Mečiarovej ére som bol puberťák. Veľmi citlivo, veľmi citlivo som vnímal neprávie a lámanie sa našej, našej mladej republiky. Ale vďaka, vďaka tomu, že sme zažili to krátke obdobie v tom ’89. roku, kedy sa zbláznili aj naši rodičia, zbláznili sa naši starí rodičia, zbláznili sa všetci ľudia, spievali na uliciach o láske a mieri a nádeji, tak my odvtedy žijeme v tom, že sa to dá.
A ja si teraz vytiahnem úplné zbytky svojej naivity a chronického optimizmu až niekde z päty a poviem toto. Verím tomu, že Béla Bugár, ktorý strávil pätnásť rokov alebo dvadsať rokov svojho života bojom s Vladimírom Mečiarom a jeho pohrobkami, čo tu po ňom ostali, urobí úplne všetko pre to, aby Mečiarove amnestie boli zrušené. Že ten, ktorý v TA3 konečne ožil z toho trpiteľského módu, v ktorom sa v tejto koalícii nachádza a ukázal svoje staré dobré protimečiarovské ja, si bude chcieť zachovať túto tvár starého, dobrého Bélu Bugára, ako ho poznáme, a urobí všetko pre to, aby Mečiarove amnestie boli zrušené.
Chcem veriť, že Peter Kresák ako uznávaný ústavný právnik napriek šrámom, ktoré dennodenne a častokrát zaslúžene teda dostáva od verejnosti za to, v akej koalícii funguje a akým spôsobom, tak využije túto príležitosť, aby urobil všetko pre to, aby Mečiarove amnestie nakoniec boli zrušené.
Verím tomu, že Lucia Žitňanská, ktorá má stále kredit človeka, ktorý pracuje pre spravodlivosť v tomto štáte, urobí všetko pre to, aby Mečiarove amnestie boli nakoniec zrušené, a že minimálne u týchto troch ľudí, keď nerátam ešte ďalších, ako je Fero Šebej a podobní, minimálne u nich za zavretými dverami pri rokovacom stole tejto koalície je urobené maximálne úsilie na to, aby to ten Ústavný súd, keď sa to k nemu dostane, nepotopil, nepodupal, neudusil. Aby sa vec podarila.
Hovorím, môže to byť výrazom naivity a môže to byť výrazom tej viery z mojich predpubertálnych rokov, že všetko na svete je možné. Ale zároveň si myslím, že moc času na to, aby sme sa s touto škvrnou na histórii Slovenskej republiky vyrovnali, nie je. Spolu s Jofom Viskupičom sme stáli a ďalšími ľuďmi sme stáli štyri hodiny pred TA3, keď tam ten človek znovu vyliezol z nory a išiel obhajovať svinstvá, ktoré páchal v tejto republike. Pozrite si demagog.sk, je to rovnaký starý klamár, ako vždycky bol. Mal štyri pravdivé výroky, väčšinu neoveriteľných a zbytok nepravdivých alebo zavádzaní. Štyri hodiny som čakal na jedinú vec, aby, keď vylezie konečne z tých dverí, som mohol zakričať: "Hanba! Hanba Vladimírovi Mečiarovi, že ešte vyleze z Elektry postavenej z ukradnutých peňazí a dokáže sa stále pozrieť ľuďom tohto štátu do očí. Hanba!" A stálo mi to za to.
Pevne dúfam, že jedného pekného dňa, keď zistíme, že Ústavný súd nestihol za 60 dní rozhodnúť napríklad, si povieme, máme to z krku.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 28.3.2017 11:36 - 11:37 hod.

Martin Poliačik
Ďakujem pekne. Pripomínam členom výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, zasadanie dnes 12.30 hod. v obvyklej miestnosti. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2017 17:04 - 17:05 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán minister, ja som veľmi rád, že vnímate svet tak, ako ste to povedali vo svojom príspevku, a nadväzujúc na to, sa vás opýtam, nerozmýšľali ste nad tým, že by ste v podobnom duchu začali komunikovať aj s Maticou slovenskou? Lebo ich alternatívny výklad histórie, ich spôsob podávania histórie, hlavne ktorá sa týka slovenského štátu, ospravedlňovanie Jozefa Tisa, nie je zrejme úplne v súlade s tým, čo ste vo svojom príspevku hovorili vy. A myslím si, že kým Matica slovenská je dotovaná zo štátneho rozpočtu, mala by takisto plniť úlohy, ktoré vyplývajú z predstavy aktuálnej exekutívy, čo sa týka bojovania proti extrémizmu, proti prejavom rasizmu, xenofóbie, potláčania ľudských práv, a teda takáto inštitúcia, ak tieto predstavy nenapĺňa, tak buď by s tým mala začať a nejakým spôsobom sa zmeniť, alebo by mala prestať byť financovaná s podpory štátu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2017 16:40 - 16:42 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja si myslím, že teraz sme videli opäť jednu novú historickú chvíľu v parlamente a to je, keď sa chvíľku fašista snaží vecne argumentovať. A jaké je to zlé. Lebo akonáhle neexistuje žiadna iskra, niečo pre fanúšikov, niečo do videjka, tak je to len klišé, fakty nesedia, čísla nesedia a neexistuje žiadny reálny náznak nejakého riešenia. Znovu sa demaskuje to, čo v podstate hovoríme od začiatku, že buď máme príhovory, ktoré sú plné ideológie, šírenia nenávisti a popierania ľudských práv ľudí, alebo potom máme príhovory ako tieto, ktoré sú plné klišé, v zásade nič nehovoria, sú nepresné, v čase hospodárskeho rastu hovoria o kríze, číslami žonglujú odvrchu dole, žiadne z nich nie je presné a neprinášajú nič, čo by bolo reálnym riešením. Tam, kde sa majú dotovať menšinové kultúry, sa zase vyťahuje rasová otázka. Tam, kde ide v prvom rade o Maďarov, Rusínov a iné národnostné menšiny, sa nutne musia vyťahovať či už Cigáni, alebo Rómovia. No načo je to dobré? Znovu iba na prihrievanie si svojej vlastnej polievočky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.3.2017 17:07 - 17:08 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Chcem len pripomenúť všetkým poslankyniam a poslancom, že do konca mesiaca je potrebné podať majetkové priznania. Bol by som rád, keby ste to všetci stihli. Mne tým šetríte prácu, mne tým šetríte aj na výbore všetkým prácu, sebe šetríte peniaze za prípadné pokuty. Tak, prosím vás, dajte si záležať, nech je to vypísané poriadne. Ak by ste potrebovali niečo konzultovať, na výbore je sekretariát pripravený. Takže, prosím vás, nezanedbajte to, aby sme na budúci rok nemuseli rozdávať toľko pokút ako tento. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.3.2017 10:13 - 10:15 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ja nebudem túto chvíľu toxifikovať tým, čo sme videli predtým. Som rád, že som bol jedným z ľudí, ktorí zvolili túto verejnú ochrankyňu práv do funkcie, som rád, že nastavila úplne nové fungovanie úradu, som rád, že ombudsman v budúcnosti ako funkcia, alebo ombudsmanka ako jej nositeľka terajšia a budúca začali byť vnímané ako súčasť verejného života, ako niekto, kto sa vždy postaví na stranu slabších, že aj keď bolo cítiť napätie medzi exekutívou, parlamentom a verejnou ochrankyňou práv, tak jej hlas bol vždy počuť, vždy bolo jasné, čo chce povedať, a vždy boli jasné aj konštruktívne návrhy, s ktorými v konkrétnych situáciách prichádzala.
Chcem jej teda poďakovať spolu s kolegami za celé tie roky práce, za to, že dala príklad aj svojim nasledovníčkam a nasledovníkom. A pevne dúfam, že áno, aj v situácii, keď mnohé témy sme už mysleli, že sú za nami a vracajú sa naspäť do verejnej diskusie, tak na základe jej podnetov, na základe jej názorov a aj na základe takýchto správ bude obhajoba ľudských práv na vyššej aj kvalitatívnej, aj sofistikovanej úrovni, než tomu bolo v minulosti. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis