Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 10:35 hod.

Mgr.

Renáta Kaščáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 31.1.2018 9:27 - 9:28 hod.

Renáta Kaščáková Zobrazit prepis
Ďakujem, ja som veľmi rada, že tu zazneli argumenty, ktoré sme obdržali od Združenia hlavných kontrolórov písomne, mailom. A ak by si ich neprečítal ty, Ondrej, tak bola by som pripravená prihlásiť sa do rozpravy ústne ja a prečítať ich ja a bolo by to preto, lebo prezident Združenia hlavných kontrolórov nemohol tieto svoje argumenty predložiť na výbore pre verejnú správu a regionálny rozvoj napriek tomu, že sa tam unúvali, prišli v nádeji, že budú môcť predložiť svoje názory, tak nedostali jednoducho slovo, pretože poslanci vládnej koalície nedali k tomu všeobecný súhlas, ktorý je k tomu, aby na výbore mohli vystúpiť aj neposlanci, podľa rokovacieho poriadku potrebný. Takže takpovediac boli odtiaľ vypoklonkovaní a bez možnosti vôbec niečo povedať. A pre mňa bol smiešny argument, že ide o lobistickú skupinu, ktorú nepotrebujeme počúvať. Hlavný kontrolór v meste alebo obci je kontrolný inštitút práce samosprávy a nie je žiaden lobistami riadený subjekt. Ale aj toto o niečom svedčí.
A čo sa týka samotnej témy, tak ako bývalá viceprimátorka viem a potvrdzujem, že starosta, primátor má všetky páky na kontrolnú činnosť, ako šéf exekúcie si skontroluje činnosť svojho úradu a podriadených organizácií, kedy chce a ako chce, pričom poslanci a cez nich de facto občania sprostredkovane, ktorých zastupujú, majú túto možnosť iba cez činnosť hlavného kontrolóra, poťažmo cez infozákon a podobne. Preto, preto sa prihováram za osobitnú legislatívu, ktorou by sa postavenie hlavných kontrolórov stalo ešte viac nezávislým.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.1.2018 15:37 - 15:38 hod.

Renáta Kaščáková Zobrazit prepis
Áno, no tak, pán kolega Martinák, áno, tak vy hovoríte, že okresní tajomníci, kto iný by to mal robiť? No tu ide hlavne o ten princíp, že prečo vôbec ideme v tej regionálnej podpore po okresoch. Zoberte si integrovaný regionálny operačný program, ten ide po krajských mestách, ten ide po úplne inom systéme podpory. Ja naozaj, jedna z dobrých otázok je, že či vôbec tento systém podpory regiónov sa nejakým spôsobom koordinuje s tými regionálnymi integrovanými územnými stratégiami, ktoré sme vytvárali kvôli tomu, aby sme čerpali eurofondy, či to je zladené. Túto otázku už som tiež si viackrát položila aj tu v pléne. Takže to, ako sa tvorili akčné plány, ja viem veľmi dobre, ja som hovorila, že sa tvoria zdola, že si to vážim, tým odpovedám aj pánovi poslancovi Bagačkovi, ale tá otázka, že prečo teda ako keby tá vláda to robila, keď by to potom nechcela podporiť, to tu tiež padlo, že je to taký pekný marketing, dobre sa o tom rozpráva, ale celá táto snaha končí pri tom, keď majú odtiecť niekam peniaze. Jednoducho, ak majú ísť niekam konkrétne peniaze, tak vtedy tá celá pekná forma a škrupina padá. Tie peniaze tam proste nejdú, idú tam ťažkopádne pomaly, idú kadejako podozrivo a toto ja rozprávam, že keby to naozaj bolo robené tak, že je tam úprimný záujem podporiť tie regióny, tak ten záujem je systémový. Systémový a dlhodobý. Ale toto vláda proste 12 rokov sa snaží rozvíjať regióny, ale idú od desiatich k piatim, o tom hovorím. Nevidíme výsledky, vidíme len reči, reči a sľuby a pekné slová.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.1.2018 15:27 - 15:34 hod.

Renáta Kaščáková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja sa budem snažiť byť stručná, lebo k tejto téme som sa vyjadrila už predtým a musela by som aj z tohto miesta opakovať niečo, čo som už viackrát povedala, či už tu v rozprave, vo faktických poznámkach, alebo na svojom blogu a okrem toho je mi ťažko aj vyjadrovať sa k novele, keďže už samotný pôvodný zákon a zavedený systém podpory považujem za nešťastný ako taký. Bohužiaľ, ani táto novela neponúka, neponúka žiadne systémové zmeny, ale ide de facto len o také doladenie už zavedeného systému, ktorý, musím povedať a zopakovať, že je celý k socialistickému obrazu.
Čo chcem povedať, je ale jedna taká podstatná vec. Ja som doteraz nevidela žiadne vyhodnotenie, žiadny, žiadny odpočet doterajšej podpory v okresoch a ja by som čakala, že rozširovanie pomoci nastane až po nejakých úspechoch v tej prvej fáze, po ich vyhodnotení, po nejakom zvážení ďalších krokov. To som zatiaľ nevidela a postrádam to. Chcem len z tohoto miesta zopakovať, čo som už povedala pri prvom čítaní, a to je to, že si veľmi vážim prácu splnomocnenca pre podporu najmenej rozvinutých okresov pána Marcinčina a všetkých šikovných ľudí v jeho okolí, pretože zopár z nich poznám a viem, že vlastne s úprimným nasadením komunikujú priamo v teréne a pomáhajú s vytváraním akčných plánov a verím ich snahe odviesť poctivú a dobrú prácu, lebo aj mojím dobrým presvedčením a dlhodobým presvedčením je, že je potrebné vedieť, čo potrebujú regióny zdola a treba ich počúvať.
Ale to, čomu neverím, je, je to, že sa ich práca a práca ľudí zdola, lebo toto slovo ste to aj vy, pán Pellegrini, viackrát vyzdvihovali, tak ja neverím, že sa táto ich práca stretáva s úprimným záujmom tejto vlády rozprúdiť skutočný trvalo udržateľný rozvoj v regiónoch. A tým, ako ste tu povedali, že za nedostatočné výsledky môžu ich zle napísané akčné plány, ste to potvrdili. Je to, je to veľmi alibistické a voči splnomocnencovi a jeho ľuďom dokonca aj neúctivé a nefér, lebo vyzerá to, že ich používate, ako sa vám to hodí. Keď ich potrebujete, tak sa nimi zaštíťujete a keď sa nedarí, tak to máte aspoň, aspoň na koho zhodiť. Ale pritom veľmi dobre vieme, ako sa tieto projekty schvaľujú, ako funguje systém vašich okresných tajomníkov Rady pre rozvoj najmenej rozvinutého okresu a vieme, pripomeňme si, ako vlastne tieto funkcie okresného tajomníka vznikali. Však vznikli v zrýchlenom konaní niekedy v druhej polovici roku 2016, museli sme sa tu v parlamente zaoberať tým, aby rýchlo-rýchlo, v zrýchlenom konaní, aby sa predišlo značným hospodárskym škodám, lebo to je hlavný dôvod, prečo sa prijíma zrýchlené legislatívne konanie, tak aby na okresných proste úradoch vznikla takáto funkcia okresného tajomníka, ktorou bude poverený prednosta, pretože sa tým vraj, a to citujem z toho pôvodného návrhu: "urýchli odstraňovanie regionálnych rozdielov v súlade s programových vyhlásením vlády Slovenskej republiky".
Kedy a o koľko sa urýchli, ste vtedy nepovedali a mňa by teda zaujímalo, ako sa teda urýchlilo, urýchlila táto situácia, aký je stav po jednom roku. Dnes vidíme, že sa to zrejme teda asi nijako neurýchlilo, lebo tu máme na stole ďalšiu novelu, vraj, aby sa to opäť urýchlilo, ale ako a o koľko sa to urýchli, keď schválite túto novelu, to asi tiež neviete teraz v tejto chvíli povedať. No veľa rečníkov tu hovorí o tom, že to v praxi vlastne vôbec nefunguje a je to veľmi pomalé, takže tie vaše reči o zrýchlení procesov považujem za také frázy, ktoré už naozaj pripomínajú obohratú platňu. Je to niečo podobné, ako pri diaľniciach. Stačí si porovnať všetky sľuby a reči a potom ich porovnať s realitou.
Takže ak by vaša vláda mala skutočný záujem o rozvoj regiónov, tak by ste uvoľnili ruky decentralizácii verejnej správy vrátane fiškálnej, kedy samosprávy by si vedeli určovať vlastné podmienky, konkurovať si navzájom, nekrivili by ste trh nesystémovými dotáciami, vlakmi zadarmo, rôznymi nezmyselnými príspevkami, alebo keď už je vo vašom presvedčení používať dotácie a keď už ste ich aj zaviedli, tak aby ste aspoň dbali o čo ich najrýchlejší akčný presun do regiónu, aby ten plán bol naozaj akčný nielen na papieri, ale aby boli akčné aj tie peniaze, ktoré na tie peniaze treba. Ale ako z praxe vieme a ako tu už viackrát odznelo, tento systém, ktorý ste sami vymysleli, sami ste ho vymysleli, je tak ťažkopádny, tak byrokratický a tak zdĺhavý, že projekty čakajú mesiace na peniaze, možnože sa ich ani nedočkajú a prípadne si musia aktivity prefinancovávať z vlastných alebo úverových zdrojov a podobne.
Kolega Dostál tu tiež dostatočne demonštroval, akú byrokratickú záťaž toho, čo všetko prijímateľ musí formálne spĺňať, aby mohol byť poberateľom dotácie, akú treba, túto mašinériu teraz v rámci urýchlenia chcete zjednodušiť, ale opakujem, je to mašinéria, ktorú ste sami navrhli a z ktorej dnes sami chcete udeľovať výnimky.
Takže pre mňa sú tieto slová o pomoci regiónom, o decentralizácii veľmi povrchné, pekne sa tvária, ale "skutek utek". Na prilákanie investorov a podporu rozvoja je ideálnym nástrojom to, čo ponúkame v programe SaS a verím, že aj najbližšej vlády, ktorá, dúfam, tú vašu čoskoro vystrieda, a to je zvyšovanie, pardon, znižovanie daní, poplatkov, odvodov, byrokracie, budovanie infraštruktúry, lenže to sú systémové zmeny, ktoré sú vašej vláde cudzie. Namiesto toho prijímate novely a novely noviel vlastných zákonov, ktoré v praxi nefungujú. Výsledky nevidno.
Takže opakujem, ak už ste sa teda rozhodli použiť verejné financie k regiónom formou rozdávania, tak by som aspoň očakávala, že to bude pružné, že sa tie peniaze k tým ľuďom naozaj dostanú a že to budú aspoň investície, u ktorých budete aspoň ako-tak schopní sledovať ich návratnosť. Takže zatiaľ som nikde nevidela ten odpočet výsledkov, žiaden priebežný report, kde by sa dalo na jednom mieste vidieť nejaký účel, odôvodnenie príspevkov, tie zmluvy si treba ťahať z centrálneho registra, aby sa človek dopracoval k informáciám, čo vlastne bolo schválené, respektíve podporené, alebo už preplatené. Tak uvítala by som, keby ste takýto prehľadný odpočet, respektíve zoznam týchto projektov aj s výškou už prefinancovaných súm, ako keby taký reálny aktuálny stav možno zverejnili, alebo budem oň aj žiadať v hodine otázok a aj formou interpelácie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.12.2017 16:32 - 16:34 hod.

Renáta Kaščáková Zobrazit prepis
Ďakujem. No, o tom, že zmena systému voľby predsedov VÚC z dvojkolovej na jednokolovú bola veľmi neférovou zmenou pravidiel počas rozbehnutého procesu, bola už veľmi rozsiahla diskusia počas rozpravy pri samotnom návrhu a tiež potom, čo bol vrátený prezidentom do parlamentu. A ja chcem povedať, že ako kandidátka na post predsedu TSK som z prvej ruky vlastne zažila, ako nepresné vedia byť predvolebné prieskumy. Aj mňa sa pokúsil zlomiť môj protikandidát politickou manipuláciou s prieskumami. Veľkolepé odhady sa napokon nepotvrdili, môj výsledok bol bezmála dvojnásobný oproti prieskumu a nakoniec aj samotný víťaz volieb mal výrazne nižší výsledok než ten, ktorý mu agentúry namerali v prieskume.
Ak by platila dvojkolová voľba, tak súčasný župan Trenčianskeho kraja by mal možno po prvom kole veľkú hlavu v smútku, teda určite, pretože síce o malinké stotinky, ale predsa skončil pod 50-percentnou hranicou. A ktovie, ako by v Trenčíne, v Trenčianskom kraji dopadla druhá voľba, ak by sa zopakoval ten scenár z Banskej Bystrice, kde pán Maňka mal podobne len o stotinky tesne menej ako 50 % v prvom kole a napokon ten jeho výsledok bol výrazne nižší. Tak ktovie, možno aj v Trenčianskom kraji by sa pravicoví kandidáti dokázali zmobilizovať v druhom kole, ale nebudeme o tom dnes, samozrejme, špekulovať.
Každopádne nemám pochyby, že toto rozhodnutie bolo účelové. SMER ho uskutočnil zo strachu o stratu moci. A napriek tomu, že ja som sa župankou nestala, som veľmi rada, že im to ľudia v celkovom výsledku pekne spočítali, aj keď ich zdrvujúca prehra možno mohla byť ešte zdrvujúcejšia.
Skryt prepis
 

12.12.2017 18:22 - 18:23 hod.

Renáta Kaščáková Zobrazit prepis
Už by to malo ísť. Takže ja len veľmi krátku poznámku. Chcela by som z tohto miesta podporiť tento návrh, myslím si, že pokiaľ vidíme, že nie je taká prax, že v našich zastupiteľstvách toto funguje bežne, pretože je to, ako sme počuli, v kompetencii jednotlivých zastupiteľstiev, aby si to do svojich rokovacích poriadkov dali, tak možno je namieste ustanoviť to zákonom, aby mali povinnosť si to do svojich rokovacích poriadkov uviesť, ale každopádne si myslím, že by bola tá lepšia varianta a tá lepšia prax, keby to samosprávy pochopili samé a keby takéto mechanizmy už dávno vo svojich rokovacích poriadkoch mali, teda česť svetlým výnimkám, niekde to, samozrejme, praktizujú, aby sme všetkých nehádzali do jedného vreca, ale je naozaj smutné, že tento inštitút musíme riešiť teraz tu, na tejto pôde a že už dávno nie je úplne samozrejmý, ako keď si ráno umyjeme zuby.
Takže toľko moja kratučká poznámka. Ja tento návrh podporím.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.12.2017 16:56 - 16:59 hod.

Renáta Kaščáková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážené kolegyne, kolegovia, v prvom čítaní k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Ota Žarnaya, Viery Dubačovej a Kataríny Macháčkovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 302/2001 Z. z. o samospráve vyšších územných celkov v znení neskorších predpisov, konštatujem, že Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma uznesením určil za spravodajkyňu k tomuto návrhu zákona, k zákonu o samospráve VÚC (tlač 741). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 26. januára 2018 a v gestorskom výbore do 29. januára 2018.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 16:20 - 16:22 hod.

Renáta Kaščáková Zobrazit prepis
Ja by som sa chcela dotknúť odbornosti, na ktorú pán minister tak často upozorňoval a pri tej súvislosti spomenul, som si to zapísala, že „korekcia nie je pokuta“. Hovorí, že korekcie nie sú pokuty a že to je len akási zvýšená spoluúčasť, ktorá sa vracia naspäť do operačných programov, aby sa mohla potom čerpať na ďalšie projekty a že teda ministerstvo z týchto projektov získalo naspäť 170 mil., za čo im máme tlieskať.
No, ja by som pánovi ministrovi odporúčala prečítať si Usmernenie k finančnému riadeniu štrukturálnych fondov 2014 až 2020, ktoré Európska komisia vydala v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady EÚ pod číslom 1303/2013, kde sa v bode 3 pojednáva presne o tom, čo je to nezrovnalosť a čo je to finančná oprava, a stanovuje sa presne, čo sa pod týmito pojmami rozumie. Takisto sa hovorí, že "vykonanie finančných opráv v súvislosti s individuálnymi alebo systémovými nezrovnalosťami v rámci žiadosti o platbu vykonáva alebo zabezpečuje certifikačný orgán dvoma spôsobmi, buď stiahnutím príspevku okamžite, alebo odpočítaním príspevku z výkazu výdavkov v nasledujúcej žiadosti až po ukončení procesu".
Inými slovami, korekcia, to nie je žiadna zvýšená spoluúčasť, ktorá sa vracia späť do operačných programov, ale ako vyplýva z citovaného ustanovenia smernicou o finančnom riadení, je to finančná oprava výdavku, ktorý bol schválený a po zistení porušení práva sa potom koriguje výška schváleného príspevku. Je to proste pokuta za porušenie práva a basta.
Takže v tejto súvislosti je naozaj zarážajúce čítať v ministrových ironických očiach, ale aj v stanovisku vlády, ktorým obhajuje ministra v jeho pozícii, že vraj poslanci, ktorí návrh predkladali, nerozumejú, ako fungujú korekcie. Podľa mňa tomu nerozumie ani samotný pán minister.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 10:52 - 10:54 hod.

Renáta Kaščáková Zobrazit prepis
Ďakujem, Ondrej, za úžasné vystúpenie, ktoré dokumentuje iba to, čo som ja napísala takto takmer presne pred rokom, kde som sa k téme okresných tajomníkov vyjadrila aj napísala blog pod názvom Okresní tajomníci sa vracajú.
Myslím, že odvtedy sa s tým veľmi nepohlo. A aj tak sa obávam, či celá táto naša diskusia nie je len také prázdne mlátenie slamy, lebo nejde vôbec o žiadne systémové zmeny, len o také doladenie už zavedeného systému, ktorý je celý k socialistickému obrazu. Ja napríklad v dôvodovej správe postrádam aj to, že tam nie je nijako odôvodnené, prečo by mali medzi najmenej rozvinuté okresy byť zahrnuté aj tieto ďalšie okresy s nižšou nezamestnanosťou. Vrhá to tieň podozrenia, že môže ísť aj o nejaké osobitné záujmy, čo teda z tvojho vystúpenia vyplýva, že na konkrétnom príklade vidno, že asi aj ide.
Jednoducho ide o to, chceme niekam umiestniť verejné financie, tak si na to vytvoríme mechanizmus. Chceme podporiť aj podnikateľov, tak si na to vytvoríme mechanizmus. Je to nesystémové a zlé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 10:35 - 10:37 hod.

Renáta Kaščáková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Zareagujem na tú časť tvojho vystúpenia, Katka, o tom, že peniaze tečú k ľuďom do regiónov veľmi pomaly. A naozaj nevieme, ako vlastne tieto výzvy celé budú vyzerať, ako sa budú posudzovať žiadosti, ako sa budú vyúčtovávať. Vieme, ako to chodí, ten systém je veľmi ťažkopádny. A práve z toho dôvodu sa veľmi obávam o výsledok.
Chcela by som aj z tohto miesta ale povedať, že si veľmi vážim ľudí ako Anton Marcinčin a všetkých všetci šikovní ľudia v jeho okolí, ktorí robia túto prácu priamo v teréne úprimne, s nasadením všetkých síl, komunikujú s lokálnymi hráčmi, podnecujú stretnutia, robia prieskumy, pomáhajú s vytváraním akčných plánov a tak ďalej. Ja viem, že sú to proste desiatky, stovky hodín práce, a chcem, aby tu odznelo, že verím ich snahe odviesť dobrú a poctivú prácu.
Ale to, čomu neverím, je to, že sa ich mravenčia práca stretne s úprimným, naozaj úprimným záujmom vlády rozprúdiť skutočný trvalo udržateľný rozvoj v regiónoch, lebo ak by sa totiž táto vláda o regióny skutočne zaujímala, tak by ich za 12 rokov svojho pôsobenia nenechala dôjsť na psí tridsiatok, ak by využívala tie mechanizmy, ktoré ako, ako vláda dnes má vo svojich vlastných rukách.
A nič ma nepresvedčí, nič ma nepresvedčí, že teraz, keď vláde už tečie do topánok, lebo aj slepý vidí, že regionálny rozvoj zlyhal, že teraz to už bude lepšie, že teraz sa to už podarí, už tam nalejeme len týchto pár miliónov a už to bude fajn. Zavedený systém je veľmi centralistický a na to, že ide naozaj skutočne, úprimne podporovať riešenia zdola, sa iba tvári.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 10:01 - 10:03 hod.

Renáta Kaščáková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Edo, vynikajúce vystúpenie. Myslím, že si veľmi, veľmi názorne ukázal, akým spôsobom v tejto krajine nefunguje politika, ktorá by mala zlepšovať situáciu v regiónoch. Zamýšľal si sa nad tým, či štát mieni dať z vlastných prostriedkov ďalšiu miliardu do projektu, bolo nám povedané, že teda bude to z, poväčšine z prostriedkov Európskej únie.
A ja sa teda pýtam, načo vlastne máme Integrovaný regionálny operačný program. Načo máme 11, celkovo 11 operačných programov z Európskej únie, v ktorej máme 14 mld. eur, ktoré máme určené práve na rozvoj regiónov? Integrovaný regionálny operačný program má k dispozícii 1,45 mld. eur, a z ktorej čerpáme zatiaľ minimum, a tieto prostriedky sú určené na regionálny rozvoj.
Ja sa chcem opýtať, či tieto zdroje, alebo ich plánovanie nejakým spôsobom korešponduje s plánovaním týchto akčných plánov. Tieto akčné plány idú po nejakých okresoch, Integrovaný regionálny operačný program sa riadi ďalšími strategickými dokumentmi, ktoré idú po krajoch. Sú tieto dve koncepcie navzájom nejako zladené? Podporujú sa? Budú mať nejaký synergický efekt? To sú všetko otázky, na ktoré, bohužiaľ, mne sa javí, že musíme dostať iba negatívnu odpoveď, a preto mi príde celý tento zákon naozaj len ako marketing, bolo to tu viackrát povedané, ale nijakým spôsobom nepomáha tomu, čo sme už mohli riešiť dávno a na čo aj tie zdroje z eurofondov prišli, a z ktorých čerpáme, ale že úplné minimum.
Skryt prepis