Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2018 o 14:28 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2018 18:52 - 18:54 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Nebolo to nízke a nebolo to ani primitívne, je to len adekvátna reakcia na danú situáciu, na daný podľa môjho názoru nenormálny zákon, ktorý chce obmedzovať práva občanov, nie vylepšovať situáciu.
Pán Paška, vás predseda Danko, hneď keď vystúpil z lietadla, hneď urážal priamo mňa. Aký prašť, taký uhoď. Pán Danko verejne vyhlasuje, že nás chce zrušiť, uráža nás, mňa osobne volá aj na tlačových konferenciách, párkrát mu to aj tu v parlamente ušlo, že pán Mázik, no tak dobre, Mázik, Mizík - podobné. Nepáči sa mu, že ma neodsúdili, to tiež vyhlásil. A pán Danko bol prvý, kto začal urážať našu stranu, uráža ju vždy, všade a stále, podobne ako ten pán konzervatívno-liberálno-červeno-slobodno a neviem aký, ktorý bol v desiatich stranách, na ktorých sa prehupoval ako na somárikovi do parlamentu a ktorý si je zároveň sám sebe predsedom.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.9.2018 18:40 - 18:47 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán Bernaťák, najprv by som sa vyjadril k pánovi Dostálovi a k tým jeho klasickým mantrám, on je priam posadnutý slovom fašizmus. On má z toho asi mokré sny. Neviem, čo to je? Posadnutosť démonmi alebo čo? Niečo také.
A teraz k vám, pán Bernaťák, kým sa pustím do toho zákona. S úžasom som si od vás vypočul, že na tomto zákone spolupracoval tretí sektor. No ale prečo nie aj štvrtý? Aj piaty sektor, prečo nie aj klub upratovačiek z Miletičky? Prečo nie, však aj ony nie sú nikým volené?
No a čo sa dá čakať od tímu kapitána celej zemegule s vybozkávanými výložkami a po inšpirujúcej návšteve ďalekej krajiny, viete ktorej, ktorej zákony chce priniesť aj na Slovensko, ako sa bol láskavo vyjadril hneď, keď sa vrátil celý nabudený a rozkekešený.
No teraz k tomu zákonu, návrh zákona. S nefalšovaným úžasom som si prečítal paragrafové znenie návrhu zákona a tiež aj dôvodovú správu skupiny poslancov na čele s kapitáňom Dankom. Tento návrh zákona vraj reaguje na poznatky z praxe týkajúce sa politických strán a hnutí. Zavádzajú sa nové náležitosti stanov pre politické strany, vymedzujú sa orgány strany a ich pôsobnosť a tak ďalej a tak ďalej. Taktiež sa v tomto zákone o podmienkach výkonu volebného práva zavádza pre politické strany s ambíciou podávať kandidátne listiny nová regulácia pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky a EÚ.
Už tieto tézy z dôvodovej správy majú v každom súdnom človeku, politikovi vzbudiť maximálne, ale maximálne a maximálnu obozretnosť. Tieto tézy sú neurčité. Je tam napríklad minimálny počet členov politickej strany, je to rôzne limitované. Kto ho určil? Aký to má význam? Ja by som napríklad navrhol pána Tittela, on je tiež jeden z tých navrhovateľov, zráta počet futbalistov, trénerov a masérov plus fanúšikov z tvrdého jadra ultra Slovana a je vybavené, cifra bude istá a stabilne kolísavá.
A tentoraz dosť bolo čiastočnej irónie. Po tomto odseku nasledujú klasické frázy o tzv. princípoch, po prvé slobody, po druhé transparentnosti a po tretie princíp kontroly. Za tými atribútmi demokratickej spoločnosti je ale v ďalšom odseku pertraktovaný kvázi ústavnoprávny princíp slobody pre politické strany, ale je tu jedno ale, ale. "Ale nie je možné ho používať či považovať za neobmedzený a neobmedziteľný." V tejto vete pochádzajúcej od kapitáňa Danka, v tejto vete tohto odseku je evidentný jeho účel, je to účel a úmysel niekoho obmedzovať. Aj keď iste túto vetu nenapísal on sám ani celú túto grandióznu slohovú prácu na úrovni vysokoškoláka v treťom semestri študenta slovenčiny, toho by nebol schopný pri svojich mentálnych schopnostiach. Ale on je veľký inšpirátor priam ako Čin Kong Ung, alebo ako sa volá (smiech v sále), neviem to tak japonsky povedať, lepšie by to vedel povedať pán Šebej, on dostal také japonské vyznamenania. Inšpirátor, ktorý si myslím, že je Boh, že funkcia predsedu parlamentu je pre neho málo, mal by byť premiérom či prezidentom, či napríklad šéfom OSN.
Ďalej sa v tomto odseku odôvodňuje potrebnosť ochrany štátu. Po prvé pred štátostranou a po druhé pred antisystémovými stranami. Tu vidno tiež hlbokú a najhlbokejšiu genialitu veľkého inšpirátora, vodcu, filozofa a mysliteľa 21. storočia na Slovensku. On už chce chrániť Slovensko pred pojmom štátostrana a intisystémová strana a on a jeho tím budú určovať, kto je a kto nie je štandardná strana.
V tomto odseku sú aj tzv. porovnania či precedensy z Nemecka a Španielska. Dovolím si povedať, že už porovnávanie Ústavy Slovenskej republiky so zákonmi, predpismi a ustanoveniami Nemecka či iných krajín západnej Európy je naozaj tvrdý precedens, tzv. fest precedens. Tieto krajiny sú za bodom zlomu, krachujú morálne aj ekonomicky, motor ešte ide, ale už je zadretý. A bude to horšie.
V tomto návrhu zákona sa tiež uvádza paradoxná skutočnosť, stojí tu, že "Európsky súd pre ľudské práva ponecháva výkon politického práva v značnej miere na úvahu štátu a súčasne sú uvedené precedensy, ktoré toto právo popisujú". Je tu uvedený tzv. Chancengleiheit, to je nemecké slovo, to sa nedá ani normálne prečítať, pretože aj taký je jeho význam, "je to koncepcia, ktorá pripúšťa diferenciáciu politických strán podľa členov alebo tiež podľa organizačnej štruktúry". Preto je tam taký hlúpy nadpis, lebo to je samá hlúposť osebe. Tento koncept odstupňovanej rovnosti šancí zo svojej štylizácie tvrdí, že sú rovní a rovnejší. No podobne ako u nás, pán Bernaťák. Tento koncept platí, že napríklad vo vyspelom Nemecku, že vraj vo vyspelej demokracii. No asi to slovko vyspelé má trhliny. Bol som tam veľakrát, mám tam veľa známych, dokonca aj politikov. To už nie je Nemecko. A už vôbec nie je vyspelé, to mi vravia aj obyčajní ľudia v Nemecku, aj tí politici, ktorých poznám.
Celý tento návrh zákona je prachsprostý paškvil a veľmi sa čudujem dvom ľuďom z vládnej koalície, nebudem ich menovať, že na ňom participovali.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2018 14:45 - 14:46 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. No, pán Baránik, tak hlavný, najdôležitejšia vec je, že agent Kiska nie je štátny symbol. Teraz hovoríme o štátnych symboloch. Keď ho nazývate prezidentom, prosím, nazývajte ho tak. Nikto ho nehanobí, len charakterizujeme jeho protislovenské kroky, ktoré každý minimálne raz do týždňa niečo vyparatí, aby som vám to povedal takou ľudskou rečou. Je hanbou pre Slovensko.
A ináč, pán Baránik, keby ste chceli ísť naspäť do Kanady, pretože vy vôbec nie ste Slovák, prispejem vám na letenku.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.9.2018 14:41 - 14:43 hod.

Stanislav Mizík
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2018 14:38 - 14:39 hod.

Stanislav Mizík
Rasťo, keď si pripomenul štúrovcov, prvý ich zhanobil prvý minister školstva po roku ´89, volal sa Ladislav Kováč, biochemik, ktorý tvrdil, že štúrovci boli polovzdelanci a že sme nemali mať za vzory a vychádzať z cyrilo-metodeckej tradície a z Cyrila a Metoda, ale že sme mali mať uhorské tradície, že sme mali ostať v Uhorsku. Tohto biochemika ocenil agent Kiska cenou Ľudovíta Štúra. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2018 14:28 - 14:28 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Natália, keď si už spomínala príklady znevažovania slovenského znaku, dovolil by som si rozšíriť tvoju reč, pretože ja osobne považujem aj logo slovenského hokeja, kde Tatru, Matru, Fatru zamenili za hokejky, za pohŕdanie a znevažovanie slovenského znaku. Tento náš znak totižto prvýkrát použila vo Viedni novozaložená Slovenská národná rada a osobne si neviem predstaviť, že by Ľudovít Štúr hral hokej s Hurbanom a Hodžom. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2018 11:25 - 11:26 hod.

Stanislav Mizík
Ďakujem za faktickú poznámku. Pán Soboňa, matematický prepočet nepustí. Hodina má 45 minút; 45 minút delené 5 žiakmi, hoci aj rôzneho veku, to je určitý čas; 45 minút delené povedzme 21 žiakmi, to je tiež určitý čas a je to menej ako na tých 5 žiakov, aj keď sú rôzneho veku. A ja som hovoril hlavne o základných školách a 1 - 4 a na 1 - 4 prakticky učí jedna učiteľka. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.9.2018 11:19 - 11:23 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené dámy a páni, najprv by som chcel zareagovať na pána poslanca Soboňu, ktorý povedal, že je nižšia kvalita, keď je menej žiakov. Ako učiteľ s dlhoročnou praxou si myslím, že keby som mal triedu s piatimi žiakmi, fantasticky by sa mi učilo. Každému žiakovi by som sa mohol veľmi, veľmi veľa venovať. Toľko k tomu.
A teraz prejdem k samotnému nášmu návrhu. Moji predrečníci absolútne vyčerpali danú tému a moja rozprava sa bude týkať dvoch článkov našej ústavy.
Hneď v Preambule na začiatku stojí „My, národ slovenský“. A teraz prejdem k týmto článkom.
Článok 6 našej ústavy, odsek 1 hovorí: „Na území Slovenskej republiky je štátnym jazykom slovenský jazyk.“ Z tohto článku vyplýva, že keď je štátny jazyk jazyk slovenský, je logické, že sú predpoklady a nutnosť, podotýkam nutnosť, mať možnosť sa v ňom vzdelávať. Tieto dve slová „predpoklady a nutnosť“ sú však v Slovenskej republike na niektorých územiach iba dve obyčajné slová z Krátkeho slovníka slovenského jazyka.
Na niektorých územiach sú naozaj iba dve slová, ktoré neplatia kvôli predstaviteľom samospráv, ktoré ovládajú príslušníci národnostnej menšiny. Tej národnostnej menšiny, ktorá má vďaka našej ústave, našim zákonom a opatreniam také nadpráva či práva, o ktorých inde vo svete menšiny môžu iba snívať. Aby sme boli v obraze: dvojjazyčné nadpisy, názvy obcí, alebo dokonca ešte aj áut mestskej polície. Tieto vymoženosti majú vďaka ústave, v ktorej na začiatku stojí „My, národ slovenský“.
Teda logika by smerovala k tomu, aby nám recipročne vychádzali v ústrety, zvlášť v období, keď na Slovensku prichádza k veľkým presunom obyvateľstva. No našťastie iba nášho slovenského či európskeho. Ale nie, nechcem paušalizovať, ale zdá sa, že niektorí starostovia a poslanci na južnom Slovensku asi majú pocit, že sme Felvidék.
Teraz je tu druhý článok našej ústavy. V článku 12 ods. 3 našej ústavy sa okrem iného píše, že „sa zakazujú všetky spôsoby nátlaku smerujúce k odnárodňovaniu“. V niektorých oblastiach na juhu Slovenska evidentne badať skrytý nátlak. Tam sa častokrát obštrukciami znemožňuje vytvoriť slovenskú triedu, slovenskú školu. Reči o nedostatočnej kapacite sú obyčajné obštrukcie či, ľudovo povedané, kecy. Kde je vôľa, tam je cesta. V mojej škole sme napríklad urobili triedu z bývalej kuchynky a tiež aj zo zemepisného kabinetu a ešte zo školníkovej šmykne, kde si robil veci.
Tu z tohto miesta vyzývam dotyčných starostov a poslancov, aby našli vôľu aj cestu. Tudom barátom? Szia barátom.
A nakoniec by som, dám takú otázku vlastne sám sebe, som zvedavý, ako budú hlasovať poslanci SNS pri tomto našom návrhu zákona, či to nebude tak ako pri hlasovaní o slovenskej hymne, kde mi jeden poslanec, ktorý tu nie je, povedal, že má k nej intímny vzťah, ale nehlasoval za ňu.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2018 10:07 - 10:07 hod.

Stanislav Mizík
Ďakujem za slovo. Pán Kollár, máte pravdu. Dám vám jednu otázku, nie vám, ale vláde: viete, koľko náhradných bytov pre týchto ľudí by sa postavilo za cenu jednej americkej šrotovej stíhačky? To by mohlo byť riešenie. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2018 16:43 - 16:44 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani Nicholsonová, vo vašom prípade absolútne platí: mali oči, nevideli, mali uši, nepočuli. Nádherne, vecne a aj s úsmevom sme vám všetkým vysvetľovali, čo nám vadí. Všetci, čo sme hovorili, sme jasne vysvetlili, že toto je len začiatok rozvratu na Slovensku a bude to pokračovať ako v iných krajinách. Príklady uviedol Milan Mazurek. Hovoril o Švédsku, ja osobne som viedol ako príklad Česko. A teraz jeden príklad, keď aj vy ste dali príklad. Nedávno znásilnil muž transgender v ženskej väznici tri naozajstné ženy.
A k tomu, čo ste vraveli, ako to ohrozí naše rodiny. Áno, ohrozí status quo, na ktorom stojí Európa, európska civilizácia tisícky rokov. Pozrite, čo urobili liberáli a vítači so Švédskom? Krajina je v koncoch. Ďakujem za slovo.
Skryt prepis