Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.11.2018 o 15:19 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.11.2018 15:47 - 15:48 hod.

Stanislav Mizík
Ďakujem za slovo. Ako som už povedal v mojej rozprave, pán Poliačik, pána Danka nemusím. Ale nebol to náhodou Kiska, čo drukoval Turecku a Erdoganovi? A označil ich za ostrov stability? A nebol to náhodou náš Kiska, čo sa bratríčkuje s Waltzmanom (Porošenkom), ktorého režim rešpektuje a toleruje neonaci batalióny? Na to, pán Poliačik, asi ste zabudol, aj keď tu nie ste. A, už ste tu.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.11.2018 15:19 - 15:20 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Klus, ja viem, že ste po medializovanej kritike požiadal o stiahnutie tých skrípt a dokonca ste pochválil prácu Staroňovej. Mentálna výbava, to je vec, ktorá sa dá určiť na IQ testoch. V pohode môžme ísť. Mám 140, takže uvidím, či viacej trošku pôjdete.
A potom na margo pána Dostála. Pán Dostál, tento článok sa objavil dnes. Publikoval ho pán Kyseľ. Neviem, asi má nejakú slabosť na mňa. Stále o mne píše. Dúfam, že nie je gay.
A toto vám poviem. Facebook nepoužívam, ani ho nechcem vedieť používať. Je to nástroj na kontrolu a ovládanie ľudí. A keď viete, aký je rozdiel medzi internetom a Facebookom a facebookovým článkom, tak potom porozmýšľajte, čo ste teraz práve vypustil zo svojej pusy.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.11.2018 15:08 - 15:15 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené dámy a páni, čo už tu dnes nebolo povedané? Môžem to rozšíriť. Pán Danko pochádza od Revúcej. Ku starým rodičom chodil do dedinky Magnezitovce, ktorá sa skladá z dvoch častí: Kopráš a Mníšany. Potom býval v Revúcej na Komenského ulici. To tak na začiatok. A teraz prejdem k veci.
Plagiátorstvo nie je nič nové, ale obzvlášť sa rozmohlo v posledných dekádach. Kvôli čomu asi? Nuž kvôli viacerým faktorom, by som ich spomenul.
Po prvé je to globalizácia. Svet je jedna veľká dedina, kde ten, čo chce, vďaka technológiám sa všetko dozvie, pokiaľ niekto neprikáže niečo utajiť, ako bola utajená táto práca.
Po druhé je to moc a sila peňazí. Tu je potrebné spomenúť, že tu funguje kapitalizmus v praxi, keď je dopyt, je aj tovar a služby. V tomto prípade je to dodanie diplomovky či bakalárky, či rigorózky. Vznikla nová kasta pracujúca bez daní a bez odvodov. Je to veru zaujímavý biznis, vypracovať takéto práce. No a čo sa stane? Autor, ktorý dostane zákazku, je inšpirovaný inou diplomovkou či rigorózkou a vie to urobiť aj tak, že tam bude aj dosť malá zhoda, percentuálne cirka 10 až 15 %, aj keď sa jedná o tú istú vec.
No ale v prípade tejto rigorózky sú dve možnosti. Buď pán Danko to robil sám, potom je babrák, alebo to dal urobiť nejakému kompilátorovi, ktorý to robil pre neho, no a to bolo škoda peňazí.
Tretia možnosť, tretí bod. Je to rozvrat vysokého školstva, sú tu pochybné univerzity, divne získané tituly za účelom získania funkcií a následné protiprávne konania pri udeľovaní titulov obyčajným, napríklad, prižmúrením očí. Nemusia tam byť ani úplatky.
Predvojom a súčasne aj najslávnejšou vedkyňou a plagiátorkou bola Elena Ceausescuová. Táto jednoduchá žena bola vďaka plagiátorstvu prezentovaná za génia. U nás ideme tiež týmito šľapajami. Plagiátorstvo či podozrenie z plagiátorstva sa už dávno pertraktovalo v našej spoločnosti. Neobišlo to ani bývalých či súčasných politikov, či vysokých funkcionárov. Niektorí boli spomenutí. Ja spomeniem pána Ábela, vysokého policajného funkcionára, alebo už spomínaná Renáta Zmajkovičová, bola spomenutá politička. A pikantný bol aj prípad Martina Klusa a jeho skrípt pod názvom "Verejná politika", to som hovoril ja vo faktickej poznámke. No a pán Klus mal smolu, že tá žena, čo prebral jej prácu, bola spolupracovníčka neziskovky SGI pána Beblavého, vlastne jeho ideového súpútnika. No a tí to naňho vytiahli na svetlo božie už pred dávnymi rokmi. On to potom vyvracal a vyvracal.
Konštatoval by som, že už len podozrenie na takého vysokého činiteľa štátu by malo viesť k jeho odstúpeniu. Ale ja si osobne myslím, že dôvodov na odstúpenie pána Danka je omnoho, omnoho viac.
Po prvé, príklady, nie všetky. Šikanovanie vlastencov. Ako príklad tu uvediem prípad môjho kolegu Mazureka, ktorý dostal tisíceurovú pokutu, lebo si dovolil tvrdiť, že v Izraeli je apartheid. No, neviem, ako by postihol pán Danko aj bojovníka proti apartheidu černocha Nelsona Mandelu, ktorý tvrdil to isté. To isté tvrdil aj ďalší černoch, tiež černoch, kazateľ a bojovník proti apartheidu Desmond Tutu. A nikto im tú cenu neodobral. No myslím si, že keby pán Danko bol šéfom švédskej akadémie, konal by ihneď.
Po druhé, neustále intrigovanie. To už je otázka na jeho koaličných partnerov. Tí by o tom mohli povedať viac.
Po tretie, americké stíhačky a miliardy vyhodené za ne, na ne.
Po štvrté, už spomínané chvály v Dume Rusko, a vyšle našich vojakov provokovať na ruské hranice.
Ako piaty bod by som si dovolil pomenovať to nešťastné uznesenie, o ktorom máme rokovať na ďalšej schôdzi, pretože je to ad absurdum uznesenie. Ja by som si dovolil z toho uznesenia, aj toto je pre mňa dôvod, aby ho bolo treba odvolať, vyberem si jeden bod. Je to bod číslo deväť, hovorí sa tam, "používanie takzvaných symbolov a obrazov spájaných s klasickým antisemitizmom". Tu majster Danko zaradil aj tvrdenie, ktoré sa už asi nebude môcť používať. Tento majster svojím gumovým, plastelínovým uznesením popiera už aj Bibliu. On je reformátor Biblie. Podľa tohto uznesenia bude trestné aj vyslovenie vety: "Židia zabili Ježiša." No kto ho dal teda zabiť? Pontský Pilát si umyl ruky, keď ho prinútil dav krikom, a poslal Ježiša na kríž. Kto bol v dave? Aký národ? Veľká časť z neho kričala: "Ukrižuj ho!" To je jeden z tých dôvodov.
Pán Danko na začiatku tvrdil, že niekto delí ľudí na slušných a zlých. Mal by sa však naučiť používať aj zrkadlo. On to robí stále. Delí a kádruje ľudí. Pán Danko, vy ste dokonca kádroval aj rozhodnutie súdu ohľadom mňa. Mám vám pripomenúť? Hneď po príchode z Izraela ste ixkrát kádroval mňa, tak by som to dal na osobnú rovinu: Mizík, Kotleba, Kotleba, Mizík, Mizík, Kotleba - minimálne desaťkrát. Vy ste bol ten, čo ste sa neskutočne hanbil v Izraeli za takých ľudí, ako som ja. No ja som v Izraeli nebol, ale aj tak sa za vás hanbím!
Čo sa týka tej ruskej Dumy. Ešte raz zdôrazním. Spieva ódy na Rusko a pošle slovenských vojakov provokovať na ruské hranice. Z Izraelu nám chce dodať izraelské zákony. Pán Danko sa plazí pred cudzími štátnymi predstaviteľmi, či to je Ruska, Izraela, a zvysoka kašle na slovenský národ!
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.11.2018 14:11 - 14:11 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem ti, Natália, trafila si klinec po hlavičke. Takto náš kapitán urazil slovenský národ. Tu v parlamente som už neraz spomínal na krivdy, ktoré sa stali Slovákom v rámci prvej Masarykovej Československej republiky. Spomínal som strieľanie do robotníkov, hlad, žobračenky a tuná tento pán sa ide ospravedlňovať za niečo, čo je jasné, logické vyústenie dejín - samostatnosť Slovenskej republiky a konečne samostatný slovenský národ.
Pán Danko napľul všetkým Slovákom do tváre.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.11.2018 11:02 - 11:02 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Osuský, moralizoval ste, hovoril ste zapálene, vravel ste aj pravdu, ale pozrite sa naľavo od seba, viacerí činitelia sa dopustili plagiátorstva. Pikantný bol aj prípad Martina Klusa a jeho skrípt pod názvom "Verejná politika", kde bola prakticky odkopčená práca Kataríny Staroňovej. Nuž, Martin Klus mal smolu, lebo táto žena bola spolupracovníčka neziskovky SGI pána Beblavého, no a tí to vytiahli na svetlo božie, potom tú prácu stiahol, ale ešte sa aj používa.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 18:37 - 18:38 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani bývalá ministerka, ako váš jeden predrečník, terajší minister, ste opäť spomínali fašistov. Pani Žitňanská, ako štátna tajomníčka ste boli aj pri vzniku Špeciálneho súdu, ktorý sa neskôr pretransformoval na Špecializovaný trestný súd. Obdobný súd bol zriadený aj počas tretej ríše. Z vašej dielne pochádza náhubkový zákon, ktorý je ideologický náhubkový zákon namierený proti opozícii. Obdobný ideologický zákon bol aj za tretej ríše, tiež bol zameraný proti opozícii. Ako právnička by ste mali vážiť slová, mimo sály by už padlo trestné oznámenie. Ako právnička ste akým právnym zistením zistili, že sa na území Slovenska a v Slovenskej národnej rade pohybujú fašisti? Na základe vašej vyfabulovanej chiméry? Na základe vášho mokrého sna?
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2018 15:40 - 15:41 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak čítam aj rozmýšľam s porozumením a už dosť dlho vás poznám, vašu liberálnu časť politického spektra, že čo poviete, to je kamufláž. Vaša reč je kamufláž. Pod pláštikom dobrého robíte len kamuflážne ťahy.
Vy ste hovorili o šičke z Kysúc. Ja som hovoril o ženách z Gemera, ktoré žijú zo sociálky a muž drie za minimálku a deti študujú. A naozaj študujú. Poznám rodinu, kde osem detí úplne, deväť, pardon, deväť detí v pohode študuje a príjem tam je skoro nulový a dá sa to, zvládajú to, ale to som povedal jedno také príslovie: "kde je vôľa, tam je cesta".
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.10.2018 15:32 - 15:37 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Vážené kolegyne a kolegovia, pani Nicholsonová a pani Zimenová, predkladáte návrh, ktorý používa dva metre pre deti v Slovenskej republike. Je to nespravodlivé a je načase s týmto zvýhodňovaním jednej skupiny na úkor druhej skupiny prestať. Vysvetlím vám to jasne a zrozumiteľne.
Cieľom tohto návrhu je, aby dotáciu na školské potreby mohol získať aj prevádzkovateľ komunitného centra, čo umožní, aby deti tzv. ohrozené sociálnym vylúčením mali jednu sadu písacích potrieb v škole a jednu v komunitnom centre bez potreby prenášania a nosenia domov. Opäť sa, a opäť sa potvrdzuje, že žijete v inej galaxii, asi v inom vesmíre. Tento váš návrh okrem duplicitnej podpory detí, ktoré sú podľa vás ohrozené sociálnym vylúčením, skrýva v sebe jeden aspekt. Neviem, ako ho pomenovať, ale najbližšie je k tomu také slovné spojenie - duplicitný rasizmus. Vysvetlím vám to. Prečo nemajú slovenské, maďarské a rusínske deti, komunitné centrá dvojnásobné pomôcky, ktoré si ani nemusia nosiť domov? A teraz, prečo vlastne napádate, ako si dovolíte napádať rodinných príslušníkov tzv. detí ohrozených sociálnym vylúčením, že vraj spaľujú zošity, knihy ako materiál na kúrenie? Preboha, to je čo za konštatovanie?
Viem si živo predstaviť, čo by sa spustilo, keby som ja osobne v nejakom nemenovanom rádiu povedal, že deti a ich rodičia v jednom nemenovanom etniku spaľujú tieto školské pomôcky ako materiál na kúrenie. Viem, čo by sa stalo. No. Všetci vieme, na koho je tento váš návrh zákona šitý. Takto dehonestovať majoritnú, ale aj minoritnú časť spoločnosti! Veď všetci sme si rovní, či nie? Alebo podľa vás sú niektorí rovnejší a niektorí nerovnejší?
Odvolávate sa na ohlasy z praxe. No ale, keď sa niekto iný odvoláva na ohlasy z praxe a ich aj presne pomenuje, nasadí sa naňho náhubkový zákon, vyšetrovatelia, prokurátori, špeciálni prokurátori a súdy. Aby som to zhrnul tak globálnejšie, váš návrh zákona je cestou do pekla. Je to ďalší míľnik do pekla.
Už len navrhnite, aby každý z nich dostal tablet, oblečenie Nike, Adidas, sociálne bývanie a štedrú podporu, ako migranti v západných krajinách. A vaši vnuci potom nech zhasnú svetlo ako poslední.
Platí tu príslovie "kto nedokáže hospodáriť s málom, nedokáže ani vo veľkom". Isto mi dáte otázku, že prečo neponúknem východisko. Poviem. Poviete, že váš návrh rieši vzniknutú situáciu. Ja vám odpoviem, že sú potrebné hĺbkové zmeny v sociálnom aj právnom prostredí a tiež aj to, že váš návrh zákona je len hasenie požiaru lesa pohárom vody, obyčajným pohárom vody. Výsledok bude celkový nula tak pri hlasovaní a tiež aj, keby prešiel tento váš návrh zákona.
A keďže váš zákon sa týka základných škôl aj stredných škôl, tak aj k tomu druhému aspektu vašeho zákona.
Čo sa týka príliš drahého vzdelávania, to je váš výraz, tak vám môžem pripomenúť, že to vaše zrušenie prospechového kritéria pri poskytovaní stredoškolského štipendia, tak toto je už rôznymi úpravami, internými úpravami, úpravami interného charakteru dávnejšie realizované na mnohých stredných školách a internátoch. Študenti hravo vykryjú aj náklady na štúdium a jediné kritérium, ktoré existuje, je pravidelná návšteva školy.
Dôvody, ktoré uvádzate pri študentoch stredných škôl a ich opustenie štúdia, sú skreslené a prekrútené. Drvivá väčšina opustí školu a internát a ten luxus v ňom, ten luxus, ktorý doma v živote nezažili nie pre nedostatok pomôcok, nie pre nemožnosť hradiť stravu či internát, to je vykryté tými štipendiami, tie školy vedia asi, ako to zariešiť. Dôvodom opustenia štúdia je inštinktívna túžba po rodnej komunite, či tehotenstvo. A verte mi, viem, o čom hovorím. Hovorím aj o svojich bývalých žiakoch, o obrovskom množstve mojich bývalých žiakov. Väčšina mojich bývalých žiakov opustila strednú školu či internát už po prvom roku štúdia. A poznám tiež v mojom regióne niekoľko veľkých mnohodetných rodín v majoritnej spoločnosti, ktorých rodičia pracujú za minimálku, niektorí z nich ani nepracujú a predsa deti študovali, doštudovali a študujú. Tu platí, kde je vôľa, tam je aj cesta. Problém nie sú duplicitné pomôcky, problém sú problémoví asociálni rodičia a tých treba riešiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2018 11:05 - 11:06 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Žarnay, myslím si, že riaditeľ školy by na takýto predpísaný, veľmi dôležitý predpísaný dokument, ako je majetkové priznanie, nemal zabudnúť, keď už to určuje zákon. Ale je veľká pravda, čo ste spomenuli, že je tu nespravodlivá disproporcia medzi bežným riaditeľom a riaditeľom v súkromnom zariadení či v škole, ktorý takúto povinnosť nemá. Toto je nespravodlivé a opäť sa len potvrdzuje, že u nás platí, že niektorí sú rovnejší od tých rovných. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 22.10.2018 10:56 - 10:57 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom Výboru Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, tlač 1142. Prekladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona v druhom čítaní výbory prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis