Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.3.2017 o 17:35 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 0:14 - 0:16 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja budem v svojom, v svojom príhovore, ktorý som si pripravila, pripravovať presne to, pani kolegyňa Blahová, ako si jednoducho niečo vymyslíte, potom lynčujete ľudí a na vašich výmysloch, a na vašich facebookoch čo píšete.
A presne sa vrátim k tomuto, čo ste čítala. Viete prečo? Lebo váš kolega Galko napísal o mne, že som zlodejka, lebo niečo som založila. Prešetroval to pán Lipšic a vaša prokuratúra za pani Radičovej. Áno, prešetrovali to za vašej vlády. Čiže vy spochybňujete Lipšica, spochybňujete prokuratúru za vlády pána Lipšica. Všetkých spochybňujete, lebo Galko povedal, že jeho nezaujíma (reakcia z pléna), nekričte po mne, že jeho nezaujíma, čo povedala prokuratúra. Čiže za vlády Ivety Radičovej ma vyšetrovali, pretože takto ste ma presne chceli obviniť ako pána ministra obviňujete, takte ste ma potrebovali lynčovať. Ale viete až kedy? Až, keď som sa stala primátorkou, lebo to už bolo na vás veľa, že poslankyňa Národnej rady a primátorka, to už bolo na vaše politické spektrá veľa. Takýto úspech sa neodpúšťa a to vám poviem na rovinu. Tak ste začali po mne ísť a vaša prokuratúra, vaša polícia za pána Lipšica ma vyšetrovala a viete, čo napísali, že nič také sa nestalo, čo vy tu teraz čítate.
Ja chápem, že pani Nicholsonová sa s Nicholsonom rozviedla, lebo údajne pil. Ona to rozprávala, že vybralo si to daň, že pán Nicholson pije. Tak on asi veľmi dobre vedel, čo píše. Tak viete, tiež myslím si, že sa zaujímal o tie látky a o rôzne iné veci, ale chcem povedať, áno, ale chcem povedať jednu, jednu vec. A potom váš pán kamarát Galko musel. tento blog zo SME-čka zmazať, pretože prokuratúra tam napísala za vašej vlády, za pána Lipšica a za pani Radičovej, že nič také sa nestalo. A vy sa z toho smejete. Však jasne, vy napíšete blog a hocičo, že Vaľová vyskočila z okna, že ten sa opil, ten droguje, ten znásilňuje. A vám to stačí. A toto je vaša práca a o nej ešte budem hovoriť. Hanbite sa! Takto chcete likvidovať ľudí vy!
Hanbite sa! Aj nevinné deti, o ktorých píšete. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.4.2017 22:36 - 23:07 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážené dámy a páni, vážený pán minister, pozrela som si návrh opozičných poslancov, ktorí odôvodňujú návrh na vaše odvolanie z funkcie a kde citujú články Dohovoru o právach dieťaťa. Ako prvý článok citujú článok 3, kde v bode 2 tohto dohovoru sa píše: Štáty, ktoré sú zmluvnými stranami tohto dohovoru, sa zaväzujú, že zabezpečia dieťaťu ochranu a starostlivosť nevyhnutnú pre jeho blaho, pričom budú brať ohľad na práva a povinnosti jeho rodičov, zákonných zástupcov alebo iných jednotlivcov práve... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.4.2017 22:19 - 22:21 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Poprosím vás, môžte ma prestať vyrušovať, pán poslanec Osuský? Ďakujem vám veľmi pekne.
Ja zase, pán Kéry, ako vy hovoríte, neverím určitým blogom a začnem asi týmto: Ak niekto chce naozaj pravdu, tak sa opýta obidvoch strán. Ja mám skúsenosť, že ak sa u mňa nejaký občan sťažuje, tak mi napíše premiér, ak sa mu sťažuje, aby aj mesto dalo vyjadrenie. Napíše mi to aj prezident. Ale pani Blahová nepíše nikomu. Ona sa tu postaví a číta príbehy, ktoré jej niekto napísal. Ktoré jej jednostranne niekto napísal. Keby prečítala, že a takéto vyjadrenie som dostala z úradu práce a takéto vyjadrenie som dostala z kurately, tak by som tomu verila.
To, čo vy máte, pani Blahová, – neokrikujte ma! –, ma nezaujíma, tak ako ste mali na výbore s pani Nicholsonovou 14 prípadov, keď sme sa pýtali pani Nicholsonovej ohľadom detí, ja sa k tomu ešte dostanem, že 14 prípadov máme v mobile a má ich pani Blahová. To sú tie vaše, vaša skutočná práca, ktorú rozprávate. Áno, ak budete mať všetky vyjadrenia.
A tak ako možno si robíte z toho, čo pán Kéry povedal, všetci srandu. Ale komu má veriť minister? Má veriť súdom v Piešťanoch, v Galante, v Banskej Bystrici, Považskej Bystrici, Prievidzi, Pezinku, Trenčíne, v Bratislave, v Trnave a v Nitre? Všetci sudcovia sa mýlili? Všetci sa mýlili a Blahová mala pravdu. Pán Kéry, ja by som tiež verila sudcom.
A ešte jednu takú vec, už ani nestihnem. Pán Kaník sa tu kedysi so mnou stavil, že ich zákonník urobí nezamestnanosť pod 10 percent. Že príde domov variť mne, ma pozve na večeru. Nikdy sa to nestalo. Potom povedal, že mal na to dva roky. Všetci ste kričali, že náš zákonník vyženie ľudí z práce. Ja som aj takéto stávky tu zažila. Dámy, vy ste tu ešte nesedeli. A dodneska sa to nestalo.
Vy ste tu sedeli, pani Blahová, keď už hovoríte, ale nemala by som vo faktickej, keď ste povedali, že ste si zobrali dieťa z detského domova a že ste ho na pumpe prezliekala. Je to klamstvo. Vždycky deti v detskom domove vám dajú prezliecť tam, lebo si ich beriete v svojich šatách. Ja som sa to pýtala. A že bolo škaredé, špinavé a neviem, aké ste... (Ukončenie vystúpenia časomerom. Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2017 17:35 - 17:37 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja si myslím, pani kolegyňa, že to naozaj... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Do mikrofónu, lebo nepočuť.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
... že to naozaj bola slohová práca, ktorú ste vypísali z médií alebo vám ho dali vaši kolegovia poslanci, pretože naozaj to boli také strašné útržky. A už nehovorím o tom, ako ste vytrhávali veci z kontextu, čo povedala pani ministerka, čo povedal Fico, čo povedal ten a ten, a ste to pozliepali a pospájali do jedného celku. Potom ste vyjadrili akýsi právny názor, aj keď neviem, že by ste bola právnička. Ale poúčate nás tu o histórii, čo bolo, ako bolo. Koľko ste mali, pani kolegyňa, rokov, keď boli Mečiarove amnestie? Štrnásť? (Reakcie z pléna.) Áno, máte právo, osem, kolega hovorí. Ja si myslím, že asi štrnásť. Tak naozaj máte právo nás tu poúčať o histórii, o tom všetkom, čo bolo.
A garantujem vám, že Robert Fico je veľmi dobrý a uznávaný právnik. A ak si myslí, že amnestie sú problematické, tak si nemyslí, že sú to amnestie problematické z dôvodu minulosti, ako to myslíte si vy, ale myslí si, že sú problémové z dôvodu budúcnosti, a to preto, že právny štát, alebo štát bude ďalej pokračovať a tieto amnestie môžu mať určitý trvalý následok do budúceho pôsobenia. Preto si myslím, že spokojne môžte hlasovať za tento návrh, ktorý sme predložili, ak to s amnestiami myslíte vážne. A určite urobíte dobre. Takže iba toľko môžem poradiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 22.3.2017 16:40 - 16:42 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážený pán minister, vážené panie poslankyne, dovoľte mi predložiť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení zákon č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 347).
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 411 z 1. februára 2017 pridelila predmetný vládny návrh zákona na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Určila zároveň Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie predmetného návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch. Predmetný návrh vlády, vládneho zákona, tlač 347, prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky uznesením č. 164 zo 14. marca 2017, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet uznesením č. 134 z 15. marca 2017 a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci uznesením č. 43 z 21. marca 2017.
Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky nevyplývajú žiadne pozmeňujúce ani doplňujúce návrhy. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona a v ich uzneseniach uvedených pod bodom 3 spoločnej správy odporúča Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 50 z 21. marca 2017. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril ako spoločného spravodajcu, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona informovala o výsledku rokovania výborov a predkladala návrhy v zmysle príslušných ustanovení rokovacieho poriadku.
Pán predsedajúci, prosím vás, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.3.2017 11:20 - 11:22 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Som rada, že sa môžem k tomu vyjadriť, lebo na výbore mi to nešlo, lebo som dosť nachladená a chorá.
Ale, pán kolega Mihál, keď si zoberiete, koho volia ľudia, kto je poslanec? Poslancom sa väčšinou stáva človek, ktorý je známy vo verejnom alebo pracovnom živote. Nechcete mi povedať, že sa stane len tak človek, lebo je to priama voľba, preto ja hocikedy aj v tejto snemovni poviem: Choďte a skúste byť poslancami, skúste byť primátormi, skúste byť županmi. Tam sa postavíte zoči-voči voličom! A nechcem pochybovať, ale ja nemám ani jedného takého poslanca, ktorý by bol na úrade práce a bol by zvolený. Ale extrém sa môže v živote stať, čo sa aj stane, že môže prísť poslanec o prácu. To sa kľudne môže stať. Ale to bude z týchto poslancov koľko? Jeden, dvaja? Extrémy sú vždy a vždy sa nájdu, keď tvoríme zákony.
A ja vám poviem o inom extréme. Ja mám poslanca, ktorý zneužíva, zneužíva, je verejný poslanec, sedel tuná v lavici ako poslanec Národnej rady a odvtedy nepracuje, len si pohadzuje živnosť, berie si z úradu práce peniaze alebo je na úrade práce, lebo jemu sa neoplatí pracovať. Pretože v Humennom zoberie 240 euro plus komisie, na VÚC-ke zoberie 460, to je 700 eur. Ten človek nikde nepracuje, my ho voláme, že to je profesionálny poslanec. Je vždy zvolený, pretože on má čas, on ide medzi ľudí, on si dvakrát príde na zasadanie a zoberie 700 euro plat. Zoberie 700 euro plat! Aj takto sa zneužíva. Čiže na jednej strane môže nastať extrém, že poslanec príde o prácu, ale na druhej strane nastáva extrém, že poslanec sa hlási na úrade práce, je poslancom, kde zoberie 700 eur, a preňho je najväčšia radosť alebo najväčšia vec, keď sa dostane na VÚC-ku, lebo tam zarába.
Čo mi na to poviete, na takéhoto poslanca, ktorý u mňa existuje reálne, lebo ja žijem v reálnom svete, už asi tretie volebné obdobie a berie 700 eur každý mesiac? Človek za 700 eur musí chodiť do práce k pásu a musí tam byť zamestnaný. Čo poviete na takého poslanca? Čiže extrém k extrému. Aj toto existuje v spoločnosti.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.3.2017 10:50 - 10:50 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Ja budem s vami súhlasiť, že naozaj aj školské zariadenia, aj materské školy, aj jasličky, aj všetko by mali mať bezbariérové prístupy, ale ja si myslím, že niekedy treba aj takú trpezlivosť. Viete, nestačí niečo len napísať, nejaké odporúčania, že teraz všetky školy prebudujme na bezbariérové prístupy. Ja som primátorkou mesta, my máme 40-ročné budovy, ktoré postupne rekonštruujeme. Vy si ani neviete predstaviť, že ako je ťažké, a snažíme sa tam tie bezbariérové prístupy dávať, že aké je ťažké do takýchto budov.
Ja si spomínam, keď sme prišli aj do Národnej rady a ja som si ani nevedela predstaviť, ako sa urobia tie bezbariérové prístupy v Národnej rade, ale musím pánu predsedovi poďakovať. A pamätám, ako ste tu stále tlačili. Veď to sú staré budovy, veď tam treba projekt, vlastne treba tam všetko zvážiť! To je jedna vec. Čiže jedna vec je odporúčanie a druhá vec je naozaj, aká je prax, aké sú financie, aké budovy majú samosprávy, aké budovy majú nemocnice.
Ale viete, čo ma prekvapuje, pani kolegyňa? Že ste nevystúpili, keď tu bol jasličkový zákon, že uhol videnia máte len z pohľadu sedenia a keď pán minister Richter dal jasličkový zákon do vlastne do služieb, tak ste kričali, že prečo chceme bezbariérový prístup do jasličiek, ideme likvidovať jasličky, ideme ich ničiť a dal tam až prechodné ustanovenia až na rok 2018.
Tak, vážení, na jednej strane kričíte, že chcete bezbariérové prístupy, a keď minister Richter povie, že majú byť jasličky, ktoré sa budú novo budovať, tak vtedy kričíte, že je to likvidačné? No tak sa zamyslite nad svojím tvrdením a nerozprávajte o likvidácii, pretože tie jasličky sú naozaj v bytoch, v rodinných domoch, kde tie deti nemajú nejakú bezpečnosť. A ak sme dali to opatrenie, tak je na to čas ich vybudovať, pretože začíname niečo nové, pretože tie jasličky doteraz neboli ani právne podchytené. Tak treba mať rovnaký meter.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.2.2017 12:20 - 12:22 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán kolega, že ste to pomenovali pravým menom, možno za županov, poslancov, primátorov. Keďže ja som primátorka, tak ma tiež zarážajú nejaké veci, ako pán Beblavý, samozvaný poslanec, lebo je tu sám za seba, podľa mňa nemá ani klub, si povie, že školy budú stredné patriť pod mestá bez akýchkoľvek rokovaní, mesto ich má zobrať, veď mesto má predsa školy základné a ZDŠ-ky.
Ale ja vám vysvetlím, prečo je taký silný pán poslanec Beblavý. Pretože pán poslanec Beblavý má manželku v Transparency International predsedníčku správnej rady a tá môže všetko a on takisto. Jednoducho samozvanci v tejto Transparency si povedia, ktoré mesto je zlé, ktoré mesto je na poslednom mieste, ktoré mesto zle vydáva noviny, pretože oni sú tí, ktorí hodnotia správu, samosprávu, ktorých nikto nevolil, pretože nás volili ľudia a museli sme dostať viac ako šesťtisíc hlasov, oni sa dávajú a zosobujú do takejto podoby.
Pán Beblavý, viete, koľko stojí transparentnosť? Trinásťtisíc euro zaplatili za prvú fázu Zastavme korupciu Transparency International v Trnave. Trnava má druhé najlepšie noviny na Slovensku. Aj keď tam nemá dobré články o samospráve, komerčné, ale tá je najlepšia. Že sa nehanbíte! Že sa nehanbíte zosobovať, rušiť územné celky, rušiť ľudí, ktorí sú volení, vy, samozvaní transparenťáci, ktorí máte zárobkovú činnosť na takýchto aktivitách a mestám dávate, ktoré sú najlepšie. Tí, ktorí sú najviac zadlžení, sú najtransparentnejší, a tí, ktorí dobre hospodária, nie sú. Takto chcete obrátiť svet naruby a hlavne Slovensko, aby tu bol neporiadok, zrušiť samosprávy a nastoliť transparentné organizácie, ktoré za 13-tisíc euro si dávajú robiť audity po mestách a tieto mestá vyhlasujú za transparentné a vynikajúce. Že sa nehanbíte! Že vás hanba nefackuje! A ešte vám v tom pomáhajú aj médiá! (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2017 16:44 - 16:46 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja som veľmi rada, že sa tu vlastne dozvedáme, pán kolega Tomáš, aj to, pretože sme to vôbec nevedeli, že pani ombudsmanka a ďalšie kolegyne vôbec nenavštívili zariadenie Čistý deň, že naozaj majú informácie iba sprostredkované. Som určite toho názoru ako žena, ako matka, že nemá dochádzať k žiadnemu sexuálnemu styku medzi personálom a medzi maloletou. Očakávam ale, že to bude vyšetrené na pôde polícii, a tí, ktorí k tomu majú čo povedať, nie na pôde parlamentu.
A takisto chcem povedať, že ak dochádzajú argumenty, tak sa stáva presne to, ako teraz, že pani Blahová na vás vykrikuje, lebo ak nemá argumenty, tak títo ľudia kričia, urážajú nás a zastrašujú. A takým zastrašovaním, by som povedala aj takú konšpiráciu, ktorú som ja nechápala, ktorá sa objavila, že ako sa pán Tomáš stretol s predstaviteľmi Čistého dňa. No stretol sa s nimi normálne ako člen sociálneho výboru, ale tá konšpirácia, pretože som z Humenného, že otec pána Tomáša, ktorý bol vrátnikom, tak riaditeľa Čistého dňa švagriná bola kedysi riaditeľkou manželky a podobne. No tak takého niečo vymyslieť, tak to už naozaj treba detektívnu kanceláriu, aby sme také niečo naskladali.
Vážení, venujte sa argumentom, venujte sa veciam a skúste sa stretnúť s obidvoma stranami. Ja verím tomu, že to, čo, ak sa stalo a všetko sa preukáže, budem prvá za to, aby, samozrejme, sa k tomu nedochádzalo, aby títo ľudia boli, aj ten človek, ktorý tam bol, bol potrestaný.
Ale, prosím vás pekne, nevyvreskujte, že zlyháva systém, že zlyháva všetko v tomto štáte. A práve pán Tomáš aj z tej druhej strany nám ukázal, ako to je, a verím tomu, že naozaj nie my, ale orgány činné v trestnom konaní dajú za týmto bodku a bude to spravodlivé.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2017 10:51 - 10:53 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Viete, toto je taký typický, taký typický prejav človeka, ktorý chce, všetko je tu zlé, ktorý povie, že celá spoločnosť je rozvrátená a všetko nefunguje. A prekvapujeme ma u pani Nicholsonovej, že povie, že Rómovia sú takí, ktorí sa dajú všetci kúpiť za nejaký alkohol, cigarety. Nie je to pravda, pani Nicholsonová, pretože v Humennom je 1 500 Rómov krát tri deti. A garantujem vám, že určite nie sú na takej jednoduchej úrovni, ako si vy myslíte, že ich kúpite za cigarety, že ich kúpite všetkých za alkohol. A už keď hovoríte o voľbách, tak ja si myslím, že aj Rómovia sú občania a určite sa tam vystriedali všetci, všetci politici, pretože jednoducho idú a oslovujú aj tých občanov.
Chcem povedať jednu vec. Vy ste bola štátna tajomníčka. Vy ste nedokázali spustiť jeden projekt Európskej únie pre Rómov. Jeden projekt ste nedokázali spustiť za dva roky. A teraz tu všetkých moralizujete, rozprávate o nejakej korupcii a nedokázali ste za dva roky urobiť jeden projekt. Za dva roky pohnúť, pohnúť niečím, aby ste tým Rómom pomohla, ale máte plné ústa nenávisti stále, plné ústa osočovania každého, a keď ste tú možnosť mali, tak ste neurobili vôbec nič.
A preto ja hovorím, že v spoločnosti nie sú dôležití tí ľudia, ktorí dokážu len búrať, ale sú dôležití tí, ktorí možno niečo zlé zbúrajú, ale dokážu postaviť lepšie. Nehovorím teraz konkrétne o vás, ale nevážim si ľudí, ktorí len búrajú a búrajú a nič v živote v tejto spoločnosti nepostavili. Títo ľudia sú podľa mňa iba kibici, rozvracači a nedokázali v tejto republike urobiť nič. Nehovorím, že všetko... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis