Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2018 o 15:48 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.5.2018 16:30 - 16:32 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja budem na pána Jurzycu a tak všeobecne poviem aj, keď bavíme sa o trestných činoch, no mňa šokuje, čo vy tu rozprávate. Však každý nejaké porušenie, teda nie, pán Jurzyca, vy, ale aj pred vami predrečníci, prepáčte, k vám prídem, že pozatvárať fešákov. Veď ja sa pýtam, čo chcete povedať, že porušenie rozpočtových pravidiel je trestný čin? Čo chcete povedať, že zaúčtovanie financií, ktoré nikto nezobral z obce, len sa zaúčtovali z kapitálu do bežných alebo opačne, lebo niekto zle posúdil, či to je bežný alebo, je toto trestný čin? Však to je neuveriteľné, čo vy tu rozprávate. Akože okamžite všetko trestné činy atď. atď., a jednoducho rozprávate o materských škôlkach. Aj my sem robili materskú škôlku, prístavbu, veď tam automaticky idete na rozšírenie. Akože to nemôžte pomerať? Veď automaticky v projekte na európske fondy idete, že rozširujete o desať detí a ide vás kontrolovať váš kontrolór mesta, môže vás kontrolovať NKÚ, môže vás kontrolovať ministerstvo školstva, môže vás kontrolovať ministerstvo financií a môže vás kontrolovať Európska únia. Ja tomu nerozumiem, veď vy ste v živote neboli v samospráve, vylepujete heslá a plagáty, všetko je zle, všetkých pozatvárať, veď, veď trošku odborne, kolegovia.
Pán Jurzyca rozpráva odborne, ale jemu poviem o tie škôlky. Nie je to nesystémový krok, pretože tam, kde tá kapacita škôlok nie je, tak tam musíte navýšiť a máte priame ukazovatele, ktoré musíte spĺňať pri projektoch Európskej únie. A ešte niečo, pán Jurzyca, INEKO. Keď v roku 2017 mesto Humenné, to sme sa bavili, malo byť druhým skokanom roka v ekonomike, čo urobilo INEKO nezávislá organizácia? Po šiestich rokoch zmenilo metodiku výpočtu. Keď som im napísala list, prečo nevyhlásili, že tam, kde je primátorka Vaľová za SMER, sú druhí najlepší v hospodárení na Slovensku, tak mi prišiel list, aj s vami som rozprávala, že zmenili sme tento rok náhodou výber a náhodou sme zmenili metodiku, metodiku výpočtu a metodiku rozpočtu. Tak toto je vaša spravodlivosť? Áno, nech kontrolný úrad kontroluje, ale nerozprávajme, že všetko sa zakladá na trestných činoch, ale nech aj poradí, ako sa to má robiť atď., atď. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2018 16:11 - 16:13 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
No mne tu stále chýba tá odbornosť. Poďme do reformy, poďme do reformy, poďme do reformy. Do akej? No veď keď bola, dva roky bol pán Mihál - som vám prečítala -, chcel valorizovať dôchodky o pevnú sumu. Premiérka Radičová zatrhla, minister financií. Chcel zvyšovať, valorizovať dôchodky, zatrhnuté. Rodičovský príspevok zatrhnutý. A všetky veci, ktoré sme my schválili, však ste v nich pokračovali, preboha. Ešte aj v tom nesystémovom dôchodku vianočnom. Tak o akej reforme stále rozprávate? Však položte veci na stôl, čo je to tá skutočná reforma? Ja som za, rozprávajme. Rozprávajme. Beriem to, že ak naozaj tí ľudia trpia, že nemajú príjem niektorí ľudia, opatrujú a tak ďalej, tak si sadnime, je tu prvé čítanie. Však v druhom čítaní môžme tieto veci ešte doplniť a zmeniť. Ale vy stále len rozprávate: nič sa neurobilo, reforma, všetko obráťme hore hlavou. No prečo ste to neobrátili? A rozprávate, že keď bude minister Gaborčáková alebo Mihál, jak to všetko zmení a Mihál nezmenil nič. Veď sám povedal, že minister financií mu všetko zatrhol. Tu stál, ja som s ním na to rozprávala.
Tak poďme sa baviť o konkrétnych veciach, nie o, ja to hovorím - plagátových veciach, reforma, nič. Poďme sa konkrétne baviť. Máme dneska maximálny ročný rozsah osobnej asistencie 7 300 hodín ročne, čo predstavuje 20 hodín. Celková ročná výška príspevku môže byť 20 586 eur. Hovoríme o 2,80. Hovoríme o tom, že z toho idú ešte, ako som predtým povedala, z toho idú odvody, idú z toho zdravotné poistenia, to je 1 101 eur. Hovoríme o tom, že vieme zvýšiť túto sumu. Tak sa poďme o tom baviť v druhom. A ak nie, tak doneste tú reformu. Preboha, však ju doneste na stôl a nielenže sa rozohním, že tam ten to, ten to, ten je za, ten má taký problém, doneste tú reformu na stôl. Máme prvé čítanie a doneste ju, ako by ste to urobili. Veď ste nič nezmenili, čo my sme všetko dali. Keď ste boli pri vláde, vo všetkom ste pokračovali. Nič nového ste nepriniesli. Ešte aj ten vianočný dôchodok, ktorý ste tu stále vykrikovali, aký je nesystémový, tak ste ho nechali, ešte ste ho navýšili. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2018 15:48 - 15:50 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Najprv sa vyjadrím k tomu, aby sme tu teda hovorili takú skutočnú pravdu, lebo aj na jednej strane je pravda, aj na druhej strane je pravda. Na jednej strane je to, že je to 2,80 za hodinu, ale na druhej strane nikto nepovie, že sú tam odvody a sú to do zdravotnej poisťovne a rovnako sú to odvody do zdravotnej poisťovne. To znamená, ak osobný asistent má 2,80, odrobí maximum 10 hodín denne za 30 dní je to, je to suma 846 eur. Ak k tomu pripočítame odvody, je to 1 101,04 eur, aby to bolo každému jasné, aby sme sa bavili o pevných sumách a o pevných číslach.
Takže to je vlastne tá výška, o ktorej sa naozaj bavíme, o ktorej naozaj rozprávame. Samozrejme, ja vždycky poviem áno, matky s deťmi, postihnutým a tak ďalej, určite zaslúžia si viac a ešte jednu vec chcem urobiť, viete, je to také trošku, že vy ste neurobili nič, my to urobíme najlepšie. Tak ja som tu stála pred pánom Mihálom, kedy som mu povedala, že ustúpil zo všetkých svojich zámerov. Viete, čo pán Mihál napísal vo svojom blogu? Že nedostal som peniaze od ministra financií, predstavoval som si, že to urobím ináč. Škoda, že tu nie je. Prečítam vám ďalšie z jeho vyhlásenia, minister, ktorý musel najviac ustúpiť premiérke. Často narazil na odpor od samej premiérky, ako to bolo napríklad pri zjednocovaní rodičovského príspevku, minister ho chcel pôvodne úplne zjednotiť, napokon ako zvyšovať dôchodky, ako zvyšovať sociálnu nespravodlivosť, valorizáciu dôchodkov, od všetkého pán minister Mihál ustúpil. Vy si myslíte, že vy nebudete mať ministra financií? Vy si myslíte, že keď nastúpite do vlády, že to je ako na ulici? Veď ja mám tak isto rozpočet. A jednoducho máte rozpočet, ktorý máte daný. Ja som za, ako povedala pani Bašistová, skúsme ísť na to jedno euro, ale nerozprávajme o nejakej, že zrazu nastúpi minister Mihál. Však minister Mihál priznal, že neurobil ani... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2018 15:26 - 15:28 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som chcela povedať, že tvorca zákona vždy musí mať na zreteli, ako sa povie, že obidve strany mince. Neobstojí jedna záležitosť. Samozrejme, každá skupina ľudí, ktorá je na Slovensku, to je jedno, či sú zdravotne ťažko postihnutí, či sú to mladé matky na materskej, ktokoľvek, samozrejme, že očakáva, že by vždy dostal od štátu viac. Ale nemôžem povedať, lebo ja to považujem za také plagátové výrazy, že neurobili ste nič alebo urobili ste úplne málo. V roku 2016 sme v parlamente presadili novelu, kde sme zvýšili opatrovateľský príspevok z 220 eur na 247 eur. Takisto na ochranu príjmov opatrovanej osoby z 1,4-násobku sumy na 1,7-násobku sumy a odstránili sme dvanásťročné obmedzenie sociálneho poistenia platenom štátom.
Viem, že pán minister chystá jednoznačne zvýšenie opatrovateľského príspevku na minimálnu mzdu. Samozrejme musí to ísť postupne. V roku 2018 by to malo byť o 120 eur v júli a od júla 2018 o 92 eur. Ja viem, že každému sa zdá, že je to málo. Keď si pozrieme vplyv na štátny rozpočet, tak v roku 2018 je to plus 34 617 968. V roku 2019 to bude 83 482 558. Ja to úplne chápem a viem, každý chce viac.
Čo sa týka toho výkazu, poviem ako primátorka mesta. Samozrejme, musí byť nejaký, nejaký výkaz alebo nejaký doklad alebo nejaký dokument. Ale už aj pre toho opatrovaného, pretože naozaj sa niekedy môže stať, že sa tieto veci, my aj tú ochranu, aj mne sa stáva, že si podávajú ľudia, že chce ich niekto z rodiny opatrovať. Sám je ťažko postihnutý a nemôže ho zamestnať a to opatrovanie naozaj potom je také, že nie je to profesionálne. Nie preto, že niekoho chceme šikanovať, ale ja to vidím aj z mesta, aj my chceme vidieť, kedy tam ten opatrovateľ bol, či naozaj bol, či si splní nejakú povinnosť. Nemyslím si, že je to o šikane, myslím si, že je to o nejakej profesionalite a o tom, že a keď štát aj niekoho platí, tak má mať aj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 21:54 - 21:56 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Marček, aj ja si myslím, že každý má právo povedať v tomto parlamente, čo si myslí, že je tu právo slobody slova nielen pre opozíciu. A máte pravdu, pán Matovič tu uráža ľudí hlava-nehlava, že sme opice, kadečo. Správne ste mu to povedali, veľmi správne.
A pani Nicholsonová to potvrdila, do akého koša patrí, pred chvíľou, lebo povedala, že sme všetci primitívi.
Tak ja sa pýtam, má právo každý poslanec v tomto parlamente vystúpiť? Má. Tak nie je dobré, ak ho niekto dehonestuje.
A ja vám niečo poviem, už tie vulgarizmy a to všetko, ja to cítim dole na regionálnej úrovni, keď ju nemôžme poraziť politicky, nemáme osobnosť, tak zavrime, zavrime týchto ľudí. Toto sa deje aj dole.
Včera som bola v Martine a v Martine mi povedali ľudia, ktorí chcú ísť kandidovať za primátora, že majú strach, slušní ľudia majú z vás strach, a to vám hovorím úprimne, vážne, preto tu dneska boli len stovky na uliciach, majú z vás strach. Lebo hovoria, že slušný človek už nemôže nič robiť, pretože práve tí, ktorí tu šíria vulgarizmy, ktorí urážajú a dehonestujú, nič sa nerobí, len sa dávajú vždycky na neznáme osoby trestné oznámenia, zamestnávate primátorov, starostov, aby nemohli konať svoju prácu, a čakáte na to, že tá slušná mlčiaca väčšina, ktorá je vonku – aká väčšina? Že píšu, že v Humennom bolo 200 ľudí, ja som to pred chvíľou povedala, N-ko napíše, že bolo 900. Veď kňazi mi píšu a smejú sa z toho. A slušná mlčiaca väčšina, ktorá pracuje v tomto štáte, sa vás začína báť. A nechcú kandidovať a boja sa a pýtajú sa ma, či naozaj majú ísť kandidovať. Toto si predstavujete ako slušné Slovensko?!
Toto je rozvoj Slovenska, že sa tu budeme všetci vulgarizovať? Že všetci budeme si rozprávať a nadávať do primitívov, idiotov, opíc a podobne?! Veď to je hanba! Veď to je hanba, choďte dole medzi ľudí a spýtajte sa ich, nie tých, čo sú zaplatení na námestiach, spýtajte sa ich, čo si o vás myslia. (Reakcie z pléna.) Normálnych ľudí. Ja som teda s 2-tisíc ľuďmi teraz (potlesk) a spýtajte sa ich, čo si o vás myslia! (Doznievanie potlesku.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 19:48 - 19:50 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán kolega Krajniak, vy prajete niečo pánu Pellegrinimu, ale vzápätí ho hneď negujete a spochybňujete tým svojím začiatkom. Viacerí o ňom nepovedia nič dobré, ste povedali. Ja tvrdím, že viacerí o ňom povedia mnoho dobrého. A vy ste tu zrejme neboli, keď bol pán Pellegrini predsedom parlamentu, a ja musím povedať, že ten parlament fungoval naozaj dobre, neboli tu žiadne problémy ani nejaké kauzy, alebo niečo ako kauzy, lebo vy nazývate kauzy.
Mňa len zaráža jedna vec, viete, v celom tom systéme, čo je tá väčšina, za ktorú všetci rozprávate? A ja budem hovoriť iba to, čo som videla, čo som mala možnosť vidieť. V Humennom na prvom proteste prišlo 80 ľudí, všade napísali, že 150. Na druhý protest prišlo 200 ľudí, televízia JOJ a iné médiá dali, že 800. Na tretí protest prišlo 130 ľudí a ešte aj vieme, kto to všetko organizoval, a zrazu Denník N napíše, že 900, iné médiá, že 300. Tak čo je to tá väčšina? Nie je tá väčšina tá mlčiaca väčšina?
Ja nespochybňujem ani ulicu, ale kto tvorí tú väčšinu v tomto štáte? Kto píše nezmysly? Pretože ja ako primátorka mám zvodky policajtov, teda mestských, kde presne tí policajti musia napísať, koľko tých ľudí je na ulici. Ja sa pýtam, kto je to tá väčšina, čo hovorí o Pellegrinim, kto je to tá väčšina, ktorá je na ulici, kde z 200 ľudí sa urobí 800?
Tak sa navzájom neklamme a verím tomu, že všetci, aj vy, čo ste zaželali pánu Pellegrinimu, aby to bol veľký premiér, a ja mu to zo srdca želám a verím, že možno sa nám to obom splní. Len hovorme sami za seba, hovorme za tých, ktorých poznáme, a nehovorme stále za ľudí a za väčšinu, lebo tí ľudia sú už niektorí nazlostení, že ľudia, národ, väčšina. Tak hovorme čísla a buďme aj sebakritickí a buďme realistickí. My si takisto uvedomujeme svoje chyby a sme realistickí, ale nehovorte o väčšine. Aká väčšina? Imaginárna? Tak prajem Petrovi, aby bol dobrý premiér.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.3.2018 16:18 - 16:19 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja veľmi krátko. Ja som veľmi rada, že je tu aj pán minister, lebo na výbore pán minister, ho zastupoval štátny tajomník, a som rada, že si vlastne vypočul aj túto petíciu občanov.
Chcela by som len k tomu povedať, že určite by bolo potrebné zastropovať vek odchodu do dôchodku aj z toho dôvodu, že vlastne urobíme priestor aj pre mladých ľudí, aj keď vieme, že dneska seniori sú veľmi aktívni, ale ústava nám dovoľuje, že každý môže ísť do dôchodku podľa vlastného výberu, a chcela by som pripomenúť, aj s kolegyňou Kucianovou sme rozprávali, aby sa tam trošku zohľadnilo, ak sa bude k tomuto pripravovať legislatíva, aby zohľadnila ženy matky. Pretože naozaj kedysi v minulosti to bolo veľmi dobré, že ak žena vychovala dieťa, je to, ako keby naozaj pracovala, lebo je to veľmi záslužná činnosť v spoločnosti, aby naozaj tieto ženy, ak sa bude predkladať táto legislatíva, mali možnosť ako kedysi ísť skôr do tohto dôchodku a naozaj táto ich záslužná činnosť bola považovaná ako za určite výkon, ktorý sa môže rovnať určite pracovnému výkonu. To by som chcela pána ministra poprosiť, keď budeme ešte o tomto niekedy rokovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13.3.2018 16:13 - 16:15 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, pán minister, vážení páni poslanci, poslankyne, dovoľte mi predložiť spoločnú správu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Dohovorom o práci v námornej doprave (tlač 820).
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 906 z 23. februára 2018 pridelil návrh na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci, ako gestorský výbor určil Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Súčasne určil lehoty na prerokovanie návrhu vo výbore a v gestorskom výbore.
Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci zhodne odporúčali Národnej rade Slovenskej republiky vysloviť súhlas s dohovorom, rozhodnúť o tom, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. VII ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, a tá má prednosť pred zákonmi.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Dohovorom o práci v námornej doprave, 2006, a rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. VII ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní tohto návrhu bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 104 z 13. marca 2018. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky informovala o výsledku rokovania výborov, odôvodnila návrh a stanovisko gestorského výboru a predložila návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý tvorí prílohu spoločnej správy.
Prosím, pán predsedajúci, o otvorenie rozpravy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.3.2018 15:45 - 15:47 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pani kolegyňa, keby ste nerobili bojkot a boli ste na výbore pre sociálne veci, tak by ste vedeli, že sme pod..., že som podala viacero pozmeňujúcich návrhov, a jeden z pozmeňujúcich návrhov aj hovorí v §, v čl. XVIII bode 12, §, § 53:
„Navrhuje sa vypustiť časové obmedzenie poskytovania príspevku a nastaviť poskytovanie príspevku v trojročnom období s maximálnou sumou príspevku.“
Takáto úprava sa navrhuje s cieľom zabezpečiť poskytovanie príspevku na dodatočné náklady spojené so zamestnávaním osôb, ktoré sú znevýhodnenými osobami z dôvodu spočívajúci im v zlom zdravom stave, počas celého obdobia ich zamestnávania.
Rovnako som podala pozmeňujúci návrh:
V čl. XVIII bode 20 § 72, kde sa dopĺňa odsek 3 a 4, je tam prechodné ustanovenie: „a navrhuje sa s cieľom poskytnúť potrebnú istotu chráneným dielňam, ktoré uvažujú o prechode do režimu integračného sociálneho podniku.“
Čiže tie chránené dielne môžu prejsť do toho integračného sociálneho podniku. Prechodné obdobie má slúžiť na to, aby existujúce chránené dielne mohli nový štatút indikačného sociálneho podniku vyskúšať bez rizika, že v prípade nevyhovujúcej aplikačnej praxe zostanú čo i len dočasne visieť vo vzduchoprázdne, teda bez podpory podľa akéhokoľvek zákona.
Čiže určite sme sa týmto zaoberali a určite sme tieto pripomienky sa snažili teda tak, aby sme aj osobám znevýhodneným, ktoré majú znevýhodnený zdravotný stav, boli nápomocní. A takisto sme sa snažili aj legislatívu Európskej únie zapracovať, teda aj nariadenia Európskej únie 346/2013 o európskych fondoch v sociálnych podnikoch. Čiže aj tam sme išli ešte, ešte aj nad rámec tohto zákona, ktorý bol vlastne predložený do Národnej rady Slovenskej republiky.
Je mi ľúto, že ste neboli, že ste bojkotovali na tom výbore, lebo určite by ste to boli vedeli. Bolo to 21 pozmeňujúcich návrhov. Takže určite vychádzame maximálne v ústrety a opravujeme tento zákon tak, aby bol naozaj veľmi kvalitný a prospešný.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.2.2018 15:32 - 15:34 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja sa vrátim do histórie, lebo ja som tu sedela, keď tu sedela aj pani Tomanová, neviem, či tu sedela aj pani Nicholsonová vtedy. Pani Nicholsonová, možno keby niektoré z tých pilotných projektov, ktoré boli kedysi, ktoré, by sa nespolitizovali, kde by sa všetko neurobilo politicky, že všetko je zlé, tak dneska sme mohli mať o 50 % menej otázok, lebo by tie projekty fungovali.
Hovorili ste o sociálnych službách. Mesto Humenné malo tak isto pilotný projekt. Ja som tam nemala ani jednu príkaznú zmluvu, bola tam kontrola, myslím, že to kontrolovali OLAF, nič som, nič, nikdy tam nebolo politické, nič sa tam finančne neudialo, akurát som mala bilbordy pred mestskými voľbami, že Vaľová je spojená so sociálnym podnikom. A teraz vám niečo poviem, veď ja si to pamätám, všetko. V tom sociálnom podniku sa mali odskúšať sociálne služby, predstavte si, to, čo teraz momentálne kritizujete, mali sa odskúšať sociálne služby. Bolo to na, presne tento podnik bol na to šitý. Ale keďže garnitúra pravice potrebovala nájsť politickú tému, tak všetky podniky hodila do jedného vreca, všetkých označila ako nepriateľov a všetkých. Nie, nedokázali ste oddeliť zrno od pliev, čo je jasné, že nešlo o podstatu veci, ale šlo o politiku. A tam sa mali odskúšať sociálne služby a dneska by sme možno vedeli, čo sa deje. Podnik, ktorý padol ako prvý, bol Arvik, pretože tam celá lobby SDKÚ, bol tam pán Pataky, jeho dcéra, celá, všetci tam boli z SDKÚ. Ale vy ste to všetko hodili na tú Tomanovú a na SMER a na všetkých, lebo to bolo najjednoduchšie.
A čo sa týka ešte pozemkov, veď predsa pozemky ak dáva mesto alebo obec, musia ísť schvaľovaním mestského zastupiteľstva. Veď keď niečo ide priamo, tak musí ísť tri štvrtiny zastupiteľstva na dvakrát. Najprv zámer a potom ide, druhýkrát ide už schválenie zámeru. Veď to neni, že obec si len tak dá pozemok niekomu alebo že, alebo ako. Veď tam musí tri štvrtiny poslancov súhlasiť a musí ísť na zastupiteľstvo. To neni o tom, že iba tak sa budú pozemky niekomu dávať. A veď tí ľudia vedia, komu idú tie pozemky. Aj to bolo v tých sociálnych... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis