Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

20.2.2020 o 18:46 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

20.2.2020 18:46 - 18:53 hod.

Jana Vaľová
Pán predsedajúci, chcem poprosiť, aby o všetkých troch skrátených legislatívnych konaniach parlament hlasoval po ukončení rozpravy, u všetkých troch zákonoch potom naraz. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 18:30 - 18:32 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
No vidíte, pán Galko, to je, to je dobre, že teraz rozprávate, že to podporíte a ešte chcete aj pridať. Síce neviete, či podľa vašich výpočtov a Denníka N, či to je tri miliardy, čo rozkradli, či sedem, či dva, či jedna. Splietate tu hore-dole, lebo máte poslaneckú imunitu. A najviac ma mrzí, že sa uchyľujete, rozprávate, že s vami máme diskutovať, a keď s vami diskutujeme, tak sa uchyľujete k osobným útokom, že jeden je psychicky narušený, kolegyňa ukazuje prostredník, pani Blahová tvrdí, že ja som povedala, že porušujem zákony. Nie, ja som povedala, že zákon, ktorý sme schválili, a na tom si trvám, je mnoho zákonov, ktoré nie sú dobré a treba ich opraviť. Je mnoho zákonov, ktoré nie sú dobré. A porušil ich malý živnostník, pretože vo verejnom obstarávaní nedal a nedoložil veci, ktoré mal doložiť.
No a najviac ma to mrzí, že kričíte, keď vám niekto zopakuje, čo bolo v histórii, že 30 miliárd stál druhý pilier a odišiel do rúk každý rok súkromným spoločnostiam, ktoré majú svoje základy v zahraničí a prevádzajú peniaze do zahraničia. Pretože určite zisky pôjdu do zahraničia. Potom, že rozprávame, že sme museli tri miliardy vyrovnať dôchodcom, ktorým Kaník a Beblavý zobrali invalidné dôchodky. A vy potom začnete osobnými útokami.
A, pán kolega, vy poviete, že Vaľová si zobrala z váľova. Máte imunitu. Prečo ste nebol taký frajer, keď vás občan zažaloval, keď ste, keď ste o mne rozprávali, že som ukradla, neviem už presne že čo, a NAKA ma vyšetrovala za Ivety Radičovej a povedala, že také sa nič nestalo a ste musel stiahnuť článok z internetu. To sú presne tie vaše, ja ani to neviem nazvať ako, úplne bezcharakterné debaty. Ale my na to neskĺzneme, aspoň ja na to nechcem skĺznuť, ale mali by ste mať trošku česti a slušnosti. Ste bol aj minister... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.2.2020 18:15 - 18:18 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
No, pani Blahová, viete, tie vaše denníky N a vaše Mirko a transparency naozaj už narobili toho veľa.

Blahová, Natália, poslankyňa NR SR
(Reakcia z pléna: To bol Trend.)

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
To je jedno, čo to bolo. Viete, viete, Humenné má rozpočet, pani kolegyňa, Humenné má rozpočet 30 miliónov eur. Tridsať, to je jedno, 30 miliónov eur. Chvíľočku nekričte po mne! Nekričte po mne, vyprosím si to! Pani Blahová, nebuďte nervózna, že sa smejete a vykrikujete scestne. Tridsať miliónov eur má mesto Humenné rozpočet. A ja vám niečo poviem, dneska ľutujem, že som tu stlačila gombík za blbý Beblavého zákon, blbý Beblavého zákon. Žiadne čachre som pri obstarávaní nerobila. Transparency to dalo vyšetriť. Viete, čo sa stalo v meste Humenné? V meste Humenné sa stalo to, že sme schválili blbý Beblavého zákon, že malé firmy, ktoré idú opravovať, malé firmy, ktoré idú niečo opravovať, že musia byť zapísaní v registri partnerov, musia byť zapísaní v registri partnerov mesta. A viete čo? Firma, ktorá ponúkla najnižšiu cenu na opravu strechy štadiónu za 500-tisíc eur, nebola zapísaná v registri partnerov. Následne sa zapísala do registra, ale to zákon Mirka Beblavého nedovoľuje, pretože presne o to išlo transparency, aby buzerovalo primátorov, aby buzerovalo primátorov. A na základe toho mesto Humenné dostalo pokutu. Nieže ja som robila čachre. Lebo mňa vyšetrovali všetci a transparency podali žiadosť. Viete, vy prečítate nejakú blbosť, ktoré napíšu Trendy a vaše Denníky N, ktorí to zmanipulujú.
A teraz vám ešte niečo poviem. Aj pán Galko dal na mňa trestné oznámenie, že som niečo ukradla, za vašej vlády Radičovej to vyšetrovali, NAKA to vyšetrovala a, bohužiaľ, pán Galko musel z internetu veci stiahnuť. Len nemám čas, aby som všetky tie vaše špiny, ktorú vy tu tak plačete, ako vás ľudia vyšetrujú, aby som dala protižalobu, aby sa ukázalo, ani ja nie som dala, iný človek to dal, aby sa ukázalo, čo je pravda. A viete čo, pani kolegyňa, takú istú strechu stavia primátorka KDH ako ja, zimný štadión opravuje, podobný štadión. A vám niečo poviem. Firma, ktorá je tam blízko politickej strane, pravicovej, za takúto strechu už dvakrát dala dodatok. Ja som túto strechu, alebo moje, moje vedenie urobilo za necelých 500- tisíc, dostali sme pokutu len preto, že malá eseročka, ktorá naozaj to vyhrala a ktorá nevedela, že má byť zapísaná, na konci sa zapísala, lebo desať rokov bola v tom zozname... Búchate sa po hlave, no presne tak to je. Dneska v Prešove takú istú strechu stavajú za milión a pol. U nás stála 500-tisíc. Tak sa búchajte nielen po hlave, ale aj po ušiach, aké zákony vymýšľate a Mirko Beblavý hlavne, na to, aby ste buzerovali malé eseročky a malých podnikateľov. A vylučujete ich zo zákazok pre mesto, aby tam mohli giganty a blízke veľké firmy pracovať. Čiže pani, ak je to ináč, tak mi povedzte, čo bolo porušené v tom zákone o obstarávaní, keď ste taká múdra, tak to čítate z Trendu. Povedzte mi, čo bolo konkrétne porušené. A ja vám hovorím, že nič. A ja vám hovorím, že to bolo takto.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.2.2020 18:08 - 18:13 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Viete, musím reagovať ako spravodajca. Ešte som aj chcela pripomenúť, ešte aj ďalšiu vec, pretože týka sa to možno aj včerajšieho rokovacieho dňa. Viete, čo, ja keď som tu videla včera pána Beblavého s tou tortou, ktorá bola atrapa, tak ja som si myslela, že je to torta a ja som si myslela, že to je torta urobená, viete, keď ženy pečú, tak je to palma, palmarín alebo ako, nechcem tu robiť reklamu, že je to torta z fabriky PALMA – TUMYS. A viete prečo tá torta mala byť z fabriky PALMA – TUMYS? Teraz vám poviem. Vôbec neplačem. Ani plakať nebudem, pani kolegyňa, len si pamätám ako pán Beblavý na mňa kričal, že mi v živote neodpustí, že uvidím, čo urobí transparency, že uvidím, čo so mnou urobia neziskovky. Presne tam, čo čítala pani Blahová, ale nepovedala, čo som urobila, čítala eseťácku. Firma ESET podporuje – aká to? – Zastavme korupciu, lebo viete, tie firmy bohaté si narobili rôzne trasparenty, trasparency, rôzne Zastavme korupciu, aby to fantasticky znelo a súkromné firmy ich financujú. A tí spievajú a robia a likvidujú tých ľudí, ktorých chcú likvidovať.
Pán Beblavý mi vonku povedal ešte pred voľbami, vy uvidíte, čo bude, čo s vami urobia trasparency, neziskovky a čo my s vami narobíme. A viete prečo? Lebo som mu to tak ešte, keď tu bola ministerka Tomanová, tá mi to povedala a potom sme sa spolu aj o tom bavili aj s inými ľuďmi. Viete prečo? Pretože keď pána Beblavého, tuším, že to bol otec... Alebo kto kúpil PALMU – TUMYS? Otec. Tak viete, aké urobili svinstvo? Pani Blahová, vy rozprávate o nejakých mafiánoch? Ja vám porozprávam a vy ste tu sedeli, lenže my sme sa neznížili k takýmto debatám a čakali sme, že váš úžasný pán Lipšic to všetko vyrieši a vyzistí všetky tie kauzy, lebo bol minister aj spravodlivosti, aj vnútra, ale vy ste si to nechali na voľby, aby ste nás mohli nazývať akýmikoľvek menami. Ale teraz poviem o pánovi Beblavom, o pánovi Beblavom, Mirkovi Beblavom. Tak Mirko Beblavý, keď z PALMY – TUMYS išli prepúšťať asi, neviem, aby som sa nepomýlila, ja som, ja som vtedy tam nebola, ale možno 500, 600 ľudí. Tak viete čo vtedy urobil, aby nemusela Palma – Tumys platiť odstupné? Nehorázne tuná presadili predčasný dôchodok od 43. roku života a Sociálna poisťovňa vyplatila všetkých ľudí miesto tejto firmy Palmy – Tumys vyplatila a takto si podnikatelia mädlili ruky, pretože nikomu nemuseli zaplatiť odstupné a ľudia išli do predčasného dôchodku. A viete, koľko to bolo? Milión 900-tisíc eur. A vy ste tu teraz roztrasení ako tie, handroví panáčikovia, lebo máte schváliť opatrenie za milión euro? Za milión euro ľuďom máte priznať, aby mali vyššie dôchodky a vyššie rodičovské príspevky?
A, pani Blahová, vy rozprávate, že vy všetko pre to urobíte. Viete, zase sú to len reči. Čo urobíte? Však ste povalili Radičovej vládu, vtedy ste mohli urobiť. Prečo ste ľuďom nezvýšili dôchodky? Povalili ste vládu, bum, padla. Čo ste urobili? Pozerali ste len na svoje egá. Teraz ste odišli zo SaS a máte nejakú stranu demokratickú, ktorá má 0,0 percenta. Čo vy chcete urobiť? Ako? Viete, to sú tie prázdne reči. My všetko urobíme. My všetko, my vám všetko dáme. No, tak teraz, pani Blahová, pán kolega, teraz máte tú možnosť a stlačte to tlačítko pre ľudí, aby dostali vyššie dôchodky. My sme im celú dobu zvyšovali dôchodky. Ja som tu čítala, že sme vyrovnali, tri milióny euro sme vyrovnali ľuďom, ktorým Kaník zobral invalidné dôchodky. Tri milióny euro sme vyrovnali, lebo ste sa pýtali. Tridsať miliónov sme vyrovnali každý rok dieru za druhý pilier, kde ľudia majú dneska dvadsať 20-eurové dôchodky, vážení. A ste im sľubovali švajčiarske dôchodky. A všetko je v súkromných rukách firiem, ktoré majú druhý pilier. Odchádzajú tam percentá zo Sociálnej poisťovne.
A ešte jednu vec poviem. Viete, čo sa stane, ak v druhom pilieri, ak padne firma súkromná, ktorá vlastní peniaze z druhého piliera? No, tí, ktorí tam sú, tak za nich zoberie zodpovednosť Sociálna poisťovňa a štát a vyplatí im dôchodok. Ale čo sa stane, ak padne Sociálna poisťovňa? Zoberú tieto súkromné firmy, ktoré majú, ktoré majú zakladateľov v zahraničí, vyplatia našim ľuďom dôchodky za Sociálnu poisťovňu? No nevyplatia. A toto sú vaše opatrenia, ktoré ste tu doniesli.
Takže teraz, vážení, majte, majte, ja chcem povedať, majte, ako vravíte, odvahu si povedať, že áno, my to dokážeme. Pretože my sme dokázali mnohé sociálne opatrenia aj s 33-miliardovými sekerami a dokázali sme ich vyrovnať a urobili sme kopu opatrení pre ľudí, ktoré som tu pred chvíľou vymenovala.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 17:59 - 18:01 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Zase ona sa volá Blažová, tak normálne ste ma aj teraz zaskočili, ale fajn. Pán kolega, čo sa tak strašne bojíte jednej miliardy, však ešte neviete, či budete vo vláde. To ešte nikto nevie, kto bude. Ja som vám pred chvíľou čítala, že ste nám nechali vy, ako to nazývate, minúť tri miliardy, keď sme museli vrátiť tridsaťštyri tisíc deväťsto štrnástim dôchodcom invalidné dôchodky. A to urobila tá Tomanová, o ktorej toľko rozprávate. Viera Tomanová zaviedla kopu sociálnych opatrení. A ja som tu bola aj keď ona bola ministerka, aj keď je tu Ján Richter minister, a myslím si, že SMER to myslí vážne s ľuďmi, lebo naozaj tým ľuďom nič ste nezrušili, vo všetkom pokračujete, aj v trinástom vianočnom dôchodku. A ja už som pred chvíľou čítala aj o materskú dovolenku, aj o všetko.
Takže a to, že vám čítam, čo všetko čo sa udialo, ešte raz spomeniem. Mihál po nástupe na ministerstvo práce ako minister znížil rodičovský príspevok o 100 eur z 256 eur čistej minimálnej mzdy. Takže jednoducho vy to nemyslíte vážne. A pretože ste toto robili po voľbách, že ste zrušili sociálne opatrenia, že ste znižovali rodičovské príspevky, pre toto máte teraz stlačiť ten gombík a povedať, vážení občania, myslíme to vážne, že sociálne opatrenia budú naďalej funkčné. A že to, čo sme tu rozprávali štyri roky, že vy si predstavujete, že zvýšiť treba ešte viac, ešte viac, áno, keď ste v opozícii, tak, tak že nasľubujete hory-doly, lebo uhol videnia je z pohľadu sedenia, a zrazu keď sa vám len trošku nachometne, že budete mať zodpovednosť, že tým ľuďom nechcete dať nič. No tak ukážte, že to, čo ste tu štyri roky presadzovali a čo ste rozprávali, že ste mysleli vážne. Lebo my to ukážeme, že to myslíme vážne a stále sme to mysleli vážne. Minister Richter to myslí vážne, aj ja, aj všetci moji kolegovia, ktorí tu sedia, aj tí, ktorí tu nesedia, pretože museli sa ísť trošku podľa mňa napiť vody alebo vypiť čaj, alebo ja neviem čo. Aj vaši tu nesedia, je ich tu jeden, dva, tri, štyri, piati ste tu či šiesti, tí, ktorí tu musíte vystupovať. Takže nerozprávajme a ne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 17:59 - 17:59 hod.

Jana Vaľová
Vaľová.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 17:45 - 17:47 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za všetky pripomienky a búrlivú diskusiu, ani nestihnem odpovedať.
Pani Červeňáková, začnem od vás. Poznáte, ako to funguje? Veď predsa vyššie územné celky financujú zariadenia. Máte tam v Prešove teraz kádeháka predsedu. Prečo nie sú spokojní? Však nech poslanci im odhlasujú peniaze, koľko chcú. Však ste pri vláde, ste pri vláde v Prešovskom kraji, tak nech sú nižšie poplatky, nech sú lepšie ceny a nech majú toľko miest, koľko len chcú tí dôchodcovia.
Pani Blahová, viete, Zastavme korupciu, Fejér a jeho ďalšia neziskovka ESET-u. Čo ste tam čítali o Vaľovej? Nič. Pretože Vaľová nebola v sociálnom podniku. Len takéto blbosti presne píšu, myslia si, že za tým bola Vaľová. Veď ja som tam nič nemala, jednu zmluvu, ani som tam nesedela. Bol tam OLAF a nič som tam v tom podniku nemala, len to, že to bolo v okrese Humenné. Ani to nebolo v Humennom, meste. Čo to rozprávate?! A to sú tie vaše výmysly.
Ďalej chcem povedať, pán Janckulík, čo má KDH s II. pilierom? No veď vy ste zaviedli II. pilier, tak čo rozprávate? Tu ste hlasovali a vaši, Brocka ani do II. pilieru nevstúpil. Som mu hovorila, že hanba, že odhlasovali II. pilier a tam ani nechcel ísť.
A, pani Cigániková, vám chcem len povedať, že neplačem. Ja som v živote neplakala ani plakať nebudem. A čo, že som rozprávala, tak som rozprávala, čo sa deje v regiónoch. Ja tam žijem. Aj o Košiciach, ako teraz vystavili účet primátorovi. Takisto pozvyšoval dane, ako pil a raňajkoval za peniaze mesta. A ďalšiu vec chcem povedať, plakať nebudem a určite som neplakala, ale poukázala som na vašu vulgárnosť a aby sa nedožili voliči prostredníka, ako ste teraz ukázala v parlamente a nevážite si tento parlament.
A prečo pán, pán Galek, prečo vlastne máte zahlasovať? No pre ľudí. Pre ľudí, aby ste im dali opatrenia. A o chvíľočku vám prečítam o pána Beblavého, keď Palma-Tumys skončila, ako tunelovali Sociálnu poisťovňu. A za to mi pán Beblavý povedal, že uvidím, čo ja budem mať vo voľbách, že som si to dovolila povedať, ako zaviedli predčasné dôchodky, keď prepúšťali ľudí, aby ich nemuseli povyplácať a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.2.2020 17:23 - 17:34 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Veľmi krátko, keďže kolegovia hovoria, že im neobjasním, lebo tu nesedeli, beriem to, čo má spoločné s tým všetkým pani Radičová, čo má spoločné KDH a tak ďalej. Tak ma to strašne mrzí, že tu čítate denníky N, ale ja by som chcela niečo povedať. Vážení kolegovia, kolegyne, toto bol fantastický príklad pani Cigánikovej, ako je ľahko z opozičnej lavice ukázať prostredník. Myslím si, že ten prostredník sa po voľbách ujde aj všetkým občanom, ktorí vám dôverujú. A je omnoho ťažšie zobrať ukazovák a stlačiť sociálne opatrenia pre týchto ľudí a potom byť za nich zodpovední a tieto sociálne opatrenia im dať. Takže pani Cigániková, keď tu prečítala, čo všetko dokázala, že sme si to nevšimli, tak myslím si, že tým posledným gestom to úplne potvrdila, aká je vzdelaná, aké urobila dizertačné práce a čo všetko dokázala v zdravotníctve. Takže toto, milí občania, aby ste sa nedočkali od tejto opozície, ten zdvihnutý prostredník. A poďme na to.
Prečo toto skrátené legislatívne konanie? No o chvíľočku vám to prečítam. Aj prečo. Preto, milá opozícia, aby ste neukazovali ľuďom prostredník, ako to tu je vo zvyku, ale aby ste to, čo rozprávate a čo stále tvrdíte, že SMER urobil málo, aj keď SMER musím povedať, že zaviedol trinásty vianočný dôchodok, dodneska ste ho nezrušili. Ani pán Mihál. Tvrdil, že je to nesystémové opatrenie.
Ďalej sme zaviedli príspevok pri narodení prvého, druhého, tretieho dieťaťa, zvýšili sme materskú, zvýšili sme rodičovskú. Stále tu máte ústa plné Spojených štátov amerických a ja vám poviem, že my máme najdlhšiu materskú dovolenku v celej Európskej únii a už nebudem rozprávať o Spojených štátoch amerických, lebo mi tam teraz rodila priateľka, kamarátka, aby to ste to zase zle nepoňali, kamarátka. A tá mi povedala, že v Spojených štátoch amerických je materská dovolenka od troch týždňov maximálne do troch mesiacov. A rozhodne sa zamestnávateľ, koľko zostanete na materskej dovolenku. Ale na Slovensku je to ináč, všetci, ktorí tu chodia, a vy rozprávate, že naši mladí odchádzajú do zahraničia. Áno, odchádzajú. Niektorí dobrovoľne a väčšinou dobrovoľne. Potom načo máme Európsku úniu? Načo sme otvorili hranice? Načo? No, veď predsa, aby išli do zahraničia, aby naberali skúsenosti, ktorí chcú, sa vrátia, ktorí nechcú, sa nevrátia. Ja nerozumiem teraz, čo vy rozprávate, že odchádzajú do zahraničia. Veď na to je Európska únia, aby mohli aj mladí, aj starí, aj ktokoľvek chce, mohol voľne cestovať, nájsť si zamestnanie, poprípade študovať a podobne. Ja to takto vnímam. A nevnímam to nejak ináč.
Samozrejme, ak je miesto lepšie platené, tak samozrejme, že ten človek, ktorý sa tam uplatní a nebude robiť len podradnú prácu, teda na takú, ktorú, lebo tuná má vzdelanie a robí možno nejakú inú prácu, ktorá nie je adekvátna na jeho vzdelanie, tak je to iné. Ale ak sa uplatní naozaj v takom rezorte, v ktorom má vzdelanie, je to fajn.
No a teraz sa vráťme k tomu. Pán Viskupič povedal, že ak teraz zahlasujú, tak, chudáčik, budúci minister financií bude mať v rozpočte mínu. A dostali strach. Tak ja vám prečítam tie míny, ktoré sme dostali my, čo sa pýtate, čo robil SMER celé roky. Tak poďme na to.
Tridsať miliárd ročne deficit v Sociálnej poisťovni. Predali sa podiely z SPP a sa vyrovnával prvý pilier, keď ste zaviedli druhý pilier, vážení. Tuná sedel Kaník (rečníčka sa pýta predkladateľa)... Kde to bol pán minister, v ktorom štáte? (Reakcia predkladateľa: V Čile.) V Čile. Keď pán Kaník si zobral poslancov, zobrali si služobné lietadlá a autá a odišli tam do Čile, aby tú genialitu, kde druhý pilier v Čile skončil, kde sa neujal v Česku, kde sa neujal v Poľsku, aby tuná tento experiment na týchto občanov zaviedli. Tridsať miliárd ročne. Vy sa bojíte sekery, pán Viskupič? Míny?! Tak to nebola mína, ale toto ani neviem nazvať, čo to bola za zbraň. To bola explózia.
A ďalšie veci vám prečítam. Toto bola jadrová bomba, čo ste nám nechali. Pravica, KDH. Keď som sa pýtala pani Radičovej, pána Brockého, že na všetkých na bilbordoch presviedčali, aby vstúpili do druhého pilieru, že budú mať švajčiarske dôchodky, a keď som sa ich spýtala, prečo oni nie sú v druhom pilieri, tak na to nevedeli odpovedať. Prečo, keď také niečo geniálne vymyslelo KDH, prečo jej poslanci nešli do druhého piliera? A teraz sa tu tvári pani Gaborčáková, ministerka za KDH, budúca, sociálnych vecí, a nemá ani šajnu, čo sa tu dialo a nemá ani šajnu, čo kedysi sa udialo a čo je. Tak sa rozprávajme o dôchodkoch a nečítajme Denník N, ktorý si vymýšľa kauzy, ktoré nie sú vyšetrené, a vy tu ich budete sčítavať, tak ja vám tu načítam také výmysly, že koľko budete len chcieť.
Ďalšia vec, čo urobil pán Kaník, keď tak myslíte so sociálnym štátom. Pán Kaník zobral ľuďom dôchodky. A bol pán Beblavý jeho štátny tajomník, nový politik. Zobral dôchodky ľuďom, zobral invalidné dôchodky.
Pán Rajtár, usmievajte sa, myslím si, že je to fakt smiešne, že zobrali 34 914 ľuďom dôchodky, a my sme museli vyrovnať, my sme museli vyrovnať ďalšie 3 miliardy. To už je 33 miliárd.
Čiže toto sú, vážení, míny. Toto boli míny. A pýtate sa, čo robil SMER? No SMER to všetko vyrovnal. Vyrovnal týmto ľuďom invalidné dôchodky a snažil sa stále navyšovať dôchodky, snažil sa dávať vianočné príspevky a snažil sa týmto ľuďom pomáhať.
Poďme ďalej. Kaník a Beblavý poškodili novým spôsobom výpočtu dôchodku viac ako 400-tisíc starodôchodcom, ktorým boli priznané dôchodky od 1. októbra 1988. Vyrovnanie týchto dôchodkov by stálo 12 miliárd. Čo to tu rozprával pán Heger pred chvíľkou? Že oni nám hovorili, veď oni nám stále hovoria, že to treba vyrovnať. A bojíte sa stlačiť tlačidlo, aby ste ľuďom zvýšili, ješižmária, aby ste ľuďom zvýšili a aby ste im dali 13. dôchodok. Vy sa bojíte stlačiť tlačidlo a ukazujete tu ukazováky. (Reakcia z pléna.) Áno, to je jedno, pán Heger, vy ukazujete, čo chcete, takže nebudem sa.
Tak pán Rajtár, dobre. Tak, pán Rajtár. Nie, tak pán Rajtár, tak sa ospravedlním, pán Rajtár, ale hovorila som o Hegerovi, tak takto.
Čiže ja sa pýtam, čiže ja sa pýtam, čiže to, čo ste urobili pravica, my sme mali vyrovnať 12 miliárd. Nech sa páči, však budete mať možnosť, boli ste dva roky vo vláde. A zase odcitujem pána Mihála, chudáčika, ktorý skončil, titulok v novinách "Nemohol som nič urobiť, lebo pán minister financií mi nedal peniaze". Nemohol som urobiť tieto opatrenia. Ale čo urobil pán Mihál? Keď nastúpil na ministerstvo práce a sociálnych vecí, znížil rodičovský príspevok o 100 eur z 256 eur čistej minimálnej mzdy.
Vážení, toto sú vaše opatrenia, ktoré myslíte vážne s týmto štátom. Toto sú vaše opatrenia, toto sú vaše skutočné kroky. Tak naberte odvahu, stlačte to tlačidlo a povedzte ľuďom, áno, budete mať 13. dôchodok, zvýšime vám prídavky a my na to na seba zoberieme takisto zodpovednosť. A uvidíme, kto bude vo vláde, tak ten nech ukáže, že to myslí vážne.
No, a teraz sa poďme ešte pozrieť do regiónu veľmi krátko.
Vyplakávali ste tu, ako sa strašne súdite. Verte mi, že aj my sa súdime a vy na nás podávate trestné oznámenia en bloc. Vy ste s tým začali a používate to ako volebný nástroj v regiónoch, používate to vo veľkej politike a stále a stále. Na mňa bolo kopu trestných oznámení rovnako. Anonymných a všelijakých rôznych, aby ma zahlcovali prácou, keď som bola primátorka. Denník N bol u mňa vyschránkovaný. Denník N vychádza na Slovensku 2 000 kusov a zrazu bol vyschránkovaný v Humennom 12,5-tisíc s úplnými nezmyslami, ktoré dneska nikto neobráti a s úplne inými vecami. Ale vráťme sa do regiónov, lebo ja dnes chodím úplne veselá po meste. A viete prečo? Lebo tých mladých ľudí, čo do Humenného navozili, tým, čo im premietali filmy, lebo spomínate film Sviňa. Presne to sa opakovalo u mňa. Presne tá istá agentúra u mňa robila kampaň, že najprv o mne natočili film, potom ten film, ktorý natočili, viete, o čom bol celý môj problém ako primátorky, už keď ste vy o sebe rozprávali, že v Humennom sa postavila učiteľka, ktorá išla 50-tisíc do mínusu v rozpočte z ľudovej školy a povedala pred publikom, že aby sme školu nazvali po Petrovi Breinerovi. Sám Peter Breiner sa ohradil, že nevie, či po živom môžu nazvať školu, že to nevie. Ministerstvo nám napísalo, že to nie je možné, lebo živý človek môže čokoľvek ešte v živote urobiť, nehovorím teraz o mene, o žiadnom, môže fetovať, môže drogovať, môže čokoľvek, môže urobiť hanbu. Toto bol najväčší problém. Okamžite prišiel Denník N, Plus sedem dní a všetci, že Vaľová preto nechcela, lebo kedysi Breiner niečo povedal o SMER-e. Všetky tie učiteľky už stáli na Slušnom Slovensku a celé Slušné Slovensko kričalo, čo všetko sa deje v meste. Ale ja teraz poviem, chodím so vztýčenou hlavou. Viete prečo? Lebo ľudia začínajú pozerať a vidia, čo dokázal zlepenec siedmich strán a liberáli.
Takže chcem jedno povedať. Ako to myslíte vážne? Máte svojich zástupcov v regióne. Len teraz tie médiá mlčia, lebo sú pod vašou kuratelou. Tak vám poviem, čo sa deje. Navyšujú si nehorázne primátori, Vallo v Bratislave 6-tisíc eur, nehorázne si poslanci navyšujú, o 60 až 80 % si navyšujú príjmy. A pán Viskupič neklamal, čo povedal. To sa mi páčilo, pán Viskupič. Viete, keď zvýšime dôchodky, kto to zaplatí? No, vy, občania. Presne takto to vy robíte. Presne takto to robíte v regiónoch. Navyšujete odpad, navyšujete dane, navyšujete poplatky ľuďom. U nás konkrétne o 68 percent. Ale na prvom zasadaní viete, čo urobil liberálny zlepenec, ktorý má tri štvrtiny parlamentu? Na prvé zasadanie si hneď navýšili odmeny o 68 %, aby nikto nevedel, rýchlo a potichu. Toto sa deje v regiónoch.
A ďalej, nemajú, z čoho platiť faktúry, pretože napríklad kritizovali, ja len z toho, čo ja som prežila, kritizovali, že mám veľa zamestnancov na úrade. Oni z 85 zvýšili na 140. Viete, o koľko si navýšili mzdy tohto roku? O 330-tisíc eur. Kritizovali v Humennom, že je zlá doprava. Lebo takú dopravu som nazmluvnila. Viete, čo urobili, keď sadli do stoličky? Chceli podpísať dopravcovi na desať rokov. V živote som na desať rokov zmluvu nepodpísala a navýšili o 170-tisíc eur služby ročne. Toto je váš výsledok. A preto to legislatívne skrátené konanie. Ukážte, že to, čo sa robí v regiónoch, tá hanba, kde sa zvyšujú odmeny nehorázne, kde sa ľuďom zvyšujú dane, poplatky za byty, za odpad, za všetko, ukážte, že vy to fakt myslíte s tým sociálnym štátom. Nie vztýčením prostredníka, ani to neviem pomenovať, lebo ja to nerobím. Ale zoberte ukazovák a stlačte a povedzte, áno, my sme tí zodpovední a my vám, občania, takisto to myslíme vážne, ako to myslí ten SMER, lebo nikto nevie, kto ešte bude vo vláde. To ešte nikto nevie. Ten účet nám vystavia občania.
Ale to, čo som vám prečítala, je to možno 40 mld., ktoré ste nám nechali, ako povedal pán Viskupič. A to nebola mína, ale to bolo neutrálna bomba, ktorú SMER musel vyrovnať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 17:18 - 17:18 hod.

Jana Vaľová
Pán predsedajúci, ja krátko vystúpim v rozprave, žiadam si slovo ako spravodajca o chvíľu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 17:02 - 17:04 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Veľmi pekne, pán predseda, prepáčte, že som si dovolila, ale čítať ti titulky z Denníka N je trošku trápne, keď rozoberáme dôchodkový pilier, takže a dôchodok vôbec a dôchodky. Tak ja sa vrátim k tým dôchodkom, kde sú príčiny toho, čo rozprávate o tých dôchodkoch. V 2003 sme rozdelili na II. pilier, všetky súkromné spoločnosti, ani jedna spoločnosť nie je štátna, ktorá zobrala druhý pilier. Väčšina z nich má všetky matky, to znamená, že ich základy sú v zahraničí. Všetky peniaze odchádzajú do zahraničia.
Vážení, tu ste sedeli, KDH, všetci, keď ste tu vykrikovali ako treba druhý pilier. Dneska ľudia majú z II. piliera 20-eurové dôchodky. Tridsať miliárd bola sekera, keď sa previedli peniaze zo štátnej poisťovne, z prvej Sociálnej poisťovne sa previedli do súkromných rúk, 30 mld. ročne. No a chcem vám pripomenúť, keď tu sedel pán Kaník, pán Beblavý, ktorý bol jeho zástupca, tak 3 mld. sme museli vyrovnať, 2 mld. 890 mil. nás stálo vrátenie invalidných dôchodkov, keď 34 914 dôchodcom toto SMER musel vyrovnať za vás, keď ste im pobrali palice, všetky, keď ste rozhodli, že dôchodky nie sú správne. A vy sa tvárite, že ste sociálni?! Vy sa tvárite, čo budete robiť po voľbách. No práve preto je to legislatívne konanie, aby ste len nerozprávali, keď nemáme zodpovednosť v opozičných laviciach, ako chcete 100-percentne zvýšiť všetky dôchodky, všetko. A keď zrazu bude možnosť, že možno budete vo vláde, ta sa zrazu toho zľaknete? Tak ako to myslíte vážne, ako to myslíte vážne, povedzte mi?!
Ďalej vám chcem povedať, že Kaník s Beblavým nastavovali dôchodky o 400-tisíc, starodôchodcom boli priznané iné dôchodky, ktoré boli do októbra 1988. O tom sa rozprávajme! Ja som tu sedela. A vy tu čítate články z Denníka N. Však buďte odborní, a nie stále opakujete tie svoje odrhovačky, a poďme sa rozprávať o dôchodkoch, prečo je to tak a čo všetko SMER zmenil, aby ľudia mali vyššie dôchodky, aby sme vrátili invalidom 3 mld., poďme o tom rozprávať. A vy ste tu nikto nesedeli. Takže asi to neviete... (Prerušenie vystúpenia časomerom.).
Skryt prepis