Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 22:10 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 5.12.2018 15:40 - 15:47 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, v poslednej dobe sa často hovorí o nízkej dôvere verejnosti voči štátu, voči štátnym inštitúciám a voči samotným politikom. Na obnovenie dôvery je mimoriadne nevyhnutné, aby ľudia mali kvalitné a ľahko dostupné informácie. Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že zlepší, citujem, "sprístupňovanie informácií vrátane súdnych rozhodnutí, rozhodnutí orgánov činných v trestnom konaní, zavedie povinné zverejňovanie profesných životopisov, platov štátnych nominantov".
Vládna koalícia však momentálne robí pravý opak, ako sľúbila ľuďom. Ministerstvo spravodlivosti už od októbra presadilo, že sa plošne nesprístupňujú rozhodnutia o sledovaní, odpočúvaní, zatýkaní, a nedá sa proti nim ani odvolať. A včera sa minister spravodlivosti vyjadril, že chce presadiť plošné utajenie súdnych rozhodnutí v prebiehajúcich veciach.
Toto rozhodnutie je mimoriadne nebezpečné a pre kvalitu a dostupnosť informácií zničujúce. Vieme, že súdy trvajú na Slovensku niekoľko rokov, nástenkový tender bol uzavretý až po 11 rokoch. To znamená, že verejnosť, médiá, odborná verejnosť by sa k informáciám o trestných činoch z trestných spisov nedozvedeli dlhé a dlhé roky, ak by minister Gál toto rozhodnutie aj pretavil do zákona.
My sme už s predchádzajúcim vedením ministerstva spravodlivosti, s bývalou ministerkou pani Žitňanskou o novele infozákona rokovali, boli sme za ňou, snažili sme sa presadiť naše návrhy. Vtedajšie vedenie ministerstva vlastne prisľúbilo, že naše návrhy aj zohľadní. Novela infozákona, sa o nej rokovalo aj s mimovládnymi organizáciami, ale nikdy sa nedostala ani do medzirezortného pripomienkového konania. Toto sa nedá vysvetliť ináč len tak, že táto vládna koalícia blokuje všetky zákony, ktoré by skutočne a reálne pomohli proti korupcii.
Namiesto vlády teda prinášame novelu infozákona my. Je to komplexne spracovaný návrh, sú v tom zohľadnené také čiastkové návrhy, ktoré sme dávali počas tohto obdobia, a snažíme sa riešiť, a snažíme sa riešiť osem takých základných oblastí.
V prvom rade chceme riešiť rozšírenie povinnosti zverejňovať informácie aj na osoby, ktoré založili právnické osoby založené povinnými osobami, ako aj na nimi založené právnické osoby. Poviem vám príklad, štátne podniky spadajú pod infozákon, ale dcéry štátnych podnikov, napríklad JAVYS, už nespadajú. Čiže od nich žiadnu informáciu nedostanete. Tým pádom sú mimo akejkoľvek verejnej kontroly.
Povinné zverejňovanie zmlúv uzatváraných v bežnom obchodnom styku, ak ide o povinnú osobu, povinné zverejňovanie všetkých príloh, dodatkov k povinne zverejňovaným zmluvám a vypustenie výnimky zo zverejňovania takýchto zmlúv Národnou diaľničnou spoločnosťou. Toto žiadame už dlhé roky. Jedná sa hlavne o výkupy pôdy, pozemkov. Dobre vieme, keď sa pozrieme do Centrálneho registra zmlúv, že veľmi často chýbajú dodatky, prílohy, kde sú cenové špecifikácie, kde je podrobný rozpočet, bez ktorého vy sa neviete dostať k cenám, za ktoré bol tovar alebo služba vysúťažená. Keď sa odvoláte, tak jednoducho, alebo kontaktujete štátny orgán, túto informáciu nedostanete.
Povinné zverejňovanie informácií podľa zákona o slobode informácií o poskytnutom sponzorstve, dotácii, grante, finančnom príspevku alebo inej obdobnej finančnej alebo nefinančnej podpory zo strany povinných osôb, ako aj povinné zverejňovanie osobných údajov, najmä životopisných údajov a ďalších informácií o osobách, ktoré sa uchádzajú o verejnú funkciu. Toto vidíte pri každom výberovom konaní. Keď si pozriete, že vláda nominovala niekoho do verejnej funkcie na čelo nejakého štátneho orgánu, hľadáte životopis, vláda sa uzhodla, že daný životopis nebude zverejňovať. Čiže verejnosť, hoci na to má právo, verejnosť, ktorá tieto štátne orgány platí zo svojich daní, sa ani nedozvie, či daná osoba má na vysokú funkciu vôbec, či má na ňu kvalifikáciu.
Takisto žiadame povinné zverejňovanie informácií poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, zavedenie vyhotovovania ročných výkazov práce prokurátorov a ich povinné zverejňovanie, podobne ako to funguje u sudcov. Nie je dôvod, aby to nefungovalo aj u prokuratúry, najmä keď sme svedkami toho, že napríklad špeciálny prokurátor vlastne vo všetkých, vo všetkých kauzách nevydal ani, proste to bolo zametené pod koberec.
Povinné zverejňovanie právoplatných uznesení spolu s odôvodnením o odmietnutí trestného oznámenia v prípade trestných činov korupcie orgánmi činnými v trestnom konaní pri rešpektovaní práva na ochranu osobných údajov. Tu sa jedná najmä o to, že napísať, že skutok sa nestal, je veľmi ľahké, to dokáže každý, ale keď už to má daný orgán riadne odôvodniť, tak to už neni také jednoduché napísať, že však nič sa nestalo.
A takisto tento návrh zákona rieši aj povinné zverejňovanie viacerých informácií samosprávou, obcami, mestami, samosprávnymi krajmi, ktorý by mal stransparentniť fungovanie našich miest a obcí.
Pripomínam, že túto novelu, táto novela infozákona by mala vychádzať z dielne vlády. Ešte raz, sľúbili to ľuďom vo svojom programovom vyhlásení vlády. Ak teda minister spravodlivosti nevie predložiť svoju vlastnú novelu zákona, ktorú mal predložiť, tak ho žiadame, nech sa aspoň inšpiruje našou novelou infozákona, pretože zlepšiť transparentnosť a otvorenosť na to, aby občania a odborná verejnosť mohli kontrolovať vládu a politikov, je mimoriadne kľúčové na zlepšenie obnovy dôvery v inštitúcie a v štát.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 15:12 - 15:13 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegovi Budajovi, že spravil prepojenie do súčasnosti a veľmi pekne hovoril o tom, že raz a navždy je potrebné, je potrebné tieto trhliny v základoch nášho štátu zaceliť. A to, čo hovoril o tom, že stále aj v tých najdôležitejších funkciách sú príslušníci ŠtB, je veľká pravda. Pozrime sa na rezort obrany, kde druhým najdôležitejším človekom je bývalý príslušník ŠtB. Spomínal Pentu a mohli by sme takto citovať ďalšie a ďalšie prípady, kedy v tých najdôležitejších zložkách, na najvyšších miestach pôsobia bývalí príslušníci ŠtB. Za toto sme v novembri nebojovali a toto ľudia nechceli. A tou minimálnou slušnosťou je aspoň, ako povedal kolega Budaj, zobrať výsluhové dôchodky tým, čo robili ľuďom permanentne zle a ospravedlniť sa ľuďom, ktorí 40 rokov počas bývalého totalitného režimu trpeli. Len vtedy si budeme môcť povedať, že Slovensko stojí na zdravých základoch.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 14:55 - 14:56 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ja by som sa chcela poďakovať. Ešte v minulom volebnom období s týmto návrhom zákona prišla dcéra politického väzňa pani Šípošová, ako aj poslankyňa Erika Jurinová. V tomto volebnom období túto zástavu zdvihla Anka Verešová, Ján Budaj, ktorí bojujú za spravodlivosť a vyrovnanie sa s komunistickým režimom. Ja si myslím, že toto je jeden z najdôležitejších zákonov na vyrovnanie sa s nespravodlivosťami komunistického režimu. Pokiaľ ho neprijmeme, nikdy nebudeme môcť povedať, že sme sa s komunistickým režimom vysporiadali, pokiaľ táto základná nespravodlivosť bude na Slovensku trvať. A ďakujem svojim kolegom, že sa o to neúnavne rok čo rok snažia.
Skryt prepis
 

23.10.2018 23:37 - 23:44 hod.

Veronika Remišová
Ešte raz. Žiadam pána ministra, aby stiahol tento návrh z rokovania, pretože skutočnosť je presne opačná.
Pán Bugár, existuje uznesenie vlády, podľa ktorého, ak je v rozprave predložený návrh, ktorý je v rozpore s filozofiou prerokovávaného zákona, nielenže nemôže, on by ho mal stiahnuť z rokovania.
Takže žiadam pána ministra, aby tento návrh z rokovania stiahol.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.10.2018 23:37 - 23:38 hod.

Veronika Remišová
Ja by som... (zaznievanie gongu) chcela požiadať pána ministra Gála, aby stiahol tento návrh z rokovania parlamentu, pretože skutočnosť je presne opačná...
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 23:24 - 23:25 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Pán, pán minister Gál, aj z vášho teda záverečného príhovoru bolo jasné, akú vy prikladáte váhu tomuto zákonu o ústavnej zmene. Takisto je to zjavné aj zo slov pána Bugára, aj z tohto cirkusu, ktorý sa tu robí... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Na mňa nemôžte reagovať.

Remišová, Veronika, poslankyňa NR SR
Pán Blaha si tu číta knihu, pán Kaliňák si lúšti krížovku... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Prepáčte, pán minister ani pána Blahu, ani Kaliňáka nespomínal. Takže zoberiem vám slovo.

Remišová, Veronika, poslankyňa NR SR
... a my rokujeme o najdôležitejšom zákone. Nech sa páči, môžte mi ho zobrať, keď chcete.
Ale hovorím, z toho, čo vy tu robíte, je zrejmé, akú hodnotu má pre vás ústava, akú hodnotu má pre vás ústavný zákon.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 22:11 - 22:12 hod.

Veronika Remišová
Takže ešte raz. Tak ako povedal Igor Matovič, robíte si šašov z celej odbornej verejnosti, z ľudí, z nás. Na poslednú chvíľu sem predložíte návrh zákona, ktorý s vládnym návrhom vôbec nesúvisí, absolútne mení filozofiu celého Ústavného súdu.
Čiže takto si vy vážite ľudí, odbornú verejnosť, ústavných právnikov a ústavu ako takú. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 22:10 - 22:11 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Týmto hlasovaním pán minister si robí šašov nielen teda z nás, z opozície, ale aj z celej odbornej verejnosti a z ľudí. My tu pol roka, ak nie rok diskutujeme o nejakom vládnom, o vládnom návrhu zákona, ktorý ide v nejakom rámci. Pozývate nás na rokovania, vyzývate nás, aby sme rokovali, my pripravujeme komplexnú novelu, komplexné pripomienky k vášmu návrhu, pripravujeme spoločný pozmeňovák, chodíme k vám na rokovania, celá odborná verejnosť sa zaoberá vaším návrhom a na poslednú chvíľu (reakcia z pléna), na poslednú chvíľu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďuriš Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
265.
Pán minister, poprosím vás.


Remišová, Veronika, poslankyňa NR SR
266.
... sem dáte návrh, ktorý...
(Reakcia ministra a prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďuriš Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
267.
Poprosím vás...
(Reakcia ministra.) Áno! To je všetko k veci.
Nech sa páči, pani poslankyňa.


Remišová, Veronika, poslankyňa NR SR
Na poslednú chvíľu (reakcia z pléna) sem dáte návrh zákona, ktorý absolútne (ruch v sále) nesúvisí s vládnym návrhom. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 21:50 - 21:51 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ale ďakujem kolegovi Ondrejovi Dostálovi. S pánom Bugárom som bola v relácii Na telo, kde sa pán Bugár dušoval, že za takýto návrh SMER-u určite nezahlasuje, že to je vylúčená vec. Tak vidíte, aké akú cenu majú slová politikov a slová lídrov politických strán. To sú presne tie reči o zodpovednosti voči národu, o stabilite, ako Ondrej Dostál povedal, o hrádzi, o hrádzi proti extrémizmu.
Na grémiu nám zas pán predseda rozprával o tom, ako ideme prijať vyhlásenie proti antisemitizmu, dlho sme o tom debatovali, že máme zasielať pripomienky a tak.
A nakoniec pri najdôležitejšom, najdôležitejšom zákone za toto volebné obdobie vy sa plánujete spojiť s kotlebovcami. To sa nedá nazvať ináč ako národná hanba. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.10.2018 21:28 - 21:29 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Národná rada rieši teraz jeden z najdôležitejších zákonov.

Bugár Béla, podpredseda NR SR
Musíte podať najprv procedruálny návrh.

Remišová, Veronika, poslankyňa NR SR
228.
Dávam procedurálny návrh, aby sme o tomto návrhu zákona rokovali, aby sa okamžite prerušilo toto rokovanie, rokovali sme zajtra ráno 9.00 hod., tak ako sme rokovať mali a hlasovanie bolo o 11.00 hod., tak ako predpokladá rokovací poriadok.
Odôvodnenie. Riešime jeden z najdôležitejších zákonov v tomto volebnom období, my naozaj nemôžeme za to, že vládna koalícia zmrvila svoju vlastnú novelu a svoje vlastné hlasovanie a je to absolútne nedôstojné, že teraz 21.30 hod. tu rokujeme o najdôležitejšom zákone v tomto volebnom období, preto žiadam, ak máte úctu k ústave a vážite si občanov, aby ste okamžite prerušili, o 9.00 hod. začneme a o 11.00 hod. budeme hlasovať.
Ďakujem. (Dlhotrvajúci potlesk.)
Skryt prepis