Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.11.2017 o 18:18 hod.

Ing.

Zuzana Šebová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2017 9:25 - 9:26 hod.

Zuzana Šebová Zobrazit prepis
Sonka, ja ti ďakujem, že si nám vysvetlila trošku túto časť novely zákona. Zdieľam ten tvoj názor, že problém aj ja vidím v tom materiálno-technickom zabezpečení pre tieto zariadenia, lebo tie bojujú s inými vecami, ktoré musia spĺňať, a ešte keď sa im dá toto, neviem.
Druhá vec, s tou špecializáciou sestier. Ja si myslím, že celkovo budú mať problém, povedzme aj také sestry, ktoré to budú chcieť robiť. Čiže neviem, či sa tam zrovna by bolo dobré sa baviť o nejakej špecializácii.
A tretia vec, si spomínala, že príspevok na deň je 3,30. Nie som v tomto tak doma, tak by som ťa poprosila, to je na klienta alebo je to na deň na zariadenie? Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 21:49 - 21:50 hod.

Zuzana Šebová Zobrazit prepis
Pán kolega Vašečka, ja vám chcem veľmi pekne poďakovať za jeden kultivovaný prejav, lebo pol hodinu dozadu som mala pocit, že sme na dne niekde, neviem si predstaviť kde a veľkú zásluhu na tom má náš kolega pán Blaha, ktorý tu nie je, ale chcela som to povedať hlavne jemu. On súdil už asi všetkých v tejto sále, akú majú školu, aký majú mentálny stav. Súdil tu ženy, vykrikoval. Ja si myslím, že to nie je správanie hodné jedného chlapa. Takto sa chlap nespráva. A z jeho úst, mal dneska asi tak 10 faktických poznámok, v každej jednej spomenul Borisa Kollára, že čo tu Boris Kollár robí, čo robí Boris Kollár pre ľudí. Ja sa pýtam, pán Blaha, čo ste vy spravil pre ľudí? Lebo o tom nikto nič nevieme. Vy nás všetkých len súdite. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 1.12.2017 13:35 - 13:45 hod.

Zuzana Šebová Zobrazit prepis
Dobrý deň. Teraz trošku zase naspäť k zákonu ako takému, sme sa rozvášnili. Ja budem stručná a vecná. Ja mám nejaké otázky na pána ministra.
Ako prvá vec, ktorá ma zaujala, je, že v doplnkových, v doplnkových ordinačných hodinách sa ustanovilo, že ten, kto sa objedná na presný termín po riadnych ordinačných hodinách, bude ošetrený, nebude mu platené, nebudú lekárovi platené výkony z verejného zdravotníctva, zaplatí ich pacient, ale, ako tu píšeme, že lieky, zdravotnícke pomôcky, dietetické potraviny a všetko ostatné, ktoré indikoval lekár, ktorý má uzatvorenú zmluvu so zdravotnou poisťovňou, budú mu hradené obvyklým spôsobom podľa platných právnych predpisov. Takže ak som to dobre pochopila, pán minister, on síce pôjde v doplnkových hodinách, zaplatí výkon u lekára, ale liečba a všetko ostatné mu bude preplatené z verejných financií, áno? A ja sa teda pýtam a je to na margo mojej otázky na výbore, ak si spomínate, čo som vám položila, ak máme nezazmluvnených lekárov a idete k nim, tak zaplatíte za výkony, však to je samozrejmé, ale zaplatíte aj za lieky. Ale ja sa pýtam, aký je potom rozdiel medzi týmito dvoma prípadmi? Pretože pre mňa je to to isté, verejné financie nejdú na výkony, čo už máte aj u nezazmluvneného lekára, ale liečba je preplatená. Dobre, tak potom mi odpoviete. To ja pôjdem ďalej a vy mi odpoviete, to mi stačí. Dobre, takže toto bola prvá vec.
No druhá vec, ktorá ma, len mi ho zabavíte, nebude mi vedieť odpovedať. Mám veľa otázok. (Povedané so smiechom. Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďuriš Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
Pardon, ale prednosť má ten, kto je za pultom a je to teraz pani poslankyňa Šebová. Takže necháme pani poslankyňu dokončiť a potom, dobre? Ďakujem.

Šebová, Zuzana, poslankyňa NR SR
No druhá vec, pán minister, na ktorú by som teda bola rada, keby ste mi odpovedal, čo sa týka týchto, týchto doplnkových ordinačných hodín, tu som našla taký, taký odsek, že umožní sa pacientom lekár teda, ktorý má určené doplnkové ordinačné hodiny, objednanie sa na vyšetrenie počas týchto hodín prostredníctvom národného informačného systému na objednávanie prevádzkovaným, na prevádzkovanom Národným centrom zdravotníckych informácií. Neviem, máme taký systém? (Reakcia navrhovateľa.) Áno. Alebo informačného systému na objednávanie osôb, ktorý má overiť zhody. Čiže má licenciu po slovensky, áno? Alebo dostal certifikáciu. Dobre. Takže ten prvý asi nemáme ešte. Máme aj ten? Dobre. A toto druhé je, bude asi niečo také, že viem, že napríklad poisťovňa Dôvera disponuje takýmto, takýmto objednávacím, áno, viem, aj v Žiline majú nejaký taký systém. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďuriš Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
Prepáčte, že vám do toho vstupujem. Pán minister, vy určite dostanete priestor na to, aby ste reagovali, lebo takto to nemá veľmi zmysel, lebo to nepočujú ani kolegovia tam vzadu. Takže bolo by dobré, pani poslankyňa, aby ste povedali a potom zareaguje pán minister.
Nech sa páči, v pohode, v pohode.

Šebová, Zuzana, poslankyňa NR SR
Dobre, tak zareagujete, áno, áno, dobre. Čiže to je, to bola jedna z otázok na NCZI, lebo pokiaľ viem, tak to malo byť súčasťou, áno, e-Healthu. A keďže tento, tento zákon má nadobúdať účinnosť 1. mája 2018, nechcem do vás rýpať, ale pochybujem, že dovtedy ten objednávací systém v rámci e-Healthu bude fungovať.
Potom tu mám takú jednu červenú zarážku, ale k tej sa vrátim nakoniec. A ešte ma v zákone zaujala jedna vec. Nikto z kolegov predo mnou sa o tom nezmienil, lebo všetci sme sa tak vrhli na tie doplnkové ordinačné hodiny, to je prehliadka mŕtvych tiel, ktorá sa tiež upravuje v rámci tohto zákona. Moja otázka znie, ak som to opäť dobre pochopila, bude vyhlásené verejné obstarávanie na organizátora, ktorý bude vlastne zastrešovať nejakých lekárov, ktorí budú mať na to právomoc alebo povolenie obhliadať mŕtvych, áno? Takže toto som asi dobre pochopila. Moja druhá otázka k tomu, alebo moja otázka k tomu znie: na čo potrebujeme organizátora, keď organizátor môže byť úrad pre dohľad? Rovnako môže zastrešiť týchto lekárov, ktorí budú môcť obhliadať mŕtvych a nepotrebujeme tam ďalší nejaký medzičlánok. To je ďalšia otázka.
Potom. Tomuto organizátorovi bude platený nejaký paušálny poplatok z verejných financií, za úhradu teda, teda za vykonanie prehliadky mŕtveho tela. Tak sa pýtam, či to máme stanovený nejaký strop, alebo tam máme nejakú dohodu? Na koľko budú tie zmluvy uzavreté? Na päť rokov? Alebo možno som sa nedočítala, alebo nešla som tak podrobne. Čiže je tam nejaká, nejaká doba, na ktorú bude mať ten organizátor povolenie vykonávať túto činnosť. Či tam bude aj nejaký strop, dnes je to 40 euro, aby sa nám nestalo, že za tri roky sa dohodnú lekári, že už im je to málo a oni chcú za obhliadku mŕtveho 120 euro. To bola ďalšia otázka.
Potom čo sa týka obhliadky mŕtveho tela v zdravotníckom zariadení ústavnej starostlivosti. Ak tomu dobre rozumiem, tak títo certifikovaní obhliadači alebo koroneri ich nazvem, aby to bolo jednoduchšie, budú chodiť aj do zdravotníckych, zdravotníckych zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti, čo znamená, že pacient zomrie v nemocnici a nemocnica je povinná zavolať takéhoto koronera, ktorý príde, obhliadne mŕtveho a povie áno, umrel bez cudzieho zavinenia, lebo neviem si inak predstaviť, že by ako z pohľadu vedel povedať, že bola zlá liečba alebo niečo, ale proste toto sa stane, áno? Dnes, pochopím to, keď je to, keď je to mimo ústavnej zdravotnej starostlivosti. Nie je mi to jasné, prečo aj do nemocníc. Dneska predsa, ak mám dobré informácie, tak vždy je nejaký lekár, ktorý má na to povolenie alebo certifikát, že môže, alebo že keď niekto umrie na onkológii, tak je tam lekár, ktorý príde, obhliadne a vykoná všetky tie úkony, ktoré sú pre to potrebné. Takže to bola ďalšia otázka.
Takisto by ma zaujímalo, pán minister, keby ste mi na to odpovedali, že ako to je potom so záchrannou zdravotnou službou. Či to takisto bude fungovať, že prídu zdravotníci k nejakému pacientovi, ktorý je, ktorý je v ťažkom zdravotnom stave a stane sa napríklad, že im umrie pri podávaní nejakej, nejakej prvej pomoci. Či aj oni musia, teda pacient umrel, zoberú sa, nasadnú do sanitky, idú naspäť, naspäť na stanovište a zavolajú koronera, ktorý príde, obhliadne mŕtveho a povie, že je mŕtvy, lebo neviem, čo iné môže zhodnotiť, prípadne je tam nejaké cudzie zavinenie, to je možno pri nejakých samovraždách, ale to ako nepredpokladáme, takže zase bude, zase príde ten koroner, ktorému zaplatíme 40 euro plus prepravu. To sú také otázky, ktoré by som k tomuto mala.
No a teraz, čo tu ešte máme? Tomuto som asi dosť nerozumela, ale je to tiež, týka sa to tej prehliadky mŕtveho tela. A je tu napísané: "Prehliadka mŕtveho tela lekárom poskytovateľa všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti alebo poskytovateľa špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti, ktorý je uvedený v rozpise úradu, je vykonaná bezodkladne aj vtedy, ak k oznámeniu úmrtia operačným strediskom tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby dôjde
a) počas jeho ordinačných hodín", áno, nebudem to celé čítať, "a lekár vykoná prehliadku mŕtveho tela bezodkladne po ich skončení, alebo
b) v čase, v ktorom je týmto lekárom poskytovaná pevná ambulantná pohotovostná služba" bla-bla "a lekár vykoná prehliadku mŕtveho tela bezodkladne po ukončení času, v ktorom sa pevná pohotovostná služba poskytuje."
Čiže v príklade, lebo toto je zložité. Čiže lekár slúži napríklad na LSPP a má teda, je v zozname a má prehliadať (zaznievanie gongu) aj, už? (Reakcia z pléna.) Dobre. A má teda povolenie k prehliadke mŕtveho, ale teda má tam svojich, svojich pacientov. (Zaznievanie časomeru.) Tak áno, že? No dobre. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďuriš Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
To nebolo na vás, ale teraz vám naozaj váš rečníčky čas podľa rokovacieho poriadku vypršal.

Šebová, Zuzana, poslankyňa NR SR
Dobre a môžem ešte, by som chcela poprosiť jednu vec. Žiadam o vyňatie jedného bodu zo spoločnej správy na samostatné hlasovanie a jedná sa mi o bod 38. Takže mám viacej otázok. Bod 38 je znížený, znížený príspevok štátu na tých 3,71.
Ďakujem pekne. Nestihla som to, no.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 11:51 - 11:53 hod.

Zuzana Šebová Zobrazit prepis
Pán kolega, začnem tým, ako ste začali vy. Povedali ste vetu, že keď končia argumenty, tak sa začína opozícia uchyľovať k osobným útokom. Z mojich úst asi nikde, ani na výbore, ani v tomto pléne ste nepočuli nikdy osobný útok. Začali ste s tým, že sme si robili politické body na tlačovke, keď sme odišli z výborov a podobné veci. Nie je to pravda, teraz zavádzate vy, lebo hovoríte stále o tom, že chcete vecnú diskusiu, no tú chceme aj my. Ale nemôžete chcieť po nás, ja verím, že veľa z tých pozmeňovacích návrhov je dobrých a zahlasovali by sme za ne, ale ja nemôžem diskutovať o niečom, o čom nemám páru. Takže ani politické body sme si nerobili, teda ja hovorím za seba. Tu toto bolo osobné a mohla by som sa uraziť, ale na takéto veci sa neurážam, takže je to v poriadku.
A teraz k tým doplnkovým hodinám, o ktorých ste tu hovorili. To sme asi všetci pochopili, o čo, dúfam teda, že sme všetci pochopili, o čo ide. Áno, dávame možnosť, aby niekto, kto je stále, vy hovoríte o tom, časovo vyťažený, mal tú možnosť a objednal sa po dohode lekárom po jeho ordinačných hodinách na vyšetrenie. Zaplatí maximálne, ste tam dali strop 30 euro. To je všetko v poriadku. Ale vysvetlite mi, prosím vás, jednu vec, možno krátko mi to budete vedieť vo vašej faktickej vysvetliť, ako sme pomohli tým obyčajným ľuďom, o ktorých ste hovorili, že tam stoja od rána, od tretej a čakajú na poradový lístok, ako sme... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.11.2017 18:18 - 18:20 hod.

Zuzana Šebová Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým za ich poznámky.
K Janke Cigánikovej snáď toľko, to, čo hovoríš, Jani, to, s tým sa úplne stotožňujem, pretože tí dodávatelia tam majú, myslím, že až 38 % z celkového dlhu, len možno aj to je na zamyslenie pre a dopracovanie tohto oddlženia.
A, Štefan, tiež, tak isto sa stotožňujem s tým, čo si povedal. Podľa môjho názoru mnohokrát nakúpime, lebo teraz sa všetko snažíme nakúpiť čo najlacnejšie, aby to bolo čo najhospodárnejšie. I keď, a nie je to vždy tak, pretože nakúpime lacné, ja neviem, ja nie som lekár, nite, ktorými šijú, lebo ja neviem, čo všetko potrebuje nejaký chirurg, štyri nite sa mu roztrhnú, s piatou zašije a možno keby kúpil drahé nite z Nemecka, tak každá je dobrá a nemusí tri vyhodiť. Čiže tam, ono to je presne o tom, že rozmýšľať tak, ako by človek rozmýšľal vo vlastnej firme.
A znova k tomu, že nie všetci manažéri, ja som to ani nepovedala, sú zlí a nevedia viesť nemocnicu, mnohí sa potýkajú s finančnými problémami, nemocnice sú nedofinancované. Ale toto oddlženie by som; naozaj ešte sú tam veci, ktoré, hlavne toto oddlženie je ku koncu roka 2016, hej, a máme koniec roka 2017. Ten dlh tam je ešte oveľa vyšší. Pokiaľ neurobíme aj s týmto dlhom niečo, tak sa nikam nepohnú, lebo pôjdu zase len ďalej tam, kde sú, v tom marazme.
Takže ďakujem všetkým.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.11.2017 18:08 - 18:12 hod.

Zuzana Šebová Zobrazit prepis
No je to tu už také rozvášnené, takže nakoniec asi ja budem len vecne a stručne.
Kolegovia, sme v situácii, kedy je asi každému jasné, že nemocnice sa musia oddlžiť. Dôvodom nemôže byť len tlak z EÚ na to, aby štát platil svoje pohľadávky načas. Správanie štátu dáva veľmi zlý príklad občanom aj podnikateľom. Platiť neskoro je jednoducho hanba.
Nárast dlhu v ostatných rokoch v štátnych nemocniciach je iste zapríčinený aj každoročným zvyšovaním miezd lekárov, ktoré neboli zo strany štátu dostatočne kryté dodatočnými zdrojmi. Manažéri a personál v štátnych zariadeniach nie sú dostatočne motivovaní, aby hospodárili účelne, aby poskytovali spoločnosti čo najväčšiu hodnotu za vynaložené peniaze, aby sa zlepšovali. Tým ale nemôžeme, samozrejme, všetkých hodiť do jedného vreca, pretože vieme, že máme aj manažérov, ktorí vedia riadiť aj štátne nemocnice a dá sa to. Ak prichádza k pochybeniu, k zhoršovaniu stavu či stagnácii, neprichádza pre týchto aktérov žiadny trest. Namiesto toho prichádza pravidelné oddlžovanie. Každé oddlžovanie, ktoré sa pravidelne opakuje, predstavuje riziko morálneho hazardu.
Oceňujem, že nepôjde o bezpodmienečné oddlženie. Ministerstvo nastavilo pár sankčných mechanizmov, ktoré môžu v určitej miere motivovať niektoré zdravotnícke zariadenia, aby po oddlžení hospodárili lepšie. Obávam sa však, že pre niektoré veľké štátne nemocnice to nebude dostatočná výstraha a budú aj naďalej vytvárať nové dlhy. Chýbajú totiž také systémové opatrenia a reformy v zdravotníctve, ktoré by toto riziko účinnejšie obmedzovali.
Takže z nášho pohľadu návrh na oddlženie nemocníc je slabý.
Nebudem teraz hodnotiť to, že naznačuje, že systém DRG vyrieši financovanie, alebo to, že spomína vysoké mzdové náklady ako zdroj problémov s financovaním. Skutočný problém je zakopaný a zahmlený medzi desiatkami nedôležitých faktov. Skutočný problém je, nemocnice robia výkony, za ktoré im zdravotné poisťovne neplatia alebo zaplatia málo. Ešte raz. Nemocnice urobia prácu a nikto im za to nedá peniaze. Riešenia sú len dve. Buď prestať robiť výkony, ktoré robia, a nechať náhodne každého štvrtého pacienta bez operácie alebo iného zákroku. Lebo môžeme si povedať, že na to nemáme a necháme viac ľudí zomierať bez pomoci. Alebo začneme platiť nemocniciam toľko, koľko naše zdravotníctvo stojí. Začnime platiť toľko, koľko naše zdravie naozaj stojí. Platby nemocniciam za výkony by sa mali zreálniť. A nemali by sme si vymýšľať všelijaké ozdravné plány. Všetky fakultné a univerzitné nemocnice generujú straty. Prečo? Nie je to preto, že by mali pozlátené kľučky alebo pacientom dávali omylom toaletný papier, za všetkými týmito peniazmi si musíme predstaviť zdravotný výkon, ktorý niekomu pomohol.
Takže zhrniem ešte raz, o čo sa jedná: Po prvé, univerzitné a fakultné nemocnice robia stratové výkony, 13 zo 110 nemocníc, ale sú to tie, kde sa robia špičkové výkony. Po druhé, neplatíme za špičkové výkony priebežne, ale raz za čas, vyrobíme hurá akciu, ozdravný plán a potom tak či tak všetko zaplatíme a k tomu zaplatíme navyše rôzne penále a úroky. A tým sa nám výdaje verejného zdravotníctva ešte viac navyšujú.
Ozdravný plán je presne takýto hurá plán. Nerieši vôbec, ale vôbec platby za špičkové výkony. Takže naším rozhodnutím za SME RODINA je, že takýto slabý plán nepodporíme a budeme požadovať jeho dopracovanie ministerstvom.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2017 9:57 - 9:58 hod.

Zuzana Šebová Zobrazit prepis
Kolega, plne zdieľam ten názor, čo aj teraz momentálne Štefan hovoril o tých odmeňovaniach lekárov v nemocniciach, lebo tie sú, naozaj sa pohybujú okolo 4 eurá na hodinu.
A druhá vec, ktorú by som ja chcela, k tým obhliadkam mŕtvych. Podľa mojich informácií, aspoň čo sa mi dostalo, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vyhlásil výberové konanie na dopravcu, ktorý bude voziť vlastne týchto lekárov na obhliadky. Tam bola vysúťažená nejaká cena, ja neviem, 60 centov na kilometer, stalo sa to, vyhrala to nejaká firma. Je to nepodstatné, nemá prácu, pretože tí ohliadajúci lekári nemajú povinnosť si ich volať a lekár, ktorý ide vlastným autom, dostáva euro dvadsať za hodinu. Čiže potom ja sa len chcem opýtať, že načo bola taká verejná súťaž vyhlásená, keď zo zákona nemá povinnosť nikto si zavolať. A, samozrejme, ide o financie, áno? Takže keď to platíme dvojnásobne, je to asi nevýhodné. Tak ja k tomu len toľko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.10.2017 15:42 - 15:44 hod.

Zuzana Šebová Zobrazit prepis
Ja by som chcela ku kolegyni Grausovej toľko, čo hovorila o tých VÚC-kach a zabezpečení. Nám asi tam chýba vec taká, že tam nie je nejaká sankcia, pokiaľ ten subjekt, ktorý vyhrá súťaž a stane sa organizátorom, tak takúto službu nezabezpečí, tak neviem, aspoň sme sa tam nedočítali o nejakých sankciách, ktoré mu hrozia, okrem nejaké zníženie platieb a tak ďalej. To ale nie je sankcia pre mňa, lebo...
Ďalšia vec, ktorá mne tam chýba, je, čo s obhliadkou mŕtvych po 23. hodine? Kto bude toto vykonávať? Lebo už dnes je to problém, že vieme, že častokrát čakajú ľudia na obhliadku možno aj 10-12 hodín.
A potom ešte jedna vec, ktorá ma tam zaujala, je, prečo sú oslobodené iba maloleté deti, ak o to poskytnutie tej zdravotnej starostlivosti požiada zariadenie, v ktorom je dieťa umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo teda orgánu sociálnoprávnej ochrany detí? Takže to sú také...
Ja si myslím, že trošku viac času asi by sme potrebovali ešte k tomuto zákonu a zaznelo, že sa bude otvárať znovu na ďalšej schôdzi, že sa bude dopĺňať, tak neviem.
Asi toľko k tomu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2017 15:16 - 15:17 hod.

Zuzana Šebová Zobrazit prepis
Pán Mihál, ja som mala tiež dve otázky na vás, s jednou ma predbehla pani Grausová. Tiež by ma zaujímalo to, že ako si odkontrolujete to, či niekto pije, alebo nepije, alebo fajčí, alebo nefajčí. Lebo, viete, on môže prísť a tváriť sa, že on je nefajčiar. Čiže to je, to je jedna vec, ktorá ma zaujíma.
A druhú otázku, ktorú na vás mám. Možno sa mýlim, ale tie zdravotné poisťovne nemajú už dnes príležitosť, aby takto odmeňovali tých svojich poistencov? Veď v tom im asi zákon nebráni. Či bráni?
Tak mi vysvetlite teraz, dobre.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.6.2017 15:01 - 15:03 hod.

Zuzana Šebová Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona (tlač 599).
Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s uznesením predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 31. augusta 2017 a gestorský výbor do 5. septembra 2017.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis