Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:48 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 24.3.2020 18:09 - 18:12 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán predsedajúci, dovoľte mi niekoľko slov. Týmto návrhom zákona, keby som bol študentom a žiakom, by som sa veľmi tešil, určite áno. Lebo mať prázdniny a my sme stále čítali si knihu, že mať dva roky prázdnin, to bolo super. Toto je jeden z tých dôvodov.
Pán minister, to je dobré, že v podstate to zhromažďovanie tých detí v školách, v škôlkach, na stredných školách, univerzitách, že to vlastne máme ako v merku, v drobnohľade, pod drobnohľadom, ale chcem sa vás, pán minister, opýtať a položím vám otázku a keď mi budete vedieť odpovedať, budem veľmi rád. Na jednej strane tuná prijímame opatrenie, aby tie deti sa nestretávali v školách. Pýtam sa, ste členom vlády, aké opatrenie ste prijali to, že tie deti sa stretávajú ďalej, ale mimo školy a školských zariadení. Toto mi tu stále chýba.
Viete, tí stredoškoláci, adolescenti, puberťáci, to je ruka hore. Zažil som už aj to a bol som svedkom toho, že som videl, že si vyhliadnu, ja neviem, možno chalupy, chaty ako rodičov a podobne, tam sa zgrupujú títo mladí ľudia a majú príležitosť pre žúrky. Ja sa pýtam, pán minister, títo mladí ľudia sú takí imúnni? Viete, aj my sme boli mladí, keď sa na nás dievčatá pozerali, z čím väčšej skaly do plytšej vody na hlavu sme skákali rybičky, lebo sme sa chceli predvádzať. Takisto sa predvádzajú aj títo mladí ľudia. Ale toto je veľmi vážna vec, kedy v podstate toto mi chýba, aby sme pamätali hlavne na tieto ako skupiny mladých ľudí. A to sú, najviac sú to základné školy a stredné školy, ako zamedziť tomuto stretávaniu týchto ľudí. Ak sú rodičia v práci, dobre, možnože nie sú, lebo majú prácu ako z domu, ale nie všetci. A títo mladí ľudia sa naozaj stretávajú. Buďte taký dobrý, zamyslite sa nad touto vážnou vecou a toto by som nepodceňoval. Toto by mohlo byť tiež jedno zo svetských opatrení a možno prijať nariadením vlády a proste zakázať týmto mladým ľuďom, aby sa vo svojom voľnom čase stretávali mimo školských priestorov.
Viete, už zažili sme, hovorili mi to synovcovia dva týždne dozadu, kedy deti, mládežníkov mestská polícia zháňala a vyháňala ich zo športovísk. Čo by som povedal, že je to aj oprávnené. To ešte keď športujú mladí ľudia, je to dobré. Ale veľakrát naozaj nemajú na to dôvod a v podstate sú to také zhýralosti, ktoré ako robia a v podstate to využívajú. Poprosím, aby ste sa ako vláda aj týmto fenoménom zapodievali. Lebo toto je veľmi vážny fenomén. My školy budeme mať zavreté a medzi tými mladými ľuďmi ten koronavírus sa bude šíriť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.3.2020 17:48 - 17:50 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Áno, tých šedých zón je tuná veľmi veľa. Myslím si, že stále máme rezervy, kde by sme mohli prijímať tie opatrenia, tak ako to pán kolega tu správne podotkol. Na prechodnú dobu je skutočne na zváženie to, že či budeme platiť v hotovosti, alebo všetko sa naozaj bude cez kartičky a podobne. Viete, nedá mi ešte, aby som možno spomenul tiež takú vec, lebo ten duchovný rozmer, ktorý tu bezpochyby, ja ho vnímam tak, môžte ho každý vnímať nejak inak, ale trnavská novéna, ktorá sa v Trnave každý rok opakuje, tak podľa, počúvam tuná niektorých kolegov, by to bol náboženský fanatizmus. Áno, bol. Bol tu mor a ľudia vyšli do ulíc. Paradoxne, denne 50 ľudí na mor zomieralo. A keď zobrali obraz Matky Božej a Trnavčania s touto dôverou takto chodili po meste, zo dňa na deň spadol ten mor. Zo dňa na deň. Ak by tomu tak nebolo, tak za tie roky táto novéna by sa v Trnave vytratila.
Dnes máme novozvoleného premiéra Igora Matoviča, ktorý z tohto mesta pochádza. Nemyslím si, že by aj on bol ten, ktorý by sa z tejto veci ako posmieval. Ak by to urobil, to by si strelil gól do vlastnej brány. Ja som chcel, nepodceňujem tuná tie svetské opatrenia, ktoré sú potrebné, bezpochyby sú. Ja som len chcel ukázať ešte na ten iný rozmer, ktorý tu existuje, a to je ten duchovný.
A keď poniektorí tu takto pyšne dnes vystupujete, zajtra môžeš dostať tú pomyselnú frčku do nosa a s pokorou kdesi v kúte budeš plakať. Nerobme to! Ja som s pokorou prijal grémium, ktoré rozhodlo, že Národná rada bude pokračovať. Preto som sa... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.3.2020 17:33 - 17:35 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Nestihnem na všetky. Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán Dostál, Boh sa pyšným protiví. A to budeš veľmi často počuť tuná. Darmo takto budeš hovoriť. Ja rešpektujem rozhodnutie poslaneckého grémia, ktoré povedalo, že bude pokračovať v Národnej rade, preto som to nedával tuná.
Ospravedlňujem sa, pán predsedajúci, ak som ten čas natiahol, desať minút, to som neustriehol. Tak to sa za to ospravedlňujem.
Eva Horváthová, dĺžku môžme stále skrátiť, stále ju môžme skrátiť a stále môžme ísť domov, pán Dostál to bude naťahovať, nebude to rešpektovať. Práve tí, ja už mám tiež nejakú životnú skúsenosť, ktorí najpyšnejšie sa správajú, potom sú obyčajne najviac pokorení.
Pani Cigánková, na vás. Viete, dovoľujem si takto povedať, nestihnem na všetkých, ale vy ste ani na štvrť ucha, prepáčte, kolegynka, nepočúvali. Ja som nehovoril tuná, že nikoho sa nedotkne, naopak, tu je hrozba, že možno pôjdeme niektorému kolegovi na pohreb a možno ani sa nedostaneme, že zomrie na koronavírus. Ja som to obmedzil na zamestnancov hospicu, kde som ich vyzval, že nielen svetskými zbraňami, a tam sme prijali tie opatrenia veľmi prísne ešte skôr, ako vláda ich prijímala. My sme stále išli krok dopredu. Ale my sme pridali ešte aj tie duchovné, preto som ich ako povzbudil. A ja to hovorím len za úzky kolektív. Kolegynka, poviem vám to takto, máš uši a nepočuješ. Máš oči a nevidíš. Ale ja to aspoň hovorím tým, ktorí majú oči a chcú vidieť, a majú uši a chcú počuť.
Správne ste tu podotkli, ja som tu mal napísanú takú poznámku. Pani ministerka, a to sa na to, teda sa na to veľmi pozrite. Jednoducho mobil nechám domov, ako budete monitorovať tých ľudí, ktorí si mobil nechajú? Ja som si to v lavici napísal tú poznámku, ale nechal som si to tuná. Všetko človek si tak nespomenie pri tom rečníckom pulte.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.3.2020 16:54 - 17:04 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážená pani ministerka, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi niekoľko slov. V podstate ono to tu zaznelo, čo najviac mi vadí, pani ministerka, v tom vašom návrhu zákona, to je presne ten čl. IV, a to je to, čo tu rozoberáme, že musíme sledovať ľudí. Ja vám položím otázku, na ktorú mi, ak chcete, tak nech sa páči, dajte mi odpoveď. Sledujeme ľudí cez telefóny, esemesky, možno mailové správy. Janka Vaľová správne tuná rozpráva, že čo má to spoločné so šírením koronavírusu. Tou hrozbou a nebezpečenstvom, kolegovia a kolegyne, pani ministerka, sme tu my, stopäťdesiati ľudia.
Prepáčte, pán podpredseda, na vás teraz chcem reagovať. Súvisí to ešte s vaším premiérstvom, ktoré ako bolo. Ja som vás pozorne sledoval, ako ste prijímali tieto opatrenia. My máme v rodine, v našej rodine máme veľa lekárov. My sme v tej prvej nárazníkovej línii z našej rodiny. Nebudem tuná menovať, koľkých ich tu máme. Neodťahujeme sa od toho. Ja som riaditeľom hospicu. Ja odtiaľ idem k zomierajúcim ľuďom. Ja keď dneska neskončím, tu jak, pán kolega, to navrhujete na zajtra, dobre, však v poriadku, budem tu k dispozícii, ale ja potenciálne som hrozbou pre tých ľudí, ktorí tam sú. To je riziková skupina. Ak by ja som dovliekol ten koronavírus odtiaľ domov, a teraz my všetci sa rozpŕchneme po celom Slovensku, my tou hrozbou sme.
Pani ministerka, na vás je tá otázka, vrátim sa potom, prepáčte, ešte aj k pánu, k pánu predsedajúcemu. Keď som sledoval tie opatrenia, no, musím povedať takto, naozaj prichádzali včas a boli dobré až po jeden moment, kedy som si tak uvedomil a, samozrejme, po vojne všetci sme generáli, ale ja som bol ešte pred tou vojnou a keď sa prijalo opatrenie to, a to bolo v utorok, v stredu už v plnej miere sa ako premietlo, ja ako praktizujúci kresťan katolík, tak trochu ma zabolelo tá vec a vypočujte si to napriamo, nebudem to hovoriť poza chrbát, že sme zavreli ako jedno z prvých kostoly. Zostali nám športoviská voľné, krčmy, všetky tieto veci, kde sa ľudia ako stretávajú. Kostol mal byť jedno z posledných opatrení, kedy sa zatvára.
Príklad uvediem susedné Poľsko, dodnes nemajú kostoly zatvorené. V priemere na počet obyvateľov je tam o polovicu menej infikovaných ľudí ako u nás. V priemere na počet obyvateľov, podčiarkujem, lebo Poliakov je viac. Čo sa mi páčilo, KBS-ka v susednom Poľsku prijala opatrenie také, že nie zavreli kostoly, ale, naopak, zintenzívnili počet svätých omší. Čo to znamená? No, bežne cez týždeň nie je toľko ľudí v kostoloch, ako sme tu my v tejto Národnej rade. Keď by bolo viac tých svätých omší, menší počet ľudí sa stretne.
Pán predsedajúci, chcem vám povedať to, prepáčte mi to, že som taký otvorený, ale chcem vám to povedať, vážený pán premiér, že proti koronavírusu ak by sme bojovali len svetskými zbraňami, je to veľmi, veľmi málo. My musíme zapojiť tu aj tie duchovné zbrane. Slovensko zhruba, to bolo podľa posledného sčítania ľudu, myslím, že je to, viac než 70 % ľudí hlási sa ku kresťanstvu. Samozrejme, nechcem podceňovať opatrenia svetské. Ale aby sme účinne bojovali proti koronavírusu, aby sme zapojili rovnako jak svetské, tak aj duchovné zbrane, ale nemôže; zbrane v úvodzovkách; ale nemôže to byť tak, že kostoly sú tie, ktoré sa zatvárajú ako prvé. V Poľsku, pokiaľ mám tú informáciu, tie kostoly dodnes nie sú zatvorené.
A na pani ministerku otázka: Keď chceme všetkých ľudí takto sledovať, ja, kolegovia, vám to otvorene rozprávam, kvôli tomuto článku z návrhu zákona, sú tam dobré veci, nieže nebudem hlasovať za tento návrh, ale ja budem hlasovať proti nemu. Jedine ak by ste, pani ministerka, ten bod vyňali. A ja vám položím otázku takú: Čo s ľuďmi, teraz ťukáte do telefónu, vy ten mobil máte. Ale sú ľudia na Slovensku stále, ktorí tie mobily nemajú. Ako ich budete sledovať a ako prijmeme tieto opatrenia? Sú tu marginalizované skupiny, ktoré si dovolím povedať, že sú vysokým rizikom šíriteľa koronavírusu, akými sú napríklad bezdomovci. Ako ich budete sledovať, pani ministerka? Mysleli ste na to? Nerobme tuná tieto veci, lebo zatiaľ nie je dôvod na to, aby my sme ľudí obmedzovali v ľudských právach a vlastne sa dostávali kvázi aj do rozporu s Ústavou Slovenskej republiky.
Pán Osuský, keď to tu spomínal, že jemu to nevadí, že ho sledujú, že ho počúvajú, že ho fotia a tak, no, každý sme nejaký iný a mne to vadí. A použiť nejakú biblickú vetu, že "čistému je všetko čisté", neviem, že kde to je napísané v Biblii, neviem. Možnože sú tie texty, ale keď je to vytrhnuté z kontextu, ale v tej chvíli ja vám skúsim aj biblicky odpovedať. Pán Osuský, poznáte príbeh o Sýrčanovi Námanovi? Bol to človek, ktorý bol čistý? Poznáte alebo nie? Poznáte, kývete, že poznáte. Ako je možné, že takýto čistý človek, ktorý bol veliteľ sýrskych vojsk, odrazu bol nečistý? Bol malomocný a prichádza do Judey alebo do Palestíny, hej, a prichádza za prorokom Elizejom. On ako taký čistý, ako taký veliteľ vojsk, to aj pani ministerka alebo vláda, alebo my všetci môžme sa tváriť, že sme čistí. Neverme tomu, nenaleťme na to, vážení kolegovia, lebo ani poslanci Národnej rady nemáme imunitu takú, že nás sa koronavírus nedotkne. Nikto z nás to nemôže hovoriť. A tí, ktorí ste si najviac istí, ktorý to najviac podceňuješ a pyšne sa takto správaš, možno budeš práve ty, ktorý padneš prvý.
Pani ministerka, nemyslím si, že toto je dôvod, aby sme tu pri tejto situácii, aj keď ju vnímam, že je veľmi vážna, nechcem ju podceňovať, aby my sme sledovali tuná týchto ľudí. Ja som chcel dať jeden z návrhov, a to bol ten, my sme si schválili rokovací poriadok, aby v tomto krízovom režime a pri tej hrozbe šírenia koronavírusu aby aj adekvátne tomu sa upravil rokovací poriadok. Možnože dnes, ak dnes nikto v sále nie je infikovaný, to nevieme, to naozaj nevieme, kto to môže povedať s istotou, môžte zdvihnúť ruku, kto sa takto cíti, nech sa páči, to nevieme, ale aby sme tomu predchádzali a čo treba, k tomu prispôsobiť. To nie je, pani ministerka, len váš návrh zákona. Ale tu aby sme chránili aj poslancov Národnej rady a tým pádom aj celú Slovenskú republiku.
Ja som si v lavici napísal takú poznámku, pani ministerka, ste to tam spomenuli, že chýbajú v justícii, chýbajú rúška a podobne, tieto veci. Pripúšťam to, áno, lebo my sme v tej hystérii, všetko sme vykúpili. Ale to nielen v justícii, my sme v zdravotníctve, nebyť tých zásob, ktoré máme, my takisto nemáme rúška. A dovolím si povedať, že zdravotnícke zariadenia, lekári, zdravotné sestry, obslužný personál, ktorý slúži stále ako verne týmto ľuďom všetkým, ktorí sú chorí, neni to jednoduché, nie každý to rovnako psychicky zvláda.
Ja môžem povedať, že pred troma týždňami, keď som s dievčatami rozprával, a to nebola tá situácia taká, tak jedna z tých mojich kolegýň, bola to nedeľa, krátku poradu som zvolal, vyhŕkli jej slzy do očí a hovorí: "Pán riaditeľ, ale ja mám malé deti." A ja som jej čo na to odpovedal? Viete, možno som to tak povedal suverénne. Môžte sa niektorí smiať, čo vám poviem: "Nebojte sa, lebo nikto z vás nezomrie na koronavírus. Nikto z nás na koronavírus nezomrie." To som hovoril svojim kolegom, svojim kolegyniam. Odkiaľ mám tú istotu? Ak by som to hovoril sám za seba, bol by som veľmi pyšný a sebavedomý človek, že odkiaľ to beriem. Ale nehanbím sa tuná priznať k tomu, že ja som od detstva bol vedený k úcte Matke Božej a som vychovaný bol tak a už mám nejaké tie roky, a preto opierajúc sa o pomoc Panny Márie, sedembolestnej patrónky Slovenska, povedal som túto vetu: "Nebojte sa, nebojme sa, nikto z vás, nikto z nás nezomrie, pretože budeme sa modliť a prosiť Matku Božiu, aby nás ochraňovala."
Ja tú Matku Božiu prosím, aby nás ochránila všetkých pred tým koronavírusom a tou pandémiou, ktorá tuná naozaj nám hrozí, aby nešla... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, musím vás upozorniť, že vypršalo desať minút určených na vaše vystúpenie. Takže musím vás upozorniť, že ste skončili s prejavom.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Prepáčte, ja som si to nevšimol. Chcem len povedať na záver, nech Boh chráni našu krajinu pred všetkými týmito hrozbami a Matka Božia nech je tá, ktorá nás sprevádza a nás ochraňuje aj pred koronavírusom. Boh vám žehnaj, kolegovia!
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.3.2020 11:37 - 11:38 hod.

Štefan Kuffa
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.3.2020 10:10 - 10:11 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Dovoľte mi, aby som podal procedurálny návrh, teda ho navrhol.
Dajte, prosím, hlasovať o tom, pán predseda, aby dnešné rokovanie pokračovalo s obmedzením rozpravy a dlhých príhovorov. Je na to veľmi vážny dôvod, aj keď to mnohí podceňujeme. Ak by sa však stalo, že je nevyhnutné hovoriť, aby každý príhovor a rozprava, dávam návrh, netrvala dlhšie ako faktická poznámka, t. j. dve minúty. Na rečníka, na jedného spolu aby to nebolo dlhšie, aby to netrvalo ako dve, dve a pol minúty. Proces rokovania sa urýchli. Zdá sa, že vážnosť situácie je veľmi vážna, ktorú podceňujeme.
Poprosil by som aj kolegov, keď budeme pri rečnícko..., rečníckom pulte, aby sme si nechávali tie rúška. Je to kvôli tomu, že rečník, ktorý ide po nás, tak naprskáme do toho mikrofónu, tie rúška, aby sme rešpektovali.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.3.2020 13:17 - 13:19 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Som rád, že ste upozornili na vážnosť situácie aj v tom, že je to slávnostné zasadnutie Národnej rady.
Ale trápna situácia je v tom, že naozaj ten koronavírus je hrozbou pre celú Európu, aj v našej krajine bezpochyby. Je jednoducho tu, aby aspoň na nejaký čas podľa možnosti sme dali tie šarvátky politické bokom, a tu vidím, že tá prestrelka prebieha v priamom prenose. Ja chcem tak vás vyzvať, kolegovia, naozaj, aby sme sa korektne správali.
Ja teraz som možno na tej jednej strane jak je Ľuboš Blaha, ale boli sme tak prednedávnom v podstate ako proti sebe stojaci opoziční poslanci, on bol vo vláde, ja som bol opozičný, ale za jeho názory si ho vážim. Nieže preto, že so všetkým súhlasím, ale jednoducho rešpektujem ho ako takého.
Označiť kohokoľvek z vás, milí priatelia, za koronavírus alebo podobne, to by som si nikdy nedovolil. To nie je žartovné. (Potlesk.) To nie je na smiech.
Dovoľte mi, asi sa tak nedostanem skoro k rečníckemu pultu, aby som doposiaľ aj tej odchádzajúcej vláde, ktorá ako končí, poďakoval za tie opatrenia, ktoré ako prijala. Samozrejme, je tu výzva aj pred nami, aby sme zabránili tomu šíreniu koronavírusu. Nepodceňujme túto situáciu, tak ako to bolo možno v susedných krajinách, jak to bolo v Taliansku, v Španielsku a obdobné krajiny, kde potom ten koronavírus nás všetkých vysoko presahuje.
Ja chcem aj takto v závere, aj keď opozičný poslanec, aj keď všelijaké etikety sa snažíte prilepiť týmto poslancom, ponúknuť aj konkrétnu pomoc, aj keď by ste potrebovali, ja neviem, v tom krízovom štábe a podobne, som ochotný podať pomocnú ruku.
Ďakujem.
Skryt prepis