Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.7.2020 o 15:11 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 9:25 - 9:27 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak ako to v rozprave tuná zaznelo, ľudský život je menej ako zviera, tak včera sme sa tuná rozplývali nad zvieratkami, aké návrhy zákona tuná ideme prijímať, a plakali tu niektorí kolegovia, že v poslednom období bolo len šesť odsúdení za týranie zvierat.
No nesúhlasím s týraním zvierat, ale my vraždíme a zabíjame deti, nenarodené deti a nemajú nijakú hodnotu. Žiaľ, nijakú hodnotu. Aj u poslancov Národnej rady je, žiaľ, takýto, častokrát takýto pohľad. A tak, ako si to, kolega, v rámci rozpravy tuná uviedol, bezpochyby vedecky je to dokázané a pohľad, seriózny vedecký pohľad - ľudský život začína dňom počatia. To je deň počatia, vtedy začína ľudský život. Z dvoch pohlavných buniek muža a ženy nič iné nevzniká, nič iné sa nezrodzuje, ale nový ľudský život, nie je to žiadne zviera ani mačka, ani pes, ani krava, nijaké zvieratko, ale je to stále človek. No čo by sme tu už chceli spochybňovať tieto veci?! Dnešná medicína naozaj ide tak dopredu, že tie prenatálne vyšetrenia, ktoré sú, to nielen vyšetrujeme bábätká, že či sú zdravé, alebo nie sú, ale v prenatálnom období dokážeme robiť aj chirurgické zákroky, napr. taký rázštep chrbtice vieme dnes v prenatálnom období už tieto veci riešiť, aby podľa možností bábätko sa narodilo zdravé. A takto vraždiť, zabíjať nenarodené deti, takou krutou smrťou odtrhnúť im ruku, hlavu, nohy, prsty a takto ich rozfranforcovať, je to čosi strašné a barbar... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.7.2020 17:20 - 17:20 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán predseda parlamentu, Boris Kollár, keby ste venovali chvíľu pozornosť, pán predseda. Chcem vás poprosiť, nakoľko sa jedná tuná o porušovanie rokovacieho poriadku. Po ľavej st... po ľavej strane, po vašej ľavici o dve stoličky ďalej pán Šeliga, nazvali ste ho tak krásne minule, morálnym etalónom... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím vás, procedurálny návrh dajte.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
... porušuje rokovací poriadok tak, že opakovane odníma slovo neoprávnene, nedá slovo a nie je možnosť vystúpiť v rámci rozpravy faktickou poznámkou. (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Pán poslanec, toto nie je procedurálny návrh.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) Skúste si pozrieť záznam 16.32, kedy som sa riadne prihlásil faktickou poznámkou, nedovolili mi vystúpiť. Nakoľko sa to opakuje sústavne a opakovane, poprosím vás, aby ste ho napomenuli... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 16:21 - 16:23 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, podľa toho navrhovaného vášho zákona je asi najlepšie na Slovensku pestovať repku olejnú. Lebo to už kde-aký sused sa pozrie na zvieratko a to zhodnotí, že aké je, chúďatko, týrané, aké je hladné, aké je to, tak to hneď bude milión 500-tisíc udavačov.
Prosím vás pekne, keď som to tuná počúval, tak človek sa tak zamýšľa nad tým, pomaly psychológov budeme potrebovať pre zvieratká, ombudsmanov pre zvieratká. To nechcem tuná povedať, že zvieratá sú proste ničím, ale my im nedávame, nedávajme nadľudské vlastnosti, ako keby to boli ja neviem aké anjelské bytosti. Však to je zviera, to, tá krava aj ten býk je chovaný na to, aby raz bol zarezaný a ste mali dobrý obed, a takisto kravy chované, aby bolo mlieko, ale nenecháme ich uhynúť, zdochnúť, lebo chúďatká zvieratká! To, čo to je, prosím vás pekne!
Alebo tie, čo ste spomenuli tie zápasy ako zvierat. No prosím vás pekne, však sa len zamyslite nad skutočnosťou takou, tento zápas zvierat v prírode prebieha každý deň, viete, čo to je, každý deň. A čo budeme tu riešiť? Divo žijúce zvieratá vzájomne sa požierajú. Vlk zožerie, ja neviem, srnu, jeleňa, ale vlk zožerie aj, aj vlka alebo medveď, starý medveď medveďa zožerie a ten zápas prebieha tuná stále a nepridáva... nepripisujme tuná vlastnosti ľudské zvieratám a zbožňujem a zbožšťujeme ich, ako keby to bol nejaký, úplne nejaký; no darmo čakáte s našou podporou, že vám podporíme tento návrh zákona. Nieže vám ho nepodporíme, budeme hlasovať proti tomuto návrhu zákona, to je úplne absurdné, toto, čo tu predkladáte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 15:11 - 15:13 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ono, ja to doplním. Keď som dával pozor, pán kolega, vy ste povedali, že zákony sa, v Biblii sa píše, že zákony sú pre zlých a vrahov. No to nie je pravdivý výrok. Ak by to bol pravdivý výrok, tak Mojžiš na hore Sinaj dostal pre koho, pre vrahov a zbojníkov tie zákony? Ale týkali sa aj izraelského ľudu. Nie je nič také v Biblii napísané, že je, že sú zákony len pre zlých a vrahov.
Čo sa týka toho samotného návrhu zákona. Nedá sa mi nepovedať to, že evokuje vo mne naozaj totalitárny návrh zákona. Zdvíha sa tu nielen pomyselná, ale aj reálna železná opona. Tak jak sme kedysi nemohli cestovať, respektíve boli veľké obmedzenia s cestovaním do zahraničia, je to znova aj teraz. Sledovať ľudí, musíš sa nahlásiť alebo si sa nenahlásil, sused ťa udá, dostaneš pokutu, vieš, 5-tisíc eura. To je čo? Však to je zastrašovanie ľudí, 5-tisíc eur.
Tu jak to bolo spomenuté, že hodnota ľudského života 5-tisíc eura. Sme minulý týždeň tu mali návrh zákona na ochranu života. Nenarodené deti akú majú hodnotu? Pán kolega, akú majú hodnotu? Pán minister, akú majú hodnotu? Nula, nič. Nič, ničím nie sú chránení, ani len päť eurami, nie 5-tisíc eura. A sa tu budeme rozplývať, lebo musíme my chrániť ľudí a kdečo všetko.
Je to predovšetkým na samotných aj ľuďoch. Chceš nosiť rúško, chceš sa chrániť, tak ho nos. A keď si myslíš, že teba sa ten koronavírus nechytí, no tak ho nebudeš nosiť a zomrieš na neho. Je to aj tvoje slobodné rozhodnutie. Tuná kolegovia liberáli, keď sa v iných veciach rozplývajú a nechávajú to na dobrovoľnosti, odrazu jakí sme zásadoví a päťtisíceurovými pokutami sa tuná oháňame. Nedá sa s tým súhlasiť. Je to novodobá totalita. Zdvíha sa železná opona, my sme tak niekedy nemohli cestovať do zahraničia. Znova je tomu tak, sú tu samé obmedzenia, je to celé zlé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 14:57 - 14:59 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Návrh zákona je neakceptovateľný. Budem hlasovať, pán minister, proti. Pripomína mi to nedávnu minulosť totality a spôsob zastrašovania ľudí. To je čosi nehorázne, že som si nemyslel, že sa ešte v demokratickom systéme čohosi takého dožijem. Kolega to tu správne povedal, veď ja som to aj pred troma mesiacmi, keď boli tie prvé návrhy COVID-u-19 tuná. A tie opatrenia aj tá výška pokuty 1 650 eur, ktorá tu bola, nie je vysoká, je zni-ču-jú-ca, pán minister, zničujúca. Na východnom Slovensku normálne chlapi, mužské zárobky, alebo ľudia pracujúci, nikto toľko nezarobí. (Reakcia z pléna.) Kto na to vyrobí, kto na to vyrobí? Nech to dodrží, však nech to dodrží (reakcia z pléna, zaznievanie gongu), ale s COVID-om-19, chlapci moji, priatelia, budeme sa musieť naučiť žiť a nezastrašovať tuná ľudí a ešte 5 000 eur dávať, až do výšky 5 000 eur pokutu? To je čosi absurdné! To si človek niekedy myslí, že, že to počúva, že to ani nesedí v parlamente, že sa mu sníva toto, tieto návrhy zákonov, ktoré sú tuná.
Nezneužívajte toto, však máte väčšinu, ale vidím, že ani tá väčšina celkom neni, lebo aj vaši koaliční partneri s tým nesúhlasia, čo, čo ma teší, lebo rozmýšľajú úplne normálne, ľudsky. 1 650 eur je vysoká pokuta a dávať priestor do 5 000 eur, je to naozaj priestor na, na korupciu.
Viete, môžme vám uložiť pokutu až 5 000 eur, no ale dobre, keď zaplatíte 500 eur, aj 500 eura je veľa, 16,50 by bolo veľa pre tie príjmy, ktoré majú ľudia na východnom Slovensku, 16,50 – dobre počujete, pán minister –, a nie do 5 000 eur pokutu. To jaký je toto návrh zákona? S tým sa nedá súhlasiť. Aj vyzývam kolegov, aby všetci, ktorí majú kúska svedomia, aby hlasovali proti návrhu tohto zákona, je zničujúci, je proti rodinám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 11:44 - 11:46 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, tie kvízomaty. Tie kvízomaty, to tak je, by som povedal, taký odraz tej našej spoločnosti a intelektu možno dnešných mladých ľudí, lebo oni potrebujú sa učiť, že koľko je jedna a jedna. Pán Gröhling by mal prehodnotiť systém vzdelávania v našich školách, aby takéto kvízomaty, keď už majú byť, či to je citrón, alebo pomaranč, aby sa to tie decká v školách naučili.
Ale na minulej schôdzi, tak ako to kolega pred chvíľou ako povedal, nesprávajme sa pokrytecky. Na jednej strane tuná hovoríme, že nejdeme podporovať hazard, ale je to len nejaká, také povrchné pozlátko. A na druhej strane na minulej schôdzi tu pán minister príde a plače nad prevádzkovateľmi hazardných hier, lebo oni, chúďatká, nemajú z čoho zaplatiť ako nájomné za tie priestory a tak. A sme toto, jednoducho túto, táto Národná rada to aj schválila. Aj schválila, aj sme rokovali o tomto, zdržiavame tuná Národnú radu. No tak na jednej strane; čo my vlastne potom chceme?
A ďalší rozmer je ten, že tie obecné zastupiteľstvá a tí jednotliví poslanci v tých obecných zastupiteľstvách alebo mestských zastupiteľstvách, oni sa nemusia báť tých miestnych mafiánov? Kto týchto ľudí ochráni? Tá obecná polícia? Kto ich ochráni? Buďme mužmi zákona a nebojme sa toto zrušiť tuná. Prečo by sme sa toho tuná mali báť? Prečo by sme sa mali báť? Nijaké šedé pivnice, ešte aj tie im zavreme. Nijaké šedé pivnice. Prečo? Štát vie nastoliť tuná ochranné mechanizmy tak, aby ten hazard bol úplne zakázaný. Nehádžme to na hlavy úbohých poslancov v miestnych a obecných zastupiteľstvách. A keď už, tak to kvórum znížiť na polovicu. A to kupovanie tých poslancov, to funguje na tých miestnych úrovniach a tlaky sú tam oveľa väčšie na regionálnych úrovniach vyvíjané... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 11:26 - 11:28 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Chlapci, ja vám držím palce a chcem vás povzbudiť, ale, ale aj zároveň možno, hej, tak pichnem si do vás a hovorím, že tá ambícia vaša je, chlapci, dosť nízka. Tá vládna deväťdesiatpäťka, ktorú tu máte, však zakážte ten hazard úplne. Máte to v rukách. Dajte to aj do ústavy a my vám to podporíme. Úplne v pohode. Aby tie petície; však, samozrejme, aj to, čo je na tom stole, tak my vám to podporíme, lebo aj to predsa len ako znižuje, ale ja vás chcem povzbudiť, aj tie návrhy zákona, prečo to dávate také polotovary tuná? Dobre, vy ste vládni poslanci, ale keď tuná príde minister a s takýmto polotovarom, kde 50 pozmeňovákov treba dopracovať, to je, to je čo za návrh zákona? Máte 95 hlasov. Ja vám garantujem, že my vám dáme ďalšie štyri, tak to máte takme... a tú stovku, to by sme tuná dali, lebo to by som vám zohnal a ešte aj stovku. Zrušiť ten hazard úplne.
A tie dve tretiny poslancov, aby trojpätinová väčšina o tom rozhodovala, viete, na takej, z tej praktickej ako úrovni. To hazardné loby je také silné, že oni si tých poslancov kupujú. A toto je ten veľký problém. A keď dovolíte, tak ja by som vám po tomto navrhoval, aby ste to kvórum znížili na polovicu poslancov, hej, že by to bolo predsa len priechodnejšie v tých obecných zastupiteľstvách, ale skúste si dopracovať ten návrh zákona a zrušte ten hazard úplne.
Mišo, ty si tuná rozprával, že aké sú to tie tragédie ako tých rodín; áno, sú a končia veľakrát aj suicidiom a to sú obrovské tragédie rodín. Tí ľudia si myslia naivne, a zvlášť Rómovia, že oni vyhrajú. Automat je nastavený tak, že s ním stále prehráš, lebo to, to je biznis a tak je to nastavené. Nikdy nad automatom nikto nevyhrá. Stále len... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 10:42 - 10:44 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Dovolím si zopakovať ten citát Matky Terezy, bola veľkou ženou, skutočne ohúrila a oslovila celý svet v službe chudobným a núdznym: "Ak dnes dovolíme zabiť dieťa v lone matky, kto zabráni zajtra zabiť teba?"
Viete tie, prepáčte mi, že to tak poviem, ale také tie žvásty o slobode, to veľakrát v tom našom prozápadnom svete alebo v európskom svete to tak ako zaznieva, ale absolútna sloboda neexistuje. Neexistuje absolútna sloboda, lebo sloboda bez zodpovednosti nie je slobodou. Tu keď boli tie ženy demonštrovať v utorok pred Národnou radou, som sa tak pýtal policajtov, že prečo sú tu tí ľudia. A oni hovoria, že chcú rozhodovať o svojom tele. Ja som sa usmial: A kto im v tom bráni? Nikto im v tom nebráni, ale tvoja sloboda nie je absolútna, čo zoberieš pílu a odrežeš si ruku, odrežeš si nohu, lebo tvoje telo ti patrí? Ale ty tu rozhoduješ o budúcom živote. A dieťa, ktoré sa má narodiť, to nie je, to nie je kus mäsa, ktoré ty môžeš ako odrezať alebo proste kdesi zahodiť, alebo sa správať takto. Teda tá sloboda nemôže byť vnímaná takto absolútne.
Potom tak ako to zaznelo v tom príspevku, áno, kde je tá pozícia toho otca? My sa hlásime k tomu a ako aj muži chceme aj my sa zodpovedne stavať k týmto problémom, aby sme sa dokázali postaviť ako aj chlapi a nemôže to byť rozhodnutie iba ženy, lebo ja som tehotná a ja o tom rozhodnem a ty ako budúci otec, ty nemáš čo do toho povedať. Správne to tu bolo podotknuté, aj my otcovia, aj my muži chceme čosi k tomu povedať, lebo žena sama zo vzduchu neotehotnie. A keď má tam podiel aj ten muž, nech má tam aj to slovo pri ochrane života.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 10:09 - 10:11 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňka, ubezpečujem vás, že my muži nestrkáme hlavu do piesku ako pštros, ale chceme stáť pri ochrane nenarodených detí a to tu viackrát zaznelo. My muži máme tendenciu chrániť nielen deti, ale predovšetkým naše manželky a, samozrejme, aj naše deti. A to nielen tie deti, ktoré máme, ako sme otcovia či starí otcovia, ale všetky deti našej celej spoločnosti. A my sa za to nehanbíme a nám to neupierajte, toto právo. Vy ste to neurobili, naopak, ste nás povzbudili, a aby sme neboli takí zbabelí, lebo dneska byť skutočným mužom, to máte aj problém hľadať. To dneska potrebujete mikroskop, aby ste si takého muža aj našli. On tak ešte akurát vie si užívať so ženou, ale zobrať zodpovednosť potom za to, že tá žena je tehotná a postaviť sa chlapsky k tomu a postarať sa o tú ženu a o to dieťa, tak to už nie, to už nechá v štichu, to ste dobre ako povedali.
Ale zaujalo ma aj tá chudoba, samotná spoločenská situácia vo vzťahu k žene, ste to povedali. Ale ja to obrátim trochu inak. Tá chudoba samotná a spoločenská situácia, si to premietnime vo vzťahu k dieťaťu. Tá samota dieťaťa, ako ju prežíva. Má len svoju matku aj to takú, ktorá ho nechce, ktorá uvažuje, že ho ide zabiť. Chudobu, nemá nič toto dieťa. Čo môže mať nenarodené dieťa? Nemá nič. Len tú matku, ktorá ho odmieta. Spoločenská situácia. Aká je? Spoločenská situácia, nie ste ničím, to len vytrhneme zub, to si také, jak taký vytrhnutý zub alebo čosi podobne. Jak sa spoločnosť pozerá ako na to.
Inak ja sa ospravedlňujem, ak dovolíte mi ešte, Marek, ja som na teba chcel reagovať, ale normálne som bol tak zamyslený, že ja som sa tak neskoro prihlásil, preto som sa aj teraz prvý, lebo človek je tak zahĺbený do tejto témy, ale dobre si rozprával, jak tomu prenatálnemu... No, nestihnem povedať. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 9:39 - 9:41 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Áno, ale ja som toho pána Kremského pochopil tak, že nepočúval dobre, hej? Tak si robte vtipy sám zo seba, pán Kremský, a počúvajte, že čo tu rozprávam. Som počul a cynicky takto rozprávali mladí ľudia, zopakujem vám to, môžte si to pozrieť zo záznamu, ktorí povedali, že dieťa je environmentálnou záťažou. Podľa nich, nie podľa mňa, ale podľa nich. Áno, nech si perú ruky, teda nech si perú plienky v rukách, nemusia to zaťažovať týmito pamperskami životné prostredie a podobne. To len na okraj, pán Kremský, ale keby ste tak aj pozorne počúvali, ale za každú cenu len chcete všetko ako spochybňovať, to som si všimol, že to robíte ako pravidelne. Viac vám času venovať nebudem.
Pani Brisudová hovorí o práve ženy, že veľakrát je v komplikovanej situácii. Pani kolegyňa, ja vám to poviem takto. Prosím vás pekne, keby ste sa ocitli v situácii takej, kde vám ide o život, vás idú zabiť a nie hocijako, že vám odtrhnú ruku, nohu, ucho, hlavu, tak o čo ide? Kto je vo väčšej núdzi? Kto je vo väčšej núdzi? Žena v našich podmienkach? To takto rozprávate, jak keby sme boli rozvojovou krajinou, krajinou tretieho sveta. Veď životná úroveň, dovolím si povedať, na Slovensku je na veľmi vysokej úrovni.
Sme mali včera zahraničný výbor, kde pani štátna tajomníčka, sme sa zaoberali tým, ako pomáhať krajinám tretieho sveta. A my na to máme, aby sme pomáhali druhým, a nie to, že by sme my vyriešili tuná problém našich žien, aby mohli sa dôstojne postarať o, o tieto bábätká. Kde je právo dieťaťa? Vy na toto zabúdate? Na takúto vážnu vec? A ide o život, ide vlastne o život alebo smrť tohoto dieťaťa. A nie hocijakým spôsobom. To je veľmi cynické. A práve od ženy, keď to takto počúvam, tak je to veľmi zlé.
A, Ondrej Ďurica, hej, prečo sa vyjadrujú muži k tejto téme? Z jednoduchého dôvodu, lebo máme tendenciu chrániť naše manželky... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis