Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.9.2020 o 17:08 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 15:15 - 15:17 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Marek, tak ako si to hovoril cez svoje svedectvo, spomínal si tie dvojičky, ja som si to tak pamätal, že si to už spomínal pri tom prvom čítaní, aj to, že tvoja manželka takmer 40-ročná rozhodla sa v podstate, vy ste sa rozhodli to dieťatko prijať, môžeš ju pozdraviť a držím jej palce (povedané so smiechom) aj v tej výchove.
Spomínal si štyri deti, ale na okraj si spomenul aj to, že vám povedali, že keď, že dostanete ten príspevok, až sa teda deti dožijú toho 28. týždňa, a ten príklad ďalší, že keď dieťa zomrie matke na 10. deň, prečo by ten príspevok nemala dostať. Veľmi správne, áno. Tie výdaje tam sú a myslím si, že ani tými peniazmi nedokážeme zahojiť bôľ tej matky, keď to dieťa zomrie.
Vieš, ale do istej miery zase aj ten návrh zákona, ktorý tuná je, prepáč, poviem to takto, je dosť málo ambiciózny. Na to, že máte tú ústavnú väčšinu poslancov Národnej rady, tak tento návrh zákona mohol byť oveľa lepší a oveľa viac sme mohli chrániť nenarodené deti.
Toto všetko, čo si tuná spomínal, viem si predstaviť, že by to v podstate prešlo v úplne iných návrhoch zákonov. To sa nedá nazvať ani protiinterrupčný zákon, pretože potraty sa budú vykonávať naďalej a my tuná plačeme aj pri COVID-e 19, že jaké sú slabé a bezbranné skupiny, a kde-čo všetko, si dovolím povedať, najslabšou a najbezbrannejšou skupinou ľudí sú práve deti, ktoré sú počaté a nie sú narodené. Ich sa nemá kto zastať.
A na záver ja chcem tak podať a čakal som to, ale tej tvojej mamičke k tým okrúhlym narodeninám, ja jej želám predovšetkým Božie požehnanie aj to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 9:52 - 9:54 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
No, chvalabohu, dal by Pán Boh, aby sa naplnili tie slová, že 80 % herní na Slovensku skončí. Ak sa to naplní, pán Pčolinský, prídem vám zagratulovať, hej, a ja som sám zvedavý, ja vám dávam na to aj celé volebné obdobie, ten zvyšok 3,5 roka, keď aj do konca volebného obdobia, že sa toto číslo ako naplní, fakt vám budem gratulovať. Držím vám úprimne palce, hej. To by bolo úplne super, keby sa to podarilo.
A, pán kolega Krajčír, jak presne, toto, toto má, žiaľ, pravdu, že veľakrát tie petície sa robili, veľakrát len preto a tie petičné výbory boli preto, aby, aby získavali politické body. Ale to je taká prízemnosť veľká ako u mnohých ľudí, hej, a to sú trápne veci, lebo profitovať na nešťastí niekoho druhého, no to je hyenizmus. Hej, to je, ale, samozrejme, veľakrát nevidíme do človeka, lebo, pán kolega, komu je známa hĺbka srdca, kto má hĺbku ľudského srdca? Kto? No tak len Bohu je známa, hej, Bohu je známa. On skúma a pozná hĺbku srdca. My sa len môžme domnievať a my si to môžme len myslieť. Ale ak to tak je, tak je to čosi, čo aj mne je zo srdca odporné, a je dobre, že tie petície tam nie sú. Veď ja som vám de facto ten návrh zákona ako podporil. Ja by som to nieže 500 metrov (povedané so smiechom) dal ten bod, pán Pčolinský. Ale na periférium, na roľu pôjdeš s tou herňou! Ale však ten, tá reklama ďalej funguje. Ty ten reklamný lístok na tú herňu dostaneš do ruky. Sa len prejdeš po meste a sú dievčatá, tuná ja pozerám na kolegynku, také pekné dievčatká usmievajúce a to ti budú pchať do ruky, že tu máš a príď do našej herne.
Takže tá reklama to nie je len tá, ktorá je vysvietená. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.9.2020 9:39 - 9:47 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán podpredseda. Vážený pán predsedajúci, predkladatelia, navrhovatelia, dovoľte mi niekoľko slov. Ja som to v rámci rozpravy to tuná aj rozprával. Prepáčte, ale tak aj v úvode dovolím si aj takú miernu kritiku. Neberte to v zlom. A aby som to dal na správnu mieru, tak určite ten návrh zákona vám podporíme aj hlasovaním súhlasným. Urobili sme to aj v prvom čítaní a urobíme to aj v druhom čítaní.
Avšak na to, že ten návrh zákona je koaličný a máte tu vládnu deväťdesiatpäťku, prepáčte, ale tak to poviem, že trošku aj málo ambiciózny. Mohol byť viac ambiciózny a priškrtiť ten hazard ešte viac. Tie negatívne dôsledky, ktoré tuná máme na Slovensku, a ste primátorom mesta a som rád, že ste neplakali a môžte aj v závere povedať, že vám vypadne neviem koľko peňazí zo štátneho rozpočtu, teda nie zo štátneho, ale z mestského rozpočtu, pardon.
No keby sme urobili štatistiky, a ktoré boli aj robené, štatistiky, kde na dôsledky hazardu sme vynaložili oveľa väčšie, a v Amerike to robili, oveľa väčšie množstvo peňazí ako ten samotný hazard bol príjmom, a ktosi sa nevie vpratať do koží a je taký rozšafný a má obrovské milióny a peniaze, no tak, keď on nemá za jeden večer prehrať milión eur alebo milión dolárov, no tak možno pre takýchto hazard, no ale sú to blázni, by som povedal, hej, keď takto rozhadzujú peniaze. Môžu ich naozaj darovať na dobročinné ciele alebo proste efektívnejšie využiť tie peniaze, keby aj v biznise a podnikanie a podobne, ale nie je ten hazard pre..., dovolím si povedať, prepáčte, nechcem to, aby to veľmi zlé, ale poviem to tak, trošku to upravím v tej mysli, pre chudobné rodiny na Slovensku a tých máme veľmi veľa.
Tuná kolegyňa Zita, ona to spomínala, tú Lomničku a aj kňaza Martina Majdu, on tak veľmi aktívne bojoval proti tomu hazardu. Viem. Aj my sme osobne o týchto veciach rozprávali. A keď v susednom meste v Podolínci sa tie automaty zrušili, tak bol rapídny pokles a to je to strašné alebo to je ten paradox, ale..., resp. to je to, to, no hrozné, že v podstate tomuto hazardu prepadajú veľakrát a častokrát chudobné rodiny, rodiny žijúce pod hranicou životného minima. Nehovoriac o tom, aké má ďalšie ako dôsledky hazard. To nie je to, že rodina nemá z čoho žiť, že deti doma hladujú, nemajú na školné, a proste tieto všetky problémy sociálne, ktoré tuná sú, ale jeden z takýchto..., a je to tiež sociálny problém a fenomén zároveň dnešnej spoločnosti. Aj na Slovensku sa to deje. Ja osobne poznám sám tieto prípady, kde otec rodiny prehral všetko, zadlžil tú rodinu. A proste rozpadla sa tá rodina, rozviedli sa tí manželia. Manželka to nezvládala. Samozrejme, tie dlžoby, ktoré boli, tak tú rodinu gniavili a zavalili a nakoniec to vyústilo do suicídia, teda samovraždou. A to sú tie najväčšie životné osudy, ktoré sa stávajú v týchto rodinách.
Ja si viem predstaviť aj to, ja som to aj faktickou poznámkou ako povedal, však už môžte potom to nejak aj komentovať, ako chcete, ale viete, tie mestské a obecné zastupiteľstvá, aby sa veľakrát nesprávali slabošsky. Oni síce veľakrát, tí poslanci, nechcú ten hazard, ale boja sa dvihnúť ruku proti miestnym tým hazardérom, ktorí sú rôzne organizovaní a vyhrážajú sa im a podobne. Ja si to viem predstaviť, že by o tomto rozhodla Národná rada a prijali sme zákon jednoducho a mechanizmus taký, ktorý obmedzí tento hazard. Tu ste to nechali na dve tretiny poslancov mie..., na miestnej ako úrovni, čo veľakrát naozaj môže byť problémom. Ja by som vám to, no už je tu aj druhé čítanie, ale aj odporúčam vám to, aby sa, keď už teda miestne zastupiteľstvá majú o tom rozhodovať, aby sa rozhodovalo nadpolovičnou väčšinou. Stačí, že jeden z poslancov, hej, preváži na jednu alebo na druhú stranu, sú to reprezentanti obce, tak aby to mestské alebo obecné zastupiteľstvo rozhodovalo tou, tým väčšinovým hlasovaním.
To, že sa zrušili tie petície, myslím si, že je to dobré, lebo bolo s tým strašne veľa roboty a všelijako sa to fingovalo, a proste tí, ktorí lobovali v prospech toho hazardu, a možno tam boli aj naozaj organizované skupiny, ktoré nielen ako spochybňovali samotný výsledok referenda, ale mali sme tu aj skúsenosť takú, že nejakým záhadným spôsobom stratili sa petičné hárky a tým sa aj spochybňovalo celé referendum o hazarde.
Možno tým gamblerom na záver chcel by som odkázať takúto vec, že jednoducho s automatom nastaveným na výhru ty nikdy nevyhráš, nikdy. Každý jeden automat je nastavený tak, aby nad tebou vyhral, a možno tú každú desiatu výhru alebo možno akurát pred tebou niekto nejakú tú sumu vyhral, tak tí gambleri, ktorí sú na tom závislí, áno, však to už je poslednýkrát a toto bude moja výhra alebo moja príležitosť a tak. Nie, ak sa chceš živiť a starať sa o svoju rodinu, možno o seba, o svoju manželku, o svoje deti, vyhrň si rukávy po lakte a poctivo pracuj. Ak chceš ty zarábať na svoju rodinu a živiť hazardom, to je obrovský omyl. Zničí to nielen teba samotného, ale aj tvoju rodinu a tento hazard, dovolím si povedať, že rozvracia každú jednu spoločnosť, kde sú také bezbrehé tieto, kde možno ani nie sú tie mantinely, a ten hazard máme na každom mieste, tak tie negatívne dopady sú veľmi zlé.
To, že ste trebárs tým pozmeňujúcim návrhom zákona zmenili tú vec, aby nemuseli tí možno inšpektori alebo, ja neviem, z verejnosprávnej, alebo z obecného úradu úradníci behať a vymeriavať kroky a krokomer a podobne, tak vlastne ten pomyselný bod hazardu a 500 metrov dookola v podstate nesmia byť všetky tieto zariadenia. Dávať si na to pozor, aby naozaj tam neboli deti a možno aj vysokoškoláci, internáty, sociálne zariadenia, aby naozaj to nebolo na dosah ruky. Ja by som možno aj si vedel predstaviť aj to obmedzenie, aj iným spôsobom, aj tie označenia, aj možno obmedziť aj tú, ten spôsob reklamy alebo toho marketingu, ktorý veľakrát tie hazardné zariadenia, herne o sebe dávajú vedieť a vlastne takto lákajú tých svojich klientov.
Chcem vám inak poďakovať za návrh tohto zákona, lebo prijatím tohto zákona aj cez to druhé čítanie, keď to teda prejde, tú kritiku som vyslovil. Ja som konzervatívne orientovaný človek, ja by som bol za väčšie sprísnenie, ale je to v tej podobe, v ktorej to je. Chcem vám aj poďakovať, že ste mali odvahu a predložili tento návrh zákona do parlamentu, lebo tiež to veľakrát nie je jednoduché. Veľakrát aj my poslanci Národnej rady z rôznych strán sme atakovaní a napádaní, či už verbálne, alebo dokonca aj fyzicky a podobne, aj vyhrážkami, tak myslím si, že aj práve táto kategória hazardu tiež spadá do tejto sféry.
Tak želám vám všetko dobré, Pán Boh vám žehnaj a ďakujem ešte raz.
Skryt prepis
 

25.9.2020 13:46 - 13:55 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tento návrh zákona, ktorý tuná je, však máme tu druhé čítanie, ja som to tak kriticky sa vyjadril už v tom prvom čítaní, dovolím si to pripomenúť aj v tom druhom.
Mohol byť viac ambiciózny na to, že je koaličný. Ja tento návrh zákona podporím, lebo nie je lepší a aj Martin Čepček, ktorý prečítal tuná ten pozmeňujúci návrh aj ten s veľkou radosťou podporím. Avšak to nie je len zrušenie tých petícii na tých miestnych úrovniach, mestských a obecných, ale aj to hlasovanie v samotných obecných zastupiteľstvách. Aby sa rozhodovalo nie dvojtretinovou väčšinou, ale nadpolovičnou väčšinou nech sa rozhodne a tie mestá a obce. V postate najlepšie by bolo, keby táto Národná rada o tom rozhodla tak, jak teraz cez ten pozmeňujúci návrh zákona, keď ho teda prijmeme, aby minister mal v kompetencii odvolať generálneho riaditeľa hazardu. Ale ja by som vám to, možno vidíte, že trošku tak ešte striktnejšie povedal.
Martin, skús sa zamyslieť nad tým, aby sme takýto nezmyselný úrad celý zrušili aj s generálnym riaditeľom. No načo nám je takáto pozícia? O 550 mil. my okradneme jedných chudobných ľudí. To sú závisláci väčšinou a tie rodiny sú vo veľkej biede a teraz, jak tuná kolegyňa povedala, 20 mil. hodíme obciam. Ale čo z toho máme, keď tie následky a tie dôsledky, ktoré my potrebujeme sanovať, sú oveľa drahšie, oveľa väčšie?
Nehovoriac o tom, že sú osudy ľudí, ktoré sa nedajú sanovať, ktoré sa nedajú zmeniť, a to sú mnohé životné osudy mnohých rodín aj mnohých jednotlivých ľudí, kedy, žiaľ, musím povedať vďaka hazardu končia suicídiom, samovraždou. Veľa samovrahov máme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.9.2020 17:08 - 17:08 hod.

Štefan Kuffa
Prepáčte, nie, neni to procedurál, ale ktosi mi vymenil okuliare, sú to dámske modré okuliare a čierne (smiech v sále) mi ktosi zobral, takže nevidím dobre. Poprosím, že keď niekto nechal na mojej lavici, nech si to zoberie a tie moje nech mi vráti. Hej. Ďakujem. Prepáčte. (Reakcia z pléna: "Tu sú..." Potlesk. Reakcia z pléna. Smiech v sále.)

(Prestávka.)

(Po prestávke.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 17:00 - 17:02 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Aby to tak nevyznelo, že sme takí sentimentálni, pán minister, možno (povedané s pobavením) k Spojeným štátom, ako to aj v rámci rozpravy to tu zaznelo, Tomáš to tu spomínal. Musím povedať aj sám za seba, ja som sa tešil, že bola zmena aj v Amerike, Donald Trump keď nastúpil a jeho hodnotová politika je mi veľmi blízka, ja mu držím palce aj v najbližších prezidentských voľbách a podľa možnosti aby tam uspel.
Vo vzťahu k zahraničnej politike Slovenska (zaznievanie gongu) a takisto aj Spojených štátov, keď som prvýkrát v médiách začul, že Spojené štáty americké akceptujú to, že Jeruzalem ostáva... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím vás, kolegovia, tichšie v sále, pán poslanec má faktickú poznámku.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
... hlavne v tom, že sa stáva hlavným mestom Izraela a na ten vonkajší prejav alebo ten znak presťahoval z Tel Avivu svoju ambasádu do Jeruzalema, ja som sa veľmi tešil.
Pán minister, tak ako ste tu boli vyzvaný pánom kolegom Tarabom, ja sa tiež k tej výzve prikláňam, aby aj slovenská ambasáda bola podľa možnosti etablovaná v meste Jeruzalem. Tak ako to Tomáš spomenul, že aj Európa alebo aj my, aj náš slovenský národ vychádza zo židovsko-kresťanskej tradície, skúsme to takto potvrdiť. Tento Blízky východ je, je veľmi komplikovaný a vstupovať do toho aj veľakrát nekompetentne a možno ľudí, ktorí sú neznalí tejto problematiky, je to veľmi-krát veľa zložité. Tí ľudia, ktorí neboli na Blízkom východe a nezažili túto krajinu zblízka, ja som mal tú česť a človek, musím to tak povedať (povedané s úsmevom), je to akoby úplne nejaký iný nový svet. V mnohom sú nám naozaj tieto krajiny ako príkladom, zvlášť aj Izrael.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 10:01 - 10:03 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Presne, pán kolega, ako si to spomenul, ultima ratio má prednosť pred kriminalizáciou. Nedá sa súhlasiť tu celkom s týmto návrhom zákona.
Predkladatelia návrhu zákona, neviem, či si uvedomujú takúto vec, že tie tresty sú príliš tvrdé a neprimerané, od pol roka do troch rokov väzenia je to čosi, čo si neviem ani predstaviť v tej aplikačnej praxi.
A presne tak, ako si to, pán kolega, spomenul, je rozdiel medzi úmyselným trestným činom a trestným činom spáchaným z nedbanlivosti. Môže sa stať naozaj, že niekto nechtiac zabudne na to zvieratko alebo čosi také a tieto prísne tresty považujem za neprimerané. A hľadiac na život a zdravie človeka a tuná tieto tresty pri týchto zvieratách, zdá sa mi to naozaj prehnané a pritiahnuté veľmi za vlasy.
Pani kolegyňa tu spomenula, keď, no prepáčte, že to tak, ale súvisí to s tým, aj čo hovoril tuná kolega pred tým, ale to trýznenie zvierat, hej, že nemôže sa cvičiť jedno zviera ako na druhom. Viem si to predstaviť pri tých bojových psov (psoch, pozn. red.), ako to bolo spomenuté v rámci tuná tejto rozpravy. Ale čo, ako ste pamätali na jednu veľkú skupinu ľudí, ktorá tu na Slovensku je a sú to poľovníci? A výcvik poľovne upotrebiteľných psov, na čom to budú cvičiť? Veď slovenské kopovy sú cvičené na diviakov. Bude to považované tiež za týranie zvierat? Alebo rovnako zase druhy psov, ktoré v poľovníctve sú upotrebiteľné pri škodnej zveri, pri líškach, možno jazvecoch a podobne, či aj tieto veci sa budú považovať za týranie zvierat. Na čom to potom budú trénovať ako týchto psov? Aby oni prešli týmito skúškami a boli poľovne upotrebiteľné, musia tieto skúšky absol... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 15:57 - 15:57 hod.

Štefan Kuffa
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 14:39 - 14:41 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Je to dobré, že sa posúvame možno v tom obmedzovaní toho predaja a tých zákazov, že sa začalo od sviatkov a dostali sme sa k nedeliam. Naozaj treba hľadieť aj na dobro rodiny a tým pádom aj na dobro našej krajiny. Naše ženy matky sú naozaj veľakrát vyťažované ako maximálne ako v tých zamestnaniach a keď majú ešte aj prácu ako v nedeľu, nie je to jednoduché.
Ja som z rodiny takej, kde my máme veľa lekárov, doktorov a tuná je situácia taká, že keď vám vyjde tá služba, či už priamo na veľkonočné sviatky, či už Vianoce, alebo nedeľu, tak jednoducho musí sa nastúpiť do tej služby, je to služba pacientom, možno ťažko chorým, zomierajúcim a chorým pacientom. Toto sú neodkladné veci, ktoré, samozrejme, aj aby boli zachované.
Avšak otvorené predajne a nakupovanie, to nie je nevyhnutná vec, to je možno ten konzum, na ktorý sme si zvykli, že ten obchod pomaly aj nonstop je otvorený aj v sobotu, v nedeľu, aj v noci, celú noc, už sme zbláznení z toho nakupovania. Skúsme sa na to pozrieť aj cez ten ekologický rozmer, koľko zbytočných vecí nakupujeme. My máme domy plné rárohov, zbytočností, ktoré sa potom vyhadzujú. Keby sa to aspoň dobre rozseparovalo, ale skončí to na smetiskách a kde kade. A takto zaťažujeme ešte aj životné prostredie.
Ale najviac, čo zaťažujeme, a najväčšia záťaž a príťaž je pre tie rodiny. Aj aby sme akceptovali tento rozmer, ktorý si, pán kolega, spomenul tuná, aj tie predavačky, aj to sú matky, aj to sú ľudia a aby aj ony mali priestor aj na oddych a stretnutie sa s rodinami. Čo už lepšie môže byť ako ochra... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 14:29 - 14:31 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ono aj v susednej našej krajine, v Rakúsku, v nedeľu sú zatvorené obchody, nechýba to ľuďom. My sme žili a prežili celé obdobie také, kedy v sobotu napoludnie sa zatvorili predajne a všetko bolo zatvorené, dokonca aj benzínky. Dokonca aj benzínky a vedeli sme sa zariadiť. Tu nikto o tomto nehovorí, že by sa úplne všetko zavrelo, lebo sú nepretržité prevádzky, samozrejme, kde sú zdravotnícke zariadenia a podobne.
Tak ako to pán kolega Tomáš Taraba tu spomenul, naznačil to tuná tú kolegynku, že hneď sa to vyťahuje ako náboženská téma. Tak aby sme si to uzrejmili, že táto iniciatíva pred stáročiami nebola cirkevná a nebola náboženská, ale, naopak, bola svetskou záležitosťou, výsostne svetskou a bolo to v štvrtom storočí za čias cisára Konštantína Veľkého, bol synom sv. Heleny, bol to veľký muž a bol to práve tento cisár Konštantín, rímsky cisár, ktorý zaviedol nedeľu. Povedal, že v nedeľu sa nebude pracovať, a Milánskym ediktom, kedy sa kresťanstvo akceptovalo v celom, v celej Rímskej ríši a dalo sa, teda dalo sa mu slobodu, tak on hovoril a dal to aj príkazom, že v nedeľu sa pracovať nebude, avšak jednu výnimku tam dal, okrem prác v poľnohospodárstve. Predstavte si, že táto výnimka platí dodnes. Ona dodnes platí. Samozrejme, poľnohospodári, keď zbierajú úrodu alebo pracujú ako na poli, toto je prioritou každého národa, hej, aj každého normálneho zmýšľajúceho človeka. Takže tieto obmedzenia týmto smerom sa, týmto smerom nesmerujú. Ale aby aj matky, ktoré pracujú, mali voľno a venovali sa deťom a rodinám.
Skryt prepis