Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.7.2020 o 15:18 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 15:18 - 15:20 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem ti, pán kolega Viskupič, za kultivované vystúpenie na obranu iných ústavných práv, ako sú tie, ktoré z nízkych popudov tu prezentujú ľudia okolo Mariana Kotlebu.
Ten problém je ten, že tu dochádza k stretu základných ústavných práv, a pre tých, ktorí sú právnici, je zjavné, že neexistuje hierarchia ústavných práv. Všetky ústavné práva sú postavené na roveň. A tak, ako je umelé prerušenie alebo umelé ukončenie tehotenstva upravené doteraz, tak je tým vytvorený, vytvorená jemná rovnováha, ktorú by bolo najlepšie nenarušovať, pretože nie je to jednoduchý problém. A tí, ktorí narušujú túto rovnováhu, si musia uvedomiť, mali by si uvedomiť, že narušujú spoločenskú rovnováhu celú, a to sú veľmi vážne veci.
V krajinách, ktoré sú oveľa rozvinutejšie, pokiaľ ide o ochranu základných ľudských práv a ktoré sú konzervatívnejšie, ako je Slovensko, napríklad Spojené štáty, je táto úprava obdobná, ako je u nás, dlhodobo platná a je rohodnu..., bolo rozhodnutá v 70. rokoch minulého storočia a nikomu sa nechce ísť do jej zmeny, pretože rovnováha spoločnosti je dôležitejšia ako nejaké primitívne politické ciele.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.6.2020 11:24 - 11:25 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Navrhujem, aby Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky podala správu o tom, či existujú podozrenia na to, že bola odpočúvaná alebo sledovaná komunikácia terajšej koalície v minulom volebnom období.
Zdôvodnenie: Ako vieme, existujú, prebieha trestné stíhanie alebo vyšetrovanie vo veci sledovania všetkých komunikácií v priestore, vo vládnom priestore, teda by ma zaujímalo, že či sa toto týka aj poslancov Národnej rady v minulom volebnom období.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.6.2020 10:40 - 10:41 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán kolega Osuský, bývalý komunista je terajší fašista, tak ako to vidíme aj z dnešnej rozpravy. Je to človek, ktorý klame o tom, čo bolo, klame o tom, čo je dnes, mladého vzdelaného človeka ponižuje tým, že je mladý a že ničomu nerozumie. No on tomu, on tomu rozumie. To je bývalý komunista, ktorý žil v klamstve, a teraz to klamstvo, v ktorom žil, chce aplikovať na našu dnešnú spoločnosť, chce, aby on bol ten, ktorý všetko ovláda cez klamstvo tak, aby sme žili podobne, ako on si predstavuje ideálny život. To je bývalý komunista.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 17:05 - 17:07 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Gyimesi, rozumiem tomu, že ste sa cítili dotknutý takýmto trošku expresívnym pohľadom na to, ako ste vystúpili. A pokiaľ ma označujete ako kapitalistu, tak by som vám chcel povedať toto, že ak je cieľom to, aby sa naši občania mali tak dobre, ako sa majú v tých krajinách, ktoré majú zakázaný predaj v nedeľu, že si to môžu dovoliť, tak potom áno, som kapitalista.
Pán Kéry, samozrejme, ak hovoríte o sudcoch a prokurátoroch, zdá sa vám, že proti skorumpovaným z nich brojím, tak je mi jasné, že o čo vám ide. Máte strašný strach, že, ako celý SMER, že tí vaši sudcovia a prokurátori raz odídu a že budete sa musieť postaviť pred spravodlivosť.
Pokiaľ ideme hovoriť o Mazurekovi, kolegovi Mazurekovi, ktorý ma označuje za boľševika, nie je to dobrý vtip.
Pokiaľ ešte by som spomenul niekoho z tých, čo hovorili, pán kolega Kočiš, osobné útoky, škoda rečí, škoda reakcie na to.
A, pán kolega Ďurica, jednoducho reaguje, to, čo bolo povedané, tvári sa, ako keby to nebolo, potom sa ľahko vymýšľa to, čo by sa k tomu povedalo.
A jediný, ktorý vystúpil zaujímavo podľa mňa, bol pán Taraba, lebo mal ekonomické argumenty, len iné, ako máme my.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.6.2020 16:46 - 16:51 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ja by som sa vyjadril len k selektívnym argumentáciám, ktoré tu prebehli počas tej časti rozpravy, ktorej som sa zúčastnil, špecificky ku kolegovi Gyimesimu.
Pán kolega Gyimesi, nie je pravdou, že tí, čo obhajujú voľný trh, sú menej sociálni ako tí, ktorí preferujú zákazy. Ja osobne si tento druh argumentácie vyprosím. Nie ste vy väčší sociálne cítiaci človek, ako je ktokoľvek v SaS-ke. Pretože uznávam, že naše cesty, ako sa dostať k tomu, aby sme pomáhali našim voličom, občanom k lepšiemu životu, môžu byť rôzne, ale aby ste sa vy tu povyšovali nad ľudí, ktorí ctia voľnú ekonomiku ako najlepší spôsob k tomu, aby sa naši občania ekonomicky pozdvihli, a teda mali lepší život, to si vyprosím.
Teraz, pokiaľ ide o koaličnú dohodu, na svete je veľa dohôd, ktoré majú relatívnu platnosť a je jasné, že rôzne dohody majú rôznu vynutiteľnosť. Preto odborné vyjadrenia takých právnikov, ako je pán Mazurek, viete, čo si s nimi môžme urobiť. (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, ukľudnite sa, nechajte rečníka!

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Čiže koaličná dohoda je, je deklaráciou nejakej súdržnosti, a preto má hlboký význam. A hovoriť tu o tom, že poslanec, ktorý podpísal koaličnú dohodu a podľa nej sa správa, je akosi kompromitovaný vo svojom záväzku vykonávať svoj mandát slobodne, je na úrovni politickej strany Kotlebovci – ĽSNS.
Vtip je v tom, že každý poslanec, keď sa rozhoduje o nejakej veci, tak musí zvažovať viacero argumentov pre a proti. A v danom prípade je súdržnosť koalície jedným z takých argumentov a je na každom poslancovi, aby zvážil, že ako je taký argument dôležitý v konkurencii s inými argumentami, ktoré v danej, konkrétnej situácii zvažuje. To je to, čo som chcel povedať k tejto veci. Nebol som si istý, či by sa to, asi by som to nestihol v dvoch minútach v reakcii na poslanca Gyimesiho a tú debatu, ktorá tam k tomu prebiehala.
Ešte možno by som pridal to, že pokiaľ ide o tú kultúrno-etickú stránku v tejto veci, naozaj si myslím, že je neprípadné prirovnávať Slovensko k takým krajinám, k bohatým krajinám, ako je Rakúsko, Nemecko a Švajčiarsko, preto lebo zákaz
predaja v nedeľu je určitý luxus. Je to niečo, čo by bolo pekné, keby sme si to mohli dovoliť. Ale my si to jednoducho dovoliť nemôžeme. A to preto, lebo sme tu mali takmer 30 rokov vládu gangstrov, ktorí neľútostne rabovali túto krajinu. Tento nadaný, schopný národ vyciciavali doposledku, neľútostne a teraz mali tú smolu, že sa im čírou náhodou stalo, že sa situácia zvrtla a oni teraz pozerajú ako puci na to, že čo sa im deje.
Nedovoľme, nedovoľme, aby na takýchto úplne bezvýznamných veciach sa naše úsilie o navrátenie tejto spoločnosti do nejakého európskeho normálu podvrtlo len preto, lebo sa to niekomu hodí. Toto sú podružné témy, ktoré budeme, ako bolo povedané, riešiť ako luxus, keď spravíme z tejto krajiny slušnú spoločnosť, kde platí právo a spravodlivosť pre všetkých.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 9.6.2020 14:01 - 14:14 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Za navrhovateľov by som ešte uviedol zopár poznámok v reakcii na to, čo bolo v rozprave uvedené prevažne kolegami z opozície, ale aj inými, ktorých obavy by som zhrnul do dvoch hlavných skupín.
Prvou skupinou je obava z toho, že by sa generálnym prokurátorom mohol stať niekto, kto v danom čase nie je prokurátor. Povieme, že zákon počíta s tým, že keď už raz bude niekto za prokuratór, prokurá... generálneho prokurátora vymenovaný, tak sa zo zákona stane aj prokurátorom. Tie dôvody, ktoré sa tu uvádzali pre to, že nič nie je v podstate na tom, že niekto, kto nie je prokurátorom, sa môže stať generálnym prokurátorom, boli uvedené, by som povedal, v takej všeobecnej rovine. Častokrát boli uvádzané, dokonca pán Kotleba to tu glosoval tak, že ako by to bolo, keby sa do výberového konania na nejakého šéfa chirurgie hlásil zubár, avšak opomenul pri tom povedať, že ten výberový proces rozhodne o tom, že či aj zubár by mohol byť šéfom chirurgie. Pravdepodobne nie. A o toto práve ide, že pravdepodobne nie.
Ale to špecifické, čo je na Slovensku zvláštnosťou a čo je na Slovensku dôvodom toho, že treba zvažovať, že či aj niekto iný ako prokurátor by mohol šéfovať prokuratúre, je to, že ako prokurátori doteraz vykonávali svoje právomoci. A teraz nehovorím nevyhnutne len o generálnom prokurátorovi, o ktorých všetci vieme, že boli tí úplatní, že boli politickí. Je jasné, že všetky tie zlé veci, ktoré sa tu povedali o tom, že ako by nemali byť prokurátori alebo generálny prokurátor, že aby nemal byť, ako by nemal byť politický a že by mal byť apolitický, tak to presne tí prokurátori vo vedení prokuratúry vždycky politickí u nás boli. Čiže javí sa mi ako veľmi nečestné a farizejské, keď niekto teraz sa hrubo obáva, že len tým, že by niekto z mimo prostredia prokuratúry sa uchádzal o miesto generálneho prokurátora, že tým by sa akosi prejavila političnosť takého, takej voľby.
A treba povedať, že to, že vo vedení prokuratúry je katastrofálna situácia, vidíme aj dnes, aj po tom všetkom, čo sa stalo, aj po tom všetkom, čo, čím naša spoločnosť prešla, v podstate bola vygumovaná tu jedna, jedna dynastia politická, jedna garnitúra, ktorá si myslela, že tu bude naveky. Aj po tom všetkom ešte stále tie maniere vo vedení prokuratúry existujú, aké boli, akých sme boli svedkami doteraz. Máme, pani prvá námestníčka generálneho prokurátora v podstate si zamieňa rolu žalobcu s obhajcom, a to v krajne exponovanej kauze, len preto, že je to, že sa jedná o niekoho, na koho má veľmi úzke napojenie, a je jasné, že jej na tom špeciálne záleží.
Čiže toto sú veci, ktoré pre nás vytvárajú obrovské obavy, že nie sme ochotní už ďalej znášať to, že si prokuratúra myslí, že oni sú štát v štáte a že nikto im do toho nebude kecať. My sme parlament, ktorý z ústavy má oprávnenia voči prokuratúre a my chceme zmeniť nastavenie prokuratúry a to nastavenie môžme zmeniť len vtedy, keď vystavíme vedenie prokuratúry a uchádzanie sa o najvyšší post v prokuratúre nejakému konkurenčnému prostrediu, tak aby sme si mohli porovnať, že či naozaj to najlepšie, čo nám prokuratúra je schopná ponúknuť do vedenia svojej organizácie, že či sa priaznivo dajú porovnať s niekým, kto je mimo tohto systému. Borci od, počínajúc ľuďmi, ako je nejaký kaliňákovský šarvanec a Erik Tomáš na jednej strane toho extrému, až po dôveryhodné osoby, ako je pani ministerka a, samozrejme, pani prezidentka, majú pochybnosti o tomto. Avšak je treba zdôrazniť, že práve slovenská minulosť nám dáva imperatív, nám dáva povinnosť zmeniť na tomto systéme niečo a zmeniť to tak, aké to tu ešte nikdy nebolo. Pretože druhá taká prokuratúra, ako je na Slovensku, nikde v Európe nie je. Nie, nie taká organizácia, ktorá napriek tomu, že má za úlohu bojovať so zločinom, tak v podstate je ovládnutá zločinom. To nikde nie je a my máme za povinnosť toto zmeniť.
No, tá druhá oblasť, ktorá, ktorej sa obávajú viacerí, viacerí komentátori tohto nášho návrhu, je, sa týka možnosti odvolať alebo navrhnúť odvolanie generálneho prokurátora parlamentom. Myslím si, že, ako by som to povedal tak jemne, že tieto obavy sú pomýlené, ale dalo by sa povedať aj, že sú scestné. Predstava, že posadíme do nejakej funkcie niekoho na sedem rokov a potom sa pozeráme na to, že čo sa s ním deje, tak je v demokratickom svete nepredstavi... to je proste absolu... absolútne niečo vylúčené. A špeciálne je to vylúčené u takej čisto exekutívnej funkcie, ako je výkon trestnej žaloby. Výkon trestnej žaloby je normálna, vyslovene exekutívna funkcia, tak ako keby sme povedali, ako je, čo ja viem, minister zdravotníctva alebo, alebo minister školstva. Nikoho by nenapadlo ani vo snách navrhovať, že napriek tomu, že napríklad minister zdravotníctva dopustí, aby sa bežne vykonávali operácie, ktoré sú v rozpore so zásadami, ktorými sa má, majú takéto zdravotnícke zariadenia riadiť alebo že sa ordinujú, predpisujú lieky, ktoré sú nepríslušné na danú diagnózu a že sa to robí len preto, aby sa niekto zvýhodnil a že minister by bol neodvolateľný kvôli tomu, to by nikoho nenapadlo. Ale keď sa toto deje na úrade, ktorý je poverený trestnou žalobou, tak odrazu to každému vadí. A nielen to. Niekomu to vadí napriek tomu, aké máme skúsenosti s týmto.
Bolo tu už veľakrát povedané, že, že toto celé je Mečiarov výmysel na to, aby v podstate Slovensko sa mohlo stať zločineckým štátom ovládaným tými ľuďmi, ktorí Mečiara dosadili tam, kde bol. A, samozrejme, pokračovatelia Mečiara alebo ľudia pomýlení sa s týmto, sa so zmenou tohto systému nevedia zmieriť.
My, ako som povedal, máme jasný mandát od našich voličov, že musíme vykonať dramatickú zmenu v tejto oblasti a tým sa aj riadime. Odvolanie alebo navrhnutie odvolania generálneho prokurátora je niečo, od čoho si sľubujeme to, že sa bude generálny prokurátor musieť prísť zodpovedať do pléna, že bude musieť skladať účty a že už prestane to, čoho sme boli svedkami po viacej rokov, že generálny prokurátor v podstate tento najvyšší zákonodarný a kontrolný orgán v štáte, ktorým je Národná rada, ignoroval, pretože on mal svoju pozíciu istú na stanovenú dobu a nikto mu nemohol nič povedať o tom, že čo by mal robiť inak. A naopak, ešte sa drzo vyjadruje voči poslancom, ktorí túto, tento jeho prístup kritizujú. Čiže toto si myslím, že tiež musí skončiť.
A podotýkam to, čo bolo viackrát povedané, že toto nie je oprávnenie parlamentu nejako ľubovoľne odvolávať generálneho prokurátora. To je len možnosť, aby parlament navrhol prezidentovi také odvolanie, a keby aj jedno, aj druhé, jeden aj druhý úkon, aj ten návrh, aj to samotné odvolanie boli v rozpore s nejakými zásadami, ktorými sa taký proces má riadiť, tak potom by nesporne taký generálny prokurátor mal možnosť sa obrátiť na Ústavný súd, aby zjednal v tomto nápravu. A príklady toho sú aj napríklad z Českej republiky, kde naozaj došlo napríklad k tomu, že tam v jednu dobu mali dvoch policajných prezidentov, presne z takto analogického dôvodu. Čiže naozaj ani v tejto oblasti nevidíme nič, čo by dávalo oprávnený dôvod tento náš návrh napádať.
Verím preto, že aj tí, ktorí dosiaľ mali pochybnosti o správnosti tohto návrhu, že si dajú povedať, že uznajú naše oprávnené dôvody na to, aby sme takto aktívne zasiahli v prospech našich voličov, a že navyše pred tým, ako sa tak stane, že sa zúčastnili diskusie o tom, že čo je dobré na tých našich návrhoch a čo prípadne by sa dalo vylepšiť. Ale v tej súvislosti si dovolím upozorniť, že nebudeme súhlasiť so žiadnymi zmenami tohto návrhu, ktorých dôsledkom by bolo jeho oslabenie alebo nejaké oklieštenie tých kľúčových ustanovení, ktoré majú priniesť zmenu, o ktorej som hovoril. Preto vás teraz prosím o podporu tohto návrhu. Dúfam, že to posunie Slovensko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 18:31 - 18:33 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vy ste sa, pán kolega Susko, odvolávali na to, že takýto návrh zákona je akosi v rozpore s ústavou alebo s nejakou tradíciou. Myslím, že by bolo namieste za týchto okolností reagovať tak, že by sme si prečítali, čo konkrétne je v ústave napísané o Generálnej prokuratúre alebo o prokuratúre.
Prokuratúra Slovenskej republiky chráni práva a zákonom chránené záujmy fyzických a právnických osôb a štátu. Na čele prokuratúry je generálny prokurátor, ktorého vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky - teraz pozor - na návrh Národnej rady Slovenskej republiky. A ďalej. Podrobnosti o vymenúvaní a odvolávaní právach a povinnostiach prokurátorov a organizácii prokuratúry ustanoví zákon. To sme my. My ten zákon teraz tvoríme a sme plne v súlade s našimi ústavnými právami, keď tak činíme.
Za druhé. Hovoríte o monokratickom systéme. To ustanovuje zákon ten monokratický systém. Je tu, samozrejme, nejaká komunistická tradícia toho, ale ustanovuje to zákon. A ten zákon, verte tomu, tiež zmeníme. Ešte sme sa k tomu nedostali.
Potom hovoríte o riziku toho, čo by sa mohlo stať. Hovoríte o riziku, ako keby to bola realita. Avšak realita je oveľa horšia ako to riziko, ktoré spomínate. Tá realita je najhoršia, aká môže byť, a preto je nelogické hovoriť o rizikách, ktoré nám prípadne môžu hroziť zo zmeny tej úplne neprijateľnej reality.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 17:59 - 18:00 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Toto môže byť trochu prekvapivé, ale ja by som chcel polemizovať s tebou, Ondro, že či je naozaj pravda, čo si povedal, že za toho Čižnára, že to bolo lepšie ako za Trnku. Treba si uvedomiť, že Čižnár bol v inom čase ako Trnka a že prišiel po Trnkovi ako nejaká taká krajšia verzia toho Trnku, hlavne pohľadovo.
Ale keď sa pozrieme na výsledky, výsledky Čižnára, tam nie je žiaden rozdiel, nezabúdajme, že tie strašné veci, ktoré sa tu odohrali v tejto krajine, tie boli za Čižnára a Čižnár nesie zodpovednosť za to, že dovolil, aby táto krajina sa vyvinula do toho stavu, v akom sa teraz nachádzame, a toho stavu, ktorý sa snažíme aj týmto návrhom zákona napraviť. Pripomeňme si, že čo tam za materiál Čižnár si doniesol ako svojich námestníkov, čo boli komunikační a iní kamaráti s mafiánmi. A pripomeňme si aj terajšiu prvú námestníčku Čižnára, ktorá robí nie obžalobkyňu Jankovskej, ale robí jej obhajkyňu. Toto je Čižnárov materiál, toto, toto robí Čižnár.
Čiže v iných časoch, samozrejme, z hľadiska prokuratúry, náročnejších časoch robí Čižnár presne to isté čo robil Trnka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 16:43 - 16:45 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som si na tomto vystúpení kolegu Kmeca všimol jeho odvolávanie sa na nejaký medzinárodný dokument, o ktorého existencii, priznám sa, som nevedel, predpokladám, že pánovi kolegovi Kmecovi tiež to niekto našiel, ktorý sa volá Rímska charta, Rome Charter, a ja som si v rýchlosti našiel tento dokument a vidím, že pán kolega Kmec, pokiaľ ide o obsah tých relevantných ustanovení tohto dokumentu, ako sa on na ne odvolával, zavádza.
Nič sa tam nehovorí o tom, že by generálnym prokurátorom mal byť len prokurátor, sa tam len hovorí niečo o tom, že pri ustanovovaní prokurátora, ak do toho má čo hovoriť vláda, takže treba nájsť taký spôsob, ktorý získa si dôveru jednak verejnosti, a jednak dotknutých právnických profesií vrátane prokurátorov. A tiež sa tam hovorí o tom, že spôsob ustanovovania generálneho prokurátora musí byť taký, aby vzbudzoval dôveryhodnosť vo verejnosti a tým pádom aj pozitívne ovplyvnil fungovanie generálneho prokurátora.
My si myslíme, že tak ako tieto veci fungovali doteraz, že práve vzbudzovali maximálnu nedôveryhodnosť, a preto ich meníme. A nikto nám nemôže uprieť, že sa snažíme o transparentnosť a otvorenosť pri tomto procese a súčasťou tej otvorenosti je aj to, že prokurátori musia vedieť súťažiť o túto funkciu aj s inými kvalifikovanými ľuďmi z iných právnických profesií.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 15:49 - 15:50 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Strach, strašný strach! O tomto to celé je. Či to bude Lipšic, alebo niekto iný, ide vám o krk. Celé toto vystúpenie bolo len o tom. Ste ochotní dokonca s nami aj vyjednávať, len aby ste nejako dosiahli to, že to bude zase taký nejaký spolužiak alebo nejaký Trnka, o tomto to celé je. Strašný strach.
Jediný, kto má námietky proti tomu, aby sa okruh možných uchádzačov rozšíril, sú prokurátori, to sú tí, ktorí vám doteraz zabezpečovali, že tu 12 rokov rabujete túto krajinu, alebo vy, to sú jediní, ktorí majú s tým problém.
A potom sú to takí, ktorým sa zdá, že by sa to dalo nejako urobiť aj s tými prokurátormi, možnože poznajú nejakých, ktorí sú slušní. Ja, my všetci poznáme slušných prokurátorov, ale to neznamená, že by nemali byť pod tlakom konkurencie, aby naozaj z nich vzišiel ten najlepší možný kandidát.
Žiadne kšefty, proste ten najlepší a toho sa práve vy bojíte, strašný strach.
Skryt prepis