Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.7.2021 o 11:31 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 24.9.2021 11:38 - 11:50 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Voda je základ života, bez nej by nemohla existovať živá ani neživá príroda a voda má svoje ukazovatele. Jedným je kvantitatívny ukazovateľ. To sú vlastne všetky tie opatrenia, ktoré potrebujeme robiť v krajine na to, aby vlastne sa dostatok vody tvoril v krajine, v našich horách, aby sa tam voda dokázala zadržať, udržať a potom vlastne podzemím, najmä podzemím, ale aj zrážkami sa dostáva ďalej do krajiny.
Množstvo vody, ktoré zatiaľ na Slovensku, vďakabohu, máme, je dostatočné, avšak tiež musíme robiť opatrenia na to, aby to tak zostalo. Čoraz častejšie sme svedkami aj toho, že niektoré toky majú iný režim, ako mali v minulosti. To znamená, striedajú sa viacej intenzívnejšie, suché a vlhké obdobia. Čoraz častejšie sme svedkami prívalových dažďov, ktoré namiesto toho, aby krajinu nasýtili vodou, tak mnohokrát sa po povrchu aj z dôvodu, z dôvodu situácie, ktoré človek nezodpovedným svojím konaním robí či už hospodárením lesov, alebo hospodárením na poľnohospodárskej pôde, alebo neuváženými územnoplánovacími zásahmi do urbanizmu a krajinotvorby krajiny, tak spôsobuje, že voda namiesto toho, aby nasýtila naše podzemie, naše hory, našu pôdu, naše štrkopiesky, tak sa spláchne do riek a následne ďalej, samozrejme, do povodí. A to je jedna vec, čo sa týka kvantity.
Druhá vec je situácia ohľadom kvality. Kvalita podzemných vôd, tak ako som povedala v úvodnom slove, je ovplyvnená jednak prirodzeným prostredím, geochemickým zložením pôdy, hornín, cez ktoré voda prechádza, ale, žiaľ, čoraz viacej je ovplyvnená zásahom človeka, nezodpovedným zásahom alebo z minulosti, ale, žiaľ, aj z prítomnosti z dôvodu poľnohospodárskej priemyselnej činnosti. Ale čo je ešte horšie, z dôvodu nezodpovedného uskladňovania, neodstraňovania starých environmentálnych záťaží, ktoré ako časovaná bomba tikajú, tikajú niekde schované, o niektorých vieme a o niektorých nevieme. Avšak tento priestor je dynamický a podzemná voda, ktorá kolíše a často dosiahne až úroveň týchto environmentálnych skládok, tak prirodzenými chemickými procesmi dochádza k vyplavovaniu mnohokrát toxických, toxického kokteilu do podzemných vôd.
Touto problematikou, samozrejme, Slovensko; takto ešte poviem, je bohaté na podzemné vody. Naša voda a najmä zásoby podzemných vôd na chránenom vodohospodárskom v oblasti Žitný ostrov, to je naše zlato, ktoré keď si neuchránime, keď nebudeme sa oňho starať a nezabránime jeho znečisteniu, tak vlastne poškodíme nielen nás, ale hlavne budúce generácie.
Voda je viac ako ropa. Bez ropy si vieme nájsť náhradu, bez vody žiť nedokážeme. Preto je veľmi dôležité, aby sme poznali kvalitu podzemných vôd, aby sa dôsledne monitorovala, aby ľudia, tak ako majú ústavné právo na pravdivé a úplné informácie o stave životného prostredia, tak k tomu patrí aj úplne pravdivé informácie o kvalite podzemných vôd.
Samozrejme, s touto situáciou sa nezaoberáme len tu na Slovensku, ale problematika dostupnosti vody a dostatku pitnej, najmä pitnej vody, ale aj úžitkovej je globálny problém.
Preto bola aj prijatá nová smernica o vode, ktorá transponuje rámcovú smernicu o vode a vykonáva ďalšiu smernicu o pitnej vode, ktorú budeme musieť implementovať do našeho právneho poriadku do roku 2023.
Pitná voda je voda, ktorú už máme dnes na kohútiku, to znamená, že už prechádza istou úpravou, čo vo väčšine prípadov je nevyhnutné minimálne z hľadiska mikrobiologického znečistenia, kedy je potrebné, aby tá voda bola zabezpečená jej dezinfekcia. Čoraz častejšie sa však, ako som povedala, v súvislosti práve s tým dynamickým procesom v prostredí dostávame do situácie, že dovtedy k bezvadným, kvalitným vodárenským zdrojom, ktoré sú v prevažnej miere v hlbokých štruktúrach zeme vo vrtoch, sa dostávajú v priebehu času látky, ktoré tam v minulosti neboli.
Monitoring podzemných vôd, samozrejme, sa vykonáva. Vykonáva ho štát prostredníctvom ministerstva životného prostredia cez svoju sieť v pozorovacích sieťach Slovenského hydrometeorologického ústavu, ale, samozrejme, sú to vrty, ktoré realizuje geologický ústav Dionýza Štúra. Potom sú to ďalšie monitorovacie vrty, ktoré realizujú aj iné organizácie.
Existuje na stránke SHMÚ monitoring aj výročné správy, pravidelné výročné správy o kvantite aj kvalite podzemných vôd. Len ten je ovplyvnený množstvom tých pozorovacích monitorovacích vrtov, ktoré tieto organizácie majú k dispozícii. Medzi tým, samozrejme, naše prostredie je prevŕtané rôznymi ďalšími vrtnými zásahmi pri, či už sú cez súkromné pozorovacie vrty pre súkromné účely, ale sú to aj vlastne práve vrty studne, ktoré sa nazývajú studne, vodárenské zdroje, ktoré sa používajú na odber tej surovej vody. To znamená, z tej vody z geologického prostredia horninového na úpravu, ďalšiu úpravu pitnej vody. Voda v podzemí je majetkom štátu, čiže štát zodpovedá za jej kvalitu. Je potrebné, aby vlastne poznala aj tú informáciu o jej kvalite.
Návrh zákona hovorí o tom, že vlastne táto kvalita surovej vody, ktorej je povinnosťou prevádzkovateľov vodárenských zariadení, to znamená verejných vodovodov, to znamená tých, ktorí dodávajú vodu do verejného rozvodu, do verejnej rozvodnej siete, buď je to pre viac ako 50 ľudí, alebo je to naviazané na odber, tak musia pravidelne robiť na kvartálnom, na kvartálnej báze úplné rozbory kvality vody.
Netýka sa to len podzemných vôd, týka sa to aj odberu z povrchových vôd, v prípade že teda sa voda dodáva z povrchových zdrojov, to sú také vodárenské nádrže alebo pramene, čiže sa to týka všetkých. Následne takáto voda putuje do úpravni vodárenských zariadení, kde na základe toho, aká tá kvalita je, musia urobiť všetky opatrenia tak, aby do distribučnej siete a v konečnom dôsledku najmä na tom kohútiku sme mali zdravú čistú vodu, tak aby sme ju mohli bez obáv piť.
Pôvodný návrh, tak ako bol predložený v prvom čítaní do Národnej rady, upravoval, že tieto informácie o surovej vode, ale aj o kvalite vody na kohútiku, budú verejne dostupné. V pôvodnom návrhu, samozrejme, sa počíta s tým, že vlastne tie informácie, ktoré už dnes ten prevádzkovateľ vodárenských zariadení je povinný odovzdávať štátu poverenej organizácie, ktorou je Výskumný ústav vodného hospodárstva do takého systému, ktorý sa volá ZBERVaK, tak tieto údaje budú prístupné.
Čo sa týka tej informovanosti o kvalite vody na kohútiku a za kvalitu toho, že vlastne nie je ohrozované zdravie cez a že naozaj si dodávatelia plnia svoju úlohu, zodpovedá Úrad verejného zdravotníctva. Tu sme mali medzi týmto prvým a druhým čítaním viacej diskusií o tom, že akým spôsobom zverejňovať tieto informácie o kvalite vody na kohútiku. Dnes je to povinnosťou vodárenských zariadení, ktoré tieto informácie poskytujú Úradu verejného zdravotníctva, ktorý ich následne prípadne overuje. A ak dostane informáciu, že je tam problém, tak vtedy koná.
Aj ako som povedala, že je vlastne teraz v rámci procesu implementácie smernica o pitnej vode, ktorá by mala byť vlastne do roku 2023 zavedená do našej úpravy, tak v rámci rokovaní sme sa dohodli s Úradom verejného zdravotníctva, že oni vlastne pripravujú informačný systém o pitnej vode, ktorý by mal byť uvedený do prevádzky na jar alebo, dajme tomu, do prvej polovice budúceho roku, tak aby tie údaje, ktoré ja navrhujem v návrhu zákona v pôvodnom znení poskytovať verejnosti, tak sme sa dohodli, že v tejto novele vypustím túto úpravu. To znamená tú úpravu v čl. 2, kde sa vlastne ukladajú isté povinnosti regionálnym úradom verejného zdravotníctva, tak s tým, že vlastne budeme spoločne rokovať a koordinovať tú tvorbu toho informačného systému, aby tie veci, ktoré tento zákon a ja ako skupina predkladateľov považujeme za dôležité, aby sa premietli do toho informačného systému.
Z tohto dôvodu predkladám pozmeňovací návrh, ktorý je veľmi krátky, ale ktorého podstatou je, že ten článok 2, čo sa týka tohto zákona 355/2007 o ochrane podpore rozvoja verejného zdravia, sa z toho návrhu zákona ako celok vypúšťa.
Čiže teraz dovoľte, aby som prečítala pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Anny Zemanovej k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení zákon č. 442/2002 Z. z. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách a o zmene a doplnení zákona č. 276/2001 Z. z. o regulácii v sieťových odvetviach v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane a podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 576.
Teraz znenie pozmeňujúceho návrhu:
Článok II sa vypúšťa.
Nasledujúci článok sa primerane prečísluje.
V nadväznosti na vypustenie čl. II sa primerane upraví názov zákona.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 24.9.2021 11:31 - 11:33 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som v krátkosti uviedla a odôvodnila návrh zákona skupiny poslancov, ktorým sa mení zákon č. 442/2002 Z. z. o verejných vodovodoch č. 276/2001 Z. z. o regulácii v sieťových odvetviach a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.
Zmyslom tohto zákona je zvýšiť transparentnosť informácií o kvalite podzemných vôd, ktoré slúžia v prvom rade na zásobovanie ľudí pitnou vodou. Je to tzv. surová voda, ktorá sa nachádza v podzemných hydrogeologických štruktúrach a vlastne je ovplyvňovaná, samozrejme, jej kvalita je ovplyvňovaná jednak prirodzeným geologickým prostredím, ale mnohokrát a, žiaľ, čoraz častejšie aj vplyvom ľudskej činnosti, či je to poľnohospodárska činnosť na povrchu, alebo je to, žiaľ, ešte zákernejšia situácia, kedy máme na Slovensku obrovské množstvo starých environmentálnych záťaží, ktoré sú väčšinou uložené v zemi bez nejakého zabezpečenia. O niektorých dokonca ani nemáme dostatok informácií, avšak vplyvom zrážok alebo vplyvom pôsobenia podzemných vôd na zloženie v týchto skládkach dochádza k uvoľňovaniu látok, ktoré sa potom vlastne v tom dynamickom prostredí podzemným vôd šíria podzemím a často sa dostávajú aj do ochranných pásiem alebo priamo aj k vodárenským zdrojom.
Čiže gro je o tom, aby sme mali informácie hlavne o tejto surovej vode.
Potom, pán predsedajúci, hlásim sa do rozpravy ako prvá s pozmeňovacím návrhom, ktorý potom zdôvodním.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.9.2021 10:46 - 10:51 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Vážený pán minister, kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som predložila krátky pozmeňovací návrh, ktorý sa týka čl. II.
V čl. II sa navrhuje doplnenie § 19 o nové odseky 2 a 3, podľa ktorých sa ustanovenie o tom, že členov správnej rady volia členovia správnej rady neziskovej organizácii, pri ktorých vklad pri založení presiahol polovicu hodnoty všetkých vkladov. V takýchto prípadoch štát ako zakladateľ menuje nadpolovičnú väčšinu členov správnej rady a ostatní spoluzakladatelia vymenúvajú na základe vzájomnej dohody zostávajúci počet členov správnej rady.
Ďalším bodom doplňujúcim vlastne sú prechodné ustanovenia k tomuto návrhu zákona.
Čiže dovoľte aby som teraz prečítala pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Anny Zemanovej a Mariána Viskupiča k vládnemu návrhu zákona o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov, tlač 611.
V súlade s ustanoveniami zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predkladáme nasledujúci pozmeňujúci a doplňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Vo vládnom návrhu zákona navrhujeme vykonať tieto zmeny a doplnenia:
1. K čl. II.
V čl. II sa pred doterajší text vkladajú nové body 1 a 2, ktoré znejú:
"1. V § 19 sa za odsek 2 vkladajú nové odseky 3 a 4, ktoré znejú:
"(3) Ustanovenie odseku 2 písm. g) sa nevzťahuje na neziskovú organizáciu založenú štátom, ak vklad štátu pri jej založení presiahol polovicu hodnoty všetkých vkladov. Štát ako zakladateľ neziskovej organizácie podľa prvej vety vymenúva nadpolovičnú väčšinu členov správnej rady vrátane predsedu správnej rady; ostatní spoluzakladatelia môžu menovať predsedu správnej rady, len ak sa tak dohodnú so štátom ako zakladateľom podľa prvej vety. Ostatní spoluzakladatelia vymenúvajú na základe vzájomnej dohody zostávajúci počet členov správnej rady. Ak k dohode podľa predchádzajúcej vety nedôjde, zostávajúci počet členov správnej rady vymenuje štát ako zakladateľ podľa prvej vety, z kandidátov navrhnutými ostatnými spoluzakladateľmi.
(4) Odsek 3 sa vzťahuje aj na neziskovú organizáciu, ktorá vznikne splynutím alebo zlúčením dvoch alebo viacerých neziskových organizácií, ak je pri zlúčení alebo splynutí aspoň jedna nezisková organizácia založená štátom, ktorého vklad pri jej založení presiahol polovicu hodnoty všetkých vkladov a tento vklad po zlúčení alebo splynutí presiahol polovicu hodnoty všetkých vkladov po započítaní všetkých vkladov neziskovej organizácie alebo neziskových organizácií, s ktorými sa zlučuje alebo splýva."
Doterajšie odseky 3 až 8 sa označujú ako odseky 5 až 10.
2. V § 19 ods. 10 sa slová "odsekov 4 až 7" nahrádzajú slovami "odsekov 6 až 9"."
Doterajší text čl. II sa označuje ako 3. bod
Nové body 1 a 2 nadobúda účinnosť 1. novembra 2021, čo sa premietne pri spracúvaní čistopisu schváleného zákona do ustanovenia o nadobudnutí účinnosti.
2. K čl. II
V čl. II sa doterajší text označuje ako bod 1 a dopĺňa sa novým bodom 2, ktorý znie:
"2. Za § 37ac sa vkladá § 37ad, ktorý vrátane nadpisu znie:
"§ 37ad
Prechodné ustanovenie k úprave účinnej od 1. novembra 2021.
Doterajšie funkčné obdobie členov správnej rady, vrátane predsedu správnej rady neziskovej organizácie založenej štátom, ak vklad štátu pri jej založení presiahol polovicu hodnoty všetkých vkladov, zaniká 1. novembra 2021. Zakladatelia neziskových organizácií založených štátom, ak vklad štátu pri ich založení presiahol polovicu hodnoty všetkých vkladov, vymenujú nových členov správnych rád tak, aby ich funkčné obdobie začalo plynúť najneskôr od 2. novembra 2021. Ustanovenia prvej vety a druhej vety sa použijú aj na neziskovú organizáciu podľa § 19 ods. 4."."
Nový bod 2 nadobúda účinnosť 1. novembra 2021, čo sa premietne pri spracúvaní čistopisu schváleného zákona do ustanovenia o nadobudnutí účinnosti.
Ďakujem pekne, to som prečítala všetko.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.9.2021 17:08 - 17:08 hod.

Anna Zemanová
Pán predseda, dávam procedurálny návrh, aby sa zastavilo moralizovanie poslancov opozície, menovite pána poslanca Fica, a vždy sa im zobralo slovo, ak nie je predložený návrh ako procedurálny. Dajte, prosím, o tom hlasovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21.9.2021 11:15 - 11:15 hod.

Anna Zemanová
So súhlasom troch poslaneckých klubov, SaS, OĽANO a SME RODINA, navrhujem, aby sa hlasovanie o bode 54 (tlač 667) presunulo na ďalšiu riadnu schôdzu. Je to návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Radovana Slobodu a Anny Zemanovej na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o financovaní základných škôl.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2021 11:31 - 11:33 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán kolega Mičovský, že si to takto zhrnul, a naozaj sa to veľmi dobre počúvalo. Avšak to, to je situácia stavu utópia. A politika je umenie možného. V súčasnosti je tá spoločenská objednávka aj v súvislosti so zmenami klímou, aby v národných parkoch bola integrovaná správa. Ale presne, tá politika je umenie možného, a preto sme si, sme sa rozhodli ísť krok za krokom, a že verím, že táto zrejme komplikovaná cesta, na ktorú sme sa vydali, nebude jednoduchá, ale pevne verím, že týmto krokom, ako predkladá náš poslanecký návrh, presvedčíme odbornú, ale aj laickú verejnosť o správnosti. Nebude to jednoduché, veď počúvame aj tu, aká je pluralita názorov, obáv a je na nás a na, samozrejme, rezort... obidvoch rezortoch, ministerstva životného prostredia aj ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, aby sme ľuďom jasne vysvetlili a dali tu odpovede na všetky tie obavy, ale aj očakávania, ktoré sú veľmi veľké. Je to naozaj na nás.
Áno, je aj cesta alebo bola cesta novely kompetenčného zákona, presunuli, viacerí sme to mali, aj SaS, v programe svojom, ale v programovom vyhlásení vlády došlo k nejakej dohode a toto je presne to, na čom sme sa zhodli. A treba, áno, aj tie ďalšie úlohy, ktoré sú v programovom vyhlásení vlády, ako prehodnotenie chránených území, ako záruka súkromným vlastníkom, aby tie obavy, ktoré tu odznievali, že budú nejakým spôsobom postihnutí, aby sa vyvrátili, aby mali jednoznačnú garanciu buď novej pôdy, alebo jednoduchým spôsobom garantovanú náhradu za ušlú ujmu.
A hlavne aby aj ľudia, ktorí sú zamestnaní v tomto sektore, mali istotu svojej práce.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.7.2021 15:12 - 15:16 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som chcela predniesť pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Michala Šipoša, Petra Pčolinského, Anny Zemanovej a Jany Žitňanskej k návrhu vymenovanie poslanca Národnej rady Slovenskej republiky za člena stálej delegácie Národnej rady Slovenskej republiky do medzinárodnej parlamentnej organizácie a na voľbu predsedov skupín priateľstva v rámci slovenskej skupiny Medziparlamentnej únie (tlač 601).
Návrh na vymenovanie poslanca Národnej rady Slovenskej republiky za člena stálej delegácie Národnej rady Slovenskej republiky do medzinárodnej parlamentnej organizácie a na voľbu predsedov skupín priateľstva v rámci slovenskej skupiny Medziparlamentnej únie (tlač 601) sa mení a dopĺňa takto.
A. sa dopĺňa nasledovne: poslanca Miroslava Žiaka za SaS za náhradníka v stálej delegácii Národnej rady Slovenskej republiky v parlamentnom zhromaždení Rady Európy;
poslanca Miroslava Žiaka za SaS za člena stálej delegácie Národnej rady Slovenskej republiky v stredoeurópskej iniciatíve a jej parlamentnej dimenzii.
B. vrátane nadpisu znie nasledovne:
"B. odvoláva poslanca Petra Pčolinského (SME RODINA) z funkcie predsedu Skupiny priateľstva s Tureckou republikou, poslanca Jozefa Lukáča (SME RODINA) z funkcie predsedu Skupiny priateľstva s Bieloruskou republikou, poslanca Mariána Kéryho (SMER - SD) z funkcie predsedu Skupiny priateľstva s Ukrajinou;"
Vkladá sa nový bod C, ktorý vrátane nadpisu znie nasledovne:
"C. volí poslanca Milana Laurenčíka (SaS) za predsedu Skupiny priateľstva s Arménskou republikou a Gruzínskom, poslanca Mariána Kéryho (SMER - SD) za predsedu Skupiny priateľstva s Ruskou federáciou, poslanca Andreja Stančíka (OĽANO) za predsedu Skupiny priateľstva s arabskými krajinami, poslankyňu Petru Hajšelovú (SME RODINA) za predsedníčku Skupiny priateľstva s Tureckou republikou, poslanca Petra Pčolinského (SME RODINA) za predsedu Skupiny priateľstva s krajinami Latinskej Ameriky, poslanca Petra Pčolinského (SME RODINA) za predsedu Skupiny priateľstva s Ukrajinou, poslanca Ondreja Dostála (SaS) za predsedu Skupiny priateľstva s Bieloruskou republikou, poslankyňu Annu Zemanovú (SaS) za predsedníčku Skupiny priateľstva s Filipínsku republikou, Indonézskou republikou, Malajziou, Singapurskou republikou a Thajským kráľovstvom, poslanca Ladislava Kamenického (SMER - SD) za predsedu Skupiny priateľstva s Kórejskou republikou, poslanca Martina Beluského (ĽS Naše Slovensko) za predsedu Skupiny priateľstva s Kambodžským kráľovstvom, Kórejskou ľudovodemokratickou republikou, Laoskou ľudovodemokratickou republikou, Mongolskom, Vietnamskou socialistickou republikou, Bangladéšskou ľudovou republikou, Iránskou islamskou republikou, Pakistanskou islamskou republikou, Nepálskou federatívnou demokratickou republikou."
Zároveň navrhujem, aby uznesenie, pôvodné uznesenie, ktoré je predložené k tlači 601, sa osobitne hlasovalo o bode A vymenúva a osobitné hlasovanie o bode B volí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 16:11 - 16:13 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Pri starých environmentálnych záťažiach platí, že za odstránenie alebo sanáciu je zodpovedný pôvodca, to znamená oprávnená osoba. Málokedy je to ten vlastník pozemku, ktorý sa vlastne, pretože v minulosti tá záťaž vznikla v čase, kedy vlastníctvo nikoho nezaujímalo, lebo bolo všetko štátne. V podstate tie záťaže spôsobovali v prvom rade štátne podniky. Vlastníci sa dozvedeli o tom, že na ich pozemku je takáto environmentálna záťaž v prevažnej miere až dodatočne, práve pri tej, pri tom registri obnovenej evidencii. Nie oni sú pôvodcovia tej, tej skládky. Práve naopak, štát aj bude musieť platiť tu, to odstránenie, ak bude určená oprávnená osoba.
Tu ide o to, že pokým tá priorita ochrana životného prostredia a zdravia má vyššiu mieru ako všetky tie papierovačky, ktoré môžu trvať niekoľko rokov, takže štát bude môcť prikročiť k sanáciám predtým, než dôjde k vlastne nejakým možno aj súdnym, súdnym prieťahom.
Čiže nebude to, že štát bude vymáhať si od toho vlastníka, ale bude si od neho vymáhať vlastne zhodnotenie toho pozemku, pretože on raz má pozemok, na ktorom je skládka, keď ju štát odstráni, v podstate jemu sa zhodnotí ten pozemok, ktorý nejakým spôsobom on získal, možno dedičstvom, ale mohol ju získať aj vedome kúpou, špekuláciou, že štát vlastne túto skládku odstráni alebo zosanuje, a vlastne v tom prípade mu daná ťarcha do tých ďalších majetkových úkonov, aby vlastne nebolo, že štát, štát niekomu zhodnotí pozemok tak, že vlastne on naďalej bude potom nejakým spôsobom špekulatívne on s ním nakladať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.6.2021 16:07 - 16:10 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolegovia, kolegyne, a nadväzujem na rozpravu, ktorú som mala v predchádzajúcom bode k zákonu o informáciách ku kvalite vôd, ktoré sa používajú na... následne na pitné účely. Problém, ktorý je ohrozenie tohto nášho bohatstva, sú práve environmentálne záťaže, to znamená, to sú záťaže, ktoré vznikli do roku 2007 po činnosti najmä bývalých štátnych podnikov a ktoré mnohé nemajú určeného oprávnenú, určenú oprávnenú osobu, ktorá by mala environmentálnu záťaž sanovať.
Do toho ešte vchádzajú aj problémy s vlastníckym právom pozemkov, pretože mnohé tieto záťaže boli vybudované alebo vznikli na pozemku v minulosti, ktoré nebolo identifikované a v súčasnosti po registri obnovenej evidencie pozemkov vlastne majú niektoré aj svojich vlastníkov. Samozrejme, títo vlastníci nemajú záujem ani finančné prostriedky a v konečnom dôsledku ani dôvod tieto staré environmentálne záťaže, ktoré spôsobil v prevažnej miere štát, nejakým spôsobom sanovať. Mnohokrát je komplikované správne konanie ohľadom nielen určenia oprávnenej osoby, ale aj rozhodnutia o nariadení sanačných prác k environmentálnym záťažiam.
Tu treba mať na pamäti to, že všeobecný záujem o kvalitu životného prostredia, o zdravie obyvateľov, ktorí sú mnohokrát zasiahnutí práve takouto, takýmito dopadmi environmentálnej záťaže, či je to už znečistením podzemných vôd, ale aj znečistením ovzdušia, ako napr. keď sme boli teraz na poslaneckom prieskume na východnom Slovensku v Nižnej Slanej, kde nielen cez podzemné vody sa dostáva znečistenie arzénom do podzemných vôd, ale aj zvýšenou mierou prašnosti na odkalisku sa dvíhajú obrovské púštne búrky prachu s arzénom, tak vlastne nie je možné kono... komunikácia s majiteľom pozemkov.
V takýchto prípadoch je správne, ak štát bude mať nástroj, kde bude priorita zdravie občanov, kde bude priorita zdravé životné prostredie, resp. zastavenie znečisťovania životného prostredia, preto by som bola rada, aby naozaj tento návrh zákona, hoci sa javí ako veľmi náročný vo vzťahu k vlastníckym právam, aby bol schválený a prijatý.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 24.6.2021 16:05 - 16:06 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona (tlač 590). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 13. septembra 2021 a v gestorskom výbore do 14. septembra 2021.
Pán podpredseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis