Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

25.3.2020 o 13:13 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2020 16:27 - 16:28 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým kolegom za reakcie. No nemám veľmi ani na čo reagovať, keďže v zásade sme v zhode. Nikto nespochybňuje, že treba reagovať na krízu okolo, okolo pandémie. Reaguje ten návrh zákona podľa môjho názoru dostatočne tým, že prerušuje plynutie lehôt, reaguje dostatočne tým, že zavádza možnosť videokonferencií, ktoré si tie samosprávy, ktoré si to sú schopné zorganizovať, vedia zorganizovať. To hlasovanie korešpondenčné per rollam je naozaj problematické. Problematické aj z hľadiska povedzme schvaľovania pozmeňujúcich návrhov, ako tu napríklad upozornil aj pán poslanec Ferenčák. V tom návrhu je, že jedna z tých foriem korešpondenčného hlasovania je listinné, čiže neviem, či sa to má zasielať poštou alebo nosiť na úrad. Ale keď máte k nejakému uzneseniu päť pozmeňujúcich návrhov, ktoré sa navzájom vylučujú, tak najprv sa bude hlasovať o jednom, potom si pošleme poštu, že či sme to schválili alebo neschválili, potom sa bude hlasovať o druhom, potom pošleme poštou, že o treťom, o štvrtom, o piatom, a až potom môžme hlasovať o návrhu uznesenia ako celku. No tak za nejakých päť, šesť týždňov snáď aj sa dopracujeme k schváleniu uznesenia. Tak buď je to naozaj také naliehavé, a v tom prípade buď sa poslanci zídu fyzicky a budú teda riskovať, že potenciálne sa nakazia, nechcem to bagatelizovať, ale keď treba, tak treba. Keď je to nevyhnutné, tak to treba spraviť, alebo, alebo si obec vytvorí možnosť rokovania prostredníctvom videokonferencií, ktorá bude verejne dostupná a bude kontrolovateľná. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.4.2020 16:09 - 16:19 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, chcel by som k návrhu zákona povedať tri poznámky. Jedna bude pomerne kritická a dve budú skôr pochvalné, ale, ale smerujúce tiež k možnému vylepšeniu návrhu zákona. Tá kritická poznámka sa týka toho, o čom tu už hovorili kolegovia, teda hlasovania spôsobom per rollam.
Dovoľte, aby som vám najprv prečítal výzvu Združenia občanov miest a obcí Slovenska ZOMOS, nie ZMOS, a s ktorou sa obracajú na poslancov Národnej rady. Tá výzva sa volá "Neschváľte hlasovanie spôsobom per rollam".
"Vážené poslankyne, vážení poslanci, opätovne sa na vás obraciame v mene Združenia občanov miest a obcí Slovenska ZOMOS, ktoré už desať rokov háji záujmy aktívnych občanov a komunálnych poslancov, a to s prosbou neschváliť v rámci pripravovanej novely zákona o obecnom zriadení možnosť hlasovania korešpondenčne, takzvane per rollam. Zakotvenie per rollam do zákona by totiž vytvorilo možnosť rokovania samosprávy bez osobnej prítomnosti poslancov, bez riadnej transparentnej rozpravy, bez účasti verejnosti a bez občianskej kontroly. Navyše technickými neistými zneužiteľnými prostriedkami, e-mail.
Ak nie je možné konať zastupiteľstvá klasicky, t. j. v zbore a verejne, je dostatočným riešením súčasnej krízovej situácie rokovanie prostredníctvom videokonferencie, prípadne inými prostriedkami komunikačnej technológie. Rokovanie takýmito nástrojmi presadzuje aj Únia miest Slovenska a združenie samosprávnych krajov SK-8 a stotožňujeme sa s ním aj my v rámci ZOMOS-u.
Prosíme vás, nedovoľte zakotvenie nedemokratického princípu per rollam, vypustite pozmeňujúcim návrhom túto možnosť zo zákona, zároveň posilnite právo verejnosti na informácie stanovením konkrétnej lehoty na zverejnenie záznamu z rokovania zastupiteľstva.". Podpísaný Peter Uhlár, predseda občianskeho združenia ZOMOS.
Plne sa stotožňujem s názorom Združenia občanov miest a obcí Slovenska, pokiaľ ide o to, že tento nástroj - hlasovanie per rollam - považujem za nevhodný.
Novelou, ktorú máme na stole, prerušujeme plynutie lehôt, ktoré napríklad stanovujú, že obecné zastupiteľstvo sa musí zísť každé tri mesiace. Čiže ak nie je nič dôležité, tak zastupiteľstvo sa nemusí, nemusí zísť, nemusí o všetkom rozhodovať, nemusí riešiť veci, ktoré nie sú tak naliehavé. Ak existujú veci, ktoré sú naozaj naliehavé, tak potom, potom sa zastupiteľstvo má zísť, tak ako to robíme my. My tiež ako nie z nejakého plezíru sa stretávame s desiatkami ďalších poslancov a sedíme tu s nimi, s nimi v jednej sále, ale preto, že to treba urobiť. Čiže ak obce a mestá budú v podobnej situácii, tak to majú urobiť aj poslanci obecných, mestských a krajských zastupiteľstiev.
Maximálne tak, ak už, tak je tam navrhovaný spôsob rokovania prostredníctvom videokonferencií a teda, a teda ak si to obec alebo kraj dokážu zabezpečiť technicky, tak áno, rokovanie prostredníctvom videokonferencie aspoň pripomína to klasické rokovanie, je kontrolovateľné, deje sa, deje sa v jednom čase, ale myslím si, že by bolo veľmi zlé, keby sme, keby sme schválili návrh zákona, ktorý by umožňoval hlasovanie bez rokovania a hlasovanie na diaľku formou per rollam. Bolo by to veľmi zvláštne, že koalícia, ktorá pri svojom vzniku deklarovala, ako jeden zo svojich nosných pilierov otvorené vládnutie, schvaľuje v skrátenom legislatívnom konaní ako jednu z prvých vecí zákon, ktorým sa, ktorý smeruje úplne opačným smerom, smerom k nejakému uzavretému a menej pod kontrolou verejnosti robenému rozhodovaniu na úrovni obcí.
Čiže prihováram sa za to, aby sme tento inštitút z návrhu zákona vypustili. Ak by k tomu nemala byť vôľa, tak by mal byť ešte oveľa sprísnenejší oproti, oproti terajšej, teraz navrhovanej úprave, aby nedochádzalo, alebo na minimum sa obmedzili možnosti zneužitia, zneužitia tohto inštitútu. Ale to prvé, o čom by sme mali hovoriť, je, či máme vôľu tento inštitút zo zákona alebo z návrhu zákona vypustiť.
Druhá vec, ku ktorej by som sa chcel vyjadriť, je novela živnostenského zákona, ktorá je takisto obsiahnutá v návrhu zákona ako jeden z článkov, a tam si myslím, že obsahuje veľmi dobré, dobré ustanovenie, ktoré umožňuje pozastaviť živnosť aj na kratšiu dobu, ako je šesť mesiacov štandardných. Tu si myslím, že smerom do budúcnosti by sme mali uvažovať, že na kratšiu dobu by to malo byť možné aj normálne, nielen iba v krízovej situácii, ale teraz riešime, riešime krízovú situáciu. Čiže dnes je možné pozastaviť živnosť najmenej na šesť mesiacov. V návrhu, v návrhu zákona je ustanovenie, že je to možné urobiť najmenej na jeden mesiac, čo je nepochybne pokrok. Ale myslím si, že to nie je dostatočné, lebo by sme sa mali snažiť vyjsť čo najviac v ústrety všetkým, aj podnikateľským subjektom, aj zamestnancom, aby sme im zjednodušili tú situáciu, a teda aj ten mesiac sa mi zdá, zdá nadmerný, ak živnostník je v takej situácii, že nedokáže prevádzkovať svoju živnosť a pozastaví si, a pozastaví si ju, tiež nie úplne z plezíru, ale preto, že, pretože nie je schopný ju ďalej, ďalej prevádzkovať a ak sa mu povedzme o dva týždne vyskytne nejaká, nejaká príležitosť opäť mať nejakú prácu, tak zbytočne ho budeme tým mesiacom limitovať. Čiže skôr by som uvažoval o nejakom riešení, ktoré by umožnilo pozastaviť živnosť na dobu neurčitú a ktorú je možné kedykoľvek prerušiť alebo teda vrátiť sa k vykonávaniu živnosti s tým, že, s tým, že teda ak tam necháme tú hornú hranicu, že najviac tri roky, ale žiadnu dolnú hranicu, najmenej mesiac by som, by som nedával. Nevidím to ako účelné, špeciálne nie v tejto situácii.
A ešte by som zvážil, či do zákona nezakomponovať aj možnosť prerušovania živnosti alebo pozastavenia živnosti aj inou ako štandardnou formou, teda komunikáciou v listinnej podobe alebo zaručeným, zaručeným elektronickým podpisom. Vo viacerých novelách zákonov, o ktorých aj dnes hovoríme, hovoril o tom napríklad pán minister, minister Krajniak, aj teda v časti zákona, ktorý rieši finančné záležitosti, alebo teda v tom zákone sa umožňuje pre tieto účely podať, urobiť podanie elektronickými prostriedkami aj bez toho, aby boli, boli potvrdené zaručeným elektronickým podpisom. Čiže nejako to zjednodušiť, nájsť nejakú formu, aby to bolo možné aj bez zaručeného elektronického podpisu, prípadne využiť na tento účel Finančnú správu, s ktorou živnostníci komunikujú povinne elektronicky. Čiže, čiže uvedomujem si, že je to iný úrad ako živnostenský úrad alebo teda obvodný úrad, živnostenské oddelenie, ale teda nie je dôvod, aby keď máme príležitosť, aby tento krok živnostníci robili bez, bez priameho fyzického kontaktu, alebo bez toho, aby mali zaručený elektronický podpis, aby sme im to neumožnili, aby sme im to ešte viac nezjednodušili.
A posledná moja poznámka sa týka zákona o pobyte cudzincov, kde sa takisto reaguje na plynutie, plynutie lehôt. Tu dávam do pozornosti ustanovenia, ktoré sa týkajú pobytu cudzincov za účelom podnikania, pretože takíto cudzinci musia na predloženie pobytu preukazovať zisk v určitej výške, čo tento rok zrejme bude problém a nie problém, že by nejako zle podnikali alebo nejako to zle zavinili, ale takisto ponesú aj takíto, takíto cudzinci následky, následky krízy, takže možnože by sme na to mohli zareagovať nejakým špeciálnym ustanovením.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.4.2020 14:42 - 14:44 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, ja jednak chcem povedať, že samozrejme v tomto prípade sú dané dôvody na skrátené legislatívne konanie a teda tie sú dané aj pri všetkých nasledujúcich návrhoch zákonov, o ktorých budeme rokovať na tejto schôdzi, ale teda keď už pán minister išiel aj do obsahu, tak by som sa chcel spýtať na jedno ustanovenie, na ten - alebo možno dve ustanovenia -, na ten článok, ktorý sa týka novely zákona o sociálnom poistení a predĺžení lehoty poberania dávky v nezamestnanosti o jeden mesiac. Prečo je to teda riešené, že iba jeden mesiac, keď vieme, že v tomto krízovom období budú, budú ľudia, ktorí sú dnes nezamestnaní, ťažko si hľadať novú prácu, skôr teda ďalší ľudia, ľudia prídu o prácu, či by nebolo, nebolo systematickejšie a logickejšie v tejto situácii predĺžiť tú dobu poberania dávky v nezamestnanosti na celé, na celé krízové obdobie a prípadne mesiac po alebo tak, tak je to riešené vo vzťahu k iným lehotám, ktoré, ktoré plynú a ktoré sa riešia v zákonoch, ktoré, o ktorých budeme dnes rokovať alebo sme už rokovali minulý týždeň.
Ja viem, že je tam to splnomocnenie pre vládu, aby nariadením ustanovila ďalšie podmienky poberania, poberania dávky v nezamestnanosti, takže zrejme sa predpokladá, že vláda to bude aj ďalej predlžovať, len teda mi nie je celkom jasné, že prečo sa zvolil tento spôsob, že parlament zákonom zmení to obdobie alebo predĺži, predĺži to obdobie poberania dávky v nezamestnanosti iba o jeden mesiac, ak lehota uplynie počas trvania krízovej situácie a potom vlastne bude o tom rozhodovať vláda nariadením, keď ak bude potreba to predlžovať alebo ďalej upravovať, tak predpokladám, že parlament je schopný zísť sa aj v skrátenom konaní upraviť ten zákon.
Takže len táto otázka z mojej strany.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.3.2020 15:25 - 15:33 hod.

Ondrej Dostál
Ďakujem, pán predsedajúci. Ale najprv pristúpime k hlasovaniu o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch zo spoločnej správy. Budeme hlasovať spoločne o bodoch 1 až 5 spoločnej správy, gestorský výbor odporúča schváliť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.3.2020 15:21 - 15:21 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Pardon. No samozrejme. Pardon. Dobre, tak predsa len, predsa len sa vyjadrím, keďže tu boli nejaké námietky. Pani ministerka má právo vyjadriť sa, vyjadriť sa v rozprave. Bude sa hlasovať spoločne o bodoch spoločnej správy, lebo v rozprave, nie vo vystúpení v rozprave, nezaznel ten návrh, pán poslanec Kuffa zmeškal sa prihlásiť načas. A samozrejme, že o návrhoch pána poslanca Suska sa bude hlasovať tak, ako to on navrhol. Čiže, čiže, keď chce osobitne hlasovať, tak sa bude, bude hlasovať osobitne, len teda upozorňujem, že, že časť jeho pozmeňujúceho návrhu koliduje s bodmi zo spoločnej správy, čiže keď sa schvália tie body spoločnej správy, tak nebude možné o niektorých častiach jeho pozmeňujúceho návrhu hlasovať. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 15:13 - 15:15 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
104.

Ďakujem za všetky faktické poznámky, na všetky nestihnem zareagovať určite.
Pán poslanec Beluský, návrh na osobitné hlasovanie o bodoch spoločnej správy sa dáva vo vystúpení v rozprave, nie vo faktickej poznámke, čiže, bohužiaľ, nemôžem tejto vašej žiadosti vyhovieť.
Pán poslanec Kotleba, ste pripomenuli, že som povedal, že návrh bol robený narýchlo. No asi by nebolo veľmi vierohodné, keby som tvrdil, že vláda návrh pripravovala tri týždne, keď sa pred troma dňami pred predložením toho návrhu zákona vôbec ujala funkcie a bola vymenovaná. A opakovane tu zaznieva, že ide o sledovanie všetkých ľudí. Nie, nejde o sledovanie všetkých ľudí, ide o identifikovanie ľudí, u ktorých je podozrenie alebo u ktorých sa preukáže, že boli, že boli nakazení koronavírusom. A účelom a teda pozmenené znenie čl. IV to hovorí úplne jasne, že je to iba v rozsahu výlučne potrebnom na identifikáciu žiadateľov v záujme ochrany, života a zdravia. Asi by som sa už opakoval. Ako, ako je to zúžené oproti tomu návrhu, o ktorom sme hovorili včera.
Pán poslanec Taraba, to, že je ústavnému, teda že ústavným zákonom je niečo vyhradené štátu, neznamená, že zákonom nemožno zveriť štátu nejakú inú právomoc. To asi nejako celkom nerozumiete tomu, aký je vzťah medzi ústavným zákonom a zákonom. Keď my tento zákon schválime, tak to nebude v rozpore, rozpore s ústavným zákonom, ktorý hovorí o tom, čo štát môže robiť, aj bez toho, aby, aby sa niečo schválilo zákonom.

Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 25.3.2020 14:46 - 14:58 hod.

Ondrej Dostál
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 13:37 - 13:39 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
10.

Pán poslanec Susko, dovoľte, aby som vám zacitoval z paragrafu, myslím, že ma budete počúvať, § 22a ods. 1 zákona o sudcoch: „Dočasne pozastaviť výkon funkcie sudcu možno aj sudcovi u ktorého existujú dôvodné pochybnosti o tom, že spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ak tým môže byť vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva alebo dobrá povesť súdnictva.“ Čiže v zákone o sudcoch sú presne tie isté dôvody, ktoré sa teraz navrhujú pre odvolanie predsedníčky Súdnej rady Súdnou radou, tie isté dôvody sú tam uvedené pre pozastavenie výkonu funkcie sudcu. Iste uznáte, že pozastavenie výkonu funkcie sudcu je oveľa vážnejší zásah do sudcovskej nezávislosti alebo možný zásah do sudcovskej nezávislosti a do postavenia sudcov, než prípadné odvolanie z funkcie predsedu Súdnej rady.
No a zaujímavé je na tom všetkom, ako sa tam to ustanovenie § 22a ods. 1 dostalo. Dostalo sa tam v decembri minulého roka, konkrétne 5. decembra minulého roka, zákonom, ktorý bol schválený v skrátenom legislatívnom konaní na návrh vlády bez toho, aby k nemu bolo riadne pripomienkové konanie, aby sa k nemu riadne mohli vyjadriť sudcovia. To ste urobili vy a my sme dokonca, my z poslaneckého klubu SaS sme za ten návrh hlasovali, lebo sme tam videli, videli aj pozitíva, ale je teda dosť nekonzistentné v decembri niečo urobiť a to isté vyčítať nám teraz. (Potlesk.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 25.3.2020 13:13 - 13:24 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážená pani ministerka, vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte, aby som vás informoval o prerokovaní vládneho návrhu zákona vo výboroch. Národná rada uznesením z 24. marca 2020 rozhodla, že prerokuje návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Národná rada tiež 24. marca pridelila návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre hospodárske záležitosti. Ako gestorský výbor určila ústavnoprávny výbor s tým, že výbory prerokujú návrh zákona ihneď. Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov a ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko. Návrh zákona prerokovali oba výbory, ktorým bol pridelený, a odporúčali ho Národnej rade schváliť. Z uznesenia ústavnoprávneho výboru vyplýva päť pozmeňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporúča o nich hlasovať spoločne a schváliť ich.
Len veľmi stručne by som sa dotkol obsahu tých pozmeňujúcich návrhov, o ktorých pred malou chvíľou rokoval ústavnoprávny výbor. Bod 1 sa týka vylúčenia verejnosti zo súdnych konaní a teda zabezpečenia, aby zabezpečenie toho, aby bol z takýchto konaní vyhotovený zvukový záznam povinne a aby bol povinne poskytovaný verejnosti, teda aby sa nestalo, že súdne konanie bude neverejné a bude neverejné do tej miery, že sa verejnosť vôbec nedozvie o jeho priebehu.
Bod 2 sa týka tiež čl. I a týka sa dražieb. Je tam teda upresnený postup čo sa týka dražobníka, súdneho exekútora a správcu. A zavedená povinnosť upustiť od vykonania dražby alebo poverovania predaju majetku dražobníka.
Bod 3 sa týka čl. II, aj bod 4 sa týka čl. II, teda novely zákona o Súdnej rade a v podstate dopĺňajú ten návrh vlády, ako bol prezentovaný.
A konečne ten bod 5 spoločnej správy sa týka teda čl. IV a zákona o elektronických komunikáciách, kde sú presnejšie špecifikované podmienky poskytnutia údajov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva. Keďže je to vec, ktorá bola najviac diskutovaná, ja by som to odprezentoval, aké navrhujeme znenie alebo výbor navrhol zmenené znenie oproti pôvodnému návrhu.
N
avrhuje sa, aby zákon o elektronických komunikáciách bol doplnený o odseky, teda § 63 doplnený o ods. 18 až 20, pričom v ods. 18 by sa uvádzalo, že údaje, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva podľa ods. 1 písm. b) a d) spolu s informáciou o čase vzniku lokalizačného údaju podnik v čase mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu v zdravotníctve, a to v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie alebo šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Potom sú tam tri spôsoby, a) spracúva v anonymizovanej podobe na štatistické účely potrebné na predchádzanie, prevenciu a modelovanie vývoja ohrozenia života a zdravia, b) spracúva na účel identifikácie príjemcov správ, ktorým je potrebné oznámiť osobitné opatrenie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v záujme ochrane života a po c) spracúva výlučne v rozsahu potrebnom na identifikáciu užívateľov v záujme ochrany a zdravia. Dovolím si teda upozorniť, že oproti pôvodnému návrhu nie je tam formulácia, že sa sprístupňujú alebo teda že sa spracúvajú údaje podľa písm. b) až d), ale teda vypadáva písm. c). Budú sa spracúvať iba tie lokalizačné údaje a tie súvisiace údaje, ktoré sú nevyhnutné na to, aby operátori dokázali identifikovať, ku komu sa tie lokalizačné údaje vzťahujú. Nebudú tam teda tie prevádzkové údaje, ktoré boli v pôvodnom návrhu a ktoré nie sú nevyhnutné pre zabezpečenie účelu tejto legislatívnej zmeny.
Ďalej sa tam mení oproti pôvodnej formulácii, kde sa hovorilo o tom, že sa tie údaje spracúvajú aj v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie alebo šírením nebezpečnej nákazlivej choroby. Teraz je tam formulácia, to „aj“ sa vypustilo. Je tam formulácia, že a to v príčinnej súvislosti, čiže je to nutná podmienka, aby tam išlo o príčinnú súvislosť so vznikom pandémie alebo šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Je tam, tie účely, ktoré sú vymenované v písmenách a), b) a c), je tam, že sa majú spracovať v anonymizovanej podobe, majú sa spracovať na účely identifikácie. Teda je tam vymedzený účel identifikácie príjemcov správ, ktorým je to potrebné oznámiť. A písm. c) zaručuje, že by sa mali spracovať iba výlučne v rozsahu potrebnom na identifikáciu užívateľov, čiže aby nedochádzalo k spracúvaniu iných údajov ako sú nevyhnutné na dosiahnutie toho sledovaného cieľa.
Bod 19 je tiež dôležitý, alebo teda ods. 19, ktorý znie, že: „Údaje spracúvané podľa ods. 18 podnik poskytuje Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na základe odôvodnenej písomnej žiadosti. Žiadosť podľa predchádzajúcej vety musí obsahovať identifikáciu účastníka alebo užívateľa, alebo spôsob určenia identifikácie účastníkov alebo užívateľov, na ktorých sa poskytnutie týchto údajov vzťahuje.“ Opäť je to automatické plošné sledovanie všetkých, už vôbec nie obsahu komunikácie, ale poskytnutie týchto informácií Úradu verejného zdravotníctva na základe odôvodnenej písomnej žiadosti, ktorá musí mať náležitosti v zmysle zákona.
Posledný ods. 20, ktorý vychádza z toho, čo už v návrhu bolo, ktorý konštatuje, že Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky môže údaje spracúvané podľa ods. 18 zbierať, spracúvať a uchovávať počas trvania mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu v zdravotníctve, najdlhšie do 31. decembra 2020. Tu opäť považujem za dôležité zdôrazniť, že táto formulácia neznamená, že úrad môže tieto údaje zberať a spracúvať bez ohľadu na to, či trvá núdzová situácia alebo netrvá. Môže tieto údaje zberať iba za predpokladu, že trvá mimoriadna situácia alebo núdzový stav. Keď mimoriadne situácia alebo núdzový stav skončia 15. mája, tak tým okamihom končí táto zákonná licencia a Úrad verejného zdravotníctva stráca oprávnenie ďalej s týmito údajmi spracovať, teda spracúvať ich. A ak by to robil trebárs do 16. mája, tak postupuje v rozpore so zákonom. A ten 31. december 2020 je tam iba ako poistka, že v prípade, že by sa mimoriadna situácia alebo núdzový stav predĺžili aj za horizont tohto roku, aby to nepokračovalo automaticky, ale ak by bola taká vôľa parlamentu, tak aby musel parlament opäť schváliť zmenu zákona, ktorým by schválil, že takéto údaje možno spracúvať aj po 1. januári 2021, a keď by to nespravil, tak by toto oprávnenie Úradu verejného zdravotníctva zaniklo.
Čiže pripomínam, že gestorský výbor odporúča všetkých päť bodov obsiahnutých v spoločnej správe schváliť. Zároveň odporúča schváliť aj návrh zákona ako celok v zmysle tých predložených pozmeňujúcich návrhov.
Spoločná správa výborov o prerokovaní návrhu zákona, tlač 29a, bola schválená uznesením ústavnoprávneho výboru č. 6 z 24. marca 2020 a týmto uznesením ma zároveň výbor ako spoločného spravodajcu poveril, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku rokovania výborov.
Pán predseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.3.2020 18:00 - 18:01 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Sme v skrátenom legislatívnom konaní a, samozrejme, že postupujeme rýchlejšie ako obvykle, ale je namieste, aby sme debatovali, lebo nato sme tu, aby sme ako parlament posúdili ten návrh zákona, upozornili na jeho problémy. Čiže ja vnímam tú debatu ako úplne legitímnu, je v poriadku a je dôležité, že o tom hovoríme, lebo hneď prvý návrh zákona, o ktorom hovoríme v tejto snemovni po voľbách, sa týka aj základných práv a slobôd a veľmi zložitej témy, ako nájsť rovnováhu medzi verejným záujmom na ochrane zdravia a životov ľudí a medzi ich právom na ochranu súkromia a ochranou pred zásahmi štátu do ich, do ich súkromia. Len bolo by dobré, keby sme pri tej debate zostali vo vecnej rovine a neulietavali k nejakým novým svetovým poriadkom a podobným ideologickým nezmyslom.
Aj táto debata ale ukázala, že je potrebné o tejto téme hovoriť v pokoji a s dostatočným časom, a preto teda dúfam, že ten čas si nejako, nejako vytvoríme a nebudeme dnes o pol deviatej v noci hlasovať o tomto zákone, ale, ale teda aspoň, aspoň ten odklad do zajtra, do zajtra si dáme a vecne sa k tomu zajtra vrátime na výboroch a vecne budeme zajtra rokovať v druhom čítaní, čítaní v pléne.
A poslednú vec, ktorá, teda chcem doplniť rozpravu, pán poslanec Kuffa sa pýtal pána poslanca Osuského, odkiaľ je ten citát z Biblie, lebo si nespomína, že by taký citát v Biblii bol. Pán poslanec Osuský mu ho odcitoval celý, tak ja len doplním, že je to list Titovi 1.15, tak pán poslanec Kuffa si to tam môže pozrieť.
Ďakujem.
Skryt prepis