Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 16:46 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 17:24 - 17:26 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega, vo svojej rozprave ste poznamenal najmä na všetky nedostatky a na všetky veľmi zlé veci, ktoré sa tuná dejú počas vlády Igora Matoviča, ale aj počas vlády Eduarda Hegera, aj keď v skutočnosti vládne naďalej Igor Matovič, aj keď sa terajší pán minister financií snažil terajšieho premiéra obhajovať, aký je to úžasný človek, ako on je naňho hrdý, ako rastie a ako sa mu vo funkcii darí. Len ak by to tak naozaj bolo, tak terajší premiér by sa nemohol správať ako len taká bábika v rukách Igora Matoviča.
Táto vláda pod vedením Igora Matoviča, keď nastupovala toto svoje volebné obdobie, sľúbila stransparentnenie inštitútu referenda. Sľubovala úplnú transparentnosť verejnej a štátnej správy, sľubovala hmotnú zodpovednosť politikov, sľubovala iné riadenie štátu, lepšie riadenie štátu a štátu, ktorý nebudú ľudia doslova spoznávať. Tak sa nám, nám tu bude žiť krásne ako v rozprávke.
Ale stal sa nejaký omyl a stalo sa úplne niečo iné. Stalo sa v tomto štáte to, že tu sa začali zatýkať čelní predstavitelia silových zložiek, dochádza tu k vraždám bývalých policajných prezidentov, generálov, čo naozaj nie v strednej Európe, ale ani na balkánskych krajinách nemá obdobu. Stalo sa tu to, že skrachovali tisíce prevádzok. Štát sa zadlžuje takým radikálnym a kardinálnym spôsobom, že ani prapravnuci naši prapravnukov toto nesplatia a už nehovorím o tisíckach žalôb na Európsky súd pre ľudské práva na vládu a na Igora Matoviča.
Toto sú dôvody na jeho odvolanie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 16:46 - 16:48 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Mazurek vo svojej rozprave veľmi vecne, veľmi trefne a najmä správne pomenoval všetky dôvody a najmä obsah tejto mimoriadnej schôdze, o ktorej už tuná hodnú chvíľu diskutujeme a premýšľame (ruch v sále, zaznenie gongu), akým spôsobom presvedčiť časť poslancov vládnej koalície, aby spoločne s opozíciou zahlasovala za odvolanie najzbytočnejšieho ministra, akého kedy vláda Slovenskej republiky mala.
Tento človek sa volá Igor Matovič, tento človek, ktorý zničil slovenskú ekonomiku, tento človek, ktorý ničí vlastných koaličných partnerov, tento človek, ktorý sa správa ako hulvát, aj keď je za rečníckym pultom v pléne Národnej rady Slovenskej republiky, si neodpustí hlúpe a sprosté poznámky či už na predkladateľa, alebo do pléna na poslancov Národnej rady. Tento človek, ktorý zbabelo ujde, pokiaľ si má vypočuť spravodlivú kritiku na svoju osobu, tento človek, ktorý sa naozaj nemôže prejsť po ulici, pretože by asi neprešiel ani po Palisádach z prvej strany na ľavú a bol by ukameňovaný, zlynčovaný. Tento človek, ktorý si naozaj hovorí, že bojuje za životy, za zdravie, za občanov, ale my všetci, ktorí si dovolíme ho kritizovať, my všetci, ktorí si dovolíme poukazovať na jeho zlé, choré, nesystematické kroky, my všetci sme tí zlí, my všetci sme tí sabotéri, my všetci nepomáhame a nechceme podať vláde pomocnú ruku.
Ale, vážené kolegyne, vážení kolegovia, tento pán nikdy pomocnú ruku nechcel, pretože tento pán pomocnú ruku už nedokáže dostať ani vo vládnej koalícii. Strana SME RODINA sa už cíti veľmi diskomfortne a stranu SaS považuje za najhoršieho nepriateľa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 15:41 - 15:43 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega, poukázal ste na prepojenia, na zjavné prepojenia Igora Matoviča a na ľudí, ktorí na priamo cez štát obstarávali či už testy alebo na priamo cez štát zabezpečujú služby prostredníctvom Slovenskej pošty na jej chránenie, stráženie alebo podobné iné veci.
Igor Matovič ešte donedávna tvrdil, že s majiteľom firmy, ktorá obstarávala tieto úžasné testy, sa v podstate ani nepozná, ale jeho deťúrence chodia do škôlky, ktorú vlastní, jeho manželka je v dozornej rade. Čiže to sú takéto kľučky, takéto nejaké výhovorky, ktoré tento pán používa, a v skutočnosti pravda je úplne iná.
Ale to sme si už jednoducho zvykli, pretože tento pán používa klamstvo a faloš ako svoju pracovnú metódu a toto sa jednoducho nezmení, pretože tento človek inak pracovať nevie a ináč sa pracovať nenaučí. Je to človek, ktorý je takto pomstychtivý a nastavený voči terajšej opozícii a jednoducho takýmto spôsobom prostredníctvom riadenia tejto zločineckej organizácie, na ktorej čele stojí on, stojí Mikulec, stojí ministerka Kolíková, a z univerzálnych kajúcnikov, ktorým boli odpúšťané naozaj obludné tresty, urobili akýchsi svedkov, ktorí na počkanie dostanú do väzby kohokoľvek, za čokoľvek a kedykoľvek.
Čiže ak chceme, pán Igor Matovič, hrať férovými zbraňami a naozaj sa nehrať iba na politiku a politikárčenie, tak sa všetkým týmto problémom treba postaviť čelom, a nie zbabelo opustiť plénum Národnej rady Slovenskej republiky, ako ste to urobil vy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 14:38 - 14:40 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Podľa Igora Matoviča sú ľudia nie nuly, ale až mínusové čísla. Chránil ste životy a chránil ste zdravie. Ja sa pýtam, pán premiér, „pán minister financií“, alebo len, drahý Igor, koho, kde a kedy? Lebo toto naozaj ľudia neberú.
Ste človek, ktorý je takým omylom slovenskej politickej scény, ste taký balónik, ktorý vyletel, odfúklo ho a spľasol a v podstate ho už ani niet. Opäť sa tu iba hráte na nejakého úzkocitlého chlapca, plačete, preháňate, vraciate sa do hlbokej minulosti, robíte zo seba úplného chudáčika, ktorý chce iba dobre pre celý slovenský národ, ale tí zlí politici z tej terajšej opozície sa ho dokonca pokúšajú fyzicky zlikvidovať.
Ja sa pýtam, to na akom liečení, akú terapiu ste absolvoval, kde ste vy bol?
Rozprávate tu o 500 miliónoch slovenských korún, ktoré ste zaplatil na daniach. Ale prečo nerozprávate o miliónoch, ktoré ste nezaplatil v rámci kúpy tlačiarenských strojov? O tom sa už baviť nemusíme?
Každý jeden človek, ktorý vstupuje do politiky, do vysokej štátnej a volenej funkcie, by mal vedieť zhodnotiť svoje schopnosti, svoje možnosti a svoje osobnostné predpoklady, či na daný post má predpoklady, či danú funkciu zvládne. Ale vy ste to nevedel zhodnotiť, pretože vy kvalifikovaný a kvalitný úsudok nemáte.
Tvrdíte, že opozícia už na Slovensku nikoho neoklame, že vraj nemáme z ľudí robiť hlupákov, ale, vážený Igor, jediný hlupák, ktorý na Slovensku je, sa volá Igor Matovič.
A na záver už iba krásne slová populárneho slovenského speváka: „Vypadni, klamár, vypadni, podvodník, vypadni, plagiátor!“
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 13:36 - 13:38 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Juraj, tvoja obhajoba nákupu vakcíny Sputnik je síce namieste, ale táto vakcína bola nakúpená zlým spôsobom. Bola tam zlá propagácia, bola tam zlá prezentácia.
A tento človek, ktorý sedí za tvojím chrbtom, vždy najprv koná a až potom premýšľa, čo jeho konanie spôsobí.
Plošné testovanie. Nebolo to vôbec úžasné. Práve naopak, bolo to celkom zlé. A táto atómová zbraň, ktorú Igor Matovič neustále a vehementne obhajoval, mala za výsledok iba smrť, chaos a beznádej.
Súhlasím, že situácia v zdravotníctve bola zlá a nikto nečakal naozaj tento stav. Zdravotníctvo bolo úplne na kolenách, bolo v šoku z toho všetkého, čo sa deje. A naši hrdinovia v nemocniciach, tým myslím lekárov, zdravotné sestry, ale aj nižší obslužný personál, ktorým je, stále budem vzdávať hold a česť za tú situáciu, ktorú zvládli, sa z tejto situácie nevedeli spamätať. Ale nevedeli sa spamätať z toho, pretože neschopný minister financií, ktorý v tej chvíli zastával úrad predsedu vlády, nominoval na tak dôležitý post ministra zdravotníctva ešte neschopnejšieho ministra zdravotníctva, akým bol Marek Krajčí.
12 600 obetí, ktorí počas epidémie COVID-u na Slovensku prišli o život, to je vizitka Igora Matoviča ako premiéra Slovenskej republiky, pretože premiér nesie zodpovednosť naozaj za všetko – za celú vládu, za celé jej konanie.
Igor Matovič ako premiér Slovenskej republiky a minister financií zlyhával a zlyháva naozaj vo všetkom. Nekompetentnosť, úbohosť, amaterizmus, chaos, arogancia, nenávisť a choré hladkanie si vlastného ega nesie dva názvy – Igor Matovič. Je to človek, ktorý naozaj riadi zločineckú skupinu, ktorá tuná rozkladá a rozkráda vlastný štát, slovenský štát, Slovenskú republiku. A tento človek nám bude aj naďalej vládnuť, pokiaľ jeho figúrka Eduard Heger naozaj nevypovedá poslušnosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 16:18 - 16:20 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Viskupič, veľká vďaka za vysoko odborný a vysoko hodnotný príspevok, ktorého veľkou škodnou je iba to, že veľmi málo poslancov tak ako z vládnej koalície, tak z opozície si tento príspevok vypočulo, pretože naozaj lepšieho odborníka na rozpočet, financie a menu táto vláda nemá ani tento parlament v rámci koaličných radov. Takže naozaj veľká vďaka.
Čo sa týka ekonomiky ako takej a jej naštartovania. Áno, samozrejme, musíme súhlasiť, že len podpora podnikateľského segmentu, podnikateľov, zamestnancov môže ekonomiku naštartovať a zdravá ekonomika dokáže produkovať zdravé financie. A keďže sme ako veľmi malá krajina finančne naviazaní na okolité veľké štáty v rámci odberateľsko-producentských vzťahov, tak je veľmi zodpovedné alebo malo by byť veľmi zodpovedné, aby sa vláda zaviazala týmto spôsobom danú vzniknutú situáciu, ktorá bola spôsobená COVID-om-19 riešiť.
A to, čo si v podstate vo svojej rozprave spomenul, že aj rodina, aj zamestnanci, aj zamestnávatelia, to je taký jeden začarovaný kruh, z ktorého ani jedna zložka spoločnosti nemôže vystúpiť. A ešte raz musím povedať, skúsme tieto veci riešiť naozaj odborne, menej politicky, pretože táto finančná situácia, ktorá na Slovensku je, toto zadlžovanie sa nebude týkať len nás, ale bude sa to týkať aj generácií, ktoré prídu po nás. A... asi toľko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 14:37 - 14:39 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Valášek, tak ako bolo povedané, v princípe na tomto vašom návrhu zákona nie je naozaj nič zlé, ale keď ten list tej hracej karty otočíme z rubu na líc, tak jednoducho zistíme, že tento návrh zákona prináša značné a doslova a do písmena povedané až bezpečnostné riziká. Pretože zamestnanci tajných služieb, ktorí by prejavili záujem o post šéfa Slovenskej informačnej služby, by sa svojím verejným prezentovaním; netvrdím, že je to zlé, pretože pre verejnosť by to bol určitý signál, áno, neuzatvárame sa do nejakej vlastnej politickej alebo parlamentnej bubliny, ale chceme dať možnosť, aby aj občania Slovenskej republiky nejakým spôsobom, v úvodzovkách, participovali aspoň tým videním a odprezentovaním a urobením si nejakého vlastného vnútorného názoru, kto každý sa hlási na post tak dôležitej inštitúcie, akou je Slovenská informačná služba.
Ale správne to poznamenali kolegovia Krúpa a Suja, ktorí majú v tejto oblasti určite väčšie skúsenosti, ako mám ja, a toto je naozaj riziko, ktorým by sme sa mali zaoberať, pretože každý jeden zamestnanec alebo každý jeden pracovník tajnej služby, ktorú na Slovensku máme, je viazaný určitým spôsobom mlčanlivosti a aj pri takomto vypočutí by mal byť viazaný tým spôsobom mlčanlivosti a mal by sa správať tak, ako mu to jeho nejaká služobná doktrína jednoducho prikazuje alebo ako to má určené. Čiže ja sa len obávam toho, že títo kandidáti, možní kandidáti na post šéfa Slovenskej informačnej služby by pred tým výborom možno vypovedali pravdivo, možno vypovedali klamlivo, možno by zavádzali, možno by nejakým spôsobom znevažovali aj samých seba týmto spôsobom. Takže hovorím, nie je na tom nič zlé, ale príde mi to také zvláštne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 14:16 - 14:17 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Kollár, kolega Suja v podstate sa už spýtal viacero vecí, ktoré som sa chcel spýtať aj ja. Čiže to je taká hlavná téma alebo hlavná taká dilema, čo ma nie veľmi spôsobom nejakým vedie do tejto problematiky. A to, vlastne prečo ste ako vládny poslanec minimálne neinicioval zákon o hmotnej zodpovednosti politikov, keďže ste ako vládny poslanec pôsobil dlhšiu dobu a väčšina zúčastnených koaličných strán sa prezentovala pred voľbami ako protikorupčné, ako bojovníci proti korupcii a ako bojovníci za hmotnú zodpovednosť politikov pri netransparentnom a nehospodárnom riadení štátu. Takže tá dlhá doba, prečo to takto bolo, by ma zaujímala.
A druhá otázka je tá, čo už položil kolega Suja. Myslím si, že zákon o hmotnej zodpovednosti politikov, ktoré spracovalo hnutia REPUBLIKA a predložili sme ho do pléna Národnej rady Slovenskej republiky, bol podľa môjho skromného názoru, lebo sa stále považujem za skromného človeka, úplne apolitický. A to vaše hlasovanie bolo, ako už bolo povedané, proti. Čiže či vás k tomu viedli nejaké buď osobnostné dôvody, alebo či sa vám tento zákon videl buď nedostatočne pripravený, nekvalifikovaný, alebo ste mal voči nemu nejaké iné výhrady.
Veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 11:48 - 11:50 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Mazurek, ďakujem za tvoju rozpravu, bolo v nej povedané všetko, s čím naozaj súhlasím, a základné dôležité slovo – adresnosť. Tak ako pán kolega Tomáš povedal, musíme hľadať adresnosť a naozaj, aj keď je to zákon, ktorý je predkladaný ešte len v prvom čítaní, bola by tam určite nejaká možnosť hľadať možnosti a spôsoby nejakej adresnosti, ale naozaj tento zákon nepovažujem za adresný, nepovažujem ho za spracovaný spôsobom, ktorým by sme vedeli nejakým spôsobom principiálne a dlhodobo pomáhať rodinám. Pretože tak ako tvoj, tak ako môj názor na prorodinnú politiku je dlhodobo známy a nikdy sa meniť nebude, pretože rodina je základnou bunkou spoločnosti a bez rodiny naša spoločnosť nemá význam, nemá zmysel, nemá budúcnosť.
Ak by sme tento zákon prijali v prvom čítaní, následne by bol schválený, naozaj neviem garantovať a nie som o tom presvedčený, aby ten 50-eurový príspevok na dieťa bol naozaj použitý na dieťa. A ako si vo svojej rozprave poznamenal, tieto príspevky naozaj skončia v rukách úžerníkov a ich nezodpovední rodičia, nemyslím tým v globále všetkých rodičov či už z majority, alebo z minority, pretože tak ako sa nájdu zodpovední rodičia v jednej časti populácie, tak sa nájdu nezodpovední rodičia v druhej časti populácie.
Ale tuná, ak nám ide naozaj o deti, tak ak raz bude mať hnutie REPUBLIKA možnosť, tak budem prvý, ktorý bude navrhovať úplné možno aj zrušenie rodinných prídavkov a navýšenie daňového bonusu pre pracujúceho rodiča, tak aby naozaj sa mu tie deti na Slovensku mať oplatilo a aby naozaj videl a cítil, že tento štát je tu pre daného rodiča a nielen pre profesionálnych poberateľov sociálnych dávok. Takže asi toľko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 11:38 - 11:40 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Tomáš, každé zvyšovanie prídavku na dieťa je určite správne a má význam, ale v tomto vašom návrhu zákona mi vadí taká akási neadresnosť, pretože tak ako je rozdelený rodičovský príspevok, tak ako ste to veľmi správne poznamenali vo svojej rozprave, na inú sumu pre rodiča pracujúceho a na inú sumu pre rodiča nepracujúceho, takto by som si presne predstavoval aj zvyšovanie prídavku na dieťa. Určitá suma pre rodiča pracujúceho, dajme tomu táto 50-eurová položka, a určitá suma pre rodiča nepracujúceho, tak ako je to teraz uvedené v zákone, tých 25,50. Pretože tento návrh zákona v takomto znení, ako o ňom rozprávam, by bol naozaj motivačný pre skupinu rodičov, ale tak ako ho predkladáte vy, aby to bolo plošné a priamo pre všetky deti, tak tento návrh zákona mi príde určitým spôsobom ako nepracovať, ale v podstate dokázať žiť len z rodinných prídavkov.
Jednoduchý príklad, naši spoluobčania, ktorí naozaj žijú z dávok v hmotnej núdzi a nemajú absolútne žiadny záujem pracovať, tam je tá populačná krivka značne vyššia ako u rodičov z majority a ak takáto vysoká suma pri matke, ktorá má sedem, osem, deväť, desať detí, príde na účet alebo príde priamo tou poštovou poukážkou, tak to mi príde také dosť nespravodlivé voči deťom rodičov, ktorí pracujú. Hovorím, je to môj názor. Nemusí s ním každý súhlasiť, ale takto mi to príde.
A čo sa týka rodičov, ktorí napríklad sú tesne po ukončení školy alebo napríklad ešte študujú, tým by som tento príspevok na dieťa zvýšil rovnakou sumou, ale nie pre rodičov detí, ktorí nepracujú.
Skryt prepis