Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 17:11 hod.

prof. MUDr. PhD., MPH

Eva Horváthová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

22.6.2021 9:49 - 9:58 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Prišla potreba z ministerstva zdravotníctva zmeniť nejaké veci o sprístupňovaní informácií vlastne z COVID pasu, ktorý vlastne zjednoduší pohyb ľudí, ktorí sú buď zaočkovaní, alebo budú testovaní, alebo prekonali ochorenie, tak aby vlastne počas pandémie sa mohli voľne pohybovať, eventuálne sprístupňovať vlastne informácie o očkovaní samotnému pacientovi, Úradu verejnému zdravotníctva a ministerstvu vnútra tak, aby tieto procesy hladko plynuli. Čiže z tohto hľadiska sa dopĺňajú ešte dva body na konkrétne overovanie kódov, ktoré by som teraz prečítala v takom znení, ako teda máte už zverejnený pozmeňujúci návrh.
Takže pozmeňujúci návrh poslankyne Evy Horváthovej k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 498).
V čl. 4 za, sa za bod 5 vkladajú nové body 6 a 7, ktoré znejú:
6. § 12 sa dopĺňa ods. 7 a 8, ktoré znejú:
(7) Národné centrum v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19
a) vydáva bezplatne podľa údajov poskytnutých alebo sprístupnených Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky osobe na základe jej žiadosti na elektronickú adresu uvedenú v žiadosti v elektronickej forme certifikát o vykonanej vakcinácii proti ochoreniu COVID-19 v slovenskom jazyku a v anglickom jazyku v rozsahu údajov najmä:
meno a priezvisko, dátum narodenia, pôvodca choroby, proti ktorému bolo očkovanie vykonané, typ podanej očkovacej látky, názov podanej očkovacej látky, označenie držiteľa rozhodnutia o registrácii podanej očkovacej látky, označenie krajiny podanej očkovacej látky, kód poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vykonal, dátum ukončenia očkovania, dávka, celkový počet dávok, celkový počet podaných očkovacích dávok, označenie šarže podanej 1. očkovacej dávky, označenie šarže podanej 2. očkovacej dávky, označenie vydavateľa certifikátu o vykonanej vakcinácii proti ochoreniu COVID-19, dátum podanej 1. očkovacej dávky, dátum podanej 2. očkovacej dávky, dátum vystavenia certifikátu o vykonanej vakcinácii proti ochoreniu COVID-19,
b) vydáva a sprístupňuje osobe digitálny COVID preukaz EÚ v rámci digitálnej infraštruktúry EÚ, pričom pre každý vydaný digitálny COVID preukaz EÚ zabezpečí jeho rámec dôvery,
c) sprístupňuje elektronický digitálny COVID preukaz EÚ poistenca v príslušnej zdravotnej poisťovni za účelom sprístupnenia digitálneho COVID preukazu EÚ poistencovi,
d) sprístupňuje elektronický digitálny COVID preukaz EÚ osoby jej ošetrujúcemu lekárovi a ošetrujúcej sestre príslušného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti za účelom sprístupnenia digitálneho COVID preukazu EÚ tejto osobe v listinnej podobe na základe jej žiadosti,
e) sprístupňuje údaje potrebné na overenie rámca dôvery digitálneho COVID preukazu EÚ Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky a Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky za účelom overovania rámci dôvery digitálneho COVID preukazu EÚ.
f) sprístupňuje Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky elektronickú službu na overenie platnosti elektronického a digitálneho COVID preukazu EÚ osoby a overenie platnosti jedinečného identifikátora,
(8) Pri spracovaní osobných údajov podľa ods. 7 má národné centrum postavenie prevádzkovateľa podľa osobitného predpisu.“
Poznámky pod čiarou k odkazom 37aab) až 37aae) znejú:
„37aab)Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie z roku 2021/953 zo 14. júna 2021 o rámci pre vydávanie, overovanie a uznávanie interoperabilných potvrdení a očkovaní proti ochoreniu COVID-19, o vykonaní testu a prekonaní tohto ochorenia (digitálny COVID preukaz EÚ) s cieľom uľahčiť voľný pohyb počas pandémie a ochorenia COVID-19 (Ú. v. EÚ L 211 z 15. 6. 2021).
37aac) Čl. 2 ods. 11 a čl. 4 ods. 2 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2021/953.
37aad) čl. 2 ods. 10 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2021/ 953.
37aae) čl. 4 ods. 7 nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016 časť 7, 9.
Čl. 10 ods. 6 nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2021/953.
§ 5 písm. o) zákona č. 18/2018 Z. z.“
7. Za § 19 sa vkladá § 20, ktorý vrátane nadpisu znie:
㤠20
Prechodné ustanovenie k úpravám účinným dňom vyhlásenia
Certifikáty o vykonanej vakcinácii vydané národným centrom do nadobudnutia účinnosti tohto zákona sa považujú od účinnosti tohto zákona za certifikáty o vykonanej vakcinácii podľa § 12 ods. 7 písm. a).
Nasledujúce body sa primerane preznačia.
Body 6 a 7 nadobúdajú účinnosť dňom vyhlásenia, čo sa primerane premietne do čl. 6 upravujúceho účinnosť zákona.“
Odôvodnenie k bodu 6.
Určuje sa oprávnenie Národného centra zdravotníckych informácii zasielať osobe... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, musím vás prerušiť. Ak ste už dočítali celý pozmeňovací návrh, odôvodnenie ste mali povedať na začiatku. Takže ak ste ho neprečítali celý, prečítajte, prosím vás, celý pozmeňujúci návrh. A potom ako spravodajkyňa, samozrejme, môžete rozprávať. Nemáte čas limitovaný, len aby sme dodržali ten rokovací poriadok. Takže celý pozmeňujúci návrh bez odôvodnenia.

Horváthová, Eva, poslankyňa NR SR
Pán predsedajúci, ja som tak aj urobila. Práve som ho dočítala, odôvodnenie som povedala na začiatku, povedala som ho stručne... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Áno, a teraz hovoríte o nejakom odôvodnení...

Horváthová, Eva, poslankyňa NR SR
Prepáčte, považujem za veľmi dôležité prečítať to odôvodnenie tak, ako je v pozmeňujúcim návrhu. Je to v poriadku? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Ak ste dočítala už celý pozmeňujúci návrh, tak áno.

Horváthová, Eva, poslankyňa NR SR
Áno, pozmeňujúci návrh je dočítaný, tak som aj skončila a hovorím teraz o odôvodení k bodu 6... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Dobre.

Horváthová, Eva, poslankyňa NR SR
A považujem za dôležité to prečítať, pretože sa vlastne podrobnejšie vysvetľuje to, čo som odôvodnila na začiatku stručne. Takže ďakujem pekne.
Určuje sa oprávnenie Národného centra zdravotníckych informácii zasielať osobe na základe jej žiadosti na elektronickú adresu uvedenú v žiadosti v elektronickej forme certifikát o vykonanom očkovaní proti chorobe COVID-19 v slovenskom jazyku a anglickom jazyku. Národné centrum zdravotníckych informácii zasiela certifikát o vykonanom očkovaní proti chorobe COVID-19, národnému centru poskytuje údaje o vykonanom očkovaní alebo prístup k týmto údajom Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.
Určuje sa kompetencia Národného centra zdravotníckych informácií vydávať digitálny COVID preukaz EÚ v súvislosti s pandémiou choroby COVID-19. Účelom vydávania tohto preukazu je uľahčiť držiteľom takéhoto preukazu uplatňovanie ich práva na voľný pohyb počas pandémie choroby COVID-19. Za súčasť takéto preukazu sa považuje potvrdenie o očkovaní, potvrdenie o vykonaní testu a potvrdenie o prekonaní choroby.
Zároveň sa navrhuje aj kompetencia poskytovať tento preukaz príslušnej zdravotnej poisťovni poistenca a ošetrujúcemu lekárovi a sestre príslušného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v súvislosti s pandémiou choroby COVID-19 za účelom ich sprístupnenia samotnému poistencovi.
Prevádzkovateľom osobných údajov v zmysle nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov) a zákona č. 18/2018 Z. z., poskytnutých alebo sprístupnených Národnému centru Úradom verejného zdravotníctva SR v súlade s ods. 7, je Národné centrum.
Taktiež na účely overovania digitálneho COVID preukazu EÚ sa ustanovuje, že Národné centrum zdravotníckych informácií sprístupňuje údaje Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky a Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na zabezpečenie ich činnosti v aplikačnej praxi, teda vykonávania reálnej kontroly digitálnych COVID preukazov EÚ v teréne.
Na zabezpečenie technického rámca Národné centrum zdravotníckych informácií sprístupňuje Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky elektronickú službu na overenie platnosti elektronického digitálneho COVID preukazu EÚ osoby aj overenie platnosti jedinečného identifikátora.
A odôvodnenie k bodu 7:
Upravuje sa prechodné ustanovenie, ktorým sa určuje, že certifikát o vykonanej vakcinácii vydaný Národným centrom zdravotníckych informácii pred nadobudnutím účinnosti tohto zákona sa považuje za certifikát o vykonanej vakcinácii vydaný podľa zákona.
Takže verím, že tento pozmeňujúci návrh podarí, sa mu podarí zlepšiť podmienky, ktoré budú pri voľnom pohybe osôb, ktoré buď prekonali ochorenie, boli zaočkované alebo boli testované.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

22.6.2021 9:47 - 9:49 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, milý pán minister, ako spoločná spravodajkyňa výboru predkladám spoločnú správu o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 498a).
Návrh zákona prerokovali určené výbory: Ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor. Výbory vyslovili súhlas s návrhom zákona a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy. Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 498), vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona (tlač 498) schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Spoločná správa obsahuje 36 pozmeňujúcich návrhov, súčasne výbor navrhol, aby sa o bodoch 1 až 34 hlasovalo spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť. Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 101 zo 17. júna 2021, kde ma výbor poveril za spoločnú spravodajkyňu k predloženému návrhu zákona.
Pán predsedajúci, skončila som, môžete otvoriť rozpravu, do ktorej sa takisto hlásim.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.6.2021 10:48 - 10:49 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Je absolútne nedôstojné, aby sme tu zvyšovali hlas a útočili na sestry a na ich vzdelávanie. Sme súčasťou Európskej únie, ktorá má a ktorá nám dáva určité povinnosti, čo sa týka vzdelávania sestier. Vzdelaná sestra je základom zdravotnej starostlivosti. Ako mladý lekár som začínala, tak nie raz mi sestra v službe pomohla, pretože robila dvadsať rokov na tom oddelení a mladí lekári častokrát musia veľmi úzko spolupracovať so sestrami a častokrát sú odkázaní, samozrejme, na ich pomoc. Sestra môže, alebo teda zdravotný asistent môže pracovať aj po strednej škole, neni vôbec s tým problém. Sú tam nastavené činnosti, ktoré môže robiť, a keď sa zvýšia platy vo všeobecnosti v zdravotníctve, tak možnože aj menej sestier bude mať záujem ďalej študovať a budú, budú robiť takúto základnú naozaj tú sesterskú prácu. Ale takisto aj sestry majú vo vzdelávaní atestácie, špecializácie, robia vysoko špecializované veci, a takisto keď aj v zahraničí niekde robia, tak ony musia byť vzdelané a absolútne nechápem tejto poznámke, je absolútne nedôstojná a aj ako lekár by som si toto v živote nedovolila povedať, hej?
Čiže my sa musíme naopak sestrám venovať, podporovať to vzdelávanie, tak ako aj môj predrečník povedal, a vážiť si ich prácu, lebo keď toto sestry počujú, tak aj tie posledné, ktoré ešte robia z posledných síl po covide, tak si povedia, tak môžem sa na to vykašľať a odídem preč. Čiže ja ťa, ja ťa, Štefan, dôrazne žiadam, aby si si odpustil takéto výkriky a takéto nedôstojné správanie voči kolegyni aj voči nám lekárom, aj k poslancom. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníčkou.) Pani poslankyňa, toto už je nad rámec.

Horváthová, Eva, poslankyňa NR SR
62.
Mňa takéto správanie uráža. Hovoril o tom aj pán Šefčík.
Prosím vás, pán predsedajúci, neprerušujte ma, lebo mi beriete čas... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)


Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Áno, ale rozprávajte k pánovi Šefčíkovi a nie k pánovi poslancovi Kuffovi.

Horváthová, Eva, poslankyňa NR SR
64.
Ale ja hovorím na to, čo pán Šefčík hovoril, ešte raz vám hovorím. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.6.2021 10:34 - 10:36 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Pán poslanec Kuffa, ďakujem ti za tvoje vystúpenie, pomenoval si problém, o ktorom všetci vieme a presne aj my to takto vnímame, ako si pomenoval. Je to, je to veľmi smutné, že sa musíme o takomto niečom baviť, žiaľ, v zákone takáto minimálna mzda nie je. A tento pán doktor, ktorý nám dal podnet, roky na to upozorňuje, už za vlád SMER-u, hej? Opakovane nám hovoril, že dával podnety aj na výbor, aj na ministerstvo. Práve preto, že to je taká malá vec, taká malá zmena, tak ja neviem, či z toho dôvodu sa s tým nikto nezaoberal. Tak sme si proste sadli a povedali si, že budeme sa tomu venovať. Pretože ako radoví poslanci robíme, čo môžeme. Rozprávame sa s ministrom, aj s predchádzajúcim ministrom, pracuje sa na ministerstve na zvyšovaní platov, tak ako ste to pomenovali. Ja verím, že čoskoro bude výsledok. Verím, že na jeseň už, tak, aby sa sestrám zvýšil plat, lebo tie odlivy zdravotníkov a tie podmienky, v ktorých pracujú, sú, sú strašidelné, hej?
Naozaj máš pravdu, sa s tebou stotožňujem. Mladí lekári tým, že majú možnosť cestovať, už v rámci štúdia idú na pobyty v zahraničí, do ERASMU, len do susedných Čiech a keď vidia tú úroveň, ako tam sa pracuje, a aký plat za to môžu dostať, ale hlavne tú, tú úroveň aj toho, čo sa môžu tam naučiť, ako môžu napredovať, tak samozrejme, že si vyberú to, čo pre ich rozvoj je lepšie.
A najhoršie na tom je, že keď sa chcú vrátiť, tak im kladieme také polená pod nohy, že, že si to potom aj väčšina z nich rozmyslí. Takže na tomto máš úplnú pravdu, treba veľmi zapracovať a dúfam, že tento návrh zákona podporíš, pretože je to síce malý krok, to sme spomínali aj s pánom poslancom Šefčíkom, ale tých ľudí, ktorých sa to dotýka, napríklad aj tento pán doktor, on za to roky bojuje, hej, za túto malú vec. A je strašné, že nikto doteraz sa tomu nevenoval, hej?
A čo sa týka zubných pohotovostí, tých, tých poskytovateľov je dostatok, hej? A niekedy aj viacej, ako ten región potrebuje. Len, žiaľ, potom tie peniaze od poisťovní sa rozdelia medzi viaceré tie ambulanciea tých lekárov, tých lekárov jednoducho nezaplatia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.6.2021 10:25 - 10:25 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Tak pán poslanec Šefčík, ja sa chcem hlavne tebe poďakovať za to, s akým oduševnením si sa pustil do tejto problematiky. Aj ako nezdravotník si veľmi dobre uchopil aj tie odborné veci, aj svoj osobný vklad do toho. Naozaj sme sa to, čo si spomínal v rozprave, sme sa spojili s odborníkmi, aj s VÚC, aj s komorou, Slovenskou komorou zubných lekárov, kde v podstate sme načrtli ďalšie problémy, ktorým sa chceme v budúcnosti venovať, ako aj môj predhovorca povedal, spomínal, že sú obrovské problémy so zubnou starostlivosťou na Slovensku, či už čo sa týka počtu lekárov a sociálne slabšie skupiny majú problém si zaplatiť takúto zubnú starostlivosť v regiónoch. Nejdú radšej k zubárovi, pretože nemajú peniaze na to, aby dostali ošetrenie.
Čiže to sú všetko problémy, s ktorými sa musíme potýkať. Práve takíto sociálne slabší občania potom vyhľadávajú len pohotovosti, kde tá úroveň v mnohých tých pohotovostných ambulanciách je žalostná. Hej? Tam to vybavenie je úplne jak z minulého storočia niekedy. Čiže zubní lekári privítali túto našu iniciatívu. Je to síce len malý krok úplne na začiatku, ale naozaj, ako aj pán poslanec Suja povedal, je absolútne nehorázne, aby sme sa tu bavili... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, musíte reagovať na pána poslanca Šefčíka.

Horváthová, Eva, poslankyňa NR SR
Ja reagujem na pána poslanca Šefčíka.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Ale hovoríte o pánovi Sujovi.

Horváthová, Eva, poslankyňa NR SR
Zo širšia to spomínam a nadväzujem na to, čo hovoril môj predchodca. Ďakujem za upozornenie.
Takže toto je taká malá zmena a keď sa bavíme aj o sume 12 euro, tak to je tiež na pováženie. Inšpirovali sme sa vlastne tým, čo je v zákone teraz pri pediatroch a pri všeobecných lekároch, ktorí tak isto majú povinnosť nastúpiť do služby a samozrejme, že ten poskytovateľ, ktorý poskytuje starostlivosť, tak môže dať aj vyššiu sumu. Hej? Takže zatiaľ sme ostali na tejto sume, ale v budúcnosti, samozrejme, že tá suma bude musieť byť vyššia, hlavne keď štát vyžaduje od lekára službu a aj kvôli tomu, aby lekárov nedemotivovali a neodchádzali zo Slovenska ďalej preč.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 27.5.2021 17:45 - 17:46 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda. Ja sa len chcem poďakovať, že ste túto situáciu takto poriešili, a chcem ešte vyzvať aj pána Suju, aby sa ospravedlnil pánovi ministrovi, pretože si myslím, že na pôdu parlamentu takéto prejavy nepatria, obzvlášť, keď sú tu aj ženy a dámy. Mňa osobne sa to dotklo a verím, že aj iné poslankyne, ktoré tu sedia, a my, ja si neprajem, aby sa to tak, aby ste sa tu takto správali. Takže vás vyzývam týmto, aby ste sa ospravedlnili aj nám, ktorí ostatní tu sedíme a ktorí, ktorých sa to dotklo. Takže ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.5.2021 17:14 - 17:14 hod.

Eva Horváthová
Ďakujem pekne. Podobne ako pán poslanec Kyselica chcem uviesť, že hlasovanie č. 134 som sa zdržala a vykázalo ma ako za. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 17:11 - 17:12 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som sa vám chcela, ctená snemovňa, ospravedlniť, že to ide takouto formou. Neni to celkom moja vina, ale myslím si, že je to dobrý pozmeňujúci návrh, ktorý, o ktorom som vedela od začiatku. Mal byť podaný možno na výbore, ale keďže nebol schválený koaličnou radou, neskôr sa tak udialo, ale včera sa nestihol podať v pléne, preto sme si dovolili otvoriť rozpravu. Priznávam to tu otvorene a chcem vás poprosiť o podporu, pretože si myslím, že je to dobrý návrh.
Reaguje na aplikačnú prax, kedy sa to udialo napríklad v prípade pána Lučanského, ktorý mal, jeho rodina mala možnosť, písomný súhlas z jeho strany, že môže nahliadnuť do dokumentácie, ale nemala overený podpis a pacient teda bol v kóme a tento podpis sa nestihol overiť. Čiže reaguje aj na túto kauzu, aj na niektoré iné, ktoré sa stali. A myslím si, že je to dobrý pozmeňujúci návrh, tak vás prosím týmto o podporu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 9:18 - 9:20 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Šefčík, veľmi dobre ste to na začiatku odôvodnil, lepšie by som to sama nepovedala. Ja ako a ty vlastne ako nezdravotník sa dokážeš veľmi dobre vcítiť do problematiky zubárov. Mňa ako lekára sa táto problematika veľmi dotýka. Mnoho možno ľudí aj v tejto sále ani nevedeli o tom, ako vlastne fungujú pohotovosti, a pre mňa je to absolútne nedôstojné, aby sme sa tu bavili o nejakej minimálnej mzde, to malo byť automaticky samozrejmosťou. A keď sme vlastne zisťovali v teréne, že aké sumy na hodinu títo zubári dostávajú, tak je to absolútne nedôstojné. Keď chceme pritiahnuť lekárov naspäť na Slovensku, aby sa zvyšovali stavy zdravotníckych pracovníkov vo všeobecnosti, tak prvá vec je ich ohodnotiť a druhá vec, ide aj to, že im dať späť ich dôstojnosť, hej. Takýmito hodinovými sadzbami, kedy lekár napr. ide na päť hodín do služby a dostane 50 euro alebo dostane 15 euro za celú službu v čistom, to je absolútne nedôstojné. A podotýkam, že ide vlastne o lekárov, ktorých štát im dal povinnosť, aby slúžili v tejto pohotovosti.
Podobný problém bol aj so všeobecnými lekármi pre deti a pre dospelých a my sme sa vlastne, to je aj odpoveď pre pána poslanca Suju, sme sa inšpirovali tým, čo už v zákone je pre týchto, tieto skupiny lekárov, čiže všeobecných lekárov pre deti a pre dospelých, ktorí tiež majú minimálnu mzdu. O tom, či minimálna mzda 12 euro na hodinu je adekvátna, by sme sa tiež mohli baviť, ale zatiaľ nám postačí, keď tam bude aspoň nejaká hranica. A verím, že rozpútame vlastne diskusiu na ministerstve zdravotníctva aj o ďalších podmienkach, ktoré ste aj vy spomínali, to znamená o zabezpečení tých zubných ambulancií, pretože to sú tie ambulancie, kde chodia predovšetkým aj sociálne slabšie skupiny, ktoré nemajú na to, aby si zaplatili drahú súkromnú ambulanciu zubársku so sumami neuveriteľnými, ktoré tam musia zaplatiť za ošetrenie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 4.5.2021 18:26 - 18:39 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Takže dovoľte mi trošku vás oboznámiť s mojím pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom, ktorý predkladám ja ako reakciu na mnohé pripomienky aj z ministerstva zdravotníctva, aj niektorých koaličných partnerov, aj z legislatívnej rady vlády, aj teda z legislatívneho odboru tu v Národnej rade.
Ja sa chcem vopred všetkým teda poďakovať, ktorí na tomto návrhu, aj pozmeňujúcom návrhu spolupracovali, aj tímu ľudí okolo mňa, ktorí mi s tým pomáhali. Dúfajme, že teda tie úpravy, ktoré sme spravili v pozmeňujúcom návrhu, prinesú takú lepšiu aplikáciu tohto zákonu do praxe. Čiže ja to v stručnosti tak na začiatku zhrniem a potom ho celý ten pozmeňujúci a doplňujúci návrh prečítam.
My sme vlastne v tomto návrhu zákona umožnili aj pacientovi, ktorý, o ktorom sa vedie zdravotná dokumentácia, aj dať zákaz, ktorý môže vopred si dať do zdravotnej dokumentácie a môže osoby, u ktorých si neželá po smrti alebo keď náhle upadne do kómy, napríklad aby mu nazerali do zdravotnej dokumentácie, tak aby im to mohol zakázať. V tomto pozmeňujúcom návrhu určujeme to, že takýto zákaz vlastne bude súčasťou zdravotnej dokumentácie.
To, čo sme nemali v zákone vlastne uvedené a čo teraz týmto pozmeňujúcim návrhom dopĺňame, je to, aby lekár, u ktorého takýto pacient v kóme sa ocitne, aby od človeka, ktorý chce pozrieť dokumentáciu človeka v kóme, musel, tento človek musel mať potvrdenie od všeobecného lekára, že takýto zákaz neeviduje u daného pacienta a následne aby bol pacient, ktorý sa z tejto kómy preberie, informovaný o tom, že kto nahliadol do jeho dokumentácie, aby spätne o tom vedel. Čiže to je prvá vec.
Ďalšou vecou, ktorú vlastne upravujeme, je, rušíme jeden celý článok, ktorý tam bol. My sme sa na začiatku, sme mali takú ambíciu, že komplexne upraviť to nahliadanie do dokumentácie a keďže dokumentácia môže byť písomná alebo elektronická, tak sme sa snažili túto úpravu robiť aj v elektronickej podobe. Realita ale funguje tak, že eHealth, ktorý máme len čiastočne zavedený, sa nepoužíva v nemocniciach v takom, v takom objeme, ako by sme si aj predstavovali a v takom, aby to umožnilo lekárovi nahliadať do tejto elektronickej dokumentácie. V nemocniciach napríklad to funguje tak, že si väčšinou nemocnice vedú informačný systém, v ktorom majú všetky vyšetrenia, záznamy o pacientoch, plus ešte aj písomnú dokumentáciu a až keď pacienta prepustia, tak sa vlastne podľa mojich informácií dostáva táto informácia do eHealth-u, hej.
Postupne sa to určite bude zlepšovať, aj ten systém bude viac prepojený, to je v podstate cieľom celého eHealth-u, ale po konzultácii s Národným centrom zdravotníckych informácií sme zistili, že tento proces je tak pomalý a tak ťažkopádny, že v podstate by táto naša úprava nebola realizovateľná najbližšie možno mesiace a dovolím si tvrdiť, že možno rok, dva roky. A keďže ani v praxi sa to nerealizuje, tak sme to nechali v podstate na tom zákaze v písomnej podobe. Myslíme si, že takto to bude realizovateľné v praxi a vyhovieme hlavne teda rodinným príslušníkom pacientov, ktorí sa ocitli v takomto stave, kedy už nevedia rozhodnúť o tom, že tú dokumentáciu sprístupniť môžu.
V súčasnosti takéto sprístupnenie dokumentácie alebo prístup k dokumentáciám majú viacerí ľudia, ktorí sú ustanovení v § 25 tohto zákona, ktorý vlastne my meníme, no a tam sme vlastne dali aj túto zmenu.
Takže dovoľte mi teraz prečítať pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý bol odovzdaný a teda prečítam ho v plnej, v plnom znení.
Takže pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Evy Horváthovej k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
1. V čl. I bod 1 znie:
„1. § 18 sa dopĺňa odsekom 4, ktorý znie:
„(4) Osoba, o ktorej sa vedie zdravotná dokumentácia, je oprávnená zakázať poskytovanie a sprístupňovanie údajov zo svojej zdravotnej dokumentácie osobe podľa § 25 ods. 1 písm. b) a d). Zákaz musí byť vyhotovený v písomnej forme s osvedčeným podpisom osoby, ktorá zakazuje poskytovať a sprístupňovať údaje zo svojej zdravotnej dokumentácie. Osoba, ktorá zakázala poskytovať a sprístupňovať údaje zo svojej zdravotnej dokumentácie, môže tento zákaz kedykoľvek odvolať, a to v písomnej forme s jej osvedčeným podpisom. Zákaz a jeho odvolanie podľa tohto odseku sú súčasťou zdravotnej dokumentácie, ktorú ako celok vedie všeobecný lekár (§ 19 ods. 3 prvá veta). Ustanovením tohto odseku nie je dotknutý zákaz a jeho odvolanie podľa § 25 ods. 8.“.“.
Odôvodnenie: Navrhuje sa nové znenie ustanovenia § 18 ods. 4, v ktorom sú zohľadnené viaceré pripomienky uplatnené zo strany Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, Odboru legislatívy a aproximácie práva Národnej rady Slovenskej republiky a tiež Legislatívnej rady vlády Slovenskej republiky. V prvej vete uvedeného ustanovenia sa spresňuje označenie osôb, ktorým bude možné zakázať poskytovanie a sprístupňovanie údajov zo zdravotnej dokumentácie dotknutej osoby. Ide o doplnenie formulácie podľa § 25 ods. 1 písm. b) a d), ktorou sa odkazuje na presný výpočet osôb, ktorým bude môcť byť daný zákaz. V nadväznosti na to sa zároveň vypúšťa časť vety, v ktorej boli určené osoby, ktorým nebolo možné zakázať sprístupňovanie a poskytovanie údajov zo zdravotnej dokumentácie, ako nadbytočné. V druhej a tretej vete ide o gramatickú úpravu znenia tak, aby bolo prehľadnejšie.
Ďalšou zmenou v novom znení § 18 ods. 4 je vypustenie možnosti prelomenia daného zákazu v prípadoch, ak by išlo o ohrozenie zdravia a života iných osôb, a to z dôvodu nadbytočnosti a nejednoznačnosti tejto úpravy. V novom znení § 18 ods. 4 sa tiež vypúšťa ustanovenie o tom, že zákaz poskytovania a sprístupňovania údajov z elektronickej zdravotnej knižky upravuje osobitný predpis, ktorým je zákon č. 153/2013 Z. z. o národnom zdravotníckom informačnom systéme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Táto zmena bezprostredne súvisí s bodom 6 tohto pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu. Poslednou zmenou je doplnenie úpravy, že zákaz a jeho dovolanie má byť súčasťou zdravotnej dokumentácie, ktorú vedie ako celok všeobecný lekár pacienta. Toto ustanovenie bolo pôvodne obsiahnuté v bode 3 návrhu zákona. Premiestniť tieto úpravy do § 18 ods. 4 je systematickejšie.
2. V čl. I sa vypúšťajú body 2., 3., 6. a 12.
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Odôvodnenie: Po konzultácii s Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky sa navrhuje vypustiť ustanovenia doplňujúce tzv. konziliárne vyšetrenia, a to z dôvodu, že už súčasne platné znenie zákona č. 576/2004 Z. z. obsahuje ustanovenia, ktoré upravujú danú problematiku. Podľa súčasne platného znenia § 21 ods. 3 písm. e) zákona č. 576/2004 Z. z. platí: „Zápis do zdravotnej dokumentácie podľa § 20 ods. 2 a 3 obsahuje - e) výsledky iných vyšetrení, ak sú súčasťou poskytovanej zdravotnej starostlivosti, o ktorej sa vykonáva zápis“. Z citovaného ustanovenia je zrejmé, že sem spadajú aj tzv. konziliárne vyšetrenia, a preto by bola pôvodne navrhovaná úprava v čl. I bodoch 2 a 12 nadbytočná. V tomto bode pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu sa zároveň vypúšťa bod 3 návrhu zákona z dôvodu, že jeho obsah bol presunutý do bodu 1 § 18 ods. 4. Ide o systematicky správnejšie zaradenie tejto úpravy. Taktiež sa vypúšťa bod 6 návrhu zákona, v ktorom bola obsiahnutá úprava poznámky pod čiarou k odkazu 30. Táto úprava už nie je potrebná vzhľadom na nové znenie § 18 ods. 4.
3. V čl. I bod 7 znie:
„7. V § 24 ods. 4 písm. e) sa na konci pripájajú tieto slová: „a ak nie je týmto osobám zakázané poskytovanie údajov zo zdravotnej dokumentácie podľa § 18 ods. 4; ustanovenie § 25 ods. 9 sa použije primerane.“.
Odôvodnenie: V tomto bode pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu ide o zjednodušenie úpravy tak, že obsah pôvodne navrhovaného nového ustanovenia § 24 ods. 5 sa presúva do už existujúceho ustanovenia § 24 ods. 4 písm. e), a to doplnením textu na koniec predmetného ustanovenia. Zároveň sa dopĺňa ustanovenie o tom, že § 25 ods. 9 sa v tomto prípade použije primerane, čo znamená, že aj osoba žiadajúca poskytnutie údajov zo zdravotnej dokumentácie formou výpisu je povinná preukázať, že nemá zakázané poskytovanie údajov zo zdravotnej dokumentácie dotknutej osoby. Bližšie odôvodnenie k preukazovaniu neexistencie zákazu je uvedené v bode 5 tohto pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu.
4. V čl. I bod 10 sa v § 25 ods. 1 písm. d) na začiatok vkladajú slová „za pripomienok uvedených v odseku 9“ a vypúšťa sa slovo „bezprostredne“.
Odôvodnenie: Precizuje sa znenie § 25 ods. 1 písm. d) a vypúšťa sa slovo „bezprostredne“ z dôvodu jeho nadbytočnosti.
5. V čl. I bod 15 znie:
„15. § 25 sa dopĺňa odsekom 9, ktorý znie:
„(9) Osoba, ktorá žiada o sprístupnenie údajov zo zdravotnej dokumentácie podľa odseku 1 písm. d), je povinná preukázať, že nemá zakázané sprístupňovanie a poskytovanie údajov zo zdravotnej dokumentácie podľa § 18 ods. 4, a to písomným potvrdením od všeobecného lekára (§ 19 ods. 3 prvá veta) osoby, ktorá nie je vzhľadom na svoj aktuálny zdravotný stav schopná splnomocniť osobu podľa odseku 1 písm. c) a nemá zákonného zástupcu, nie starším ako 7 dní; všeobecný lekár je povinný na žiadosť tejto osoby vydať jej písomné potvrdenie, ktoré vlastnoručne podpíše a k podpisu pripojí odtlačok pečiatky. V písomnom potvrdení všeobecný lekár uvedie údaje o osobe, ktorá o jeho vydanie žiada, v rozsahu meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu, miesto a dátum vystavenia písomného potvrdenia a informáciu o tom, že zdravotná dokumentácia osoby, ktorá nie je vzhľadom na svoj aktuálny zdravotný stav schopná splnomocniť osobu podľa odseku 1 písm. c) a nemá zákonného zástupcu, neobsahuje zákaz podľa § 18 ods. 4 vo vzťahu k osobe, ktorá o vydanie písomného potvrdenia žiada. V prípade sprístupnenia údajov zo zdravotnej dokumentácie podľa tohto odseku je ošetrujúci zdravotnícky pracovník povinný informovať o tom osobu, z ktorej zdravotnej dokumentácie boli údaje sprístupnené, a to hneď, ako to bude možné.“.“.
Odôvodnenie: Po konzultácii s Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky sa navrhuje doplniť ustanovenie § 25 ods. 9 o úpravu, v ktorej sa upresní problematika overovania, či blízka osoba, ktorá žiada o sprístupnenie údajov zo zdravotnej dokumentácie osoby, ktorá nie je vzhľadom na svoj aktuálny zdravotný stav schopná splnomocniť osobu podľa odseku 1 písmena c) a nemá zákonného zástupcu, nemá daný zákaz na sprístupňovanie a poskytovanie údajov zo zdravotnej dokumentácie. Navrhuje sa doplniť povinnosť pre osobu, ktorá žiada o sprístupnenie údajov zo zdravotnej dokumentácie svojej blízkej osoby, ktorej sa náhle zhoršil zdravotný stav, napr. kóma, aby musela preukázať, že jej nebol daný zákaz na sprístupňovanie údajov. Potvrdenie môže získať od všeobecného lekára tak, že si od neho vyžiada písomné potvrdenie, v ktorom lekár uvedie údaje o tejto osobe (žiadateľovi), informáciu o tom, že jej nebol daný zákaz podľa navrhovaného ustanovenia § 18 ods. 4 a nakoniec písomné potvrdenie vlastnoručne podpíše s pripojením odtlačku svojej pečiatky. Všeobecný lekár je povinný žiadosti o vydanie takéhoto potvrdenia vyhovieť. Taktiež sa doplnila povinnosť informovať dotknutého pacienta o tom, že údaje z jeho zdravotnej dokumentácie boli sprístupnené jeho blízkym osobám podľa tohto ustanovenia.
6. Článok III. sa vypúšťa.
Nasledujúci článok sa primerane prečísluje.
V nadväznosti na vypustenie čl. III sa upraví aj názov zákona.
Odôvodnenie: Navrhuje sa vypustiť ustanovenia týkajúce sa úpravy novely zákona č. 153/2013 Z. z., ktorý upravuje elektronickú formu vedenia zdravotnej dokumentácie, tzv. elektronickej zdravotnej knižky (EZK) z dôvodu jej rozsiahlejších technických komplikácií pri aplikácii navrhovaných zmien v praxi (najmä časová a finančná náročnosť technickej realizácie zmien). Pôvodne navrhované doplnenie ďalších osôb, ktoré by mali mať tiež prístup do elektronickej zdravotnej knižky cez národný portál zdravia prostredníctvom úradného autentifikátora (zákonní zástupcovia osôb, zdravotnícki pracovníci vykonávajúci konziliárne vyšetrenia, osoby oprávnené na výkon klinického auditu) sa ukázalo ako technicky a finančne náročné natoľko, že súčasne nastavený systém a možnosti Národného centra zdravotníckych informácií nemajú kapacity takéto rozsiahle zmeny realizovať a aplikovať. Ako sa ukázalo, problémom je tiež rozdiel medzi systémom elektronickej zdravotnej knižky, tak ako je nastavený, a jeho praktickou realizáciou v ordináciách, nemocniciach a v ostatných zdravotníckych zariadeniach, ktoré sú v súčasnosti nedostatočné. Z toho vyplýva, že pôvodne navrhovaná úprava obsiahnutá v čl. III. by spôsobila viaceré aplikačné komplikácie. Po starostlivom zvážení sa preto navrhuje vypustiť celú úpravu obsiahnutú v čl. III., t. j. doplňujúcu úpravu elektronickej zdravotnej knižky.
Ďakujem veľmi pekne, skončila som.
Skryt prepis