Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

16.3.2022 o 16:10 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vstup predsedajúceho 19.5.2022 14:20 - 14:21 hod.

Gábor Grendel
Takže budeme pokračovať v prerušenej schôdzi odpoveďou pána ministra hospodárstva na prvú otázku.
Nech sa páči, pán minister.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 19.5.2022 14:18 - 14:20 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujeme pekne. Tým sme vyčerpali otázky na adresu predsedu vlády Slovenskej republiky, ďakujeme pekne za odpovede.
A teraz prechádzame na otázky na jednotlivých ministrov. Prvá otázka je od pána poslanca Tomáša Šudíka na podpredsedu vlády a ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Otázka znie:
"Pán minister, ako očakávate nárast cien tepla v sezóne 2022 - 2023? Aké kroky k zastropovaniu cien podnikne ministerstvo? Ako chce ministerstvo pomôcť samosprávam, kde už je teraz cena obrovská? Na základe údajov vieme, že enormne stúpa počet neplatičov pre seniorov, ktorým Robert Fico po dvanástich rokoch vládnutia "zabezpečil" nízke dôchodky v sume 370 eur, je nereálne platiť tak vysoké ceny energií."
Pána ministra neevidujem medzi ospravedlnenými. Naopak je uvedený ako člen vlády, ktorý dokonca zastupuje niektorých kolegov, ktorí sú neprítomní, takže v tejto chvíli preruším schôdzu na tri minúty, aby sme zistili, kde sa pán minister nachádza.
(Predsedajúci: "Zisťujete, pani kolegyňa?" Reakcia z pléna.)

(Krátka prestávka.)

(Po prestávke. Reakcie v pléne.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.5.2022 12:25 - 12:26 hod.

Gábor Grendel
V rozprave teraz vystúpi pán poslanec Milan Mazurek.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2022 17:55 - 18:10 hod.

Gábor Grendel
S faktickou poznámkou ešte pani poslankyňa Jarmila Halgašová.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2022 17:55 - 18:10 hod.

Gábor Grendel
S ďalšou faktickou poznámkou pán poslanec Radovan Marcinčin.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.3.2022 14:42 - 14:43 hod.

Gábor Grendel
Ďakujeme, pán minister.
Otázka číslo osem je opäť od pána poslanca Suju na vás: "Doplníte súčasnú výzvu alebo vyhlásite novú ohľadom skladovacích kapacít rastlinnej výroby?"
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.3.2022 16:16 - 16:18 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda.
Páni poslanci, samozrejme, ľudská vynaliezavosť je bezhraničná, takže všeličo je možné a ja teda ešte raz len upresním, že podobný odsek v rámci toho paragrafu je už aj dnes v tom zákone. Ja ho prečítam a potom prečítam to, čo je v tej novele. Takže dnes to znie takto:
Povinnosť prevádzkovateľa autoškoly:
Prevádzkovateľ autoškoly je povinný
e) vydať po skončení kurzu osvedčenie tomu, kto absolvoval výučbu a výcvik podľa tohto zákona vykonávacieho predpisu a učebných osnov.
Čiže už dnes tam je, že udeľujú vodičské preukazy tomu, kto absolvoval výučbu a výcvik. Existuje kontrola v rámci ministerstva dopravy, kontrola autoškôl a majú proste také príklady, najmä v spojení s korupciou, že buď výcvik sa fláka, alebo výučba sa fláka.
Čiže počuli ste súčasné znenie a nové znenie je: Prevádzkovateľ autoškoly je povinný vydať po skončení kurzu osvedčenie o absolvovaní kurzu len tomu, kto absolvoval výučbu a výcvik podľa tohto zákona vykonávacieho predpisu alebo učebných osnov. Čiže skoro to isté. Osvedčenie o absolvovaní kurzu vydané v rozpore s týmto ustanovením je neplatné. Ja si myslím, že to má svoje opodstatnenie, je to podnet z ministerstva dopravy, vychádza z aplikačnej praxe a myslím si, že má aj istý bezpečnostný, preventívny charakter, možno menej tá výučba, ale viac ten výcvik. Jednoducho, keď ľudia nechodia na výcvik v rámci autoškoly a vybavia si absolvovanie tej skúšky a príde sa na to, tak je podľa mňa úplne v poriadku, aby ten preukaz bol neplatný a proste poctivo, aby si museli absolvovať celý kurz. (Reakcie z pléna.) Ako sa na to príde? (Prerušenie vystúpenia časomerom. Rečník rozpráva mimo mikrofón.)
Skryt prepis
 

16.3.2022 16:10 - 16:12 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
V § 6 ods. 1 písm. e) znie:
"e) vydať po skončení kurzu osvedčenie o absolvovaní kurzu len tomu, kto absolvoval výučbu a výcvik podľa tohto zákona, vykonávacieho predpisu a učebných osnov. Osvedčenie o absolvovaní kurzu vydané v rozpore s týmto ustanovením je neplatné,"."
2. V čl. I v bode 7 § 20 ods. 3 v poslednej vete sa slovo "primerane" nahrádza slovom "rovnako".
3. V čl. I v bode 7 v poslednej vete v § 20 ods. 6 sa slová "a ktorá je zároveň aj držiteľom" nahrádzajú slovami "a ktorá nie je aj držiteľom".
4. V čl. I sa za bod 7 vkladá nový bod 8, ktorý znie: "8. Za § 22e sa vkladá nový § 22f, ktorý vrátane nadpisu znie:
"§ 22f
Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1. mája 2022.
Konanie začaté podľa tohto zákona v znení účinnom do 30. apríla 2022, ktoré sa právoplatne neskončilo do 30. apríla 2022, sa dokončí podľa tohto zákona v znení účinnom do 30. apríla 2022."."
To je všetko, ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 16.3.2022 16:07 - 16:12 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán podpredseda.
Dámy a páni, teda kľúčovým cieľom tejto novely zákona je vytvorenie priestoru pre ministerstvo vnútra a ministerstvo obrany, aby zriadili vo svojich rezortoch rezortné autoškoly predovšetkým z dôvodu, že po vypuknutí pandémie covid-19 dochádza k obrovským sklzom v autoškolách a či príslušníci hasičského zboru, Policajného zboru, ale aj ozbrojených síl majú problém včas sa dostať k vodičským preukazom skupiny C a D a k jednotlivým podskupinám. Takéto rezortné autoškoly už v minulosti fungovali, takže aj technické vybavenie, aj personálne vybavenie majú tieto rezorty k dispozícii, a preto neprináša tento návrh novely žiadne dodatočné náklady na zriadenie týchto autoškôl.
Po prvom čítaní sme boli oslovení ako navrhovatelia ministerstvom dopravy s jedným podnetom a tento podnet sme zapracovali do pozmeňujúceho návrhu, ktorý sa skladá zo 4 bodov. Toto doplnenie je hneď prvý bod a týka sa len naozaj slovného upresnenia jedného paragrafu, resp. jedného odseku v rámci § 6 a týka sa toho, že ak niekto niekto blicuje, poviem to takto ľudovo, vzdelanie v autoškole, a teda že nezúčastňuje sa na výučbe, tak, a príde sa na to, tak vodičský preukaz, ktorý bol vydaný takémuto človeku, sa považuje za neplatný. Ostatné body v rámci tohto pozmeňujúceho návrhu sú čisto legislatívno-technického a takisto precizujúceho charakteru na základe pripomienok odboru legislatívy Kancelárie Národnej rady, takže so všetkými sme súhlasili, ale tieto mali charakter, že nestačilo ich prijať alebo sa s nimi stotožniť na rokovaní výboru, ale vyžadovalo si to takýto pozmeňujúci a doplňujúci návrh, takže teraz s ním prichádzame. Ak teda dovolíte, idem predniesť:
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Gábora Grendela k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Gábora Grendela a Anny Andrejuvovej, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 93/2005 Z. z. o autoškolách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 873.
Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Gábora Grendela a Anny Andrejuvovej , ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 93/2005 Z. z. o autoškolách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sa mení a dopĺňa takto:
1. V čl. 1 sa vkladá nový bod 1, ktorý znie:
"1. V § 6 ods. 1 písm. e) znie:
"e) vydať po skončení kurzu osvedčenie o absolvovaní kurzu len...
=====
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.3.2022 16:03 - 16:03 hod.

Gábor Grendel
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda.
Po vecnej stránke som tento návrh predstavil už v prvom čítaní, takže len doplním, že teraz v druhom čítaní predložím pozmeňujúci návrh, ktorý reflektuje na pripomienky odboru legislatívy Národnej rady. A takisto ešte jedna drobná zmena tam bude z podnetu ministerstva dopravy. Návrh prešiel legislatívnou radou vlády bez pripomienok, takže viac potom poviem v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvý.
Skryt prepis