Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.3.2020 o 12:36 hod.

Mgr. MBA

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 2.4.2020 19:55 - 19:56 hod.

Jana Cigániková
Ďakujem pekne. Chcela by som pozvať zajtra ráno členov výboru na rokovanie výboru o 9. hodine. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 18:49 - 18:50 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Šefčík, ja som si zo začiatku aj hovorila, že však vlastne nehovoríte k téme, ale potom ste spojili životné príbehy ľudí, ktorí zažili nejaký režim a utrpenie s tým, že ste našim kolegom niektorým povedali, že preto nemôžme voliť niekoho, o kom si myslíme, že teda sympatizuje s daným režimom, lebo toto nám ľudia hovoria.
Mňa strašne fascinovalo, napriek tomu, že ste nemenovali, ako sa v tom naši kolegovia našli. A vypočuli sme si, že teda staraj sa o seba, neľutuje sa, to chuj, hanba, chudák, truhlík, blb, došli vám lieky, zlý učiteľ, komik, fašista, teliatko, diagnóza, Ficovi nesiaha po členky, kariérnik. Pán poslanec Vážny tu napriek tomu, že máme zákon, že sa tu jesť nemá, prežúval, usmieval sa tu bez rúška, napriek tomu, že tu máme koronu ako. A všetci títo ľudia vyžadujú slušnosť. (Reakcie z pléna.) Pritom nehovorím o všetkých (zaznenie gongu), ale naozaj keby v parlamente sedela primitívna, hlúpa lúza, chovala by sa presne tak, ako niektorí kolegovia zo SMER-u a ĽS NS teraz... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, poprosím vás o slušnosť.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
... keby, keby sedela, nepovedala som, že sedí, pozor, hej.
A ja to nehovorím ani preto, ja si nejdem tieto vaše ideologické vojny, vy to možno niektorí dobre viete, vôbec nejdem, pre mňa komunizmus sic ako fašizmus, to je jedno. Ja to nehovorím preto, ale ja to hovorím preto, že vyžadujete slušnosť, a aj keď sem príde nový kolega, ktorý naozaj, však akože nebolo to že osobne a teraz do krvi (reakcia z pléna), tak ale vy sa v tom nájdete (ruch v sále) a idete naňho útočiť.
Spomeňte si, keď ste tam sedeli vy prvýkrát, nie je to ľahké takto vystúpiť, asi ho to úprimne hnevá, asi to nie je zlý človek. Tak možno keď chcete slušnosť, tá reakcia by tiež mohla byť trošku slušnejšia. To je všetko, čo som chcela povedať.
Pán Šefčík, ďakujem za vystúpenie. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.4.2020 15:43 - 15:47 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja som si nestihla dať faktickú poznámku v predošlej diskusii, tak to bude veľmi rýchlo z mojej strany. Ja mám v podstate na teba, pán minister, len jednu otázku a mám jednu radu. Rada sa týka seniorov, o ktorých ste hovorili, ale nielen seniorov, ale napríklad problémovými skupinami sú, ja neviem, bezdomovci, kamionisti, ktorí nám chodia cez hranice, lodníci, my poslanci tu, ktorí musíme pracovať, hasiči, policajti. Všetkých týchto by sa mohlo týkať tzv. poolingové testovanie. Viem, že je to problém možno trošku distribučne, logisticky zvládnuť, ale je to riešenie problému, ktorý hovorí o tom, že máme málo testov, resp. obmedzený počet. Ja totiž súhlasím s tebou, čo si hovoril, že nemôžme, a hlavne pri senioroch, ktorí sú naozaj že riziková skupina, nemôžme si dovoliť podľa mňa taký luxus, že púšťať tých seniorov naspäť do tých domovov dôchodcov, keď teda naozaj korona má práve vážne dopady pre túto skupinu. A zároveň máme teda obmedzený počet testov, čiže nemôžme si ani dovoliť testovať niekoho, kto nemá naozaj žiadne príznaky. To by bolo tiež ľahkovážne.
A preto myslím si, že riešením by bolo tzv. poolingové testovanie, ktoré v podstate robí to, že na, podľa toho, koľko ľudí dáte na kopu, či desať, či 50, či 100, ale zoberiete tých, tých x-y vzoriek a vlastne iba jeden test zničíte, iba, iba jedno vyhodnotenie, ktoré vám povie potom o tom, že či celá tá skupina má v sebe zahrnutý ten vírus alebo nemá. Znižuje sa tam senzibilita, ale nie je to až tak vážne, aby sme to nevedeli použiť a práve v prípade seniorov by to bolo riešenie. Problém logisticky bude len, samozrejme, ich dať do, nejakým spôsobom na kopu, ale myslím si, že aj oni sami budú teda spoluúčinní a myslím si, že na toto by si ministerstvo zdravotníctva mohol určite ukecať a budem ti nápomocná, ak budem vedieť.
No a tá otázka, ktorú na teba mám, mňa naozaj zaujíma z pohľadu toho, že ja sa venujem zdravotníctvu, či tieto opatrenia, pretože každý, každý, nemám pocit, že úplne v tom má jasno. Chcem na rovinu vedieť, či sa tieto opatrenia týkajú aj zdravotníkov. Množstvo zdravotníkov, lekárov je eseročiek, neziskové organizácie, občianske združenia, niektorí sa dajú nazvať aj SZČO, resp. sú teda povolania, ktoré sa dajú takto nazvať, čiže zaujíma ma toto, či všetky tieto, a nielen tie, ktoré si dnes menoval, ale ten záchranný balíček, či rátate s tým, že, že teda aj zdravotníci budú mať, ja neviem, preplácané mzdy svojim zamestnancom a aj to, čo si dnes hovoril, nakoľko je to v dnešnej dobe veľmi dôležité vedieť, pretože dnes oni rokujú s poisťovňami, pretože im k 1. 4. končili zmluvy. A ako ste už určite počuli, sú rôzne požiadavky na, na úhrady od zdravotných poisťovní, aj také odvážne, ako napríklad, že uhraďte nám 100 % oproti, od lekárov, oproti našim bežným vlastne výkonom, čo je pochopiteľné z jednej strany, ale v momente, keď sa dostaneme k tomu, že tí istí lekári by potom mali mať zároveň aj nejaké úľavy ako podnikatelia a zároveň by im bolo hradených 100 %, jednoducho by zdravotný systém, ktorý asi vám je všetkým jasné, že teda naozaj melie z posledného a bude to ešte horšie, si nemôže dovoliť prísť o žiadne peniaze navyše.
Ja by som chcela veľmi pekne poprosiť, keby tieto opatrenia sa mohli týkať aj zdravotníkov, aby v zdravotnom systéme zostali peniaze, ktoré naši ľudia budú potrebovať, pretože ak raz sa toto zaplatí zo zdravotných poistení, teda z odvodov nás všetkých, lebo zdravotné poisťovne nemajú svoje vlastné peniaze, tak to už nikdy tomu zdravotníctvu nikto nevráti. A bohužiaľ, bývalá vláda nastavila zdravotnícky rozpočet tak, že tam chýba miliarda už teraz bez nejakej korony, čiže ešte tieto dopady k tomu. Ešte keby sme mali zo zdravotníckeho rozpočtu sanovať vyšetrenia, ktoré sa vlastne vôbec neudiali, ale zdravotníci v tej prvej línii naozaj sú dokonca často bez ochranných prostriedkov, nakoľko, bohužiaľ, v štáte sme ich nemali dostatok a musíme to riešiť, treba na nich myslieť, ale prosím pekne, pán minister, odkazujem aj ostatným ministrom, skúsme na nich myslieť rovnako, ako na iných pracovníkov, aby sa tieto, tieto teda záchranné balíky vzťahovali aj na zdravotníkov bez toho, aby sa siahlo na rozpočty poisťovní, a teda na rozpočet zdravotníctva, ktorému by to potom veľmi chýbalo.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 25.3.2020 11:24 - 11:35 hod.

Jana Cigániková
Ďakujem pekne, ja vám chcem, kolegovia, len povedať, aby ste sa všetci ukľudnili. Teraz som volala s hlavným hygienikom a pán poslanec Baránik má negatívne testy, robili mu ich včera a tak isto kolegynka, ktorá, ktorú nebudem menovať, lebo nebola menovaná, ale tak isto má negatívne testy. Čiže všetko zatiaľ v poriadku. Budú ich ešte opakovane testovať, ale aby ste boli kľudní. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.3.2020 17:16 - 17:18 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Kuffa, čo ste predviedli, je nebezpečný náboženský fanatizmus a nič iné. Vy hovoríte, že nikto nezomrie na koronu? Veď vo svete zomrelo doteraz 16 365 mŕtvych, to všetci boli čo? Alebo keď možno boli len neveriaci, to je v poriadku, keď tí umierajú? 267 840 ľudí bolo potvrdených prípadov. Potvrdený prípad nie sú, nie; korona nie je nebezpečná len pre tých, ktorí zomreli, ale aj pre tých, ktorí ju prekonajú, pretože korona spôsobuje tzv. fibrózu pľúc. Vám sa neokysličuje krv, keď to máte. Tam, tam prichádza k fatálnym dôsledkom, človek nie je okysličený, má vážne problémy doživotne. Šesťsto ľudí denne, vyše 600 ľudí v Taliansku zomrie. Ako to, že, že nikto nezomrie?
A čo sa týka kostolov, veď to je ideálne miesto na množenie koronavírusu. Veď si zoberte sväteničky, spoločné modlitebné knižky v kostoloch, ružence, znak pokoja podaním rúk, spoveď, hostia, veľa ľudí na jednom mieste, toto všetko len podporuje množenie toho vírusu. Ja by som vás chcela veľmi pekne poprosiť, aby sme akože naozaj boli vecní, našu krajinu nezachráni Pán Boh. Keby ju chcel zachraňovať, tak by tú koronu nemáme. Našu krajinu si aj našich ľudí si musíme chrániť sami a začnime podporou tohto zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.3.2020 12:36 - 12:36 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pozývam kolegov členov zdravotníckeho výboru na rokovanie výboru, ktoré sa uskutoční hneď po schôdzi.
Chcem ešte doplniť druhú vec. Vidím tu niektorých kolegov s respirátormi, chcem len teda dobrú radu. Tí, ktorí máte respirátor, dajte si naňho aj rúško, pretože respirátor nechráni ostatných, iba vás, ale je tam taká klapka a normálne vydychujete ten svoj dych von medzi nás ostatných. My, čo máme bežné rúška, chránime ostatných, ale nie seba. Čiže len rada do budúcna. Ak sa tu takto stretneme, na respirátor si treba dať ešte aj rúško.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.3.2020 13:03 - 13:05 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Pán Fico, voľby prebehli, ľudia si zvolili a ľudia si zvolili s tým, že aj o Borisovi Kollárovi oni veľmi dobre vedia, napríklad koľko má detí s koľkými ženami (smiech v sále), vedia, s kým všetkým má fotku. Vy hovoríte, že fotku s mafiánmi. Ale viete, pán Fico, to je, ako lepšie je mať fotku s mafiánmi, jak byť mafiánom.
Hovoríte, a ľudia to vedia teda, že má nevhodnú komunikáciu, vedia to. Viete, prečo to vedia? Lebo Boris sa postavil a povedal ľuďom, áno, toto som spravil zle, toto je moja chyba, takýto som. A napriek tomu ho zvolili.
Vy ste celú dobu vždy klamali! Váš Glváč sa priznal, až keď mu na to, až keď sa to prevalilo, dovtedy zapieral. A teraz vy tu idete niekoho poučovať?!
Takže, áno, Boris má chyby, ale ľudia ho zvolili. Vy ste ľudí vždy klamali. Len preto vaši tajtrlíkovia majú tie tisíce hlasov, lebo ich klamete.
A keď vám smiem pripomenúť, vy, čo idete súdiť, hovoriť o tom, kto je alebo nie je vhodný, vy ste mali Troškovú za štátnu radkyňu, vy ste bývali v Bonaparte u daňového podvodníka, vy nosíte hodiny, na ktoré ste v živote nezarobili, kryli ste zlodejiny a zlodejov a vďaka tomu ste túto krajinu dostali do takej situácie, že tí špinavci, ktorých ste chránili, si dovolili vraždiť, lebo sa cítili vami krytí.
Možno mal Boris Kollár nevhodnú komunikáciu, ale vy ste nevhodný celý, ako ste! Mali by ste sa hanbiť, nemáte ani kožu na tvári a nie tu vykrikovať, rozprávať a niekoho súdiť! (Potlesk.)
Skryt prepis