Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

3.4.2020 o 9:39 hod.

Mgr. MBA

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2020 14:56 - 14:56 hod.

Jana Cigániková
Ďakujem, pán doktor Baránik (povedané s pobavením), za váš, za váš príspevok. A len chcem pochváliť alebo poďakovať za to, ja som vôbec nevedela, že smerácki zdravotníci sú takto multifunkční, ale teda úprimne dúfam, že v iných výboroch majú lepšie výsledky ako v tom zdravotníckom a že to nedopadne podobne, ako s našimi nemocnicami. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.5.2020 14:53 - 14:55 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som chcela povedať aj k tomu, čo tu zaznelo s ohľadom na to, aký zákon je predložený. Ja by som chcela povedať, že doposiaľ zdravotníctvo viedli samí zdravotníci, ministri boli lekári, okrem dvoch, všetci ministri zdravotníctva boli lekári. Sto percent času od vzniku Slovenskej republiky bolo v zdravotníckom výbore ústavná väčšina lekárov, zdravotníkov. Výsledok vidíme dnes. Každý z nás a našich blízkych si užíva výhody toho, keď zdravotníci riadili zdravotníctvo. Nehovorím to v zlom, hovorím to na margo toho, že byť zdravotník a hlavne, keď ste v SMER-e, nezaručuje, že ste teda odborne zdatný a že vám ide o dobrú vec.
Chcem povedať k tomuto zákonu, k obsahu sa máme teda baviť až v ďalšom čítaní, ale keďže tu padajú argumenty a chýba kolegom odborná diskusia v časti, keď sa bavíme o skrátení, tak chcem povedať, sú tu naozaj dôležité veci, ktoré schváliť treba akútne. Keď je argument, že pred dvoma týždňami to nebolo schválené, netreba to ani teraz, nedáva to logiku, keď to pred dvoma týždňami nebolo schválené, tak teraz to treba schváliť s akútnosťou dva týždne plus, čiže ešte viac to treba schváliť.
Riešime tam zdravotnú službu, ktorá bude môcť robiť odbery, to sa doteraz nedá. Riešime tam domovy sociálnych služieb, aby sa mohli testovať, riešime tam tie odberné miesta v tomto zákone. Tak isto tam riešime veľmi akútny mechanizmus financovania poisťovní, pretože ako vieme, tak táto situácia má dopady, obrovské finančné, na zdravotné poisťovne a teda my ich vieme vďaka tomuto návrhu zákona dofinancovať v podstate okamžite, pokiaľ to bude potrebné, cez vyššie preddavky a potom máme nejaký čas riešiť ďalšie, ďalší prílev financií do zdravotníctva. Čiže ja vás chcem teda, kolegovia, ubezpečiť, že naozaj je opodstatnený, sú opodstatnené časti tohto zákona, ktoré naozaj treba riešiť urgentne a akútne.

Ďakujem pekne.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Jedna faktická poznámka. Pán poslanec Baránik, nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2020 14:43 - 14:43 hod.

Jana Cigániková
Ja len krátko, dámy a páni, a toto povedal člen strany, ktorá schvaľovala týždeň pred voľbami v skrátenom legislatívnom konaní dôchodky ako, ako volebnú kampaň. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

12.5.2020 14:36 - 14:38 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 74 z 29. apríla 2020 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo v termíne od začiatku rokovania schôdze Národnej rady Slovenskej republiky v tomto návrhu.
Výbor prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 5. schôdzi dňa 12. mája a svojím uznesením č. 10 súhlasil s návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky s návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie vysloviť súhlas s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 78, sa uskutoční na 7. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predsedajúci, skončila som. Prosím, otvorte rozpravu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.4.2020 17:22 - 17:22 hod.

Jana Cigániková
Pozývam kolegov, členov zdravotníckeho výboru na rokovanie zajtra o desiatej ráno. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 3.4.2020 13:43 - 13:45 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážení kolegovia, ako spoločná spravodajkyňa výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona. Uvedený vládny návrh zákona prerokovali tieto výbory: ústavnoprávny výbor, výbor pre sociálne veci, výbor pre hospodárske záležitosti a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor. Ústavnoprávny, výbor pre sociálne veci a výbor pre hospodárske záležitosti súhlasili s uvedeným návrhom zákona a odporučili Národnej rade návrh zákona schváliť. Výbor pre zdravotníctvo súhlasil s návrhom zákona s pripomienkami, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy.
Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona vyjadrených v uzneseniach uvedeným pod IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Spoločná správa obsahuje 17 pozmeňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporučil hlasovať v bodoch 1 až 17 spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením dnešným, kde ma výbor poveril za spoločnú spravodajkyňu.
Pán predseda, skončila som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 3.4.2020 10:06 - 10:06 hod.

Jana Cigániková
Dobrý deň, zvolávam zdravotnícky výbor ihneď. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.4.2020 9:55 - 9:56 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, mne je len ľúto, že ste nevyužili moje ponuky, kde som teda bola aj za vašimi kolegami a ponúkla som sa, že vysvetlím všetko potrebné, aby sme zbytočne nenaťahovali túto rozpravu aj kvôli tejto situácii, aj kvôli tomu, že je naozaj nutné tieto opatrenia, ktoré sú navrhnuté v zákone, prijať čím skôr, aby naši zdravotníci mali ochranné prostriedky, aby naši občania mali lieky.
Vy, pán Kuffa, ste od začiatku, čo hovoríte, ja som ešte nepočula vaše vystúpenie, ktoré by bolo k veci. Vy sa tu postavíte, kážete tu, úplne ste mimo a zdržujete tým úplne všetkých ani nehovoríte k veci. Povedali ste pár slov o azbeste, len aby sa to teda tvárilo, že hovoríte k tomu zákonu, ani ste to nepovedali správne. Tam sa, tam sa pojednáva o úplne iných veciach. Ja by som vás chcela poprosiť, aby ste si tu nešli ten svoj free style a samoľúbe vystúpenia, kde vám ide iba o prezentáciu svojej osoby, ale aby ste mysleli na občanov Slovenskej republiky.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 3.4.2020 9:51 - 9:53 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona.
Skrátené legislatívne konanie k predmetnému návrhu zákona bolo schválené uznesením Národnej rady Slovenskej republiky z 3. apríla 2020. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v Legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ja ešte za seba doplním, že sú tam naozaj veľmi, veľmi vážne veci, ktoré treba riešiť ihneď, či už ide o respirátory, ochranné pomôcky, ale aj predaj liekov vlastne odtiaľto von do zahraničia. Potrebujeme reagovať okamžite, preto takisto sa prihováram a prosím teda o schválenie tohto zácho..., zákona.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokoval: ústavnoprávny výbor a Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo s tým, že uvedené výbory predmetný návrh zákona prerokujú ihneď.
Prosím, pán predseda, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 3.4.2020 9:39 - 9:40 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, panie poslankyne, páni poslanci, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 37 z 2. apríla 2020 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v oblasti zdravotníctva, a ktorým sa menia dopĺňajú niektoré zákony, na prerokovanie výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo v termíne ihneď.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 3. schôdzi dňa 3. apríla 2020. Výbor svojím uznesením súhlasil s návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky s návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie vysloviť súhlas s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie k vládnemu návrhu zákona o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a k tomu sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 46), sa uskutoční na 4. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predseda, skončila som, prosím, otvorte rozpravu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis