Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

5.6.2020 o 11:20 hod.

Mgr. MBA

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 15:15 - 15:17 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Rado, ja chcem veľmi pekne poďakovať za tvoj príspevok, plný faktov a dát. Už začínaš byť pre mňa rovnaká úroveň ako Jurzyca a Dostál, čo teda vieme všetci, že je naozaj vysoká úroveň, a ja to veľmi oceňujem. Hlavne moja emotívna povaha toto oceňuje, lebo ja poviem pravdu, že teda mňa takéto príkazy a vyslovene založené len na nejakej ideológii a také to, také to povyšovanie sa tých, ktorí vedia, ako sa všetci máme chovať a ako sa máme správať a idú nám to napísať do zákona, mňa to vytáča. Ale, a teda to vystúpenie je zrejme také emotívne, ale keď mi k tomu dáš ešte aj fakty, tak som vlastne rada, že počujem, že teda to nie je len na nejakej emotívnej úrovni.
Ja ti chcem teda ako, ako mamina, ktorá veľmi rada v nedeľu chodí s deťmi do nákupáku, lebo počúvaj, parádne tam je, aj boty si pri tom kúpim, aj na ihrisko s nimi idem, aj do kina večer a fakt super; ja ti chcem veľmi pekne poďakovať za toto vystúpenie. Myslím si, že takých ľudí, ktorí v nedeľu radi chodia do nákupných centier; napríklad ja nerada chodím do lesa. Ako môžte ma skúsiť upáliť, ale fakt normálne ee. Tam nemajú nič, čo by mňa až tak zaujímalo, jedine, že ma donútite zákonom, ale inak fakt radšej by som teda trávila čas s deťmi tam, kde ja chcem tráviť čas. A napríklad ani môjmu partnerovi to nevadí. Fakt, normálne, úplne v pohode si vraví, že však pôjde so mnou alebo aj nie, keď sa mu nebude chcieť, nepotrebuje na to zákon.
Ako mne táto debata, ja k tomu ešte vystúpim, ale mne príde strašne smiešne, že nejaká skupinka ľudí nám tu ide moralizovať a prikazovať, ako sa máme chovať, a je to práve skupinka ľudí z ĽSNS.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.6.2020 10:25 - 10:40 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Kolegovia, ako spoločná spravodajkyňu, spravodajkyňa výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona. Uvedený návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor v určenej lehote. Ústavnoprávny výbor súhlasil s vládnym návrhom zákora, zákona a odporučil Národnej rade uvedený návrh zákona schváliť. Výbor pre za... pre zdravotníctvo takisto vyslovil súhlas s uvedeným návrhom a odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy. Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancom, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona, uuu (rečníčka pozerá do materiálu), odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona (tlač 126) schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Spoločná správa obsahuje šesť pozmeňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporučil hlasovať v bodoch 1 až 6 spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 29, 27 z 9. júna 2020, kde ma výbor poveril za spoločnú spravodajkyňu k predloženému návrhu zákona.
Prá.. pán predsedajúci, skončila som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.6.2020 12:45 - 12:45 hod.

Jana Cigániková
Ďakujem. Chcem len pozvať členov zdravotníckeho výboru, v utorok 8.30 bude rokovanie výboru, tak prosím, aby ste sa dostavili. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 5.6.2020 11:56 - 11:59 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tak na záver. Opakujem, mrzí ma, že tá diskusia prebieha tu. Budem veľmi rada, keď niekoľkokrát opakovaný sľub, že budeme diskutovať skôr a mimo pléna, bude splnený.
Mne to doťahovanie, či, pán minister, sme spolu volali, alebo nevolali, pripadá smiešne. Ja som sa niekoľkokrát ponúkla, že budem pri tvorbe legislatívy, pretože naozaj, pochop ma, aj vy kolegovia, a myslím si, že máte rovnaký pocit, že tu nechceme byť len nato, aby sme stláčali gombíčky, že nám tu niekto príde s niečím hotovým a hotovo, najmä ako vidíte na mne, keď máte teda, že úprimné presvedčenie, že to môže ublížiť ľuďom.
A ja ti, Marek, verím, že ty máš úprimné presvedčenie, že pomôže, ale práve preto žiadam tu medzirezortné pripomienkové konanie a diskusie. To je všetko, čo k tomu hovorím.
Čo sa týka neúnosných doplatkov, ten doplatok, nie je to pravda, že pacient príde a musí, chudák, platiť. Pacient tam má liek zadarmo alebo s malým doplatkom, volá sa ten liek generikum alebo biosimilár. To nie je pravda, že on nemá inú možnosť, ako zaplatiť tie peniaze. To je jednoducho klamstvo.
A keď, Marek, toto nechceš robiť, keď nechceš, aby vznikala situácia, že budú vznikať doplatky, to znamená, ty nikdy nechceš pripustiť konkurenciu. Ako potom, prosím ťa, prinútiš farmafirmy, aby znižovali svoju cenu? Toto je jediná cesta, ako môžeš prinútiť. Opakujem, nikdy v histórii sa nestalo, aby farmafirma originálna neznížila svoju cenu, keď prišiel, keď prišlo generikum.
Ale vždy sa táto diskusia používa. Keď si spomeniete na príbehy v Novom Čase o tom, jak, chúďatko, niekto bude veľa doplácať a tak ďalej. To jednoducho, áno, sú individuálne prípady, ale tie individuálne prípady treba riešiť individuálne a naozaj nie je riešením z verejných zdrojov, keď máme niekoľko prípadov, ktoré proste nezvládajú tú liečbu dobre, veď to sú medicínske dôvody, to sa dá normálne, opodstatnene zariadiť tak, aby poisťovňa bola povinná to vlastne preplácať z verejných zdrojov, resp. určite minister si to aj vie s poisťovňami zariadiť. A sú tam aj iné cesty.
Čiže ja len hovorím, že nevylučujem, že môžu byť individuálne prípady, ale, prosím vás pekne, nerobme to, čo robili všetci pred nami, že naskočíme na túto vlnu a budeme teraz plošne riešiť individuálne prípady tým, že budeme vlastne dávať pre istotu tým originálnym farmafirmám desiatky miliónov navyše, pre istotu. To ako fakt neni cesta. Máme lepšie cesty.
No a hovoríš, Marek, že bude to fungovať presne tak ako doteraz, to je klamstvo, Marek, alebo nie je to pravda, nechcem povedať, že klamstvo. (Reakcia z pléna.)
Ja ho poznám štyri roky a máme priateľský vzťah, takže, áno, pán minister, budem ťa oslovovať takto... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím kľud v sále.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Dobre, že fungovať ako doteraz, vravíš. No je to tak, že preto to máme v zákone, lebo je tam zmena. Keby to fungovalo ako doteraz, nie je to v zákone, že, hej, že akože čo by sme tam napísali, že platí to, čo platí? (Reakcie z pléna.) A môžem vás pekne poprosiť?
No a ešte posledná vec, že tá zmena je konkrétne, že sa bavíme o znížení doplatku, a teda rozšírení koša, pre ktoré to bude platiť späť na tri percentá, ako si sám aj povedal.
A najzásadnejšia a najvážnejšia vec a to sa, to bolo dobré, čo sa podarilo v minulosti, je to, že doteraz tú výnimku mohli uplatniť farmafirmy iba v prípade, že nemali tú konkurenciu a vtedy to je, samozrejme, opodstatnené. Ale ty robíš to, že aj v prípade, že tu je lacnejší liek a my vieme dať tomu pacientovi ten lacnejší, tak my povieme zákonom, nie, my vám dobrovoľne zaplatíme ten drahší. Však prečo né, veď nech sa majú lepšie, nie?
No a vravím, a nevravím to teda jediná, upozorňujem na to, že, že je to problém.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.6.2020 11:45 - 11:47 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážení kolegovia, pán Borguľa, Romana Tabák, vy ste hovorili najmä o tom, že navážať sa do ministra. Ja som to aj, samozrejme, čakala. Ja sa vás chcem opýtať, čo by ste robili na mojom mieste, keď zdvihnete telefón a zavoláte, minister vám nezavolá naspäť, keď napíšete esemesku, tak vám neodpíše, keď sa dožadujete vysvetlenia, nemáte spätnú väzbu?
Ja rozumiem tomu, čo mi hovoríte, ale pýtam sa vás, na mojom mieste, čo by ste robili? Necháte to len tak prejsť, keď viete, že ide o desiatky miliónov eur, ktoré budú v tom zdravotníctve chýbať?
A ja si myslím, ja, ja poviem úprimne, ja to robím presne preto, aby bolo jasné, že vždy, keď nás vynechajú z diskusie, tak jednoducho sa ozvem. A preto, lebo toto je predsa naša úloha. Ja to nemyslím ani v zlom, veď Marek ma pozná, že teda je to moje úprimné presvedčenie, myslím, že viacerí tu.
Čo sa týka tých doplatkov dokola, my sa stále bavíme, aj pani Kavecká hovorí, nebude sa vyjadrovať, lebo, lebo teda väčšina sa v tom nevyzná, ale hneď na to povie v podstate, že generiká sú nefunkčné, hej. Ešte raz opakujem. To je blbosť. Tie doplatky by mali vzniknúť iba tam, kde sú generické alebo biosimilárne náhrady, prepáčte, ťažko sa mi to hovorí. Čiže nie, doplatky nevznikajú. A ešte stále má farmafirma možnosť vlastne znížiť cenu, len ju musí znížiť viac. O to tu ide, aj to vždy robila.
Veľmi dobrá poznámka, pani Kavecká, čo sa týka toho, že je počas COVID-u, aj, Tomáš (Lehotský, pozn. red.), ty si hovoril. Áno, tak prečo sa tam nepíše o núdzovom stave, ale o mimoriadnej situácii? Čiže toto ideme robiť v prospech farmafiriem nie na pár mesiacov, kedy je núdzový stav, alebo možno na pár dní, ale mimoriadna situácia, tá môže trvať aj dva roky. Čiže, dobre, keby to bolo tak, tak potom dajme to na núdzový stav. Len na toto to oklieštime.
U, uuu (rečníčka pozerá do materiálu), jaj, hlavne hovoríte tu o doplatkoch, o pacientoch, ako musia chodiť k lekárom. Vie niekto z vás, aké doplatky? Koľko je tých pacientov? Nikto. Lebo neni urobená dopadovka. Ja len toľko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 5.6.2020 11:20 - 11:36 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. V prvom rade chcem povedať, že ma mrzí, že tu musíme opäť takto stáť. Je to zrejme chyba komunikácie, ale chyba komunikácie nás neospravedlňuje robiť fatálne chyby, ktoré majú fatálne dopady na zdravotnícky rozpočet, pretože sme tu všetci preto, aby sme chránili pacienta ako si, Marek, správne povedal. A pacienta nebudeme chrániť tým, keď budeme plytvať peniazmi, ktoré pacienti alebo občania tejto krajiny odviedli, a dávať ich do vačku farmafirmám, ktoré už dnes sú, majú dosť veľké zisky.
Ja v prvom momente chcem povedať, mne zisky nevadia, viete to všetci. Je to úplne prirodzené, keď niekto podniká, že teda podniká za účelom zisku, a práve preto, že tomu rozumiem, že takto niekto, takto je nastavený, ale resp. aj ľudia chodia do práce preto, lebo chcú mať teda nejakú mzdu atď., jednoducho je to normálne nastavenie, práve preto viem, že možno nie úplne zámerne, ale že je tu, je tu opatrenie, ktoré môže mať fatálny dopad. A je to veľmi komplikované, ale napriek tomu ja to skúsim ctenému plénu vysvetliť a skúsim sa týmto v dobrom prihovoriť aj svojmu kolegovi Marekovi Krajčímu, lebo moje úmysly sú naozaj úprimné a čisté.
Ten návrh zákona, ktorý ministerstvo predkladá, je dobrý až na dva body. V podstate ide, aby som vám presne povedala, o čl. II bod 3 a o čl. III celý.
V čl. II bod 3 sa pojednáva práve o fixnom doplatku. Ono to znie komplikovane, ono to aj dosť komplikované je, poviem pravdu, ale v podstate ide o to, že keď máte originálnu farmafirmu, ktorá vyvinula nejaký liek, tak ona si v podstate môže desať rokov vypýtať za ten liek koľkokoľvek peňazí preto, lebo je monopolom na trhu. To znamená, nemá žiadnu konkurenciu, pretože má patent na ten liek. Čiže ten výskum a vývoj, ktorý je strašne drahý, a my aj chceme, aby bol, a chceme to aj zaplatiť, lebo je to oprávnená požiadavka, veď chceme, aby lieky teda nejak vznikali, tak ten si v podstate, tá farmafirma, reflektuje do tej ceny za desať rokov, hej. Po desiatich rokoch prichádza k tomu, že ten patent na ten liek prestáva platiť a v tom momente môžu všetky ostatné farmafirmy začať vyrábať kópiu toho lieku.
Ja chcem, prosím vás, ja dúfam, Marek, že sa nedostaneme do diskusie o tom, že či generikum, alebo biosimilár je rovnako účinný, ale teda chcem zdôrazniť a viete si to zrejme aj normálne laicky predstaviť, že my v 21. storočí na tej úrovni, akej sme, čiže konkurenčné firmy proste rozdrvia ten liek, analyzujú ho a urobia kópiu, ktorá je úplne presná a presná v tej účinnej látke atď. A prechádza to potom ešte kontrolou na úrovni Európskej únie, na úrovni ŠÚKL-u, je to veľmi prísne. Má to strašne veľa konkrétnych bodov a ešte sú tam aj následné opatrenia, ktoré keby teda sa náhodou tieto úrady pomýlili, tak vedia to vlastne aj lekári, občania zvrátiť.
Týmto chcem povedať, že generikum je naozaj náhradou, veľmi dobrou náhradou originálneho lieku. A v podstate tento moment, keď prichádza konkurencia tomu lieku, je jediný dôvod, prečo farmafirma zníži cenu. Veď prečo inak by to robila? Však ona by potom donekonečna pýtala ten, tú drahú sumu, ktorú má za tých prvých desať rokov. Logicky, lebo však prečo by to nerobila, keď môže?
No a tu prichádza k úplne opodstatnenému boju tých, alebo pochopiteľnému, nie opodstatnenému, pochopiteľnému boju tých originálnych farmafiriem, aby si udržali ten stav, kedy im z verejných financií platíme tú veľkú sumu, čo najdlhšie. Samozrejme, tento zárobok im pokazí, keď príde generikum. Generikum môže na náš trh vstúpiť iba v prípade, ak dá cenu o 45 % nižšiu. V prípade biosimiláru rozdiel medzi tým, jedno že je chemické, druhé je teda na nejakej, na nejakej biologickej báze, ale v podstate má to nahradiť ten existujúci originál, tak pri biosimilári je tá zľava 25 % z ceny.
No, a teraz my máme tento fixný doplatok, ktorý hovorí o tom, že pokiaľ teda príde na trh ten, tá náhrada lieku, ktorá je lacnejšia, a ten originálny liek sa chce teda na, na tú istú cenu, chce dať tú istú zľavu, aby sa dostal, aby bol trhovo zaujímavý, pretože keď by tam bol doplatok a zároveň na trhu existuje liek, ktorý je zadarmo, tak žiadny pacient si dobrovoľne nevyberie doplatok, lebo má na trhu inú možnosť. Takže v záujme vlastných ziskov tie farmafirmy vždy sťahujú ceny, vždy sa to stalo. Vždy. Nestalo sa ešte, že by nestiahli cenu lieku, vždy ju stiahnu, ale ešte pred tým, ako ju stiahnu, skúšajú všetko urobiť pre to, aby to zostalo tak, ako to je, logicky, hej.
A my máme tento paragraf vo fixnom doplatku, ktorý hovorí, že nestačí len stiahnuť cenu na strane pacienta, ale musí stiahnuť cenu aj na strane, na strane poisťovne. Musí teda aj verejnému poisteniu vlastne ušetriť. Je to, je to dobrý paragraf preto, lebo, lebo jednoducho dáva dôvod tým generikom, aby prišli na náš trh. Keby toto nebolo, tak vlastne načo by sem niekto išiel? Keď sem príde, tak tá originálna firma spraví len to, že stiahne cenu a ďalej sa predáva jej liek, na ktorý sú pacienti zvyknutí 10 rokov, a my prichádzame o motiváciu, aby sem stúpili, toto je veľmi vážna vec.
A my do tejto vážnej veci vstupujeme teraz v zákone o COVID-e, ktorý aleže s týmto aleže vôbec nič nemá, aleže vôbec nič. Od 1. 7. vraj mu stúpnu doplatky, veď to sme, akože sa tu ideme tváriť, že, že, že toto je pravda, Marek? Veď doplatky predsa vznikajú len tam, kde existuje generikum alebo biosimilár. A ty vieš, že máme druhý paragraf, práve ten čl. III ty teraz ideš rušiť a ten hovorí o tom, že tá výnimka z doplatku, teda to, že tá farmafirma nebude musieť odpustiť tomu verejnému poisteniu tú časť, tak, tak vlastne tá výnimka v podstate, ospravedlňujem sa, sa to snažím, čo najjednoduchšie uchopiť, ale v podstate ju môže porušiť, môže neuplatniť tú zľavu tomu verejnému poisteniu iba v prípade, ak existuje generikum. Čiže ak generikum neexistuje, ak neni tá konkurencia lacnejšia, v tom prípade môže on dať iba zľavu tomu pacientovi a nemusí dávať tomu verejnému poisteniu a pacient je v poriadku. Čiže opäť nevzniká doplatok.
Ak hovoríš, že sú aj generiká, kde vzniká, to je oprávnene, to je z medicínskych dôvodov, lebo, samozrejme, máme antibiotiká rôzne, rôzne lieky, kde oprávnene a zámerne je nejaký nízky doplatok preto, aby pacienti ním neplytvali, aby si ho nepýtali len tak, lebo im to škodí, hej. Ale aj v tomto prípade sú napríklad sociálne odkázané skupiny chránené. Veď my máme v zákone napísané, že keď majú doplatok vyšší ako 12 euro za tri mesiace, hej, že štyri eurá za mesiac a tri mesiace im poisťovne vracajú všetko nad 12 euro, všetko im vracajú naspäť, dôchodcom, deťom, invalidom.
No a my ideme teraz, ja vám to poviem na rovinu, toto je že čistý lobing farmafiriem originálnych, ktorý sa dostal k ministrovi zdravotníctva, a mňa by naozaj zaujímalo, cez ktorú osobu, a my to ideme robiť, ony sú, vy si uvedomte, že Penta je dedinská filiálka oproti farmafirmám. To je, že ony majú rozpočet národných štátov, hej, že teda nejakých iných, hej, ony majú rozpočet štátov, ony majú zaplatených šikovných ľudí, oni sú veľmi šikovní a dostanú sa, kam potrebujú. A my teraz ideme takýto zákon dávať do COVID-u bez medzirezortného pripomienkového konania a s dopadovkou, Marek, prosím ťa, s dopadovkou, kde píšete, že toto bude mať úsporu 2 mil. eur? Tak, prosím ťa, ja by som chcela vidieť, že kde konkrétne. Ja chcem vidieť, jak ste vypočítali dopadovku, pretože teda toto keď bude mať úsporu, tak ja zožerem kefu. Lebo úsporu toto mať nebude ani náhodou, nemá mať ako. Nemá mať ako. Jediné, čo sa stane, je, že spôsobíme, že vlastne neprídu tie, neprídu na trh tie vlastne generické lieky.
Ja prečítam, čo som si k tomu napísala. Ja som sa ti snažila, Marek, ty vieš, aj esemesku posielať, aj komunikovať. Bohužiaľ, nehovorím, to neni obvinenie, to je len vysvetlenie, že teda je to v dobrom úmysle, ale, bohužiaľ, neprišlo k tej komunikácii, tak to musíme riešiť tu.
Napísala som si k tomu, že nie je dôvod na takýto legislatívny zásah, v núdzovom stave situácia aleže vôbec nesúvisí s COVID-19. A toto je presne to, čo sme hovorili, že my v tomto budeme iní. To sa chceme podobať tej vláde pred nami? Že keď sa nám tam hodí, lebo proste tak, vynecháme to, to je najväčší problém. Ja chápem aj ten dobrý úmysel a môžeš si to myslieť, ale prečo vynechávame to medzirezortné pripomienkové konanie, kde všetci môžu argumentovať o takto vážnej odbornej téme? Prečo to vynechávame? Toto je najväčší problém. Daj to normálne, daj to ako normálny zákon a ja s tým budem úplne okej.
Chcem povedať, že je tam, že to je, že implementácie úplne bez dopadovej štúdie. Tá dopadovka, kde sú samé nuly a je tam číslo že mínus 2 mil., to je že taká kravina, že dlho som väčšiu nevidela. INEKO hovorí predpoklad, že, že namiesto úspory tam bude, sa minie o 30 mil. viacej preto, lebo neprídu generiká. Je to ich odhad, ja ešte k tomu prečítam.
Žiadnemu pacientovi nehrozí vplyvom súčasnej legislatívy doplatok. Ak by aj hrozil doplatok, je tam to chránenie, tá 12-eurová hranica. Ak by aj hrozil doplatok, my tu máme, samozrejme, možnosť, ako komunikovať s farma, á, farmafirmy s poisťovňami, keď už chcú zostať na trhu a chcú mať zisk, aj to budú robiť, samozrejme. Tak existuje takzvané managed entry agreement, kde sa vedia s tou poisťovňou zvlášť dohodnúť. My vieme riešiť individuálne prípady a robíme obrovskú chybu, keď kvôli individuálnym prípadom akože pochováme celý trh. My ideme brániť tomu, aby nám sem chodili generiká, čo, čo je jediné, čo nám pomáha usporiť verejné financie v zdravotníctve, ktoré strašne potrebujeme. Ide len o snahu niektorých spoločností neznižovať svoje oficiálne ceny a možnosť kompenzovať doplatky cez, cez, vlastne cez dobropisy distribútorov. Touto zmenou sa výrazne zníži predpisovanie biosimilárnych liekov a generík, ktoré by mali byť hlavným nástrojom pri šetrení finančných zdrojov.
No a chcem povedať, že je to priamo v rozpore s odporúčaním ekonomického inštitútu INEKO a výrazne sa tam zhorší transparentnosť cenovej súťaže pri predaji liekov. Chcem povedať, je to v rozpore s programovým vyhlásením vlády, kde v časti zdravotníctvo hovoríme o tom, že budeme všetko poctivo merať a vyhodnocovať. Toto sme pri tomto bode nespravili.
Chcem povedať konkrétny príklad. Národný tender na molekulu etanercept vyhral biosimilárny liek. Dochádza k výraznému poklesu ceny, keďže biosimilárny výrobca počíta s navýšením svojho trhového podielu. On sem prichádza preto, lebo ráta s market cherom. Inak načo bude robiť tie papierovačky a opičky, keď príde sem a vie, že aj tak nepredá ani jednu škatuľku? Oni sem preto prichádzajú, lebo vedia, že keď dajú nižšiu cenu, tak, tak budú mať nejaký záber, budú mať nejaký, nejaký zisk. A keď a my robíme všetko preto, aby sme tomuto trhovému správaniu zabránili. A potom bránime tomu, že nám sem prídu. A potom nebudú mať tie originál farmafirmy aleže vôbec žiadny dôvod znižovať cenu. Čo akože majú dobré srdce, takto urobia? Nie, ony to spravia len vtedy, keď im príde konkurencia. A vždy, keď príde konkurencia, môžu hroziť doplatkom, budú rozprávať o tom, aký tam bude doplatok. Ale realita je tá, že vždy znížili cenu nakoniec, lebo chcú zarobiť. Furt, proste nula je menej, ako zarobiť aspoň niečo.
Originálny výrobca nemusí znižovať teda pri tomto cenu, iba formou dobropisov kompenzuje distribútorovi rozdiel. Biosimilárni výrobcovia nemajú žiadnu motiváciu vstupovať na trh a znižovať cenu v tendroch, pretože sa nedokážu na trhu presadiť.
Chcem citovať INEKO, pána Goliáša, v analýze, ktorá sa tomuto venuje: "Uvedená výnimka z fixného doplatku môže odrádzať výrobcov lacnejších liekov vrátane generických a biosimilárnych vstúpiť na trh, resp. im sťažuje podmienky udržať sa na trhu. Súčasne znižuje motiváciu výrobcov lacnejších liekov znižovať ceny, keďže vďaka kompenzácii doplatku pacienta na nulu sa trhové postavenie drahšieho lieku zmení len veľmi ťažko."
Citácia INEKO ďalšia: "Konkurenčný tlak biosimilárnych liekov znižuje ceny liekov s rovnakou účinnou látkou." Vďaka tomu môže byť podľa orientačného odhadu INEKO v najbližších rokoch realizovaná úspora vo verejných zdrojoch vo výške 23-30 mil. eur ročne. Navrhovaná zmena absolútne vylučuje zvyšovanie podielu biosimilárnych liekov a jednoznačne je namierená proti šetreniu finančných zdrojov.
Oslovila som generikov. Marek mi, ty si mi povedal, že ak niekoho obviňujem, že lobuje za originalistov, tak ja lobujem za generikov, ja sa k tomu chcem priznať. Ja jasné, že lobujem. Však lobujem za konkurenciu. Keď to neurobíme, tak my ich v živote nedonútime, tie farmafirmy, znižovať cenu. Jasné, že lobujem za generikov v zmysle, že lobujem za pacientov. Lebo keď raz dám niečo tej farmafirme do vačku, tak na druhom konci mám decko, ktorému neviem kúpiť vozíček.
A generici k tomu vravia: "Nevidíme dôvod na takýto legislatívny zásah v núdzovom stave, lebo znamená rozširovanie koša pre finančne náročné lieky, ktoré by mohli aplikovať výnimku z fixného doplatku." To je ten prvý paragraf, tam sa, prosím pekne, úplne nezmyselne, aj to, čo sa horko-ťažko vybudovalo, sa ničí, lebo teraz máme ten fixný doplatok nastavený tak, že vlastne firma ho môže porušiť, to znamená, nemusí dať zľavu tomu verejnému poisťov... pri všetkých liekoch, ktoré stoja viac ako približne 50 euro. Lebo máme tu hranicu na 5 % z priemeru minimálnej mzdy spred dvoch rokov, čo bola približne tisícka, tak si prestavte, že lieky drahšie ako 50 euro, tam vlastne je tá, a zároveň ten druhý odsek hovorí o tom, že a zároveň má v tej istej úhradovej skupine konkurenciu, tak vtedy tá farmafirma vlastne môže porušiť ten doplatok a môže urobiť, môže urobiť to, že dá zľavu iba poistencovi, čo je, čo je úplne dostatočný kôš na to, aby sa realizovali. Nie, my to ešte bez diskusie ideme znižovať na lieky od 30 eur na 3-percentá. Nezmyselne, hej.
"Nesúvisí to takisto s COVID-19", píšu, navyše v skrátenom legislatívnom konaní, nemá to opodstatnenie. Implementuje sa bez dopadovej štúdie, naďalej bude pretrvávať porušenie hospodárskej súťaže pre viac molekúl. Stráca sa motivácia predpisovať generiká, biosimiláry, zmení hranice doplatku pacienta z 5 % priemernej mesačnej mzdy zamestnanca na doplatok vyšší ako 3 percentá, znamená viac vynaložených nákladov zo štátnych verejných zdrojov na lieky. Opäť sa vraciam k tej dopadovke, jak ste vy prišli na tie, na tú úsporu 2 mil., mňa by to fakt zaujímalo? A dôjde k plytvaniu finančných zdrojov na lieky.
Ja by som chcela ešte na záver povedať, že najväčší problém tohoto celého, lebo tam je priestor na diskusiu, aj ten úmysel. Ja určite ministerstvu verím, že je tam strach z toho, že vzniknú tie doplatky. Veď toto farmafirmy robia celú dobu. Vždy, keď má prísť k revízii úhrad, čo robí to isté vlastne, že porovnáva tú cenu konkurencie, vždy, keď má prísť k referencovaniu, je to ťažká téma, málokto sa v nej vyzná, málokto sa tomu venuje. Pochybujem, a to nemyslím ako urážku, že, že väčšina pléna o tomto niečo vie preto, lebo je to strašne komplikované. Ale minister zdravotníctva jasné, že o tom niečo musím vedieť, určite sa aj pokúša. A keď sa pokúša, alebo aj vie, samozrejme, to nechcem tým povedať, že nevie ani náhodou, prepáč, ak to tak vyznelo. Ale chcem len povedať, že keď sa teda, samozrejme, snaží, aj ja by som sa snažila zistiť čo najviac. Áno, tak prichádzajú k nemu ľudia, ktorí mu poradia takúto vec. A ja by som teda veľmi spozornela na mieste ministra zdravotníctva, keď mi príde niekto poradiť toto bez dopadovky, bez medzirezortného pripomienkového konania. Lebo aj keby mal pravdu a myslel to dobre, tak predsa prečo neísť normálnou legislatívou?
Čiže moja najväčšia výhrada smeruje k tomu, že to nemá nič s COVID-19. A ak to ministerstvo chce predložiť a má argumenty, ktoré, Marek, určite máš, tak potom to predložte normálne. Ale nie takýmto spôsobom, pretože nám sa môže stať, Marek, ty neuveríš, ale nám sa môže stať, že sa mýlime a potom nám na to zomrú ľudia. To sa môže stať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

5.6.2020 11:18 - 11:20 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, pardon (rečníčka listuje v materiáli), v súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajkyňu k tomuto návrhu zákona. Skrátené legislatívne konanie k predmetnému návrhu zákona bolo schválené uznesením Národnej rady, predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre zdravotníctvo s tým, že uvedené výbory predmetný návrh zákona prerokujú čím skôr.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 5.6.2020 9:57 - 9:59 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Dovolila som sa, som si prihlásiť sa do rozpravy preto, lebo aj na zdravotníckom výbore zazneli k tomuto návrhu zákona pochybnosti o tom, či je dôvod pri všetkých bodoch na skrátené legislatívne konanie. A musím povedať, že aj ja sama osobne mám pochybnosti, a to konkrétne pri bodoch, ktoré sa venujú fixnému doplatku. Viem, že je to asi komplikovaná téma a budem to vysvetľovať potom v diskusii priamo, a teda v bode, ktorý vlastne reguluje konkurenciu, resp. ju nejakým spôsobom znižuje.
Myslím si, dôvodom na skrátené legislatívne konanie podľa pána ministra má byť, že od 1. 7. majú vzniknúť nejaké doplatky pacientov. Podľa mojich vedomostí, informácií toto naozaj nie je dôvod, nemá to nič spoločné s COVID-19, nie je to ani pravda podľa môjho osobného presvedčenia.
Toto celé hovorím preto, aj ja som na výbore súhlasila so skráteným legislatívnym konaním.
Vážení kolegovia, ja chcem veľmi pekne poprosiť, aj tí, ktorí máte pochybnosti, aby ste s tým súhlasili, pretože sú tam veľmi dôležité veci, hlavne to, čo čítal pán minister, čo sa týka vzdelávania, sú tam veci okolo, okolo ďalších pravidiel, ktoré musíme dodržiavať, a je nevyhnutné, aby sme to schválili. Prosím vás, nech vás tieto body nevyrušujú. Ja osobne teda chcem dať plénu vedieť, že osobne navrhnem, aby boli vypustené vlastne z tohoto zákona, prebehne k tomu ešte diskusia. Čiže nech vás toto nevyrušuje, pokiaľ je tam teda takéto niečo, tak naozaj dávam teda svoje slovo, že o tomto ešte diskusia prebehne a príde návrh na vypustenie tých bodov, ktoré nemajú s COVID-19 nič spoločné.
Chcem pripomenúť aj svojmu kolegovi pánovi ministrovi Marekovi Krajčímu teraz prejav prezidentky, ktorá presne hovorila o tom, že nemáme pchať do zákona veci, ktoré tam nepatria, a naozaj, tieto dva body nemajú s COVID-19 nič spoločné.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 5.6.2020 9:56 - 9:57 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 118 zo 4. júna pridelil návrh zákona na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s mimoriadnymi opatreniami (tlač 125), pridelil ho na prerokovanie Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo v termíne do začiatku rokovania schôdze Národnej rady. Výbor prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 9. schôdzi dnes, uznesením z 5. júna 2020 súhlasil s návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky s návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie vysloviť súhlas s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa menia a doplňujú niektoré zákony v súvislosti s mimoriadnymi opatreniami súvisiacimi so šírením COVID-19 (tlač 126), sa uskutoční na 8. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predsedajúci, skončila som, prosím, otvorte rozpravu, do ktorej sa rovno aj hlásim.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 4.6.2020 17:18 - 17:19 hod.

Jana Cigániková
Prepáčte, je to trochu neštandardné, s oznamom, len teda zabudla som sa prihlásiť, keď som sa mala, ospravedlňujem sa. Ja, všetci dávajte pozor, ale toto je oznam len pre členov zdravotníckeho výboru, že bude zajtra 8.30 hod.
Ďakujem vám za pozornosť. (Povedané so smiechom.)
Skryt prepis