Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

9.6.2020 o 17:07 hod.

Mgr. MBA

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.9.2020 11:55 - 11:56 hod.

Jana Bittó Cigániková
Ďakujem pekne. Ja chcem pozvať len kolegov zdravot..., zo zdravotníckeho výboru na rokovanie výboru k tomuto návrhu zákona, čo práve prešiel, dnes o 13.00 hod. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 16:23 - 16:25 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Pellegrini, ja chápem, že Igor Matovič v zahraničí vás nemusel úplne nadchnúť a že ste nespokojný možno s jeho vystupovaním. Máte pravdu v tom, že čo sa týka diplomovky, je to, je to hanba, nielen jeho, ale aj viacerých kolegov, aj vašich bývalých kolegov. Jednoducho toto je systémový problém. A dokonca si dovolím povedať, že asi aj máte pravdu, že teraz merame dvojakým metrom.
A ja vám poviem prečo. Ja som si to musela sama v sebe vysporiadať. Ja vám poviem prečo. No, viete, je rozdiel, keď niekto pred 20 rokmi ako mladícku nerozvážnosť si uľahčil nejakým spôsobom život a spôsobom, ktorý bol vtedy dovolený jeho, alebo zodpovednými za, za danú prácu. Ale to bolo pred 20 rokmi.
Ja vám poviem, čo bolo včera. Včera Špecializovaný trestný súd vydal rozsudok pre spáchanie trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe v súvislosti s prípravou a následnou realizáciou verejného obstarávania na nákup CT prístrojov a najmä ich servisu s názvom Multimediálne počítačové tomografy, ktoré nakupoval pán Blanár, predkladateľ odvolávania. Cena za kus nového CT prístroja bola 400-tisíc, servis na päť rokov bol 3,2 mil., je to 8-násobok cenu prístroja. A za podpísanie zmluvy Blanárom bol odsúdený zatiaľ neprávoplatné na päť rokov, na sedem rokov, prepáčte, odňatia slobody s povinnosťou uhradiť 500-tisíc ten pán, ktorý mal na starosti verejné obstarávanie. Nechcem hovoriť jeho meno.
Čiže pre toto je rozdiel, keď sa niečo dialo včera. A teraz vy tu idete moralizovať a podávať návrhy na odvolávanie. A je niečo úplne iné, ak Igor Matovič alebo niekto iný pred 20 rokmi urobil nejakú nerozvážnosť, alebo že má nejaké... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 13:00 - 13:02 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem. Takže vecne. Marian, interrupcia nie je vražda. Nemôžete zabiť niečo, čo ešte nežije, a embryo nie je dieťa. Začnime vecne takto. Neob..., prosím vás neobviňujte, nerobte zo žien vrahyne, ja som vám to aj hovorila, a z lekárov vrahov, lebo robia niečo, čo je podľa zákona spoločnosti teda dovolené, je tam zhoda, že to teda nie je vražda. Opakujem, nie je to vražda.
Ak, ak uprednostňujete záujmy dieťaťa, ktoré ešte neexistuje, nežije, necíti, nemyslí, pred ženou, ktorá žije, cíti a myslí, môže to spôs..., môže to mať fatálne, fatálne dôsledky, a preto s týmito návrhmi sa, sa nijako nedá súhlasiť, lebo potom môžete mať na svedomí samovraždy žien, vraždy nechcených detí, strašné osudy nechcených detí.
Teraz naozaj sa snažím byť vecná, to je dôvod, prečo my bojujeme proti zákazu ako takému a skôr sa snažíme, aby neprišlo k tomu rozhodnutiu, aby tá žena na interrupciu, či už tu doma, alebo zo zahraničia išla, ide o tú podstatu, že vy neodstraňujete ten dôvod, prečo vlastne sa rozhodne na tú interrupciu ísť. A ak by sme brali do úvahy, keď budeme tvrdiť, že teda je to okamžite život, tak okamžite po, po splynutí spermií vajíčka, no tak potom navrhujem rovno po súloži tú ženu zaistiť, lebo viete, už tam môže vznikať život, treba ju hneď zaistiť, ale muža nie. Pozor, muža nie, ten, ten môže súložiť, koľko chce. Ten nech pokračuje. Ale ženu treba zaistiť, lebo čo keď je tam život, viete. Takže keď sa na to pozriete, naozaj je to absurdné, posúvať to do tejto roviny a hlavne trošku je aj absurdné, že sa tu vy, vyjadrilo doteraz 30 mužov, jedna žena v rozprave, vaša kolegyňa vo faktickej, ja som druhá. Ani jedna žena, ani jedna žena, všetko to tu riešite vy chlapi.
Ja, mňa mrzí, že som nestihla prísť do rozpravy, nevedela som, že je to takto, ja som myslela, že od 13.00 hod. je, dávam slovo, že rada si to prídem s vami vydiskutovať na váš klub a dám, dám vám svoje výhrady.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.7.2020 17:21 - 17:22 hod.

Jana Cigániková
Ďakujem. Rada by som pozvala kolegov zo zdravotníckeho výboru na výbor zajtra o ôsmej ráno, bohužiaľ, inokedy sa nedá. Takže zajtra o ôsmej ráno budeme mať výbor. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 16:22 - 16:24 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
No aké typické! Tak sedem chlapov nám povedalo, ako sa máme chovať, jedna žena, jediná, ktorá sa ozvala, s týmto návrhom zákona nesúhlasí, ale zato sedem chlapov súhlasí. Vám sa ľahko hovorí, chlapci. Vy to dieťa nemusíte ani porodiť, ani vychovať. Väčšina žien, ktoré ide na interrupciu, ktorá ide na interrupciu, sú ženy, ktoré zostanú samé, pretože chlap ujde.
Pán Kotleba, niekedy aj za mladšou, viete, za inou. Jednoducho sa to stáva v živote, a preto ja neobhajujem žiadne zabíjanie. Po prvé nie je to zabíjanie. Keby bolo, tak ženy, ktoré dnes idú na interrupciu, tak skončia vo väzení. Neskončia preto, lebo spoločnosť sa jednoznačne zhodla na tom, že to nie je zabíjanie, a po druhé nie sú to deti. Je to embryo alebo plod, budúce dieťa, ak sa tá žena rozhodne.
Pýtali ste sa, kto má právo. Žena má právo rozhodnúť, či sa to dieťa rozhodne. Tak to stvoril ten váš Boh, my rozhodneme o tom, či sa to dieťa má narodiť. Keby to tak nechcel, tak predsa nedá nám možnosť interrupcií.
Vy nemáte právo, my nie sme schránky na rodenie detí. Vy chlapi, hlavne chlapi tu v parlamente, nemáte právo napísať ženám, aby povinne rodili deti, lebo vy si to prajete. Takto to nefunguje. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.7.2020 16:03 - 16:13 hod.

Jana Cigániková
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.7.2020 11:16 - 11:16 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som veľmi rada odovzdala gratuláciu nášmu kolegovi Stanislavovi Mizíkovi od našich kolegov mladých saskárov, ktorí síce nie sú historici, ale spomenuli si na veľmi dôležité výročie. Dnes je tomu presne rok, kedy Najvyšší súd oslobodil pána Stanislava Mizíka za, za šírenie nenávistných statusov na sociálnych sieťach. (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedom.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pani poslankyňa, toto nie je procedurálny návrh, pri všetkej úcte.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Údajne preto, údajne preto, že nevie pracovať s počítačom.
Ďakujem pekne. (Hovorené súbežne s predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.7.2020 12:00 - 12:01 hod.

Jana Cigániková
Ďakujem. Ja len chcem pripomenúť kolegom zo zdravotníckeho výboru, že teraz máme výbor, ak môžte, tak vás pozývam na výbor. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 17:28 - 17:30 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Skúsim rýchlo. Pán Taraba, excel je vždy dobrý, vždy. To je základná pravda, hej.
Potom že zavreté, keď bude vlastne zavreté, tak na dedinách bude vo zvyšku týždňa väčšia tržba. Okej, berem, sme 11:3.
Pán Kotleba, zrušenie minimálnej mzdy chcem ja preto, pretože chcem, aby dostali tí ľudia prácu aj ktorí málo, aby sa jednoducho podnikateľom oplatilo radšej zamestnať, aj keď za menej. Rozloženie času bolo preto, lebo to bolo jedenásť ku dve, čiže áno, viac času som venovala tým jedenástim bodom. Sociálna interakcia, to už si nepamätám, prepáčte. (Povedané s pobavením.)
Pani Halgašová, zahraničie, DPH, výborne. Chodia do DPH, čiže sme 12:3, ďalší mínus.
Pán Linhart, ďakujem za tú slečnu, bolo to veľmi milé, a tiež za súhlas s voľným trhom.
A pán Szőllős hovoril o tom, že nejde o zákaz, je to zákaz nedeľného predaja. Teraz je to voľno, kým je to dobrovoľné. Akonáhle to prikážete, už je to povinnosť. Čiže je to buď príkaz, alebo zákaz, neni dobré ani jedno. A enviroaspekt ste spomínali, že teda životné prostredie. No, ja chcem povedať, že hovoríte o obmedzení konzumu, ale zároveň hovoríte ako plus pre toto opatrenie, že vlastne k obmedzeniu konzumu nepríde, lebo sa to premietne na iné dni, čiže neberem a neberem to ani preto, lebo ideme navštevovať lesy, ktoré zničíme.
Pani Sulanová hovorí o zdraví, o tom, že to je v podstate zdravšie. Môžem povedať, že berem, okej, dajme tomu, že teda, keď ich prinútime ísť do toho lesa, tak to bude zdravšie. Aj keď ja napríklad by som bola radšej na gauči, ako ísť do lesa, preto lebo celý týždeň som veľmi aktívna, cvičím, makám a chcem mať cez ten víkend pokoj. Čiže práve preto, že cez týždeň som aktívna, chcem mať jednoducho víkend voľný.
No a, pán Kéry, zákaz je podľa vás legitímny. No podľa mňa iba, keď teda je nutný, ale ja si naozaj dokážem aj v extrémnych prípadoch povedať, že nutný nie je... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.6.2020 17:07 - 17:16 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
No, ďakujem. Vážení kolegovia, kolegynky, tak som si povedala, že keď je veľa emócií, dám si trochu excelu, mne to pomáha, a skúsila som si počas toho, jak som vás tu počúvala, písať teda vlastne plusy a mínusy toho opatrenia. A chcem vás pekne poprosiť, keby ste ma mohli počúvať a zapísať si, pokiaľ mi tam niečo bude chýbať, že mínus alebo plus. Ak tam chýba, nie je to zámerné.
Ako to teda vidím ja. Vidím ako veľké mínus, že je to zákaz. Nech akýkoľvek dobrý zámer máme, to znamená, keď máme zámer, aby ľudia viac trávili voľného času s rodinami v lese, tak potom to podľa mňa nemá byť formou zákazu, aby ho trávili inde, ale motiváciou, aby ho trávili v lese. Čiže; ak ide o toto. Čiže sám osebe, že ideme formou zákazu niečoho, do niečoho nútiť, ja by som ocenila, keby to bola v podstate pozitívna motivácia.
Obmedzuje to. Obmedzuje to po prvé tých, ktorí chcú tráviť čas na nákupoch v nedeľu. Sú aj takí, ja som taký človek. Nemyslím si, že som horší človek, aj keď možno mnohí z vás áno, ale jednoducho ja od pondelka do piatku naozaj sa snažím pracovať, v sobotu si oddýchnem a keď mám čas, tak keď idem nakupovať, tak v nedeľu. Rada so sebou zoberiem decká, rada to spojím aj s nejakou zábavou, ideme aj do kina, mám takto strávený čas oveľa radšej ako napríklad čas strávený v lese. Hovorím to úplne na rovinu a nemyslím si, že som preto zlá. Je takýchto ľudí viac a týchto obmedzujeme. Obmedzujeme tých, ktorí chcú nakupovať, nielen teda tráviť čas s rodinami, ale aj nakupovať, ktorí si chcú nakúpiť.
Obmedzujeme tých, ktorí chcú pracovať, to znamená študenti, to znamená napríklad matky s deťmi, ktoré od pondelka do piatku proste nemôžu ísť do práce, pretože im to dieťa nemá kto postrážiť a v sobotu, nedeľu je doma mama alebo manžel a iba vtedy si môžu ísť privyrobiť, tak my im to ideme zakázať, lebo nám sa to nehodí.
Ja chcem len povedať, že nech je argumentácia akákoľvek, že nepríde, že nebude menej pracovných miest. Tak keď máme sedem ľudí, ktorí robia sedem dní v týždni a jeden deň zavreme, tak už bude robiť len šesť ľudí. To nebude tak, že sa to premiestni, hej. Čiže keď jednu sedminu zavrete, tak potrebujete o jednu sedminu menej pracovnej sily a objaví sa to buď na čase, alebo na pracovných miestach. Čiže sa im skráti čas, a teda mzda alebo, alebo pracovné miesta.
Pridáva to prácu iný deň. To znamená, že v nedeľu zakážem a sami hovoríte, že však tá spotreba sa presunie do iných dní. Áno, presne tak. Tá pokladníčka za tých pár stoviek bude iné dni bez príplatku cez sviatok, bude jednoducho pracovať viac, o jednu sedminu viac, lebo tí nakupujúci prídu jednoducho iný deň. A to nie je tak, že sa tam pridá ďalšia pokladníčka. Né, ten kapitalista – a to mi verte, lebo aj ja som kapitalista –, ten kapitalista využije tie medzery, kedy, kedy tam napchá ďalších zákazníkov. A keď to náhodou tá pokladníčka nestihne, no, bude o desať, o dvadsať minút dlhšie, lebo to nestihla. Toto ju čaká, ale za polovičný, za polovičný plat, pretože ste jej zobrali príspevok, ktorý mala v nedeľu, hej. Ukracuje teda to o mzdu a o pracovný čas, ako som hovorila, čiže buď, buď vlastne príde o stopercentný príplatok v nedeľu, alebo mohla namiesto toho mať iný deň voľno.
Vy, prosím vás, nehovorme stále, že oni robia sedem dní v týždni a každú nedeľu. Keď robí niekto v nedeľu, no tak áno, v utorok má voľno, hej, alebo v stredu, robia krátky, dlhý týždeň. To neni tak, že oni akože teraz nerobia nič iné, len chodia do roboty, majú krátky, dlhý týždeň, mnohým z nich to vyhovuje. Čiže buď, alebo, ale o niečo prídu. Je to, je to vyslovene pre nich ukracujúce. A ja sa chcem spýtať, že či sa vám to zdá sociálne, niekomu zobrať výplatu, lebo mne nie. Naozaj to hovorím. A ja si teda nemyslím, že som veľmi prudko sociálne cítiaca. Vždy sa snažím vžiť do tej role, ale naozaj sa pozerám na svet spôsobom, že sa snažím, aby každé jedno euro bolo čo naj, najspravodlivejšie vynaložené a aby našlo svoje miesto v čo najväčšom úžitku pre ľudí.
Myslím si, že ide o zisk tých, tých reťazcov, o ktorých ste tu hovorili, pretože ak niektorí obchodníci tvrdia, že v nedeľu majú najmenšie tržby, a zároveň tvrdia, že nechcú trápiť svojich zamestnancov, prosím vás, vysvetlí mi niekto, prečo teda nezavrú? Však ja keď mám obchod a nemám tržby a nechcem trápiť zamestnancov alebo len jedno z toho, proste mám obchod a nemám tržby, no tak zavrem. Lebo načo budem mať obchod, ktorý mi nezarába? A pravda je presne tam, že jediný dôvod, prečo nezavrú, je to, aby náhodou nešli tie tržby inam. Čiže ide o zisk tých ľudí, tých obchodníkov väčšinou, ktorí vlastne mohli by zavreť aj dnes, ale žiadajú o pomoc zákonom zakázať to aj ostatným, aby náhodou sa nestalo, že hentam sused, on zarobí a ja nemôžem. O toto ide.
Je to diskriminácia iných. Pýtam sa, že prečo len predavačky? Pýtam sa, že čo so židmi? Tí by chceli sobotu voľnú. A čo s moslimami? Tí by chceli v piatok. Prečo len v nedeľu, prečo len kresťania? A myslím si, ďalšie mínus, je to v kríze veľmi nevhodné. To asi zhodneme, že je to veľmi ekonomicky riskantné v kríze. Na to tu padlo viacej argumentov.
Odvody; ja ako tímlíderka pre zdravotníctvo, šéfka zdravotníckeho výboru, som tak pozrela na tú analýzu INESS-u, 3 300 plných pracovných úväzkov krát 130 euro priemerný zdravotný odvod, len zdravotný, ešte sa nebavíme o sociálnych, hej. To je 429-tisíc eur, 429-tisíc eur menej sa odvedie do zdravotného poistenia, do zdravotnej poisťovne mesačne. To je mesačne 170 liekov Keytruda, ktorá, keď sme ju nedali Katke, ktorá mala 33 rokov, pred rokom a pol zomrela, pretože sme jej to nevedeli zaplatiť. 170 takýchto liekov za tie peniaze. 860 sestier by mohlo dostať 500 euro príplatok za tieto peniaze k svojej práci. Nie, my im ho nedáme, lebo my sme zakázali v nedeľu pracovať, napríklad.
Ďalšia vec. Ja si myslím, že; mám totiž kamarátku, ktorá sa v nákupnom centre, bola som pri tom, milé to bolo, sa zoznámila so svojím partnerom, s ktorým dnes má dieťa. Chcem vám teda, podporovatelia rodiny, povedať, aj také sa môže stať, lebo veľa ľudí na kope, veľa zoznámení. Tu v Bratislave bežne, my sa tam, akože pekné boty si tam kúpime, pekné veci, potom sa stane. Takže veľa ľudí na jednom mieste je vlastne sociálna interakcia. Nepovažujem to za zlé, považujem to za dobré. No a, a teda určite sa zastávam toho, že nech si každý robí, čo chce, keď chce niekto nakupovať, nech nakupuje, keď nechce, nenakupuje, keď chce pracovať v nedeľu, nech pracuje, keď nie, tak nie. Nemám chuť sa niekomu do toho starať.
Teraz to boli tie negatíva, ktoré ja som videla. A teraz sa snažím, a možno tam ma doplníte, som sa snažila hľadať pozitíva, ktoré by mali byť vlastne pozitívnym dopadom pre ľudí. A teda pozitívom by mal byť voľný čas tých predavačiek, predavačky v lese. Mimochodom, keď budú všetky v lese, bude tam preplneno. Ale voľný čas verzus pracovný čas, to je zasa tá debata. Chápem, že chcete tvrdiť, že ide vám o voľný čas predavačiek, konkrétne iba tých a konkrétne iba v maloobchode, ale opakujem, opakujem, ony za tú nedeľu mali iný deň pracovný čas, čiže vy im nedávate voľno, navyše, naopak, vy im ho berete, lebo v tú nedeľu zarobili raz toľko. Čiže už mali voľný, vy ste im zobrali v podstate stopercentný príplatok. Jeden deň odpracovaný ste im týmto zobrali.
A druhé pozitívum, ktoré z toho má plynúť, je vlastne morálna nedeľa. Tak som si to tu napísala, lebo v nedeľu je morálne byť doma alebo teda s rodinou, alebo v lese. A všetko ostatné je nemorálne. A tu vám ja neviem oponovať, lebo ja tomu ani nerozumiem, tomuto videniu sveta. Pre mňa je naozaj, je úplne jedno, či je to nedeľa, streda, utorok, je pre mňa pekný čas strávený s rodinou ktorýkoľvek deň a kdekoľvek vrátane obchodného centra. A nemyslím si o ľuďoch, keď sú iní ako ja a zmýšľajú inak ako ja, že sú nemorálni, a už vôbec sa nebudem do takejto roviny stavať, ani sa nechcem.
Takže takto som si to zhrnula a vychádza mi to jedenásť negatív ku dvom veľmi otáznym pozitívam, ktoré akože, ale dobre, pripusťme, že vo vašom svete to môžu byť pozitíva, ale veľmi to je pre mňa také, že ťažké pripustiť, ale dobre. Jedenásť ku dvom. Tak ak to chcete vyvážiť, tak by som vás chcela poprosiť o deväť ďalších pozitív.
Ďakujem.
Skryt prepis