Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 15:45 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.1.2021 18:34 - 18:35 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja som chcela dať procedurálny alebo skôr požiadať vedenie Národnej rady o to, či by zvážili to akvárko pre novinárov dole vo foyer.
Bola som tam niekoľkokrát. Je to epidemiologicky veľmi rizikové a možno by bolo lepšie naozaj to zrušiť a pustiť ich minimálne teda dole do toho terénu, lebo takto keď sú všetci na kope a potom sa ešte rozprávajú s jednotlivými poslancami, myslím si, že je to rizikovejšie, ako keď boli pustení do Národnej rady pri dodržiavaní tých všetkých ochranných opatrení a pri kontrole. Tak len to som chcela poprosiť o zváženie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.1.2021 17:35 - 17:37 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. A chcem poďakovať, a myslím to sarkasticky, keby to nebolo jasné, za to, že kolegovia pochopili, čo tu celú schôdzu hovoríme o tom procese schvaľovania, o tom, že to nie je dobré, keď sa to robí narýchlo, a že môžu prísť teda nejaké chyby, keď sa to robí narýchlo.
Ten prvý pozmeňovák, myslím, ak som to správne počúvala, tak ten nikto z nás nevidel, bola na 15 minút prerušená schôdza, aby sme si ho mohli pozreť. Výborne, ďakujem za tých 15 minút! Však aj nejaká časť pléna to odhlasuje, asi aj veľká.
Ja sa len chcem opýtať, vážení kolegovia, kolegyne, či sa necítime trochu trápne. Lebo ja hej, keď to takto prebieha. Ja sa cítim fakt trápne. Všetci, čo sme tu, všetci sme poslancami Národnej rady... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, pani poslankyňa...

Bittó Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Hovorím k procesu, ak môžem, pán Šeliga, pretože ten bol taký, že 15 minút sme mali na naštudovanie.

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa...

Bittó Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Môžem, prosím vás, môžte mi nechať môj čas?

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Nie. Môžte reagovať na vystúpenie. Ja nemám problém...

Bittó Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Ešte raz. Reagujem na to, akým spôsobom bol pozmeňovák podaný. To myslíte, ešte takto to dokončíte tú trápnosť?! Tak ma nechajte dohovoriť!
Všetci sme tu nejaké tváre, ktoré zvolili ľudia. Zastupujeme ľudí. A fakt to máme robiť tak, že máme 15 minút na nejaký pozmeňujúci návrh? Alebo 13 minút, 40 na celý návrh zákona?
A keď to tu hovoríme, keď sa na to sťažujeme, tak to zakotvíme tým, že ešte na záver schôdze dáme takýto pozmeňovák?! Myslíte si, že nehovorím k veci?
A opakujem, tak keď nie, vážení kolegovia, tak pokračujte v tom ďalej, lebo ja si myslím, že aj vás ľudia volili preto, aby ste dávali dobré zákony, a chcem vidieť toho, kto si to stihol naštudovať.
A každý, kto hovorí áno, tak si to ani len neprečíta. Takže to tým chcem len povedať.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.1.2021 16:22 - 16:24 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Boris, úprimne tlieskam tvojmu vystúpeniu, naozaj celkovo si ma dnes veľmi milo prekvapil aj, aj strana SME RODINA, všetko, čo si povedal, úplne platí. A naozaj to bol jediný dôvod, prečo som aj ja teda včera vystúpila a toto isté som povedala, keď ste si všimli, ja sa dneska naozaj držím, vôbec som nevystupovala, aby som sa neopakovala s tým istým, napriek tomu s tým istým, čo som hovorila ja, vystupujú poslanci OĽANO, SME RODINA a aj viem, že aj poslanci ZA ĽUDÍ, niektorí, toto takto isto cítia a to úplne z pochopiteľných dôvodov, všetci sa obávame, aby vakcíny neboli vyhadzované, a tiež si myslíme ako ty, že je lepšie ich zaočkovať.
No ja chcem len toľko povedať, že ak by bol záujem, ja mám vypracovaný pozmeňujúci návrh, ktorý celý tieto, celú túto časť o tých pokutách vyhadzuje, komukoľvek ho rada posuniem, nechcela som to urobiť preto, aby som nejakým spôsobom nenahnevala koalíciu, neublížila koalícií, ale vidím, že je na tom zhoda, budem veľmi rada, ak, ak nakoniec sa na tom dohodneme. Prípadne tak, ako povedal pán minister, sa postrážia tie veci, lebo takisto mi prisľúbil, že sa postrážia tie veci tak, aby keď už budú napríklad očkovať ambulantní lekári neskôr, tak aby im takáto pokuta nehrozila, lebo to je dôležité a to musíme povedať, že pán minister v tomto aj mňa ubezpečil, že toto nehrozí, chcem to aj povedať nahlas, aby sa tohoto ľudia nebáli.
Čiže či to skončí tak, alebo tak, ďakujem veľmi pekne za tvoje vystúpenie aj, aj poslancom, že dnes nabrali odvahu povedať svoj názor a naozaj ukázať, že teda majú zdravý rozum zo všetkých, zo všetkých strán, ďakujem veľmi pekne.
A chcem len pripomenúť, že predkladateľom je pán Hollý, čo je irónia, takže ešte stále máš možnosť to zmeniť cez predkladateľa tohto zákona, ale ďakujem ešte raz za tvoje vystúpenie.
Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.1.2021 16:20 - 16:20 hod.

Jana Bittó Cigániková
Chcem poprosiť členov zdravotníckeho výboru, aby prišli zajtra na výbor o trinástej. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.1.2021 16:13 - 16:13 hod.

Jana Bittó Cigániková
Ďakujem. Škoda, že, pán koaličný kolega, nie sme skoordinovaní, aj ja k tomu pripravujem pozmeňovák. Tak by sme sa možno mohli dohodnúť niekedy aj skôr pred tým, ako to bude v Národnej rade. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 13.1.2021 16:09 - 16:13 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Počula som taký povzdych, Bože môj, tuto od koaličných kolegov. Ja sa vám veľmi pekne, veľmi ospravedlňujem, že to riešim takto, ale, bohužiaľ, nedostala som inú možnosť a nie je inde, kde to povedať, takže to hovorím tu.
Vyjadrím sa iba k článku IV v 578-ičke a v tomto článku považujem za veľmi problematický bod 2 a body 3 až 5. Sú to body, ktoré vlastne dopĺňajú tú povinnosť poskytovateľov, teda tých, ktorých budú očkovať, dodržiavať podmienky očkovania. Toto, samozrejme, je reakcia na predbiehanie a na rôzne kauzy a rozumiem teda tomu zámeru, ktorý nepovažujem sám osebe za nejaký zlý alebo nepochopiteľný, ale teda že ako to chceme robiť. No tak ideme to robiť tak, že zaviažeme týchto poskytovateľov, aby dodržiavali podmienky očkovania, pozor, ktoré zverejní ministerstvo zdravotníctva na webe.
Toto je čistý bianko šek, absolútne neurčitá vec. Nikto nevie, čo ministerstvo ani kto na ministerstve zdravotníctva práve napíše na webovú stránku. Nikto nevie, čo sú to tie podmienky očkovania, ale, pozor, hrozí im za to pokuta 10-tisíc eur. Túto pokutu bude dávať ministerstvo zdravotníctva alebo ju bude určovať, že je to najvyššia výška, samozrejme. Čo ma privádza k myšlienke, že však ministerstvo zdravotníctva je predsa, ono ma vlastné nemocnice, že? Tak si chcem pozrieť, ako bude pokutovať vlastné nemocnice. Pretože napríklad vieme, že niektoré dostávajú úplne logicky inštrukcie očkovať infraštruktúru ministerstiev alebo štátu, ktorú považujú daní napríklad ministri za dôležitú, a v očkovacej stratégii sa píše, že sa má očkovať podľa očkovacej, podľa, má sa v prvom kole očkovať aj kritická infraštruktúra, ospravedlňujem sa. Ale keď sa pozrieme do zákona o kritickej infraštruktúre, tak tam naozaj ani poslanci, ani, ani členovia ministerstiev, úradníci jednoducho nie sú spomenutí, čiže už dnes by im hrozila pokuta. Ale už chcem vidieť ministerstvo zdravotníctva, ako bude pokutovať vlastné nemocnice. Zatiaľ čo nemocnice, ktorých, ktoré vlastní niekto iný, ktorým je vlastne zriaďovateľom niekto iný, tak tí budú pod drobnohľadom.
No a čo to v praxi spôsobí, je, dámy a páni, to, že nebudú chceť očkovať. A ja sa teda pýtam, či toto naozaj chceme. Lebo pri takto vágnej formulácii a takto vysokej pokute sa vlastne stane to, že očkovať chce, chce, budú robiť čo najmenej preto, aby, aby mali to očkovacie miesto, a my predsa chceme opak. Nehovoriac o tom, že podľa článku tohto istého návrhu sa vlastne očkovať bude mimo poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, však o tom je ten článok III celý predtým, že môžu očkovať aj inde mimo poskytovateľov. A teraz ale hovoríme, že keď niekto bude očkovať, keď bude poskytovateľ očkovať mimo pravidiel, ktoré uvedie ministerstvo, tak bude pokutovaný a zároveň hovoríme, že môže sa očkovať mimo poskytovateľov.
Toto je presne to, že sa to robí narýchlo, bohužiaľ, takže považujem to za veľmi nešťastné. Okrem toho, že považujem za nešťastné, že zdravotníkov miesto, aby sme podporovali, aby sme urobili podmienky pre to, aby sme vedeli kontrolovať napríklad dodržiavanie tých pravidiel na strane štátu prostredníctvom NCZI, prostredníctvom registra zdravotníckych pracovníkov, registra obyvateľov, na ktoré je eZdravie napojené, tak miesto toho hádžeme v podstate povinnosti na poskytovateľov a nepríjemné pokuty. Myslím si, že v tomto čase by sme ich mali skôr podporovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.1.2021 15:58 - 16:00 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za reakcie. Budem reagovať na kolegov Hattasa a Dostála s tým, že ako som na začiatku svojho vstúpenia povedala, samozrejme, že to tu má ísť o skrátené konanie, aj ja som uviedla, že áno, že s tým súhlasím, ja som sa len pozastavila nad tým, prečo nám nebolo vyhovené v tom, že sme chceli to rokovanie napríklad na začiatku budúceho týždňa. A poviem aj konkrétny dôvod, prečo ja som potrebovala a potrebujem ten čas.
Ja si naozaj veľmi poctivo, veď často to aj pánovi ministrovi prekáža, ja si naozaj poctivo každý jeden zákon, každé jedno slovíčko preberám aj s ľuďmi z praxe. V mojom prípade ľudia z praxe sú zdravotníci veľmi často, alebo nemusia to byť že lekári, ale robia v zdravotníctve a dnes tu máme COVID, a preto, keď im niečo ráno pošlem o deviatej, o desiatej, o jedenástej, tak jednoducho reálne je, je úplne nedôstojné od nich žiadať, aby si to všetko čítali, študovali a rozprávali sa so mnou, či to je dobré v praxi, či to nie je, čo im to spôsobí, či je to realizovateľné, jednoducho to od nich nemôžem chceť. A je mi to aj blbé, poviem pravdu, je to, je to jednoducho nedôstojné. A preto od marca žiadam, aby sme na to mali nejaký čas, a to preto, lebo keď si to tí ľudia z praxe, ktorí to žijú každý deň, ktorí to nepíšu od stola, keď si to prečítajú, oni tam veľmi často prídu na veci, aha, tak pozor, toto je v praxi problém, toto by mohlo byť inak, to sú perfektné veci, ktoré my potrebujeme na to, aby sme potom nerobili chyby, aby sme sa nevracali k tej legislatíve. A opakovane sa nám ukázalo, aj za bývalej vlády, aj za bývalého vedenia, aj teraz, že keď sa robí narýchlo, keď sa robia tieto veci, tak naozaj je tam milión maličkých chýb, ktoré v dôsledku robia problémy tým ľuďom, ktorým my máme a chceme zlepšovať životy.
Takže len opakujem, že je to len čistý apel na to, aby, keď je to možné, sme mali aspoň pár dní na preštudovanie a aby sme nefungovali takýmto spôsobom, lebo všetci si chceme robiť svoju prácu zodpovedne a dobre a minimálne za členov zdravotníckeho výboru musím povedať, že tak to aj robíme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.1.2021 15:36 - 15:47 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážení členovia vlády, vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, chcela by som sa pozrieť na, na, na to, na jednotlivé články toho návrhu zákona, ktorý tu máme, ale nie z pohľadu obsahu tých článkov, ale z pohľadu toho, či je nutné ich prijímať v takto skrátenej podobe. A hovorím to na rovinu preto, lebo naozaj a v dobrom a úprimne si myslím, že všetci, čo sme tu, či koalícia, či opozícia, vrátane členov vlády, ale myslím si, že všetci, čo sme tu, chceme naozaj prijímať zákony a pravidlá, ktoré budú kvalitné, ktoré budú dobré, ktoré budú vydiskutované a ktoré budú ľuďom zlepšovať život, a nie nejakým spôsobom ich komplikovať.
A keď proces je príliš rýchly, tak aj pri najlepšom úmysle sa naozaj môže vlúdiť chyba, aj sa to bežne stáva, je to pochopiteľné, a preto by bolo dobré mať čo najviac času na to, aby sme mohli prerokovať niektoré návrhy alebo všetky ideálne. Ale ja úplne rozumiem, že nedá sa čakať, veď normálne by tá legislatívna trvala niekoľko mesiacov a v takejto situácii naozaj si to vyžaduje niekedy aj, aj zrýchlené konanie.
Len otázka je, že či musí byť až tak zrýchlené, že sa dozvieme pár hodín pred hlasovaním o tom, o tom, o čom ideme hlasovať, a že jednoducho máme možno jeden deň na to, aby sme si vydiskutovali tie návrhy. Prešli možno s nejakými poradcami s praxou, prípadne skúsili dať nejaké pozmeňováky, ak si myslíme, a ešte nebodaj aj vydiskutovať tie pozmeňováky s ministrami, ktorí sú naozaj maximálne zahltení prácou pre ľudí. A preto to stále opakujem, lebo o tomto ja nepochybujem, len chcem naozaj veľmi pekne poprosiť, aby sme aj na tie procesy dbali.
Tento návrh zákona, celý prvý článok, sa v podstate týka civilnej ochrany. Či už je to, či už je to čas, kedy vlastne sa hovorí o tom, že vyhlásenie núdzového stavu bez, že môže to fungovať aj bez pre, pre bez vyhlásenia predošlej mimoriadnej situácie, že už tá sa nemusí vyhlasovať na určenom území, ak je to teda z toho dôvodu, ako je vyhlásený núdzový stav, ale ak ide o iný dôvod, napríklad povodeň, tak v tom prípade sa vyhlasuje aj na danom území mimoriadna situácia. To je článok I. No tak porozmýšľajte všetci, čo tu sedíte, že či teda bolo treba dneska o tomto diskutovať a zajtra, pozajtra to prijímať rýchlo, či by to napríklad nevydržalo do budúceho týždňa.
Ďalší článok hovorí o jednoznačnosti opatrení, o tom, že keďže nie je vyhlásená mimoriadna situácia, vlastne aj tak treba plniť úlohy a opatrenia civilnej ochrany.
Ďalšie články IV až VI, to sú len terminologické zmeny spojené s tými článkami predtým, ktoré tam máme.
Ďalší článok VII je vlastne prechodné ustanovenie, ktoré predlžuje odbornú spôsobilosť o šesť mesiacov vzhľadom na to, že je obmedzený, teda obmedzené teda školenie a skúšky, čo je správne a pochopiteľné, a aby tým ľuďom jednoducho tá odborná spôsobilosť nepadla, tak sa predlžuje akoby platnosť tejto spôsobilosti, čo je správne. Len sa pýtam, že či to, či je to až tak nutné, že to musíme teda prijať, dnes sa o tom baviť a zajtra to prijať.
Ďalšie je článok II, ktoré sa týkajú služby zamestnanosti. Tam ide o predĺženie výnimky zápisu do zoznamu partnerov verejného sektora. Hovorí o tom, že do 31. 12. kto bol, ak to správne chápem, budem rada, ak ma opraví pán predkladateľ, lebo nebolo na to veľa času, ale hovorí o tom, že kto bol partnerom verejného sektora do 31. 12., tak vlastne automaticky to platí do 31. 1., čo je tiež správna vec, samozrejme, ale.. (Reakcia navrhovateľa.) Tak vyhlásite, dobre, tak vysvetlíte potom. Ale sa pýtam, že teda keď je to do 31. 1., že prečo sme to museli že hneď z dnes na zajtra. Viete, že či by to náhodou nevydržalo do budúceho týždňa, aby sme stihli mať čas na prípravu.
Ďalší článok je článok III, týka sa teda už zdravotníckeho zákona 576-ky. V prvom bode sa chcú robiť vlastne veľké očkovacie strediská, čo je správne. To je viac ako správne, to je úplne výborné a treba to podporiť. Vlastne tento článok umožňuje, aby zdravotnícki pracovníci mohli očkovať aj mimo ambulancií. Ale opäť sa pýtam, či to potrebujeme hneď zajtra, lebo pokiaľ viem, tak očkovacie strediská ešte nemáme a myslím si, že by to do budúceho týždňa napríklad, dokázali by sme teda počkať a dať poslancom čas na to, aby si preštudovali dané zákony.
V bodoch 2 a 3 tohto článku, tam ide zasa o legislatívne, legislatívnotechnické zmeny. Je to v podstate len zmena názvu, kde sa hovorilo predtým o výnimke počas stavu mimoriadnej situácie, stavu ohrozenia a tak ďalej. No tak teraz sa to mení počas krízovej situácie a je to spojené s článkami predtým. Opäť vec, ktorá podľa mňa do zajtra by vydržala, alebo teda do budúceho týždňa, ospravedlňujem sa.
Článok IV. Je to zákon 578, opäť zdravotnícky o poskytovateľoch. Tu sa vlastne v prvom bode hovorí o tom, že aby sa mohlo testovanie, aby testovanie mohol vykonávať aj žiak v študijnom odbore zdravotnícky asistent, 3., 4. ročník, lebo doteraz tam bola len diplomovaná sestra odboru ošetrovateľstva, 2., 3. ročník, správne, správne, určite správne opatrenie, ktoré pomôže zdravotnícky personál odbremeniť, len teda kľudne by to vydržalo do budúceho týždňa.
V bode, v bode 2 sa dopĺňa do povinnosti poskytovateľov dodržiavať, aha, dodržiavať povinnosti vlastne pri očkovaní, ktoré zverejní ministerstvo zdravotníctva na webe. Nebudem sa vyjadrovať k veci, len je to teda naviazané na povinnosti tých, ktorí očkujú.
V bodoch 3 až 5 je vlastne premietnutie toho, aby bolo možné dať pokutu tým, ktorí nebudú dodržiavať tieto pravidlá pri očkovaní. Opäť správna vec. Pýtam sa však, že či sme nemohli dostať pár dní navyše, aby sme si to pre, mohli, mohli teda naštudovať.
Bod 6 je zasa prechodné ustanovenie. Hovorí o tom, že vlastne zdravotnícky pracovník môže robiť odbery aj mimo tej mobilnej, mimo toho mobilného odberového miesta ako dobrovoľník a aby žiaci mohli vykonávať test bez dohľadu skúseného zdravotníckeho pracovníka, čo považujem za úplne v poriadku, pretože tento test naozaj dokáže vykonať každý. Čiže obsahovo v poriadku, tiež si ale myslím, že by to vydržalo.
V článku V o hospodárskej mobilizácii, to už nie sú zdravotnícke zákony, tam v podstate sa píše, v rozhodnutí o pokute je vlastne umožnené, aby, je tam proste daný čas na odstránenie chyby. Čiže nemusí to byť hneď pokuta, môže sa teda, môže, je tam nejaký čas na odstránenie chyby. Správna vec, ktorá by ale počkala.
Článok VI je o verejnom obstarávaní, článok VII v podstate sú veci z ministerstva spravodlivosti, článok VIII financie. A ja sa priznám, že tieto články nemám preštudované, lebo ešte som nestihla, pretože som dostala neskoro návrh zákona, ale keď som sa pýtala aj našich právnikov, aj kolegov, tak nikto tam nevidel nič také, čo by nevydržalo.
No a prečo to tu teraz hovorím? Naozaj nemám chuť ani útočiť, ani, ani nič také... (Reakcie z pléna.) Ale teraz, kolegovia, vy, čo teraz kričíte, že nie, ja sa vás chcem opýtať, že či vám, či vám to stačí, tento čas, lebo mne naozaj, mne sa to od začiatku, od marca v podstate je celý problém len v tom, že by sme chceli zákony trošku skôr, že by sme chceli mať možno deň-dva na to, aby sme si zákony vedeli prediskutovať a prečítať a prekonzultovať s odborníkmi, pretože všetci máme spoločný záujem, aby sme prijímali dobré zákony. A mne sa jednoducho toto takýmto spôsobom nezdá férové a ešte my sme aj žiadali, aby teda sme prvé čítanie mali dnes a druhé o týždeň alebo budúci týždeň a toto bolo odmietnuté, lebo treba to prijať okamžite, hneď. A to jednoducho nepovažujem za správne, ak teda, keď sa mýlim, ja si rada vypočujem dôvod, prečo musíme rokovať takýmto spôsobom, že dostaneme ten zákon pár hodín pred a hneď zajtra musí byť schválený. A v tomto konkrétnom zákone ja by som veľmi rada videla ten dôvod, prečo to teda musí byť, prečo to nepočkalo do budúceho týždňa, napríklad hneď do pondelka, veď v poriadku, ja rozumiem, že, aj chcem vyjsť v ústrety v tomto.
Včera sme mali jednu schôdzu, normálna schôdza mala byť dvadsiateho štvrtého. Ja chcem len teda za seba povedať, aby takéto, aby takéto situácie nevznikali. Ja som to napísala dnes aj kolegom z vlády, aj kolegom na zdravotníckom výbore. Ja sa naozaj cítim za to zodpovedná, aby členovia zdravotníckeho výboru dostávali podklady včas a aby na to mali aspoň smiešnych 24 hodín, lebo ten proces prijatia zákona nie je vôbec jednoduchý, a keď ho chceme prijímať poctivo, bez chýb a možno aj poradiť kolegom, čo by ešte bolo treba zmeniť, alebo keď sa nájde nejaká chyba, tak jednoducho na to nejaký čas musíme dať.
A preto chcem veľmi pekne poprosiť aj vedenie Národnej rady, aj vládu, aby akceptovalo, že ja budem zdravotnícke výbory zvolávať najskôr 24 hodín po tom, ako dostaneme podklady do parlamentu k jednotlivým zákonom, a to preto, aby sme ako poslanci mali dostatok času a aby sme prijímali kvalitnú legislatívu, alebo ešte kvalitnejšiu, lebo kvalitnú prijímame, ale ešte kvalitnejšiu legislatívu, aby sme ľuďom ešte viac pomáhali.
Ďakujem veľmi pekne za vypočutie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.1.2021 15:45 - 15:47 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. My tu sedíme k návrhu o tom, že teda je potrebný núdzový stav, pretože máme plné nemocnice a aj tí riaditelia nemocníc, ktorí mi to v praxi aj potvrdili, že im pomáha minimálne pri tej organizácii personál, im pomáha núdzový stav v tom, že nemôžu sa prudko nejak meniť tie počty personálu, nemôžu, nemôžu, nemusia teda sa obávať toho, že veľa ľudí naraz si zobere dovolenku, je to obrovsky vyčerpávajúce pre ten personál samotný. Ale naozaj je v praxi realitou, že keby, keby núdzový stav skončil, napríklad by si povedali niektorí zdravotníci úplne z pochopiteľných dôvodov, že stačilo, tak jednoducho nám by, nám by úplne krachli alebo exli tie nemocnice niektoré.
A takisto núdzový stav dovoľuje ministerstvu zdravotníctva organizovať aj, aj ambulantných lekárov, riadiť tie subjekty hospodárskej mobilizácie, boli napríklad, bolo ich veľmi veľa, bolo by, bolo ich oveľa viac zahrnutých medzi tieto subjekty, aby, aby ich ministerstvo vedelo riadiť.
No, môžme si mysleť čokoľvek o tom, že akým spôsobom to robí, ale asi všetci chápeme, že je situácia, keď, keď naozaj nám zomiera, množstvo spoluobčanov a stále viac. Nakoniec už každý z nás aj asi niekoho takého pozná a že je potrebné robiť všetko pre to, aby sa táto pandémia alebo obrana proti nej dala riadiť.
A ja sa tu dočkám vystúpenia v Národnej rade, zákonodarnom orgáne, kde vlastne sa dozviem, že v podstate korona ani neexistuje a všetko je to iba, iba faloš. No ja by som odporučila iné zdroje jak Bádateľ a InfoVojna a Kulturblog, naozaj toto je realita, treba to riešiť.
Ale zároveň hovoríme aj do našich radov, naozaj by bolo dobré, keby tu bol aj pán premiér, aj pán minister zdravotníctva, aby sme tu sedeli viacerí, aby sme vysvetľovali aj fanúšikom kotlebovcov, že je to naozaj potrebné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 15:56 - 15:57 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem. Áno, pán kolega, budem teda len reagovať. Je to tak. My sme takisto hlasovali za, za túto stabilizáciu s tým, že teda zdôraznila som aj na zdravotníckom výbore, že súčasťou musí byť dlhová brzda nemocníc, sieťové riadenie nemocníc, stratifikácia, DRG, spolupráca s Asociáciou štátnych nemocníc, Asociáciou nemocníc Slovenska a tak ďalej a tak ďalej. Ja som to tam menovala. To kvôli tomu, aby sa nám nestalo, že potom vlastne, by vlastne doplatili iba zamestnanci nemocnice.
My potrebujeme robiť tie systémové kroky a veľmi som ocenila, že pán minister tým, že dal do toho dokumentu dlhovú brzdu nemocníc, sa v podstate zaviazal robiť tie systémové kroky, preto nemáme dôvod to nepodporiť, naopak, s radosťou to podporíme, držíme mu palce pri tom, aby sa mu to podarilo.
Skryt prepis