Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

16.3.2021 o 16:26 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.3.2021 16:26 - 16:27 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem, Milanko, pán predsedajúci (povedané so smiechom).
Vážení kolegovia, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená uznesením výboru č. 85 za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona, teda k tlači 447. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor a Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem práve Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30. apríla 2021 a gestorský výbor do 3. mája 2021.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.3.2021 14:16 - 14:18 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, pán minister, pani poslankyne, poslanci, ako spoločná spravodajkyňa výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon 139/1998 Z. z. o omamných látkach, psychotropných látkach. Je to tlač 354a.
Vládny návrh zákona prerokovali určené výbory, a teda ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor. Výbory prerokovali návrh zákona v stanovenom termíne, vyslovili súhlas s návrhom zákona a odporučili Národnej rade návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy.
Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k predloženému návrhu zákona (tlač 354) vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Spoločná správa obsahuje 12 pozmeňujúcich návrhov. Súčasne výbor navrhol, aby sa o bodoch 1 až 12 hlasovalo spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 83 zo 16. marca 2021, kde ma výbor poveril za spoločnú spravodajkyňu k predloženému návrhu zákona.
Pán predsedajúci, skončila som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.3.2021 13:27 - 13:27 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Pán poslanec Kotleba, ja teda som naozaj kritik nielenže Mareka Krajčího, ale kohokoľvek, či je to opozícia alebo koalícia, ak príde návrh zákona buď narýchlo, ktorý nie je poriadne prejednaný, alebo taký, o ktorom si myslím, že by v dôsledku mohol uškodiť. Ja nemám problém to povedať nahlas. Ale toto vaše vystúpenie nebolo hodné kolegu poslanca, nebolo hodné ani chlapa a nebolo ani objektívne, pretože veľa vecí, ktoré ste hovorili, v mnohých veciach, ktoré ste spomínali, v tých Marek Krajčí chybu neurobil, a urobil chybu v iných veciach, ktoré ste tu nespomínali. Vy ste si teraz urobili len kampaň na človeku, ktorý si – na rozdiel od vás – aspoň dokázal priznať nejakú sebareflexiu. Tak ako aj jeho kritik v mnohých veciach som chcela povedať, že toto som, toto od vás ja osobne považujem za nefér vystúpenie.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.2.2021 16:49 - 16:51 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ondro, ďakujem aj za tvoju prácu, ty si si po preštudovaní toho pôvodného materiálu naozaj povedal teda u nás na klube, že čo ti tam chýba. My sme si to vzali za svoje, dali sme to ako podmienku a následne pani ministerka spravodlivosti vypracovala ten sprievodný materiál dodatočný. A ja musím povedať, že spravila naozaj dobrú robotu. Dokonca viem, že spolupracovala aj s pánom ministrom Krajniakom, že je to tam teda podrobne popísané.
Čo chcem povedať, ja by som očakávala trošku lepšiu časť za ministerstvo zdravotníctva. Aj to ma mrzí, že pri takto dôležitej zdravotníckej téme tu nikto za ministerstvo zdravotníctva nie je, a chcem to povedať nahlas aj tu, lebo na výbore bol štátny tajomník Stachura, viem, že pani ministerka je teda vyzbrojená odpoveďami aj na zdravotnícke otázky, napriek tomu si myslím, že hlavne z pohľadu zdravotníctva je tento nevyhnut... tento mimoriadny stav a predĺženie núdzového stavu nevyhnutné.
To, čo by som chcela hlavne povedať, čo by sme nevedeli dosiahnuť, to znamená, čo si sa pýtal, čo by sme z pohľadu zdravotníctva nevedeli dosiahnuť mäkšími cestami a čo vieme dosiahnuť, iba ak máme vlastne ten núdzový stav predĺžený, to je vlastne, to je vlastne napríklad riadenie nemocničného personálu alebo reprofilizácia lôžok nemocníc, ktoré vlastne môžme robiť len z pohľadu hospodárskej mobilizácie, len subjektov hospodárskej mobilizácie. A čo je veľmi dôležité, aj peniaze naviazané na opatrenia, presuny, prerábky kvôli COVID-u, toto všetko ide teraz mimo zdravotníckeho rozpočtu, je na to mimoriadny balík. Ak by sme tu nemali núdzový stav, tak by na to veľmi doplatilo ministerstvo zdravotníctva.
Ja som teda za zdravotníctvo mala potrebu povedať týchto pár slov a poďakovať pani ministerke za veľmi kvalitný materiál.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.2.2021 14:13 - 14:28 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Rišo, výborné vystúpenie, taký závan zdravého rozumu. Nebudem o tom viac hovoriť, lebo ty to nemáš rád, ale dobre sa to počúvalo.
Chcem len povedať, tie dva prípady, ktoré Karol Kučera spomínal, on sám povedal, že to bolo vlastne na neudržiavaných ihriskách. Chcem len povedať, že môžme mať regulácií, koľko chceme, tak keď tie regulované ihriská prestaneme udržiavať, tak aj tak sa tam môže stať nehoda, hej? A, ale nestane sa a viete prečo? Lebo garantom sú tí rodičia. Tí kontrolujú kvalitu. Tí rodičia stačia na to, aby deti boli v bezpečí aj bez regulácie. Však oni vidia, kam to dieťa dajú hrať. Karol, kývete hlavou, že nie. No ja mám takú skúsenosť, že keď príde do škôlky rodič, tak prvé, čo si pozerá, je, ako to tam vyzerá. Skúša, obzerá, však si rozmyslím, kde to decko nechám. Však si to teda pozriem. To len hovorím, že tí rodičia sú najväčšia záruka kvality. To je ten trh.
A len malá, nechcem povedať že oprava, ale musím. K tomu, čo je vlastne rok získavaného života v štandardnej kvalite, je to zo zdravotníctva, je to, čo Richard hovoril, že v zdravotníctve 30-tisíc stojí vlastne život človeka, rok života človeka, naozaj je to pravda. Máme kvôli, ktoré hovorí o tom, to neplatí len pre všeobecku, ale pre všetky lieky, ktoré vstupujú na trh a sú, majú byť platené z verejného zdravotného poistenia, je podmienka, že musia spĺňať nejaké kvôli. V minulosti to bolo 45-tisíc, teraz to musí byť okolo 30-tisíc euro, je to niečo viacej aj, a teda musia spĺňať minimálne túto cenu za rok alebo, teda prepáčte, maximálne túto cenu za rok získaného života v štandardnej kvalite. Ak je ten liek drahší, tak sa nedostane do zdravotného poistenia Slovenskej republiky. To sú tie dvojmiliónové lieky. Preto lebo máme iné, ktoré jednoducho rovnaký prínos dajú za menej peňazí. Takže my toto robíme preto, lebo inak by sme nedokázali zaplatiť všetko. Ale o tom Richard hovoril.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.2.2021 13:43 - 13:58 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Možno viete, že som ako mamička s dvoma deťmi, ktorá teda chcela byť s nimi a zároveň nežiť iba z nejakého rodičovského príspevku, tak som založila súkromnú škôlku, z ktorej je dnes sieť jaslí a škôlok v Bratislave. Bolo to ešte v roku 2009, dnes sa tomu nevenujem, ako vidíte, venujem sa politike, ale mám teda za tie roky bohaté skúsenosti. A poviem vám, že tieto, tieto ihriská, to je taká strašná a tak strašne zbytočná byrokracia, že neviem, či som niekedy stretla väčšiu. Ešte možno tá výška umývadielok možno, možno je väčšia.
Podstata je v tom, že vy vlastne ste povinný kúpiť, kúpiť nejakú, nejakú, nejaké také to ihrisko alebo prvky oveľa drahšie. Priemerne to vychádza ako desaťkrát drahšie ako, ako prvky, ktoré kúpite legálne v obchode na webovej stránke, ktoré majú certifikát, všetky schválenia a spadajú pod rovnaké kontroly. Taká, takáto hojdačka jednej značky, ktoré má skratku LT, ktorá, nechcem robiť reklamu, preto to nechcem povedať celé, ktorá je úplne ideálna pre napríklad menšie deti. Lebo my sme mali aj jasličky pod tri roky. Pre deti pod tri roky ani nezoženiete certifikované ihrisko. Tak takáto značka stojí tam, hojdačka stojí 500 euro, zatiaľ keď si to musím kúpiť u toho certifikovaného, teda prepáčte, to neni certifikované jedno aj druhé, ale u toho, kto má štempel štátny. Tak tam stojí taká istá hojdačka 5-tisíc euro. A viete, kde sa to premietne, kolegovia? Premietne sa to na školnom. Všetky tie jasličky a škôlky, ktoré toto kupujú, to, samozrejme, musia premietnuť na školnom.
A ešte jednu vec vám poviem. My sme to, samozrejme, my sme, my sme to vyriešili takto. My sme si kúpili aj to certifikované a potom aj tie, na ktorých deti môžu normálne fungovať. Tie certifikované sme opáskovali, lebo boli nebezpečné pre tie deti. Lebo to bolo samé drevo a kov, ale schválili nám to, tak sme to mohli mať. A používali sme tie druhé. Ale od 2009 nikdy, nikdy, ani jedenkrát, a to som mala štyri jasle a škôlky, ani jedinýkrát neprišla kontrola, ale pekne každýkrát sme museli cvakať za všetky kont... za všetky tie pravidelné... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.2.2021 12:28 - 12:43 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená za spravodajkyňu k tomuto návrhu zákona. Predkladám informáciu.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách. Zo znenia uvedeného návrhu je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor a Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

5.2.2021 11:43 - 11:58 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Pre nás boli dôležité tri veci. Bolo to to, aby nemal nárok na lieky zadarmo, keď to tak mám povedať, aby nemal nárok úplne každý. To je presne to, Boris, čo si hovoril o tom Majskom, že naozaj, aby, aby to dostávali len ľudia, ktorí sú na toto odkázaní, a to sa, myslím, týmto návrhom spĺňa.
Ďalšie, na čom nám záležalo, aby to bolo preplácanie len najlacnejšieho lieku zo skupiny liekov, aby to nebolo tak, že zbytočne drahšie lieky, ktoré riešia ten istý problém, by sa z verejných financií platilo. Aj tu naozaj sa SME RODINA zachovala veľmi rozumne. Ja to chcem oceniť.
A posledné moje, naša podmienka alebo prosba na koaličných partnerov bola, aby to bolo preplácané z iného rozpočtu ako zo zdravotníckeho, resp. aby na to nedoplácali, keď to mám tak povedať, napríklad onkologickí pacienti, ktorí teraz by mali menej liečby na úkor toho, že by, že by sa toto prijalo. A tuto naozaj tiež musím potvrdiť, že to pán predseda Kollár dodržal. V tomto rozpočte zdravotné verejné poistenie nebude stratové a dal mi slovo, že pri zostavovaní nového rozpočtu aj so mnou spolu dozrie na to, aby, aby táto položka bola preplácaná. Za čo naozaj veľmi pekne ďakujem a chcem to oceniť.
A poslednú vec, ktorú poviem, že plusom tohto návrhu SME RODINA nie je, ono sa tak hovorí, že lieky zadarmo, ale ja si myslím, že tým najväčším plusom je to, že tí ľudia nebudú musieť platiť na mieste. To ani nebolo v pláne a myslím, že je to pre ľudí naozaj bonus, ktorý im prinesie naozaj úžitok, že v tom momente v tej lekárni nebudú musieť zaplatiť a čakať na to tri až šesť mesiacov, že im to poisťovňa vráti, ale v podstate ten liek dostanú, dostanú bez zaplatenia tej vyššej sumy.
Takže toľko za nás a ďakujem veľmi pekne za kooperáciu v tomto prípade.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2021 17:46 - 17:48 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za tvoje vystúpenie, Anka. Divím sa kolegom, aj keď z opozície, ale predsa som mala pocit, že hovorili práve ľudia, ktorí aspoň niekedy dokážu byť objektívni, ale mám pocit, že teraz ste to nedokázali, lebo nech hovoríte akokoľvek, tak SaS-ka tie zásluhy určite má, určite je nás za čo pochváliť. Anka sa snažila toto povedať a myslím si, že keby nebolo SaS-ky, nebola by že pomoc autobusárom, kultúre, podnikateľom, a to je nielenže o Kilečku, o nájmoch, ale aj o to presadzovaní zdravého rozumu. Nemali by sme bezpečnostnú stratégiu, reformu v školstve pripravenú, nemali by sme COVID automat, pretože do, do, asi navždy by platili pravidlá žiadne a my sme presadzovali to, aby sa nastavili úplne jasné. Mali by sme tu zákaz interrupcií, mali by sme tu zoštátnené všetko, čo sa zoštátniť dá, schôdzu by sme mali asi každých päť minút, a to úplne bez prípravy, a testovanie by sme mali dokola, všetkých a nonstop.
Tak keď niekto hovorí, že SaS-ka nemá zásluhy, tak jednoducho nie je objektívny. Ale prečo... Máte pravdu v tom, že, že musíme trpieť, ale to všetci v koalícii, to nielen SaS-ka, myslím, že všetci partneri majú podobné pocity, jasné, že musíme trpieť niekedy aj správanie partnerov, ktoré nám nevyhovuje, návrhy, ktoré by sme my inak navrhovali. A naozaj v prípade, práve v prípade premiéra aj, aj naozaj znesieme aj, aj nemiestne správanie a poviem vám prečo. Preto, lebo pri tejto koalícii funguje spravodlivosť. Tu konečne končia v base ľudia, ktorá do tej basy patria dlhé roky. A nezatvára ich politik alebo nehovorí o nich politik, ale ľudia, ktorí majú uvoľnené ruky.
A o tom to je, pán Pellegrini, Korčok nie je váš človek. Korček nie je ani náš človek, to je diplomat profesionálny. Vaši ľudia končia v base teraz, tak ako tam napríklad možno skončí aj pán Žiga, viete, preto táto koalícia funguje. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 3.2.2021 17:17 - 17:17 hod.

Jana Bittó Cigániková
Ďakujem, pán predsedajúci. Chcem pozvať kolegov zo zdravotníckeho výboru, zajtra o 8.00 hod. ráno máme výbor. Ďakujem pekne.
Skryt prepis