Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.3.2021 o 11:33 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1.4.2021 11:34 - 11:34 hod.

Jana Bittó Cigániková
Chcela som, chcela som povedať, že keďže je 1. apríla a aj keby nebolo, tak zvolávam zdravotnícky výbor na 12.45, pán predsedajúci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 31.3.2021 14:18 - 14:20 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Hatráková, opäť pochvala z mojej strany a najmä, potrebujem to zdôrazniť, k tomu postupu. Naozaj nestáva sa často, že poslanecký návrh zákona, často sa stáva, že teda nejakým spôsobom vzniká na základe nejakej konkrétnej situácie, ale vy riešite tú situáciu systémovo a prekonzultovali ste to dokonca aj so zdravotnými poisťovňami, s partnermi, so všetkými dotknutými. Naozaj to veľmi oceňujem, lebo takto vznikajú kvalitné návrhy a ďakujem ešte raz veľmi pekne za to.
Chcem poďakovať aj za to, že ste nejakým spôsobom vzala do úvahy aj moje návrhy zmien. A chcem sa opýtať iba na jednu maličkosť, drobnosť, či som dobre počula, konkrétne na to, že ja som, my sme sa bavili o tom, že v tom návrhu má byť alebo súčasťou toho návrhu má byť to, že poisťovňa dáva tú informáciu tomu ústrednému orgánu nejakému a nie príslušnému orgánu podľa miesta bydliska toho dieťaťa, orgánu sociálnoprávnej ochrany a kurately, a teda že ako to vo výsledku bude. Ide mi len o to, aby to bolo čo najpraktickejšie, aby naozaj sa tá informácia dostala tam, kam má.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.3.2021 14:38 - 14:40 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Urban, opäť ma milo prekvapujete, absolútne trefnými a vecnými pripomienkami.
Ja som kontaktovala aj zdravotné poisťovne, ako som hovorila, komunikovala som, samozrejme, o tomto návrhu. Poviem pravdu, že najprv, keď som dostala túto inšpiráciu, tak som moc neverila, že toto prejde cez poisťovne. A milo ma prekvapila reakcia poisťovní, dokonca aj súkromných poisťovní, čo teda zdôrazňujem preto, lebo často sa tu hovorí o tom, že oni teda strážia tie výdavky, tak reakcia bola taká, že oplatí sa túto, túto liečbu v kúpeľoch zaplatiť preto, lebo ten človek, ktorý ide do kúpeľov a je pod kontrolou tých lekárov a má tú pravidelnú aj medikamentóznu aj inú formu liečby, tak v podstate skracuje sa potom následná liečba, a teda náklady pre tú poisťovňu na, na tú medikamentóznu formu bez, bez toho, keby išli na ku... do kúpeľov, čo v podstate znamená, že rýchlejšie sa človek uzdraví, a to znamená, že nebudú dlhšie tie náklady na tú zdravotnú starostlivosť potom.
Takže pre mňa je smerodajné to, že aj zdravotné poisťovne povedali, že je to pre nich reálna, reálna predstava. Určite, pokiaľ by to boli veľké finančné výdavky, tak sa treba baviť o tom, aby v rámci tých riešení na COVID to mal systém zdravotného poistenia preplácané, ale v tomto momente nevieme, koľko to bude, nevieme to určiť, takže, takže tak.
A čo sa týka respiračných ochorení, 6 až 12 mesiacov, ja som teda o tomto nediskutovala, ale príde mi úplne logické, že do 6 mesiacov to má byť zvýhodnené preto, lebo čím skôr začnete liečiť, tak tým, tým rýchlejšie a ľahšie predídete ďalším následkom, a preto je v poriadku, že ľudia sú motivovaní dostať sa čím skôr na tú, na tú, na tú kúpeľnú liečbu. Ja by som to teda nemenila.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.3.2021 14:29 - 14:36 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja len v krátkosti chcem informovať. Prijali sme na zdravotníckom výbore veľa takých technicko-legislatívnych úprav alebo takých praktických úprav, ktoré, ktoré boli absolútne vecné a v podstate úplne nesporné. Nepredpokladám, že v tejto sále sedí niekto, kto by s tým mohol mať akýkoľvek problém.
Veľmi oceňujem a musím povedať, že veľmi príjemnú zmenu zastupujúceho ministra Eda Hegera, nechcem teda nič zlé hovoriť, práve naopak, zmenu v tom, že bola absolútna snaha napriek tomu, že teda bola komplikovaná politická situácia, zrýchlený čas, tak bola naozaj absolútna snaha nielen komunikácie v rámci koalície, ale dodať aj zdravotníckemu výboru tú legislatívu čím skôr, aby sa tým mohla zaoberať napríklad aj opozícia.
Ja toto považujem za absolútne kľúčové, aby parlament, celý parlament, aby mal k dispozícii návrhy dostatočne včas. Nehovorím, že v tomto prípade to bolo dostatočne, dostatočne je podľa mňa minimálne dva dni, ale naozaj tá situácia iné nedovoľovala a myslím si, že pán minister Heger, ale aj teda štátny tajomník Stachura a, a zamestnanci ministerstva zdravotníctva urobili teraz naozaj maximum, aby tie návrhy dali dostatočne včas a boli kooperujúci, absolútne kooperujúci pri pozmeňujúcich návrhoch. Chcela by som to teda oceniť, bola to naozaj až radosť, musím povedať, takto pracovať, bolo to veľmi príjemné a verím, že nám toto vydrží.
Chcem vás informovať okrem tých takých všeobecných vecí, aké dôležité pozmeňujúce návrhy sme prijali. Musím, musím to komentovať a musím vám povedať, že mali sme pozmeňujúci návrh s pani poslankyňou Záborskou, to, to je veľmi zaujímavá kombinácia, myslím si, že sa všetci z toho tešíme (povedané so smiechom), ale aj s pani kolegyňou Šebovou a pani kolegyňou Letanovskou k tomu, aby sa rozšírili indikácie na kúpeľnú liečbu pre pacientov, ktorí majú po COVID-e, po... postcovidových pacientov, ktorí majú jednoducho vážne či už choroby obehového ústrojenstva, alebo duševné choroby. Chcem povedať, pre... keďže som pravičiar, tak pre tých, ktorí sa teraz preľaknú, že to bude fungovať tak, že no tak každý, kto sa cíti teda nejako nepohodlne, pretože musel byť kvôli COVID-u dlhšie zavretý v karanténe, tak každý by mal návrh na kúpeľnú liečbu, takto to v žiadnom prípade nebude. Je to poistené tým, že títo pacienti musia mať jednak jasné, jasnú indikáciu veľmi vážnych následkov, a, samozrejme, aj potvrdenie od špecialistu. Čiže či už od psychiatra v prípade duševných chorôb, alebo od kardiológa, internistu v prípade chorôb obehového ústrojenstva. Tie, ktoré boli pôvodne v návrhu samozrejme zostávajú. Toto je niečo navyše naprieč, návrh naprieč celej koalície, myslím si, že máme zhodu v tom, že toto môže pomôcť.
Čo je dobrá správa, ja som si tieto návrhy prešla, samozrejme, aj so zdravotnými poisťovňami, s pacientskymi organizáciami, s lekármi, nemocnicami, ambulanciami a myslím si, že je to prediskutované v rámci možností, a som rada, že niektoré návrhy teda boli prijaté.
Čo ešte stojí za spomenutie okrem dočasnej odbornej stáže, ktorú, ktorú spomínal kolega Ondro Dostál, kde sme v podstate predĺžili dobu, kedy tu tí lekári, ktorí nám zo zahraničia v tých, tých, týchto ťažkých časoch prídu pomôcť, tak aby mali, aby mali istotu, že, že tu budú môcť byť aspoň polroka po tom, ako skončí nejaká mimoriadna situácia, tak budú to môcť zostať. To je dobré preto, lebo momentálne toto im bránilo rozhodnúť sa prísť pomáhať na Slovensko. Momentálne to bolo tak, že váhali sem ísť pomáhať preto, lebo nevedeli, čo bude o týždeň, o mesiac, a keď sa sem z nejakej Ukrajiny alebo aj z inej, z inej krajiny, z Nemecka, z Rakúska, odkiaľkoľvek, keď sa sem presťahujete, začnete tu pracovať a neviete, čo vás čaká o týždeň, tak jednoducho nie je to úplne motivácia prísť pomáhať.
Preto to považujem za veľmi, veľmi dobrú systémovú zmenu a tiež by som sa prihovárala za to, aby bola trvalá, ale rozumiem, že teraz sa bavíme o covide.
Čo ešte by som spomenula, sú študenti, ktorí chodia vypomáhať. Jedná sa najmä o zahraničných študentov, ktorí nie sú u nás poistení, tak títo študenti takisto budú mať ako iní zdravotnícky pracovníci nárok na prednostné očkovanie, pretože reálne v tej prvej línii pomáhajú, tak aj toto je napríklad zahrnuté. Sú tam zahrnuté informácie, alebo teda garancia pre pacientov, pokiaľ by sa im stalo, bohužiaľ, že by museli byť prevážaní do zahraničia, tak zdravotná poisťovňa musí reagovať na vyzvan... na výzvu nemocnice, okamžite musí vydávať v podstate taký formulár, vďaka ktorému bude preplácaný tento ich prevoz, a majú garantované, že im nevzniknú náklady.
Je tam, sú tam ďalšie veci. Je tam mnoho dobrého. Čo treba povedať, to hovoril aj Edo Heger, vypadol, vypadli dve veci, o ktorých sa veľa hovorilo. Vypadlo samotestovanie, ale bude naďalej možné, len ho bude regulovať Úrad pre metrológiu, normalizáciu a skúšobníctvo a to je správny krok. My to nepotrebujeme mať v zákone. Máme tu už úrad ktorý toto vie zaregulovať tak, aby to bolo bezpečné. Naozaj si myslím, že toto je správny krok, a chcem ubezpečiť občanov, že samotesty budú môcť využívať, ale netreba si to mýliť s tým, že by mali nahradiť antigénové testy alebo by mali byť vstupenkou niekam. Budú slúžiť napríklad, aspoň sa plánuje pri vstupe do zamestnania, budú slúžiť ľuďom, keď si chcú preventívne skontrolovať zdravotný stav. Jednoducho budeme všetci vďaka tomu viac v bezpečí, ale bude to regulovať teda, teda už existujúci Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo, ktorý toto má v popise práce už dlhodobo.
No a druhá vec, ktorá vypadla, o tom sme sa tiež už bavili, je v podstate odškodňovanie pozostalých. Nevypadlo to preto, lebo by sme to nechceli robiť. Práve naopak, oceňujem veľmi zodpovedný prístup ministerstva zdravotníctva, ktoré, ktoré, ktoré navrhlo toto dať ako samostatný veľký zákon preto, lebo chce, aby prebehlo medzirezortné pripomienkové konanie, aby sa k tomu mohli vyjadriť všetci zúčastnení aj všetky rezorty, ale aj odborné spoločnosti, občania. A navrhujú, aby boli zahrnutí do odškodňovania aj pozostalí po opatrovateľkách, napr. v domovoch sociálnych služieb a podobne.
Myslíme si a takisto sa tuto stotožňujem s minis... tu stotožňujem s ministerstvom zdravotníctva, že rovnako ako zdravotníci, ktorí zaplatili najvyššiu cenu, samozrejme, tie peniaze im nevrátia príbuzných, ale minimálne sa chce... chceme takýmto spôsobom reagovať na vzniknutú situácia a nechcem... a chceme, aby sa teda toto týkalo aj opatrovateľov a opatrovateliek. Takže dostala som prísľub od ministra, od zastupujúceho ministra zdravotníctva a verím, že to, že to prevezme po ňom aj, aj nasledujúci minister, že toto sa bude riešiť v ďalšej alebo možno o jednu schôdzu neskôr, ale veľmi skoro, a čo je veľmi dôležité pre občanov, bude to platiť spätne. Čiže je jedno, či to prijmeme teraz, alebo o mesiac, bude to platiť pre celú túto COVID situáciu.
Takže za mňa, k zmenám v návrhu zákona toľkoto a s radosťou tento návrh zákona podporím.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 30.3.2021 14:23 - 14:25 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, ako spoločná spravodajkyňa predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona (tlač 478a).
Vládny návrh zákona prerokovali určené výbory, teda ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor.
Ústavnoprávny výbor prerokoval návrh zákona v stanovenom termíne, vyslovil súhlas s návrhom zákona a odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť. Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo prerokoval návrh zákona v stanovenom termíne, vyslovil rovnako súhlas s návrhom zákona a odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnute, obsiahnuté v časti IV spoločnej správy.
Podľa § 75 ods. 2 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku sa zúčastnil rokovania výboru a predložil svoje stanovisko vo forme pozmeňujúceho návrhu poslanec Ondrej Dostál, ktoré som si osvojila ako spravodajkyňa.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k predloženému návrhu zákona (tlač 478) vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade návrh zákona schváliť pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Spoločná správa obsahuje 28 pozmeňujúcich návrhov, súčasne výbor navrhol, aby sa o bodoch 1 - 28 hlasovalo spoločne návrho..., s návrhom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 89 z 30. marca, kde ma výbor poveril za spoločnú spravodajkyňu k predloženému návrhu zákona.
Pán predsedajúci, skončila som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.3.2021 11:33 - 11:34 hod.

Jana Bittó Cigániková
Ďakujem pekne. Chcem oznámiť, že zdravotnícky výbor bude zasadať o 13.00 hod. Teším sa na vás, kolegovia. Ďakujem.
Skryt prepis
 

19.3.2021 12:10 - 12:12 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku ako spravodajkyňa predkladám informáciu k návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa v súvislosti s druhou vlnou pandémie ochorenia COVID-19 menia a dopĺňajú niektoré zákony v oblasti zdravotníctva, tlač 477.
Predseda Národnej rady rozhodnutím č. 469 zo 17. marca pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo v termíne do začiatku rokovania o tomto návrhu na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky. Výbor Národnej rady návrh vlády na skrátené legislatívne konanie neprerokoval, nakoľko podľa § 52 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov nebol uznášaniaschopný.
Vážený pán predsedajúci, ako spravodajkyňa navrhujem, aby Národná rada Slovenskej republiky na návrh vlády Slovenskej republiky rozhodla, že prerokuje vládny návrh zákona, ktorým sa v súvislosti s druhou vlnou pandémie ochorenia COVID-19 menia a dopĺňajú niektoré zákony v oblasti zdravotníctva, tlač 478, v skrátenom legislatívnom konaní.
Vážený pán predsedajúci, skončila som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.3.2021 11:33 - 11:34 hod.

Jana Bittó Cigániková
Ďakujem pekne, chcem pozvať všetkých členov zdravotníckeho výboru na pokračovanie mimoriadneho výboru a zároveň výbor ku skrátenému konaniu dnes 12.05.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.3.2021 16:36 - 16:37 hod.

Jana Bittó Cigániková
Ďakujem veľmi pekne za faktické. Chcem sa špeciálne venovať len faktickej poznámke Romany Tabák. Ja si totiž myslím, že ona chválila ženy a ďakovala ženám, čo je vždy k veci, čiže bola úplne k veci. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.3.2021 16:31 - 16:33 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja len rýchlo. Pani predkladateľka ma nejakým spôsobom inšpirovala, by som rada povedala, že aj pani poslankyňa Horváthová, ale musím povedať, z vášho klubu a teda zo zdravotníckeho výboru určite aj pani poslankyňa Hatráková, v minulosti to bola Zuzka Šebová zo SME RODINA.
Ja chcem naozaj veľmi oceniť, keď tie návrhy zákonov, ktoré dávame, prechádzajú takýmto spôsobom. Pani predkladateľka naozaj v podstate vyše mesiaca komunikuje tento návrh, každú jednu pripomienku sa snaží zapracovať. A ja chcem len povedať, že cítim, tak ako pri dvoch ďalších spomenutých dámach, úprimný záujem pomôcť ľuďom. Tak chcem, chcem to teda naozaj zdôrazniť, lebo často prichádzam s kritikou toho, keď idú zákony narýchlo, ale v tomto prípade to je naozaj prediskutované.
Čo oceňujem za nás, je to, ja som sa úprimne bála toho, že keď teda by bol automatický súhlas, že naozaj typický príklad alebo možno, neviem, či typický, ale môže byť teda príklad, keď napríklad žena za svojho života – viete, že to pre mňa je dôležitá téma – bola na zákroku, s ktorým by nesúhlasila jej rodina, a nechce napríklad, aby sa to jej matka, jej otec dozvedeli, tak bála som sa toho, že v takomto prípade by jednoducho sme ublížili tej rodine, preto sme spoločne sa zhodli na tom, aby bol tento inštitút. To znamená, keď napríklad žena pôjde na interrupciu a nebude chcieť, aby o tom jej rodina vedela, tak jednoducho vie dať takýto zákaz a tá rodina sa o tom nedozvie.
Ale druhá vec, čo je veľmi dôležité aj pri iných, nielen pri takýchto citlivých veciach, pani poslankyňa mi vyšla v ústrety aj v tom, že sa to týka len toho aktuálneho zdravotného stavu. Teda nebude teda nahliadať do komplet histórie zdravotnej dokumentácie, ale týka sa to toho konkrétneho prípadu, kedy si myslím, že naozaj aj ten prípad toho chlapca, ale aj ďalšie, v týchto prípadoch je to naozaj opodstatnené a je dobré, keď tá rodina sa k tej dokumentácii dostať vie.
Takže ďakujem veľmi pekne za spoluprácu a návrh zákona určite podporím. Vďaka.
Skryt prepis